Vyhľadávať v tomto blogu

štvrtok 4. októbra 2018

Októbrové knižné novinky (2018)


Knihy pre dospelých
 
 

Názov: Červenovláska
Autor:
Orhan Pamuk
Vydavateľ:
Slovart


Oficiálna anotácia: Desiaty Pamukov román je ako matematický vzorec, v ktorom sú niekoľkými symbolmi vyjadrené všetky – často aj protichodné – sily formujúce súčasné Turecko: tradícia a modernosť, náboženstvo a ateizmus, stret generácií, vzťah Východu a Západu, ale aj umenia a reality.

Na pustej plošine za malým mestečkom kope majster studniar so svojím učňom studňu. Vodu sa im nedarí nájsť, zato medzi mužmi vznikne otcovsko-synovský vzťah, aký ani jeden z nich predtým nepoznal. Lenže v neďalekom mestečku, v ktorom trávia večery, chlapec objaví niečo, čomu nevie odolať – krásnu červenovlasú ženu, herečku kočovného divadla. Mládenec nemá pokoja a pri kopaní studne spôsobí nešťastie, ktoré poznačí celý jeho život.
 

zdroj: Slovart


Názov: Mlieko a med
Autorka: Rupi Kaur
Vydavateľ: Lindeni 

Oficiálna anotácia: Absolútny svetový bestseller prebásnila špičková slovenská poetka Mirka Ábelová. 

Mlieko a med je zbierka poézie a prózy o láske, strate, traumách, zneužívaní, uzdravovaní a ženskosti. Je rozdelená do štyroch kapitol a každá z nich plní inú úlohu. Vyrovnáva sa s rôznymi bolesťami. Lieči rôzne zármutky. Mlieko a med berie čitateľov na cestu najtrpkejších momentov a hľadá v nich niečo sladké, pretože sladkosť je všade, ak máte vôľu vidieť ju.

zdroj: Albatrosmedia.sk


Názov: Spojenia
Autorka:
Delphine de Vigan
Vydavateľ:
Ikar


Oficiálna anotácia: Hélene Destréeovej, bezdetnej učiteľke biológie, sa akosi nepozdáva psychický stav jej dvanásťročného žiaka Théa. Vysvitne, že chlapec dlhodobo trpí pre rozvod rodičov a tajne sa uchyľuje k alkoholu spolu so spolužiakom Mathisom. Mathisovej matke Cécile sa jej predstava usporiadanej rodiny rozpadá, keď odhalí manželovu temnú stránku. Všetci potrebujú pochopenie a pomoc, kým nie je neskoro… Román Spojenia je zdanlivo jednoduchý, no má mnoho významov. Popri príbehu o alkoholizme adolescentov tu autorka suverénne rozohráva vzťahy medzi manželmi nepostrehnuteľné voľným okom, skryté životy dospelých, traumy z detstva, genetické prepojenia, väzby medzi rodičmi a deťmi najmä po rozpade manželstva, dôsledky správania nefungujúcich rodičov na ich deti, slepotu a neochotu okolia, spoločenské predsudky a zábrany, sociálne vylúčenie v dôsledku nezamestnanosti. Majstrovsky tak obnažuje stav súčasnej spoločnosti, generujúci mnohé osobné nešťastia a tragédie.

Hrdinami tejto silnej, intenzívnej i temnej knihy so svetielkom nádeje sú naši súčasníci, ľudia, akých nájdeme všade okolo seba. Príbeh svedčí o tom, že príčinou zla a tragických osudov nebývajú len vojny, prírodné katastrofy, choroby a iné, väčšinou ťažko ovplyvniteľné zásahy „zhora“, ale spôsobujú si ich ľudia sami svojou ľahostajnosťou, lenivosťou, sebectvom, slabosťou či nepochopením.

zdroj: Bux.sk


Názov: Prázdne srdcia
Autorka:
Juli Zeh
Vydavateľ:
Inaque


Oficiálna anotácia: Britta Söldnerová a jej obchodný partner Babak Hamwi nemajú ilúzie. Sú pragmatickí a možno práve preto sa tak dobre zariadili v súčasnej spoločnosti. Vyrovnali sa s tým, ako je svet usporiadaný, a nechcú byť zodpovední za to, čo zle funguje. Namiesto toho si spoločne založili malú firmu s názvom Most a zbohatli. Čo presne sa za Mostom skrýva, nikto našťastie presne nevie. Pretože za fasádou nenápadných kancelárskych priestorov funguje lukratívny obchod so smrťou. Keď Mostu hrozí, že na trh prenikne konkurencia, Britta sa snaží urobiť všetko pre to, aby ju odstránila. Lenže svojich protivníkov podcenila. Britta, Babak a Most sa ocitnú v nebezpečenstve…

Román Prázdne srdcia je provokatívny, strhujúci a aktuálny politický triler z Nemecka blízkej budúcnosti. Poučné dielo o základoch a ohrozeniach demokracie a zároveň desivý psychologický príbeh o generácii, ktorá stratila vieru, presvedčenia a ktorej srdcia sú prázdne. 


zdroj: Inaque.sk


Názov: Japonský milenec
Autorka:
Isabel Allende
Vydavateľ:
Slovart


Oficiálna anotácia: Významná a obľúbená čilská spisovateľka Isabel Allende prichádza v románe Japonský milenec opäť s farbisto podanou rodinnou ságou, ktorá sa tentoraz odohráva v scenérii kalifornského San Francisca. Majstrovské a čitateľsky príťažlivé rozprávanie autorky svetoznámeho Domu duchov rozvíja príbeh ženy na prahu staroby, ktorá sa v spomienkach na svoju životnú púť dotýka mnohých známych i menej známych historických udalostí 20. storočia. Príbeh lásky medzi svojráznou Almou Belascovou a citlivým japonským záhradníkom Ičimeim vedie čitateľa rôznymi cestami, ktorými sa uberali dejiny od 2. svetovej vojny až podnes. 

zdroj: Slovart


Názov: Exit Západ
Autor:
Mohsin Hamid
Vydavateľ:
Ikar


Oficiálna anotácia: V krajine, ktorá je na pokraji občianskej vojny, sa zoznámia dvaja mladí ľudia – zmyselná, tvrdošijne nezávislá Nadia a mierny, zdržanlivý Said. Rozhorí sa medzi nimi láska, no intímnejšiemu vzťahu bránia nepokoje, ktoré sa šíria ich mestom. Keď naplno vypuknú a ulice sa zmenia na spleť kontrolných stanovíšť, prestreliek a bombových výbuchov, mladá dvojica sa dopočuje o dverách, cez ktoré sa ľudia môžu dostať z krajiny niekam ďaleko, hoci to môže byť riskantné a platí sa za to. Násilnosti sa stupňujú a Nadia so Saidom nemajú na výber. Opúšťajú rodnú krajinu a doterajší život, nájdu si také dvere a prekročia ich prah. Ocitajú sa v odlišnom svete a úporne sa usilujú udržať svoj vzťah, nezabúdať na minulosť a zachovať si vedomie toho, kto vlastne sú. 

Mohsin Hamid rozpráva s hlbokou intímnosťou a s pôsobivou vynachádzavosťou nezabudnuteľný, aktuálny, ale zároveň nadčasový príbeh o láske, oddanosti a odvahe. 

zdroj: Bux.sk


Názov: Sépiový portrét
Autorka:
Isabel Allende
Vydavateľ:
Slovart


Oficiálna anotácia: Aurora del Valle sa musí vyrovnať so zradou milovaného muža a vzoprieť sa hroziacej samote. Rozhodne sa rozlúštiť záhadu svojej minulosti, ktorá sa jej vymazala z pamäti pri šoku, čo utrpela v detstve. Dej románu sa odohráva koncom 19. storočia na pozadí vzrušujúcich udalostí čilských dejín a spája osudy hrdinov knihy Dcéra šťasteny s protagonistami Allendeovej slávneho románu Dom duchov. 

zdroj: Slovart

 
Názov: Program dňa
Autor:
Éric Vuillard
Vydavateľ:
Slovart


Oficiálna anotácia: Dvadsiateho februára 1933 pozve Hermann Göring, predseda Reichstagu, do svojho zámku dvadsaťštyri najbohatších nemeckých priemyselných magnátov, lebo nacistická strána súrne potrebuje finančné prostriedky na kampaň pred blížiacimi sa voľbami, ktoré chce a potrebuje za každú cenu vyhrať. Pozvaní hostia netušia, aký je hlavný dôvod netradičného stretnutia a čo (a kto okrem Göringa) ich za múrmi zámku čaká. Takto francúzsky spisovateľ Éric Vuillard uvádza čitateľa do pútavého rozprávania o dramatickom období nástupu fašistov k moci, o ich nekalých praktikách pri presadzovaní svojich zámerov, ktoré vyústia do násilného pripojenia Rakúska k Nemecku a získania nadvlády nad česko-moravskou časťou Československa. Éric Vuillard za tento román dostal prestížnu Goncourtovu cenu. 

zdroj: Slovart


Názov: Debdás - Provdaná
Autor:
Šaratčandra Čattopádhjáj
Vydavateľ:
Dokořán


Oficiálna anotácia: Šaratčandra Čattopádhjáj (1876-1938) otevřel bengálskému čtenářstvu svět lidí prostých, nevzdělaných a chudých, tuláků, kurtizán a opilců, kteří si navzdory všeobecnému odsouzení a cejchu padlých udrželi vnitřní nevinnost a vznešenost. Šaratčandra Čattopádhjáj v obou románech zpracoval jedno z citlivých témat tehdejší společnosti: sňatek z lásky stojící proti převládajícím svazkům domluveným rodiči. Zatímco Debdás končí tragicky, v pozdějším románu Provdaná (Parinítá) autor dopřál oběma zamilovaným šťastný konec. Šaratčandra Čattopádhjáj vypráví životní příběhy svých hrdinů s citovou opravdovostí a jazykovou lehkostí, jež mu v různých indických státech pomohly zdomácnět natolik, že je považován za místního, a stal se tak v Indii nejčtenějším a nejpřekládanějším bengálským autorem. Zejména román Debdás je běžnou součástí širokého kulturního povědomí a jméno hlavního hrdiny se stalo synonymem nešťastně zamilovaného, podobně jako v evropském kulturním prostoru Romeo nebo Werther. V Indii je Šaratčandra Čattopádhjáj dodnes nazýván nedostižným prozaikem, autorem soucitných příběhů a vzhledem k jeho největší čtenářské skupině, kterou tvořily ženy, také umělcem kuchyně. 

zdroj: Panta Rhei


Názov: Láska posledního magnáta
Autor:
Francis Scott Fitzgerald
Vydavateľ:
Odeon


Oficiálna anotácia: Po úspěchu předcházejících povídek a próz měla být Láska posledního magnáta pomyslným vyvrcholením autorova díla; jenže zůstala nedokončena. Děj tohoto fragmentu se odehrává ve 30. letech minulého století a Fitzgerald si vybral prostředí, které dobře znal – Hollywood. Jeho mladičký hrdina nastupuje na místo řadového scenáristy, aby se záhy propracoval až na hlavního producenta. Hvězdná kariéra však netrvá dlouho... Románové torzo Láska posledního magnáta vyšlo posmrtně v roce 1941 pod názvem Poslední magnát. 

zdroj: Knihy Dobrovský


Názov: Legenda o jazyku
Autor:
Pavol Rankov
Vydavateľ:
Slovart


Oficiálna anotácia: Jeseň 1972. Vlasy hipíkom stále dorastajú a bigbít je čoraz tvrdší. Okupačná sovietska armáda sa v ČSSR cíti ako doma a súdruh Biľak vystupuje na zasadnutí ÚV KSČ so zásadnou správou. Palestínske komando zavraždí na olympiáde niekoľko športovcov, ľavicoví teroristi Baader a Meinhofová sedia v nemeckom väzení, z Československa je unesené ďalšie lietadlo. Táňa, Tomáš, Martin a Klára majú devätnásť a zvedavo pozorujú svet okolo seba. Sú v prvom ročníku štúdia histórie, takže najviac ich zaujíma, či honosný relikviár, ktorý bude otvorený v rámci rekonštrukcie Svätovítskeho chrámu, naozaj ukrýva jazyk Jána Nepomuckého. 

zdroj: Slovart


Názov: Matky a kamionisti
Autorka:
Ivana Dobrakovová
Vydavateľ:
Marenčin PT


Oficiálna anotácia: Príbehy štyroch žien, dvoch Sloveniek a dvoch Talianok, ktoré sa prelínajú, dopĺňajú, popierajú a pritom zapadajú do seba, štyri rozdielne životné osudy odohrávajúce sa v Bratislave a v Turíne, v uliciach, domovoch, vzťahoch, telách, na internete, v jazdeckom oddieli, vo štvrti Vanchiglia, ale najmä v hlavách. Vzťahy s matkami, vzťahy s kamionistami, virtuálne, príliš reálne, alebo aj žiadne.  

zdroj: Panta Rhei
  

Názov: Dvě místa na slunci
Autorka:
Becky Chambers
Vydavateľ:
Host


Oficiálna anotácia: Lovelace byla kdysi jen umělou inteligencí na tunelářské lodi. Když se po zhroucení a restartu systému probudí v umělém těle, nic si nepamatuje. Přesto musí znovu začít žít ve světě, kde je sama její existence ilegální. Technička Chilli, která spolu se svými kolegy pro Lovelacinu záchranu nasadila krk, je odhodlaná jí se životem v novém světě pomoci. Chilli má totiž s novými začátky vlastní zkušenosti. Chilli a Lovey společně zjistí, že i když je galaxie nezměrně rozlehlá, pro opuštěnost v ní není místo.  

zdroj: Knihy Dobrovský
 

Názov: Jednosmerný lístok
Autorka:
Jay Forman
Vydavateľ:
Ikar


Oficiálna anotácia: Autorka cestovateľských článkov Lee Smithová prežíva po návrate do Kanady z luxusnej plavby po Karibiku nemilé prekvapenie. Nečakane sa jej na displeji mobilu objaví správa od najlepšieho priateľa, multimilionára Jacka Hughesa: „Niekto sa ma pokúsil zabiť.“ O tri hodiny Lee stojí pri Jackovej nemocničnej posteli neďaleko svojho domova v nádhernej oblasti Muskoke v Ontariu. Jack nežartoval, niekto ho naozaj chcel prejsť autom. A čo je ešte horšie, stalo sa to v areáli prestížnej strednej školy v Berkshire pri jazere Joseph, kde sa Jack a Lee kedysi zoznámili. Pred dvadsiatimi rokmi berkshirská železná brána a hrubé múry možno ochránili Lee pred mediálnym besnením okolo senzačného súdneho procesu s jej otcom, no zároveň ju uväznili v jej vlastnom väzení. Napriek detailne prepracovanému príbehu, ktorý si vymyslela na zatajenie svojej identity, spolužiačky prišli na to, kto v skutočnosti je, a nemilosrdne ju šikanovali. Emocionálne jazvy sa dosiaľ nezahojili. 

Hrubé školské múry neochránili ani súčasnú študentku. Sedemnásťročná Kayla vypadla z okna veže a zabila sa. Vyskočila alebo ju niekto sotil? Lee by radšej ušla na opačný koniec sveta, než by sa vrátila do Berkshire, ale Jack potrebuje pomoc. A možno je už načase vyrovnať sa s traumou z mladosti. Lenže vyzerá to tak, že Lee by mohla byť ďalšou obeťou.  

zdroj: Bux.sk


Názov: Polámané nohy baletiek
Autor:
Peter Getting
Vydavateľ:
Marenčin PT


Oficiálna anotácia: Nová zbierka próz spisovateľa Petra Gettinga (1975) sa odohráva v imaginárnom Meste, jednotlivé prózy stmeľuje tak existenciálna atmosféra, ako aj experimenty s jazykom. V pripravovanej zbierke sa autor vracia do imaginárneho sveta svojich kníh a predkladá zámerne pokrivený obraz sveta s narušenými vzťahmi a rozpormi modernej doby. Vŕšenie absurdných situácií však vždy zastrešuje hľadanie odpovedí na večné otázky o zmysle našej existencie: odkiaľ a kam ideme, a prečo? Ocitáme sa pri dvojici, ktorá s fantazmagorickým prístrojom hľadá dúhu, inokedy je to príbeh jednostrannej lásky písaný morzeovkou, najrozsiahlejšia novela opisuje temný prípad osamelého muža, na ktorého ktosi vystrelil a on začína pozorovať čudesné veci vo svojom suterénnom byte... Širšie koncipované novely dopĺňajú krátke scénky zasadené do nadčasového prostredia chladného Božstva, za ktorým opakovane, napriek neúspechom, prichádza so svojimi otázkami muž... 

zdroj: Panta Rhei


Názov: Priepasť
Autor:
Jozef Karika
Vydavateľ:
Ikar


Oficiálna anotácia: Bývalý lezec trpiaci panickým strachom z výšok narazí na legendu o skalnej plošine v Tatrách, kde neznáma sila núti ľudí, ktorí tam zablúdia, skočiť do priepasti a zabiť sa. Nezvyčajné množstvo smrteľných nehôd v tejto oblasti mu nedá spávať. Rozbehne pátranie na vlastnú päsť, lenže skutočnosti, ktoré odhalí, sa vymykajú ľudskej predstavivosti a chápaniu. Za svoju zvedavosť kruto zaplatí – sám sa ocitne na hrane priepasti. Je stará legenda horských vodcov o nadprirodzenej sile zhadzujúcej ľudí do hlbín iba strašidelná fáma, alebo obsahuje zrnko pravdy? 

Nová nebezpečná kniha od autora fenomenálnej Trhliny – majstra strachu Jozefa Kariku, ktorá vás chytí a strhne. Do priepasti.

zdroj: Bux.sk


Názov: Vitajte v KĽDR!: Ako ukradnúť nosorožca a poraziť vietnamskú mafiu
Autor:
Marek Boško
Vydavateľ:
Ikar


Oficiálna anotácia: Španielska zoo, vietnamský Hanoj a posledný samec západného čierneho nosorožca žijúci v zajatí v KĽDR. Výbušný riaditeľ madridskej zoo, na všetko odhodlaný plukovník zimbabwianskej armády, prezident Mugabe, vodca Kim Čong-un a nádherná vietnamská mafiánka. Môžu mať tieto postavy a štáty niečo spoločné? Spisovateľovi Markovi Boškovi sa podarilo pospájať zdanlivo nezlučiteľné a vytvoriť napínavý príbeh plný bizarných situácií a humoru. Hoci sa to zdá neuveriteľné, autor vychádzal z overeného faktu – Zimbabwe spoločne s KĽDR naozaj uskutočnilo utajenú operáciu Noemova archa, ktorá sa stala základnou osnovou Boškovho románu. Hoci sa riaditeľ španielskej zoo po fiasku s prirodzeným oplodnením samice nosorožca čierneho odhodlá na šialený a nebezpečný krok, jeho čin svedčí o tom, že sa netreba báť plniť si sny a vízie ani v neskoršom veku. Svet sa predsa každým dňom zmenšuje... 

zdroj: Bux.sk


Názov: Sherlock Holmes 4: Spomienky na Sherlocka Holmesa
Autor:
Arthur Conan Doyle
Vydavateľ:
SnowMouse Publishing


Oficiálna anotácia: Pri publikovaní jedenástich krátkych príbehov v zbierke Spomienky na Sherlocka Holmesa doktor Watson opäť vychádzal z početných prípadov, kde sa jeho priateľ preslávil svojimi mimoriadnymi schopnosťami, a my sa stávame nielen poslucháčmi, ale priamo aktérmi nejednej čudnej drámy. Čaká nás výber toho najzaujímavejšieho a najzamotanejšieho z kriminálnych procesov viktoriánskeho Anglicka. Od príbehu, v ktorom nám Sherlock sediac v ušiaku pri kozube vyrozpráva, ako sa zhostil svojho prvého dobrodružstva a čo predurčilo jeho dráhu detektíva – konzultanta, až po najzávažnejší prípad kariéry, v ktorom si zmeria sily s protivníkom disponujúcim intelektom rovnako brilantným, ako je jeho vlastný. Na scénu prichádza špička zločineckého podsvetia Londýna, Napoleon zločinu, profesor James Moriarty. 

Spomienky na Sherlocka Holmesa vychádzajú ako štvrtá kniha série Sherlock Holmes v novom preklade Jána Kamenistého a poviedky tradične sprevádzajú nádherné ilustrácie Jula Nagya.

zdroj: Bux.sk


Názov: Sviňa
Autor:
Arpád Soltész
Vydavateľ:
Ikar


Oficiálna anotácia: Obyvatelia Malebnej krajinky pod Drobnými veľhorami sporadicky miznú. Iní urobia – celkom nečakane – závratné kariéry. Tie dva javy spolu súvisia. Zlo rozožiera krajinu všetkým na očiach, celkom otvorene. Obete sa nebránia, pravdu si nepripúšťajú: to by si predsa mocní nedovolili, ľudia by to predsa nedopustili a im by sa to predsa nemohlo stať.

Nakoniec sa to, samozrejme, všetkým stane.

Závislá tínedžerka zmizne z resocializačného centra, no nikomu nechýba. Rozhodne nikomu, kto by sa počítal. Feťáčky klamú, kradnú a zomierajú. Každý to vie.
Talentovaný politik sa stane Predsedom a ovládne celú krajinu. Neovláda však svoje pudy a napokon ani vlastné rozhodnutia. Nie je to problém, kým ho nútia robiť veci, ktoré sa mu páčia.

Malý vekslák sa chce stať veľkým hráčom. Ľudia sú preňho len šachové figúrky, ktoré posúva po štvorčekovanom papieri. Neuvedomuje si, že nehrá šach, iba piškvorky.
O zabijakovi mafie koluje fáma, že za svoj život vykopal jamu, do ktorej by sa pohodlne zmestila podzemná garáž nákupného centra. Nie je to pravda, jamu si každý vykope sám. Kto má v rukách lopatu, mal by rátať s najhorším.
Nadšený neonacista stratí v lese kamaráta. Nájde životnú lásku, dobrého priateľa, prácu snov a nakoniec aj pravdu, ktorá ho o všetko znova oberie.

Mladý analytik sa stane vychádzajúcou hviezdou novinárskeho neba. Čaká ho skvelá budúcnosť, ak dokáže prežiť.

Príbehy jednotlivých postáv vykresľujú systém, v ktorom neexistujú hranice medzi mafiou a politikou ani zločinom a zákonom. Život je bezcenný, smrť je tovar. Štát ovládajú nízke pudy vysokopostavených zločincov. Autor bestsellera Mäso – Vtedy na východe vo svojom druhom románe Sviňa predkladá čitateľovi desivú fikciu, ktorá by sa poľahky mohla stať slovenskou realitou.

zdroj: Bux.sk
 

Názov: Laserový muž: Príbeh o Švédsku
Autor:
Gellert Tamas
Vydavateľ:
Absynt


Oficiálna anotácia: Cecilia Vanger, hrdinka trilógie Milénium Stiega Larssona, sedí v kresle a číta knihu Gellerta Tamasa Laserový muž. O čom je kniha na jej kolenách? A prečo sa práve ona dostala na stránky jednej z najpredávanejších kriminálok posledných rokov?

„Chcel som to napísať ja,“ povedal o Tamasovej knihe autor tejto svetovej kriminálnej série Stieg Larsson. Čo ho na nej tak veľmi fascinovalo?

V roku 1991 sa Štokholm mení na mesto strachu. Neznámy útočník ozbrojený laserovou ostreľovacou puškou postupne vystrelí na jedenásť ľudí. Spája ich jediná vec – iná farba pokožky. Gellert Tamas nás vo svojom dokumentárnom románe Laserový muž pozýva priamo do duše vraha, ktorý sa neskôr stal vzorom Andersa Breivika.

Vedľa seba sa paralelne rozvíjajú motívy zo života vraha Johna Ausonia i z priebehu pátrania po tomto nebezpečnom mužovi s ostreľovacou puškou. Vzniká tak skutočná reportážna detektívka, ktorá je jednou z najčítanejších švédskych non-fiction kníh. 


zdroj: Panta Rhei
 

Názov: Mama milovala Gabčíka
Autorka:
Veronika Homolová Tóthová
Vydavateľ:
Ikar


Oficiálna anotácia: Príbeh Jozefa Gabčíka, Anny Malinovej a jej dcéry Alenky (1939) sa týka nás všetkých. Aj vďaka ich odhodlaniu a odvahe sa mohlo po druhej svetovej vojne Československo obnoviť v pôvodných hraniciach. 

O Jozefovi Gabčíkovi sa píše aj v učebniciach pre špeciálne jednotky. O Anne Malinovej nie. A pritom bola pre Gabčíka pred atentátom na Heydricha, ale aj po ňom, veľmi dôležitá. Neprávom sa na ňu zabudlo, lebo sa nezachoval výsluchový protokol z gestapa. 

Veronika Homolová Tóthová sa rozhodla pripomenúť tento príbeh aj kvôli Anninej dcére – Alene Voštovej. Prišla o mamu, keď mala tri roky, a dlho netušila, kto sú jej skutoční rodičia. Anna sa zapojila do odboja, čím vystavila svoju dcéru mnohým útrapám. Pani Alena sa však na ňu nehnevá: „Som na mamičku hrdá, bola to veľmi statočná žena.“  

zdroj: Bux.sk


Názov: Číslo na tvojom predlaktí je modré ako tvoje oči: Spomienky
Autorka:
Eva Umlauf
Vydavateľ:
Absynt


Oficiálna anotácia: Táto kniha sa nás týka. Rozpráva príbeh ženy, ktorá sa v roku 1942, päť dní pred Vianocami, narodila v židovskom pracovnom tábore v Novákoch.

Koncentráky na Slovensku? Áno, aj taká bola realita slovenská realita v čase druhej svetovej vojny. Eva Umlauf patrí medzi najmladších, ktorí majú na svojom predlaktí vytetované osvienčimské číslo. Po dlhých rokoch si uvedomila, že svedkovia miznú, a ak svoj príbeh nevyrozpráva, navždy sa stratí.

Ako malé dvojročné dievčatko prežila Osvienčim – a to bol zázrak. Spolu s matkou a sestrou sa po vojne usadili v Trenčíne. Verili, že začnú normálny život, no už o pár rokov sa ich dotkla totalitná (i antisemitská) ruka komunistického Československa.


Eva Umlauf rozpráva o svojom vysťahovaní do Nemecka, o láske i bolestných stratách. Táto kniha je na jednej strane žalujúcim prstom, ktorý ukazuje na tie najtemnejšie zákutia našej modernej histórie, no je aj silným príbehom o vôli a sile jednej ženy, ktorá prežila peklo a so svojím príbehom sa rozhodla podeliť. Aby sa nezabudlo. Aby sa nikdy nezabudlo.  

zdroj: Panta Rhei


Názov: Neklidná mysl: Můj příběh bipolární poruchy
Autorka:
Kay Redfield Jamison
Vydavateľ:
Portál


Oficiálna anotácia: Autorka, uznávaná autorita v oblasti psychiatrie a léčby bipolární poruchy, s velkou upřímností, vhledem a moudrostí líčí vlastní zápas s touto nemocí.  

Odkrývá děsivou stránku i krutou přitažlivost odmítnutí medikace, pro něž se během své nemoci několikrát rozhodla. Popisuje závratné výšky i tíživé deprese, které léčila u mnoha svých pacientů, a které prožila na vlastní kůži, včetně záchvatovitého utrácení, epizod násilí a pokusů o sebevraždu. Téma přijetí diagnózy, potřeby léčby a medikace, které tak často lidem postiženým duševní nemocí typu bipolární poruchy činí potíže, je stěžejním tématem knihy. Autorka, navzdory svému vzdělání a profesi, pouze postupně dochází k rozhodnutí rozloučit se se svým onemocněním s pomocí medikace a psychoterapie. Díky své autentičnosti i odbornému vhledu se kniha stala v původním vydání bestsellerem. 

zdroj: Panta Rhei


Názov: Sebeúcta u dětí: Jak ji pěstovat a chránit
Autor:
Heinz-Peter R
öhr
Vydavateľ:
Portál


Oficiálna anotácia: Nová kniha známého psychoterapeuta Heinze-Petera Röhra ukazuje, že pouze když mají děti silné sebevědomí, mohou se dobře rozvíjet. Poruchy vývoje sebevědomí často ústí v psychologické problémy v dospělosti a v problémy chování. Je proto třeba, aby rodiče podporovali rozvoj svých dětí. To je však možné pouze tehdy, pokud mají sami dostatečný pocit vlastní hodnoty. Jen tak pochopí, co podkopává sebevědomí jejich dětí, a mohou jim pomoct najít cestu k nalezení jejich sebeúcty. 

zdroj: Panta Rhei


Názov: Lezení: Nejkrásnější lezecké cesty
Autor:
James Pearson
Vydavateľ:
Slovart


Oficiálna anotácia: Prekrásna pocta horolezeckému športu a inšpirácia pre každého, kto niekedy sníval o tom, že si popráši ruky magnéziom a zmeria si sily s impozantnými skalnými stenami sveta.

James Pearson a Caroline Ciavaldini, dve z najväčších hviezd súčasného horolezeckého sveta, sprevádzajú čitateľov najslávnejšími, najkrajšími a najtrúfalejšími horolezeckými destináciami. Texty sprevádzajú nádherné fotografie scenérií a ciest. Kniha okrem toho predstavuje rôzne horolezecké štýly a prináša tipy autorov na ich zvládnutie. Čitatelia v nej navyše nájdu praktické informácie o obťažnosti a topografii konkrétnych ciest a ich jednotlivých úsekov.

zdroj: Slovart


Názov: Slávni náčelníci, pištolníci a bitky Divokého západu
Autor:
Vlado Bis
Vydavateľ:
Enribook


Oficiálna anotácia: Autor Vlado Bis zhrnul svoje poznatky o Divokom západe 19. storočia. Čitateľ tak má jedinečnú možnosť prečítať si biografické údaje o najväčších náčelníkoch, pištoľníkoch či osobnostiach a zoznámiť sa s ich životom, poslaním a smrťou. Mnohými z nich sa inšpirovali aj tvorcovia kultových westernov, a to aj napriek tomu, že neboli kladní hrdinovia v pravom zmysle slova. Mená ako Jesse James, Wild Bill Hickok, Wyatt Earp, Buffalo Bill či generál Custer, ale aj Sitting Bull, Crazy Horse, Red Cloud či Geronimo sú dodnes ikonami Divokého západu, synonymom hrdinskosti a dobrodružného života.

Kniha je doplnená o unikátne fotografie, citáty indiánskych osobností a bonusovú poviedku autora. To všetko ako celok akiste prispeje k skvelému čitateľskému zážitku. 

zdroj: Nejlevnější knihy.cz


Názov: Dejiny národov: Ako sa utvárala identita štátov
Zostavovateľ:
Peter Furtado
Vydavateľ:
Slovart


Oficiálna anotácia: Dejiny sú nevyhnutnou súčasťou pohľadu, akým každý národ vníma sám seba, preto často bývajú predmetom sporov. Publikácia prináša príspevky 28 renomovaných historikov, ktorí vlastnými slovami opisujú minulosť svojej krajiny tak, ako ju vnímajú oni a ako sa bežne chápe v ich vlasti. Čitateľ má možnosť pozrieť sa na niektoré známe štáty z netradičného uhla: ako vidia samy seba, ako sa vyrovnávajú s kontroverznými udalosťami svojich dejín a ako si želajú byť vnímané v súčasnosti. Je zaujímavé sledovať, aký odlišný môže byť tento pohľad v porovnaní s optimistickým obrazom prezentovaným napríklad v turistických sprievodcoch. 

zdroj: Slovart


Názov: Múdrosť vlkov
Autorka:
Elli H. Radinger
Vydavateľ:
Ikar


Oficiálna anotácia: Miluj svoju rodinu, staraj sa o tých, ktorí sú ti zverení, nikdy sa nevzdávaj a neprestávaj sa hrať – to sú zásady vlkov. Empaticky sa starajú o starých a ranených druhov, láskavo vychovávajú svoje potomstvo a pri hre vedia na všetko zabudnúť. Vlky premýšľajú, majú predstavy, robia si plány, inteligentne komunikujú navzájom a – podobajú sa nám viac ako ktorýkoľvek iný živý tvor. Elli H. Radingerová, uznávaná nemecká odborníčka na vlky, rozpráva napínavé príbehy, ktoré sú vzorovým príkladom zmyslu pre rodinu, dôvery, trpezlivosti, manažérskych schopností, pozornosti, správania v prípade nezdaru alebo smrti. Prináša úžasné a dosiaľ neznáme poznatky o živote vlkov a tvrdí, že vlky by boli lepšími ľuďmi. 

zdroj: Bux.sk


Názov: Záhrada pre vtáčiky: Tvorenie. Vysádzanie. Pozorovanie
Autor:
Ulrich Schmid
Vydavateľ:
Ikar


Oficiálna anotácia: S touto knihou dokážete vytvoriť vo svojej záhrade raj pre vtáky. Nájdete v nej inšpiráciu a nápady, ktoré vám pomôžu vybrať správne rastliny a vytvoriť v záhrade atraktívne zákutia s kvetmi, kríkmi a divými rastlinami. Naučíte sa vlastnoručne vyrobiť vtáčie búdky či kŕmidlá, ktoré sa postarajú o živý ruch vo vašej záhrade, a dozviete sa, ako vtáčiky správne kŕmiť, chrániť pred domácimi zvieratami, ale aj pozorovať. 

zdroj: Bux.sk



Knihy pre deti a mládež
    
 

Názov: Kde je pán Jednorožec?
Autor:
neuvedený
Vydavateľ:
Svojtka & Co. 

Poznámka: Plstené okienka a zrkadielko! 
Poznámka: vekové odporúčanie: 0+

Oficiálna anotácia: Milá knižka so schovanými rozprávkovými bytosťami pre najmenšie deti. Nájdi pána Jednorožca a jeho kamarátov! 

Knižka vhodná pre najmenšie deti na ich prvé zoznamovanie sa so svetom. Rozvíja zrak, hmat a motorické schopnosti. Deti budú hľadať schované rozprávkové bytosti, mäkké detaily z plsti im umožnia zlepšovať poznávanie sveta hmatom. Na konci knihy na deti vykukne prekvapenie. V malom okrúhlom zrkadle uvidia... Koho? No predsa seba! 

zdroj: Svojtka.sk


Názov: Zlatovláska a tri medvede
Autorka:
Marion Cocklico
Vydavateľ:
Svojtka & Co. 

Poznámka: Rozprávky v pohybe
Poznámka: vekové odporúčanie: 1+

Oficiálna anotácia: Klasický rozprávkový príbeh Zlatovláska a tri medvede tentoraz ako leporelo s pohyblivými prvkami na každej dvojstrane. 

Najobľúbenejšie rozprávky ako leporelá s pohyblivými prvkami? Prečítaj si ich všetky a oživ svojej milované postavy! Sleduj príbeh a posúvaj, vyklápaj, roztáčaj či rozhojdávaj obrázky. Rozprávka Zlatovláska a tri medvede ťa vtiahne do deja tak, že sa staneš jej spolutvorcom. Rozprávka v pohybe – to je tvoja rozprávka.

zdroj: Svojtka.sk
 

Názov: Palček
Autorka:
Lucile Ahrweiler
Vydavateľ:
Svojtka & Co. 

Poznámka: Rozprávky v pohybe
Poznámka: vekové odporúčanie: 1+

Oficiálna anotácia: Klasický rozprávkový príbeh o Palčekovi tentoraz ako leporelo s pohyblivými prvkami na každej dvojstrane. 

Najobľúbenejšie rozprávky ako leporelá s pohyblivými prvkami? Prečítaj si ich všetky a oživ svojej milované postavy! Sleduj príbeh a posúvaj, vyklápaj, roztáčaj či rozhojdávaj obrázky. Rozprávka o Palčekovi ťa vtiahne do deja tak, že sa staneš jej spolutvorcom. Rozprávka v pohybe – to je tvoja rozprávka.

zdroj: Svojtka.sk
 

Názov: Kocúr v čižmách
Autorka:
Gwé
Vydavateľ:
Svojtka & Co. 

Poznámka: Rozprávky v pohybe
Poznámka: vekové odporúčanie: 1+

Oficiálna anotácia: Klasický rozprávkový príbeh Kocúr v čižmách tentoraz ako leporelo s pohyblivými prvkami na každej dvojstrane.

Najobľúbenejšie rozprávky ako leporelá s pohyblivými prvkami? Prečítaj si ich všetky a oživ svojej milované postavy! Sleduj príbeh a posúvaj, vyklápaj, roztáčaj či rozhojdávaj obrázky. Rozprávka Kocúr v čižmách ťa vtiahne do deja tak, že sa staneš jej spolutvorcom. Rozprávka v pohybe – to je tvoja rozprávka.

zdroj: Svojtka.sk
 

Názov: Červená čiapočka
Autorka:
Amy Blay
Vydavateľ:
Svojtka & Co. 

Poznámka: Rozprávky v pohybe
Poznámka: vekové odporúčanie: 1+

Oficiálna anotácia: Klasický rozprávkový príbeh o Červenej čiapočke tentoraz ako leporelo s pohyblivými prvkami na každej dvojstrane.

Najobľúbenejšie rozprávky ako leporelá s pohyblivými prvkami? Prečítaj si ich všetky a oživ svoje milované postavy! Sleduj príbeh a posúvaj, vyklápaj, roztáčaj či rozhojdávaj obrázky. Rozprávka o Červenej čiapočke ťa vtiahne do deja tak, že sa staneš jej spolutvorcom. Rozprávka v pohybe – to je tvoja rozprávka.

zdroj: Svojtka.sk
 

Názov: Od hlavy po päty
Autor:
Eric Carle
Vydavateľ:
Zelený kocúr

Oficiálna anotácia:
Čo robia slony? Dupú nohami. Vieš to aj ty? Od autora dnes už kultovej Nenásytnej húseničky vychádza interaktívna kniha, ktorá vyzýva deti, aby napodobňovali zvieratká. 

Krokodíly sa vlnia, slony dupocú, gorily trieskajú a žirafy skláňajú hlavy. ´Ty to dokážeš? Ja? Jasné!´ je heslom tejto akčnej obrázkovej knižky. Množstvo známych zvierat volá deti, aby sa pripojili k ich hre, pričom sa deti učia pozorne počúvať, sústrediť sa a nasledovať pokyny. Tak ako šlabikár učí deti písmenká a prvé slovíčka, táto kniha deťom pomocou hry predstavuje časti tela a jednoduché cvičenia. Vďaka tejto knižke budú so sebadôverou a radosťou postupovať od najjednoduchších pohybov až po tanec, gymnastiku a iné športové aktivity.

Eric Carle zabáva už niekoľko generácií detí. Každá jeho kniha je plná fantázie a zábavy. Teraz prichádza s novou výzvou: Od hlavy až po päty. Pripravený? Teraz ty! Pohni kostrou raz-dva-tri! 

zdroj: Nejlevnější knihy.cz


Názov: Pritúľ si ma!
Autorka:
Sophie Schoenwald
Vydavateľ:
Ikar

Poznámka: vekové odporúčanie: od 18 mesiacov

Oficiálna anotácia:
Malé vajíčko tučniaka sa odkotúľa preč. Pomôžeš mláďatku von zo škrupinky a nájdeš spolu s ním jeho rodičov?

Milý príbeh plný dobrodružstva pre našich najmenších. Fúkajte, klopkajte, hladkajte, nakŕmte a pritúľte si tučniačika.


zdroj: Bux.sk


Názov: Naj... stavby v pohybe
Autorka:
Anne-Sophie Baumann
Vydavateľ:
Svojtka & Co.

Oficiálna anotácia:
Viac ako 60 pohyblivých prvkov umožňuje uviesť do života stroje a zariadenia, ktoré sa nachádzajú na veľkých staveniskách. 

Ako sa stavia budova? A čo napríklad diaľnica, alebo horská dráha v zábavnom parku? Ako zostaviť časti žeriava, dopravného lietadla či zaoceánskej lode? Vieš, ako vztýčiť cirkusový stan? Aby mohla Anne-Sophie Baumann odpovedať na všetky tieto otázky, pripravila veľa reportáží na veľkých staveniskách a hovorila s odborníkmi v oblasti stavby domov, mostov, vozoviek, lodeníc či leteckého a zábavného priemyslu. Ilustrácie Didiera Balicevica sú plné presných a autentických detailov o týchto veľkých staveniskách. Viac ako 60 pohyblivých prvkov umožňuje uviesť do života stroje a zariadenia, ktoré sa na veľkých staveniskách nachádzajú: bagre, buldozéry, domiešavače, fixné a mobilné žeriavy, zarovnávacie stroje, raziace stroje... Táto kniha ti pomôže pochopiť jednotlivé etapy veľkých stavieb a objaviť ohromujúce zručnosti mužov a žien, ktorí na nich tvrdo pracujú.

zdroj: Svojtka.sk
 

Názov: Malenka
Autorka:
An Leysen
Vydavateľ:
Pikola

Oficiálna anotácia:
V kouzelné, nádherně ilustrované knížce dává An Leysonová klasické pohádce Hanse Christiana Andersena novou podobu. Byla jednou jedna žena, která si moc přála děťátko. Jednoho dne kolem jejího stavení procházela čarodějka, která jí věnovala semínko. Žena semínko zasadila a dobře o něj pečovala, a záhy na ni mezi okvětními lístky vykoukla dvě malá zvědavá očka. V poupěti sedělo maličkaté děvčátko! Žena mu dala jméno Malenka. Brzy se ukázalo, že Malenka je sice malinká, ale je velmi statečná. Kniha je určena pro děti od pěti let a pro každého, kdo má rád strhující pohádkové příběhy. 

zdroj: Nejlevnější knihy.cz


Názov: Šťastie je líška
Autorky:
Evelina Daciute & Aušra Kiudulaite
Vydavateľ:
Ikar   

Poznámka: vekové odporúčanie: 5+

Oficiálna anotácia:
Žil raz vo veľkom meste chlapec, ktorý sa volal Jakub. On, ocko a mamička bývali v krásnom parku. Presnejšie, mali dom v strome, čo pamätal dávne časy. Ocko prevážal ľudí a veci na oranžovej helikoptére, zatiaľ čo mamička doma robila hlinené vázy a kvetináče. Väčšinou boli oranžové. Vždy po obede Jakub chodieval cez park do pekárne po čerstvé rožky. Jedného dňa sa v jeho živote objavila líška. A keď vám do života vstúpi líška – môže sa stať čokoľvek.

Tento príbeh rozpráva o priateľstve a snoch. A tiež o tom, čo je veľmi dôležité pre každého z nás. Je to príbeh o šťastí.


zdroj: Bux.sk


Názov: Veršované Zvieratkovo - v lese
Autorka:
Katarzyna Moryc
Vydavateľ:
Ikar

Oficiálna anotácia:
Táto edícia Vám ponúka veršíky s bohatými ilustráciami, ktoré zobrazujú charakteristické črty vzhľadu zvieratiek z lesa a opisujú ich typické správanie.

  • prebúdza záujem o svet prírody
  • podporuje predstavivosť
  • rozširuje vedomosti
  • trénuje pamäť
  • obohacuje slovnú zásobu
  • učí i zabáva

O zvieratkách, ktoré žijú V LESE.
  


zdroj: Bux.sk


Názov: Veršované Zvieratkovo - na vidieku
Autorka:
Katarzyna Moryc
Vydavateľ:
Ikar

Oficiálna anotácia:
Táto edícia vám ponúka veršíky s bohatými ilustráciami, ktoré zobrazujú charakteristické črty vzhľadu zvieratiek z vidieka a opisujú ich typické správanie.

  • prebúdza záujem o svet prírody
  • podporuje predstavivosť
  • rozširuje vedomosti
  • trénuje pamäť
  • obohacuje slovnú zásobu
  • učí i zabáva

O zvieratkách, ktoré žijú NA VIDIEKU.
 

zdroj: Bux.sk


Názov: Tajný vianočný hosť 
Autorka: Annette Amrhein
Vydavateľ:
Ikar

Oficiálna anotácia:
Medveď ešte nikdy nemal Vianoce. Ako dobre, že tohto roku sa nestihol uložiť na zimný spánok! Rozhodol sa, že pre lesné zvieratká usporiada oslavu. S nadšením sa pustil do príprav: poslal pozvánky, zohnal orechy aj med a doprostred jaskyne postavil peknú jedličku. Vyzdobil ju slamenými hviezdičkami a červenými jabĺčkami. Ako tak chystal všetko pre svojich hostí, ani si nevšimol, že ostatné zvieratká sa ho boja. Už nadišiel Štedrý večer na stole horeli sviečky, rozvoniavalo jedlo, ale nik nechodil. Medveď bol sám a smutný rozmýšľal prečo… 

zdroj: Bux.sk


Názov: Majstrík a Krasomilka
Autorka:
Zuzana Csontosová
Vydavateľ:
Albatros

Poznámok: vekové odporúčanie: 6+

Oficiálna anotácia:
Majstrík a Krasomilka sú rozprávkoví škriatkovia. Radi tvoria, vymýšľajú, pečú, varia, strihajú... A to všetko s obyčajnými deťmi! Vlastne, keby nebolo fantázie, ich svet a dokonca aj oni sami by sa scvrkli, až úplne vyparili. Tak to NIE! Vybrali sa teda hľadať pomoc do ľudského sveta. Deti, vezmime nožnice, papier, farbičky, pozbierajme kvetinky či gaštany a zachráňme kamarátov Majstríka a Krasomilku.

zdroj: Albatrosmedia.sk


Názov: Príbehy obrazov a sôch
Autori:
Štěpánka Sekaninová & Jakub Cenkl
Vydavateľ:
Albatros

Poznámka: vekové odporúčanie: 6+

Oficiálna anotácia:
Vydaj sa s nami na cestu za obrazmi a sochami. 

Chcete bližšie spoznať záhadnú krásku Monu Lízu, urasteného Dávida, obrovského Budhu, vysokánskeho Ježiša Krista, Malú morskú vílu alebo sa pokochať žiarou rozkvitnutých slnečníc? Odpovedali ste áno? V tom prípade sa vydajte s mačkou Micou a jej dvojčatami Annou a Janou na púť za slávnymi a známymi obrazmi a sochami. Zoznámite sa s príbehmi ich vzniku a ich autormi a dozviete sa aj čosi o najrôznejších výtvarných technikách. Je celkom možné, že po prečítaní tejto knihy sa aj z vás stanú umelci. Mačka Mica čaká, oblečte si maliarsky plášť, vezmite si paletu a hurá na cestu.

zdroj: Albatrosmedia.sk


Názov: Príbehy stavieb
Autor
ka: Štěpánka Sekaninová
Vydavateľ:
B4U Publishing

Poznámka: vekové odporúčanie: 6+

Oficiálna anotácia:
Vydaj sa s nami na cestu za zaujímavými stavbami.

Domy ako košíky, najvyššie veže, veľkolepé chrámy, designové vily či visuté mosty, to všetko a ešte mnoho ďalších významných i kurióznych objektov čaká na každého, kto sa s bocianom Filipom a jeho priateľom žabiakom Skokom vydá na cestu do tajov architektúry. Nájde Filip inšpiráciu pre vybudovanie toho najlepšieho novomanželského hniezda, ktoré chce postaviť pre svoju milovanú Helenku, a napraviť tak svoju prvú trochu šišatú stavbu? Uvidíte sami. Máte radi gotiku, renesanciu, barok, secesiu či funkcionalizmus? Nech sa páči. Usaďte sa Filipovi medzi krídla, dobrodružstvo sveta stavebných štýlov a architektúry sa práve začína. 

zdroj: Albatrosmedia.sk


Názov: Ničnever - Pozoruhodné skúšky Morrigan Crowovej: Ak zlyhá, kliatbe sa viac nevyhne
Autorka: Jessica Townsend
Vydavateľ:
Ikar

Oficiálna anotácia:
Nad Morrigan Crowovou visí kliatba. Narodila sa v deň Zvečerenia, a preto ju obviňujú zo všetkého zlého, čo sa stalo, od krupobitia po infarkty. Čo je však najhoršie, podľa kliatby je odsúdená na záhubu a zomrie o polnoci po dovŕšení jedenásteho roku života. Kým Morrigan odovzdane čaká na svoj osud, objaví sa pozoruhodný neznámy muž Jupiter North. Unesie ju do tajného magického mesta zvaného Ničnever, čím ju zachráni pred prenasledovateľmi – tieňovými jazdcami a poľovníckymi psami z čierneho dymu. Morrigan sa ešte dozvie, že Jupiter si ju vybral ako uchádzačku o miesto v najprestížnejšej organizácii v meste – v Spolku výnimočných. Aby doň vstúpila, musí podstúpiť štyri ťažké a nebezpečné skúšky. Súperiť pritom bude so stovkami iných detí, pričom každé sa pýši extrémnym nadaním. Morrigan však žiaden talent nemá. Ak chce zostať v bezpečí Ničneveru, musí nájsť spôsob, ako uspieť. A to rýchlo. Inak jej nezostane nič iné, len opustiť mesto a čeliť neblahému osudu. 

zdroj: Bux.sk


Názov: Petronela Jabĺčková 3: Guľovačka a nezbedný škriatok
Autorka:
Sabine Städing
Vydavateľ:
Ikar

Oficiálna anotácia:
Olívia a Oliver túžobne čakajú na prvé snehové vločky a Petronela sa snaží jablkový domec vyzdobiť tak, aby bol čo najútulnejší. Na návštevu sa totiž ohlásili jej sestry – čarodejnice zodpovedné za počasie. Vo všetkom tom ruchu a zmätku si nikto nevšimne vianočného škriatka, ktorý sa uhniezdil v dome pri mlyne. Svojimi žartíkmi sa postará o poriadny rozruch – a aj o poriadnu hádku medzi dvojčatami. Petronela však zistí, kto v mlyne vyčíňa, a dostane nápad, ako na škriatka vyzrieť...

zdroj: Bux.sk


Názov: Príbeh Tracy Beakerovej
Autorka:
Jacqueline Wilson
Vydavateľ:
Slovart

Poznámka: vekové odporúčanie: 9+

Oficiálna anotácia:
Knihy Jacqueline Wilsonovej sú už na Slovensku dobre známe. Príbeh Tracy Beakerovej je o desaťročnom dievčatku, ktoré býva v detskom domove a dúfa, že jedného dňa bude mať skutočný domov. Zoznámte sa s ňou a vžite sa do jej túžob po krajšej budúcnosti, ktoré sú opísané v tomto pútavom, dojímavom a často veľmi veselom príbehu. 

zdroj: Slovart


Názov: Dievčatko Momo a stratený čas
Autor:
Michael Ende
Vydavateľ:
Verbarium

Oficiálna anotácia:
Jedného dňa sa v ruinách za mestečkom zjaví dievčatko, ktoré žije samo, nevie nič o svojich rodičoch, ani koľko má rokov. Získa si veľa priateľov, pretože dokáže ľudí pozorne počúvať, a tak vyriešiť ich problémy. Jedného dňa sa v meste zjavia tajomní muži v sivom a presvedčia obyvateľov, aby si šporili čas a vkladali ho do ich banky s tým, že neskôr im ho vrátia aj s úrokmi. V skutočnosti čím viac času ušetria, tým menej ho majú. Dievčatko Momo však sivým mužom nepodľahne a rozhodne sa čas zachrániť. Podarí sa vďaka jej odvahe vrátiť ľuďom ukradnutý čas a stratenú schopnosť ho vnímať?

Kultová kniha autora Nekonečného príbehu, ktorý do svojich diel vkladal obavy o spoločnosť a jej vývoj, poukazuje na paradox, že v skutočnosti ten čas zmizne a navždy ho stratíme, a aké nebezpečné môže byť, keď skupina ľudí dokáže ostatných presvedčiť o tom, ako majú žiť. Obe témy sú dnes ešte aktuálnejšie.


zdroj: Verbarium


Názov: Deň, keď som zmenil svet
Autorka:
Iveta Kesnerová
Vydavateľ:
Ikar

Oficiálna anotácia:
Najprv to vyzerá ako najhorší deň v jeho živote, a napokon sa zmení na to najbláznivejšie dobrodružstvo. Ján Mrkvička, chlapec s obyčajným menom, sa práve chystá na neobyčajnú cestu – nasadá do veľmi nevšednej vesmírnej lode a mieri do minulosti. Stretne tu postupne niekoľko veľkých osobností svetovej vedy, umenia aj politiky, a ktovie, možno ho čaká aj prekvapivá lekcia o tom, čo je v živote naozaj dôležité…

zdroj: Bux.sk


Názov: Dvanásť nocí zázrakov
Autor:
Andrew Zurcher
Vydavateľ:
CooBoo

Poznámka: vekové odporúčanie: 12+

Oficiálna anotácia:
Dvanásť nocí zázrakov je úchvatná fantasy pre oddaných fanúšikov Philipa Pullmana a Terryho Pratchetta. Kejin ocko sa na Štedrý deň vyparí bez stopy zo svojho pracoviska na univerzite. Akoby nikdy ani neexistoval! V tú noc, keď Kej so sestrou El zaspia a ich užialená mama podľahne spánku, zavíta do ich izby nečakaná a tajuplná návšteva - dva prízraky, ktoré dievčatám otvoria cestu do príbehu, kde dobro musí zvíťaziť nad zlom a fantázia nad prázdnotou.

zdroj: Albatrosmedia.sk


Názov: Moře inkoustu a zlata - Mluvčí
Autorka:
Tracy Chee
Vydavateľ:
Fragment

Poznámka: vekové odporúčanie: 14+

Oficiálna anotácia:
2. díl ohromujícího debutu ze světa, kde je čtení výsadou mocných.

Sefia a Lučištník jsou na útěku. Lučištník však neprchá jen před Gardou, ale i před děsivými nočními můrami. Věří, že se jich zbaví, když se mu podaří osvobodit všechny chlapce, které vtiskovatelé drží v zajetí. A tak bitva střídá bitvu a z laskavého kluka se stává zasmušilý voják, který touží po nových střetech. I když mu Sefia v boji pomáhá, jeho proměna ji děsí. Nepřestává proto studovat tajemnou Knihu. Zjišťuje, že vlákna Lučištníkova osudu jsou propojena se zradou jejích rodičů. Pokud chtějí zabránit válce mezi královstvími, která je na spadnutí, musí zastavit Gardu a zničit její plány…

zdroj: Albatrosmedia.sk


Názov: Prach, který se snáší ze snů
Autor:
Louis de Bernieres
Vydavateľ:
Plus

Poznámka: vekové odporúčanie: 15+

Oficiálna anotácia:
Velkolepý román o lásce a válce od autora Mandolíny kapitána Corelliho.

Na začátku dvacátého století vyrůstá Rosie McCoshová se svými třemi sestrami, veskrze konzervativní matkou a dobromyslným otcem v idylické domácnosti v Kentu. S chlapci ze dvou sousedních rodin, Pittovými a Pendennisovými, prožívají všichni bezstarostná léta plná zábavy. Čas nevinnosti a dětských her ovšem přeruší první světová válka a bratři z obou rodin se ocitají v bojové vřavě. Před mladou Rosie leží cesta plná nástrah: ucházejí se o ni dva muži a její smysl pro povinnost a touha žít naplno ji ve složitých letech přivádějí do situací, na které jako venkovská dívka není ani zdaleka připravená. Válka navíc nešetří nikoho a obrovská tragédie obrátí Rosiin život vzhůru nohama. Dokážou ona a její sestry začít nový život na troskách zničeného světa?

zdroj: Albatrosmedia.sk

Názov: Počúvaj nôž
Autor:
Patrick Ness
Vydavateľ:
Slovart

Poznámka: vekové odporúčanie: 15+

Oficiálna anotácia:
Prvý diel napínavej dystopickej trilógie od oceňovaného autora Patricka Nessa, ktorý si získal priazeň čitateľov po celom svete. 

Predstavte si, že žijete v Prentissove – meste, kde každý dokáže počuť vaše myšlienky. Predstavte si, že ste ustavične ponorení do otravného myšlienkového mraku – Šumu, ktorý spája mysle všetkých obyvateľov mesta a nikdy vás nenechá na pokoji. Pre Todda je to realita, no práve keď už odpočítava dni do trinástych narodenín, objaví niečo nemožné – miesto, kde žiaden Šum nie je. Todd tak zároveň nechtiac prenikne k tajomstvám, ktoré mali ostať navždy ukryté, a musí sa aj so svojím verným psom vydať na útek, aby si zachránil holý život. Ako však uniknúť prenasledovateľom, keď vďaka Šumu dokážu počuť každú vašu myšlienku?

zdroj: Slovart

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára