Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 12. júla 2020

Prečítané leto 2020: O dverách a oknách

3. týždeň Prečítaného leta 2020 (13. 7. - 19. 7.) je o dverách a oknách. Výber tejto témy ma prekvapil a zaujal zároveň. Rozmýšľala som, ako k tejto téme pristupovať. Nakoniec som sa rozhodla spomenúť tri knihy. 

Prvních 100 zvířat


 
Kniha Prvních 100 zvířat - Podívej se pod okénko (vyšla aj v slovenčine) je plná okienok. Je ich vyše 50! Nie sú to síce klasické okná, ale majú s nimi veľa spoločného. Môžeme ich totiž otvárať a pozorovať čo sa za nimi nachádza a odohráva. Za týmito okienkami sa ukrývajú všelijaké zvieratá. Domáce, exotické, žijúce v džungli alebo pod morskou hladinou. 

Kniha pútavo zoznamuje malých čitateľov (asi od dvoch rokov) so zvieratami, umožňuje im rozšíriť si slovnú zásobu. Využiť ju však možno aj v iných oblastiach, napríklad pri spoznávaní farieb, zvukov alebo protikladov.  




Kdopak bydlí na hradě



Kniha Kdopak bydlí na hradě je ideálnou voľbou pre deti, ktoré sa zaujímajú o kráľov a kráľovné, rytierov alebo o dianie medzi múrmi hradu. Danielko si ju veľmi obľúbil, pretože ho momentálne zaujímajú rytieri. 

Obálka nám umožňuje obzrieť si vonkajšiu časť hradu a po jej otočení sa presunieme dovnútra, kde panuje čulý ruch. Uvidíme rytierov i samotného kráľa a po odklopení odklápacích častí môžeme nakuknúť do kováčskej dielne, pekárne a stajne. Ďalšie strany nám umožňujú dôkladne preskúmať útroby hradu. Obzrieť si kráľovský poklad, nakuknúť do kráľovskej kuchyne, zúčastniť sa kráľovskej hostiny a oddýchnuť si v hradnej spálni. Malí milovníci akcie a bojových scén určite ocenia prípravu rytiera na turnaj, ukážku samotného turnaja a tiež útok nepriateľov na hrad. 

Kniha obsahuje veľa odklápacích častí. Čitateľ vďaka tomu objavuje čo sa skrýva pod strechami budov, za hradnými múrmi, oknami a dverami. Vďaka týmto interaktívnym prvkom je čítanie knihy zábavným, prekvapivým dobrodružstvom. 




Kozliatka



Rozprávku o kozliatkach, na ktoré si brúsil zuby vyhladnutý vlk, asi netreba predstavovať. Zaujalo ma vydanie od Buviku ponúkajúce dve verzie rozprávky o kozliatkach. Jedna verzia (od Márie Rázusovej-Martákovej) je klasická (kozliatka sa ocitli vo vlčom bruchu, ale príbeh skončil nešťastne z vlčieho pohľadu) a druhá verzia od Jaroslavy Blažkovej je zábavná a vtipná. 

Mama koza sa vybrala do práce, ale ešte predtým sa dohodla s kozliatkami na bezpečnostnej taktike, ktorá ich mala ochrániť pred vlkom. Pesnička, ktorú im zaspievala, mala slúžiť ako dôkaz, že pred dverami kozej domácnosti stojí ona, nie pažravý vlk. Vlk bol nevideným svedkom ich rozhovoru, ale pesničku si nezapamätal správne a kozliatka mu namiesto otvorených dverí ponúkli výsmech. Na druhý a tretí deň sa situácia zopakovala. Mama koza prišla s novými pesničkami a vlk následne s ich zábavnejšou verziou. Vlk si síce kvôli svojej nespolupracujúcej pamäti neobohatil stravu o kozľacinku, no príbeh skončil šťastne aj pre neho... 



 
Aké knihy o dverách a oknách máte doma vy? :)

Prečítané leto na FB: Prečítané leto - rodičovská skupinka


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára