Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 6. septembra 2020

Učím sa rozprávať s Kubkom

Tento článok vyšiel v augustovom čísle Magazínu o knihách v roku 2020. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť. 

Marta Galewska-Kustra: Kubko sa učí rozprávať: 
Hravé napodobňovanie zvukov pre najmenších 
(preklad Ladislav Holiš, Ikar 2020)

Deti stále niečo objavujú, skúmajú, skúšajú a učia sa. V období, keď sa začínajú oboznamovať s rečou, im môže robiť spoločnosť Kubko. Kubko sa totiž tiež učí rozprávať. 

Hlavným hrdinom je síce malý chlapec, no čitatelia trávia čas aj s jeho rodičmi, súrodencami, starými rodičmi a domácimi maznáčikmi. Život tejto rodiny je jedinečný, a pritom veľmi podobný životu iných rodín. Veselé chvíle v parku preruší dážď, kúpanie v jazere prinieslo osvieženie a aj doma sa stále niečo deje. Kubko si kreslí, mama varí polievku, bábätko plače a mačka rozbila vázu. 

Kniha síce nepatrí medzi zvukové knihy, napriek tomu je plná zvukov. Klop klop, tik-tak, blu-blu, šuch-šuch, uá, iú, cvak-cvak... Zvukov, ktoré ožijú vďaka čitateľovmu hlasu.

Kniha Kubko sa učí rozprávať patrí medzi knižné tituly, ktoré síce detského čitateľa zaujmú, ale na plné využitie ich potenciálu je nevyhnutné zapojenie dospelého čitateľa, ktorý by dieťa knihou sprevádzal. Čítal texty, opisoval obrázky, nabádal dieťa na dialóg o obrázkoch a opakovanie slov. Dieťa spoznáva nové slová, vníma, v akom kontexte sa vyskytujú a trénuje ich výslovnosť.

Táto kniha, zameraná na citoslovcia a samohlásky, je prvým dielom série Učím sa rozprávať. Je vhodná pre deti od jedného roka a deti s oneskoreným vývinom reči. 





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára