Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 18. októbra 2020

Nasledovaniahodné zvieratká

Tento článok vyšiel v septembrovom čísle Magazínu o knihách v roku 2020. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihami detailnejšie zoznámiť.

Petra Gmucová, Katarína Hutníková (ilustrátorka): 
Afrika z kufríka (Ikar 2020)


Leporelá sa v súčasnosti vyskytujú najmä v podobe knihy s hrubšími, deťom odolnými stranami. Nájsť novšie vydanie rozkladacieho leporela je pomerne náročné, ale nie nemožné. Záujemcovia o klasickú verziu leporela môžu siahnuť po Afrike z kufríka.

Ako už názov napovedá, leporelo sa ukrýva v kufríku. Veselom, vizuálne s leporelom ladiacom kufríku. Dieťa v ňom nájde zvieracích obyvateľov Afriky v ich prirodzenom prostredí. Každé zviera vykonáva nejakú činnosť, ktorá sa obvykle nezaraďuje medzi obľúbené aktivity malých detí. Zvieratká ich však vykonávajú dobrovoľne, ba dokonca s chuťou, a nabádajú na to aj deti. Pštros vyzýva na pohyb, opica na upratanie hračiek a zebra na pokojné obliekanie. Zvieratká sa dieťaťu prihovárajú prostredníctvom krátkych básničiek.

Naučiť dieťa vykonávať každodenné povinnosti a dodržiavať pravidlá (hygiena, upratovanie hračiek, slušné stolovanie atď.) si často vyžaduje veľa rodičovskej trpezlivosti a úsilia. Autorky podali rodičom pomocnú ruku. S básničkami a so zvieratkami predsa len ide všetko ľahšie. Leporelo je vhodné pre deti od jeden a pol roka.

 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára