Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 27. decembra 2021

Januárové knižné novinky (2022)

Názov: Strašidelné Čechy
Autori: Marek Vajchr & Otto von Graben zum Stein
Vydavateľ: Revolver Revue
 
Oficiálna anotácia: Tyrolský hrabě Otto von Graben zum Stein, který během svého dobrodružného života působil jako žebravý mnich, polní kazatel či učený blázen na dvoře pruského krále, vydal v letech 1731–1741 monumentální trilogii Rozpravy z říše duchů. Dvojice přátelsky disputujících učenců, s ironickým nadhledem reprezentujících dobové postoje obhájců a popíračů strašidel, v ní představuje bezpočet starších i soudobých případů přízračných zjevení. Díky svým nevšedním kvalitám se dnes pozapomenuté dílo stalo – vesměs nepřiznanou – inspirací pro řadu význačných autorů 18. a 19. století a mělo zásadní význam pro ustanovení literárních pravidel duchařského a hororového žánru.

Zvláštní pozornost věnoval tajuplným a děsivým příběhům z Čech, které na základě vlastních zkušeností z pražského pobytu ironicky nazývá „republikou duchů“. Kněžna Libuše, Jan Žižka, Bílá paní Perchta, Jan Nepomucký či krkonošský Rýbrcoul a další bájné a historické postavy tu vystupují v napínavých, groteskních i šokujících příbězích, v nichž se českému čtenáři představují v novém a překvapivém světle. Překladatel Marek Vajchr doplnil svůj výbor z Rozprav dialogizovanou předmluvou a zevrubným komentářem, které tvoří podstatnou součást edice a v nichž erudovanou, avšak čtivou formou dokládá nejen zásadní a doposud přehlížený přínos Grabenova díla v literárním a kulturněhistorickém kontextu. Knihu provázejí ilustrace Chrudoše Valouška. Grafická úprava Josefina Karlíková.

 
Názov: Slušné dievčatá plačú potichu
Autorka: Katarína Durica
Vydavateľ: Lindeni
 
Oficiálna anotácia: Osudy troch žien z jedného paneláku sa prepletajú s všadeprítomnou mafiánskou krutovládou v Dunajskej Strede na konci 90. rokov minulého storočia.

V deväťdesiatych rokoch bolo všetko inak. Zrazu si dokázal aj obyčajný človek zohnať značkové šaty. No zmenil sa systém a aj zákony a to využili chlapci, ktorým ešte tieklo mlieko po brade a chceli byť pánmi sveta. Surovo sa dožadovali všetkého, na čo si robili nárok – výpalné od obchodníkov a krčmárov, za denného svetla vyťahovali zbrane a vyhrážali sa nevinným, ženy a dievčatá znásilňovali bez okolkov, protivníkov topili v sudoch s kyselinou a svojich vlastných pochovávali zaživa. Celé mesto o nich vedelo. A nik sa neodvážil proti nim postaviť.

Po uliciach sme kráčali s kamennými tvárami. Neodvážili sme sa im pozrieť do očí, len sme sklopili pohľady a pridali do kroku. Tvárili sme sa, že nič nepočujeme a nevidíme. Príbuzní z iných miest sa nás pýtali, ako dokážeme žiť v meste, ktoré drží v hrsti mafia. Nuž takto: so sklopeným pohľadom sme nič nevideli a nepočuli.

Júlia je kaderníčka. Má zdanlivo bezstarostný život s manželom policajtom a malým synom, kým do jej salónu nevpadne Andrej. A spolu s ním aj chaos do jej súkromného života. Doteraz poznala povinnosti, no zrazu sa cíti zvláštne slobodná v prítomnosti tajomného Andreja. Keď v meste vypukne mafiánske peklo, zmätená Júlia sa snaží bojovať proti príťažlivosť, ale sila lásky je mocnejšia. Hilda býva v byte pod Júliou. Sníva o štúdiu v zahraničí a večierkoch, ale to všetko je v meste obsadenom miestnou mafiou nemožné. Teta Eržika zo siedmeho je na dôchodku a celé dni hľadá v televíznom seriáli šťastie, ktoré sa jej celý život vyhýbalo. Bezmocne sleduje, ako sa jej syn mení na krvilačného mafiána a ospalé mestečko na Žitnom ostrove sa v roku 1997 stáva synonymom hrôzy.
 
obálka zatiaľ nezverejnená
 
Názov: Z popela
Autor: Alex Schulman
Vydavateľ: Host
 
Oficiálna anotácia: Drtivý příběh rozbitého dětství a neodvratného rozkladu jedné rodiny

Tři bratři se vracejí na rodinnou chatu u jezera, kam se dvacet let žádný z nich neodvážil. Přivážejí s sebou urnu s popelem a chystají se tu splnit matčino nečekané poslední přání.

Společná cesta je však provede nejen důvěrně známou krajinou, ale také časem. Náhle jsou z nich opět chlapci s opálenýma nohama a dychtivýma očima, soupeřící o otcovu přízeň a matčinu vrtkavou lásku, kteří mají na světě jen jeden druhého a možná také vůbec nikoho. Nyní tu stojí jako mladí dospělí muži, navzájem si tak cizí, a přesto nerozlučně spoutaní okovy minulosti. Osudné místo nesmlouvavě vyhání na povrch pečlivě pohřbené vzpomínky a hořkost, která mezi bratry znovu vráží klín. Jak dokáže domov prolezlý nejistotou jako minové pole poznamenat dětskou mysl? A co se doopravdy stalo onoho léta, kdy se všechno rozpadlo na kusy? 
 
zdroj: Host

 
Názov: Les
Autor: Marek Baroš
Vydavateľ: Prostor
 
Oficiálna anotácia: Zmrzlým lesem putuje tichá trojice – Prst, Malá a Dcera. Svět kolem nich je nepřátelský a nebezpečný. Poutníci se snaží vyhnout predátorům, lovcům a vlkům, a jejich cesta připomíná tanec v minovém poli. Prsta pronásledují vzpomínky na dětství, kdy lidé v ulicích začali mizet jako mýdlové bubliny, kdy se ztratili i jeho rodiče, jako by nikdy neexistovali. Brzy pochopil, že se světem se stalo něco zlého a začala v něm platit jiná pravidla než předtím. Morálka a svědomí se proměnily v prázdné pojmy, rozhodovala síla a krutost. Aby přežil, musel se chlapec přizpůsobit. Jako zázrakem se dočkal dospělosti. Dnes ví, že je smrtelně nebezpečné vydávat hluk a přilákat pozornost kanibalů. Proto se nyní se ženou a dítětem dorozumívá pouze znakovou řečí.

Zatímco trojice prochází opuštěnou krajinou, Dcera se ptá na všechno, co ještě nezná, a Prst jí gesty vypráví o vymoženostech „normálního života“, o obchodech, restauracích, sochách, podzemních garážích, platebních kartách… Ale už i jemu samotnému to zní nepochopitelně, jako dávný sen. Místo ovládání počítače je užitečné číst stopy, umět si chytit k večeři toulavou kočku a včas odhalit nebezpečí.

Cílem strastiplné cesty je vzdálený mokřad, bezpečné útočiště, které má poutníkům poskytnout ochranu a obživu. Než se k němu dostanou, musí projít Městem. Prst slyšel, že jeho obyvatelé jsou zákeřní, ostatní mají za divochy, chytají je a zabíjejí. Přesto nezbývá než se vnořit do temného labyrintu ulic.
 
Románový debut Marka Baroše hýří napětím, nečekanými zvraty a bohatým jazykem. Současně nás přivádí k zamyšlení, co kdyby se život na Zemi nečekaně od základů proměnil a my museli v primitivních podmínkách tvrdě hájit své životy. 
 
Názov: Balzamovač: Vraždy jako cesta k nesmrtelnosti
Autorka: Alison Belsham
Vydavateľ: Kniha Zlín
 
Oficiálna anotácia: Bizarní vraždy. Prastarý kult. Strach, co svírá město
V brightonském Přírodovědném muzeu je nalezeno čerstvě mumifikované tělo. Když se spolu s kryptickými zprávami začnou objevovat egyptské pohřební nádoby a v nich části těla, má detektiv Francis Sullivan jasno – jde o práci sériového vraha. V ohrožení se navíc ocitá i Francisova exmilenka, tatérka Marni, která čelí obvinění z vraždy. Rozpolcený vyšetřovatel musí svést boj s vlastními démony i s časem, aby odhalil šíleného balzamovače dřív, než bude pozdě.
 
Názov: Velké dílo: Naše cesta do budoucnosti
Autor: Thomas Berry
Vydavateľ: Malvern
 
Oficiálna anotácia: Thomas Berry (1913-2009) je jeden z nejvýznamnějších kulturních historiků naší doby; katolický kněz, historik a „ekoteolog“ patří mezi nejinspirativnější ekologické myslitele 20. století. Podrobně analyzoval povahu odcizení kultury a spirituality Západu. Inspirován Giambattistou Vicem, Carlem G. Jungem a Teilhardem de Chardin rozvinul společně s kosmologem Brianem Swimmem evoluční kosmologii „nového příběhu“, spojující vědu a spiritualitu, která lidstvo, přírodu a kosmos pojímá jako jednu společnou mnohotvárnou evoluční událost. Touto kosmologií otevřel pro lidstvo perspektivu nové „ekozoické doby“ jako éry jednoho integrálního společenství života. 
 
Tato kniha je jeho klíčovým a zásadním příspěvkem k ekologickému myšlení: ukazuje, že pro uskutečnění velkého díla trvale udržitelného života potřebujeme hlubokou proměnu čtyř základních oblastí: politického a právního řádu; hospodářství a průmyslu, oblasti vzdělávání a konečně i náboženství.
 
Názov: Odpočinek v neklidu: Biopolitika spánku a bdění
Editor: Nikola Ivanov
Vydavateľ: Host
 
Oficiálna anotácia: Spánek považujeme za samozřejmost. Nic není vzdálenější skutečnosti.

Současná civilizace funguje v módu 24/7. Tento režim však koliduje s naší biologickou potřebou spánku a odpočinku. Spánek se proto často považuje za projev lenosti nebo ztrátu času — stává se z něj problém k vyřešení. Západní medicína i různá průmyslová odvětví se tak v posledních letech stále více zaměřují na to, jak zmenšovat dopady spánkové deprivace na lidské zdraví. Tím se však řeší až důsledky, nikoli příčiny celé epidemie spánkových poruch, a vzniká paradoxní situace: problémy průmyslově řízených životů řeší opět průmysl.

Antologie Odpočinek v neklidu přináší pohledy kulturních teoretiků, historiků, filozofů a sociologů na současnou krizi spánku, která až donedávna zůstávala na okraji zájmu humanitních a sociálních věd. V textech zásadních autorů se ukazuje, jak moderní kapitalistické řízení formuje biopolitiku — moc, jíž se podřizují naše těla i sny. 
 
zdroj: Host

 
 
Knihy pre deti a mládež
 
 
 
Názov: Úsmev pre žabku
Autori: Przemysław Wechterowicz & Emilia Dziubak 
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+

Oficiálna anotácia:
Hrejivý príbeh o sile úprimného úsmevu. 
 
Žabkina mama pozná jednoduchý a zaručený recept, ako svojej dcére napraviť náladu. Je ním vrelý, srdečný úsmev, ktorý ako šibnutím čarovného prútika dokáže premeniť smútok na radosť. Zábavný a dojímavý príbeh o Žabke, jej lesných kamarátoch a veľkej moci jediného úsmevu rozveselí aj vás. Presvedčte sa sami!
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Čo robíme celý deň
Autor: Richard Scarry
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+

Oficiálna anotácia:
Zaži deň plný zábavy v mestečku, kde sa nikto nenudí!

Každý z obyvateľov totiž udržiava Rušné mesto v tom správnom zhone – požiarnici hasia oheň, drevorubači pília drevo, lekár lieči pacientov, murár stavia domček... A všetko ide ako po masle!

Zistíš, že zvieratká radi trávia čas nielen v práci, ale hlavne s rodinou a kamarátmi. Spoznáš tak záhradníka Ďatelinku, kocúra Zelovocúra, kováča Kovadlinu, s rodinou Kvičkovcov sa vydáš na výlet vlakom do vzdialeného Krumpličkova a dokonca poletíš aj lietadlom! Si pripravený zažiť veselé dobrodružstvá v Rušnom meste?

Objav mnohé ďalšie povolania a každodenné činnosti zvieratiek, ktoré originálne ilustroval svetoznámy Richard Scarry. V edícii Stonožka mu vyšiel nezabudnuteľný a medzi deťmi a rodičmi obľúbený Veľký obrázkový slovník.  
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Rok na stavenisku
Autor: Artur Nowicki
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
Poznámka: séria Rok v ...

Oficiálna anotácia:
Ak ťa zaujíma technika, sleduj stavenisko a zisti, ako sa každý mesiac mení.

Rok na stavenisku obsahuje dvanásť dvojstrán, ktoré zobrazujú meniace sa stavenisko každý mesiac počas celého roka. Na úvodnej dvojstrane sa predstavia hlavní hrdinovia knižky a na poslednej nájdete interaktívnu hru. S Rokom na stavenisku môžete stráviť celé hodiny. Táto mimoriadna kniha podnecuje predstavivosť, rozvíja všímavosť, schopnosť logicky myslieť a hľadať súvislosti a povzbudzuje rozprávačstvo, no predovšetkým je zárukou skvelej zábavy.

Pútavá kniha z úspešnej ilustrovanej série, ktorá najmenším čitateľom názorne zobrazuje, ako sa svet mení počas roka.  

zdroj: Bux.sk


Názov: Rok v horách
Autorka: Małgosia Piątkowska
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
Poznámka: séria Rok v ...

Oficiálna anotácia:
Vydaj sa do hôr a zisti, ako sa každý mesiac menia.

Rok v horách obsahuje dvanásť dvojstrán, ktoré zachytávajú zmeny na horských úbočiach, stráňach a štítoch počas roka. Malý čitateľ spozná bohatstvo a rôznorodosť horskej flóry a fauny. Na prvej dvojstrane sa mu predstavia všetci hrdinovia a na poslednej ho čaká interaktívna hra. S Rokom v horách môžete stráviť celé hodiny. Táto mimoriadna kniha podnecuje predstavivosť, rozvíja všímavosť, schopnosť logicky myslieť a hľadať súvislosti a povzbudzuje rozprávačstvo, no predovšetkým je zárukou skvelej zábavy.

Pútavá kniha z úspešnej ilustrovanej série, ktorá najmenším čitateľom názorne zobrazuje, ako sa svet mení počas roka. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Rok zo života veľkého duba
Autorka: Gerda Muller 
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: séria Ročné obdobia

Oficiálna anotácia:
Nádherne ilustrovaná oslava ročných období.
 
Benjamín a Anna sa vždy tešia, keď idú na návštevu k bratancovi Robinovi do domčeka pri lese. Ukáže im veľký dub, ktorý má už 300 rokov, a so svojou majestátnou korunou je ako stvorený na vytvorenie skrýše. Dub aj život v lese sa menia spolu s ročnými obdobiami. Deti sa v zime preháňajú na lyžiach pomedzi stromy, na jar pozorujú jazvece a šantiace veveričky. Pomaly zisťujú, že veľký dub je nielen útočiskom pre obyvateľov lesa, ale aj pomocníkom ľudí. 
 
Holandská ilustrátorka Gerda Muller verne zobrazuje život veľkého duba v každom ročnom období. Stavia ho do centra diania a zároveň ho oslavuje ako dôležitý článok lesného ekosystému aj ľudského života. Veľký dub je skrýšou pre hrajúce sa deti, domovom pre zvieratká aj pomocníkom húb a rastlín vo svojom okolí.
 
Detailné ilustrácie aj prepracované informatívne prvky hravou formou prevedú detského čitateľa lesom v každej jeho podobe, zoznámia ho s jeho obyvateľmi a poučia ho o tom, že v lese je človek len návštevníkom.
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Klub objaviteľov 3: Papagájoptéra
Autori: Bobbie Peers & Sandra Steffensen 
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 7+
Poznámka: séria Klub objaviteľov, 3. diel

Oficiálna anotácia:
Klub objaviteľov má ďalšiu úlohu!
 
Prechladnutá Ella nemá chuť na nič, no akonáhle zabliká svetielko na volacom gombíku, vráti sa jej všetka stratená energia: Felix ju potrebuje! Odrazu sa ocitne v džungli plnej rastlín a bytostí, ktoré vyzerajú sčasti normálne a sčasti... veľmi čudne. S Felixom musia dať znovu hlavy dokopy a poradiť si s desivou papúčicou, ktorej siete sú poriadne lepkavé. Ako z nich dostanú zakliesnenú papagájoptéru? Ella musí zapojiť každý kúsok svojho objaviteľského ja, aby prišla na spôsob, ako poraziť papúčicu a pomôcť veľrybiatkam dostať sa včas do mora. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Mytopédia: Encyklopédia mýtických bytostí a ich magických príbehov
Autor: -
Vydavateľ: Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 8+

Oficiálna anotácia:
Vydajte sa na dobrodružnú výpravu do magickej ríše fantastických bytostí zo všetkých kútov sveta

Mýty a legendy sú staré príbehy, ktoré si ľudia rozprávajú už celé generácie. Hovoria o záhadných magických bytostiach, ktoré medzi nami žijú. Niektoré si možno ľahko pomýlite so známymi zvieratami, ako sú zajace, kone či veveričky. Na rozdiel od nich však dokážu rozprávať, meniť podobu, čarovať či narásť do obrovských rozmerov. Výnimočnosť iných fantastických tvorov zas rozpoznáte na prvý pohľad. To je prípad drakov, jednorožcov, baziliškov so smrtiacim jedom či obrov.

Prečo tieto príbehy vlastne vznikali? Niektoré chceli ľudí varovať pred hrôzostrašnými beštiami, ako bol Grootslang, polohad a poloslon, kým iné sa rozprávali len pre zábavu. Mnohé objasňujú, ako vznikli nebeské javy či veci, ktoré nás obklopujú, napríklad ako Hromový vták spôsobuje búrky alebo ako pavúčí boh Anansi obdaroval ľudí príbehmi.

Svet mytologických bytostí je plný tajomstiev a mágie. Táto encyklopédia vás bude sprevádzať na ceste okolo sveta, na ktorej spoznáte viaceré úžasné stvorenia od Pegasa, Chiméry, Krakena či Yetiho až po Dúhovú rybu, Anupa, Zylanta či Bastet a ich fascinujúce príbehy. Podnietia detskú fantáziu a vďaka nim sa deti oboznámia s inými krajinami. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Chceš byť ako nindža?
Autor: Bruno Vincent
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 8+
Poznámka: séria Slávni bojovníci

Oficiálna anotácia:
Nenahraditeľná príručka pre všetkých, ktorých zaujíma život nindžov, a mierne varovanie pre tých, ktorí sú dosť odvážni alebo strelení na to, aby sa nimi stali.
 
V tejto skvelej novej časti série Slávni bojovníci Kate, Eddieho a Angusa nadchnú nindžovia a všetko, čo s nimi súvisí. Aby odhalili ich tajomstvá, s vrhacími hviezdicami vo vreckách sa vrátia v čase do Japonska roku 1789. Pod vedením veľmajstra sa trojica priučí umeniu nindžucu od najodvážnejšieho nindžu všetkých čias menom Hanzó a od majsterky v maskovaní Čijo. Títo traja majstri zasvätia našich priateľov do tajov, ako sa stať neviditeľnými, ako ovládať myseľ či ako preniknúť do hradu.
 
Ak snívaš o tom, že sa staneš nebojácnym japonským bojovníkom, táto vtipná a praktická príručka je určená presne pre teba.
 
zdroj: Bux.sk

 
 
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára