Vyhľadávať v tomto blogu

piatok 28. januára 2022

Februárové knižné novinky (2022)

Názov: Elixír života
Autor: Honoré de Balzac
Vydavateľ: Odeon
 
Oficiálna anotácia: Honoré de Balzac (1799–1850), jeden z nejznámějších francouzských spisovatelů, se proslavil zejména obřím literárním dílem Lidská komedie (1842), v němž se snažil postihnout všechny aspekty života Francie v ponapoleonské době. V deseti povídkách z let 1830–1835 využívá autor témata typická pro tehdy oblíbenou literaturu: nesmrtelnost, smlouva s ďáblem, elixír mládí. Je ironický, vyzývavý, místy rouhačský, filozofuje nad unikajícím smyslem života, krutě se vysmívá poměrům panujícím ve „slušné“ společnosti, děsí svou schopností nahlédnout do temných stránek lidské duše.
 
zdroj: Bux.sk
  
 
Názov: Dáma so psíkom a iné poviedky
Autor: Anton Pavlovič Čechov
Vydavateľ: Odeon
 
Oficiálna anotácia: Nové vydanie výberu z poviedok A. P. Čechova dokazuje, že záujem o ruskú klasiku, najmä z obdobia 19. storočia, neutícha. Čechov krátko pred smrťou napísal: Moje diela budú čítať nanajvýš sedem rokov po mojom skone. Od smrti veľkého majstra slova a iskrivého humoru, lekára, ktorý súcitil s jednoduchým človekom a svoju empatiu vedel umne pretaviť do príbehu, však uplynulo vyše sto rokov a jeho knihy a hry podnes čítajú na celom svete. Človek sa totiž stáročiami málo mení, menia sa iba kulisy, ktoré ho obklopujú. Aj dnes sa vie ženatý sukničkár bláznivo zaľúbiť do vydatej ženy (Dáma so psíkom), aj dnes poznáme uniformovaných chlapíkov s nesmierne ohybnou chrbticou (Chameleón) či nešťastníkov plných úzkostí a strachov, ktorí by komandovali celý svet, keby na to mali príležitosť (Človek vo futráli). Každá z poviedok zaradených do výberu je malým literárnym klenotom, lahôdkou, ktorú si treba vedieť vychutnať. 
 
zdroj: Bux.sk


Názov: Pýcha a predsudok
Autorka: Jane Austen
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Od veľkého nečakaného úspechu prvého knižného vydania v roku 1813 sa dielo Pýcha a predsudok stalo populárnym po celom svete a očarilo milióny čitateľov. Autorka Jane Austen nazvala román „svojím drahým dieťaťom“ a jeho hrdinku Elizabeth „najrozkošnejším stvorením, aké sa kedy v knihách objavilo“.

Ľúbostné peripetie medzi nezávislou slečnou Bennetovou a hrdým pánom Darcym sú skvostnou ukážkou dvorenia a spoločenských pomerov na začiatku 19. storočia. Hrdinovia románu na jeho stránkach roztancujú delikátnu štvorylku plnú flirtovania, pôvabu a dôvtipu, ktorá poteší a pobaví nielen priaznivcov románovej tvorby regentského obdobia v Anglicku. K slovenskému čitateľovi sa kniha dostáva v novom preklade.
 
zdroj: Bux.sk
 

Názov: Poslední souboj
Autor: Eric Jager
Vydavateľ: BETA-Dobrovský
 
Oficiálna anotácia: Vzrušující příběh o duelu mezi dvěma muži, ale také o ženě, která svou odvahou změnila historii.
 
Píše se rok 1386. Jean de Carrouges a Jacques Le Gris jsou přátelé, ze kterých se stanou soupeři, protože Marguerite, žena Carrougese tvrdí, že ji Jacques Le Gris znásilnil. Spor má rozhodnout souboj na život a na smrt, poslední oficiální duel mezi dvěma muži, který se ve Francii konal.

Tato kniha není fikce. Jména, postavy, místa ani zápletku si autor nevymyslel. Poslední souboj popisuje příběh, který se stal. Je založený na původních zdrojích, vyprávění v kronikách, právních záznamech a dalších dokumentech. Všechny osoby, místa, data a další detaily ̶ co lidé řekli a udělali, jejich často rozporuplné výpovědi u soudu a dokonce popis počasí ̶ to vše je skutečné. Vzniká tak působivý obraz lásky, hrdosti a rivality, který nám připomíná, že lidská povaha se v průběhu časů příliš nezměnila a že realita může být poutavější než fikce. Kniha se stala inspirací stejnojmenného filmu R. Scotta. 
 
Názov: Světlušky a jiné povídky
Autorka: Hannah Vincent 
Vydavateľ: Kniha Zlín
 
Oficiálna anotácia: Povídková sbírka o obyčejných životech neobyčejných žen.

Žena na prahu dospělosti se snaží vyjádřit hrůzu a násilí, které vnímá kolem sebe. Mladá matka se chce postarat o své dítě, ale nedokáže se odpoutat od jeho tyranského otce. Lékařka po úspěšné praxi odchází do důchodu. Postarší sestry se musejí vyrovnat se smrtí své matky. Hannah Vincentová ve svých povídkách líčí osudy žen, které se vyrovnávají s požadavky společnosti, mužů, svých bližních i vlastního těla. Která z nich nakonec získá titul Ženy roku? 
 
Názov: Slávik
Autorka: Kristin Hannah 
Vydavateľ: Lindeni
 
Oficiálna anotácia: Slávik je nádherne napísaný román, ktorý zblízka skúma život, lásku a hrôzy vojny a tiež spôsob, akým ľudia dokážu reagovať na nepredstaviteľné životné situácie.
 
Francúzsko 1939. Dve odvážne sestry z mestečka Carriveau stoja zoči-voči zdrvujúcej skutočnosti – krajinu zaplavili nemecké tanky a oblohu zatemnili bombardéry, ktoré ju nemilosrdne pustošia. Viannin manžel narukuje do armády a v ich dome sa usadí nemecký kapitán. Osamelá mladá žena stojí pred ťaživými rozhodnutiami, od ktorých závisí život jej blízkych. Jej sestra Isabelle je mladá rebelka, ktorá rieši svoju bolesť zo straty lásky a bezpečia po svojom.
 
Názov: Užitočné ilúzie: O moci a paradoxe mozgu, ktorý klame sám seba
Autori: Shankar Vedantam & Bill Mesler 
Vydavateľ: N Press
 
Oficiálna anotácia: Mohol by mať za určitých okolností sebaklam pozitívne dôsledky?

Shankar Vedantam, novinár a autor úspešnej rozhlasovej relácie a podcastu Hidden Brain, spolu s novinárom Billom Meslerom prinášajú zaujímavý pohľad na to, ako funguje ľudský mozog, keď sa snaží oklamať sám seba, a akú rolu zohráva sebaklam vo vývoji ľudstva. Sebaklam spôsobuje ohromné škody nielen človeku, ale aj spoločnosti a našej planéte. Ak je však taký škodlivý, prečo je ním presiaknuté všetko, čo robíme? Autori tvrdia, že sebaklam môže, paradoxne, zohrávať zásadnú úlohu na ceste k úspechu a duševnej pohode. Klamstvá, ktoré sa stali každodennou súčasťou nášho života, nám pomáhajú udržiavať živé a dynamické vzťahy s našimi blízkymi, priateľmi a kolegami. Ak pochopíme, ako funguje sebaklam, dokážeme porozumieť, prečo niektorí ľudia žijú dlhšie než ostatní, prečo sa zamilovanosť u niektorých párov nevytráca ani po rokoch alebo prečo sú niektoré krajiny stálejšie, kým iné sa trieštia a rozpadajú.

Kniha Užitočné ilúzie je sugestívnym rozprávaním o mozgu, ktorý zámerne klame sám seba. Ponúka nevšedné osobné príbehy, ale aj množstvo aktuálnych poznatkov z oblasti psychológie, neurovied či filozofie, no najmä pôsobivo vysvetľuje, čo znamená byť človekom. 
 
zdroj: Panta Rhei
  
 
Názov: Umenie - Záhady a rébusy
Autori: Susie Hodge & Dr. Gareth Moore 
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: séria Záhady a rébusy
 
Oficiálna anotácia: Vyše 300 hádaniek, ktoré navždy zmenia váš pohľad na umenie.

Nájdete tajné symboly v Podobizni manželov Arnolfiniovcov? Viete odlíšiť Boscha od Botticelliho? Dokážete vyriešiť hádanky v Záhrade rozkoší?

Kniha Umenie – záhady a rébusy otestuje vaše znalosti histórie umenia a vašu schopnosť myslieť a vnímať prostredníctvom najikonickejších výtvarných diel sveta. Vyriešte hádanky, odhaľte skryté tajomstvá a preverte si svoj všeobecný prehľad, počnúc starovekým Egyptom až po New York 80. rokov minulého storočia.

Susie Hodge a Dr. Gareth Moore vám predstavia 36 ikonických umeleckých diel. Okrem lúštenia na vás čakajú aj fascinujúce informácie o danom diele a jeho autorovi.

Po vyriešení vyše 300 starostlivo vybratých zábavných a občas aj mätúcich hádaniek sa na umenie už nikdy nebudete pozerať rovnako ako doteraz. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Bombardovacia mafia
Autor: Malcolm Gladwell
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: V časoch pred druhou svetovou vojnou väčšina vojenských mysliteľov nepovažovala lietadlá za dôležitý prvok ozbrojených síl. Vnímali ho len ako doplnok k pechote. Ale istá malá skupina idealistických stratégov, ktorá si hovorila „bombardovacia mafia“, si položila otázku: „Čo ak by sme dokázali paralyzovať nepriateľa a zároveň výrazne znížiť počty obetí presne cieleným bombardovaním?“

V ostrom protiklade s touto stratégiou stálo bombardovanie Tokia, najsmrteľnejší nálet druhej svetovej vojny, ktorému velil generál Curtis LeMay. Jeho krutý pragmatizmus a taktika spálenej zeme si vyžiadali tisíce nevinných obetí z radov civilného obyvateľstva, na druhej strane odvrátili plánovanú inváziu amerických vojsk do Japonska, ktorá by zrejme zanechala väčšiu spúšť. V Bombardovacej mafii sa Gladwell pýta: „Stálo to za to?“

Možno by všetko dopadlo inak, keby LeMayov predchodca generál Haywood Hansell zotrval vo svojej funkcii veliteľa bombardovacieho letectva na Guame. Hansell bol presvedčený zástanca presného bombardovania, ale z pomyselného ringu o veliteľský post vyšiel napokon ako víťaz Curtis LeMay, ktorý sa krátko nato postaral o najtemnejšiu noc v dejinách druhej svetovej vojny. Bombardovacia mafia prináša pútavý príbeh o vytrvalosti, novátorstve a nevyčísliteľnej cene vojny.
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Dlhý dych stromov
Autor: Peter Wohlleben
Vydavateľ: Tatran
 
Oficiálna anotácia: Všetci hovoria o umieraní lesov. Čo však skutočne umiera? A predovšetkým prečo? 
 
V tejto knihe Peter Wohlleben pôsobivo opisuje, ako sa príroda sama reguluje a lieči – ak ju necháme na pokoji. Pretože stromy sú nielen schopné prispôsobiť sa okoliu, ale aj odovzdávajú potomstvu skúsenosti so zmenenými životnými podmienkami bez ohľadu na to, či ide o stáročné vedomosti alebo o novonadobudnuté poznatky. Zmenou genotypu v semenách dokážu stromy vychovávať svoje potomstvo – a tak ho perfektne pripraviť na nové klimatické podmienky.

Prekvapujúca schopnosť stromov prispôsobiť sa má určité hranice. Listnaté stromy práve teraz potrebujú neporušené spoločenstvo, aby sa vzájomne podporovali, odparovaním sa vzájomne ochladzovali a dokonca vytvárali dažďové oblaky – o všetky tieto schopnosti prichádzajú následkom masívnych výrubov. Nepôvodné ihličnany nemajú v čoraz suchšom a horúcejšom podnebí budúcnosť. Peter Wohlleben nekompromisne odkrýva drsné praktiky lesníckej loby, politikov a lesného hospodárstva zoči-voči múdrosti prírody a ukazuje, že prudký vývoj už nedovoľuje ďalšie omyly. Keď budeme naďalej ničiť životné prostredie, stromy si bez nás nejako poradia, ale my bez nich neprežijeme. Lesy môžu zachrániť klímu... ak si sami nepodpílime konár, na ktorom sedíme. 
 
zdroj: Tatran
 

 
Knihy pre deti a mládež
 
 
Názov: Akú farbu má bozk?
Autorka: Rocio Bonilla  
Vydavateľ: Ikar  - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+

Oficiálna anotácia:
Nádherne ilustrovaný sprievodca po svete farieb pre začínajúcich čitateľov.

Monika, alebo Minimoni, ako ju prezývajú rodičia, veľmi rada maľuje všelijaké farebné vecičky: červené lienky, modrú oblohu, žlté banány... ale ešte nikdy nenakreslila bozk! Akú má asi farbu? Je červený ako výborná paradajková omáčka? Nie, lebo červení sú aj tí, čo sa hnevajú, a bozk má od hnevu veľmi ďaleko. Žeby bol zelený ako jej obľúbené krokodíly? Ani náhodou, zelená je predsa zelenina, a tú nemá veľmi rada! Ako to teda je? Vezmite do ruky pastelky a kreslite spolu s Minimoni!

Rocio Bonilla, španielska ilustrátorka a autorka detských knižiek, prichádza s krásnym sprievodcom po svete farieb pre najmenších. Deti sa s knižkou naučia určovať a pomenovať farby, no zároveň sa pri skúmaní farieb okolitého sveta s veselou Minimoni aj poriadne zabavia.

Posledná stránka knihy poslúži ako plátno pre umelecké stvárnenie farieb bozku každého malého výtvarníka a plagát s metrom, ktorý je súčasťou knihy, si môžete nalepiť na stenu. Spolu s pribúdajúcou výškou budete sledovať aj striedanie jednotlivých farieb.
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Ako sa Zajkovci učili šetriť: Rady sporivých zajkov
Autorka: Cinders McLeod  
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+

Oficiálna anotácia:
Deti nie sú nikdy príliš malé na to, aby ste im vysvetlili základné fakty o fungovaní peňazí!

V tretej bohato ilustrovanej knižke zo série o rodine Zajkovcov spoznajú Milka, ktorý si každý týždeň zarobí 2 mrkvy za to, že dáva pozor na svojich 5 malých súrodencov. Veľmi túži po vlastnom domčeku, kde by si od nich občas oddýchol. Ocko mu však vysvetlí, že nemá dosť peňazí na to, aby mu ho kúpil. Milko si na vlastné bývanie musí našetriť, a to bude trvať dlho. Navyše, ešte ani nie je dosť starý na to, aby mohol bývať sám. Ale domček na hranie stojí 10 mrkiev a na ten si Milko dokáže nasporiť rýchlo! Popri tom sa naučí, že finančné plánovanie môže byť zaujímavé a jednoduché. A spolu s Milkom sa to ľahko naučí aj váš drobec!
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Pufi a Brunhilda
Autorka: Barbara Cantini  
Vydavateľ: Fragment
Poznámka: vekové odporúčanie = 6+

Oficiálna anotácia:
Zoznámte sa s malou ryšavou čarodejnicou a jej milým kocúrikom!
 
Už ste niekedy videli čarodejnicu bez čarodejníckej mačky? Pufi je malý čierny pouličný kocúrik, ktorý hľadá niekoho, s kým by mohol byť. Brunhilda je malé dievčatko s hustými ryšavými vlasmi, ktoré žije v strašidelnom dome s tisíckami izieb. Cez deň pomáha v obchode s rastlinami a v noci sa učí za čarodejnicu. Na to, aby mohla lietať a stala sa konečne plnohodnotnou čarodejnicou, však potrebuje jednu dôležitú vec: čiernu mačku! Veľký deň sa blíži, no kde ju má zohnať?
 
Názov: Vango: Medzi nebom a zemou
Autor: Timothée de Fombelle
Vydavateľ: Monokel
Poznámka: séria Vango, 1. diel

Oficiálna anotácia:
Jedného dňa vyvrhne more na breh malého chlapca. Jedinou stopou, ktorá otvára dvere do jeho minulosti, je tajomné písmeno V vyšité na vreckovke. Keď chlapec vyrastie, rozhodne sa opustiť svoj idylický ostrov a vyplniť prázdne miesta svojho životného príbehu. Kým je? Čo sa stalo s jeho rodičmi? A prečo ho neustále ktosi prenasleduje? Vango je strhujúci príbeh o hľadaní samého seba a dobrodružná výprava naprieč kontinentmi z čias, keď moria križovali parníky a nebo vzducholode.  

zdroj: Panta Rhei
 
 
Názov: Mytopédia: Encyklopédia mýtických bytostí a ich magických príbehov
Autor: -
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 8+

Oficiálna anotácia:
Vydajte sa na dobrodružnú výpravu do magickej ríše fantastických bytostí zo všetkých kútov sveta.

Mýty a legendy sú staré príbehy, ktoré si ľudia rozprávajú už celé generácie. Hovoria o záhadných magických bytostiach, ktoré medzi nami žijú. Niektoré si možno ľahko pomýlite so známymi zvieratami, ako sú zajace, kone či veveričky. Na rozdiel od nich však dokážu rozprávať, meniť podobu, čarovať či narásť do obrovských rozmerov. Výnimočnosť iných fantastických tvorov zas rozpoznáte na prvý pohľad. To je prípad drakov, jednorožcov, baziliškov so smrtiacim jedom či obrov.

Prečo tieto príbehy vlastne vznikali? Niektoré chceli ľudí varovať pred hrôzostrašnými beštiami, ako bol Grootslang, polohad a poloslon, kým iné sa rozprávali len pre zábavu. Mnohé objasňujú, ako vznikli nebeské javy či veci, ktoré nás obklopujú, napríklad ako Hromový vták spôsobuje búrky alebo ako pavúčí boh Anansi obdaroval ľudí príbehmi.

Svet mytologických bytostí je plný tajomstiev a mágie. Táto encyklopédia vás bude sprevádzať na ceste okolo sveta, na ktorej spoznáte viaceré úžasné stvorenia od Pegasa, Chiméry, Krakena či Yetiho až po Dúhovú rybu, Anupa, Zylanta či Bastet a ich fascinujúce príbehy. Podnietia detskú fantáziu a vďaka nim sa deti oboznámia s inými krajinami. 
 
zdroj: Bux.sk
  
 
Názov: Fablehaven 4: Tajomstvá dračej svätyne
Autor: Brandon Mull
Vydavateľ: Fortuna Libri
Poznámka: séria Fablehaven, 4. diel
 
Oficiálna anotácia: Pripravte sa na šokujúce tajomstvo!
 
Našli sa ďalšie dva artefakty. Rezerváciám hrozí, že Spoločenstvo večernice ich pri svojom bezohľadnom pátraní po ďalších talizmanoch úplné zničí. Vďaka Tajnému denníku Pattona Burgessa Kendra zistila, kde sa nachádza kľúč od tajnej schránky, v ktorej sa ukrýva ďalší artefakt. Aby Rytieri úsvitu získali tento kľúč, musia vkročiť do smrteľne nebezpečnej pasce – do dračej svätyne nazvanej Wyrmroost. Kto prežije vstup do svätyne? Podarí sa Sethovi s Kendrou splniť misiu, alebo im v tom zabráni Sfinga so svojimi spojencami? 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Snehová vločka
Autorka: Louise Nealon 
Vydavateľ: Lindeni
Poznámka: vekové odporúčanie = 15+

Oficiálna anotácia:
Príbeh o láske a rodine, depresii i radosti a dospievaní v dvadsiatom prvom storočí. Mýticky pôsobivý debut talentovanej írskej spisovateľky.

Osemnásťročná Debbie vyrástla na mliečnej farme vzdialenej štyridsať minút – no v skutočnosti celé veky – od Dublinu. Býva s matkou Maeve, excentričkou, ktorá sa rada vyvaľuje celé dni v posteli, tvrdí, že nevie, kto je Debbin otec, a verí, že máva prorocké sny. V karavane za rohom býva ešte Maevin brat Billy, ktorý priveľa pije a rád sa na internete vydáva za nebohých slávnych spisovateľov. To sú Whiteovci, rodina plná zvláštností, ale spojená pevnou láskou a súdržnosťou. Debbie však začína nový život. Prijali ju na vysokú školu v Dubline, takže niekoľkokrát do týždňa vyráža vlakom za vzdelaním. Prvý raz sa ocitá za hranicami sveta svojho detstva a spolužiaci, a aj tempo a anonymita veľkomesta, v nej vyvolávajú úžas a sklamanie. Keď sa už začína orientovať v možnostiach, ktoré jej ponúka budúcnosť, vrátia sa jej čudesné sny – a s nimi aj tušenie, že má možno podobný osud ako Maeve. Vzápätí rodinu rozvráti tragická udalosť a Debbie zistí, že o ďalšom kroku už možno nerozhoduje sama. Prekrásne komponovaný príbeh dospievania mladej ženy, ktorá sa učí kráčať svetom a občas ani sama nevie, kto je. 
 
zdroj: Albatrosmedia.sk
  
 
Názov: Tahle kniha je teplá
Autorka: Juno Dawson  
Vydavateľ: YOLi

Oficiálna anotácia:
Tato otevřená a zábavná knížka vám ukáže, jaké to je být gay, lesba, transgender nebo nebinární. Juno Dawson, trans autorka bestsellerů, ukazuje ohromné množství společenských nálepek a identit a nabízí povzbudivé necenzurované rady ohledně coming-outu, sexu a vztahů. Její kniha boří stereotypy, neškatulkuje, pomáhá a dovoluje se ptát a objevovat. Je to příručka pro každého. I pro TEBE.
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára