Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 9. októbra 2017

Malá bosorka (recenzia)


Kníh o čarodejníkoch, kúzlach a mágii určených pre deti a mládež na našom knižnom trhu pribúda, pretože táto téma je medzi deťmi a tínedžermi dlhodobo veľmi obľúbená. Ako to však už býva, nie všetky tieto knihy môžeme považovať za kvalitné a/alebo originálne. Mnohé z nich iba recyklujú dobré nápady iných autorov, sú plné dokonalých (a zároveň povrchných) postáv, povrchných a nepremyslených dialógov, neoriginálnych zápletiek. Mne sa v rámci spolupráce s vydavateľstvom Verbarium dostala do rúk kniha Malá bosorka. Už zo samotného názvu a obálky je zjavné, že táto kniha je tiež venovaná svetu čarodejníc a kúzel.

Malú bosorku napísal nemecký spisovateľ Otfried Preussler a nové ilustrácie nakreslila Noemi Ráczová.

Kniha je určená pre deti od šiestich rokov.




Nadčasový príbeh


Malá bosorka vyšla prvýkrát v roku 1957, ale príbeh je aj po niekoľkých desaťročiach stále originálny a pre súčasných detských čitateľov zrozumiteľný a zaujímavý.


Bezmenná malá bosorka


Hlavnou postavou je malá bosorka. Aké má malá bosorka meno, sa v knihe nedočítame. Dozvieme sa o nej ale iné zaujímavé informácie. Napríklad, že má stodvadsaťsedem rokov. Čiže je ešte mladá, ak sa na to pozrieme z bosoráckeho pohľadu. Pri pohľade na ilustrácie zistíme, že malá bosorka má vlasy ohnivej červenej farby a taká je aj jej povaha. Je temperamentná, prchká a tvrdohlavá, ale zároveň priateľská a dobrosrdečná.




Malá bosorka žije v chalúpke ukrytej hlboko v lese. Nežije tam však sama. Spoločnosť jej robí havran, ktorý vie rozprávať ako človek. Havranovi sa meno ušlo a nie ledajaké, ale rovno kúzelné meno Abraxas. Abraxas sa od malej bosorky odlišuje povahou i myslením. Je opatrný, pesimistický a malú bosorku často karhá a poučuje. Napriek odlišnostiam tvoria zohranú dvojicu.




Bosorácka noc

 
Malá bosorka je síce mladá, ale je zároveň aj usilovná a cieľavedomá. Každý deň sa cvičí v čarovaní až šesť hodín. Pri cvičení sú jej vernými radcami černokňažnícka kniha a premúdrelý Abraxas, ktorý malú bosorku rád poučuje. Sledovať cvičenie malej bosorky je veľmi zábavné (z pohľadu čitateľa, nie z pohľadu havrana). Podarilo sa jej napríklad kúzlom omylom dosiahnuť, že namiesto dažďových kvapiek padal z mrakov cmar. Nešikovnosť malej bosorky však má svoj dôvod, ktorým je Bosorácka noc. Bosorácka noc je významnou spoločenskou udalosťou, na ktorej sa stretnú na Veternej hôrke všetky strigy, bosorky, ježibaby (a iné ženy s kúzelnými schopnosťami) a tancujú okolo vatry. Malá bosorka by sa veľmi rada zúčastnila tejto veľkej udalosti, ale je na ňu ešte mladá a preto ju tam ostatné bosorky nechcú.

Odhalenie a potrestanie


Malá bosorka sa rozhodla, že sa Bosoráckej noci zúčastní aj napriek zákazu. Myslela si, že má dobre premyslený plán a nikto ju nezbadá. Žiaľ, nestalo sa tak. Odhalila ju jej vlastná príbuzná, kmotra Hrmelína. Hrmelína je zlostná, hádavá, namyslená. Prezradila ostatným, že malá bosorka je ešte na Bosorácku noc mladá. Malá bosorka pochopila, že ju na tancovačke nenechajú, ale skúsila hlavnú bosorku presvedčiť, aby mohla prísť budúci rok. Hlavná bosorka súhlasila, ak splní jednu podmienku - malá bosorka môže prísť, ak sa z nej dovtedy stane dobrá bosorka. Či túto podmienku spĺňa, sa overí deň pred stretnutím bosoriek.


Cieľ: stať sa dobrou bosorkou


Malá bosorka bola rozhodnutá podmienku splniť. Odteraz sa bude učiť nie šesť, ale sedem hodín denne. Abraxas jej poradil aby nerobila zle, pretože tak sa dobré bosorky nemôžu správať. Zobrala si jeho slová k srdcu a začala robiť dobré skutky. Pomohla starenkám pri zbere dreva v lese, chudobnej kvetinárke predať papierové kvety, potrestala pohoniča za to, že sa zle správal ku svojim koňom a pomohla zachrániť miestnym deťom ich obľúbeného vola pred istou smrťou.




To je iba zopár z dobrých skutkov, ktoré vykonala. Keď bosorácky rok skončil, nastal čas predstúpiť pred hlavnú bosorku a dokázať jej, že sa z nej stala dobrá bosorka. Dokáže to?


Záverečné zhodnotenie


Malá bosorka je veľmi sympatická literárna postava. Má pozitívne, ale i negatívne vlastnosti, vďaka čomu je veľmi pravdepodobné, že si získa sympatie a porozumenie u detských čitateľov. S Abraxasom tvorí zohranú dvojicu, ktorá napriek častému handrkovaniu vždy nájde spoločnú reč.




Malá bosorka v rámci snahy stať sa dobrou bosorkou vykonala množstvo dobrých skutkov, ktoré niekedy obnášali aj drobné huncútstva. Tie však príbeh osviežujú a zároveň s veľkou pravdepodobnosťou čitateľa rozosmejú a upevnia jeho sympatie k malej bosorke.




Protikladom malej bosorky sú ostatné, staršie bosorky, ktoré čitateľ spozná na začiatku príbehu (počas Bosoráckej noci) a znova sa s nimi stretne na konci príbehu. Sú síce staršie a skúsenejšie, ale dobrosrdečnosť a priateľskosť sú im na míle vzdialené. O to viac sa u čitateľa prehĺbia sympatie k malej bosorke a nesympatie k starším bosorkám.

Napriek tomu, že už dávno nepatrím medzi detských čitateľov, knihu som čítala s nadšením. Malej bosorke som veľmi fandila a dúfala som, že sa z nej stane dobrá bosorka a mohla sa zúčastniť tancovačky počas Bosoráckej noci. Záver príbehu ma veľmi prekvapil. Bol nečakaný, ale zároveň logický (reakcia bosoriek) a nakoniec aj spravodlivý. Bola som s ním spokojná.




Kniha Malá bosorka detskému čitateľovi ponúka pútavý príbeh so zaujímavými postavami, plný huncútstva, humoru, napínavých situácií a v neposlednom rade krásnych ilustrácií. Táto kniha má potenciál okúzľovať stále nových detských čitateľov a ja dúfam, že sa k nim o pár rokov pridá aj môj syn Danielko. Malá bosorka si na svoju chvíľu počká.


Bibliografické údaje knihy a oficiálnu anotáciu nájdete v tematickej kategórii Moja knižnica, v časti Danielkova knižnica, konkrétne tu.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára