Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 18. júna 2018

Knižný úlovok & recenzia: O márnivom koníkovi

Pamätáte sa na priestorové leporelá s ilustráciami Rudolfa Lukeša, ktoré som vám ukázala v minulom článku (a tiež na Facebooku)? Ako prvú som vám predstavila rozprávku o čarodejníkovi Magnusovi a jeho miláčikoch. V tomto článku vám predstavím ďalšiu priestorovú rozprávku - O márnivom koníkovi. Autorkou textu je tentoraz Pavla Hanáčková.  

 

Nie je koník ako koník 


Už samotný názov nám napovedá o charaktere hlavnej postavy. Koník je márnivý! Lenže nie morský koník, ako by sme sa mohli domnievať pri pohľade na obálku. Toby je totiž pretekársky kôň. Žije v stajni s výhľadom na oceán. Výhľad, ktorý by mnohých z nás potešil však Tobyho privádza k ponurým myšlienkam. K nespokojnosti so svojim životom. Už ho nebaví pretekať. Vyvážať na chrbte jazdca. Radšej by bol morským koníkom. Tí sú predsa slobodní a nemusia robiť činnosti, ktoré jeho otravujú. 

Jedného dňa sa Tobymu podarí utiecť z ohrady. Rýchlo uteká k vode, skočí do nej a... Stal sa z neho morský koník! Nevieme, ako je to možné (nie, Magnus nie je nablízku), ale je to rozprávka, takže pokračujme. Tobymu sa splnil sen. Je morským koníkom! Lenže ako žiť pod vodou? Priateľské rybky mu ochotne poradili. Aj múdry delfín prispel s užitočnou radou. Toby je šťastný. Sloboda, bezstarostnosť a hry s rybkami, taký je teraz jeho život. Lenže život v mori nie je taký idylický, ako si Toby myslí. V mori žijú rôzne (po)tvory a Toby sa zoznámi aj s negatívnou stránkou života pod vodou...



Pozor na priania!


Poučný príbeh o márnivom koníkovi deťom ukazuje, že je síce v poriadku mať odlišnú predstavu o sebe (či už o svojom zovňajšku, spôsobe života či trávení času), ale nie všetky predstavy a túžby by boli v realite zárukou spokojnosti a šťastia. Na príklade Tobyho vidíme, že na prvý pohľad bezchybná túžba môže viesť k neočakávaným udalostiam. V tejto súvislosti mi napadlo staré známe "dávaj si pozor na to, čo si želáš, lebo sa ti to môže vyplniť". 

Príbeh vs ilustrácie


Aj priestorová rozprávka o márnivom koníkovi ponúka jednoduchý, krátky príbeh s ponaučením na konci. Príbeh o Magnusovi bol zábavný a obsahoval prekvapivé momenty. Príbeh o koníkovi obsahuje napínavé momenty, ale v prípade tohto príbehu zaujali najmä nádherné ilustrácie Rudolfa Lukeša. 

Rudolf Lukeš nás vezme na návštevu pod morskú hladinu. A veru, je tam nádherne! Farebné sasanky a koraly, medzi ktorými sa ukrývajú modré rybky. Húf malých farebných rýb a milý delfín, skákajúci nad hladinu. Hrozivý žralok obklopený strašidelnými rybami a dlhokánske chápadlá chobotnice.


Vďaka pohyblivým prvkom zakomponovaných v ilustráciách vidíme obyvateľov mora v pohybe. Rybky vyplávajú spoza sasaniek. Delfín vyskočí nad morskú hladinu.


Priebežné poradie popularity


Ak by som mala porovnať doteraz recenzované príbehy, verdikt by bol nasledovný: viac sa mi páčil príbeh o Magnusovi. Ilustrácie a pohyblivé prvky sa mi však viac páčili v príbehu o koníkovi. 

Pred nami sú ešte dve priestorové rozprávky. Ale o nich zase inokedy. :)


Bibliografické údaje leporela a jeho oficiálnu anotáciu nájdete v tematickej kategórii Moja knižnica, v časti Danielkova knižnica, konkrétne tu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára