Vyhľadávať v tomto blogu

utorok 8. marca 2016

Knihy o knihách 2: beletria


Mám slabosť pre príbehy, ktoré sa odohrávajú v kníhkupectvách či knižniciach, v ktorých vystupujú knihovníčky/knihovníci alebo kníhkupci a knihy v nich hrajú kľúčovú úlohu. Viaceré knihy s "knižne orientovaným" dejom sa zaradili medzi moje obľúbené a časom som začala takéto knihy cielene vyhľadávať. Výsledok môjho hľadania vám prinášam v tomto článku. Obsahuje rôznorodé tituly, preto verím, že každý v ňom môže nájsť titul, ktorý ho zaujme. Tituly som zoradila podľa priezviska autora. 


Knihy pre dospelých 



Názov: Alexandrijská knihovna
Autor: Steve Berry
Vydavateľ: Domino
Rok vydania: 2012

Oficiálna anotácia: Bývalý americký vládní agent Cotton Malone se po vyřešení případu templářského dědictví vrací k pokojnému životu majitele antikvariátu v Kodani. Klidné dny rázně utne anonymní e-mail: „Máš něco, co chci já. Jsi jediný člověk, který ví, kde to hledat. Najdi to. Dávám ti sedmdesát dvě hodiny. Jestli neuspěješ, přijdeš o dítě.“ Vyděšená bývalá manželka Malonemu potvrzuje, že nejde o planou hrozbu: jejich dospívající syn byl unesen. A když kodaňský antikvariát lehne popelem, je už zcela zřejmé, že se onen tajemný člověk nezastaví, dokud nezíská, o co usiluje. A předmětem jeho zájmu není nic menšího než Alexandrijská knihovna. Bývala to nejvýznamnější sbírka starověkého vědění, ale před patnácti sty lety zmizela beze stopy. Ztratila se však nenávratně? Únosce Maloneho syna zjevně věří v opak – a zároveň je přesvědčen, že některé vzácné svitky odhalují nesrovnalosti ve Starém zákoně. Objev takovýchto listin by mohl přepsat lidské dějiny, změnit mapu Blízkého východu a radikálně zamíchat světovou politikou. Malone si uvědomuje, že na něm závisí život jeho dítěte, a tak se vydává na nebezpečnou cestu, která ho zavede do Evropy, na Sinajskou poušť i do nejvyšších sfér americké politiky. Polapen v síti intrik si vůbec není jistý, komu lze věřit, ale jedno ví určitě: tajemství, jež se chystá odhalit, nesmějí padnout do nepovolaných rukou, poněvadž by to mohlo mít nedozírné následky. 


prevzaté: http://www.nejlevnejsi-knihy.cz



























Názov: Čtenáři z Broken Wheel doporučují
Autor: Katarína Bivaldová
Vydavateľ: Host
Rok vydania: 2016

Oficiálna anotácia: Dvě zcela rozdílné ženy, osmadvacetiletá Sara Lindqvistová ze švédského Haninge a pětašedesátiletá Amy Harrisová z amerického Broken Wheel, si dopisují. Po dvou letech vzájemného vyměňování knih, dopisů a myšlenek o literatuře i životě se Sara rozhodne, že Amy navštíví. Když však konečně dorazí, je Amy po smrti. Sara se ocitá sama v ospalém městečku uprostřed ničeho. Pochopitelně jsou tam ale všichni ti, o nichž jí Amy psala. A tak excentrickým obyvatelům Broken Wheel nezbývá nic jiného než se o zmatenou turistku postarat. Sara zůstává a poprvé v životě nachází skutečné přátele (nejen pana Darcyho a Bridget Jonesovou), kteří jí pomáhají otevřít knihkupectví, kde Sara nabízí knihy po zesnulé Amy. Sara i město ožívají, vznikají nové, nečekané páry a ani Sara, ani obyvatelé Broken Wheel se neodvažují pomyslet na chvíli, kdy se Sara bude muset vrátit domů do Švédska. Sařino dvouměsíční vízum co nevidět vyprší, a tak se její novopečení přátelé rozhodnou vzít celou záležitost do vlastních rukou… 


prevzaté: http://www.nejlevnejsi-knihy.cz


Názov: 451 stupňů Fahrenheita
Autor: Ray Bradbury
Vydavateľ: Plus
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: 451 stupňů Fahrenheita je teplota, při níž papír hoří. V Bradburyho temné vizi budoucnosti nejsou hasiči vybaveni vodními stříkačkami, ale plamenomety, které ničí poslední svědectví svobodného myšlení – knihy. Až do dne, kdy si hasič Guy Montag začne klást znepokojivé otázky… Román vychází v nově revidovaném překladu s úvodním slovem Raye Bradburyho. Kniha je doplněna původním doslovem Josefa Škvoreckého k prvnímu českému vydání a esejem Františka Novotného k současnému aktualizovanému vydání. 


prevzaté: http://www.nejlevnejsi-knihy.cz

Názov: Stratená knižnica
Autor: A. M. Dean
Vydavateľ: Ikar
Rok vydania: 2012

Oficiálna anotácia: Americkým kolégiom Carleton sa rozletí správa, že profesora Holmstranda, špičkového odborníka na antické dejiny, našli zavraždeného. Emily Wessová, jeho mladá kolegyňa, vzápätí nájde v kope pošty zvláštny list napísaný jeho rukou. V tej chvíli netuší, že je to začiatok dlhej cesty, na ktorej má spoznať pravdu o Alexandrijskej knižnici a o boji dobra so zlom, ktoré jej osud sprevádzajú. Emily Wessová sa vydá hľadať stratenú knižnicu a v tom istom čase sa vo Washingtone, D. C. odohrá séria úkladných vrážd, ktorých obeťami sú členovia vládnej administratívy. Do médií presiaknu správy o pochybných krokoch Bieleho domu. Americká politická scéna sa otriasa v základoch. No nič nie je také, aké sa na prvý pohľad zdá. 

prevzaté: http://www.nejlevnejsi-knihy.cz



Názov: Knihárka z Bergeracu
Autor: Anne Delaflotte Mehdevi
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2011

Oficiálna anotácia: Kníhviazačka je čistý, krásny príbeh o mladej Mathilde (alebo samotnej autorke), ktorá po diplomatickej kariére v hektickom Paríži odchádza "ďaleko od hlučného davu", na juhozápad Francúzska do Dordogne, magického kraja s prehistorickými jaskyňami (Lascaux) a rodiskom Cyrana de Bergerac. V dedinke Montlaudun si prenajme dom a otvorí kníhviazačskú dielňu. Remeslo zdedila po dedovi, ktorého nadovšetko ľúbila. Mathilde žije pokojným vidieckym životom, ktorý jej spríjemňujú ďalší miestni remeselníci (pekár, obuvník), pán farár, a znepríjemňujú dve sestry, majiteľky koloniálu, ktoré zazerajú na každého, kto uprednostní supermarket pred ich obchodíkom. A pán starosta, ktorého temná minulosť sa postupne odhalí. V jedno daždivé ráno zabúcha na dvere Mathildinej dielne neznámy krásny mladý muž. Oboma rukami zviera starú ťažkú knihu, ktorú potrebuje za pár dní zreštaurovať. Mathilde zákazku prijme, muž odíde. A v ten istý deň sa muž stane obeťou dopravnej nehody. Kto je to? Komu má Mathilde odovzdať opravenú knihu? A čo je to za knihu? Sú v nej kresby, ktoré znázorňujú starobylú galsko-románsku svätyňu uprostred lesov. Výtvor fantázie alebo skutočnosť? Mŕtvy muž leží v márnici miestnej nemocnice a nikto ho nehľadá, nikomu nechýba. Mathilde prichádza na pomoc len kniha o svätyni, z ktorej pri reštaurovaní vypadne kúsok zuhoľnateného dreva a lístok s menami. Ďalším kníhviazačkiným pomocníkom je pán Rostand a jeho Cyrano z neďalekého Bergeracu. Túto knihu má Mathilde vždy pri posteli, a keď nevie, ako ďalej, pomôžu jej verše.


prevzaté: www.slovart.sk


Názov: Anjel pre Emily
Autor: Jude Deveraux
Vydavateľ: Ikar
Rok vydania: 1999

Oficiálna anotácia: Emily, knihovníčka z malého mesta, ktorá miluje svoju prácu, ale inak žije všedným, nie veľmi pestrým životom, zrazí cestou z oslavy neznámeho muža. Na jej veľké prekvapenie jej neznámy vysvetlí, že je jej anjel strážny a prišiel ju zachrániť pred smrteľným nebezpečenstvom. Od tejto chvíle sa Emily ani na zlomok sekundy nenudí. Keďže anjel dostal telo hľadaného zločinca, majú v pätách políciu, FBI, záhadných atentátnikov aj Emilinho žiarlivého snúbenca Donalda. Anjel síce diponuje zázračnými schopnosťami, no v bežných ľudských situáciách je milo bezradný. Emily nemá to srdce, aby ho od seba odhodila...


prevzaté: www.databazeknih.cz


Názov: Čitateľ z vlaku o 6:27
Autor: Jean-Paul Didierlaurent
Vydavateľ: Ikar
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: Ardlo Buret bol celý život terčom posmechu pre nešťastne zvolené meno. Zákerná prešmyčka totiž umožňuje spraviť z jeho mena hanlivú nadávku. Pre nechcenú pozornosť Ardlo túži už len splynúť s davom a v tridsiatich šiestich rokoch sa mu to konečne darí. Pracuje ako operátor supermoderného stroja na šrotovanie kníh. Každé ráno cestuje do práce vlakom a cestujúcim číta stránky z kníh, ktoré zachránil pred zničením. Nerobí to pre ľudí, predčítavaním vyslobodzuje slová z ukoristených stránok kníh, aby tak zavŕšil ich krutý osud. Nie je jediný, kto slovám prejavuje úctu. Vrátnik z tejto skazonosnej továrne recituje verše klasikov i vlastné a umravňuje nimi nespratníkov. Toaletárka na verejných WC Julie píše texty, ktoré povznášajú i zabávajú, ale zároveň si bez ľútosti podávajú všadeprítomnú hrubosť, hlúposť a ľahostajnosť. Čitateľ z vlaku o 6.27 je o neviditeľných ľuďoch a priam hýri tragickými aj romantickými, humornými aj tvrdými kritickými tónmi, ale najmä ľudskosťou. Bezvýznamní románoví hrdinovia v sebe nosia príznaky našej doby, svojou existenciou však dokazujú, že ľudskosť je možná aj v podmienkach manipulácie a tvrdého konzumu. Zahraničné médiá prirovnali tento výnimočný román k dielam Jonasa Jonassona, autora svetoznámeho Starčeka, ktorý vyliezol z okna a zmizol.  


prevzaté: http://www.nejlevnejsi-knihy.cz


Názov: Jméno růže
Autor: Umberto Eco
Vydavateľ: Argo
Rok vydania: 2014

Oficiálna anotácia: Poprvé dostává český čtenář do ruky autorem aktualizované a rozšířené znění románu Jméno růže, v němž Umberto Eco mistrovsky načrtl obraz neklidem zmítaného středověkého světa. Píše se rok 1327 a Evropu, poznamenanou vzpourami, bídou i kacířstvím, sužují sváry mezi císařem a Svatým stolcem. K jejich zmírnění má přispět setkání papežových teologů s bohoslovci bližšími císaři: v klidu horského kláštera na severu Itálie mají probrat otázku chudoby církve a jejího vztahu ke světské moci. Významným účastníkem rozpravy má být hrdina příběhu, vzdělaný františkán Vilém z Baskervillu. Hned po příjezdu však Viléma navštíví opat kláštera a požádá ho o pomoc: v klášteře, oáze klidu vzdálené světským záležitostem, za podivných okolností zemřel mladý mnich. Opat pověří Viléma, jenž kdysi získal věhlas jako důvtipný inkvizitor, aby příčinu jeho smrti odhalil. Tak začíná pátrání, o to obtížnější, že Vilém nesmí vstoupit do rozsáhlé knihovny zbudované v podobě labyrintu, přestože klíč k záhadě se nejspíš skrývá právě tam. Mezitím obětí přibývá a události jako by se řídily verši Apokalypsy... Středověký příběh, vyprávěný Vilémovým mladým pomocníkem Adsonem, který poprvé v životě opustil svůj klášter a čelí nástrahám jemu neznámého světa, potěší jak milovníky historických románů, tak ty, kdo si oblíbili detektivní příběhy či gotický román. Z řádek svědectví psaného v duchu dobové kroniky navíc vyzařuje humor i zloba, moudrost i milostný vznět.


prevzaté: http://www.nejlevnejsi-knihy.cz

 
Názov: Malér Eyrová 
Autor: Jasper Fforde 
Vydavateľ: XYZ 
Rok vydania: 2006

Oficiálna anotácia: Poznejte bláznivý svět, kde absurdita je na denním pořádku. Poznejte nelítostný svět, kde lupiči a gangsteři unášejí z knih vaše oblíbené hrdiny - a ještě za ně požadují výkupné. Poznejte poťouchlý svět, kde čas může běžet rychleji, pomaleji, pozpátku anebo se zastaví, když vás navštíví váš táta. Poznejte Středu Další, excelentní detektivní agentku bez bázně, hany a bez přítele. Vítejte ve světě, kde knihy ještě neztratily svou hodnotu, ba naopak... staly se kořistí těch nejrafinovanějších zločineckých mozků planety! První román o policistce Středě Další se odehrává ve světě, v němž dějiny vzaly z našeho pohledu zcela svérázný obrat: Anglie vede již víc než 100 let válku s carským Ruskem o poloostrov Krym, Velšská lidová republika vyhlásila svou nezávislost a leteckou dopravu obstarávají z valné většiny vzducholodě. A Středa Další není tak úplně obyčejná policistka. Pracuje v Síti speciálních operací v oddělení, které se zabývá ochranou literatury před plagiátory. Náš příběh začíná ve chvíli, kdy byl za zcela záhadných okolností ukraden rukopis Dickensova románu Martin Chuzzlewit. Anglický národ je na nejvyšší míru pobouřen a londýnská pobočka SpecOpu se vydává po stopě. Záhy však zjistí, že za krádeží rukopisu stojí jeden z nejobávanějších zločinců světa - Acheron Hádes...


prevzaté: http://www.nejlevnejsi-knihy.cz


Názov: Ztracena v dobré knize
Autor: Jasper Fforde
Vydavateľ: Albatros
Rok vydania: 2011

Oficiálna anotácia: V druhém příběhu agentky SpecOpu Středy Další popustil Jasper Fforde své erudované invenci a fantazii uzdu snad ještě víc než v první knize. Středa se sotva stačila vzpamatovat z následků takzvané „aféry Eyrová“ a ocitá se znovu na divoce roztočeném kolotoči událostí. Nečekaně objevuje rukopis dávno ztracené Shakespearovy hry, společnost Goliáš se ji snaží diskreditovat a připravit o místo a kdosi jiný a zcela neznámý se ji několikrát pokusí zabít. V zoufalé snaze zachránit sebe a manžela zjišťuje, že existují ještě horší protivníci, než byl mistr zločinu Acheron Hádes. A do toho všeho musí ve spolupráci s otcem zachránit svět a celé lidstvo před bezprostředně hrozícím zničením. Výsledkem je oslňující ohňostroj vtipných nápadů a originálních zápletek – kniha, která se čte jedním hodně dlouhým dechem.


prevzaté: http://www.nejlevnejsi-knihy.cz

Názov: Levandulový pokoj
Autor: Nina Georgová
Vydavateľ: Moba
Rok vydania: 2014

Oficiálna anotácia: Pařížský knihkupec Jean Perdu ví naprosto přesně, jaká kniha dokáže zmírnit určitou bolest duše. Na své lodi plné knih, kterou nazval Literární lékárna, prodává romány jako medicínu pro život. Jen sám sebe nedokáže vyléčit. Už jednadvacet let se trápí odchodem krásné provensálské dívky Manon, která ho opustila, když v noci spal. Nezůstalo mu po ní nic, jen dopis, který se nikdy neodvážil otevřít a přečíst. Až do letošního léta…




Názov: Knihovna na Černohůrce
Autor: Scott Hawkins
Vydavateľ: Talpress
Rok vydania: 2016

Oficiálna anotácia: Román Knihovna na Černohůrce je zároveň hrůzostrašný i k popukání: přetéká zástupem nezapomenutelných postav, vypráví příběh, který vás šokuje v tom nejlepším slova smyslu. Kniha působí dojmem, jako by byla z jiného světa, je však dojemně lidská, psaná s neskutečnou dávkou představivosti a snílkovství, svébytná a vzrušující. To vše naznačuje příchod nového, významného hlasu současné fantasy literatury.  


prevzaté:www.talpress.cz


Názov: Diabol menom láska
Autorka: Lynda Chaterová
Vydavateľ: Ikar
Rok vydania: 2002

Oficiálna anotácia: Harriet je nie veľmi príťažlivá knihovníčka, má vyše päťdesiat rokov a navyše ju prepustili z práce. Keď si to tak zosumarizuje, nemá veru veľa dôvodov tešiť sa zo života. V ten istý deň, ako prišla o zamestnanie, stretne na večierku príťažlivého mladíka, ktorý sa jej predstaví ako Mefisto, Luciferov pomocník. Prirodzene, že vie o jej problémoch a ponúka jej mladosť a krásu – teda dve veci, po ktorých Harriet najväčšmi zo všetkého túži. Na oplátku od nej žiada, tak ako sa na správneho diabla patrí, jej dušu. Harriet má všetkého po krk, cíti sa osamelá, opustená a neschopná vzbudiť v mužoch obdiv. No Mefistov návrh sa jej predsa len zdá smiešny, ako by ho mohla brať vážne? O dvadsaťštyri hodín sa na nemocničnom lôžku v Kalifornii preberie z bezvedomia oslnivo krásna mladá žena. Je nesmierne atraktívna, no zároveň má prázdne vrecká, nudnú prácu a nevšednú zbierku priateľov a príbuzných. Skrátka, je to Harriet premenená na Cindy. A zrazu má kopu problémov, ktoré treba riešiť...


prevzaté: www.pantarhei.sk


Názov: Osvětimská knihovnice
Autor: Antonio G. Iturbe
Vydavateľ: Akropolis
Rok vydania: 2013

Oficiálna anotácia: Osvětim-Březinka - zdálo by se, že dnes už k tomuto divadlu hrůzy můžeme dodat jen velmi málo. A přece. Je tu pravdivý, byť téměř neznámý příběh několika útlých a zaprášených knížek, které se na ono pochmurné místo dostaly bůhvíjak a jejichž stránky drží pohromadě jen zázrakem a silou vůle a odvahy čtrnáctileté Dity Adlerové, osvětimské knihovnice, strážkyně podivuhodného táborového tajemství. Příběhem literární Dity, jehož předlohou jsou vzpomínky skutečné, dnes osmdesátileté Dity Krausové, se vracíme k polozapomenuté historii rodinného tábora, který existoval v Březince od září 1943 do července 1944 a jehož tragický konec, ač dodnes zahalen řadou neobjasněných okolností, představuje největší hromadnou vraždu československých občanů za druhé světové války. 


prevzaté: http://www.nejlevnejsi-knihy.cz


Názov: Když život býval ještě náš
Autor: Marian Izaguirre
Vydavateľ: Argo
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: Po dobách "když život ještě býval náš" se stýská Lole, jedné z hlavních postav tohoto mnohovrstevnatého románu o životě, o politice, ale hlavně o knihách. Život, o který ji i jejího manžela Matíase připravil režim diktátora Franca, byl plný iluzí, literatury, kavárenských debat a nadějí do budoucna. Pak ale přišel rok 1936 a s nástupem generála Franca k moci se život změnil v boj o přežití a dnes, po patnácti letech, třou Lola s Matíasem bídu s nouzí a jediné, co jim zbývá, je zastrčený krámek, ve kterém nabízí na prodej sentimentální románky, zapomenuté klasiky a pastelky. A právě tady se Lola seznámí s Alicí, ženou, jež v knihách našla smysl života. Usazené před zaprášenou výlohou čtou společně tajemnou knihu a my se jejich prostřednictvím můžeme podívat na svět novýma očima a znovu zjistit, proč stojí za to žít. 


prevzaté: http://www.nejlevnejsi-knihy.cz

 
Názov: Literární spolek Laury Sněžné
Autor: Pasi Ilmari Jääskeläinen
Vydavateľ: Paseka
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: Představte si, že se David Lynch rozhodne točit ve Finsku. A představte si Dostojevského Zločin a trest, v němž Soňa Marmeladová zastřelí Raskolnikova. Zní to absurdně? Román, který vám dokáže, že i Skandinávie má svůj magický realismus, zavádí čtenáře do městečka Zaječín, kde se dějí divné věci nejen s lidmi, ale i s knihami. Všechno začíná, když se mladá učitelka literatury Ella Milanová vrátí do svého rodiště a objeví zvláštní "zmutovaný" knižní svazek. V touze poznat, proč se v knihách přeskupují nejen písmena, ale i události, vydá se do místní knihovny… a narazí na uzavřené společenství literátů, založené oslavovanou Laurou Sněžnou, na pravidla podivné Hry a také na nadpřirozené úkazy. Podaří se jí odhalit, co se ve skutečnosti stalo s desátým členem spolku, a rozplést pavučinu fikce, která jako sníh halí všechno dění v městečku Zaječín?


prevzaté: http://www.nejlevnejsi-knihy.cz
  

Názov: Klenoty noci
Autorka: Jayne Ann Krentz
Vydavateľ: Ikar
Rok vydania: 2000

Oficiálna anotácia: Knihovníčka Mercy objaví záhadnú knihu, o ktorú prejavia záujem dvaja muži. Pre jedného z nich, Crofta, sa kniha stane kľúčom k vyriešeniu veľkej záhady a súčasne cestou k Mercyninmu srdcu.


prevzaté: http://www.cbdb.cz


Názov: Inventúra
Autor: Erlend Loe
Vydavateľ: Premedia
Rok vydania: 2013

Oficiálna anotácia: Najnovší román nórskeho spisovateľa predstavuje azda najsilnejšiu postavu od románu Doppler. Zdanlivo slabá žena s citlivou dušou sama netuší, čo v nej drieme. Starnúca poetka Nina Faber nikdy nezapadla, v sedemdesiatych rokoch nerevoltovala a ešte aj alkoholu prepadla, až keď to prestalo byť medzi jej kolegami populárne. Po dlhšom pobyte v Istanbule sa rozhodne vydať novú básnickú zbierku. Žije v strachu z reakcie čitateľov a keď vyjdú nelichotivé recenzie, jej pohár trpezlivosti pretečie a vezme veci do vlastných rúk. Rozhnevanú poetku na jej ťažení nedokáže zastaviť nik. Nastal čas splatiť dlhy.


prevzaté: http://www.nejlevnejsi-knihy.cz


Názov: Dobrodružství milovníka knih
Autor: Charlie Lovett
Vydavateľ: Paseka
Rok vydania: 2014

Oficiálna anotácia: Peter Byerly vlastně ani nevěděl, jak se dostal právě do tohoto antikvariátu. Před devíti měsíci jím otřásla smrt jeho milované manželky Amandy, přestěhoval se ze Severní Karolíny na anglický venkov a doufal, že se tu znovu vrátí ke svému koníčku – sbírání a restaurování vzácných tisků. Když však otevře svazek z 18. století o shakespearovských podvrzích, vypadne z něj – Amandin portrét! Přestože akvarel očividně pochází z viktoriánských časů, podobnost je tak neuvěřitelná, že Petera posedne myšlenka přijít záhadě na kloub. Pátrá po stopách obrazu v historii a nakonec objevuje knihu, která by mohla s jednoznačnou platností říci, zda Shakespeare opravdu byl autorem svých her. Brilantní román o lásce a vzácných knihách tak prozkoumává i jednu z nejdráždivějších literárních záhad všech dob. 


prevzaté: https://www.kosmas.cz

   
Názov: Město snících knih
Autor: Walter Moers
Vydavateľ: Talpress
Rok vydania: 2013

Oficiálna anotácia: Když zemře kmotr mladého básníka Hildegunsta z Mýtotesu, nezanechá svému chráněnci o mnoho více než jeden manuskritpt. Ten ale je tak bezchybný, že Mýtotes neodolá a musí odhalit tajemství jeho původu. Stopa vede do Knížkova, města snících knih. Když do něj hrdina vstoupí, je to jakoby otevřel dveře gigantického knihkupectví. Jakmile se octne v drápech tohoto po knihách šílícího města, je stahován stále hlouběji do bludiště světa, ve kterém čtení ještě znamená nebezpečí, kde bezohlední lovci knih lační po bibliofilských pokladech, kde řádí knížáci a vládne tajemný král stínu. 


prevzaté: http://www.nejlevnejsi-knihy.cz


Názov: Podivná knihovna
Autor: Haruki Murakami
Vydavateľ: Odeon
Rok vydania: 2014

Oficiálna anotácia: Chodíte si půjčovat knihy do knihovny? Mladík si jako obvykle odskočí navečer do místní knihovny: vrátit dvě knížky a nějaké jiné si půjčit. Ten den se však už nevrátí domů. Běžná knihovna se náhle změní v záhadné bludiště s nekonečnými chodbami, zamčenými dveřmi a celou, v níž se chlapec nakonec ocitá. Občasnou společnost mu dělají dědek, ovčí muž a záhadná krásná dívka, která nemluví. Tahle noční můra se sice nakonec prosvětlí denním světlem, ale mladík zjišťuje, že nic už není jako dřív. Haruki Murakami jako mistr záhadných, surreálných témat. Barevné ilustrace Kat Menschik.


prevzaté: http://www.nejlevnejsi-knihy.cz


Názov: Dewey: kocúr v knižnici
Autori: Vicki Myronová & Bret Witter
Vydavateľ: Ikar
Rok vydania: 2009

Oficiálna anotácia: Ako môže zvieratko ovplyvniť životy ľudí? Ako je možné, že túlavé mačiatko načisto zmenilo knižnicu v malom americkom meste a nakoniec sa preslávilo na celom svete? Odpovede na tieto otázky nájdete v knihe o Deweym Knihomoľovi Nenásytnom, milovanom kocúrovi zo Spencerskej verejnej knižnice v štáte Iowa. Deweyho príbeh sa začína, keď ho ako niekoľkotýždňové mačiatko za mrazivej noci vhodili cez otvor na vracanie kníh v stene Spencerskej verejnej knižnice. Ráno ho v škatuli s knihami našla riaditeľka knižnice Vicki Myronová, ktorá prežila stratu rodinnej farmy, niekoľko ťažkých operácií a život s manželom alkoholikom. Dewey si získal nielen jej srdce, ale aj srdcia celého osadenstva, keď na omrznutých labkách dokrivkal ku každej pracovníčke knižnice a na znak vďaky sa o ňu obtrel. Celých devätnásť rokov potom očarúval obyvateľov mesta svojím nadšením, srdečnosťou a mimoriadne vyvinutým citom pre to, kto ho práve potrebuje. Jeho sláva rástla, až prekonala nielen hranice štátu Iowa, ale aj celej krajiny. Pre malé iowské mesto Spencer zostane malý Dewey navždy zdrojom pýchy.


prevzaté: www.bux.sk


Názov: Moje meno je Červená
Autor: Orhan Pamuk
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2007

Oficiálna anotácia: Keby sme chceli k románu Moje meno je Červená hľadať paralelu v súčasnej európskej literatúre, na prvom mieste by to bolo dielo Umberta Eca Meno ruže. Dej románu sa odohráva v priebehu desiatich dní roku 1591 v zasneženom Istanbule. Román má kriminálnu zápletku. Ako prvý z radu rozprávačov, medzi ktorých okrem živých ľudí patria aj obrazy a červená farba, sa o slovo hlási zavraždený. V románe sa rozvíjajú a prelínajú dve hlavné témy: téma prípravy panovníkom iniciovanej knihy, ilustrovanej už s aplikovaním prvkov maliarstva Západu a téma lásky Čierneho k svojej sesternici Šeküre. Kým pri prvej téme sa autor inšpiroval bohatou tradíciou tureckej miniatúrnej maľby, druhá téma nadväzuje na nemenej bohatú tradíciu poézie a ľudovej slovesnosti nielen tureckej, ale aj perzskej. 


prevzaté: http://www.nejlevnejsi-knihy.cz


Názov: Kníhkupec
Autor: Mark Pryor
Vydavateľ: Ikar
Rok vydania: 2014

Oficiálna anotácia: Za bieleho dňa unesú v Paríži Maxa, staršieho bukinistu, ako nazývajú majiteľov knižných stánkov na nábreží Seiny. Jeho priateľ, šéf bezpečnosti na Americkom veľvyslanectve, sa len bezmocne prizerá, nemá možnosť únoscu zastaviť. Marston rozbehne vyšetrovanie a o pomoc požiada agenta CIA Toma Greena, ktorý je už jednou nohou na dôchodku. Pri vyšetrovaní vyjde najavo, že Max prežil koncentračný tábor a po oslobodení sa pustil do prenasledovania nacistov. Súvisí Maxovo zmiznutie s jeho minulosťou alebo dokonca s tajomnými knihami, ktoré predáva? Keď dva drogové gangy rozpútajú v meste nemilosrdný boj o územie, v parížskych uliciach to začne vrieť. Čoskoro zmiznú aj ďalší bukinisti a ich telá nájde polícia v rieke. Marston je presvedčený, že vojna gangov súvisí s vraždami kníhkupcov, no strážcov zákona jeho názor nezaujíma. Marston s Tomom po boku napokon poskladá jednotlivé kúsky skladačky a oboch vyšetrovateľov dokonca dovedie do nepriateľského brloha. Presne ako zabijak naplánoval. 


prevzaté: http://www.nejlevnejsi-knihy.cz


Názov: Guernseyská literárna a koláčová spoločnosť
Autorky: Mary Ann Shaffer & Annie Barrows
Vydavateľ: Tatran
Rok vydania: 2009

Oficiálna anotácia: Je január 1946. Londýn sa vynára z tieňa druhej svetovej vojny a spisovateľka Juliet Ashtonová hľadá tému pre svoju ďalšiu knihu. Kto by si bol pomyslel, že ju nájde v liste od muža, s ktorým sa nikdy nestretla, obyvateľa britského ostrova Guernsey, ktorý cez vojnu okupovali nacisti? Raz si v antikvariáte kúpil knihu Charlesa Lamba a na prázdnom liste našiel jej meno. Píše jej v nádeji, že mu poradí, ako by sa dostal k ďalším knihám tohto autora. Juliet si začne písať so svojím novým známym a postupne preniká do sveta Guernseyskej literárnej a koláčovej spoločnosti, jedinečného čitateľského klubu, ktorý vznikol za jedinečných okolností. Poskytoval svojim členom alibi, bez ktorého by boli skončili vo väzení. Juliet vedie pozoruhodnú korešpondenciu s čarovnými, hlboko ľudskými členmi Spoločnosti, od chovateľov prasiat po frenológov – amatérov, ktorých spája láska k literatúre. Z ich listov sa dozvedá o ich ostrove, literárnom vkuse, o tom, aký silný, pretvárajúci vplyv mala na ich životy nedávna nemecká okupácia. Uchvátená príbehmi týchto ľudí sa vypraví na ostrov Guernsey a to, čo tam nájde, ju zmení na celý život. 


prevzaté: http://www.nejlevnejsi-knihy.cz


Názov: Nonstop knihkupectví pana Penumbry
Autor: Robin Sloan
Vydavateľ: Host
Rok vydania: 2013

Oficiálna anotácia: Do knihkupectví pana Penumbry v San Francisku nastoupí na noční směny nový prodavač Clay Jannon, webdesigner, který přišel o předchozí místo kvůli ekonomické krizi. Zákazníků není mnoho a do obchodu se vracejí stále titíž - ale vlastně si nikdy nic nekoupí. Místo toho si půjčují obskurní svazky ze zadních koutů obchodu a hlásí se k členství v jakémsi tajemném klubu pana Penumbry. Zdá se, že knihkupectví je jen zástěrkou něčeho většího. Clay se spoléhá na to, že mu jeho přátelé - Neel, podnikatel ze Silicon Valley, a Kat, specialistka na vizualizaci dat zaměstnaná v Googlu - pomohou zjistit, co se vlastně v jeho novém zaměstnání děje. Z chování zákazníků vypozoruje zvláštní vzorec, který je poté zavede k šifrovaným zprávám. Ukazuje se, že tajemství pana Penumbry dalece přesahují zdi knihkupectví.


prevzaté: www.databazeknih.cz


Názov: Antikvariát
Autor: Tomáš Horváth
Vydavateľ: Vydavateľstvo L.C.A
Rok vydania: 2004

Oficiálna anotácia: V Antikvariáte číha poviedka, v ktorej je skrytá iná poviedka. Podarí sa v tajomných chodbách textov zrekonštruovať fabulu, v ktorej vystupuje čitateľ týchto textov? Je matka svojou dcérou? Možno vďaka technológiám vychutnať vlastnú smrť? Vlčie grúlenie, rozpútané vášne, trhlina v deji. Vitajte v Antikvariáte! 




Názov: Pekelný kocour
Autorka: Lynne Trussová
Vydavateľ: Argo
Rok vydania: 2014

Oficiálna anotácia: Alec, starý knihovník, odjede do domku na pobřeží, aby se lépe a v klidu vyrovnal se smrtí své ženy. Bohužel si však s sebou vezme osobní počítač svého kolegy z knihovny, a to, co v něm najde, mu jakýkoli klid na rozjímání a vzpomínky vezme. Ve složkách harddisku se nachází příběh herce jménem Wiggy, muže, který se setkal s mluvícím kocourem. Onen kocour nebyl Mikeš, ale Roger, kočičí ztělesnění samotného ďábla, zvíře s velice temnou minulostí a ještě děsivější současností. Kniha je vhodná jak pro kočkomily, tak pro lidi, kteří kočky nenávidí; možná je v jejich názorech utvrdí, ale taky je možná vyvede z předsudků a zažitých představ. 


prevzaté: http://www.nejlevnejsi-knihy.cz


Názov: Zapomenutý pergamen
Autor: Philipp Vandenberg
Vydavateľ: Knižní klub
Rok vydania: 2012

Oficiálna anotácia: Když se na počátku 15. století náhle začaly hroutit velké katedrály a dómy, zachvátila obyvatelstvo panika. Je to pomsta bohů, nebo dílo ďábla? V těchto neklidných dobách zachrání čirou náhodou krásná knihovníkova dcera Afra život poněkud podivínskému staviteli katedrál Ulrichovi z Ensingenu – a ti dva se do sebe zamilují. Záhy nato ale zemře stavitelova žena a Afru nařknou z čarodějnictví. V nejvyšší nouzi si vzpomene na tajemnou skříňku, kterou jí kdysi zanechal otec s tím, že obsah skříňky jí sice může přinést bohatství, ale zároveň uvrhnout do zkázy celý západní svět... 


prevzaté: http://www.nejlevnejsi-knihy.cz


Názov: Kufr paní Sinclairové
Autorka: Louise Waltersová
Vydavateľ: Mladá fronta
Rok vydania: 2014

Oficiálna anotácia: Osamělá Roberta pracuje v knihkupectví Old and New a ráda sbírá všemožné poklady minulosti ukryté ve starých svazcích - fotografie, dopisy, pohlednice. Když jí otec jednou věnuje starý kufr, jenž svého času patříval její babičce, objeví v něm prazvláštní dopis z druhé světové války. Je pod ním podepsaný její dědeček, jehož nikdy nepoznala - nejde jí však do hlavy, jak ho mohl napsat, jelikož dle data uvedeného v listu už měl být tehdy dávno po smrti… Dorothy prožívá nešťastné manželství s Albertem, jenž posléze odchází bojovat do války. Když jednoho dne spadne do pole za jejím domem stíhačka, poznává shodou okolností polského majora letectva Jana Pietrykowského a s tím, jak se jejich pouto prohlubuje, v ní vzklíčí naděje na lepší budoucnost - snad přece jen nalezne štěstí. Osud má však s nimi oběma jiné záměry a zanedlouho už musí Dorothy skrývat tajemství tak velké, že jeho důsledky pocítí i její vnučka Roberta o desítky let později…


prevzaté: http://www.nejlevnejsi-knihy.cz

Názov: Knižnica na kolesách
Autor: David Whitehouse
Vydavateľ: Fortuna Libri
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: Dojemné a zároveň tragikomické dobrodružstvo chlapca, ktorý utečie z malého rodného mesta, aby našiel slobodu, priateľstvo, no najmä rodinu. Bobby Nusku sa cíti osamelý. Noci trávi archivovaním stôp, ktoré po sebe zanechala jeho matka. So svojím jediným kamarátom Sunnym spriada plány, ako sa ochrániť pred šikanovaním chlapcov na ulici a pred svojím otcom. Keď sa Sunny musí odsťahovať, Bobbyho premkne obava, že už nemá nikoho blízkeho. Po čase stretne dvoch podobných vydedencov: Rosu, dievčatko s červenou trojkolkou, ktorého postihnutie priťahuje šikanovanie tých istých tyranov, ktorí terorizujú aj jeho, a Val, Rosinu mamu, osamelú rozvedenú ženu, ktorá je zamestnaná ako upratovačka mestskej pojazdnej knižnice. Vznikne medzi nimi hlboké porozumenie, navzájom si vyplnia prázdne miesta v živote. Puto medzi staršou ženou a chlapcom sa čoskoro stane terčom miestnych klebiet. Val príde o prácu a Bobbyho otec brutálne zbije. Keďže vedia, že ich nečaká nič dobré, rozhodnú sa ujsť aj s Rosou v knižnici na šestnástich kolesách. Trojica podnikne cestu po Anglicku v snahe nájsť lepší život a rodinu, ktorá jej chýba. Celonárodná naháňačka za posádkou knižnice na kolesách je až priveľmi skutočná a hrozí, že ukončí ich inak dokonalý sen.


prevzaté: http://www.nejlevnejsi-knihy.cz


Názov: Tieň vetra
Autor: Carlos Ruiz Zafón
Vydavateľ: Ikar
Rok vydania: 2009

Oficiálna anotácia: Román Tieň vetra sa odohráva v povojnovej Barcelone. Rozprávač a zároveň hlavný hrdina je syn majiteľa antikvariátu, Daniel Sempere, ktorému sa v detstve pri návšteve tajomného Cintorína zabudnutých kníh dostane do rúk román Tieň vetra od neznámeho spisovateľa Juliána Caraxa. Od tej chvíle sa v jeho blízkosti začnú diať čudné veci. Daniel sa knihou nadchne a rozhodne sa pátrať po osude autora a jeho ďalších dielach. Pátranie, ktoré s rôznymi prestávkami trvá viac ako desať rokov, postupne odhaľuje drámu tragickej lásky. Tá poznačila osudy mnohých ľudí, s ktorými sa Daniel postupne stretáva. Pátranie po informáciách o tajomnom spisovateľovi privedie Daniela do obdobia pred občianskou vojnou, sleduje osudy Juliána Caraxa a jeho priateľov i nepriateľov počas vojny a nakoniec sa celý príbeh prepojí s jeho vlastným životom. Počas pátrania spoznáva mnoho ľudí, ktorí ovplyvnili jeho život, spoznáva lásku a priateľstvo, ale aj zradu, nenávisť i krutosť. Príbeh hľadania sa tak stáva románom o dospievaní mladého muža, ktorý objavuje základné hodnoty, akými sú vzťah k otcovi, priateľstvo a láska. 


prevzaté: www.megaknihy.cz

Názov: Anjelská hra
Autor: Carlos Ruiz Zafón
Vydavateľ: Ikar
Rok vydania: 2009

Oficiálna anotácia: Košatý príbeh románu Anjelská hra sa odohráva v Barcelone v rokoch 1900 až 1930. Opäť vstupujeme do barcelonského kníhkupectva Sempere a synovia a tajuplného Cintorína zabudnutých kníh a stretávame viaceré postavy z predchádzajúceho románu Tieň vetra. Mladý novinár a spisovateľ David Martín prijíma v kritickom okamihu svojho života veľkorysú ponuku záhadného vydavateľa a podujme sa napísať preňho knihu, akú ešte nikto nenapísal. Faustovský motív pokušenia a túžby po ľudskej a autorskej nesmrteľnosti je odkazom na minulosť i pripomenutím súčasnosti. Barcelona, ktorá aj v tomto románe vystupuje nielen ako kulisa, ale ako jedna z postáv, je tentoraz modernistická, gaudíovská, staré štvrte a špinavé zákutia ustupujú novým uliciam, štvrtiam, parkom, po svetových výstavách zostávajú v meste architektonické a technické vynálezy, vybuchujú sociálne nepokoje. Uprostred rodiacej sa novej Barcelony žije staré mesto s úzkymi fantazmagorickými uličkami a pod ním bludisko chodieb a kanálov, plné duchov a tieňov minulosti. Spoznávame honosné vily starých a nových boháčov na úpätí Tibidaba, vznikajúcu novú štvrť Ensanche a slávnu Triedu Diagonal, obývanú priemyselníkmi, bankármi a právnikmi, Raval, vykričanú štvrť kabaretov a nočných klubov, úzke páchnuce gotické uličky starého mesta, nebezpečnú robotnícku štvrť Ribera a Somorrosto, dnes už neexistujúcu štvrť chatrčí a bedárov na morskom brehu. Po holde čitateľom a úžasnej radosti z čítania, aký autor vzdal v predošlej knihe Tieň vetra, v Anjelskej hre vzdáva hold spisovateľom, vzrušujúcemu i bolestnému tvoreniu. 


prevzaté: www.bux.sk

Názov: Zajatec neba
Autor: Carlos Ruiz Zafón
Vydavateľ: Ikar
Rok vydania: 2012

Oficiálna anotácia: Barcelona 1957. Daniel Sempere a jeho priateľ Fermín, hlavné postavy z románu Tieň vetra, znova podstúpia spoločné dobrodružstvo a spoločne odolávajú skúškam. Keď všetko okolo nich nadobúdalo už usmievavú tvár, akýsi čudesný človek navštívi Sepmpereho kníhkupectvo a vyhráža sa, že prezradí desivé tajomstvo, čo už dve desaťročia ostáva skryté v temnej pamäti mesta. Daniel po spoznaní pravdy pochopí, že osud ho neľútostne privádza k tomu, aby čelil najčernejšiemu zo všetkých tieňov – tomu, čo sa rozprestiera v jeho vnútri. Zajatec neba je vynikajúci román, bohatý na intrigy a emócie. Dejové pásma z románov Tieň vetra a Anjelská hra sa v ňom spriadajú vďaka čarovnému literárnemu spracovaniu a privádzajú nás k záhade, ktorá sa ukrýva v samom strede Cintorína zabudnutých kníh. 


prevzaté: http://www.nejlevnejsi-knihy.cz


Názov: Příběhy opředený život A. J. Fikryho
Autorka: Gabrielle Zevinová
Vydavateľ: Argo
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: Na odlehlém ostrově Alice ve státě Massachusetts mají sice knihkupectví přímo na hlavní třídě, ale společenský ani kulturní život se tu kolem něj rozhodně netočí. Jeho majitel A. J. Fikry by se sám ochotně označil za mrzouta a snoba a od doby, kdy při autonehodě přišel o manželku, tráví většinu večerů nad rozmrazenými hotovkami a lahví vína. Další rána osudu přijde, když ho neznámý zloděj připraví o jediný cennější majetek, vzácný výtisk Poeových raných básní. Nečekaně je to však právě krádež, co dá Fikrymu první impuls, aby se pomalu odrazil ode dna – a když pak jednoho dne najde mezi regály mimořádně výřečnou, nevšedně bystrou a zcela bezprizorní dvouletou holčičku, jeho život se definitivně obrátí naruby. 


prevzaté: http://www.nejlevnejsi-knihy.cz

Názov: Zlodejka kníh
Autor: Markus Zusak
Vydavateľ: Ikar
Rok vydania: 2014

Oficiálna anotácia: Liesel Memingerová prichádza do nemeckého mestečka Molching, kde ju čakajú adoptívni rodičia. Postupne si zvyká na krik a výčitky novej mamy Rosy i na láskavosť nového ocka Hansa. Liesel si nachádza priateľov – aj toho najlepšieho, ktorý sa do nej zaľúbi. Zoznamuje sa so slovami, učí sa ich čítať i zapisovať. Počúva hudbu, ktorou jej ocko obveseľuje mestečko. A hoci by to od nej asi nik nečakal, kradne knihy. Na všetko, čo vnímavá Liesel prežíva, však dopadá tieň Adolfa Hitlera, ktorý vládne Nemecku a nepochybne aj srdciam väčšiny jeho obyvateľov. Jej ocko nacistickému poblázneniu odolal a Liesel sa čoskoro naučí rozlišovať medzi svetom „tam vonku“, kde treba na požiadanie hajlovať či vešať zástavy so svastikami, a svetom „vnútri“, v dome, kde sa v pivnici ukrýva mladý židovský utečenec. Blíži sa koniec vojny, život je čoraz ťažší a Smrť, rozprávač strhujúceho príbehu Liesel Memingerovej, má čoraz viac práce. Jeho pohľad sprevádza čitateľov od prvej stránky po poslednú a prifarbuje ju melanchóliou i čiernym humorom. 


prevzaté: http://www.nejlevnejsi-knihy.cz

Názov: Kniha ke spálení
Autor: Bruce Holsinger
Vydavateľ: BB/art

Rok vydania: 2017 

Oficiálna anotácia: Jsme v Londýně roku 1385. Ve městě plném stínů a strachu, kterým obchází přízrak povstání a jemuž vládne svéhlavý král Richard II. John Gower je občasným básníkem a stálým obchodníkem ožehavými informacemi a utajovanými skutečnostmi. Když mu jeho důvěrník a rovněž básník Geoffrey Chaucer připomene starý dluh, Gower mu nemůže odepřít pomoc. Přítel požaduje jedinou věc – aby pro něho vyhledal pohřešovanou knihu.


zdroj:http://www.bbart.cz/katalog.asp?id=3255



Názov: Když jedné zimní noci cestující 
Autor: Italo Calvino 
Vydavateľ: Dokořán 
Rok vydania: 2017

Oficiálna anotácia: Román Když jedné zimní noci cestující je rafinovaným beletristickým dílem, je to "kniha o knihách", i o sobě samé. Kombinují se zde dvě narativní linky - tou první je příběh Čtenáře a Čtenářky, druhou tvoří úvodní kapitoly deseti románů, které se mezi sebou rozmanitými způsoby proplétají, a tím vyvolávají napětí a neustále živí čtenářovu zvědavost. Calvinovi se tak do struktury jednoho románu podařilo zakomponovat fragmenty různých prozaických žánrů, které napodobuje a paroduje. Četba této neobvyklé knihy vyvolává otázky po vztahu "psaného" a "nepsaného", literatury a skutečnosti či autora a čtenáře, ale zároveň se stává zábavným literárním dobrodružstvím.



Názov: Předmět doličný 
Autor: Patricia Cornwell 
Vydavateľ: Knižní klub
Rok vydania: 2017 

Oficiálna anotácia: Soudní patoložka Kay Scarpettová řeší další mimořádně znepokojivý případ. Ve svém domě byla brutálně zavražděna mladá osamělá spisovatelka Beryl Madisonová. Všechno ukazuje na to, že ji někdo měsíce pronásledoval. V domě oběti byla nalezena podivná vlákna, která soudní laboratoř nedokáže zařadit, navíc se záhadně ztratil rukopis autobiografické knihy, na níž Beryl pracovala a která mohla způsobit mnoha lidem značné problémy. A pak je zavražděn další člověk, jenž hrál důležitou roli v Berylině minulosti. Nebezpečí nakonec čelí opět i sama Kay, poté co jí začne telefonovat neznámý muž a jeho volání jsou plná hrozeb…

zdroj: http://www.gorila.sk/product/673312


Názov: Divné hlášky z knihkupectví 
Autor: Jen Campbell 
Vydavateľ: CPress 
Rok vydania: 2017 

Oficiálna anotácia: Když Jen Campbellová začala sepisovat svoje zkušenosti se zákazníky knihkupectví na blogu, netušila, jaký úspěch zaznamenají. Postupem času se hlášky mimoňských podivínů dostaly z obrazovky počítače na papír a od té doby baví jak odvážné knihkupce, kteří musejí dennodenně čelit podivným a občas poněkud děsivým dotazům, i jejich knihomolské zákazníky, kteří dokáží ocenit absurdní a literární humor.

zdroj: https://www.nejlevnejsi-knihy.cz/kniha/divne-hlasky-z-knihkupectvi.html


Názov: Další divné hlášky z knihkupectví 
Autor: Jen Campbell 
Vydavateľ: CPress 
Rok vydania: 2017 

Oficiálna anotácia: Myslíte si, že vás po přečtení prvního dílu už nic nepřekvapí? Tak to se pěkně pletete. Přichází další nálož podivností, které jsou lidé schopni pronést; od „Zabil Harry Potter Hitlera?“ až po „Můžeme si u?vás v obchodě zahrát kriket?“ Druhý díl přináší hlášky z knihkupectví (a taky knihoven!), ale i z autogramiád Divných hlášek. Některé minipříběhy vás možná trochu vyděsí a zarazí, ale všechny vás zaručeně rozesmějí. Vnořte se s nimi do knihkupecké džungle a žasněte společně s knihomoly a?knihovníky z celého světa. 

zdroj: Panta Rhei


Názov: Kniha zrkadiel 
Autor: Eugen Ovidiu Chirovici 
Vydavateľ: Fortuna Libri 
Rok vydania: 2017  

Oficiálna anotácia: SLÚŽI VÁM PAMÄŤ? URČITE? A ČO AK VŠETKO, ČO STE SI ZO SVOJHO ŽIVOTA ZAPAMÄTALI, JE JEDEN VEĽKÝ OMYL?

Do literárnej agentúry príde ukážka z rukopisu, v ktorom sa autor vracia k neobjasnenej brutálnej vražde z konca osemdesiatych rokov minulého storočia. Obetou bol prominentný profesor psychológie, ktorý sa zaoberal tajným výskumným projektom a pracoval s duševne chorými zločincami. Prečo musel zahynúť? Kto z jeho smrti profitoval?

Autor rukopisu sľubuje, že záhadu vysvetlí, lenže potom zomrie aj on a zvyšok textu záhadne zmizne. Začne sa pátranie, do ktorého sa zapája čoraz viac ľudí. Po toľkých rokoch však už nik nevie, čo je pravda a čo výmysel, ktoré spomienky sú skutočné a ktoré len predstierané...



zdroj: http://www.gorila.sk/product/669790

 

Názov: Erotický knižní klub: záhada léčivé knihy
Autorka:
Connie Kostel Spittler
Vydavateľ:
XYZ

Rok vydania: 2016

Oficiálna anotácia:
Nápaditý příběh tajemna, erotiky a starověkých bylin je poctou ženskému přátelství a klasickým spisovatelům.

Lily, knihovnice s „bibliobusem“, přijíždí do malého kalifornského města, aby zde pomohla založit knižní klub. Na druhé straně oceánu, v alsaském zámku, je ukraden vzácný svazek starověkého lékařství, který je tajně odvezen až do Kalifornie. Do podezření se hned dostanou tři osamělé členky knižního klubu. Ty se - aniž by o krádeži tušily - věnují tajuplnému učení klasické erotiky a popíjejí podivné afrodiziakální čaje z bylinek vypěstovaných v cikánské zahradě. Záhadné události se brzy dají do pohybu. Městem otřásá vražda a ženy se zaplétají víc a víc do spletité záhady nebezpečí a smrti… 
  

zdroj: https://www.nejlevnejsi-knihy.cz/kniha/eroticky-kni-ni-klub.html


Názov: Padělatelé   
Autor: Bradford Morrow 
Vydavateľ: Ikar CZ 
Rok vydania: 2016  

Oficiálna anotácia: William Butler má neobyčejný kaligrafický talent. Lépe řečeno je to vynikající padělatel historických rukopisů. Schopnost vytvořit dokonalé falzum pro něj vždy sice byla spíše otázka prestiže než způsob, jak si vydělat peníze, nic to však nemění na tom, že si zahrával s ohněm – a že se od doby, co se spálil, zdržuje výhradně na té správné straně zákona. Když je však jeho švagr, sběratel vzácných tisků a rukopisů, brutálně zavražděn a Williamovi začnou chodit výhružné dopisy, psané perfektními rukopisy dávno mrtvých spisovatelů, začnou se nad ním stahovat černá mračna… Mysteriózní román držitele Ceny Americké akademie pro umění a literaturu. 

zdroj: http://www.gorila.sk/product/633035
  

Názov: Dumasov klub 
Autor: Arturo Pérez-Reverte 
Vydavateľ: Slovart 
Rok vydania: 2016 

Oficiálna anotácia: Najčítanejší a najprekladanejší španielsky prozaik súčasnosti Arturo Pérez-Reverte, (v Slovarte Flámsky obraz a Templárova posledná výprava) v knihe Dumasov klub rozohráva dômyselnú intelektuálnu partiu, stierajúcu hranice medzi literatúrou, hrou a realitou, medzi okultizmom a skutočnosťou. Padlí anjeli, satanské praktiky a očarenie dielami Raphaela Sabatiniho a Alexandra Dumasa sa stali inšpiráciou príbehu zo sveta antikvárnikov a kníhkupcov, zberateľov a reštaurátorov starých kníh. Na počiatku príbehu plného tajomstva, démonizmu a kabalistických praktík je samovražda zberateľa kníh Enriqua Taillefera, originálny rukopis jednej kapitoly z Troch mušketierov a návod na vyvolávanie diabla. Román Dumasov klub, ktorého nové vydanie nemôže chýbať medzi narodeninovými titulmi Vydavateľstva SLOVART, sa stal predlohou k slávnemu Polanskeho filmu Deviata brána.




Názov: Naivní detektivka z knihovny 
Autorka: Jana Chroustová 
Vydavateľ: Naše vojsko 
Rok vydania: 2014

Oficiálna anotácia: Děj se točí kolem malé knihovny v jedné pražské čtvrti. Knihovnice Jana Filupová kolem sebe sdružuje čtenáře, kteří se během příběhu promění v soukromé detektivy. Co uděláte, když v noci oknem svého bytu zaslechnete výkřik a výstřel? Rozhodnete se jednat jako hrdinové tohoto příběhu? Vypátráte s nimi, kdo, koho, jak a proč zavraždil? Krok za krokem můžete sledovat skupinu šesti čtenářů, kterak nalézají stopy vedoucí až do místního zdravotního střediska. Tam odhalují podezřelé okolnosti. Doktorka Lesecká je nezvěstná. Zemřela? Kdo by měl zájem na její smrti? Souhra odvážných činů našich přátel z knihovny nás provede kaskádou komických, napínavých, ale i útulných situací. O tom, že je knihovna především místem setkávání a že je možné s její pomocí jen tak mimochodem dojít až k úspěšnému odhalení vraha, vypráví tato detektivka.  

zdroj: https://www.nejlevnejsi-knihy.cz/kniha/naivni-detektivka-z-knihovny-0165292.html
 

Názov: Kniha noci 
Autor: Rodrigo Calderón 
Vydavateľ: Odeon 
Rok vydania: 2017

Oficiálna anotácia: Caracas 2010: společnost je paralyzována režimem Huga Cháveze, chybí potraviny, jsou přerušovány dodávky elektřiny. Dva přátelé – psychiatr a spisovatel – se scházejí v asijském bistru a debatují o literatuře, hudbě a aktuálních vraždách venezuelských žen. Spisovatel má v hlavě velký „gotický“ román nazvaný The Night podle kultovní skladby skupiny Morphine. Autor představuje desítky osudů drobných hrdinů, které míchá s reálnými postavami ze světa hudby, literatury a politiky. Závěr díla je apokalyptický: i múza našich přátel Margarita je s vlastní matkou brutálně zavražděna. Přátelé se rozcházejí. Caracas se propadá do nekonečné tmy. 

zdroj: https://www.knizniklub.cz/knihy/226345-kniha-noci.html


Záver tejto časti článku patrí môjmu najobľúbenejšiemu knižnému knihovníkovi, ktorým je Knihovník z Neviditeľnej univerzity v Ankh-Morporku. Táto knižná postava je úplne dokonalá. Neuviedla som v tomto článku knihy, v ktorých vystupuje, lebo ich je viacero, ale zmienku si určite zaslúži. Napriek tomu, že je (následkom magickej nehody) orangutan, svojimi vedomosťami a skúsenosťami predčí akéhokoľvek ľudského kolegu. Ak sa s ním chcete zoznámiť, prečítajte si knihy z Pratchettovej série Úžasná Zeměplocha. Postavy z Pratchettových príbehov prekrásne nakreslil Paul Kidby (na obrázku nižšie je jeho verzia Knihovníka).

prevzaté: http://www.ankh-morpork.estranky.cz



Knihy pre deti



Názov: Pan Lišák má knihy rád!
Autorka: Franziska Biermannová
Vydavateľ: Mladá fronta
Rok vydania: 2014

Oficiálna anotácia: Malý pan Lišák má moc rád knihy. Co to znamená, že je má rád? Má je rád opravdu a natolik, že pokaždé, když nějakou dočte do konce, tak ji se špetkou soli a trochou pepře spořádá. Svou zálibou v knihách tedy nejen naplňuje touhu po vzdělání, nýbrž i zahání hlad. A ten má stále obrovitý. Nezastaví se ani před knihami z městské knihovny. Jednoho dne však vezme útokem knihkupectví, a pak už ho nečeká nic jiného než cesta do vězení… Úžasně vtipný příběh pro všechny milovníky knih bez rozdílu věku! 

 
prevzaté: http://www.nejlevnejsi-knihy.cz
Názov: Ryška Lily: zrodila sa hrdinka!
Autorka: Maeve Friel
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2012

Oficiálna anotácia: Ryška Lily nie je len tak hocijaká čitateľka - je posadnutá čítaním! V hlave má plno príbehov o pirátoch, krajinách zázrakov, odvážnych hrdinských činoch a zakopaných pokladoch... A práve dostala jeden zo svojich geniálnych nápadov - stane sa hrdinkou. Bude sa túlať po svete a vyhľadávať dobrodružstvá! Má to iba jediný háčik. Ryška Lily žije v dedinke Samý Koniec Sveta, kde sa NIKDY NIČ NEDEJE! Podarí sa jej niekedy ujsť? A ako?  

prevzaté: http://www.nejlevnejsi-knihy.cz


Názov: Spolkla mě knihovna
Autorka: Klára Smolíková
Vydavateľ: Fragment

Rok vydania: 2017

Oficiálna anotácia: Dobrodružná výprava do historie knih a knihoven od oblíbené autorky Kláry Smolíkové.

David by mohl číst neustále – při chůzi, v posteli, pod lavicí i na záchodě. Jenže do jeho přeplněné knihovny se už žádná další kniha nevejde. Když se pokusí silou nacpat do regálu ještě jednu útlou knížečku, knihovna se naštve a kluka spolkne i s kocourem Koniášem. Tím začne dobrodružná výprava do knižní historie. Dvojice navštíví knihovny šlechtické i klášterní, místa zarovnaná hliněnými destičkami i vzácnými papyry. Potkají knihovníky, učence a písaře, budou pomáhat s knihtiskem a hledat ztracený svitek. Držte jim palce, ať najdou způsob, jak knihovnu přesvědčit, aby je vyplivla zpět.
 



zdroj: https://www.nejlevnejsi-knihy.cz/kniha/spolkla-me-knihovna.html


Názov: Kniha, co tě naučí milovat knihy: i když čtění nesnášíš!
Autor: Francoize Boucher
Vydavateľ: Nakladatelství Fragment

Rok vydania: 2016

Oficiálna anotácia: Spousta skvělých, případně naprosto šílených důvodů, jak zhltat co nejvíce knih, aniž by člověk přibral.


zdroj: http://www.gorila.sk/product/653638
 

Názov: Knihovnické pohádky
Autori: Zuzana Pospíšilová & Michal Sušina
Vydavateľ: Grada
Rok vydania: 2016

Oficiálna anotácia: S touto vtipně ilustrovanou knížkou poznáte knihovnu tak, jak ji neznáte. Seznámíte se skřítky knihovníčky, vysvobodíte zakletou knihovnici, budete svědky toho, jak se z čarodějnice stane vášnivá čtenářka, a možná se i dozvíte, jak vznikla první kniha. Jistojistě se však utvrdíte v tom, že knížky jsou výborní kamarádi, se kterými nikdy nehrozí nuda. Pěknou zábavu s Knihovnickými pohádkami! 

zdroj: http://www.gorila.sk/product/650294
 
 

Názov: Jak to žije v knihkupectví
Autorka: Marion Billet [ilustrátorka]   
Vydavateľ: Svojtka&Co.
Rok vydania: 2016

Oficiálna anotácia: Leporelo je určeno dětem od jednoho roku. Má pevné stránky s posuvnými a otočnými prvky. Zjisti, jak to žije v knihkupectví, a procvič si svou jemnou motoriku!  




Názov: Calvin nevie lietať: príbeh o vtáčikovi, ktorý mal rád knihy
Autorka: Jennifer Berne
Vydavateľ: Albatros
Rok vydania: 2011

Oficiálna anotácia: Calvin je škorec a narodil sa so svojimi sestričkami a bračekmi pod strechou starej stodoly. Malé škorce začali čoskoro po narodení objavovať svet: jeden objavil blato, druhý vodu, iný trávu alebo chutnučké dážďovky. A Calvin? Calvin objavil knihu! A

od tej chvíle iba čítal a čítal. .. a vôbec nechodil na hodiny lietania! Prichádza jeseň a vtáčiky musia odletieť na juh. Calvin však s nimi nemôže. .. Ale šikovní bračekovia a sestričky už niečo určite vymyslia, aby Calvin mohol ísť. A Calvin sa im odvďačí záchranou celého kŕdľa pred hurikánom. Odkiaľ vie taký malý škorec čokoľvek o hurikánoch? No predsa z knižiek!   


zdroj: Panta Rhei


Názov: Strašidelná knihovna: Ztracený duch
Autorka: Dori Hillestad Butlerová
Vydavateľ: Nakladatelství Fragment

Rok vydania: 2017

Oficiálna anotácia: Kaz není obyčejný kluk, je to duch. Procházet zdí mu moc nejde, ale protáhnout se klíčovou dírkou zvládá skvěle. Jednoho dne přijde silný vítr a odvane Kaze pryč od jeho rodiny. Zanese ho do vzdálené knihovny, kde potká Klárku – holčičku, která ho jako jediná vidí! Klárka se chce stát detektivem, a tak Kazovi slíbí, že mu s pátráním po rodičích pomůže. Stopa, po které se vydají, je přímo v knihovně. Před pár dny se totiž v jedné z místností začalo ozývat strašidelné kvílení, které děsí návštěvníky. Že by to byl někdo z Kazovy rodiny?


zdroj: http://www.gorila.sk/product/668013

 
Názov: Strašidelná knihovna: Na půde je duch
Autorka: Dori Hillestad Butler
Vydavateľ: Fragment
Rok vydania: 2017

Oficiálna anotácia: Chcete, aby děti rády četly? Nabídněte jim příběh, který je bude bavit. Pozvěte je do Strašidelné knihovny!

Kaz není obyčejný kluk, je to duch. Klárka zas není obyčejná holka – na rozdíl od ostatních lidí totiž dokáže vidět duchy. Jejich detektivní kancelář je proto jako stvořená pro řešení zapeklitých záhad! Tentokrát je vyšetřování zavede na sousedovic půdu, ze které se začaly ozývat strašidelné zvuky. Kaz navíc oknem zahlédne psa, který vypadá jako jeho duší psí kamarád Kosmo. Bude třeba opustit bezpečné zdi knihovny a vydat se ven. Jak to ale udělat, aby Kaze venku neodfouknul vítr a neodnesl ho pryč?


zdroj: http://www.gorila.sk/product/688009


Názov: Strašidelná knihovna: Duch za oponou 
Autorka: Dori Hillestad Butler
Vydavateľ: Fragment
Rok vydania: 2017

Oficiálna anotácia: Chcete, aby děti rády četly? Nabídněte jim příběh, který je bude bavit. Pozvěte je do Strašidelné knihovny!

Kaz není obyčejný kluk, je to duch. Klárka zas není obyčejná holka – na rozdíl od ostatních lidí totiž dokáže vidět duchy. Jejich detektivní kancelář je proto jako stvořená pro řešení zapeklitých záhad! Třetí případ je zavede do Klárčiny školy, kde začal nácvik divadelního představení. Během zkoušek se začaly ozývat divné zvuky a povídá se, že někdo prý dokonce viděl ducha. Kaz se nemůže dočkat, až celou školu prohledají. Co když je to někdo z jeho ztracené rodiny, po které zatím bez úspěchu pátrají? 


zdroj: http://www.gorila.sk/product/705526


Názov: Lovci klíčů: Strašidelná kvílení
Autor: Erik Luper
Vydavateľ: Baronet
Rok vydania: 2017

Oficiálna anotácia: Cleo a Evan mají tajemství. Sbírku knih tak nebezpečných, že musí zůstat pod zámkem. Ve stránkách jedné z nich zmizela jejich oblíbená knihovnice. Teď mají za úkol najít klíč, který ji osvobodí.

KLETBA ÚPLŇKU SE MUSÍ ZRUŠIT!


Jedné temné a bouřlivé noci hrozí Cleo a Evanovi katastrofa. Evana kousl vlkodlak! Jestli nenajdou lék - a správný klíč - dřív, než vyjde úplněk, bude muset strašit na stránkách téhle duchařské knížky nadobro!


zdroj: http://www.gorila.sk/product/683892


Názov: O vlkovi, který vypadl z knížky
Autor: Grégoire Mabire
Vydavateľ: Paseka
Rok vydania: 2017

Oficiálna anotácia: Bum! Z obrázkové knížky v přeplněné dětské knihovničce vypadne vlk. Je celý popletený a moc se bojí. Jak se zase dostane zpátky? Skáče z jedné pohádky do druhé, potkává v nich ovečky, princezny a dokonce i dinosaury…

A mezitím kdesi hořce pláče holčička s červeným čepečkem, protože vlk z její pohádky se někde ztratil. Jak tenhle zmatek dopadne, to vám tady neprozradíme…




Názov: Medveď Wrr: po prečítaní zavrieť!
Autori: Jaromír Štejnar & Michal Široký
Vydavateľ: Pandemic
Rok vydania: 2017

Oficiálna anotácia: Poznáte pocit, keď sa začítate do knihy a jej príbeh vás úplne pohltí? Tak presne toto sa stalo aj medveďovi Wrr. A to doslova! 

V otlčenej škatuli od topánok sa dostane do zdanlivo opustenej továrne, v ktorej vznikajú knihy. Áno, úplne všetky knihy, ktorých máte doma plné police. Keď sa do jednej z nich začíta, kniha ho vtiahne do deja a stáva sa súčasťou jej príbehu. Stretne sa s pirátskou bandou na čele so skúseným kapitánom Crabsonom. Ten sa plaví naprieč knihami, v príbehoch ktorých hľadá ukryté súčiastky z rozbitého stroja na výrobu kníh. Jeho cieľ je jediný – získať nad strojom moc a podmaniť si celý knižný svet! Podarí sa medveďovi Wrr prekaziť jeho zákerný plán? 




Názov: Magdaléna a psík z knižnice 
Autorka: Lisa Papp   
Vydavateľ: Pro Solutions 
Rok vydania: 2017 

Oficiálna anotácia: Čítanie kníh je ako vstúpiť do rozprávkovej krajiny, v ktorej je všetko možné... 

V knižnici je množstvo kníh a skrytých príbehov. Magdalénka však nerada číta, pretože písmenká akoby pred ňou utekali a slová nedávajú zmysel. Všetko sa však zmení, keď sa zoznámi v knižnici s Vločkou... 




Názov: Kiko a tajomstvo papierového motýľa
Autorka: Markéta Pilátová
Vydavateľ: Perfekt
Rok vydania: 2017


Oficiálna anotácia: Knižka Markéty Pilátovej „Kiko a tajomstvo papierového motýľa“ je plná záhad. Tá prvá záhada, ako sa japonské dievčatko Kiko dostane na zámok v Kroměŕíži, sa vysvetlí hneď na začiatku. Jej otec je svetoznámy odborník, ktorý vie liečiť a opravovať vzácne staré knihy, aby ich príbehy nevybledli a aby si ich ľudia mohli čítať aj po niekoľkých storočiach. Bol teda ich reštaurátor, no Kiko hovorievala, že je lekár kníh. V knižnici kroměřížskeho zámku má opraviť už celkom zostarnuté stránky o slávnom Ryšavom kráľovi, ktorý kedysi dávno vyhnal z krajiny turecké vojská. A tu stojíme pred najväčšou záhadou. Pretože práve toto sa mu nie a nie podariť! Naopak. Každou novonanesenou farbou obrázok kráľa iba bledne a v jeho príbehu mizne čoraz viac stránok... 


zdroj: http://www.vydavatel.sk/kniha/kiko-a-tajomstvo-papieroveho-motyla


Názov: Atramentové srdce
Autorka: Cornelia Funke
Vydavateľ: Tatran
Rok vydania: 2009

Oficiálna anotácia: Meggie žije so svojím otcom v starom dome, keď sa jednej upršanej noci objaví pred ich dverami neznámy muž. Varuje jej otca pred Kaprikornom, a preto hneď za svitania opúšťajú dom, aby si našli nový úkryt u tety Elinor. Keď otca unesú, Meggie s Elinor sa ho vyberú hľadať a len postupne sa dozvedajú o tajomstvách, ktoré pred nimi ukrýva. Atramentové srdce je nádherne vyrozprávaný príbeh o knihe, o zázraku čítania a o význame, ktorým príbehy obohacujú náš život. Kto z nás si neželal, aby ožili jeho obľúbené postavy z knihy? V Atramentovom srdci sa tento sen stáva skutočnosťou. Meggie, Mo, ale aj ostatní za to zaplatia vysokú cenu. Nádherný rozprávkový svet a temná zloba kráčajú ruka v ruke a zdá sa, že spočiatku sa zlu darí o čosi lepšie. 

prevzaté: http://www.nejlevnejsi-knihy.cz


Názov: Atramentová krv
Autorka: Cornelia Funke
Vydavateľ: Tatran
Rok vydania: 2009

Oficiálna anotácia: Nedostupný, fantazijný svet, o ktorom všetci snívali v Atramentovom srdci, sa stáva skutočnosťou. Prašnoprstova desaťročná mora sa končí, keď sa pomocou Orfea dostane do Atramentového sveta a stretne sa s milovanou Roxanou. Fenoglio sa medzitým usadil v Ombre a svojimi príbehmi sa usiluje pomôcť dobru a poraziť zlo, no nie vždy sa mu to darí. Príbeh sa mu pomaly vymyká z rúk a začína sa rozprávať sám... Farid nevedel, prečo tu Prašnoprst kunu nechal, a Meggie mu to nevysvetlila, hoci dôvod veľmi dobre poznala. Veď sama porozprávala Prašnoprstovi, akú úlohu zohrá kuna v jeho príbehu. Že kvôli Gwin zomrie nepeknou krvavou smrťou – ak sa teda splní to, čo napísal Fenoglio. Keď sa však Farida pýtala na kunu, iba utrápene krútil hlavou. „Je preč,“ povedal. „Uviazal som ju v záhrade, lebo knihomoľka do mňa stále hučí kvôli vtákom, ale prehrýzla lano. Všade som ju hľadal, no zmizla.“ Múdra Gwin.

prevzaté: http://www.nejlevnejsi-knihy.cz


Názov: Atramentová smrť
Autorka: Cornelia Funke
Vydavateľ: Tatran
Rok vydania: 2009

Oficiálna anotácia: Atramentová smrť uzaviera dobrodružné príbehy hrdinov, ktorí sa ocitli v nádhernom fantazijnom svete, kde museli obstáť v mnohých bojoch a skúškach. Mo sa odhodlá navštíviť priehľadné a zároveň neľudské Biele panie v ríši mŕtvych, aby im vyrval svojho priateľa, ale za jeho prepustenie musí dať sľub samotnej Smrti. Ak ho nedodrží, zaplatí nielen svojím životom, ale aj životom svojej dcéry. A preto sa dobrovoľne vzdáva do rúk Hadohlava a v sprievode Violanty odchádza cez Nedobytný most na Jazerný hrad, kde sa znepriatelené strany stretnú v poslednom boji. Jazerný hrad postavili preto, aby ochránil zopár nešťastných detí pred svetom, ale čím dlhšie blúdil Mo po jeho chodbách, tým väčšmi sa mu zdalo, že hrad čaká len na to, aby sa medzi pomaľovanými stenami utopil vo vlastnej temnote. Prašnoprstov ohnivý vlk bežal popredku, akoby poznal cestu, a Mo šiel za ním. Zabil štyroch ďalších vojakov. Hrad patril Tančiohňovi a Sojkovi, mali to napísané na tvárach, a od zlosti, ktorú v ňom roznietil Orefeus, bodal okolo seba, až sa mu čierne šaty napili krvou. Aj srdce mu sčernelo od Orfeových slov. 

prevzaté: http://www.nejlevnejsi-knihy.cz


Názov: Stránky světa
Autor: Kai Meyer
Vydavateľ: CooBoo
Rok vydania: 2016

Oficiálna anotácia: Furia Salamandra Faerfaxová žije ve světě knih. Sídlo její rodiny v sobě ukrývá nekonečnou knihovnu. Do jejích hlubin se Furia vydává pátrat po jednom velmi speciálním svazku: své vlastní dušeknize. S ním ovládne sílu a magii slov. Ale netuší, jak smrtelné nebezpečí se nad ní vznáší. Každá kniha má totiž i své tajné stránky. Její rodinu ohrožuje mocný nepřítel – a jde po krku i jí. Musí se vydat do Libropolisu, města ztracených knihkupectví, ovšem nebude to snadná cesta. Boj proti vládcům bibliomantiky právě začíná!




Názov: Stránky světa: Noční země
Autor: Kai Meyer 
Vydavateľ: COOBOO 
Rok vydania: 2017 

Oficiálna anotácia: Cesta do srdce světa knih!   

Furia je na nejlepší cestě stát se skvělou bibliomantkou a proniká stále více a více do magického světa knih. Ale celému světu starých knihoven a mocných knižních svazků vládnou tři tyranské rody. Scházejí se v tajné komnatě, kde rozhodují o osudu bibliomantů i exlibris. Ale Furia a její přátelé se tyranské vládě nehodlají podvolit, a tak vyrážejí na dobrodružnou výpravu přes několik refugií, aby zničili centrum moci. A přitom narazí na největší tajemství světa bibliomantiky.

zdroj: http://www.gorila.sk/product/703014


Názov: Velká knihovna: z kostí a inkoustu 
Autorka: Rachel Caine 
Vydavateľ: CooBoo 
Rok vydania: 2017


Oficiálna anotácia: Informace a vědomosti byly a jsou klíčem k moci!


Alexandrijská knihovna – největší a nejslavnější knihovna starověku – uchovávala tisíce vzácných knih a dokumentů. Pak ale přišel ničivý požár, který vše pohltil. Co by se však stalo, kdyby k jejímu zničení nedošlo? Jess Brightwell je pašerák knih. I když je mu teprve šestnáct, už velice dobře chápe, že černý obchod s knihami vynáší. Ve Velké knihovně v Alexandrii je totiž uloženo veškeré vědění světa a vlastnit knihy je přísně zakázáno. Proto se najdou mnozí, kteří jsou za ně ochotni nemálo zaplatit. Když Jess dostane možnost studovat ve Velké knihovně a stát se jedním z mála, kteří tam mohou pracovat, neváhá. Je přeci skvělé dostat se k zákulisním informacím tolik důležitým pro jejich rodinný obchod! Brzy se však ukazuje, že knihovna je mnohem temnější a zlověstnější místo, než si vůbec dokázal představit. Nevysvětlená úmrtí spolužáků, tajuplný učitel a podivná atmosféra strachu dávají tušit, že ti, kteří knihovnu ovládají, nehrají čestnou hru. Nejde jim o ochranu velkých myšlenek. Jde jim o ovládání vědomostí, a tím i celého světa…

zdroj: http://www.gorila.sk/product/705660


Názov: Neviditelná knihovna
Autorka: Genevieve Cogman
Vydavateľ: Omega
Rok vydania: 2017

Oficiálna anotácia: Pro fanoušky Bena Aaronovitche je tu román z pera britské autorky Genevieve Cogman. Příběh pokračuje v knihách THE MASKED CITY a THE BURNING PAGE, na které se také můžete těšit. Sbírání knih může být někdy nebezpečné... Skutečností je, že pravda může být mnohem podivnější než fikce... Irene je profesionální špionka záhadné knihovny, stínové organizace, která sbírá důležitá beletristická díla ze všech časových období. Nyní byla ona a její tajemný asistent Kai vysláni do Londýna. Jejich mise: získání zvláště nebezpečné knihy. Problém: v době, kdy dorazí, je už kniha ukradena. Různé frakce londýnského podsvětí jsou připraveny bojovat na život a na smrt, aby tuto knihu získaly dříve než Irene a Kai. Dalším problémem je, že zákony přírody v tomto světě jaksi neplatí. Londýn je plný nadpřirozených bytostí a kouzelníků. A aby toho nebylo málo: Kai něco skrývá – tajemství, které by mohlo zničit celou naši realitu. Irene je chycena v záhadné síti smrtelného nebezpečí, protichůdných vodítek a zlověstných tajných společenství. A neúspěch není řešením, protože v sázce není jen Irenina pověst, ale povaha reality sama. 

zdroj: http://www.gorila.sk/product/670800


Názov: Maskované město
Autorka: Genevieve Cogman
Vydavateľ: Omega
Rok vydania: 2017
Edícia: Neviditelná knihovna, 2. diel

Oficiálna anotácia: Irene, knihovnice a špionka v jedné osobě, pracuje v přestrojení v alternativním Londýně, kde zmizel její asistent Kai. Zjistí, že byl unesen nebezpečnou frakcí, a následky mohou být fatální. Nejen pro Kaie, ale pro všechny světy.

Kaiovo dračí dědictví způsobí, že má silné spojence, ale také mocné nepřátele. Posláním Irene je zachránit Kaie a odvrátit Armagedon. Mise ji zavede do nebezpečných, alternativních Benátek. Zde bude muset uplatnit všechny své schopnosti – bystrou mysl, rychlý jazyk i bojové schopnosti –, jen tak přežije.

zdroj: https://www.nejlevnejsi-knihy.cz/kniha/maskovane-mesto.html


Myslím, že mnohé knihy uvedené v mojom článku poznáte, ale dúfam, že aspoň pár titulov pre vás bolo novinkou a zároveň vás zaujali. Čítali ste niektorú z týchto kníh a urobila na vás výnimočný dojem? Alebo naopak - sklamala vás niektorá z nich? Budem veľmi rada, ak svoje postrehy napíšete pod článkom.   

2 komentáre:

  1. Stín větru je jednou z mých nejnejnejoblíbenějších knih. (Vím, trošku infantilní superlativ, ale mé nadšení je prostě bezuzdné. :D)
    Ještě jsi zapomněla na sérii Inkoustové srdce. A v Cooboo vyjde Stránky světa. Řekla bych, že sem patří i série Thursday Next od Jaspera Ffordeho. Je to o literatuře a literárních postavách.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ahoj Barbora. ďakujem za komentár. sériu Inkoustové srdce poznám a dokonca ju mám doma, ale úplne som na tieto knihy zabudla! ďalšie knihy, ktoré spomínaš som si pozrela na nete a veľmi sa mi zapáčili. preto ti ďakujem za zaujímavé knižné tipy - plánujem ich zakomponovať do článku (+ ešte pár ďalších) - tento článok nie je finálna verzia, pretože vždy sa dajú na túto tému nájsť nové knihy. no mojim cieľom nie je informovať o všetkých knihách o tejto téme, vyberám z relevantnej ponuky tie tituly, ktoré ma zaujmú. ...je mi ľúto, že Zafón ťa neoslovil - ja mám jeho knihy veľmi rada. ale je to vec literárneho vkusu, čiže je to v poriadku. ...budem rada, keď zase zavítaš na môj blog.

      Odstrániť