Vyhľadávať v tomto blogu

štvrtok 17. marca 2016

Knižné objavy v práci 3/2016


Dnes bola v práci bohatá nádielka kníh. V článku vám predstavím 6 z nich.

1) Ako prvú vám predstavím knihu slovenského novinára - Davida Púchovského. Kniha prináša skutočný príbeh o unesených deťoch, ktoré ukrývali ich vlastní otcovia.

Autor: David Púchovský
Názov: Unesené: príbeh dvoch rodín a mladého novinára, ktorý vypátral tri slovenské deti v Maďarsku a Paname
Vydavateľ: Marenčin PT
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: Triler s happyendom; na hranici reálnych možností; skutočný príbeh. Unikátne svedectvo novinára, ktorý našiel tri unesené deti. Našiel deti, ktoré ukrývali ich vlastní otcovia. Nikto netušil, či sú vôbec nažive. Dve z nich, ktoré ich otec odvliekol do Panamy, našiel po viac ako štyroch rokoch. 

Ako objavil obyčajný novinár Andreja Gajdára, po ktorom márne pátral Interpol a policajné orgány po celom svete? Dostal tip, ktorý ho ku všetkému priviedol bez ťažkostí? Táto kniha po prvýkrát opisuje snahu obyčajného redaktora a jeho kolegov, ktorí vyvinuli nemalé úsilie, aby našli unesené deti. 

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz



















Na knihe ma zaujalo:
  • príbeh o rodine Gajdárovcov bol dosť medializovaný - myslím, že o únosoch detí rodičmi by sa nemalo mlčať - preto vydanie tejto knihy považujem za dobrú vec
  • autor knihy sa podieľal na záchrane spomínaných detí, preto je veľmi zaujímavé prečítať si, ako udalosti videl on
  • kniha obsahuje aj zaujímavú fotodokumentáciu

Predmetové heslá: slovenské príbehy, skutočné príbehy, únosy detí 

2) Aj druhá kniha je slovenského pôvodu. Jej autorkou je Eva Biela Brndiarová. O autorke som sa dočítala, že "od väčšiny autoriek ženskej literatúry sa odlišuje tým, že vo svojich dielach sa nám usiluje priblížiť neľahké, často tabuizované témy."

Dnes som katalogizovala jej knihu Vinná.

Autor: Eva Biela Brndiarová
Názov: Vinná
Vydavateľ: Slovenský spisovateľ
Rok vydania: ©2015

Oficiálna anotácia: Nová kniha autorky úspešného románu Sila lásky je majstrovskou sondou do nepochopených ženských duší. Na prvý pohľad toho nemajú veľa spoločného: sebavedomý, úspešný sudca, ktorému sa po manželkinom potrate začína rúcať stabilita v súkromnom živote, a odsúdená žena, ktorá až za múrmi väzenia pochopí príčinu svojho zlyhania. A predsa, postupne, ako sa pred našimi očami odvíjajú ich životné osudy, nachádzame oveľa viac toho, čo ich spája, než toho, čo ich rozdeľuje. Vonkajším spojivom medzi sudcom a odsúdenou – vinnou? - ženou sa stáva kniha zachytávajúca príbehy odsúdených žien, ich citové zlomy, skraty, pohnútky vedúce k prekročeniu hranice medzi dobrom a zlom – k zločinu v mene lásky. 

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz



















Na knihe ma zaujalo:
  • v anotácii ma zaujalo, že hlavné postavy sú sudca a väzenkyňa
  • myslím, že príbehy z väzenského prostredia sú čitateľsky zaujímavé, no slovenské autorky sa (pokiaľ viem) tejto téme veľmi nevenujú, preto sa mi páči spisovateľkina odvaha

Predmetové heslá: slovenské romány 

3) Lars Saabye Christensen je nórsky spisovateľ. Dnes ma upútala jeho kniha Herman, ktorá je určená pre deti a mládež.

Autor: Lars Saabye Christensen
Názov: Herman
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: Niekedy sa v najmenšom človeku skrýva veľké srdce. Jedenásťročný Herman je úplne obyčajný a celkom šťastný chlapec s bujnou fantáziou. Do školy chodí zásadne neskoro, v triede rešpektuje silnejších, telesná výchova mu príliš nevonia a či ho má ryšavá Ruby naozaj rada... to sa ešte uvidí. Všetko sa zmení, keď mu začnú padať vlasy a Herman je presvedčený, že čoskoro zomrie. Prechádza veľmi ťažkým obdobím, snaží sa vyrovnať so svojou chorobou i so smrťou milovanej osoby, až kým sa nenaučí prijať seba samého. 

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz


















 
Na knihe ma zaujalo:
  • kniha rozpráva príbeh chorého chlapca - je to náročná a smutná téma, ale je dôležité písať aj o takýchto témach
  • kniha je určená pre deti od 12 rokov - myslím, že pre deti môže byť táto kniha veľmi poučná

Predmetové heslá: nórske romány, publikácie pre deti a mládež

4) Autorkou ďalšej knihy je Francesca Zappia. Katalogizovala som jej knihu Vymyslela som si ťa, ktorá je určená pre mládež.

Autor: Francesca Zappia
Názov: Vymyslela som si ťa
Vydavateľ: Ikar
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: Stredoškoláčka Alex je schizofrenička a každý deň zvádza ťažký boj, aby rozoznala skutočnosť od halucinácie. Napriek ťažkému ochoreniu je Alex pevne odhodlaná zachovať si zdravý rozum a ísť na vysokú školu. Vernými spoločníkmi na jej neľahkej ceste sú fotoaparát, magická guľa a jej mladšia sestra Charlie, ktorá ako jediná pri nej stojí za každých okolností. Všetko sa vyvíja nádejne, ale potom sa začne nový školský rok a ona stretne Milesa, chalana, pri ktorom sa jej rozbúši srdce. Je naozaj skutočný? Nevymyslela si ho? Skôr ako spozná pravdu, nájde si nových priateľov, povymetá večierky, zamiluje sa a zažije všetky slasti a strasti tínedžerského života. Alex je naučená žiť vo svojom svete. Zvládne aj ten náš?

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz



















Na knihe ma zaujalo:
  • hlavná postava je schizofrenička, ktorá sa snaží so svojou chorobou bojovať - veľmi ma zaujala táto nevšedná hlavná postava
  • kniha má veľmi pútavú, peknú, farebnú obálku 
  • myslím, že táto kniha je veľmi užitočná, pretože mladým čitateľom opisuje príbeh dievčaťa s duševnou poruchou a tým vlastne umožňuje dozvedieť sa niečo o ľuďoch s touto chorobou - musím však podotknúť, že som knihu nečítala, takže neviem posúdiť, do akej miery autorka vystihla danú chorobu a jej príznaky

Predmetové heslá: americké romány, publikácie pre mládež, schizofrénia, duševné poruchy

5) John Williams je americký spisovateľ, autor štyroch románov a zbierky poézie. Mňa dnes upútala jeho kniha Stoner.

Autor: John Williams
Názov: Stoner
Vydavateľ: Artforum
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: William Stoner, chlapec z farmárskej rodiny, na začiatku 20. storočia nastupuje na poľnohospodársku fakultu, ale na povinných prednáškach z anglickej literatúry pre druhý ročník zisťuje, že oveľa viac ako ťažká práca so zemou ho priťahuje práca so slovom. S pomocou mentora, ktorý v ňom prebudil túto vášeň mení odbor štúdia a opúšťa život, ktorý mu bol od narodenia predurčený. Namiesto roboty na farme ho čaká údel akademika.

Kniha sa pred pár rokmi znova vynorila zo zabudnutia a svojím precíznym až nemilosrdným jazykom si získala tisíce čitateľov v mnohých európskych krajinách.  

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz



















Na knihe ma zaujalo:
  • veľmi sa mi páčil úryvok príbehu, uvedený na knihe - odcitujem ho a posúďte sami, či je zaujímavý:

"V univerzitnej knižnici sa prechádzal medzi regálmi s tisíckami kníh, vdychoval stuchnutý pach kože, súkna a suchých stránok, ako keby to boli exotické vône. Niekedy zastal a vybral z políc náhodný titul. Chvíľu ho podržal, veľké ruky sa mu chveli od nezvyčajného pocitu, ako sa dotýkal chrbta knihy, tvrdej väzby a poddajných stránok. Potom začal listovať, tu a tam prečítal odsek, meravé prsty otáčali stránky opatrne, ako keby vo svojej nemotornosti mohli roztrhať a zničiť to, čo sa s veľkou námahou usiloval objaviť.

Niekedy v noci vo svojej podkrovnej izbe zdvihol zrak od knihy, ktorú práve čítal, a zahľadel sa do tmavých kútov miestnosti, kde sa svetlo lampy mihotalo v šere. Ak hľadel dostatočne dlho a uprene, tma sa mu pred očami začala meniť na svetlo a preberala na seba nejasný tvar toho, čo čítal. Minulosť a mŕtvi prúdili do súčasnosti medzi živých, a na krátky okamih videl hustú masu, ktorej sa stal súčasťou, a z ktorej nedokázal a nechcel uniknúť."

Predmetové heslá: americké romány

6) Dnešný článok uzavrie humoristický román švédskej spisovateľky Cathariny Ingelman-Sundberg, ktorý sa volá Zločinecký gang penzistov opäť úraduje. Autorka už napísala o zločineckom gangu penzistov jednu knihu, ktorá u nás vyšla pod názvom Zločinecký gang penzistov.

Autor: Catharina Ilgelman-Sundberg
Názov: Zločinecký gang penzistov opäť úraduje
Vydavateľ: Fortuna Libri
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: Zločinecký gang penzistov je späť! Martha Anderssonová si spolu s priateľmi z Ligy penzistov po odchode zo Štokholmu užíva žiarivé Las Vegas. Dôchodcovia majú možnosť viesť nový život a plánujú to využiť. Čoskoro sa však vrátia k svojim starým trikom s geniálnou taktikou, ktorépá tentoraz zahŕňajú zubnú protézu a elektrické invalidné vozíky. Mienia oklamať bezpečnostný systém v jednom z kasín. Keďže spôsobia nechcený rozruch, vracajú sa do Švédska s hlavami plnými nápadov, ako získať peniaze. Nie sú však jediní, kto túži po financiách, a čoskoro sa stretnú s gangom nebezpečných zločincov. Dokáže skupinka starých priateľov pracovať spolu, prekabátiť mladších kriminálnikov a zvládnuť doteraz najväčší záťah? Alebo to bude na Ligu penzistov priveľa?

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz



















Na knihe ma zaujalo:
  • mám rada humoristické príbehy
  • páčia sa mi netradičné hlavné postavy, čo penzisti so zločineckými chúťkami určite sú
  • vtipná, farebná obálka knihy

Predmetové heslá: švédske romány, humoristické romány

Dnes som vám predstavila 6 rôznorodých kníh - verím, že vás niektorá z nich zaujala. Napíšte mi svoj názor na dnešné knihy pod článkom v komentároch. :) 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára