Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 17. apríla 2016

P ako Pratchett


séria Úžasná Zeměplocha

Autor: Terry Pratchett
Názov: Barva kouzel
Vydavateľ: Talpress
Rok vydania: 2007

Oficiálna anotácia: Ve světě, který leží na krunýři obrovské želvy, se vydává na cestu rozverná, temperamentní a neuvěřitelně výstřední výprava. Setkáte se s lakomým a naprosto neschopným čarodějem Mrakoplašem, naivním turistou Dvoukvítkem, jehož Zavazadlo za ním běhá jako pes na stovce malých nožiček, s draky, kteří existují pokud na ně opravdu věříte, a samozřejmě dojdete až na okraj této podivné planety.  
























Autor: Terry Pratchett
Názov: Lehké fantastično
Vydavateľ: Talpress
Rok vydania: 2008

Oficiálna anotácia: Zeměplocha se řítí k nevyhnutelné srážce se škodolibou rudou hvězdou a zachránit ji může pouze jediný člověk - neschopný a zbabělý čaroděj, který byl naposledy spatřen v okamžiku, kdy přepadl přes okraj světa...























Autor: Terry Pratchett
Názov: Čaroprávnost
Vydavateľ: Talpress
Rok vydania: 2007

Oficiálna anotácia: Dcer se tento nepsaný zákon netýká, protože s ženami zeměplošská magie vůbec nepočítá. Stařičký kouzelník Podomní Kšaft si až příliš pozdě uvědomil, co způsobil, když svou hůl předal právě narozenému osmému potomku osmého syna, aniž se přesvědčil, zda je to kluk.























Autor: Terry Pratchett
Názov: Mort
Vydavateľ: Talpress
Rok vydania: 2007

Oficiálna anotácia: Smrť si dříve nebo později najde každého. Když ovšem přijde k Mortovi, nabídne mu zaměstnání.Ten zjistí, že kvůli tomu nemusí zemřít, a nabídku přijímá. Netrvá však dlouho a pochopí, že se jeho romantické touhy jen málo snášejí s vážnou úlohou Smrťova asistenta, a když pozná překrásnou princeznu Keli, která má být zavražděna a kterou má právě Mort dopravit na onen svět, začnou se věci rychle zaplétat... 




Autor: Terry Pratchett
Názov: Magický prazdroj
Vydavateľ: Talpress
Rok vydania: 2007

Oficiálna anotácia: Zrodil se mág tak mocný, že proti němu jsou ostatní mágové jen varietní hudlaři, a sama jeho existence přivede Zěmeplochu na pokraj panmagické války. Jediný, kdo mu stojí v cestě, je Mrakoplaš, nedostudovaný kouzelník, jenž chce zachránit svět, nebo alespoň tu část, na které se sám právě nachází. K zeměplošským hrdinům, které už známe se připojí další: Conina - barbarská kadeřnice, Nijel - ničitel (jehož matička stále dohlíží na to, aby nosil vlněné spodní prádlo), a pravděpodobně první městský džin, který podniká v mosazných lampách, kde by rád objevil prostor pro vlastní růst.






















 
Autor: Terry Pratchett
Názov: Soudné sestry
Vydavateľ: Talpress
Rok vydania: 2007

Oficiálna anotácia: Na Zeměploše, která je placatá a putuje vesmírem na zádech obrovské želvy, se najedou dějí nepředstavitelné věci, neboť do královské politiky se zamíchaly tři místopřísežné čarodějky - Bábi Zlopočasná (ta za Čaroprávnost) a její dvě kolegyně z magického sdružení. Bojují totiž o to, aby na trůn dosedl ten správný král... 























Autor: Terry Pratchett
Názov: Pyramídy + Stráže! Stráže! (dvojkniha)
Vydavateľ: Talpress
Rok vydania: 2010

Oficiálna anotácia: 

Pyramidy: Není snadné být faraonem v pubertě. Nesmíte s sebou nosit peníze, ovoce vám loupají mladé ženštiny nevázaných mravů, kdekdo si mýslí, že můžete za to, že vychází slunce a kukuřice roste. Neustále se vám zdá o sedmi hubených a sedmi tučných kravách, a k tomu všemu ještě díky parakosmické nestabilitě vybuchne Velká pyramida. Pak si ještě musíte poradit se všemi těmi vrahy, sfingami, dřevěnými koňmi, filozofy, svatými krokodýli, chodícími mumiemi, dravým stavitelem pyramid a s Hitem se supí hlavou, který je bohem všech neočekávaně příchozích. Přitom všecno, co byste opravdu chtěli, je udělat něco pro mladé lidi a starobylý střed města. 

Stráže! Stráže!: Jakýsi tajemný noční tvor mění obyvatele Ankh-Morporku v něco, co silně připomíná tablety živočišného uhlí. A tady začíná obtížný úkol kapitána Elánia, velitele Noční hlídky městské stráže. Ve městě plném zmatků, tablet živočišného uhlí, tajných spolků a bláznivých chovatelek draků pátrá kapitán a s ním muži hlídky - seržant Tračník, desátník Nóblhóch i nově příchozí svobodník-čekatel Karotka - po stopách vedoucích k rozřešení celé záhady.    

 
Autor: Terry Pratchett
Názov: Erik + Pohyblivé obrázky (dvojkniha)
Vydavateľ: Talpress
Rok vydania: 2010

Oficiálna anotácia: 

Erik: Erik má koníčka - démonologii. Rád by vyvolal démona a přinutil ho, aby mu splnil tři přání: stát se vládcem světa, získat lásku nejkrásnější ženy Zeměplochy, být nesmrtelným - prostě takové ty obvyklé věci. Místo poslušného démona však vyvolá Mrakoplaše, jednoho z nejneschopnějších mágů Zeměplochy, který se kdysi ztratil v Podzemních rozměreh, a s ním Zavazadlo. Král démonů, novátor s moderním přístupem, aby oživil nedostatečnou fantasii démonů, začne prostřednictvím Mrakoplaše plnit Erikova přání. Avšak, jak říká pekelný král, vtip spočívá v tom, splnit každému jeho přání doslova a do písmene, a přitom mu nikdy nedat to, co si vlastně přál... 

Pohyblivé obrázky: Všechno začalo v tajemném Holy Woodu - Svatém lese. Tam se zrodila myšlenka, a když pak alchymisté na Zeměploše objevili magii stříbrného plátna, roztočily se kamery, takže skřeti-malíři sebou museli skutečně hodit. Brzo se vynořili první mužské a ženské hvězdy a pustili se do boje se zlem a filmovou reklamou. Dejte si sáček brambůrků s sledujte natáčení světového trháku Střed proti Okraji - nejpodivnějšímu filmu z prostředí občanské války. Vášnivá sága lásky odehrávající se na pozadí šílícího světa! Budete žasnout! Vystupuje tisíc slonů! 























Autor: Terry Pratchett
Názov: Sekáč + Čarodějky na cestách (dvojkniha)
Vydavateľ: Talpress
Rok vydania: 2011

Oficiálna anotácia: 

Sekáč: Smrť je nezvěstný. Předpokládá se, že jaksi ... odešel. Pravdou však je, že dostal výpověď. To samozřejmě působí určitý zmatek, jaký ostatně vznikne pokaždé, když zrušíte nějakou hodně využívanou službu veřejnosti. Zeměplochu pomalu naplňují nejrůznější duchové, a skupina bojovníků za práva mrtvých má najednou víc práce než kdykoliv předtím. Zatím se kdesi daleko na venkově objeví podivný, velmi skromný cizinec, který, jak se ukáže, umí skvěle zacházet s kosou. Jeho obrovský bílý kůň se skvostným postrojem sice vypadá jako kradený, ale začínají žně a každé ruky je zapotřebí. Cizinec nastoupí jako výtaný pomocník na farmě slečny Zahořalé a pustí se do práce, i když chvílemi tak nějak po svém... 

Čarodějky na cestách: Celé poslání se jevilo velmi jednoduché. Koneckonců, co těžkého je na tom, postarat se, aby si obyčejné služebné děvče nevzalo prince, zvláště když ho nechce? Jenže poněkud netýkavá a samolibá kmotřička sudička tak jednou rozhodla a na sňatku trvá. Bábi Zlopočasná, Stařenka Oggová a Magráte Česneková chtějí ubohému děvčeti pomoci, a vydávají se proto na cestu do dalekého města Genovy. Háček je v tom, že kromě svých kouzel, založených především na hlavologii, s sebou mají pouze tajemné vúdú paní Gogolové, jednookého kocoura Silvera a magickou hůlku, která dokáže jediné - vykouzlit dýně. 























Autor: Terry Pratchett
Názov: Malí bohové + Dámy a pánové (dvojkniha)
Vydavateľ: Talpress
Rok vydania: 2011

Oficiálna anotácia: 

Malí bohové: Bruta je vyvolený. Jeho Bůh k němu promluvil, i když se momentálně nacházel ve vtělení želvy. Bruta je prostý mladík. Neumí číst. Neumí psát. Umí vypěstovat skvělé melouny. Jeho potřeby jsou velmi skrovné. Chce svrhnout mocnou a zkorumpovanou církev. Chce zabránit strašlivé náboženské válce. Chce zabránit bezpráví páchanému na filozofovi, který se odvážil tvrdit, že proti všem církevním dogmatům Zeměplocha skutečně putuje vesmítem na hřbetě obrovské želvy. Nejvíc by si však Bruta přál, aby si jeho Bůh místo něho vyvolil někoho jiného. Rozhodně se tedy v třináctém díle Zeměplochy máte opět na co těšit. 

Dámy a pánové: Den letního slunovratu v Lancre. Bude horká noc svatojánská. Kola v obilí i v jiných hospodářských porostech se množí jako houby po dešti. Objevují se dokonce i v květináčku s řeřichou, kterou své Stařence vypěstoval čtyřletý Žuchlík Ogg. A Magráta Česneková, čarodějka, se má ráno vdávat ... hosté na královskou svatbu se už sjíždějí a od Ankh-Morporku se blíží dostavník, v němž jede pozvaná delegace mágů. Co bylo dál, se dozvíte v již čtrnáctém díle Úžasné Zeměplochy. 























Autor: Terry Pratchett
Názov: Muži ve zbrani + Těžké melodično (dvojkniha)
Vydavateľ: Talpress
Rok vydania: 2012

Oficiálna anotácia: 

Muži ve zbrani: Staňte se členem MĚSTSKÉ HLÍDKY! Městská hlídka potřebuje MUŽE! Ale zatím má k dispozici desátníka Karotku Rudykopalssona (teoreticky trpaslíka), svobodníka Potroubla (prakticky trpaslíka), svobodníka Navážku (trolla), svobodníka Anguu (ženu ... tedy alespoň většinou) a desátníka Nóblhócha (vyloučen z lidské rasy za mnohonásobné nečisté zákroky). A ti teď potřebují veškerou pomoc, kterou je možno získat, protože nad městem poletuje ďábel, ve městě řádí vrah a v ulicích je vůbec něco podivného. Patnáctý díl Úžasné Zeměplochy, v němž se stkáme s mnoha starými známými - od lady Berankinové přes rozšířenou ankh-morporskou noční hlídku až k malému, velmi zvláštnímu pejskovi. 

Těžké melodično: Jiné děti dostávají na hraní xylofonky. Zuzance stačilo požádat dědečka, aby si vysvlékl vestu. Ano. V té rodině je Smrť. Je těžké vyrůstat jako obyčejné děvče, když dědeček jezdí na velkém bílém koni a máchá kosou. Pak najednou z jistých důvodů musíte převzít zavedený rodinný podnik a spousta lidí si vás plete se zubní vílou. Musíte se také v tváří v tvář postavit návykové hudbě, která se šíří po celé Zeměploše. To má na svědomí trojice hudebníků ve složení Chalamaďan Imp y Cilin, trpaslík Zlota a troll Perm M. Skalice (M jako Modroš). 























Autor: Terry Pratchett
Názov: Zajímavé časy + Maškaráda (dvojkniha)
Vydavateľ: Talpress
Rok vydania: 2012

Oficiálna anotácia: 

Zajímavé časy: Zuřivé boje! Smrť! Válka! (A Válkovy synové Hrůza, Zmatek a dcera Řinčila.) Nejstarší a nejtajemnější říše Zeměplochy se ocitla v chaosu způsobeném revolučním pojednáním na téma Co jsem letos dělal o prázdninách. Spojují se i ti nejchudší, protože nemají co ztratit - jen své vodní buvoly. Náčelníci bojují o moc. Válka (s Řinčilou) prochází ulicemi prastarých měst. A co stojí v cestě strašlivé zkáze, která by zničila všechny bez rozdílu? Mágská rada potřebuje někoho, kdo by se vypravil jako posel na Vyvažovací kontinent, který se zmítá v boji čtyř rodin o moc. Mágská rada se nakonec rozhodne, že za pomoci magického obřadu najde a povolá zpět ztraceného Mrakoplaše, protože jak říká arcikancléř Vzoromil Výsměšek: "Jestliže přežil všechno to, co tvrdíte, že přežil, přežije i to, co tvrdíte, že nepřežije." A Mrakoplašovi v patách se táhnou nepříjemnosti. Na tisíci malých nožičkách. 

Maškaráda: Anhk-morporkská Opera ... obrovská budova, v jejíchž prostorách se pohybují maskované postavy a provozují své nekalé rejdy ... kde umírání na jevišti občas bývá víc než metafora ... kde jsou nevinné mladé sopranistky lákány do osudových tenat padouchy v děsivě odporných večerních robách. Kde narazíte na dvě stará dámy ve špičatých kloboucích, které zatímco v lóži pojídají burské oříšky, upírají pohledy na obrovský křišťálový lustr nad hledištěm a tiše si pobrukují: "No, jestli se teď každou chvíli nestane velký neštěstí, tak teda nevím." Ano, Bábi Zlopočasná a Stařenka Oggová, největší čarodějky Zeměplochy, se vypravily užít si jeden nevinný (ale co je u Bábi Zlopočasné tak docela nevinné?) večer v Opeře. A nejen to. Je tedy jasné, že budou potíže (jenže pěkné představení s několika zavražděnými si prostě musíte procítit). 






















 
Autor: Terry Pratchett
Názov: Otec prasátek + Nohy z jílu (dvojkniha)
Vydavateľ: Talpress
Rok vydania: 2013

Oficiálna anotácia: 

Otec prasátek: Nadešel předvečer Svátku prasečí hlídky. Je nápadný klid. Sněhu je dost, červenek celá hejna, ozdobený stromeček za každým oknem. Je však absolutní nedostatek velkého tlustého muže v červenobílém oblečení, který doručuje hračky... Ten zmizel. Dětská vychovatelka Zuzana ho musí najít nejpozději do rána, jinak nejen že nikdo nedostane dárky, ale nevyjde slunce. A naneštěstí jsou jejími jedinými pomocníky havran s oční vadou, krysí Smrť a bůh kocoviny. A co je ještě horší, někdo leze komínem. Není to bába. Tentokrát má místo kosy pytel, ale je na něm něco smrtelně povědomého. HO. HO. HO. Šíří se podivné zvěsti. A jestli se vám navíc kýve nějaký zub, buďte opatrní... 

Nohy z jílu: Kdo vraždí neškodné starce? Kdo se pokouší otrávit Patricije? V době, kdy podzimní mlhy sevřou město Ankh-Morpork do svých spárů, připadne Městské stráži nelehký úkol vystopovat neviditelného vraha. Možná, že něco vědí golemové, ale tihle vážní tvorové z hlíny, kteří pracují celé dny a noci a nikdy nikomu nezpůsobili ani ty nejmenší potíže, najednou začnou páchat sebevraždy. Ne že by Hlídka neměla dost svých vlastních problémů. Tak jsou tady například potíže s vlkodlačicí,. která trpí pre-úplňkovou tenzí, desátníkem Nóblhóchem, jehož posedne noblesa a kamarádíčkuje se s hóch společností, a pak ten trpasličí nováček. Něco s ním není v pořádku. Je na něm každopádně něco divného. Když niv jiného, tak jeho náušnice a oční stíny. Komu se dá důvěřovat, když jsou ulice plné lidí, stíny plné spiklenců a všechny stopy ukazují špatným směrem? Vrchní velitel Hlídky sir Samuel Elánius zjistí, že pravda se vůbec nemusí ukrývat v pochmurných a temných ulicích nočního města. 























Autor: Terry Pratchett
Názov: Hrrr na ně! + Poslední kontinent (dvojkniha)
Vydavateľ: Talpress
Rok vydania: 2014

Oficiálna anotácia: 

Hrrr na ně!: Ze zeměplošského moře se zvedla větrná korouhvička a teď najednou každý ví, kam vítr vane. Vynořila se nová země a staré spory. A když se dvě armády vydají na pochod, velitel Elánius z ankh-morporské Hlídky má jen několik hodin na rozřešení zločinu tak strašného, že do konce neexistuje ano zákon, který by ho postihoval. Ten zločin se jmenuje "VÁLKA"... Zeměplocha jde do války, a to s armádami sardinek, válečníků, rybářů, mihulí a alespoň jedním oddaným průvodcem vojenského tábora. 

Poslední kontinent: Tohle je poslední zeměplošský světadíl. Je horký. Je suchý... velmi suchý. Bývala tady pry sice kdysi věc nazývaná Vlhko, ale nikdo tomu nevěří. Prakticky všechno, co není jedovaté, je jedovaté smrtelně. Ale je to, do prdele, to nejlepší místo na celým světě, jasný? A během několika dnů zahyne, pokud ovšem... Kdo je ten hrdina, který neohroženě kráčí rudou pouští? Ten zázračný střihač ovcí, nepřekonatelný krotitel koní, bezkonkurenční vozka mnohospřeží, bezedný piják piva, neuvěřitelný stopař a člověk, který je dokonce schopen sníst Masový koláč v kukuřičné placce za střízliva? Muž se špičatým kloboukem a Zavazadlem - poslední hrdina.  























Autor: Terry Pratchett
Názov: Carpe Jugulum
Vydavateľ: Talpress
Rok vydania: 2007

Oficiálna anotácia: Magráta s Verencem mají dceru a připravují velkou oslavu k jejímu křtu. Na oslavu jsou pochopitelně pozvány i čarodějky - Bábi, Stařenka a Anežka Nulíčková. Bábino pozvání ukradnou straky a Bábi, která se cítí tímto domnělým přehlédnutím uražena, se rozhodne opustit Lancre, protože dojde k názoru, že už ji ostatní čarodějky nepotřebují. Na obřad dorazí poslední hosté, rodina upírů z Überwaldu. Chtějí získat Lancre, chtějí, aby se jeho obyvatelé stali jejich služebníky... a potravou. Jsou strašliví, protože se zdá, že nemají žádné zábrany a nedají se zastavit... 























Autor: Terry Pratchett
Názov: Pátý elefant
Vydavateľ: Talpress
Rok vydania: 2007

Oficiálna anotácia: Pátý elefant! Mýtické zvíře. Podle trpasličí legendy kdysi v pradávných dobách spadl v oblasti Überwaldu. Proto se tam dnes vyskytuje obrovské tukové a jiné podzemní bohatství. A především tuk je nedostatkový artikl dokonce i v Ankh-Morporku. Überwaldští trpaslíci a s nimi trpaslíci většiny Zeměplochy mají volit dolního krále. ze dvou kandidátů: konzervativního a pokrokového. Podle toho, který to bude, se bude chovat k lidem i celé trpaslictvo. volbu (a pak samozřejmě obchodní politiku) může ovlivnit nově jmenovaný Ankh-Morporský velvyslanec v Bjonku, jeho excelence, vévoda Ankhský, sir Samel elánius, za vydatné pomoci své ženy. Jedna z politických frakcí však chce udržet Überwald a snaží se v tom siru Elániovi zabránit. Stojí tedy proti němu trpaslíci - zpátečníci, Anguini příbuzní - vlkodlaci a místní upíři. Angua mizí. Karotka najme jako stopaře a tlumočníka Gaspodu (biftek ke každé večeři) a vydá se po jejich stopách. Ankh-Morporská hlídka pod vedením serž-pardon, kapitána Tračníka se rozpadá! Milion dobrodružství! Napětí! Hrůza! Láska! Přírůstek do rodiny! Jediný slon! 























Autor: Terry Pratchett
Názov: Pravda
Vydavateľ: Talpress
Rok vydania: 2010

Oficiálna anotácia: "Zvláštní vydání! Zvláštní vydání! Přečtěte si! Pohyblivý tisk přichází do Ankh-Morporku! Cech rytců uvažuje o svém zrušení!" Tak začíná dvacátý pátý díl cyklu Úžasná Zeměplocha. Tentokrát vtrhla síla pokroku do největšího města Zeměplochy v podobě velkolepého objevu tisku. Skromný pisálek Mikuláš ze Slova se díky náhodě stává prvním editorem novin Ankh-Morporská Kometa a snad není ani nutné dodávat, že nic nepůjde hladce. Ne každý je totiž nadšen tímto pokrokem a ti, kdo se mluvit nepřejí, rychle objevují umění "No Comment!". Velkou komplikací je i obvinění lorda Vetinariho z vraždy svého asistenta a následný pokus o útěk. Když se pak do záležitostí plete investigativní žurnalista (s "notebookem" v ruce), je nasnadě, že může být odkryto mnohem závažnější spiknutí...























Autor: Terry Pratchett
Názov: Zloděj času
Vydavateľ: Talpress
Rok vydania: 2007

Oficiálna anotácia: Kniha nás provází dobrodružstvím starého známého Lu-Tze, uklízeče u mnichů historického řádu. Náplní jejich práce je starat se o Čas, který, jak všichni víme, je Zdrojem. Kdo lépe by zvládl uskladnit Čas a pak jej napumpovat do míst, kde se s ním plýtvalo, například pod vodou, a také do míst jako jsou velká města, kde naopak nikdy není času dostatek. Do kláštera Oi Dond přichází nový učeň - Lobsang. A zatím v Ankh-Morporku někdo jiný s obrovským latentním talentem získává velmi zajímavou nabídku. Pro mistra hodináře je to taková třešnička na dortu jeho celoživotní práce - totiž stvořit první absolutně přesné zeměplošské hodiny. Jak se práce na hodinách chýlí ke svému závěru, vlnění času dosáhne až do Oi Dongu a dva budoucí mniši, zatím však jen učni - čekatelé, jsou vysláni do Ankh-Morporku, zachránit svět. Zatímco Lu-Tze, Lobsang a Zuzana Stohelitská bojují proti Auditorům za Historii Zeměplochy, Smrť kontaktuje své staré známé - čtyři jezdce Apokalypsy. Koneckonců není jeho prací zachraňovat lidské životy... Opravdový Konec světa si přece zaslouží pořádné sfouknutí svíčky. A kdo lépe by zvládl takový Konec světa než Smrť, Válka, Hladomor a Znečištění a dal tomu všemu takový krásný, hladký a důstojný průběh. Škoda jen, že ti zbylí tři si docela užívají svého důchodu a opravdu nechtějí být otravováni... Zloděj Času představuje kompletní sbírku hrdinů, zbabělců, yettiů, válečníků a Ronnieho - pátého jezdce Apokalypsy (který od nich odešel těsně před tím, než se stali slavnými)... 























Autor: Terry Pratchett
Názov: Noční hlídka
Vydavateľ: Talpress
Rok vydania: 2007

Oficiálna anotácia: Kapitán Elánius z ankh-morporské Noční Hlídky měl všechno. Ale nyní je zpět ve své vlastní drsné, nesnadné minulosti, pouze v šatech, které měl právě na sobě, když se Zablesklo. Žít v minulosti je těžké. Umřít v minulosti je neuvěřitelně snadné. Ale on musí přežít, protože má velmi důležitý úkol. Musí vystopovat a chytit vraha, naučit sama sebe mladšího, jak být dobrým poldou, a změnit výsledek krvavé rebelie. Je tu ale problém: když vyhraje, nebude mít ani ženu, ani dítě, ani žádnou budoucnost. Zeměplošský příběh Jednoho města, s kompletním sborem pouličních výrostků, dam pochybné pověsti, rebelů, tajných policistů a dětí revoluce.























Autor: Terry Pratchett
Názov: Podivný regiment
Vydavateľ: Talpress
Rok vydania: 2008

Oficiálna anotácia: Představte si klikatou říčku, která je hranicí mezi Borogravií a Plesnivinske a po každých deštích radikálně změní koryto. Schyluje se k válce. Na území, které po posledních deštích připadlo Borogravii, stále totiž jedna z ankh-morporkských signálních věží. Vládkyně Borogravie dala věž zbourat. Patricij vyslal na ochranu malého Plesnivinska a samozřejmě tak trochu i ank-morporkských zájmů, oddíl vojska, jemuž velí Řezník Elánius (jak mu říkají Borogravijci). Na ochranu rodné Borogravie se dá naverbovat i Apoléna, ať už k tomu má důvody jakékoliv. Ztracena mezi vojáky lidmi, vojáky trolly a vojákem Igorem, prodělává na pochodu k hlavním jednotkám tvrdý výcvik pod velením svobodníka Řemendera a desátníka Honzáruma. Apoléna ale brzy zjistí, že ve skutečnosti je mnoho věcí jinak, než se na první pohled zdá..." 























Autor: Terry Pratchett
Názov: Zaslaná pošta
Vydavateľ: Talpress
Rok vydania: 2008

Oficiálna anotácia: Vlahoš von Rosret je podvodník a padělatel a muž, který stojí před životní volbou - buď se může dát pověsit, nebo postavit na nohy zhroucený ankh-morporkský poštovní systém. Těžké rozhodování. K ruce má mladšího pošťáka Grešleho (cca 70 let) a mladíka Slavoje, jehož jedinou vášní je jeho sbírka špendlíků. Proti němu stojí mocní nepřátelé – Velká semaforová linka, která se snaží zlikvidovat i tuto zanedbatelnou konkurenci. Protože ale výkonnost Pošty pod vedením nejen schopného, ale především vynalézavého Vlahoše von Rosreta neustále roste, vedení Velké linky se začíná uchylovat k čím dál tím bezohlednějším metodám. Vlahoš však má i několik přátel a pomocníků, především skupinu vysloužilých pošťáků, kteří se doslechli, že pošta znovu ožívá a jako jeden stařec znovu nastoupili do služby, půvabnou slečnu Srdénkovou a její golemy včetně pana Pumpy, a také tajemný spolek Zelená přísera, který Vlahoše předem informuje, kdy se zase Linka dostane do nesnází. Nakonec dojde na lámání chleba ve chvíli, kdy se Vlahoš veřejně vsadí s vedením Velké linky, že dopraví podanou zprávu do Genovy (!) dřív, než semafory! A přestoře je to prakticky neproveditelné, je už v Ankh-Morporku tak proslulý, že na něj lidé sázejí v poměru 1:10...


Autor: Terry Pratchett
Názov: Buch!
Vydavateľ: Talpress
Rok vydania: 2007

Oficiálna anotácia: Koumské údolí? To je to místo, kde trollové přepadli ze zálohy trpaslíky... nebo to snad ze zálohy přepadli trpaslíci trolly? Stalo se to velmi daleko a velmi dávno. Jenže jestli teď Sam Elánius, velitel ankh-morporské městské hlídky, nevyřeší vraždu jednoho trpaslíka, bude muset přihlížet, jak trollové s trpaslíky bojují znovu a přímo před jeho kanceláří. Zatímco kolem něj se rozpadá jeho milovaná Hlídka a duní válečné bubny, musí odhalit každou stopu, být chytřejší než každý vrah a pokořit každou temnotu a najít řešení. Ach ano... a každý den v šest hodin, pravidelně, bez jakékoliv výjimky, musí dorazit domů, přečíst svému malému chlapečkovi knihu Kampak se poděla má kravička? a doprovodit čtení všemi pravými zvuky zvířátek z hospodářství. Jsou věci, které prostě udělat musíte...


Autor: Terry Pratchett
Názov: Nadělat prachy
Vydavateľ: Talpress
Rok vydania: 2008

Oficiálna anotácia: Kdo by si nepřál být tím mužem, který vede ankh-morporskou mincovnu a banku, která stojí hned vedle? Je to kšeft na celý život. Ale jak Vlahoš von Rosret velmi rychle zjistí, život nemusí být vždycky dlouhý. Hlavní účetní je velmi pravděpodobně upír, ve sklepeních banky je něco nepopsatelného (a samo bankovní sklepení je nepopsatelné), a k tomu navíc se ukáže, že Královská mincovna pracuje s prodělkem. Tři sta let starý mág nadbíhá Rosretově přítelkyni, Vlahošovi hrozí odhalení jeho kriminální minulosti, ale mohlo by se stát, že ještě před tím ho dostane Cech vrahů. Jednoduše řečeno, existuje řada lidí, kteří by ho rádi viděli pod drnem. Ach ano. A každý den musí chodit venčit spolumajitele banky. Přitom by měl především... dělat peníze! 























Autor: Terry Pratchett
Názov: Nevídaní akademikové
Vydavateľ: Talpress
Rok vydania: 2010

Oficiálna anotácia: Do prastarého města Ankh-Morporku dorazil fotbal! Ne ten starodávný, plný hrubého okopávání a odstrkování, ale ten nový, rychlý, kde jsou brankové tyče vyznačeny špičatými klobouky, a s míčem, který udělá bummpin! a vyskočí, když s ním udeříte o zem. Teď musí mágové Neviditelné univerzity zvítězit ve fotbalovém utkání bez použití magie, takže jsou odhodláni vyzkoušet cokoliv. Na fotbalu je totiž jedna věc - jedna důležitá věc, totiž ta, že fotbal obvykle není jen o fotbale. 























Autor: Terry Pratchett
Názov: Šňupec
Vydavateľ: Talpress
Rok vydania: 2012

Oficiálna anotácia: Velitel Samuel Elánius se cítí skvěle. Přesto je více méně okolnostmi (méně) a svou milovanou ženou Sibylou (více) přesvědčen o tom, že potřebuje dovolenou, která prospěje jak jemu, tak malému Samíkovi. Venkovská idylka je nádherná, ale nudná. Jenže jak říká Elánius: „Kde jsou policajti, tam je zločin!“ Brzy se i v Hrabství začnou vynořovat různé menší i větší záhady, a už to není jen to příšerné venkovské ticho, co nedává Elániovi spát. Co se to v Hrabství stalo před lety? Co o tom ví místní kovář Zafrkoň? A kam se najednou poděl? Zabil ho Elánius, jak by ráda dokázala místní smetánka, hlavně mladý lord Gravid Rzezacz? Má s tím něco společného bývalý policista Jeminák, zdejší hospodský? A co místní skřeti a jejich schránky unggue? Pašuje se v Hrabství opravdu jen tabák? Získá malý Samík do své sbírky konečně vytoužený sloní trus? A provdají se dívky – šesterčata Orobincova? To vše řeší Elánius za skvělé pomoci nedostižného Jeefese, který nemá konkurenci.























Autor: Terry Pratchett
Názov: Pod parou
Vydavateľ: Talpress
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: Do Ankh-Morporku přijíždí nový vynález - obrovské kovově dunící monstrum, které ovládlo sílu všech čtyř základních živlů: země, vzduchu, ohně i vody. Nad Zeměplochu začne stoupat pára vytvořená lokomotivou pana Štědrovky, muže v čepici se štítkem, vyzbrojeného posuvným pravítkem. Pan Štědrovka má zajímavou dohodu se siny a cosiny a díky nim ovládá Železnou vrtilku - první zeměplošskou lokomotivu. Vlahoš von Rosret nepatří k lidem, kteří by milovali tvrdou práci. Ve funkcích šéfa Poštovního úřadu, Mincovny a Královské ankh-morporské banky je ovšem jeho pracovní nasazení životně důležité; spočívá však především ve slovech, která naštěstí nejsou těžká a nepotřebují každou chvíli naolejovat. Vlahoš je milovník života a proto nedokáže odmítnout novou práci, kterou mu nabídne Patricij. Vlahoš se bude muset vypořádat s celými litry kolomazi, se skřety, s tlustým podnikatelem, o němž se říká, že shazuje zaměstnance ze schodů, s řadou rozzuřených ortodoxních trpaslíků - vrtmářů a mnoha dalšími protivenstvími, pokud nechce, aby všechno vykolejilo... 























Knihy s podnázvom Příběh ze Zeměplochy

Autor: Terry Pratchett
Názov: Úžasný Mauric a jeho vzdělaní hlodavci
Vydavateľ: Talpress
Rok vydania: 2003

Oficiálna anotácia: Mauric, kocour s kožichem plným lupů, který ví, kdy a jak chytit příležitost za vlasy, si zařídil skvělé živobytí. Má jednoho hloupého kluka jako pištce a vlastní krysí pohromu - krysy, které jsou podivně inteligentní. Tak vzdělané, že na ně už Mauric nedokáže myslet jako na "oběd". Každý zná příběh o krysách a krysaři - a tak jim lidé dávají spoustu peněz... Dokud se nepokusí provést svůj trik v zapadlém městečku daleko v Überwaldu, kde tahle dokonale připravená finta najednou nevyjde. Někdo tady totiž hraje na jinou notu. Ve sklepech čeká něco velmi, opravdu velmi ošklivého... Krysy se musí naučit nové slovo. Zlo. 























Autor: Terry Pratchett
Názov: Svobodnej národ - séria kníh o Toničce Bolavej
Vydavateľ: Talpress
Rok vydania: 2007

Oficiálna anotácia: Na křídových pláních nazývaných Vysočina jsou čarodějky zakázané - ode dne, kdy v lesích zmizel baronův syn. Devítiletá Tonička Bolníčková si myslí, že její babička Bolníčková byla čarodějkou, ale babička je mrtvá a když se teď začnou dít podivné věci, musí si Tonička poradit sama. Když se ztratí Toniččin mladší bratříček, a má-li ho Tonička zachránit před královnou víl, musí spojit své síly s Nac mac Fígly... 























Autor: Terry Pratchett
Názov: Klobouk s oblohou - séria kníh o Toničce Bolavej
Vydavateľ: Talpress
Rok vydania: 2005

Oficiálna anotácia: Tonička Bolavá je o něco (ale ne zase o tolik) starší než v knize Svobodnej národ. Skoro se nezměnila. Pořád ještě je to dívenka, z níž jde některým (hlavně zlým) dospělým mráz po zádech. Nastupuje do učení na čarodějku, přesně jak bylo dohodnuto, ale nic není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Pictmužíci, neboli špirkové, kteří si pyšně říkají Svobodnej národ Nac Mac Fíglů, jí slíbili, že dohlédnou na farmu jejích rodičů a Tonička v doprovodu paní Klíšťové vyráží. Jenže něco neviditelného je stále za nimi a ze všeho nejvíc to potřebuje silný mozek...























Autor: Terry Pratchett
Názov: Zimoděj - séria kníh o Toničce Bolavej
Vydavateľ: Talpress
Rok vydania: 2013

Oficiálna anotácia: V devíti Tonička Bolavá porazila krutou Královnu víl. V jedenácti bojovala se starodávným zlem kradoucím těla. Ve třinácti Tonička musí čelit nové výzvě: chlapci. A chlapci mohou být trochu problém, když je vám třináct... Ale Zimoděj není doopravdy chlapec. Je to samotná zima – sníh, vichřice, rampouchy – to všechno dohromady. Když se zamiluje do Toničky, může jí udělat růže z ledu, ale jeho přirozeností jsou vánice a laviny. A chce, aby Tonička zůstala v jeho lesknoucím se zmrzlém světě. Navždy. Tonička bude potřebovat všechnu svou prohnanost, aby přežila do jara. Bude také potřebovat pomoc všech svých přátel, od mladých čarodějek až po legendární Bábi Zlopočasnou. A ještě - Svobodnej národ! Ty nejodvážnější, nejhouževnatější a nejsmradlavější piktmužíky, jací kdy byli vyhnáni ze Země víl – ať už se jí to líbí nebo ne. Vypadá to na velmi chladné období, protože jestli Tonička nepřežije do jara – jaro už nepřijde. 























Autor: Terry Pratchett
Názov: Obléknu si půlnoc - séria kníh o Toničce Bolavej
Vydavateľ: Talpress
Rok vydania: 2011

Oficiálna anotácia: Tonička Bolavá, s níž jsme se setkali už třikrát v předchozích dílech tetralogie, má tentokrát víc práce než obvykle. Starý baron Chumfurttam, o něhož se starala, zemřel. Je třeba najít mladého barona Rolanda v Ankh-Morporku. Tonička se pro něj vydá a její osobní strážci - Nac mac Fíglové - trvají na tom, že poletí s ní. Ti si ovšem své povinnosti jako vždycky vysvětlují po svém. Pak se objeví Úskočný muž, děsivý lovec čarodějek. Tonička se rychle vrací zpět do rodného kraje, kde je třeba připravit pohřeb starého a svatbu mladého barona, ale Úskočný muž ji pronásleduje. I když není sama - kromě pomoci, se kterou všichni počítají, se objeví i pomoc, kterou by opravdu nikdo z nás nečekal -, střetnutí bude těžké. Poslední díl příběhu by měl mít šťastný konec, ale znáte Terryho Pratchetta. Kdo ví?























Séria Vyprávění o Nomech

Autor: Terry Pratchett
Názov: Na cestu 
Vydavateľ: Talpress
Rok vydania: 2009

Oficiálna anotácia: Pod podlahou Obchodu se rozprostírá svět deset centimetrů vysokých nómů, svět skrytý očím velkých lidí. Jak všichni nómové dobře ví, Obchod byl stvořen všemocným bří Arnoldové, aby v něm mohli spokojeně žít a našli v něm „Vše pod jednou střechou". A tudíž nemůže existovat nic takového jako Zvenčí. Dává to dokonalý smysl. Tedy alespoň až do chvíle, kdy se objeví skupinka nómů, kteří přijeli na náklaďáku, tvrdí, že jsou Zvenčí, mluví o Dnech, Nocích, Sněhu a podobných bláznivých pověrách. A nakonec objeví ohromující zprávu - Obchod bude zbourán. Muskulín, jeden ze Zvenkovanů, musí vymyslet odvážný plán útěku, který, pokud se povede, navždy změní nómí pohled na svět.





















 

Autor: Terry Pratchett
Názov: Na nepřítele 
Vydavateľ: Talpress
Rok vydania: 2009

Oficiálna anotácia: Nómové s napětím očekávají Jasný úsvit nových zítřků. Jenže s jasnými úsvity je obvykle ta potíž, že po nich následují zamračené dny. A s deštěm. Život vně Obchodu je o hodně studenější, než si to deset centimetrů vysocí nómové představovali. A taky tam nejsou žádné zdi... celé je to velmi znepokojující. Přesto, nómové se ve své novém domově - opuštěném lomu - postupně zabydlují. Ale jen do té doby, než se objeví oznámení, že lom bude znovu otevřen. Je jasné, že pak přijdou lidé a začnou dělat nepořádek (jako obvykle). Tentokrát se s nimi nómové chystají bojovat - pokud se jim podaří oživit záhadného draka v hoře. 























Autor: Terry Pratchett
Názov: Na shledanou 
Vydavateľ: Talpress
Rok vydania: 2009

Oficiálna anotácia: Co všechno musí Muskulín udělat? Najít Vnuka Richarda Arnolda (člověka!), dostat se z Anglie na Floridu (k tomu účelu by mohl ukrást letadlo, nemůže to být přece složitější než ukrást náklaďák), najít cestu ke „komunikačnímu satelitu" (ať už je to cokoliv) a pak ještě dostat Věc na nebe, aby mohla zavolat Loď a vzít nómy zpět, odkud původně přišli. To všechno je nemožné. Jenže Muskulín to neví, takže to stejně zkusí. Protože na něj spoléhají nómové z lomu - a také je v sázce budoucnost celého nómstva. 























Séria Johnny

Autor: Terry Pratchett
Názov: Johnny: jen ty můžeš zachránit lidstvo
Vydavateľ: Talpress
Rok vydania: 2014

Oficiálna anotácia: Johnnymu Maxwellovi je teprve dvanáct, ale jeho starosti by mu možná nezáviděl leckterý dospělý. Rodiče spolu v poslední době nevycházejí právě nejlépe, ve škole má práce až nad hlavu, a ke všemu se ještě stane zvláštní věc, která mu zkomplikuje život. Johnny, jako většina dětí v jeho věku, rád hraje počítačové hry. Když se ve hře Jen ty můžeš zachránit lidstvo dostává do finále a má zničit poslední lodě zlých mimozemšťanů, objeví se na obrazovce jeho počítače nápis: „Nestřílejte, vzdáváme se". Mimozemšťané požádají Johnnyho o pomoc proti krvežíznivým lidem, kteří se je snaží vyhubit.























Autor: Terry Pratchett
Názov: Johnny a mrtví 
Vydavateľ: Talpress
Rok vydania: 2014

Oficiálna anotácia: Druhý díl volné trilogie o Johnnym. Tentokrát Johnny zjistí, že on jediný je schopen vidět duchy mrtvých lidí pohřbených na místním hřbitově. Dozví se, že magistrát chce hřbitov zrušit, pozůstatky mrtvých přestěhovat a vzniklé pozemky zastavět. Když to oznámí svým novým známým, dojde mezi nimi k velkému zděšení. Oni se stěhovat nechtějí a jsou pro to ochotni leccos podniknout. Bohužel, jejich svět je nehmotný, a tak si musí vypomoci telekinezí a podobnými metodami, které fungují v obou světech, jako třeba telefony, televize a počítače. Být mrtvý neznamená být hloupý, proto začíná lítý boj o hřbitov, který je jejich domovem. 























Autor: Terry Pratchett
Názov: Johnny a bomba 
Vydavateľ: Talpress
Rok vydania: 2014

Oficiálna anotácia: Třetí díl volné trilogie o Johnnym. Když Johnny Maxwell a jeho kamarádi našli paní Tachyonovou, místní žebračku, specializovanou na vybírání popelnic, věděli, že musí něco udělat. Byli ochotni pomoci jí jakkoliv, nebude-li to ovšem dýcháním z úst do úst. Jenže paní Tachyonová nemá jen vrzající vozík, který všude tahá s sebou, a několik igelitových tašek s pochybným obsahem. Tahle paní vlastní klíč k různým časům, různým epochám, včetně válečných dnů v Anglii roku 1941. Johnny a jeho přátelé a počítačová kamarádka Kirsty, se tentokrát ocitají v časovém příběhu, v němž jde o mnoho.























Séria Věda na Zeměploše

Autor: Terry Pratchett & Ian Stewart & Jack Cohen
Názov: Věda na Zeměploše 
Vydavateľ: Talpress
Rok vydania: 2007

Oficiálna anotácia: Přišla taková zima, že se mágové na Neviditelné univerzitě rozhodli vyzkoušet jeden prastarý, velice nebezpečný experiment, který by sice mohl zajistit teplo pro celou univerzitu, ale také by mohl vyústit v explozi, která by okamžitě zničila celý Ankh-Morpork. Hlavně, že prokřehlým profesorům bude teplo. K apokalypse nakonec nedojde a jako vedlejší efekt vznikne malý svět, kde neexistuje magie. A když na kulatou modrou planetu, která se v něm objeví, vyšlou mágové Mrakoplaše, zjistí tento mistr dvou vesmírů v běhu na krátké vzdálenosti, že vzniklo jen další místo plné tvorů, kteří mu usilují o život. V této knize tří autorů - biologa, matematika a spisovatele - můžeme jejich očima pozorovat zákonitosti našeho vesmíru aplikované na fantastický vesmír, kde nejdůležitější fyzikální zákony začínají slovem „možná". A samozřejmě si můžeme vyslechnout i názor skupinky mágů z Neviditelné univerzity, kteří v nově vzniklém kapesním vesmíru plném supernov, dinosaurů a kvantových fyziků nevidí nic než elegantní těžítko. 























Autor: Terry Pratchett & Ian Stewart & Jack Cohen
Názov: Koule
Vydavateľ: Talpress
Rok vydania: 2006

Oficiálna anotácia: Mágové ignorují existenci všech ostatních bytostí a pokud si snad někdo jejich pozornost vynucuje neustálým pokukazováním na svoji služební nadřazenost, snaží se co nejrychleji jeho existenci snížit pod měřitelnou hodnotu. Kupříkladu kuší. Proto se na arcikancléřův pokyn vydali mágové do přírody a uvolňují nahromaděné napětí pomocí paintballových kouzel. To ovšem ještě nevědí, že se najednou ocitnou na Zeměploše, kterou kdysi sami vytvořili. Mágové tentokrát budou muset zjistit, co z lidí dělá fungující společnost. Nezapomenou, samozřejmě, vyzkoušet krajní meze lidské přizpůsobivosti. Naši staří známí - matematik, biolog a spisovatel fantasy literatury - nám samozřejmě opět pomohou vyložit si věci tím správným způsobem, protože mágové i my potřebujeme všechnu pomoc, abychom překonali zlo, které využívá tu nejstrašnější zbraň - lidskou představivost. 























Autor: Terry Pratchett & Ian Stewart & Jack Cohen
Názov: Darwinovy hodinky 
Vydavateľ: Talpress
Rok vydania: 2008

Oficiálna anotácia: Zeměplocha má problém - Charlese Darwina. Přesněji řečeno, někdo tajemný a neznámý považuje existenci Charlese Darwina za neodpustitelnou urážku, a tak důmyslně pozmění časoprostorové kontinuum, aby se tento vědec nikdy nedobral svých slavných objevů. Situace je vážná, neboť bez vzniku darwinismu nemají obyvatelé Zemneplochy šanci sestrojit vesmírný výtah a uniknout do vesmíru dříve, než do jejich světa narazí nějaká další zatracená ledová koule. Avšak ještě není nic ztraceno, dokud existují mágové Neviditelné univerzity, kteří by za svůj výtvor dali ruku do ohně. Tedy, něčí ruku rozhodně. Největší magická armáda Zeměplochy se dává do pohybu, aby bojovala za budoucnost té malé kulaté planety, samozřejmě za podmínky, že do oběda budou zpátky. A krom toho všeho k nám ještě promluví Ian Stewart a Jack Cohen o evoluci, červích dírách, o číslech, která mají víc nul, než bankovní účet Billa Gatese, a o tom, proč Charles Darwin nikdy nedostal Nobelovu cenu. 























Autor: Terry Pratchett & Ian Stewart & Jack Cohen
Názov: Soudný den 
Vydavateľ: Talpress
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: Čtvrtá kniha ze série Věda na Zeměploše se tentokrát vypořádává s OPRAVDU ZÁVAŽNÝMI OTÁZKAMI! Toto je nový brilantní zeměplošský příběh Terryho Pratchetta Soudný den, s opravdu velkými poznámkami (formou prokládaných kapitol) matematika Iana Stewarta a biologa Jacka Cohena, přinášejícími spletitou kombinaci fikce, špičkové vědy a filozofie. Marjorie Dawe je knihovnice a bere svoji práci - a samozřejmě pravdivost slov - velmi vážně. Ona o tom neví, ale její a náš svět - Zemneplocha - je ve velkých problémech. Na Zeměploše se totiž schyluje ke kolosální potyčce. Mágové Neviditelné Univerzity se cítí za Zemneplochu zodpovědni (asi jako za svého pískomila). Konec konců ji stvořili zfušováním jednoho kvantového Thaumo-dynamického pokusu. Ale Omnijci na ně podávají žalobu a tvrdí, že mágové hraním na bohy zesměšňují jejich vznešené náboženství. Když se nejlepší právnické mozky na Zeměploše (zombie a kněz) připravují na bitvu - a bylo zatáhnuto za velkou červenou páku v budově Silnoproudé magie - Marjorie Dawe je vržena skrz mnohovesmír přímo doprostřed celé té ožehavé aféry. Zatímco naše trojice zkoumá Boha, Vesmír a popravdě i všechno ostatní, můžete očekávat slony nesoucí svět, kvantovou gravitaci v teoretickém modelu Escher-verse, evoluční design, věčné rozpínání, temnou hmotu, systémy nevíry - a zevrubnou studii, jak vymyslet lepší past na myši.























Séria Dlouhá Země

Autor: Terry Pratchett & Stephen Baxter
Názov: Dlouhá Země
Vydavateľ: Talpress
Rok vydania: 2013

Oficiálna anotácia: První kniha z připravované trilogie dvou uznávaných a ceněných autorů z Anglie. Obvykle, když neměl co na práci, naslouchal Tichu. Tady bylo Ticho velmi slabé. Téměř se ztrácelo ve zvucích obyčejného světa. Chápali vůbec lidé v téhle naleštěné budově, jak jsou hluční? Řev klimatizace a počítačových větráků, slyšitelné, ale nesrozumitelné mumlání mnoha hlasů... tohle byla kancelář TransZemského Institutu, což byla paže Černé Společnosti. Anonymní kanceláři, která byla samý sádrokarton a chrom, dominovalo obrovské logo firmy, šachový kůň. Tohle nebyl Jošuův svět. Nic z toho nebylo z jeho světa. Kdybychom šli skutečně ke kořenům věci, on vlastně ani žádný svět neměl, měl je všechny. Celou Dlouhou Zemi. 























Autor: Terry Pratchett & Stephen Baxter
Názov: Dlouhá válka
Vydavateľ: Talpress
Rok vydania: 2014

Oficiálna anotácia: Dlouhá Země je otevřená. Lidstvo se rozlilo bezpočtem světů spojených flotilami vzducholodí, které podporují průzkum, obchod i kulturu. Jenže zatímco si lidstvo pokouší přizpůsobit Dlouhou Zemi, Dlouhá Země si na oplátku přizpůsobuje lidstvo a začíná narůstat řada kritických situací. Více než milion Vkročení od Země se začíná vynořovat nová Amerika - mladý národ, který se odmítá zodpovídat prvozemské vládě. A trollové, ti úžasní humanoidé s kolektivním vědomím, jejichž zpěv kdysi naplňoval celou Dlouhou Zemi, teď najednou tváří v tvář neúprosnému postupu lidstva začínají umlkat a mizet. Jošua Valienté spolu s všudypřítomnou bytostí známou jako Lobsang jako první prozkoumal tyto mnohočetné světy. A je to právě Jošua, k němuž se Dlouhá Země obrátí o pomoc. Najednou se totiž vynoří velmi reálná hrozba války... 























Ostatné knihy

Autor: Terry Pratchett  
Názov: Divadlo krutosti: první ucelený soubor povídek
Vydavateľ: Talpress
Rok vydania: 2004

Oficiálna anotácia: První ucelený soubor povídek, které velký Mistr povolil uveřejnit v českém vydání, které je první a zatím jediné ve světě!" 























Autor: Terry Pratchett & Neil Gaiman
Názov: Dobrá znamení
Vydavateľ: Talpress
Rok vydania: 2007

Oficiálna anotácia: Děti, zahrávat si s Armageddonem může být nebezpečné! Nezkoušejte to ve vlastním bytě! Crowley je padlý anděl, teoreticky tedy ďábel, prakticky však člověk. Celé stovky let naturalizovaný na Zemi, kam byl nasazen jako "spící" agent. Miluje staré automobily a populární hudbu a všeobecně dvacáté století, protože je mnohem lepší než století sedmnácté,a to zase bylo mnohem přijatelnější než to čtrnácté. Žije si skvěle, může si to totiž divolit. Jistě tímto dalším příběhem T.Pratchetta a N.Gaimana nebudete zklamáni. Čeká vás setkání s Ním. Nastal totiž čas narození nového Satana. Jenom rozpoznat, který z těch dvou roztomilých novorozených chlapečků to je.























Autor: Terry Pratchett

Názov: Filuta
Vydavateľ: Talpress
Rok vydania: 2016

Oficiálna anotácia: Filuta - dítě ulice a stok a odchovanec nalezince - je oblíbeným příslušníkem komunity chudých obyvatel středu Londýna. Většina z nich se živí činností, která se pohybuje na hranicích zákona. Podobně jako Oliver Twist má ale dar potkávat spíše lidi, kteří jej táhnou nahoru ke slunci než dolů do stoky, i když pravda je, že právě stoky mu dávají živobytí. V divoké bouři zachrání Filuta zraněnou mladou ženu, která vyskočila z jedoucího kočáru. Její strážci ji převáželi neznámo kam. Filuta, vyzbrojený vztekem a párem mosazných boxerů, jim rychle dokáže, že dva muži možná stačí na jednu dívku, ale rozhodně ne na rychlého, mladého a rozzuřeného Filutu. A od okamžiku, kdy Filuta spatří tvář té ubohé zlatovlasé dívky, se jeho život zásadně mění. 


















 





Autor: Terry Pratchett 
Názov: Kobercové
Vydavateľ: Talpress
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: Tohle speciální vydání veselé a chytré první knihy sira Terryho Pratchetta, obsahuje autorovy vlastní ilustrace, které ještě nikdy nebyly uveřejněny, a revidovaný text. Jako dodatek je připojena krátká povídka, z níž nakonec celý příběh vznikl. Napsal ji jako sedmnáctiletý mladík, který měl v psaní pokračovat, aby stvořil neuvěřitelně populární sérii ze Zeměplochy a stal se jedním z nejoblíbenějších vypravěčů světa. 























Autor: Terry Pratchett 
Názov: Národ
Vydavateľ: Talpress
Rok vydania: 2009

Oficiálna anotácia: V den, kdy skončil svět... ...byl Mau na cestě domů z Ostrova chlapců. Brzy se měl stát mužem. Pak přišla vlna - obrovská, táhnoucí za sebou černočernou noc. Přinesla škuner, Sladkou Judy, která na jejím hřebeni přeplula téměř celý ostrov a skončila v pralese. Ve chvíli, kdy loď ztroskotala, zbyla na palubě jen jediná živá duše (nebo dvě, pokud počítáte papoušky). Vesnice zmizela. Celý Národ zmizel. Zůstal jen Mau, který na sobě skoro nic nenosí, kalhotová dívka, která toho naopak nosí až příliš, a veliká spousta nedorozumění. Nevědí, co mají dělat, a co je horší, nevědí ani, jak si to říct. Společně musí z polámaných kousků sestavit nový Národ. Stvořit nové dějiny. Jenže... KDO STŘEŽÍ NÁROD? KDE JE NAŠE PIVO? ... staré dějiny nehodlají jen nečinně přihlížet, ne dokud mají Praotcové stále ještě hlas. A tak se Mau, ještě než se postaví tváří v tvář budoucnosti, musí vyrovnat s minulostí. 























Autor: Terry Pratchett & Gray Jolliffe
Názov: Nefalšovaná kočka
Vydavateľ: Talpress
Rok vydania: 1993

Oficiálna anotácia: Opravdové kočky nenosí obojky; někdy ovšem na sebe nechají navléci šatičky pro panenku, načež sedí s debilním výrazem v obličeji a pozorně sledují okolí, aby se nakonec jediným mocným skokem vyvlékly z kočárku, čepičky i zástěry najednou. Opravdové kočky nejsou ani jednoznačně sebevědomé, ani jednoznačně neurotické. Jsou tak trochu obojí, úplně jako opravdoví lidé. Opravdové kočky vám klidně snědí puding, drůbky, máslo a vůbec cokoliv, co necháte na stole, pokud nabodou dojmu, že jim to projde. 























Knihy súvisiace so Zeměplochou

Autor: Terry Pratchett & Stephen Briggs
Názov: Průvodce po Zeměploše
Vydavateľ: Talpress
Rok vydania: 2006

Oficiálna anotácia: Zeměplocha je nepředvídatelné místo. A jak by ne, když tam najdete řeky, na jejichž hladině se dá jezdit na skateboardu (pokud ovšem nejsou příliš hrbolaté), kameny, které si večer rády vyjdou na procházku a místa, přetékající syrovou magií tak silnou, že člověku stačí na ni jen pohlédnout a mohl by se obrátit doslova naruby. Z bezpečnostních důvodů tady člověk potřebuje průvodce. A právě takového pro vás připravili Terry Pratchett a Stephen Briggs – tedy kronikář a kartograf. Průvodce oním plochým světem, který se pohybuje vesmírem ukotven na zádech čtyř slonů stojících na krunýři obrovské želvy. 























Autor: Terry Pratchett & Bernard Pearson
Názov: Zeměplošský almanach: Rok Garnáta
Vydavateľ: Talpress
Rok vydania: 2008

Oficiálna anotácia: Nezbytný rádce pro všechny životní situace a spolehlivý pomocník, který zajistí dobrý výnos polí i dobytka. Nepostradatelný rovněž v záležitostech srdce i zdraví. Obsahuje poznámky o hospodaření, medicíně, slavnostech a trzích, a další cenné informace, které z této knihy udělají věrného společníka měšťanů i oráčů! 























Autor: Terry Pratchett 
Názov: Kuchařka stařenky Oggové
Vydavateľ: Talpress
Rok vydania: 2001

Oficiálna anotácia: Říká se, že láska prochází žaludkem, ale Stařenka Oggová říká, že ten, kdo tohle tvrdí, nezná dobře anatomii. Originální sbírka jejích receptů povzbudí erotický život v každém věku. Suroviny jsou dostupné i u nás, takže se i vy můžete o zázračném účinku stařenčiných jídel sami přesvědčit. Bohatě ilustrovaná kuchařka je doplněna mnoha dalšími informacemi, například o stolování trpaslíků i trollů, o filosofii vaření. Přemýšlíte o vhodném dárku pro slečnu či dámu? Už nemusíte.
 

Stařenka Oggová, jedna z nejproslulejších čarodějek Zeměplochy, předává část ze své obrovské sbírky chutných, ale především zajímavých receptů, protože to tak dneska dělá každý. Návdavkem k Jahodovému klátilovi a žemlovce Znouzecnosti, recepisu, který získala od Nobyho maminky, se Stařenka dělí o své zkušenosti, týkající se života, smrti, etikety ("Když budete chodit na pohřby jiných lidí, můžete si být jisti, že oni na oplátku přijdou na ten váš."), namlouvání, dětí a svateb, a to vše podává tak rafinovaným způsobem, že se nedotkne ani těch nejchoulostivějších z citlivých povah. Dobrá, ne moc.

Většina z receptů byla vyzkoušena na lidech, kteří stále ještě žijí.

Paní Oggová děkuje všem, kdo jí asistovali při plavbě na tomto literárním korábu: panu Terrymu Pratchetovi, panu Stephenu Briggisovi, slečně Tině Hannahanové a mistru Paulu Kidbymu.
























Obrazové publikácie

Autor: Terry Pratchett & Paul Kidby
Názov: Portfolio
Vydavateľ: Talpress
Rok vydania: 1998

Oficiálna anotácia: Úžasná Zeměplocha Terryho Pratchetta, putující vesmírem na hřbetech čtyř slonů, stojících na krunýři obrovské želvy, je domovem některých nejpopulárnějších postav, jaké kdy byly vytvořeny ve světě fantastické literatury. Obyvatelé Zeměplochy jsou však skuteční, i když je jejich svět trošku... fantastický. Čtenáři mají své oblíbence a vedou zapálené debaty o tom, jak ta která postava skutečně vypadá. Tak teď jsou tady včetně bradavic (s vyjímkou Bábi Zlopočasné) a všech ostatních podrobností. Terry Pratchett a malíř Paul Kidby se spojili a společně vytvořili jejich podoby. Zachytili je jak v náčrtcích, tak na baravných tabulích, od neschopného mága Mrakoplaše po Silvera, onoho napůl polidštěného kocoura. Obázky jsou doplněny krátkými, tradičně seriózními texty. 























Autor: Terry Pratchett & Paul Kidby
Názov: Výtvarné umění Zeměplochy
Vydavateľ: Talpress
Rok vydania: 2005

Oficiálna anotácia: Zemeplocha má svůj původ v představivosti Terryho Pratchetta, ale během těch více než třiceti knih začala žít. Tady je první kniha, v níž se malíř Paul Kidby pustil na svou vlastní cestu Zeměplochou, na cestu vyvedenou jak v dokonalých barvách, tak v mistrovské kombinaci černé a bíle. Kniha je pravým rohem hojnosti, z nejž se sypou portréty postav, které si získaly nadšené čtenáře po celém světě.




Mapy & plány

Autor: Terry Pratchett & Paul Kidby
Názov: Smrťova říše
Vydavateľ: Talpress
Rok vydania: 2006

Oficiálna anotácia: V pořadí třetí, nádherně barevně vyvedená mapa z populární Zeměplochy vám ukáže unikátní podrobnosti o tom, kde a jak „žije" Smrť. 























Autor: Terry Pratchett & Stephen Briggs
Názov: Ulice Ankh-Morporku: podrobný, a možná dokonce přesný plán proslulého města planety Zeměplocha
Vydavateľ: Talpress
Rok vydania: 2006

Oficiálna anotácia: Ankh-Morpork! Město tisíce překvapení (jak praví cestovní příručka cechu obchodníků)! Obsahuje tisíce lidských životů. I když některé z nich, pokud se omylem pustí nevhodnou uličkou, někdy jen velmi krátce! Město oslavované v knihách Terryho Pratchetta o Úžasné Zeměploše bylo poprvé s úzkostlivou pečlivostí zmapováno. Najdete tam všechna známá místa - od Neviditelné univerzity ke Stínovu, od hlavních orientačních bodů, jako je palác Patricije, k méně známým - é - dírám, jako je Muzeum Trpasličího chleba v Kolotoční ulici. Prohlédněte si proslulé ulice a uličky, po nichž kráčelo tolik hrdinů a někteří z nich velmi rychle! Jak by řekl přední zeměplošský podnikatel Kolík A.S.P.: "Za tuhle cenu? Tutotovka!" Ať se picnem.























Autor: Terry Pratchett & Stephen Briggs
Názov: Zeměplocha: mapa
Vydavateľ: Talpress
Rok vydania: 2006

Oficiálna anotácia: Říkali, že je to neproveditelné. Nuže, my jsme to provedli, a tak jim znovu dokázali, že se mýlili. Po mnoha letech podrobných výzkumů, mazaně uskutečněných ve stejném počtu minut, má Zeměplocha konečně svoji mapu. Obsahuje i popis zaznamenaných a historicky doložených expedic nejproslulejších zeměplošských cestovatelů a objevitelů, jako byli: genarál sir Roderick O´Mezeney, Lars Larssynovec, Chalamanda Jones, lady Alice Trouffallová, Pasák z Quirmu a samozřejmě i Břichoš Jura zvaný Omrza. Jejich cesty měly pro Zeměplochu osudový (i když častěji spíše osudný) význam. Ti kdož cestují kruhovým světem, tady mají všechno jako na dlani: od Klače k horám Beraní hlavy, od Cori Celesti ke Kruhovému moři, od Genovy po Brmbrmduc. Velká města jako Pseudopolis, Al Kali a samozřejmě Ankh-Morpork jsou umístěna s neskonalou pěčí a láskou na mapě tohoto světa, který na svém krunýři unáší vesmírem Velká A´Tuin.



 




 



 












Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára