Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 25. apríla 2016

T


Autor: Věra Talandová
Názov: Zdravé sladkosti: mlsáme úplně jinak
Vydavateľ: IFP Publishing
Rok vydania: 2011
Oficiálna anotácia: Kniha Zdravé sladkosti navazuje na úspěšnou knihu stejné autorky Těry Talandové Sluneční živá strava.

Obsahuje 57 receptů na sladkosti dle zásad tzv. živé stravy, tedy nevařené a nepečené. Takto připravené dobroty jsou plné vitamínů a enzymů, kromě toho jsou ještě jednoduché na přípravu.

Tato kniha je skvělou inspirací na zdravé mlsání po celý rok, zvláště pak o Vánocích.






















 
Autor: Donna Tartt
Názov: Stehlík
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: Donna Tartt je výrazným a ojedinelým zjavom súčasnej americkej literárnej scény, literárna kritika hodnotí každý jej román ako výnimočnú udalosť. Za román Stehlík dostala v roku 2014 prestížnu Pulitzerovu cenu.

Theo Decker má trinásť rokov, milujúcu matku a otca, ktorý ho zanedbáva. Priam zázračne prežije nehodu, ktorá ho pripraví o všetko, čo dovtedy poznal a ľúbil, a v New Yorku zostane sám. Našťastie sa ho ujme bohatá rodina a zdá sa, že chlapec napokon dospeje na muža. Theo však trpí. Chýba mu jeho minulosť a len ťažko nadväzuje nové vzťahy. Smútok je aj dôvodom, prečo chlapec silno lipne na obraze stehlíka, fascinujúcej maľbe holandského majstra Carela Fabritia, ktorý je jeho jediným spojivom so spomienkou na mŕtvu matku. A práve toto vzácne dielo ho zavedie do dobrodružného sveta, kde sú starožitnosti najvyššou métou, pre ktorú sa ľudia neštítia ničoho. Obraz stehlíka je Theovým talizmanom v nepreniknuteľnom labyrinte sveta, v ktorom za každým rohom číha nebezpečenstvo. Theovo putovanie vrstvami americkej spoločnosti je modernou odyseou o dozrievaní, prvých láskach a lúčení sa s nevinnosťou.






















 
Autor: Samko Tále
Názov: Kniha o cintoríne: prvá a druhá kniha o cintoríne
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2012

Oficiálna anotácia: Prvé ilustrované vydanie známeho knižného bestselleru!

„Skoro dokumentárne štylizované rozprávanie mentálne zaostalého Samka, ktorý chodí po Komárne, zbiera starý papier, všetkých pozná, na všetko má svoj názor, a keďže má práve pokazenú káričku, začne písať Knihu o cintoríne. Prijmeme túto hru a čakáme, čo sa z toho vykľuje. A kľuje sa zmysel pre lyriku, iróniu a mágiu. Pestrá škála tém: od slovensko-maďarských vzťahov, intelektualizmu, homosexuality, porovnania komunizmu a dneška, až po pestrú škálu ľudských osudov.“(Jozef Dado Nagy).























Autor: Jean Teulé
Názov: Potřeby pro sebevrahy
Vydavateľ: Garamond
Rok vydania: 2011

Oficiálna anotácia: Neuspěli jste v životě? S námi se vám zaručeně podaří zemřít! Komický román o tom, co se stane, když do rodinného podniku s potřebami pro sebevrahy, v němž vládne ponurá atmosféra a vrozený pesimismus, vtrhne nadšení a životní elán. V rodinném obchodě se totiž stane něco naprosto neočekávaného: z nepochopitelných důvodů se do tradičně pochmurné rodiny vedle nejstaršího Vincenta trpícího anorexií a migrénami a Marylin zatíženou snad všemi možnými komplexy narodí syn Alan, projevující od narození nespoutanou radost ze života   a nezdolný optimismus. Na smutku založený rodinný podnik má své dny sečteny…





















 
Autor: Caroline Tiger
Názov: Novomanželé - uživatelská příručka: nezbytné informace, tipy pro řešení problémů a rady pro první rok manželství
Vydavateľ: CPress
Rok vydania: 2013

Oficiálna anotácia: Konečně svoji! Řekli jste své ano, snědli svatební dort, odjeli na líbánky. Manželství začíná! Založení společného účtu, pořízení bytu, budování rodinného hnízda... Začínají se vynořovat otázky: Je normální, že se hádáme? Jak si zařídíme byt, když ON má tak nemožný vkus? Vydržím celý život s TOUTO tchýní? Začnou nám vůbec někdy tikat biologické hodiny? Naštěstí zde máte tuto knihu, a v ní s humorem psané praktické rady pro novomanželský život a užitečné tipy pro řešení vznikajících problémů.




















 
 
Autor: W. L. Tochman
Názov: Akoby si kameň jedla
Vydavateľ: Absynt
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: V rámci edície Prekliati reportéri prinášame knihu reportáží z Bosny W. L. Tochmana Akoby si kameň jedla. Autor bol za knihu zaradený medzi finalistov literárnej ceny Nike a taktiež na ocenenie Prix Témoin du Monde, ktoré udeľuje Radio France International. Tento prvý preklad Tochmanovho diela do slovenčiny rozširuje počet jazykov, do ktorých bol preložený na dvanásť.

Bosna, roky deväťdesiate. Vojna, etnická nenávisť, smrť, masové exekúcie, koncentračné tábory. Desiatky reportérov a televíznych štábov z celého sveta vyrážajú na Balkán, aby mohli podať svedectvo o zverstvách páchaných v rozpadajúcej sa Juhoslávií. Z médií presakujú znepokojujúce obrazy, zaznievajú hlasy katov i obetí, slová expertov i politikov. Každá vojna sa však jedného dňa končí. Novinári odchádzajú, experti miznú v informačnom šume, pozornosť médií sa obracia k iným vojnám, k iným nešťastiam.

Čo sa deje v krajine, ktorou štyri roky zmietala vojna?
Ako sa so stratou blízkych vyrovnávajú tí, čo prežili?
Čo cítia a o čom premýšľajú?
Kde hľadajú svojich mŕtvych? A ako ich nachádzajú?

To sú otázky, na ktoré sa pokúša priniesť odpoveď kniha poľského reportéra Wojciecha Tochmana, ktorý sa o osudy ľudí žijúcich v Bosne zaujímal nielen počas vojny, ale aj po nej. V roku 1999 sa vracia na miesto činu, pozoruje pri práci antropologičku Ewu Klonowskú, ktorá zbiera a skladá pozostatky ľudských tiel vykopaných z masovch hrobov a na základe DNA identifikuje obete. Rozpráva sa s tými, čo prežili a z rozprávania o kostiach, ktoré patria ich blízkym, rekonštruuje vojnové osudy jednotlivcov i celých rodín, živých aj mŕtvych. Prostým jazykom rozpráva o veciach tragických, neskutočných, strašných. Jeho svedectvo núti zamyslieť sa nad hrôzami vojny, dvojznačnosťou ľudskej prirodzenosti a hlbokou ľudskou potrebou pochovať a oplakať svojich mŕtvych.
























Autor: J. R. R. Tolkien
Názov: Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky
Vydavateľ: Mladá fronta
Rok vydania: 2002

Oficiálna anotácia: Když J. R. R. Tolkien počátkem 30. let sepisoval - jak sám uvedl na základě zcela náhodné inspirace - Hobita jako vyprávění určené vlastním dětem, netušil ještě, že pohádkový příběh o veliké cestě družiny trpaslíků a hobita Bilba Pytlíka za uloupeným pokladem se později stane jedním ze stavebních kamenů rozsáhlého cyklu příběhů, legend a mýtů z dávné Středozemě a proslaví svého autora doslova po celém světě. Během více než půlstoletí od jeho prvního vydání si Hobita a jeho hrdinu - jenž zprvu jen velmi neochotně opouští pohodlí svého domova, aby během dobrodružné cesty za trpasličím pokladem postupně získal slávu a uznání svých společníků - zamilovaly miliony čtenářů, kniha se v 60. letech stala jedním z kultovních textů západoevropské a americké mládeže a Bilbo sám si vydobyl čestné místo mezi nesmrtelnými hrdiny světové literatury pro děti.

Představovat Bilba, dobráckého čaroděje Gandalfa, draka Šmaka a ostatní protagonisty Tolkienova příběhu dnes už není třeba ani českým čtenářům, kterým se Hobit dostává do rukou již potřetí, tentokrát v úplnosti, včetně autorových vlastních map a ilustrací. 






















Autor: J. R. R. Tolkien
Názov: Húrinovy děti
Vydavateľ: Argo
Rok vydania: 2007

Oficiálna anotácia: Existují příběhy o Středozemi z dob mnohem starších než Pán prstenů, a příběh vyprávěný v této knize je zasazen do rozlehlé země za Šedými přístavy na západě, kudy se kdysi procházíval Stromovous, ale která se potopila při obrovském kataklysmatu, jímž skončil První věk světa. V oné pradávné době sídlil první Temný pán, Morgoth, v obrovité pevnosti Angband na severu, a tragédie Túrina a jeho sestry Niënor se odehrávala ve stínu strachu z Angbandu, za války, kterou Morgoth vedl proti zemím a ukrytým městům elfů.

Krátký a strastiplný život sourozenců ovládala živelná nenávist, kterou k nim choval Morgoth jako k dětem Húrina, muže, který se mu odvážil vzdorovat a vysmát se mu do obličeje. Morgoth proti nim vyslal svého nejstrašlivějšího služebníka Glaurunga, mocného ducha v podobě obrovského ohnivého draka bez křídel. Do tohoto příběhu plného dobývání, útěků, lesních skrýší, pronásledování a vytrvalého odporu tváří v tvář stále menší naději vstupují Temný pán a drak v děsivě hmatatelné podobě. Zlovolně a posměšně manipuluje Glaurung osudy Túrina a Niënor pomocí ďábelsky vychytralých lží a úkladů, dokud se Morgothova kletba nenaplní.

Nejstarší verze tohoto Tolkienova příběhu pocházejí z konce první světové války a bezprostředně následujících roků, avšak po mnoha letech, když byl dokončen Pán prstenů, začal psát tuto legendu znovu, podstatně ji rozšířil a prohloubil složitost motivace i charakteru postav. Přestože se při pozdější práci na mytologii Středozemě stal tento příběh ústředním, autorovi se jej nepodařilo dovést do konečné a ucelené podoby. V této knize se jeho syn, Christopher Tolkien, po dlouhém studiu rukopisů pokusil sestavit souvislé vyprávění, aniž by jej jakkoli autorsky dotvářel.
























Autor: J. R. R. Tolkien
Názov: List od Nimrala a jiné příběhy
Vydavateľ: Argo
Rok vydania: 2008

Oficiálna anotácia: Tolkien zasvětil svůj život vytvářením Středozemě; krom Hobita, Pána prstenů a Silmarillionu se k ní váže i řada jiných příběhů. Mezi ně patří i Příhody Toma Bombadila, cyklus básní a písní o této tajemné bytosti. Součástí svazku je ale i několik povídek, které vznikaly vedle středozemského cyklu - Sedlák Jiljí z Oujezda, Kovář z Velké Lesné, List od Nimrala a Tulák Rover.






















Autor: J. R. R. Tolkien
Názov: Pán prstenů: Společenstvo Prstenu (1/3)
Vydavateľ: Mladá fronta
Rok vydania: 2001

Oficiálna anotácia: Tolkienův dramatický a spletitý příběh o kouzelném prstenu, který hraje klíčovou roli v urputném boji mezi silami dobra a zla v dávnověké Středozemi, volně navazuje na populárního Hobita a zavede mladé i dospělé milovníky fantazie znovu do světa tajemných krajů a pohádkových bytostí; proti svému předchůdci se však rozbíhá do širšího dějového proudu, nabízejícího strhující příběh i pozoruhodné myšlenkové a jazykové bohatství.

Současné vydání však nabízí milovníkum Tolkienova světa ještě více - obohatí je o devatenáct puvodních ilustací, jejichž autorem je britský výtvarník Alan Lee a které jsou právem označovány jako kongeniální.























Autor: J. R. R. Tolkien
Názov: Pán prstenů: Dvě věže (2/3)
Vydavateľ: Mladá fronta
Rok vydania: 2002

Oficiálna anotácia: Ilustrovaná verze druhého svazku světoznámé trilogie, zaujímající dnes čelné místo v klasické světové fantasy. Druhá část Pána prstenů vypráví, jak se vedlo každému členu Společenstva Prstenu od jeho rozbití až do příchodu Velké tmy a propuknutí Války o Prsten, o níž se bude vyprávět ve třetí a poslední části. Ilustracemi knihu opatřil dosud nepřekonaný "tolkienovský" ilustrátor Alan Lee.  






















Autor: J. R. R. Tolkien
Názov: Pán prstenů: Návrat krále (3/3)
Vydavateľ: Mladá fronta
Rok vydania: 2001

Oficiálna anotácia: Tato třetí a poslední část, Pána prstenů, bude vyprávět o střetnutí Gandalfovy a Sauronovy strategie až po konečnou katastrofu a konec Velké tmy. Síly dobra a zla se utkávají v rozhodující bitvě. Statečný hobit Frodo, jemuž byl svěřen kouzelný Prsten, a všichni jeho přátelé bojující na straně dobra se zúčastní obrovské Války o Prsten. Bude mít více síly Sauron, nebo Gandalf? Jak skončí Velká tma? A skončí vůbec? Ocitne se překrásná Středozemě se všemi svými trpaslíky, elfy, hobity, enty a dalšími pozoruhodnými bytostmi v područí temných sil Mordoru – nebo se skutečně navrátí spravedlivý král a usedne na trůn svých předků? (prevzaté z Databázy knih)






















Autor: J. R. R. Tolkien
Názov: Silmarillion: mýty a legendy Středozemě
Vydavateľ: Argo
Rok vydania: 2008

Oficiálna anotácia: Ilustrované vydání knihy, ve které jsou shromážděny dějiny Středozemě od jejího stvoření božským Ilúvatarem přes vyprávění o jejím utváření a osídlování až k hrdinům, kteří jí přinesli slávu. Součástí této historie je i povstání nepřítele, zosobnění temné moci, který se ve své pýše postaví moudrosti a dobru, je sice poražen, ale znovu se vzmůže a vrací.






















Autor: Lev Nikolajevič Tolstoj
Názov: Anna Kareninová, I. & II.
Vydavateľ: Petit Press
Rok vydania: 2005

Oficiálna anotácia: 

I. zväzok: Mnohí ju považujú za jeden z najlepších románov všetkých čias. Anna Kareninová je Tolstojov klasický príbeh lásky a nevery odohrávajúci sa v Moskve a Petrohrade v prostredí vyšších spoločenských kruhov, ktorý zachytáva dramatický vývoj milostného vzťahu Anny, krásnej vydatej ženy, a vojvodu Vronského, vplyvného armádneho dôstojníka. Je to komplexné majstrovské dielo, v ktorom Tolstoj dokonale prepojil osudy tuctov postáv a podal jedinečný plastický obraz ruskej spoločnosti na sklonku devätnásteho storočia. V prvom zväzku Anna nadviaže milenecký vzťah, ktorý spôsobuje rozpad jej manželstva a rodiny. Manžel odmieta vyrovnanie v podobe rozvodu, a tak sa Anna spolu s Vronským a malou dcérkou Aňuškou rozhodne pred „škandálom" pobúrenou spoločenskou smotánkou uchýliť do cudziny...

II. zväzok: V druhom zväzku, po Anninom návrate späť do Ruska, sa okamihy šťastia a radosti prežité v cudzine v blízkosti milovaného muža stávajú minulosťou. Hoci škándál už utíchol, milenci zisťujú, že už nie sú viac zbožňovaní a obletovaní ako kedysi. I Vronský už nie je schopný chápať hĺbku Anniných citov tak ako predtým. Spoločenské odmietnutie, výčitky svedomia a stupňujúce sa obavy o stratu lásky milovaného muža Annu veľmi trápia. V bezvýchodiskovej situácii sa vynára myšlienka, ktorá, hoci hrozivá, sa začína čoraz nástojčivejšie javiť ako jediná možná cesta... 


















Autor: Lev Nikolajevič Tolstoj
Názov: Novely o ruskej duši
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2004

Oficiálna anotácia: Výber z poviedok a noviel najvýznamnejšej umeleckej osobnosti ruskej kultúry 19. storočia, klasika svetovej literatúry, filozofa, mravného reformátora, autora románov Vojna a mier, Anna Kareninová či Vzkriesenie, v ktorých s hlbokým pochopením, láskou a znalosťou ľudskej duše píše o "vyšších", duchovných veciach, pri ktorých si človek uvedomí Božiu veľkosť. Výber obsahuje poviedky Hadži Murat, Posmrtné zápisky starca Fiodora Kuzmiča, Prečo? Božské a ľudské, Čo som videl vo sne..., Chudobní ľudia, Moc detstva a Nechcel som. Náročné, ale skutočne vynikajúce poviedky či novely, ktoré sa však čitateľovi odvďačia ojedinelým intelektuálnym zážitkom.






















Autor: Steve Toltz
Názov: Zlomek celku: o otcovraždě a jiných rodinných potěšeních
Vydavateľ: Jota
Rok vydania: 2010

Oficiálna anotácia: Většinu svého života nebyl Jasper Dean schopen přijít na to, jestli má svého prokazatelně paranoidního otce Martina litovat, nenávidět, milovat, anebo zavraždit. Teď, když už je starší Dean po smrti, dokáže se ten mladší konečně zamyslet nad potřeštěncem, který ho vychoval v intelektuálním nevolnictví, a uvědomuje si, že jejich dobrodružství bylo vzdor vší své potrhlosti velkolepé.

Jasper vypráví o svém dětství plném šokujících plánů a neuvěřitelných objevů. Je to příběh, jehož hrdinové putují z australského buše do kaváren bohémské Paříže, z thajské džungle do striptýzových barů, psychiatrických léčeben, labyrintů a zločineckých doupat a z výšin první lásky do hlubin zklamané ctižádostivosti. Výsledkem je divoká jízda jako na kolotoči, během níž se z dvojice nýmandů stanou neblaze proslulé osobnosti prožívající pamětihodný příběh o otci a synu. Zlomek celku je obžalobou moderního světa a jeho mravů, ale zároveň je i k popukání.



















 



Autor: John Kennedy Toole
Názov: Neonová bible / The Neon Bible
Vydavateľ: Argo
Rok vydania: 2010

Oficiálna anotácia: John Kennedy Toole, autor slavného Spolčení hlupců, napsal Neonovou bibli již v šestnácti letech, vydání se však dočkala až dvacet let po jeho tragické smrti. Jde o zvláštní a temnou knihu, v níž se na rozdíl od Spolčení hlupců jen občas zablesknou groteskní náznaky a satirická nálada. Působivý baladický příběh je umocněn jednoduchým jazykem a naprosto přímočarým proudem vyprávění. Bilingvní vydání.






















Autor: John Kennedy Toole
Názov: Spolčení hlupců
Vydavateľ: Argo
Rok vydania: 1995

Oficiálna anotácia: Pulitzerovou cenou oceněný, dnes již kultovní, humoristicko-satirický román z barvitého prostředí New Orleansu. Hlavním hrdinou je Ignácius Reilly, dnes už legendární postava, výstřední třicátník s akademickým vzděláním, který odmítá pracovat a žije se svou ovdovělou matkou až do dne, kdy se jeho matka rozhodne, že Ignácius si prostě musí najít práci.  

 





















Autor: David Toscana
Názov: Posledný čitateľ
Vydavateľ: Belimex
Rok vydania: 2005

Oficiálna anotácia: Román osobitným štýlom zachytáva príbeh otca a syna na vyprahnutom mexickom vidieku. Nejde však o rodinnú ságu, ale o brilantné pojednanie o literatúre a jej mieste v živote človeka. Autor striednym, ale obratným a dynamickým spôsobom rozpráva o literatúre a jej (ne)zasahovaní do života, jeho rozprávanie o tejto problematike však prináša svojrázne a zaujímavé náhľady, ktoré sa vymykajú bežnému prístupu k tejto téme. Zemitý a priamy jazyk postáv i úsporný a čistý štýl ponúka nový a osviežujúci pohľad na knihy na pozadí pútavej zápletky a vynikajúceho chrakterového opisu postáv.




















 

Autor: Michel Tournier
Názov: Král duchů
Vydavateľ: Academia
Rok vydania: 2000

Oficiálna anotácia: Román jednoho z nejuznávanějších současných francouzských autorů. Jeho hlavní protagonista - válečný zajatec - ve Východním Prusku jako přízrak objíždí vesnice a verbuje malé chlapce pro německou vojenskou školu.  


















 



Autorka: Radka Třeštíková
Názov: Bábovky
Vydavateľ: Motto
Rok vydania: 2016 
Oficiálna anotácia: Dvanáct žen, dvanáct osudů propojených v jednom románu. Napadlo vás někdy, co řeší milenka ženatého muže a jaká je ve skutečnosti ta příšerná manželka, o které jí on vypráví? Nebo proč má sestra manželky tak špatný vztah se svojí dcerou. Jak se vlastně cítí ta patnáctiletá holka, na kterou si rodiče nikdy neudělají čas? A kam se vlastně poděly ty peníze? Kdo je vzal, kdo je ztratil, kdo je utratil, kdo je našel a kdo je bude muset vrátit? Nechte se strhnout upřímnou zpovědí hlavních hrdinek, kde nechybí ironie, humor, bolest, napětí, nenávist ani láska. Kde se emotivní příběhy vzájemně prolínají, jeden vede ke druhému, k celé řadě zajímavých rozuzlení a potom nerušeně pokračují dál, někdy šťastně, někdy ne, takový už je život.





















Autor: Kateřina Tučková
Názov: Žítkovské bohyně
Vydavateľ: Host
Rok vydania: 2012

Oficiálna anotácia: Vysoko v kopcích Bílých Karpat jsou řídce rozeseta přikrčená stavení. Všude je daleko. Říká se, že právě proto si tam některé ženy dokázaly uchovat vědomosti a intuici, kterou jsme ztratili. Předávaly si ji z generace na generaci řadu století. Říkali jim bohyně, protože dokázaly bohovat - prosit Boha o pomoc a jeho zásahům i trošku dopomoci... Říkalo se o nich, že vidí do budoucnosti. Proč tedy nezachránil tu svou?






















Autor: Ivan Sergejevič Turgenev
Názov: Poľovníkove zápisky
Vydavateľ: Európa
Rok vydania: 2010

Oficiálna anotácia: Slávny ruský realista Ivan Sergejevič Turgenev (1818 – 1883) vo svojej jedinečnej zbierke krátkych próz neobyčajne kriticky zobrazil život na ruskom vidieku, no protiváhou smutným svedectvám krutej doby je jeho poetický opis prírody a vzťahu človeka k nej. Poľovníkove zápisky patria k vrcholom ruskej prózy a klenotom svetovej literatúry. Turgenev v maximálne dokonalej umeleckej forme predstavil Rusko svetu a zanechal nám obdivuhodne sugestívny portrét svojej vlasti.

Po prečítaní tejto zbierky sa francúzska spisovateľka George Sandová vyjadrila: „To je nový svet a vy ste nám umožnili doň preniknúť, ani jedna historická pamiatka nemôže nám ukázať Rusko lepšie ako vaše postavy, ktoré ste tak dobre preštudovali, a spôsob ich života, ktorý ste tak dobre postrehli... Máte hlbokú úctu ku každej ľudskej bytosti, nech by sa zahaľovala do akýchkoľvek zdrapov a nech by živorila pod hocijakým jarmom. Ste realista, ktorý všetko vidí, básnik, ktorý vie všetko skrášliť, máte veľké srdce a preto môžete všetkých pochopiť a všetko poľutovať.“
  






















  

Autor: Ivan Sergejevič Turgenev
Názov: Rudin
Vydavateľ: Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov
Rok vydania: 2005

Oficiálna anotácia: V románe Rudin nastolil problematiku ruskej inteligencie. Hlavný hrdina Rudin je výrazným predsatviteľom takzvaných zbytočných ľudí. Sú to ľudia, ktorých schopnosti sa nemohli uplatniť pre nepriaznivé spoločenské pomery. Hoci mali vešké plány, nemali dosť energie a odbahy, a preto rezignovali.






















Autor: Vesna Tvrtković
Názov: Idioti 21. století
Vydavateľ: JaS
Rok vydania: 2012

Oficiálna anotácia: Miki je jednoznačný antihrdina – egoista, cynik a celkově nesympatický člověk. Tento sobec do morku kostí se rozhodne, že napíše studii o manipulaci lidí. Sleduje čtyři přátele, kterým hodlá vnutit vlastní pohled na svět, chce je přetvořit tak, aby je proměnil z „Idiotů“, tedy lidí s velkým srdcem, v pragmatiky. Jeho vzorek se časem zúží na dvě osoby, dva lidi, kteří jsou mu nejbližší – dlouholetý kamarád Daniel a nezištná dívka Sára. Miki oběma touží předvést, jak je důležité přestat být Idiotem, jak je potřebné stát se sobcem. Klade jim do cesty překážky, snaží se tahat za nitky, vnucuje postoje, až se nakonec začne sám chovat nepředvídatelně, téměř jako smyslů zbavený. A to vše pro jednu studii...






















 
Autor: Mark Twain
Názov: Miliónová bankovka a iné poviedky / The 1.000.000 Bank-note and other stories
Vydavateľ: Fragment
Rok vydania: 2010

Oficiálna anotácia: Zdokonaľte si znalosť anglického jazyka nevšedným spôsobom! Dvojjazyčné spracovanie poviedok Marka Twaina - na ľavej strane je pôvodný text a vpravo preklad do slovenčiny - uľahčuje prácu s knihou a odpadá tak zdĺhavé vyhľadávanie slovíčok v slovníku! Menej časté výrazy, ustálené frázy alebo slovné spojenia sú v pôvodnom aj preloženom texte zvýraznené.




















Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára