Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 16. októbra 2016

Knižné túžby - publikácie pre deti a mládež: beletria


Na úvod sa priznám, že detská literatúra bola ešte nedávno na pokraji môjho čitateľského záujmu. V práci som síce s ňou v každodennom kontakte, no okrem vytvorenia mojej časti e-záznamu (vecná katalogizácia) som jej nevenovala pozornosť. Môj postoj sa však zmenil. Čoskoro sa mi narodí syn a keďže chcem u neho budovať vzťah ku knihám od raného detstva, musím si dovtedy vytvoriť prehľad o kvalitných detských knihách. Začala som preto po nich pátrať. Niektoré som si pamätala z práce, iné knihy som našla pri prezeraní ponuky Martinus.sk, pár výborných titulov som našla na knižných blogoch. Veľmi vydarené sú blogy Mimi malá knihomilka a blog Zuzany Štelbaskej. U mňa nájdete hlavne knižné tipy, na týchto blogoch nájdete viac informácií (aj fotiek) o detských knihách. Najprv som myslela, že v jednom článku budem uvádzať beletriu i náučnú literatúru, no keďže už teraz mám veľa knižných tipov, rozhodla som sa urobiť v rámci detskej literatúry dva samostatné články: 1) Knižné túžby - publikácie pre deti a mládež: beletria a 2) Knižné túžby - publikácie pre deti a mládež: náučná literatúra. V tomto článku sa venujem beletrii. Článok bude postupne aktualizovaný o ďalšie knižné tituly. Ak máte zaujímavý knižný tip, ktorý ste v článku nenašli, budem rada, ak ho uvediete v komentári pod článkom. 

Autor: Mária Rázusová-Martáková & Margita Príbusová
Názov: Ako šlo vajce na vandrovku / Tri prasiatka
Vydavateľ: Buvik
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: Zunovalo sa vajcu na polici ležať. Urobilo kotúľ – a pustilo sa do sveta. Ide, ide...

Vtipná a veselá knižka s ilustráciami Vlada Kráľa nadväzuje na krehkú tradíciu bilderbuchov pre malé deti (Kozliatka, Buvik 2013). V knihe nájdu deti aj ďalšiu obľúbenú rozprávku Tri prasiatka. Obidve navodzujú tému priateľstva, pracovitosti a vynikajúce ilustrácie zasa cibria vkus detí. 


prevzaté: www.gorila.sk



















Autor: Annie M. G. Schmidt & Fiep Westendorp
Názov: Špinuška
Vydavateľ: Verbarium
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: Že kto je to Špinuška? Nuž, najšpinavšie dievčatko na svete. Jej samej to až tak neprekáža, zato veľmi dobre vie, čo si želá mamička: aby sa jej aspoň raz v živote podarilo zostať čistou. Spolu so svojím psíkom sa naozaj snaží, ale vždy jej to čosi prekazí. Vôbec nemôže za to, že raz sa jej na hlavu vyleje vedro špiny, inokedy ostrieka celú izbu paradajkovou polievkou či zaplaví polovicu mesta penou, keď sa pokúša očistiť od špiny.

Annie M. G. Schmidt, najznámejšia holandská spisovateľka pre deti, a jej dvorný ilustrátor Fiep Westendorp sa vynikajúco dopĺňajú. V Špinuške, ktorá sa doma považuje za absolútnu klasiku, vytvorili pôvabné dielko, plné láskavého humoru, čo zaručene zaujme aj naše deti.


prevzaté: www.gorila.sk


















Autor: Ivona Březinová
Názov: Lentilka pre dedka Edka
Vydavateľ: Perfekt
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: Príbeh sa začína nevinnou historkou, kedy dedka Edka privedú domov policajti. Niežeby niečo zlé urobil, ako si pravnúčik myslel, ale preto, že domov jednoducho netrafil. Nemohol si spomenúť, kde býva, ani to, ako sa dostane domov. Postupne sa roztáča kolotoč situácií, v ktorých si rodina uvedomuje, že s dedkom nie je úplne všetko v poriadku. Po vyšetrení u doktora stanovili dedkovi diagnózu. Dedko Edko trpí Alzheimerovou chorobou. Vnúčik Dodko, vždy pripravený s čokoládovými lentilkami, sa stáva dedkovým ostrovom istoty.

Veselé čítanie o vážnej téme pre deti od 7 rokov aj pre celú rodinu, je o tom, že rodina je veľmi dôležitá.


prevzaté: www.gorila.sk



















Autor: Jiří Dvořák
Názov: Hávedník
Vydavateľ: Artforum
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: Všade okolo nás je veľa živočíchov, ktoré väčšinou nevnímame alebo ich nevidíme či ich vidieť radšej ani nechceme. Delíme sa s nimi o záhradu, byt, posteľ alebo aj o vlastnú kožu. Stojí za to dozvedieť sa, ako žijú, kto sú a aký je ich príbeh. Nepozerať na nich len ako na akúsi háveď. Pozrieť na ne i očami vedca a niečo sa o nich, a aj o sebe, dozvedieť. V Hávedníku.
 

Dieru v informáciách pre deti, ktoré sú viac na encyklopédie, aj pre rodičov, ktorých baví čítať deťom pred spaním, pre učiteľov prírodopisu, ktorí nechcú len písať na tabuľu a aj čitateľov, ktorí nestrácajú zvedavosť, sa rozhodol úplne svojsky zaplniť Jiří Dvořák. Z rozprávania o živote potvor a hávede mu pod perom vznikol poetický a zábavný svet plný neuveriteľných dobrodružstiev, ktorý pobaví, poteší a kdekomu aj zapláta dieru vo vedomostiach. Havedník je Dvořákovým originálnym literárnym žánrom - encyklopédia príbehom.

Okrem zábavných bájok a príbehov o napínavom živote hávede doplnil knihu aj o otázky (vedecké i filozofické) ktoré vám budú vŕtať v hlave a o krátke básne, ktoré do slovenčiny prebásnil Erik Ondrejička. Hávedníkom samôže vzdelať a potešiť každý: od malých po Veľkých, od technickejších pováh po nevzdelaných rojkov.Každý v ňom niečo pre seba nájde – nevynímajúc milovníkov nápaditých ilustrácii mladej oceňovanej ilustrátorky Daniely Olejníkovej, ktorej linoryty knihe dali ďalší rozmer.


prevzaté: www.gorila.sk


















Knihy švédskej autorky Rose Lagercrantz a ilustrátorky Evy Eriksson som objavila v práci. Tieto knihy ma zaujali peknými príbehmi a krásnymi ilustráciami:    

Názov: Môj šťastný život
Vydavateľ: Verbarium
Rok vydania: 2014

Oficiálna anotácia: Tina je najšťastnejšie dievčatko pod slnkom. Konečne sa stala školáčkou a spoznala Fridu, s ktorou tvoria nerozlučnú dvojicu od prvej chvíle. Po vianočných prázdninách sa však Frida odsťahuje s rodinou do iného mesta. Čo sa stane, ak sa nerozlučné priateľky musia rozlúčiť? Ako sa dá zniesť neprítomnosť tej druhej? Ako zostať kamarátkami aj naďalej?

prevzaté: www.gorila.sk
















 


Názov: Najšťastnejšia som, keď...
Vydavateľ: Verbarium
Rok vydania: 2016

Oficiálna anotácia: Škola sa skončí čo nevidieť a Tina má radosti na rozdávanie. Pokojne by o tom aj napísala knihu. V skutočnosti sa to stalo, hoci dielko nie je ešte dokončené. Kniha je už zbalená spolu s ostatnými vecami, ktoré si berie na prázdniny. Radosť zo života však trochu skalia isté rodinné komplikácie. Najlepšia priateľka je niekedy to jediné, čo každému opäť vráti chuť sa smiať.

prevzaté: www.gorila.sk
















 


Názov: Šťastie podľa Tiny
Vydavateľ: Verbarium
Rok vydania: 2016

Oficiálna anotácia: Ako vyzerajú ideálne prázdniny? Predsa na opustenom ostrove so svojou najlepšou kamarátkou. Pri chytaní rýb, hádzaní sa do morských vĺn a pozorovaní divých zvierat... Až kým sa pri ockovej návšteve blankytná obloha nezamračí... Tina si však zvykne nájsť dôvod na šťastie aj v povážlivej situácií. Dokáže to aj tentoraz?

prevzaté: www.gorila.sk



















Autor: Gabriela Futová & Marcela Kupčíková (ilustrátorka)
Názov: Nototo a strašidelná škola Elvíry Múdrej
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: Objavte so svojimi deťmi čarovný svet strašidelnej školy Elvíry Múdrej!

V škriatkovskej škole učiteľky Elvíry Múdrej stretneme písmenkového škriatka Notota, Jajku, ktorá nájde aj ihlu v kope sena, skackajúceho Hophopa a mnohých iných. Škriatkovia sa na vlastnej koži učia, čo je ozajstná hrôza, ale aj ako nepodľahnúť svojmu strachu a zachrániť seba i druhých v akejkoľvek nebezpečnej situácii. Veď strach má naozaj veľké oči.

prevzaté: www.gorila.sk



















Autor: Gianni Rodari
Názov: Rozprávky po telefóne
Vydavateľ: Artforum
Rok vydania: 2016

Oficiálna anotácia: Krátke smiešne rozprávky, ktoré obchodný cestujúci po telefóne rozprával svojej dcére.

Jedna z najúspešnejších kníh majstra rozprávkara Gianni Rodariho vychádza opäť v pôvodnom preklade Blahoslava Hečka a s ilustráciami Vladimíra Fuku, ktoré sú ešte farebnejšie a živšie ako pred päťdesiatimi rokmi kedy kniha pôvodne vyšla v Československu.

Rozprávky po telefóne nestratili za viac než štyridsať rokov nič zo svojho účinku na predstavivosť detí i dospelých. Rozprávky totiž nemusia byť dlhé ani poučné. Tieto sú, naopak, krátke. Prekvapivé. Zábavné. Zvláštne. Akoby vymodelované z detských myšlienok a podľa detských pravidiel. Sú o múdrych deťoch a smiešnych dospelých. Niekedy trochu preháňajú, len čo je pravda, no ale čo ak niekedy niekde predsa len existoval zmrzlinový palác a čo ak sa dá výťahom doletieť až na Venušu...


prevzaté: www.gorila.sk
















 


Knihy Branislava Jobusa sú veľmi populárne (podľa môjho názoru zaslúžene). Jeho príbehy sa vyznačujú originálnosťou a humorom:

Názov: Ja nič, ja muzikant
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2014

Oficiálna anotácia: Jobusov bláznivý humor je pre deti neodolateľný. Každá z jeho kníh sa v krátkom čase stane bestsellerom. Deti sa chcú pri čítaní smiať a zabávať. A to je voda na Jobusov mlyn. Ako inak by mohol niekto vymyslieť niečo takéto:

Chrumo je červotoč. Veľmi hlasný červotoč. Chrúme tak nahlas, že jeho rodinu vyhnali už z niekoľkých domovov. Až si raz za svoje obydlie vybrali vzácny hudobný nástroj. Darmo sa barón Vlhčil snažil vylúdiť čistý tón, červotoče v nástroji robili neplechu. Jediný spôsob, ako sa ich zbaviť, bolo vzácne violončelo zmraziť. A tak sa červotočia rodina na 172 rokov ocitla v treskúcom mraze. Lenže červotoče prežijú všetko. Keď po roztopení ľadovca nástroj objavili, najväčším prekvapením boli práve živé červotoče. Rodinka si užívala najprv karanténu, potom slávu, ale Chrumo zmizol. Precestoval svet, najprv sa zahryzol do darovanej fujary, potom do basgitary rockového muzikanta či do klarinetu. A z čoho ochutnal, toho zvuk vedel dokonale napodobniť. Hudba sa mu tak zapáčila, až sa rozhodol ju vyštudovať. Môže byť však červotoč naozaj muzikantom?


prevzaté: www.gorila.sk



















Názov: Muflón Ancijáš a jeho spanilá jazda
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2010

Oficiálna anotácia: Ancijáš je muflón. A nie hocijaký muflón, ale dobrosrdečný muflón kamionista. Nadovšetko miluje svoje tepláčiky a rád robí druhým radosť. Spolu s kamarátkou dážďovkou Milicou precestuje celý svet. Do Číny vezie klince na stavbu priehrady, na Čukotku ryžu, do New Yorku konzervované rybičky, do Ekvádoru nohavice, do Afriky cencúle, v Antarktíde zachraňuje veľrybie mláďa, v Egypte vylieči zábudlivú ťavu. Až sa nakoniec skoro celý rozdá. Pri záchrane zranenej muflónice takmer príde o život. Našťastie nakoniec všetko dobre dopadne.

prevzaté: www.gorila.sk



















Názov: Ako Muflón Ancijáš cestoval na západ
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2011

Oficiálna anotácia: Muflón Ancijáš sa doma dlho neohrial, smutno mu bolo za kamiónom, cestami aj dobrodružstvom. Keď dostal ponuku opäť jazdiť na kamióne, tentoraz po západnej Európe, neváhal. Opäť túžil robiť radosť a rozdávať sa. No vo vyspelých európskych krajinách na to musel ísť celkom inak. Zistil, že do opery sa v teplákoch nechodí, zachránil česť švajčiarskeho hodinárstva, pre celý Island guláš navaril, úplne náhodou zachránil život nórskemu kráľovi, odhalil neresti anglickej kráľovnej a všade pomáhal a pomáhal. Až nakoniec od samej dobroty prišiel domov pešo tlačiac pokazený bicykel.

prevzaté: www.gorila.sk
















  


Názov: Ako muflón Ancijáš sľub dodržal
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2013

Oficiálna anotácia: S Muflónom Ancijášom sa stretávame už tretí raz.

Tentoraz nejazdí kamiónom po svete a Európe, ale plní špeciálnu misiu doma na Slovensku – sľúbil staručkému riaditeľovi pošty, že doručí všetky zásielky, ktoré sa ktovie odkedy nachádzali v sklade. Kým sa každá z nich nedostane k svojmu adresátovi, riaditeľovi svedomie nedovolí pokojne odísť do dôchodku. Na splnenie tejto špeciálnej úlohy dostane muflón staré vyradené auto, Škodu 1203, ktoré si však najprv musí spojazdniť. A potom sa už môže dobrodružstvo, teda dobrodružstvá, začať!


prevzaté: www.gorila.sk



















Názov: Láskavé rozprávky
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2012

Oficiálna anotácia: Na začiatku bola otázka pani učiteľky, čo je to láska. Na prvý pohľad jednoduchá otázka. Kým sa nezjaví víla a neodnesie nás do celkom iného sveta. Tá víla sa volá Agapé a býva v päťposchodovom dome so svojimi dcérami. Je ich dvadsaťjeden ako rozprávok v tejto knihe. Každá porozpráva príbeh o inej podobe lásky. Tretie vydanie prvej rozprávkovej knihy Branislava Jobusa s celkom novými ilustráciami Igora Drevenca.

prevzaté: www.gorila.sk



















Názov: Plajko
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: Vedeli ste, že existuje Ústav rozvoja a nahrávania snov? Stačí zavolať a objednať si, o čom by ste chceli snívať. A japonský prístroj Načisto Harašimi vám pripraví sen podľa želania.

No keď sa pracovníci ústavu dozvedia, že existuje spôsob, ako sa sny môžu stať skutočnosťou, nedá im to spávať. Na Slovensko totiž prichádza spoločnosť, ktorá navonok vyrába vankúšiky a textilné hračky, no v skutočnosti vlastní Plajka. Handrovú bábiku, ktorej prítomnosť spôsobí naplnenie akéhokoľvek sna.

Aké to môže byť zábavné, ale i nebezpečné, keď sa niektoré sny začnú naozaj plniť, to si prečítajte v novej knihe Branislava Jobusa.


prevzaté: www.gorila.sk



















Autor: Milan Rúfus
Názov: Deťom
Vydavateľ: Slovenské pedagogické nakladateľstvo - Mladé letá
Rok vydania: 2013

Oficiálna anotácia: Básnické podanie rozprávok Milana Rúfusa patrí k najkrajším v slovenskej literatúre. Výber Deťom je skvostnou kombináciou nádherne a neopakovateľne prebásnených slovenských ľudových rozprávok (Kniha rozprávok) a riekaniek, z ktorých dotvoril fantastické veršované minipríbehy pre deti (Lupienky z jabloní).

Tento výber vychádza s novými farebnými ilustráciami Martina Mrvu, ktoré výrazným spôsobom dotvárajú atmosféru Rúfusovej poézie.


prevzaté: www.gorila.sk



















Autor: Katarína Kerekesová & Katarína Moláková & Alexandra Salmela
Názov: Mimi a Líza
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2013

Oficiálna anotácia: "V mojom meste sú všelijaké domy. Tehlové, kamenné, betónové. Niektoré sú hladké, iné majú zasa hrboľaté steny. Sú vysoké. Viem to, pretože vtáčiky, čo čvirikajú na strechách, počujem dosť slabo." Takto hovorí Mimi, ktorá žije vo svete za zavretými očami. No jej svet vôbec nie je nudný a čiernobiely. Spolu s neposednou Lízou spoznávajú susedov a prežívajú dobrodružstvá, kde zrak zrazu nie je taký dôležitý. Knižka vznikla podľa rovnomenného animovaného seriálu, ktorý odvysiela RTVS počas vianočných sviatkov 2013. Príbehy Mimi a Lízy ilustrovali Katarína Kerekešová, Boris Šíma, Mária Nerádová.

prevzaté: www.gorila.sk
















 


Autor: Katarína Kerekesová & Katarína Moláková & Alexandra Salmela
Názov: Mimi a Líza 2
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: Po veľkom úspechu prvej série večerníčkov Mimi a Líza a aj knihy, ktorá podľa nich vznikla, prichádza autorský tím s ďalšími šiestimi príbehmi. Dve nezvyčajné kamarátky Mimi a Líza nás opäť zavedú do fantastických svetov. V starých hodinách nájdu zlomyseľnú vílu Hrdzu, pod zemou zas úspešnú atlétku - dážďovku Nelu. Vesmírom poletia v bubline, čosi nakúpia a čosi rozdajú. V písmenkovej vojne bude Líza generálom a Mimi zasa chvíľu roztopašnou Lízou. Knižné vydanie nových príbehov Mimi a Lízy budú opäť sprevádzať večerníčkové rozprávky.

prevzaté: www.gorila.sk
















 


Túto knihu som objavila v práci a zaujala ma krásnymi, farebnými ilustráciami:

Autor: Eduard Petiška
Názov: Anička a básnička
Vydavateľ: Ikar
Rok vydania: 2016

Oficiálna anotácia: Malá Anička má starosti. Jej teta bude oslavovať narodeniny a Anička pre ňu nemá darček. Rozhodne sa, že pre ňu vymyslí básničku. Vymyslieť básničku ale nie je ľahké a oslava sa blíži. Ešteže má zázračnú mačku Zlatušku, ktorá má v zásobe veľa mačacích básničiek. Príbeh pre najmenšie deti je bohato ilustrovaný farebnými, vtipnými obrázkami Heleny Zmatlíkovej.

prevzaté: www.gorila.sk



















Medzi veľmi kvalitné autorky detskej literatúry patrí Mária Lazárová. Jej knihy sú veľmi populárne:

Názov: O medvedíkovi bez mena
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2012

Oficiálna anotácia: Vitajte v Zvieratkove! Dnes k nám zavítal nový obyvateľ, medvedík v károvanej bundičke. Hroch Hubert ho priviedol domov, lebo macko nevedel, kde býva, kde má rodičov, a dokonca ani ako sa volá. A to v Zvieratkove nejde, každý musí mať v matrike zapísané svoje meno. Treba k tomu pristupovať veľmi zodpovedne. A kto mu pomôže vybrať vhodné meno? Hlavnú úlohu zohrá mačka Malvína. Na medvedíkovu počesť usporiada slávnosť, na ktorú zavíta aj vzácna návšteva.

Knižku ilustroval Juraj Martiška a je vhodná pre čitateľov od 6 rokov.


prevzaté: www.gorila.sk



















Názov: Ema a ružová veľryba
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2014

Oficiálna anotácia: Ďalšia pôvabná detská kniha z pera Márie Lazárovej, ktorú čitatelia poznajú ako autorku milého príbehu O medvedíkovi bez mena.

Ema žije na brehu mora s mamou, ockom aj kocúrikom Rikom a sníva svoj veľký sen o priateľstve. Raz sa k brehu zatúla veľrybie mláďa. Lily nie je obyčajná veľryba, je totiž ružová. Je nápadnejšia, čo môže byť pre veľrybu nebezpečné, a tak sa o ňu jej mama veľmi bojí. Lily má iba jedného kamaráta, Tomíka. Veľmi by mu chcela predstaviť svoju novú kamarátku.
Plávať ku brehu však majú veľryby zakázané. Viete prečo?
Lily to zistí, až keď sa ju mama vyberie hľadať a uviazne na plytčine.
Do záchrannej akcie sa zapájajú všetci priatelia.

Túto knižku vhodnú pre čitateľov od 6 rokov ilustrovala Andrea Tachezy.


prevzaté: www.gorila.sk



















Názov: Adam a čarovná šmykľavka
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: Viete, prečo sú klokany červené, aké tajomstvo strážia mačky a kto v skutočnosti vyhral súťaž kráľa zvierat? Toto všetko a oveľa viac sa dozviete v tretej rozprávkovej knihe spisovateľky Márie Lazárovej. Adamko je chlapček s obrovskou fantáziou. A tú veru potrebuje, pretože väčšinu času trávi na dvore úplne sám. Jeho mama totiž nemá veľa času, stará sa o malé dvojičky. V jeden deň sa Adamkovi prihovorí neviditeľný vtáčik Štebotáčik. Z vtáčika a chlapca sa okamžite stanú nerozluční priatelia. Štebotáčik pozná nielen mnoho krásnych príbehov o zvieratkách, ale aj kúzlo čarovnej šmykľavky, ktorá oboch prenáša pomocou zaklínadla, kamkoľvek si len pomyslia. A že sú tie výlety plné dobrodružstiev, na to vezmite jed!

prevzaté: www.gorila.sk

















 

Názov: Tri mačiatka tety Mily
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2016

Oficiálna anotácia: Zoznámte sa s Herkulesom, Jonášom a Lucinkou, mačiatkami, ktoré vyrastajú u láskavej tety Mily. Ich veľké dobrodružstvo sa začne v deň, keď jastrab unesie malú Lucinku. Herkules a Jonáš neváhajú ani chvíľu a rozbehnú sa za ňou. Po ceste stretnú zábudlivého zajaca Karotku a jeho priateľa orla Maxa. Pomôžu kocúrikom pri záchrane sestričky a stanú sa z nich dobrí priatelia. Tu sa však príbeh troch mačiatok nekončí. Kým sa vrátia k svojej tete Mily, zažijú ešte všelijaké dobrodružstvá.  

prevzaté: www.gorila.sk



















Autor: neuvedený
Názov: Králiček Kornel má rád knižky: prečítaj si príbeh
Vydavateľ: Svojtka&Co.
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: Som králiček Kornel a mám veľmi rád knižky. Rád by som aj vám ukázal, že čítanie je veľká zábava.... Dokáže vás táto knižka s veselými obrázkami o tom presvedčiť?

Som králiček Kornel a mám veľmi rád knižky. Čítam príbehy o princeznách a pirátoch, o čarodejniciach a čarodejníkoch, o žabách aj dinosauroch. Moju sestričku Belu a kamarátov veveričiaka Viktora, žabku Žofku a myšiaka Maxa však knižky nebavia. Rád by som im ukázal, že čítanie je veľká zábava… Podarí sa králičkovi presvedčiť kamarátov, že čítanie je veľké dobrodružstvo? A presvedčí táto knižka s veselými obrázkami i vás?


prevzaté: www.gorila.sk



















Autor: neuvedený
Názov: Králiček Kornel píše príbeh
Vydavateľ: Svojtka&Co.
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: Som králiček Kornel a veľmi rád čítam. Ale písať vlastné príbehy? To neviem. Čo keby som to skúsil? … Podarí sa mu to? Bude inšpirovať aj vás k písaniu vlastných príbehov?

Som králiček Kornel a veľmi rád čítam. Poslednú dobu radi čítajú aj všetci moji kamaráti - sestrička Bela, veveričiak Viktor, žabka Žofka aj myšiak Max. Ale písať vlastné príbehy? To neviem. Čo keby som to skúsil? Nerád by som svoj príbeh, ktorý som vymyslel, pokazil... Podarí sa to králičkovi? A aké to bude čítanie? To už si budete musieť v tejto knižke s veselými obrázkami prečítať sami. A možno vás to inšpiruje aj k písaniu vlastných príbehov.


prevzaté: www.gorila.sk

















Nasledujúca kniha získala cenu Ministerstva kultúry SR autorovi za vynikajúce ilustrácie v súťaži Najkrajšie knihy Slovenska 2013 a ocenenie v súťaži Najkrajšie knihy Slovenska 2013 v kategórii "Literatúra pre deti a mládež":

Autor: Monika Kompaníková
Názov: Hlbokomorské rozprávky
Vydavateľ: Artforum
Rok vydania: 2013

Oficiálna anotácia: Predstav si vodný svet pod morskou hladinou. Ako v hrnci plnom dobre posolenej planktónovej polievky tam plávajú ryby, chobotnice, medúzy, morské panny, kôrovce, ulitníky, obrovské cicavce, ponorky a jeden či dva batyskafy. A úplne dole, morské dno. Na dne tej najhlbšej priekopy, v hĺbke viac ako desaťtisíc metrov, na severnom okraji Tichého oceánu, tam, kde sa už nedostane slnečný lúč, potápač, ponorka a dokonca ani japonské lovkyne perál – tak tam už nie je vôbec nič. I keď - nie je to celkom tak. Aj v tej najtemnejšej a najstudenšej temnote sa dá nájsť nejaký život. Na dne tej najhlbšej priekopy totiž žije jedna ryba. Okrem lenivej ryby Biby s polámanými zubami obýva tento rozprávkový svet aj jej kamarát had Rado, ktorému sa stále kazí lampáš a ďalšie tajomné svetielkujúce živočíchy. Spolu hľadajú nový domov, či morské sklo, spolu poriadajú podmorské veselice, odháňajú ponorky. Cez ich veselé príhody môžme spolu s nimi spoznať aj ten skutočný hlbokomorský svet.

prevzaté: www.gorila.sk



















Autor: Slavka Liptáková
Názov: Dierožrút
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2012

Oficiálna anotácia: Každá cesta má svoj dôvod. Aj tá Dierožrútova ho má, vedie ho hlad. A pretože je Dierožrút, čím viac zje, tým je prázdnejší. Prejde celý svet, vesmír, dokonca urobí ešte pár krokov navyše, keď napomoh zistí, že ani tá najväčšia diera ho nedokáže zasýtiť. Našťastie však cesta prináša rôzne prekvapenia. Zavedie ho do tých najvzdialenejších kútov a zase späť, aby tu objavil to, čo mu tak chýbalo – plnosť. Kniha Dierožrút je poetickým čítaním pre deti a ich rodičov.Pre veľkých, ktorí si v sebe uchovali čosi z dieťaťa a pre malých, ktorí sú múdrejší, než si myslíme. Otvára oči k tomu, čo je všade naokolo. Hovoríme tomu život.

prevzaté: www.gorila.sk















 
Autor: Francoize Boucher
Názov: Kniha, co tě naučí milovat knihy: i když čtění nesnášíš!
Vydavateľ: Nakladatelství Fragment
Rok vydania: 2016

Oficiálna anotácia: Spousta skvělých, případně naprosto šílených důvodů, jak zhltat co nejvíce knih, aniž by člověk přibral.

prevzaté: www.gorila.sk



















Autor: Tommy Greenwald
Názov: Charlie Joe Jackson radí: Stop čtení
Vydavateľ: BB/art
Rok vydania: 2016

Oficiálna anotácia: Na světě snad neexistuje člověk, který by se vyhýbal čtení víc než Charlie Joe Jackson. A prozatím se mu dařilo procházet životem, aniž by přečetl jedinou knížku od začátku do konce. Jenže teď, když je na druhém stupni základní školy, už se nedá před čtením utéct tak snadno jako dřív. A když se jeho kamarád Timmy McGibney rozhodne, že už má plné zuby toho, aby ho pořád kryl a četl knížky za něj, začne Charlie Joe podnikat všechny myslitelné zoufalé kroky, jen aby svoji zásadu nečíst knihy nemusel porušit.

prevzaté: www.bux.cz



















Roalda Dahla som vám už vo svojich článkoch spomínala (tu & tu & tu). V nasledujúcej časti článku budem venovať priestor jeho knihám pre deti a mládež:

Názov: Charlie a továreň na čokoládu
Vydavateľ: Enigma
Rok vydania: 2009

Oficiálna anotácia: Neuveriteľné príhody chudobného chlapca v továrni na čokoládu pána Willyho Wonku – najúžasnejšieho, najskvelejšieho najfantastickejšieho výrobcu čokolády, akého kedy svet videl. Vie vyrobiť všetko, naozaj všetko čo chce: cukrovú penu s chuťou fialiek, lentilky, ktoré menia farbu každých 10 sekúnd, žuvačku ktorá nikdy nestratí chuť, čokoládovú zmrzlinu, ktorá zostane celé hodiny zmrazená a nemusí byť v chladničke, oblizovacie tapety do detských izieb, horúcu zmrzlinu na chladné dni....a tisíce iných dobrôt od výmyslu sveta. Spolu s ním navštívia továreň aj štyri príšerné deti. 

prevzaté: www.gorila.sk
 
Názov: Charlie a veľký sklený výťah
Vydavateľ: Enigma
Rok vydania: 2014

Oficiálna anotácia: Pokračovanie príbehu malého Charlieho z továrne na čokoládu.
Nik nepochybuje o tom, že pán Wonka je úžasný čokoládový mág, ale Charlie i jeho rodina ani trochu nedôverujú jeho pilotným schopnostiam, najmä ak tá vec, ktorú pilotuje, je veľký sklený výťah, stúpajúci do stratosféry.

No život s pánom Wonkom nikdy nie je nudný, a ak aj niekoho nechtiac dostane do problémov, určite ich nakoniec aj hravo vyrieši... alebo nie?


prevzaté: www.gorila.sk























Názov: Jakub a obrovská broskyňa
Vydavateľ: Enigma
Rok vydania: 2014

Oficiálna anotácia: Malý Jakub je sirota. Jeho dve tety, Chuduľa a Bacuľa, s ktorými žije, sa k nemu veru nesprávajú práve najlepšie - vytrpí si od nich dosť ústrkov, nadávok ba i bitky. Jeho život plynie bezútešne, plný tvrdej práce medzi múrmi záhrady a domu, bez jediného priateľa.

Jednej noci sa však všetko zmení: v záhrade vyrastie broskyňa obrovská ako dom. Kto býva v kôstke tejto rozprávkovej broskyne, by vás deti, ani vo sne nenapadlo. Tiež by ste si iste nepomysleli, že tieto prečudesné a na prvý pohľad strašné tvory sa stanú Jakubkovými najlepšími priateľmi, s ktorými prežije fantastickú cestu ponad oceán.

Tento čarovný príbeh je ilustrovaný originálnymi kresbičkami Quentina Blaka, jedného z najuznávanejších britských ilustrátorov. Kniha zaujala aj amerických tvorcov animovaných filmov a tak si Jakubove dobrodružstvá môžete vychutnať aj vo filmovej podobe.


prevzaté: www.gorila.sk























Názov: Žirafa, Pelly a ja
Vydavateľ: Enigma
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: Počuli ste už o firme BČO – bezrebríkové čistenie okien? Čo iné by žirafa s dlhočizným krkom, pelikán s obrovským zobákom a šikovná hybká opička mohli robiť? Keď našu nezvyčajnú trojicu pozve Voj­voda z Hampshire, aby vyčistila 677 okien na jeho zámku, nečudo, že zažije tie najneuveriteľnejšie dobrodružstvá. A s nimi aj ich malý priateľ Billy. Toto jedinečné trio milujúce dobrodružstvo teší a zabáva milióny malých čitateľov všade na svete.

Za túto knižku sme dostali medzinárodnú cenu za kvalitu prekladu.

Krásne veľké plnofarebné obrázky, menej textu.

Keď Roald Dahl rozpráva nejaký ne­uveriteľný príbeh a Quentin Blake kres­lí k nemu svoje nenapodobiteľné obrázky, žiadne dieťa neodolá magickej príťažlivosti takej knihy. Naozajstná pochúťka pre fanúšikov Roalda Dahla! 


prevzaté: www.gorila.sk























Názov: Jurov zázračný liek
Vydavateľ: Enigma
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: Jurová starká je ufrflaná zošúverená babizňa, ktorá má vo zvyku nielen jedávať odporné veci, ale sa aj odporne správa k svojmu vnukovi. Keď to už Juro s ňou nemôže vydržať, rozhodne sa, že tú jej mrzutosť navždy vylieči. Namieša jej veľmi zvláštnu medicínu, ktorá je rovnako odpudzujúca ako ona sama, a ktorá má ... šokujúci účinok!

prevzaté: www.gorila.sk























Názov: Matilda
Vydavateľ: Enigma
Rok vydania: 2009

Oficiálna anotácia: Príbeh malého, výnimočne nadaného dievčatka, ktoré v sebe objaví schopnosť pohybovať predmetmi na diaľku Vás pravdepodobne prinúti - ako sa to stalo miliónom detí, ale i dospelých na celom svete - nepustiť knihu z rúk prv než ju dočítate. Vďaka deju plnému napätia, originálnych nápadov a svojrázneho, niekedy až čierneho humoru sa kniha stala ihneď po prvom vydaní v roku 1988 bestsellerom. K úspechu knihy prispievajú aj nenapodobiteľné ilustrácie jedného z najrenomovanejších britských ilustrátorov, Quentina Blaka, dlhoročného spolupracovníka R. Dahla. S potešením predkladáme túto knihu slovenským deťom, ale aj všetkým dospelým, ktorí si chcú v zhone všedného dňa pripomenúť zázračno detskej duše.

prevzaté: www.gorila.sk





















 

Názov: Hastrošovci
Vydavateľ: Enigma
Rok vydania: 2014

Oficiálna anotácia:  Len sa im bližšie prizrite: sú zákerní, škaredí, robia si navzájom zle, trápia zvieratá a nenávidia deti. Napriek tomu sa ich príhodám budete smiať od začiatku až do konca nielen vy, deti, ale aj vaši rodičia, vaši súrodenci i vaši starí rodičia, ktorí sú - o tom nepochybujeme - celkom iní. A ako to s Hastrošovcami nakoniec dopadne? Tak ako v každej rozprávke...

prevzaté: www.gorila.sk























Názov: Danny - majster sveta
Vydavateľ: Enigma
Rok vydania: 2013

Oficiálna anotácia: Danny žije so svojím oteckom v drevenej maringotke za mestom. Otec sa stará o svojho synčeka naozaj vzorne. Až raz ... v jednu noc ... V jednu tmavú noc je otec nútený svojmu synovi odhaliť o sebe veľké tajomstvo, o ktorom doteraz Danny nemohol nič tušiť. Toto tajomstvo celkom zmení ich život, dni začnú plynúť oveľa rýchlejšie ako doteraz, vyplnené vzrušujúcimi udalosťami. Spoločne prežité dobrodružstvá ich vzťah ešte viac upevnia, pretože "každé dieťa si zaslúži rodiča, ktorý je samé prekvapenie."

prevzaté: www.gorila.sk























Názov: Čarodejnice
Vydavateľ: Enigma
Rok vydania: 2012

Oficiálna anotácia: Toto je pravdepodobne prvý "detský horor" vôbec (ak sem nerátame, povedzme... Červenú čiapočku). V príbehu malého chlapca, ktorého čarodejnice premenia na myš, zažijete scény, pri ktorých tuhne krv v žilách, no i množstvo komických situácií. Koniec príbehu je prekvapujúci. Vzťah babičky a vnuka, začarovaného do zvieracej podoby, vás určite dojme a azda vám i trochu pomôže v hľadaní odpovede na otázku, čo je v ľudskom živote dôležité a čo nie.

Za tento neodolateľne originálny príbeh, ktorý bol i sfilmovaný, získal Roald Dahl, ktorého dnes už netreba ani slovenským čitateľom predstavovať, prestížnu literárnu cenu Whitbread Award.

prevzaté: www.gorila.sk























Mnohí moji čitatelia vedia, že milujem knihy Terryho Pratchetta (na blogu som o ňom písala tu tu). Nasledujúcu knihu som už spomínala v inom článku, ale tematicky patrí aj do tohto článku, takže ju uvediem znova: 

Názov: Draky zo Strašihradu
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: V knihe Draky zo Strašihradu objavíte štrnásť darebáckych príbehov. Mladí čitatelia tak môžu po prvý raz nazrieť do literárneho majstrovstva Terryho Pratchetta. Objavte čaro detských príbehov najznámejšieho fantasy autora spolu s nešikovnými čarodejníkmi, s precitlivenými hrdinami či s neuveriteľne odvážnou korytnačkou, ktorá by dala život za každé nové dobrodružstvo. Táto bohato ilustrovaná kniha oslavuje Pratchettovu hru so slovami aj jeho neopakovateľný prístup k rozprávaniu príbehov.

prevzaté: www.gorila.sk























Autor: Patrick Ness & Siobhan Dowd
Názov: Sedem minút po polnoci
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: Dojímavý román o láske, o strate a o nádeji.

Conora trápia desivé sny - každú jednu noc, odkedy mamu v nemocnici sužujú liečebnými procedúrami, ktoré aj tak nezaberajú. Ale tento sen je iný. Keď sa dnes v noci Conor prebudí, v okne ho niekto čaká. Niekto starodávny. Niekto, koho neočakával. Netvor starší ako ľudstvo samo, ktorý Conorovi porozpráva tri píbehy o láske, o strate i o nádeji. Ale na oplátku chce od Conora počuť to, z čoho má najväčší strach: chce počuť pravdu.

Patrick Ness sa v románe Sedem minút po polnoci majstrovsky zhostil námetu zosnulej spisovateľky Siobhan Dowd a napísal úchvatný a dojemný príbeh o strate, o ranách osudu a najmä o sile, ktorú si vyžaduje život po smrti najbližších.

prevzaté: www.gorila.sk























Autor: James Matthew Barrie & Peter Uchnár (ilustrácie)
Názov: Peter Pan
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: Rozprávkový príbeh nás zavedie do Krajiny-Nekrajiny, kde žije odvážny Peter Pan, víla Cililing, nezbední Stratení chlapci, ktorým chýba mama. V rozprávkovom svete sa ocitne aj Wendy, dievča z normálneho sveta, so svojimi dvomi bratmi a zažijú tam množstvo dobrodružstiev. Spoznajú kapitána Háka, tikajúceho krokodíla, dobrotivého Vtáka-Nevtáka, či tlupu indiánov. Hoci mnohé situácie vyzerajú nebezpečne, dobro, priateľstvo a spravodlivosť zvíťazia. Ako v každej správnej rozprávke.  

prevzaté: www.gorila.sk























Autor: Lewis Carroll & Dušan Kállay (ilustrátor)
Názov: Alica v krajine zázrakov
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2010

Oficiálna anotácia: Popredný slovenský ilustrátor Dušan Kállay dostal za ilustrovanie knihy prestížnu Cenu H. Ch. Andersena a počas výstavy k 150. výročiu vydania Alice v krajine zázrakov získalo to slovenské hlavnú cenu Grolier Clubu ako najkrajšie vydanie spomedzi všetkých na svete.

Príbehy o Alici v krajine zázrakov a za zrkadlom, ktoré povymýšľal a spísal ešte v 19. storočí anglický matematik a profesor na univerzite v Oxforde Lewis Carroll, sa stali obľúbenými prakticky na celom svete. Alicu poznajú deti a dospelí rovnako ako Pippi Dlhú pančuchu, Pinocchia alebo Medvedíka Pú. Je známa vec, že matematici majú už z titulu svojho zamestnania neraz veľkú tvorivú fantáziu a zmysel pre obdivuhodné kombinácie, paradoxy a nezmysly. Zmysel pre krásne a bláznivé nezmysly mal aj Lewis Carroll – a jeho Alica sa v tom fantastickom nezmyselnom svete pohybuje s detskou samozrejmosťou a bezstarostnosťou, až dospelí nevychádzajú z údivu. A občas si pritom aj zaveršuje a zaspieva. Jej bláznivé príbehy by mali pobaviť nielen deti, ale aj rodičov či už starých alebo mladých.

Pri príležitosti 25. výročia založenia vydavateľstva Slovart bola táto knižka v roku 2016 dotlačená a opäť zaradená do jeho ponuky.


Autor: Thierry Capezzone & Jan Rybka
Názov: H. Ch. Andersen Junior: Můj kamarád Victor Hugo
Vydavateľ: Grada
Rok vydania: 2016

Oficiálna anotácia: Myslíte si, že období napoleonských válek je nuda? A co kdybyste se přenesli do Paříže té doby a ocitli se zde bez peněz a střechy nad hlavou?
Náš hrdina Hans Christian naštěstí potká mladého Viktora Huga a brzy se z nich stanou opravdoví kamarádi. Viktor rád vypráví klukům z pařížských ulic pozoruhodné příběhy. S jeho pomocí se i malý Hans znovu naučí vyprávět své pohádky. A schválně, který z nich vymyslí pozoruhodnější zápletku?

Komiksová řada o mladém H. Ch. Andersenovi je napínavým a svěžím převyprávěním Andersenových pohádek pro děti každého věku. V tomto komiksovém albu se navíc seznámíte i se slavnými romány Viktora Huga.

Najdete zde také ukázku textu Hanse Christiana Andersena „Pohádka mého života“ v novém a moderním překladu.


prevzaté: www.gorila.sk
 















  






Aktualizácia: 22. 10. 2016

Po zverejnení článku som získala od viacerých ľudí (Lenka, Martina, Elena, xarra 246 - veľké ďakujem!) množstvo zaujímavých knižných tipov. Dané knihy som si vyhľadala a tie, ktoré ma zaujali, uvediem v nasledujúcej časti článku: 

Autor: Rod Campbell
Názov: Milá zoo 
Vydavateľ: Zelený kocúr
Rok vydania: 2013

Oficiálna anotácia: Jedna z najočarujúcejších knižiek Roda Campbella, ktorá sa teší obľube po celom svete už takmer 30 rokov, sa konečne dostáva aj na pulty našich kníhkupectiev. Preložili ju do viacerých jazykov a predalo sa z nej viac než 2 milióny výtlačkov. Dodnes vedie priečky v predajnosti. Príbeh je o malom chlapčekovi, ktorý napíše do zoologickej záhrady, aby mu poslali zvieratko. Rad za radom prichádzajú škatule, ktoré môžeme spoločne pootvárať. A v tej poslednej sa nachádza to najkrajšie a najmilšie zvieratko... Čo myslíte, ktoré?

prevzaté: www.gorila.sk























Autor: Eric Carle
Názov: Nenásytná húsenička 
Vydavateľ: Zelený kocúr
Rok vydania: 2012

Oficiálna anotácia: Eric Carle je jedným z najuznávanejších autorov súčasnej detskej literatúry a jeho príbeh Nenásytnej húseničky je zrejme jeho najznámejším dielom. Knižku preložili do viac ako 50 jazykov a predalo sa z nej 33 miliónov výtlačkov po celom svete.

K popularite Nenásytnej húseničky prispieva jednoduchý text, ktorý opakujúcimi sa vetnými frázami naučí deti počítať, rozpoznávať ovocie a iné dobroty a nakoniec im ukáže aj jeden z najkrajších prírodných javov, ktorý v detských očiach naberá rozmery zázraku. 


Práce Erica Carla sú ľahko rozpoznateľné svojráznou technikou koláže, pestrými farbami a obrázkami, do ktorých sa zamilujete na prvý pohľad. Knižky sú graficky nesmierne zaujímavé, humorné a kreatívne. V Nenásytnej húseničke sú použité aj nezvyčajné techniky tlače, čo robí knižku ešte lákavejšou a dáva priestor mnohým interaktívnym hrám. 


Nenásytná húsenička je autorovou prvou knižkou, ktorá sa objavuje v slovenskom preklade, ale pevne veríme, že čochvíľa môžeme čítať aj o usilovnom pavúkovi, o ufrflanej lienke, alebo o dievčatku, ktorej otecko zniesol mesiac z oblohy.

Ako veľmi môže byť hladná jedna malá húsenička, ktorá sa práve vyliahla z vajíčka? Verte či neverte, zjedla by hoc aj celý svet! Ak nie celý svet, tak aspoň všetko to, čo sa jej na tom šírom svete postaví do cesty a nie je toho málo: rôzne druhy ovocia, tortu, zmrzlinu, kyslú uhorku, lízatko, či klobásu. Nedivme sa preto, že ju po toľkom maškrtení rozbolí brucho. Rozhodne sa, že v nedeľu si urobípôst a na obed si dá iba zelený list. Potom sa pre istotu na nejaký čas zakuklí. Ale čo sa stane po tom? Kto vylezie z kukly? Bude to znova tá istánenásytná húsenička, ktorá sa nám medzičasom "zažrala" do srdca?


prevzaté: www.gorila.sk


















Knihy z edície Potulky ročnými obdobiami:

Autor: Rotraut Susanne Berner
Názov: Potulky jeseňou 
Vydavateľ: Zelený kocúr
Rok vydania: 2012

Oficiálna anotácia: Kniha ocenená množstvom cien vyniká z radu detskej literatúry a teší sa obľube u čitateľov najmä vďaka jej všetrannému využitiu. Pri listovaní knižkou sa dieťaťu rozvíja nielen pamäť a pozorovací talent, ale rozširuje si aj slovnú zásobu a vo veľkej miere sa zlepšuje aj jeho schopnosť koncentrácie. Séria kníh sa skladá z piatich samostatných knižiek, ktoré na seba nadväzujú postavami, miestami, či zvieratkami. Dieťa sleduje ich príbehy zo stránky na stránku a predostierajú sa pred neho každodenné, známe udalosti. Momentálne vyšli v preklade Potulky jeseňou a zimou.

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz























Autor: Rotraut Susanne Berner
Názov: Potulky zimou 
Vydavateľ: Zelený kocúr
Rok vydania: 2012

Oficiálna anotácia: Kniha ocenená množstvom cien vyniká z radu detskej literatúry a teší sa obľube u čitateľov najmä vďaka jej všestrannému využitiu. Pri listovaní knižkou sa dieťaťu rozvíja nielen pamäť a pozorovací talent, ale rozširuje si aj slovnú zásobu a vo veľkej miere sa zlepšuje aj jeho schopnosť koncentrácie.

Séria kníh sa skladá z piatich samostatných knižiek, ktoré na seba nadväzujú postavami, miestami, či zvieratkami. Dieťa sleduje ich príbehy zo stránky na stránku a predostierajú sa pred neho každodenné, známe udalosti. Momentálne vyšli v preklade Potulky jeseňou a zimou.

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz




















 


Autor: Rotraut Susanne Berner
Názov: Potulky jarou 
Vydavateľ: Zelený kocúr
Rok vydania: 2014

Oficiálna anotácia: Po studenej, zasneženej zime nastala voňavá a hrejivá jar. Život sa rozprúdil. Nielen ľudia, ale aj zvieratká túžia po prírode. Čo všetko sa dá objaviť v záhrade, v parku, na ulici alebo na trhu? Do obrázkov sa schovalo množstvo príbehov a my sa znova tretávame s už známymi postavami, ktoré sa túlali jeseňou a zimou. Ak budeme pozorní, zistíme, čo sa s nimi stalo od nášho posledného stretnutia.
 

Kniha ocenená množstvom cien vyniká z radu detskej literatúry a teší sa obľube u čitateľov najmä vďaka jej všetrannému využitiu. Pri listovaní knižkou sa dieťaťu rozvíja nielen pamäť a pozorovací talent, ale rozširuje si aj slovnú zásobu a vo veľkej miere sa zlepšuje aj jeho schopnosť koncentrácie.

prevzaté: www.gorila.sk























Autor: Rotraut Susanne Berner
Názov: Potulky letom 
Vydavateľ: Zelený kocúr
Rok vydania: 2014

Oficiálna anotácia: Po jari prišlo horúce leto. Dozrievajú višne, deti pobehujú bosé a po výdatných letných búrkach sa na oblohe objaví prívetivé slniečko. Dobrodružstvá malého mestečka ožívajú aj v tejto časti Potuliek a k známym postavách pribudnú nové, ktoré môžeme zblízka pozorovať. Autorka nás znova pozýva do hry. Na každej strane totiž schovala malú myšku, ktorú vôbec nie je ľahké objaviť!

Kniha ocenená množstvom cien vyniká z radu detskej literatúry a teší sa obľube u čitateľov najmä vďaka jej všetrannému využitiu. Pri listovaní knižkou sa dieťaťu rozvíja nielen pamäť a pozorovací talent, ale rozširuje si aj slovnú zásobu a vo veľkej miere sa zlepšuje aj jeho schopnosť koncentrácie.


prevzaté: www.gorila.sk






















 
Autor: Ľudmila Podjavorinská
Názov: Žabiatko 
Vydavateľ: Slovenské pedagogické nakladateľstvo - Mladé letá
Rok vydania: 2014

Oficiálna anotácia: Keď pršalo, mrholilo, žabiatko sa narodilo, žabiatko ver´silné ani buk, otvorilo sivé očká, skríklo:,, Mama, kŕk!“ Kto by nepoznal tieto láskou preteplené verše tety Ľudmily? Maličkým deťom ich priblíži klasické leporelo s milými ilustráciami. Ďalšie vydanie obľúbených veršíkov poteší, tak ako predchádzajúce generácie, aj tú najmenšiu. Čo viac povedať k tomuto prekrásne do zelena ilustrovanému leporelu, kviki-kvak? Je to tak.

Výber veršíkov o malom žabiatku zo známej básne Ľudmily Podjavorinskej pre najmenších. Veršíky, ktoré už zľudoveli.


prevzaté: www.gorila.sk

















Autor: Ivona Březinová
Názov: Chlapec a pes 
Vydavateľ: Albatros
Rok vydania: 2011

Oficiálna anotácia: Najnovšia kniha známej českej spisovateľky Ivony Březinovej o chlapcovi na vozíčku a jeho psom kamarátovi.

Julo pôjde tento rok do tretej triedy a jeho psík Cézar začne chodiť do školy tiež. Cézar však bude navštevovať špeciálnu školu, aby sa mohol stať Julovým pomocníkom – školu pre asistenčné psy. Naši dvaja hrdinovia zažívajú rôzne dobrodružstvá, Julo s kamarátmi v škole a takisto Cézar so psími kamarátmi na výcviku. Zaujímavé príhody ich čakajú aj vo voľnom čase, v tenisovej loptičke objavia tajomnú správu, s rodičmi pocestujú na výlet, vypátrajú strateného suseda a mnohé iné.


prevzaté: www.gorila.sk























Autor: Pavel Šrut & Galina Miklínová (ilustrácie)
Názov: Párožrúti 
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: Možno sa aj vám včera alebo práve teraz stratila ponožka. Kto zato môže? Párožrút! Záhadný tvor, ktorý žerie ponožky, ale vždy len jednu z páru. Párožrútov žije na svete asi toľko, koľko je ľudí, takže celkom iste býva nejaký aj u vás doma. Len dvom vyvoleným sa však podarilo párožrúta vidieť: starému profesorovi Kučeráčikovi a mladému starému mládencovi Egonovi Vavrincovi. A práve vďaka nim prenikla do tajomného sveta ponožkožrútov autorská dvojica Pavel Šrut a Galina Miklínová a napísali napínavý a vtipný príbeh, ktorý by deti nemali čítať pred spaním. Nedovolí im totiž od strachu (alebo od smiechu) zaspať.

prevzaté: www.gorila.sk























Autor: Pavel Šrut & Galina Miklínová (ilustrácie)
Názov: Párožrúti sa vracajú 
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2017

Oficiálna anotácia: Pokračovanie príbehov zo skrytého života párožrútov. Z Chichúňa sa stal hrdina. Opúšťa mesto a vyberá sa do Afriky hľadať svojich rodičov. Po mnohých peripetiách sa mu to podarí, ale musí prekonať nástrahy záhadného párožrúta Bona, ktorý uväznil jeho rodičov, aby sa mohol stať ponožkovým vládcom celého čierneho svetadielu. No okrem Bona sa stretne aj s mágiou, musí odhaliť tajomstvo Čiernej ponožky. Našťastie na to nebude sám, prídu za ním jeho verní kamaráti.

prevzaté: www.gorila.sk























Autor: Ľuboslav Paľo
Názov: Veľká nuda: Tim a Pim 
Vydavateľ: Trio Publishing
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: Čo vymýšľajú VAŠE DETI, keď nemajú chuť robiť NIČ UŽITOČNÉ? Myšiaci Tim a Pim si v takej chvíli vybrali samé čudné zábavky. No aj tie ich po čase prestali baviť. A tak sa rozhodli, že sa budú NUDIŤ. Našli si odľahlú lúku, ako stvorenú na nudenie. Prekážala im iba vysoká šteklivá tráva, bzučiaci hmyz a horúce slnko. Čo by však nepodnikli kvôli vysnenej nude? Lúku pekne pokosili aj pohrabali a postavili si prístrešok proti úpalu. Až z toho načisto vyhladli. Nuž si ešte zmajstrovali stôl a stoličky a celí unavení sa pustili do večere. Až vtedy pochopili, že skutočná nuda je vlastne veľmi ŤAŽKÁ PRÁCA...

Úsmevný príbeh nielen pobaví a zabaví, ale aj pomôže "čitateľom začiatočníkom" vnímať jednoduchý dej a abecedu literárnych prostriedkov, ako je dialóg, metafora, humor a pod. Záverečné strany patria hravým úlohám na cibrenie čitateľskej pamäti a bystrosti.


prevzaté: www.gorila.sk























Autor: Marta Hlušíková
Názov: Môj dedko Rýchly šíp 
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2013

Oficiálna anotácia: Knižka bola ocenená cenou BIBIANY ako najkrajšia detská kniha v súťaži Najkrajšie knihy Slovenska 2013. 
 
Rinka trávi prázdniny so starými rodičmi na dedine. Nie sú to len také obyčajné prázdniny, ale pravé indiánske. A ani starí rodičia nie sú len tak hocikto, Sokolie oko a Rýchly šíp totiž bývajú v indiánskej osade, namiesto strašiaka do maku majú totem, s kamarátom Bosou nohou fajčia fajku mieru a z Rinky sa stane Odvážna srnka.

Rýchly šíp má pre svoju Odvážnu srnku pripravené množstvo dobrodružstiev. A tak Rinka zistí, čo to znamená zakopať vojnovú sekeru, prečo je dôležité nevyzradiť indiánske tajomstvo, a aj to, ako sa z Kačacieho rybníka môže stať more.

Knihu ilustrovala Eva Švrčková a je vhodná pre čitateľov od 6 rokov.


prevzaté: www.gorila.sk





















 


Medzi čitateľské tipy sa dostala so svojimi knihami aj Andrea Gregušová:

Názov: Červík Ervín
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2009

Oficiálna anotácia: Červík Ervín je sympatický veselý chlapík, ktorý má zo všetkého najradšej klobúky a pokojný život vo svojom jabĺčku. Keď ho však búrka jedného dňa pripraví o dom na jablonke Ilonke, prežíva vzrušujúcu cestu plnú dobrodružstiev, nebezpečenstva, ale i nových priateľov z ríše hmyzu. Tých, ktorý sa vydajú na cestu spolu s ním, čaká pútavý humorný príbeh s krásnymi ilustráciami a prekvapenie v podobe spoločenskej hry pre celú rodinu.

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz





















 

Názov: Operácia Orech a iné dedkoviny
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2011

Oficiálna anotácia: Bratia Ivan, Ondrej a Tomáš bývajú s rodičmi v mestečku, v ktorom skapal pes. Cez prázdniny sa Ivan a Ondrík sťahujú do Hrušian k babinke a trom dedkom. 

Pravý dedko Vilko - dednožko je najmladší z troch bratov. Je na vozíčku, lebo nemá nohy. Najstarší Vilkov brat je Vendelín, ale volajú ho dedočko. Má veľmi silné dioptrie, bez nich je vlastne takmer slepý. Tretí dedko, deduško Vinco, zasa veľmi slabo počuje. Do Hrušian sa chlapci sťahujú každé leto. To leto, o ktorom rozpráva táto knižka, bolo mimoriadne, hoci sa začalo jedným veľkým sklamaním.


prevzaté: www.gorila.sk





















 
 
Názov: Marína a povaľači
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2014

Oficiálna anotácia: Na povale sivého domu číslo 14 v Tichej ulici nenájdete povaľačov. Staré haraburdy sa tam povaľujú – to áno. Ale okrem nich už nikto. Pavúk Florián si už ani nespomína, kedy sa naposledy vyváľal v prachu a v pavučinách. Kým býval len s komárom Konrádom, občas si spolu poleňošili v hojdacej sieti. Ale potom sa k nim prisťahoval Piér. A čoskoro po ňom sa na povalu zatúlalo dievčatko. Divoké dievčatko. Skrotiť ju a starať sa o ňu nebude vôbec jednoduché. Odvtedy neprešiel na povale jediný pokojný deň.

prevzaté: www.gorila.sk




















 

 
Autor: Gabriela Futová
Názov: Nejdem a basta!
Vydavateľ: Slovenské pedagogické nakladateľstvo - Mladé letá
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: Evka bude čoskoro prváčka. Všetci ju odušu presviedčajú, že sa má tešiť , ale ona nie! O škole dávno vie svoje - je tam nuda, otrava a musíš čušať na mieste, aj keď ťa to nebaví... Evka sa teda rozhodla, že do žiadnej školy nejde a basta! V knižke sa dozvieme, prečo si Evka školu napokon obľúbila, aké rozprávky má najradšej a prečo sú všade obrázky vlkov - a prečo jej napokon neprekáža ani hnusná taška... Evkine trampoty so školou prváčikov určite pobavia, jej vlčie komixové rozprávky po novom ich určite prekvapia a môžu si aj zasúťažiť, pretože tam nájdu rôzne vtipné hádanky a úlohy.

prevzaté: www.gorila.sk






















 
Autor: Krista Bendová
Názov: Osmijanko sa vracia 
Vydavateľ: Buvik
Rok vydania: 2013

Oficiálna anotácia: Knižka vynikajúcej spisovateľky Kristy Bendovej obsahuje 8 najmilších rozprávok z jej rozsiahleho osmijankovského súboru, ktoré vysielal aj Slovenský rozhlas v podaní neopakovateľného Ctibora Filčíka. Autorka, veľká kamarátka detí, rozpráva humorne ladené príbehy, aby deti nielen poučila, ale i potešila. Ilustrácie Boženy Plocháňovej poznajú najmä staršie generácie. V modernej typografii akademického maliara Svetozára Mydlu oslovia čitateľov bez rozdielu veku.

prevzaté: www.gorila.sk




















 


Ilustrátor: Marek Mertinka
Názov: Varila myšička kašičku: slovenské ľudové riekanky
Vydavateľ: Albatros
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: Obľúbené rozkladacie leporelo Varila myšička kašičku ponúka deťom najznámejšie slovenské ľudové riekanky. Otvára im svet krásy slova i obrazu, pomáha cibriť prvé vety, pamäť a buduje ich vzťah k čítaniu. Dynamické hravé ilustrácie Mareka Mertinku plné farieb umocňujú pozitívny vzťah detí ku knižkám. Toto leporelo bude sprevádzať dieťa od najútlejšieho veku až po školu.

prevzaté: www.gorila.sk
























V ďalšej časti článku vám predstavím knihy, ktoré som nedávno objavila v práci

Autor: Jostein Gaarder
Názov: Pomarančové dievča 
Vydavateľ: Verbarium 
Rok vydania: 2014

Oficiálna anotácia: Láska, vesmír, život a smrť – sú veci, o ktorých by sa mal otec porozprávať so svojím takmer dospelým synom. Georg nemal ani štyri roky, keď o otca prišiel. Vo veku 15 rokov sa mu dostanú do rúk listy, ktoré napísal jeho otec tesne pred smrťou. Vzniká tak zvláštny dialóg medzi otcom a synom ponad priepasť času. Prostredníctvom listu Georg spoznáva svojho otca, jeho vnímanie sveta „ako jednu obrovskú rozprávku, v ktorej musíme všetci hrať podľa pravidiel, aj keď im nemusíme nutne rozumieť“. Rozprávanie je pretkané príbehom o tajomnom dievčati s pomarančmi, ktorú zamilovaný Georgov otec všade hľadá a ktorej totožnosť je zahalená rúškom tajomstva až do poslednej chvíle.
 

Príbeh o hľadaní aj ceste, o zmysle života...

„Nechoď na mňa s tým, že príroda nie je zázračná. Nehovor mi, že svet nie je rozprávka.
Ten, kto to nepochopil doteraz, možno si to uvedomí, keď sa rozprávka začne chýliť ku koncu.
Vtedy má totiž poslednú šancu strhnúť si klapky, poslednýkrát si neveriacky pretrieť oči a oddať sa zázraku, s ktorým sa o chvíľu rozlúči a ktorý opustí.
Verím, že mi rozumieš, Georg. Nikto neplače pri rozlúčke s Euklidovou geometriou a periodickým systémom atómov.
Nikto neuroní slzu, keď ho odpoja od internetu alebo veľkej násobilky. Človek sa lúči so svetom, so životom, s rozprávkou. A s hŕstkou ľudí, ktorých má naozaj rád“.


prevzaté: www.gorila.sk























Autor: Ján Čápka
Názov: Nože rýchlo povedz 
Vydavateľ: Georg
Rok vydania: 2016

Oficiálna anotácia: Veršované hádanky s krásnymi ilustráciami Tatiany Vrtochovej.

prevzaté: www.gorila.sk


















 




 
Nasledujúca kniha ma veľmi zaujala krásnymi ilustráciami:

Autor: Beatrix Potter
Názov: Dobrodružstvá zajačika Petríka 
Vydavateľ: Verbarium
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: Všetky deti určite potešia štyri veselé príbehy o kultovom zajačikovi Petríkovi. Príbehy spája postava Petríka, ktorý aj s ďalšími huncútmi rád neposlúcha. Dokonca aj po tom, čo vyrastú a založia si rodiny, dobrodružstvo si ich stále nájde.

Knižka s autorkinými ilustráciami obsahuje všetky štyri rozprávky so zajačikom Petríkom:


  • O zajačikovi Petríkovi
  • O zajačikovi Benjamínovi
  • O Skákajkovcoch
  • O Ryšavcovi

  • prevzaté: www.gorila.sk





















     


    Tíina Nopola (autorka) & Mervi Lindman (ilustrátorka) - ich knihy ma zaujali vtipnými príbehmi a ilustráciami:

    Názov: Sára a traja Otovia
    Vydavateľ: Verbarium
    Rok vydania: 2014

    Oficiálna anotácia: Sára je jediné dieťa svojich rodičov. Privítala by niekoho, s kým by sa mohla hrať. Túžobne hľadí na maminkino bruško a dúfa, že do ich rodiny čoskoro pribudne súrodenec. Zatiaľ však neprichádza ani braček, ani sestrička. A tak zatúži po psíkovi. Rodičia o tom nechcú ani počuť a Sára sa sama vyberie nejakého pohľadať. Na ihrisku stretne troch Otov – malého, stredného a veľkého. Rozhodnú sa jej zadovážiť psíka. Nakoniec sa však všetko vyvinie inak...

    prevzaté: www.gorila.sk























    Názov: Sára a divoké batoľa
    Vydavateľ: Verbarium 
    Rok vydania: 2014

    Oficiálna anotácia: Jedného dňa donesie Sárina mamička z povaly veľkú škatuľu. Je plná Sárinej detskej výbavy, ktorú nadchne najmä jej starý čepček. Svojho malého kamaráta Ota sa rozhodne prezliecť za bábätko. Ten síce najprv nesúhlasí, ale zvíťazí v ňom túžba povoziť sa v kočíku. Keď počas prechádzky stretnú stredného a veľkého Ota, malý Oto by sa najradšej od hanby prepadol. Bábätko je zababušené do perinky, a hoci sa obom Otom čosi nepozdáva, najmä noštek bábätka je im akýsi povedomý, svojho kamaráta neodhalia. Malému Otovi sa našťastie podarí nenápadne utiecť z kočíka, a s čepčekom na hlave si to namieri do zábavného parku a nasadne na vláčik do strašidelného zámku... Divoká naháňačka sa môže začať.

    prevzaté: www.gorila.sk























    Autor: Jozef Pavlovič
    Názov: Bračekovia mravčekovia 
    Vydavateľ: Verbarium
    Rok vydania: 2014

    Oficiálna anotácia: Kde bolo — tam bolo, bolo raz jedno mravčie sídlisko a v ňom veľa-preveľa mravcov. Keby som mal písať o všetkých, nebol by som hotový ani za sto rokov. A keby som si vzal na mušku iba jedného, nemal by som dohromady o čom písať. A tak v tejto knižke vystupujú mravčekovia dvaja. A ja.

    prevzaté: www.gorila.sk























    Autor: Alan Alexander Milne
    Názov: Medvedík Pú 
    Vydavateľ: Slovart
    Rok vydania: 2016

    Oficiálna anotácia: Najväčšia klasika detskej literatúry nesmie chýbať medzi narodeninovými titulmi Vydavateľstva SLOVART. Pôvabná rozprávková knižka o príhodách malého medvedíka a jeho priateľov s pôvodnými ilustráciami E. H. Sheparda. Každá nová generácia detských čitateľov nanovo prežíva s Medvedíkom Pú a jeho kamarátmi Prasiatkom, Híkajom, Krištofom Robinom a Tigrom hrdinské skutky a zázračné dobrodružstvá. Kniha Medvedík Pú, ktorá prvýkrát vyšla v roku 1926, dostala cenu Najčítanejšia detská kniha.

    prevzaté: www.gorila.sk























    Autor: Toňa Revajová & Martina Matlovičová (ilustrácie)
    Názov: Denis a jeho sestry 
    Vydavateľ: Slovart
    Rok vydania: 2016

    Oficiálna anotácia: Čarovná kniha Tone Revajovej bola jednou z prvých detských kníh slovenských autorov, ktoré sú dnes pýchou Vydavateľstva SLOVART. Aj preto vychádza pri príležitosti 25. narodenín s novou obálkou.

    Denis je obyčajný chlapec. Jeho všedné dni sú plné vzrušujúceho detstva, takže vlastne ani nemôžu byť všedné. Jeho priateľstvo k Lenke a Maťovi je také silné, až niekedy sníva o tom, že sú jeho súrodencami. Rodičia sa rozhodnú pre adopciu a do rodiny prichádza staršie dievčatko, Mirka. Zrazu má Denis naozajstnú staršiu sestru.

    prevzaté: www.gorila.sk













     




     

    4 komentáre:

    1. Ojojoooj, moc ďakujem za tipy. Moje bábätko je síce zatiaľ tiež iba na ceste (očakávame ho začiatkom apríla), ale už sa chystám na Bibliotéku do Bratislavy a chcem pokúpiť niektoré slovenské rozprávky a detské knižky (v ČR kde žijeme sa slovenské knihy moc nepredávajú a chcem, aby vedelo aj náš rodný jazyk). Veď čítať mu môžem už teraz, kým je ešte v brušku a vieš ho k literatúre od samého začiatku.

      Môj wishlist je zatiaľ takýto - http://www.martinus.sk/wishlist/RV2DG3FPBLC4 ale pridám doň postupne aj knihy z tvojho zoznamu, nejedna ma zaujala.
      Teším sa na ďalší zoznam a blahoželám k bábätku :)

      OdpovedaťOdstrániť
      Odpovede
      1. ahoj! najprv - ďakujem za komentár. :) syn sa mi narodí v decembri, ale chcem byť pripravená aj z tohto - literárneho - hľadiska. :) tvoj martinusácky wishlist sa mi páči - viaceré knihy z článku tam už máš, viacero kníh poznám, ale zatiaľ som ich nepridala... pozriem si ho neskôr podrobnejšie a možno inšpiruješ ty mňa (a aj ostatných). ...nech sa tebe aj bábätku darí. ;)

        Odstrániť
    2. xixi, na tieto veru máte s bejby čas :-) Určite pre najmenších odporúčam Milá ZOO, Nenásytná húsenička, Potulky, Počítaní z vyd. Baobab, klasiku Môj macík, Svrček a mravce, Žabiatko a nádherné je leporelo Všechno je to na Zahradě z vyd. Běžíliška :-)

      OdpovedaťOdstrániť
      Odpovede
      1. dúfala som, že zareaguješ a ako som si myslela, tvoja reakcia je pre mňa veľmi informačne hodnotná. ;) ...heh, ja viem, že tie knihy, čo som v článku uviedla, sú pre staršie deti. no ľahšie sa mi z takýchto kníh (ako začiatočníčke) vyberalo, preto som to nepoňala, že od najmenších detí po väčšie. tvoje tipy vyhľadám, preštudujem a popridávam do článku. ďakujem!

        Odstrániť