Vyhľadávať v tomto blogu

piatok 2. decembra 2016

Decembrové knižné novinky (2016)


Názov: Smrť na druhom brehu
Autor: Dominik Dán
Vydavateľ: Slovart

Oficiálna anotácia: Začiatky deväťdesiatych rokov boli hektickým obdobím nielen na oddelení vrážd, ale v celej spoločnosti. Čo sa dialo v Našom Meste automaticky registrovali aj detektívi, a nielen registrovali, aj riešili, vyšetrovali a vypočúvali. Zo zelenáča Richarda Krauza je samostatne pracujúci detektív a s parťákom Jozefom Fischerom zvaným Chosé riešia jeden prípad za druhým. Tento sa stal na jar 1994 ‒ na brehu rieky Morava na úrovni 4. kilometrovníka našli dvaja výrastkovia polozahrabanú, polorozpadnutú mŕtvolu muža. Nič zvláštne, pokojne mohla skončiť v krematóriu a na štátne trovy jej mohli podkúriť - to by ale nesmela mať uprostred čela pravidelný kruhový otvor s priemerom 9 mm. Stačil jeden pohľad a dvojici detektívov bolo hneď jasné, že ho nespôsobil vrták, ale olovo odliate do tvaru guľky. No z akej pištole bola vystrelená a čia ruka ju v tom momente držala, sa dozvedia až po dlhom vyšetrovaní, Chlapci z mord partie sa riadne zapotia, lebo nič nevedia ani o vrahovi, ani o obeti. Mŕtvy chlap nikomu nechýba. Nevedia ani to, že kruhový otvor uprostred čela sa onedlho stane symbolom vybavovania si účtov v podsvetí, ktoré sa práve začína formovať.

prevzaté: www.gorila.sk























Názov: Louskáček
Autor:
neuvedený
Vydavateľ:
Svojtka&Co.

Oficiálna anotácia:
Pohodlně se usaďte a pusťte se do prohlížení krásných ilustrací a čtení napínavé pohádky napsané podle příběhu E. T. A. Hoffmanna - pohádky o Louskáčkovi!

prevzaté: www.gorila.sk



















Názov: Silo 3: Prach
Autor:
Hugh Howey
Vydavateľ:
Knižní klub

Oficiálna anotácia:
Kultovní román Silo čtenářům představil fascinující a propracovaný postapokalyptický svět podzemních základen. Turnus vylíčil, co stálo u zrodu tohoto světa. A v Prachu, závěrečném dílu bestsellerové trilogie, se tento svět dobere svého konce. Život v silech už nebude mít dlouhého trvání: operace Padesát Světového řádu spěje k vyvrcholení, to však bude jiné, než mohl kdokoli očekávat. Osudy hrdinů ze Sil 1, 17 a 18 se protnou, aby přinesly poslední velký příběh a odpovědi na otázky, které se vinuly celou sérií. Prach vypráví o nezlomné touze přežít navzdory osudu i okolnostem. Vypráví o zlobě, zkáze, naději a vykoupení. A hlavně o lidech a jejich existenci ve světě, který je až nebezpečně povědomý – ve světě, jehož zkázu (jsme) si přivodili sami…

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz























Názov: Hvězdy mezi Sluncem a Měsícem
Autori:
Lucia Jangová & Susan McClelland
Vydavateľ:
Ikar CZ

Oficiálna anotácia:
Svědectví ženy, která přežila věznění v KLDR a podařilo se jí i s malým dítětem uprchnout do Mongolska, odtud do Jižní Koreje a posléze do Kanady. Autorka s mrazivou věcností popisuje podmínky v zemi, naprostou lhostejnost státních představitelů k utrpení lidí a všudypřítomné policejní špehování. Lidé už často nejsou zvyklí uvažovat sami za sebe a zcela mechanicky vykonávají nařízení pohlavárů, aktivně donáší na spolupracovníky, provádějí veřejnou sebekritiku a o vůdci si nedovolí ani zapochybovat. Neméně šokující je i náhled do prostředí věznic a pracovních táborů.

prevzaté: www.gorila.sk























Názov: Z područí islámu
Autor:
Ayaan Hirsi Ali
Vydavateľ:
Ikar CZ

Oficiálna anotácia:
Titul světoznámé autorky poskytuje podrobný vhled do fungování muslimské komunity. Autorka popisuje jednotlivé oblasti života, v nichž se západní a islámské pojetí odlišuje: vztahy v rodině (k rodičům, sourozenců mezi sebou, postavení dívek v rodině) a otázku násilí. V tradiční muslimské komunitě v podstatě neexistuje vztah jedinec-stát. Jedinec sám o sobě nemá žádný význam, musí být součástí klanu. Náboženství a dodržování koránu představují základní osu života a je nemyslitelné, že by se někdo vzepřel. Základní vzdělání spočívá v doslovném odříkávání koránu. V podstatě jde o indoktrinaci, která zahrnuje mechanické opakování jednotlivých veršů, prokládané přednáškami o tom, jak je třeba nenávidět Židy, stát Izrael, americké imperialisty a všechny nevěřící, kteří jsou zodpovědní za špatné postavení muslimů ve světě (i Ayaan chodila do takové školy). Tento druh „vzdělání“ probíhá nejen v arabských zemích, ale i v madrasách na britské či francouzské půdě. Právě komplexnost, s níž islám prostupuje životem muslimské komunity, a odlišný způsob uvažování představují základní problém integrace do západního prostředí. Terorismus jako takový tvoří pouze špičku ledovce.

prevzaté: www.gorila.sk























Názov: Klikař
Autor:
Vu Trong Phung
Vydavateľ:
Dokořán

Oficiálna anotácia:
Patrně nejslavnější román moderní vietnamské literatury, Klikař, je příběhem Zrzka Xuâna, mládence z chudých poměrů, který se nejprve protlouká životem v ulicích Hanoje, ale pak sérií šťastných náhod dosáhne vysokého společenského postavení. Pomůže manželům Civilizovaným s modernizací vietnamské společnosti, uzdraví, a posléze i pomůže sprovodit ze světa jejich bohatého dědečka, vyvolá zájem bohaté vdovy, paní Zástupcové-Velitelové... Nakonec se mu dokonce podaří odvrátit válečný konflikt se Siamem. Živý a zábavný příběh není jen nenáročnou humoreskou, ale i groteskně satirickým popisem hanojských středních tříd z doby francouzské pozdně koloniální správy. Pro svou kritiku společnosti a erotické motivy byl román komunistickým režimem dlouhou dobu zakázán.

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz























Názov: Konec hlídky
Autor:
Stephen King
Vydavateľ:
BETA - Dobrovský

Oficiálna anotácia:
Napínavý román Konec hlídky je velkolepým závěrem detektivní trilogie, která se stala bestsellerem deníku New York Times a jejíž první dvě části – Pan Mercedes a Právo nálezce – v nakladatelství Beta nedávno vyšly. Pachatel hrůzných činů leží v nemocnici a jeho uzdravení je nejisté, přesto má neuvěřitelnou moc páchat to nejhorší myslitelné zlo. Pokud ho vyšetřovatel Bill Hodges s Holly Gibneyovou brzy nezastaví, stanou se jeho oběťmi i oni…

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz























Názov: Poslední žid
Autor:
Noah Gordon
Vydavateľ:
Knižní klub

Oficiálna anotácia:
V roce 1492 je Španělsko ovládáno inkvizicí. Její útok proti židovskému obyvatelstvu dosahuje rozměrů holocaustu. Statisíce židů jsou vyhnány ze svých domovů. Třináctiletý chlapec je svědkem smrti svého otce a bratra, ale raději, než by zapřel víru, vydává se na útěk přes celou zemi... Na jeho konci ho čeká svoboda, láska a kariéra doktora a léčitele.

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz























Názov: To
Autor:
Stephen King
Vydavateľ:
Ikar

Oficiálna anotácia:
Ak si nespomenieš, neprežiješ. Ak si spomenieš, zomrieš. Derry nie je obyčajné malomesto. Pod jeho povrchom spí prastaré zlo. Vždy keď sa prebudí, na niekoľko rokov rozpúta v Derry a okolí smršť neopísateľných hrôz. Strašná sila, ktorú možno nazvať len To, ovláda obyvateľov, vraždí nevinné deti a zdá sa, že ju neuspokojí nič okrem najvyššej obete. Kto ju prinesie tentoraz? Skupinka priateľov, ktorí v Derry vyrástli, dnes žije roztrúsená vo všetkých kútoch sveta. Sú bohatí, úspešní aj slávni, ale nie sú šťastní. A najmä im chýba veľká časť spomienok na desivé udalosti z detstva. Kto im vymazal pamäť? Ak to chcú zistiť, musia sa opäť stretnúť s pradávnym zlom. Kedysi sa mu dokázali vzoprieť a prežiť. Ale dnes už nie sú deťmi a niečo podstatné, čo im kedysi pomohlo zahnať To, im chýba.

prevzaté: www.gorila.sk























Názov: Poviedky
Autor:
Ernest Hemingway
Vydavateľ:
Ikar

Oficiálna anotácia:
Hemingwayov autorský výber poviedok vyšiel roku 1938, v slovenčine prvý raz roku 1961. V textoch akoby sa premietal celý spisovateľov život – ocitneme sa uprostred Afriky pod Kilimandžárom, v michiganských lesoch, na talianskom fronte, v povojnovom Francúzsku či Španielsku. Poviedky vychádzajú v novom slovenskom preklade Vladislava Gálisa.

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz



















Názov: Vrecko plné zrna
Autor:
Agatha Christie
Vydavateľ:
Slovenský spisovateľ

Oficiálna anotácia:
Vynikajúca detektívka s Jane Marplovou v hlavnej úlohe. Všetečnú starú dámu zo St Mary Meadu zvedavosť znovu prinúti rozlúčiť sa s pokojným životom na anglickom vidieku. Záhadné úmrtie majiteľa londýnskej firmy spôsobí vrásky na čele aj inšpektorovi Neelovi zo Scotland Yardu. Pestrá minulosť obete totiž poskytuje nemálo motívov na vraždu, o rodinnom pozadí ani nehovoriac. Pekná vdova v najlepších rokoch, dcéra vetriaca príležitosť pripútať si dedičstvom nádejného nápadníka, prvorodený syn strachujúci sa o existenciu firmy, jeho brat dobrodruh či ich drahé polovičky – tí všetci môžu smrťou Rexa Fortescua získať. Vrahom je však len jeden z nich...

prevzaté: www.gorila.sk























Názov: Vlastnou hlavou: Ako predal Fico krajinu oligarchom
Autor:
Marek Vagovič
Vydavateľ:
Premedia

Oficiálna anotácia:
Prvá kniha zo zákulisia Smeru je príbehom Roberta Fica a jeho strany z pohľadu investigatívneho novinára, ktorý odhalil viaceré dôležité kauzy. Usilovný študent a aktívny zväzák Fico na sebe tvrdo pracoval, aby sa raz dostal medzi elitu. Dnes už trojnásobný premiér však spravil hneď na začiatku osudovú chybu. Spojil sa s vplyvnými oligarchami, ktorí zbohatli za Mečiara. Podnikatelia, čo založili svoj biznismodel na obchodovaní so štátom, zainvestovali a vyplatilo sa. Vďaka túžbe byť na vrchole za každú cenu sa stal Fico ich vazalom a dlžníkom.

Mecenáši jeho strany pretlačili svojich ľudí do vlády, parlamentu aj strategických podnikov. Ich firmy ovládli zdravotníctvo, energetiku, dopravu, obranu či IT sektor. Biznis dokonca začali robiť samotní politici Smeru. Robili to bez škrupúľ, pretože sa mohli spoľahnúť na kľúčových ľudí vo vedení polície a prokuratúry. Správali sa, akoby boli navždy nedotknuteľní. Predstavitelia zlatej mládeže s veksláckymi spôsobmi, ktorí sa prezentovali ako ctihodní občania. V skutočnosti poznali len tri slová: peniaze, známosti a beztrestnosť.

Vo vzduchu však cítiť, že sa niečo zlomilo. Politická garnitúra, ktorá v koalícii s obchodníkmi v pozadí uniesla štát, si uvedomuje, že zašla priďaleko. Aj preto sa množia pokusy o diskreditáciu politických protivníkov a kritických novinárov. A eliminujú sa policajti a prokurátori, ktorí chceli poctivo vyšetriť podozrenia z konšpiračných bytov a luxusných rezidencií. Studená vojna za zmenila na otvorený spôsob boja. Bez zábran a pravidiel. Zdá sa, že niekomu ide o všetko.

prevzaté: www.gorila.sk























Názov: Dejiny sveta v skratke
Autor:
Christopher Lascelles
Vydavateľ:
Ikar

Oficiálna anotácia:
Ako dlho sú tu ľudia? Kedy bola bronzová doba? Kde vznikli prvé civilizácie? Kde boli Ostrovy korenia? Kto bol chán Chubilaj? Táto kniha odpovedá na tieto otázky a aj na mnohé ďalšie v priebehu rýchlej cesty od Veľkého tresku až po 21. storočie. Nachádza sa v nej aj tridsaťšesť mapiek, špeciálne vyhotovených na pomoc čitateľom, aby si mohli dať do súvislosti udalosti, miesta a ríše. Výsledkom je historická príručka dôveryhodná svojím širokým záberom a príjemná pomerne skromným rozsahom. Je mimoriadne vhodná ako štartovací mostík na získanie dokonalejšieho prehľadu o svetových dejinách.

prevzaté: www.gorila.sk























Názov: Astrid Lindgrenová - Válečné deníky 1939-1945
Autor:
Astrid Lindgrenová
Vydavateľ:
Slovart CZ

Oficiálna anotácia:
Denníky Astrid Lindgrenovej vyšli po prvýkrát v roku 2015 vo Švédsku a okamžite sa stali senzáciou. Text prekypuje hlbokým smútkom i strachom, zároveň však slávnu spisovateľku kníh pre deti (Pippi Dlhá pančucha, Emil z Lönnebergy) predstavuje ako presvedčenú humanistku, ktorá si odvážne, s humorom a láskou stojí za svojimi názormi. Jej denník je tak komentárom k dobovým udalostiam aj osobným záznamom toho, ako dramatické svetové udalosti ovplyvňujú životy nás všetkých. Kniha je bohato ilustrovaná reprodukciami stránok z je denníkov aj doposiaľ nepublikovanými fotografiami z rodinného života.

prevzaté: www.gorila.sk



















Názov: Způsoby vidění
Autor:
John Berger
Vydavateľ:
Labyrint

Oficiálna anotácia:
Jedna z nejinspirativnějších a nejvlivnějších knih o umění a vizualitě, která je právem považována za zakladatelskou klasiku oboru vizuálních studií. Poprvé vyšla v roce 1972, ale dodnes neztratila nic ze své břitké pronikavosti, s níž bezprostředně a srozumitelně zpřístupňuje základní vědění o obrazech a dívání, do té doby zastřené sofistikovanými mystifikacemi profesionálních teoretiků a kritiků. Sedm esejů (z nichž tři jsou čistě obrazové) se zabývá takovými tématy, jako jsou moderní reprodukce starých mistrů, zobrazováním ženské nahoty, vztahu vidění a moci anebo reklamou. Kniha Způsoby vidění (Ways of Seeing) britského kritika, spisovatele a výtvarníka Johna Bergera (nar. 1926) představuje klíčovou publikaci z oblasti teorie vizuální kultury. Oproti původní černobílé verzi český překlad, který nyní vychází vůbec poprvé, doprovází bohatý obrazový materiál v barvě.

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz



















Názov: Čas zapomnění
Autor:
Sharon Guskin
Vydavateľ:
Ikar CZ

Oficiálna anotácia:
Strhující a dojemný román o naději, že je možné přemoci smrt, ztrátu a zapomnění. Noah je chytrý čtyřletý chlapec, ale přesto je z něj jeho maminka Janie zoufalá. Její syn tvrdí, že jeho matkou je někdo jiný, na svůj věk má nepochopitelně rozsáhlé znalosti a nevysvětlitelný strach z vody. Po řádce specialistů, kteří si s Noahem nevědí rady, se Janie nakonec rozhodne navštívit dr. Andersona, odborníka na reinkarnaci a život před životem. Doktor Anderson dokončuje na toto téma knihu a v Noahovi vidí poslední důležitý kousek skládačky. Pátrání je zavede až před dveře ženy, jejíž syn se už sedm let pohřešuje…  

prevzaté: www.gorila.sk























Názov: Svet podľa Filka
Autor:
Martin Filko
Vydavateľ:
Slovart

Oficiálna anotácia:
Kniha textov Martina Filka (1980 - 2016) prináša plastický pohľad na jednu z najvýraznejších osôb slovenského verejného života posledného desaťročia. Editori vybrali jeho najlepšie články z prierezových tém ekonómie, hospodárskej politiky, spoločnosti a zdravotníctva. Doslov napísali Martinovi rodičia, Ľudovít Ódor a Konštantín Čikovský. Kniha je popretkávaná osobnými spomienkami priateľov a doplnená doteraz neverejnou obrazovou prílohou.

prevzaté: www.gorila.sk























Názov: Ján Langoš. Strážca pamäti
Autor:
Alexander Balogh
Vydavateľ:
Artforum

Oficiálna anotácia:
Knihu, ktorá prináša civilný portrét Jána Langoša prostredníctvom rozprávania jeho rodiny, priateľov a známych, tvoria dva druhy navzájom sa prelínajúcich textov – autorov rozhovor s Langošovou manželkou Gabrielou a prerozprávané stretnutia s približne dvadsiatkou podstatných ľudí Langošovho života. Predslov napísal Martin M. Šimečka, záver knihy, ktorá ponúka veľké množstvo fotografií, tvoria dva monologické texty dcér Jána Langoša. Hoci autor i respondenti, samozrejme, neobchádzajú kľúčové udalosti života tohto disidenta a politika, kniha nie je investigatívnym dielom a nekladie si za cieľ byť historiografickou ani politologickou publikáciou.

prevzaté: www.gorila.sk























Názov: Ráno sa zobudím a nie som mŕtvy: rozhovory o bohu, sexe, filme, smrti
Autori:
Iris Kopcsayová & Pavel Branko
Vydavateľ:
Marenčin PT

Oficiálna anotácia:
Kniha rozhovorov s Iris Kopcsayovou obsahuje debaty na spoločenské, politické a filozofické témy: o konzumnej spoločnosti, utečencoch, slovenskom štáte, o viere v boha, ateizme, eutanázii, zmysle života. Odkrýva Brankove názory aj na osobnejšie otázky, ako vernosť, láska, manželstvo, problematický vzťah k ženám aj jeho neuróza. Sú to všetko originálne názory vzdelaného človeka, ktorý má za sebou životnú skúsenosť z viacerých politických režimov, človeka, ktorý prežil Mauthausen ale uchoval si duševnú sviežosť a životný optimizmus.

prevzaté: www.gorila.sk























Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára