Vyhľadávať v tomto blogu

utorok 21. februára 2017

Februárové knižné novinky (2017)


Názov: Peníze
Autor: Émile Zola
Vydavateľ: Omega

Oficiálna anotácia: Hlavním hrdinou knihy je zkažený finančník Aristides Saccard, který se rozhodl využít idealismu svého souseda a založit banku, jejímž údajným cílem by bylo pokřesťanštění arabského světa. Ve skutečnosti se od začátku jedná o jeden velký tunel. 

prevzaté: www.gorila.sk


















 
Názov: U rodinného krbu
Autor: Émile Zola
Vydavateľ: Omega

Oficiálna anotácia: V elegantním středostavovském činžáku v centru Paříže žije několik vážených rodin. Na první pohled se jedná o velmi spořádané měšťany, žijící v souladu s obecnou morálkou, ale když nahlédneme pod pokličku, najednou uvidíme jen amorální lumpy, kterým nic není svaté.

prevzaté: www.gorila.sk
















  


Názov: Příliš krátký provaz
Autor: Matthew FitzSimmons
Vydavateľ: Knižní klub

Oficiálna anotácia: Je to už deset let, co beze stopy zmizela čtrnáctiletá dcera senátora Lombarda. Případ nikdy nebyl vyřešen. Když však Gibson Vaughn, bývalý mariňák a mimořádně schopný hacker, dostane fotografii, na níž je Suzanne, jeho nejlepší kamarádka z dětství, zachycena v době, kdy už se pohřešovala, pouští se do vlastního pátrání. Jenomže podle všeho není jediný, kdo se o osud ztraceného děvčete začne znovu zajímat Vynikající, akcí nabitý politický thriller!

prevzaté: www.gorila.sk



















Názov: Umrlčí cesta
Autor: Peter May
Vydavateľ: Host
Poznámka: dotlač

Oficiálna anotácia: Pokud byste někoho zabili, pamatovali byste si to. Nebo snad ne?

Na opuštěnou pláž na hebridském ostrově Harris moře vyplaví neznámého muže. Je těžce podchlazený a sotva naživu. Neví, kdo je, ani jak se tam dostal. U sebe má mapu takzvané Umrlčí cesty. Netuší, kam ho zavede, ale ví, že se po ní musí vydat.

Detektiv George Gunn vstupuje na břeh ostrůvku ležícího dvacet mil západně od Vnějších Hebrid se zlou předtuchou. Na skále tu byl nalezen muž utlučený k smrti a detektiv musí zjistit, kdo to udělal a proč.

Dospívající dívka leží ve svém pokoji v Edinburghu a zoufale se snaží zjistit pravdu o smrti svého otce, průkopnického vědce. Čím víc se dozvídá o povaze jeho výzkumu, tím víc tuší, že za jeho zmizením stál někdo jiný.

Umrlčí cesta sleduje tři nebezpečné cesty k šokující pravdě — a ke zjištění, že nevědomost nás může stát život.

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz



















Názov: Dešťová hůl
Autor: Jiří Hájíček
Vydavateľ: Host
Poznámka: pravdepodobne dotlač

Oficiálna anotácia: Předešlé literární sondy obrácené do minulosti české vesnice následuje nyní román ze současnosti. Opět silný příběh, v němž kromě lidí tentokrát hrají důležitou roli pozemky — zděděná pole a spory kolem jejich vlastnictví. Venkovská krajina jihočeských blat je vůbec v textu silně přítomna a kromě jedinečné atmosféry dodává příběhu i historický kontext a také nepřímo vstupuje do osudů hlavních postav.

Zbyněk, profesí správce pozemků, se po mnoha letech setkává se svou dávnou láskou, aby jí pomohl se zdánlivě jednoduchým majetkoprávním problémem. Vrací se na venkov, na místa svého dětství a dospívání, a zamotává se do nejasných okolností pozemkového sporu, ale také do osobní a manželské krize. Potýká se s nespavostí, bloudí krajinou a katastrálními mapami a nad ním se jako přízrak vznáší bláznivý venkovský aviatik z osmnáctého století. Ve zlomovém okamžiku jde Zbyněk s tváří pomalovanou válečnými barvami do boje. Za to, co považuje za správné, za sny dětství a „aby se jednoho rána neprobudil jako někdo jiný“.

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz

















 

Názov: Případ ukradeného zubu
Autor: William Ritter
Vydavateľ: Host
Poznámka: dotlač

Oficiálna anotácia: Abigail Rooková a podivínský detektiv R. F. Jackaby znovu zasahují.

Rok 1892, New Fiddleham, Nová Anglie. Věci tu nikdy nejsou takové, jaké se zdají být, zvláště když jsou Abigail Rooková a její excentrický zaměstnavatel R. F. Jacka by opět vyzváni, aby vyšetřovali nadpřirozené jevy.

Nejprve se objeví zákeřní měňavci zamaskovaní jako roztomilá koťátka. O den později je jejich majitelka nalezena mrtvá a na krku má podivnou bodnou ránu. Hned nato se z blízkého Gad’s Valley ztratí dinosauří zub odkrytý při nedávných vykopávkách a v údolí začne řádit neidentifikovatelná bestie, která napadá zvířata i lidi a nechává za sebou jen zmrzačená těla. Policista Charlie Cane, který se do údolí odstěhoval z New Fiddlehamu, žádá o pomoc, a tak se Abigail s Jackabym vydávají chytit zloděje, příšeru a vraha.

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz



















Názov: Modlitba za Černobyl: kronika budoucnosti
Autor: Svetlana Alexijevič
Vydavateľ: Pistorius & Olšanská

Oficiálna anotácia: 26. dubna 1986 zničila série výbuchů reaktor a budovu 4. energobloku černobylské atomové elektrárny, nacházející se nedaleko od běloruských hranic. Černobylská katastrofa se stala největší technologickou katastrofou 20. století.

Pro malé Bělorusko (má 10 milionů obyvatel) znamenala národní neštěstí. Za Velké vlastenecké války zničili němečtí fašisté na běloruském území 619 vesnic i s obyvatelstvem. Po Černobylu přišla země o 485 vesnic a osad. Za války zahynul každý čtvrtý Bělorus, dnes žije každý pátý na zamořeném území. To představuje 2,1 milionu lidí, z toho 700 000 dětí. Počet nemocných rakovinou se po Černobylu znásobil 74krát, úmrtnost se zvýšila o 23,5 %, nejvíc lidí umírá v produktivním věku mezi 45 až 50 lety, zatímco stářím umírá jen jeden člověk ze čtrnácti.

Kniha laureátky Nobelovy ceny Světlany Alexijevičové je sestavena z rozhovorů s lidmi z černobylské oblasti, jejichž život neštěstí zásadně ovlivnilo, s vdovami po hasičích, kteří byli jako první bez jakékoliv ochrany posláni hasit hořící elektrárnu, s mobilizovanými vojáky nasazenými v obrovském měřítku, často nesmyslně, na likvidaci následků katastrofy, s vysídlenými rolníky, vědci, kteří měli zakázáno informovat obyvatelstvo, stranickými pracovníky, kteří zbytečně a marně čekali na pokyny shora. Můžeme ji číst jako varování před technologickou apokalypsou, ale i jako obžalobu komunistického režimu, jehož vinou byla černobylská elektrárna postavena fušersky a s nedostatečnou precizností a který v okamžiku, kdy bylo potřeba rázně jednat, lhal vlastním lidem, rozsah celého neštěstí zastíral a svou nečinností a nekompetentností zapříčinil smrt tisíců lidí. Řada ruských historiků a politologů je přesvědčena, že otřes, jenž černobylská katastrofa způsobila v ruské společnosti, byl jednou z hlavních příčin rychlého pádu komunistického režimu o tři roky později.

prevzaté: www.gorila.sk



















Názov: Darwinovy ceny: Odpočítávání konce
Autor: Wendy Northcutt
Vydavateľ: XYZ

Oficiálna anotácia: Pokračování celosvětově populární série příběhů o lidech, kteří sami sobě přivodili kuriózní smrt neuvěřitelně hloupým způsobem. Tyto historky zpočátku kolovaly jen po e-mailech. V roce 1993 je americká bioložka Wendy Northcuttová začala sbírat a později založila web Darwin Award. Principem Darwinovy ceny je předpoklad, že lidská hloupost, která způsobí smrt svému nositeli, je dána geneticky a v duchu Darwinovy teorie přirozeného výběru se tak tento nebezpečný gen odstraňuje.

prevzaté: www.gorila.sk



















Názov: Jmenuji se Lucy Bartonová
Autor: Elizabeth Strout
Vydavateľ: Motto

Oficiálna anotácia: Jsou pouta, která nepřetrháte, ať se snažíte sebevíc... Působivý román od autorky, která dostala Pulitzerovu cenu.

Lucy Bartonová vyrůstala v chudobě a izolaci na venkově v Illinois. Matka ji sice milovala, ale nedokázala ji ani její sourozence ochránit před hrubostí otce. Pro své rodinné prostředí se Lucy stala terčem posměšků ostatních dětí a jejím jediným přítelem byl osamělý strom v poli. Podařilo se jí však získat stipendium a naději, že studiem unikne drsnému prostředí a své minulosti. Snažila se stát spisovatelkou a zcela zpřetrhala vazby na rodinu. Po letech se ocitla na delší dobu v nemocnici a stále se nemohla zotavit. Pak ji přijela navštívit matka a Lucy s překvapením zjistila, že některá pouta se nepřetrhnou nikdy.

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz



















Názov: Noční obloha od jara do zimy: pozorujte hvězdy celý rok
Autor: Tomáš Gráf
Vydavateľ: Nakladatelství Fragment

Oficiálna anotácia: Není nic krásnějšího než zvednout oči k noční obloze a prohlížet si hvězdy. Ne každý však ví, že v průběhu roku se souhvězdí a planety, které jsou na nebi vidět, mění. Díky poloze Česka na zeměkouli můžeme totiž pozorovat hned čtyři různé oblohy: jarní, letní, podzimní a zimní.

Pokud se chcete naučit v souhvězdích orientovat, počkejte si na jasnou noc, vezměte do ruky našeho obrazového průvodce a pojďte se toulat po hvězdách. S ním se na nebi neztratíte!

prevzaté: www.gorila.sk



















Názov: Jak se loví hlupáci: ekonomie manipulace a klamu
Autori: George Akerlof & Robert Shiller
Vydavateľ: Management Press

Oficiálna anotácia: Ve své provokativní publikaci, plné přesvědčivých a výstižných příkladů ze života, její autoři, zpochybňují klasickou tezi moderní ekonomie, tradovanou již od dob Adama Smithe, že neviditelná ruka trhu vždy přináší materiální blahobyt. Dokládají, že trh může být jak prospěšný, tak může člověku škodit, protože není imunní vůči využívání triků a pastí, jež z lidí dělají „dojné krávy“, a soustředí se na moderní způsoby podvodného jednání a psychologického nátlaku.

prevzaté: www.gorila.sk



















Názov: Neobyčejné okamžiky historie
Autor: Karel Pacner
Vydavateľ: Plus

Oficiálna anotácia: Překvapivé, někdy dokonce neuvěřitelné příběhy moderních dějin, kterým, ač je to s podivem, historici nevěnovali zatím pozornost, objevil publicista a popularizátor vědy Karel Pacner. Hrdiny poutavé knihy jsou např. první dáma USA Jacqueline Kennedyová, která působila celé dvacetiletí coby nenápadná nakladatelská redaktorka a podnítila českého autora k vydání významného titulu, či Putinovi političtí vězni, jako např. oligarcha Michail Chodorkovskij. Autorův záběr na poli historie 20. a nyní už i 21. století je velmi široký a výběr témat opravdu pestrý. Čtenáře čeká mj. příběh farmakoložky, která odolala nátlaku velké firmy a zachránila tisíce novorozeňat, tajemství Nobely závěti či nešťastné planety Pluto, stejně jako odhalení okolností možného atomového útoku v době pražského jara a léta 1968.

prevzaté: www.gorila.sk



















Názov: Třikrát za svítání
Autor: Alessandro Baricco
Vydavateľ: Slovart CZ
Poznámka: kniha vyšla aj v slovenčine v roku 2013 - http://www.nejlevnejsi-knihy.cz/kniha/trikrat-na-svitani.html

Oficiálna anotácia: Dvě postavy, tři povídky, jedna neobvyklá časová rovina. V knize Třikrát za svítání mají dva protagonisté možnost třikrát se setkat, vždy v klíčovém momentě života, jenž neplyne pouze od narození ke smrti. Jejich setkání je vždy jedinečné, první i poslední. Další křehká a podmanivá kniha Alessandra Baricca.

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz



















Názov: Čierna vdova
Autor: Daniel Silva
Vydavateľ: Slovenský spisovateľ

Oficiálna anotácia: Najnovší strhujúci triler z populárnej série Daniela Silvu. Legendárny špión a reštaurátor Gabriel Allon sa chystá prevziať funkciu riaditeľa izraelskej tajnej služby, no v poslednej chvíli mu tom zabráni bombový útok v parížskej štvrti Marais. Bezradná francúzska vláda požiada Allona, aby odstránil strojcu útoku, prv než udrie znova. Hľadaným teroristom je muž, ktorého volajú Saladin. Ak ho chce Allon dolapiť, musí nastrčiť agentku do najnebezpečnejšej teroristickej skupiny na svete. Je ňou skvelá lekárka, mladá žena rovnako odvážna ako krásna. Na Gabrielov príkaz vystupuje ako čierna vdova bažiaca po pomste. Čaká ju nebezpečná cesta z parížskych predmestí cez ostrov Santorini a islamský kalifát až do Washingtonu, kde Saladin plánuje apokalyptickú noc hrôzy, ktorá má zmeniť chod svetových dejín...

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz



















Názov: Muži Marie Terezie
Autor: Hanne Egghardtová
Vydavateľ: Ikar CZ

Oficiálna anotácia: V době vlády Marie Terezie byly vedle krvavých válek taky uskutečněny reformy s dalekosáhlou, dodnes platnou účinností. V devíti bohatě ilustrovaných, živoucích portrétech představuje autorka ty muže, kteří měli pro Marii Terezii velký význam. Na jedné straně soukromé vztahy, na druhé její politické rádce a generály.

prevzaté: www.gorila.sk



















Názov: Bezbožná ulička
Autor: Marina Stepnovová
Vydavateľ: Slovart

Oficiálna anotácia: Ruská spisovateľka Marina Stepnovová dostala za svoj prvý román Lazarove ženy prestížnu literárnu cenu Veľká kniha. Pochádza z mesta Jefremovo v Tulskej oblasti. Spočiatku písala básne, v roku 2000 začala časopisecky publikovať prózu. Ivan Ogariov sa odmalička usilovať žiť inak, ako mu diktovali rodičia, škola, armáda, životný štýl predmestia hlavného mesta či práca. Vyštudoval lekársku fakultu, začal pracovať ako lekár a oženil sa. Po rokoch si uvedomí, že žije ako ostatní... dokým sa nezaľúbi do mladej dievčiny, pre ktorú je v živote najdôležitejšia sloboda.

prevzaté: www.gorila.sk



















Názov: Dáma s tygříkem
Autor: Raymond Smullyan
Vydavatelia: Argo & Dokořán
Poznámka: pravdepodobne dotlač

Oficiálna anotácia: Světově proslulý filozof, kouzelník, matematik a logik Raymond Smullyan je dobře znám i u nás mimo jiné svými logickými šarádami o poctivcích a padouších, díky nimž dokázal přiblížit širokému publiku tak hluboký koncept, jakým jsou slavné Gödelovy věty. Dáma s tygříkem je jednou ze Smullyanových klasických pokladnic logických úloh, které čtenáři poskytují oslnivě nový náhled na matematickou logiku a do nového světla staví i zdánlivě jednoduché pojmy, jako je pravda nebo důkaz. V devatenácti kapitolách se text vyvíjí od jednoduchých hádanek a metahádanek až k složitějším paradoxům týkajících se pravděpodobnosti, času a změny. Na konci knihy sledujeme se zatajeným dechem inspektora Craiga ze Scotland Yardu, který musí vyřešit zapeklitou záhadu, aby odvrátil hrozící katastrofu. Smullyan i v této knize prokazuje, že je nedostižným mistrem překladu hlubokých myšlenek do jednoduchých příběhů a hádanek, k jejichž pochopení čtenář nepotřebuje žádné matematické vzdělání, stačí mu pouze trpělivost a chuť se něco zajímavého dozvědět.

prevzaté: www.gorila.sk



















Názov: Ariel
Autor: Sylvia Plathová
Vydavateľ: Argo
Poznámka: autorka napísala aj vynikajúci román Sklenený zvon - https://www.martinus.sk/?uItem=201725 (pravdepodobne vypredaná) - odporúčam prečítať

Oficiálna anotácia: Druhá básnická sbírka Sylvie Plathové nazvaná Ariel, vydaná v roce 1965, tedy dva roky po autorčině smrti, patří k nejslavnějším angloamerickým básnickým knihám dvacátého století. K jejímu kultovnímu statusu samozřejmě nemalou měrou přispěl příběh obestírající její vydání: mladá, nadějná, půvabná básnířka, zmítaná od dětství úzkostmi a depresí, si po rozpadu svého manželství vzala život; texty z její pozůstalosti pak vydal její manžel a otec jejích dvou dětí, básník Ted Hughes – a ukázalo se, že Ariel je autorčino opus magnum… Výsadní postavení Sylvie Plathové v rámci moderní angloamerické literatury ovšem není způsobeno jen oním tragickým příběhem, nýbrž především nespornou silou její poezie: Plathová je básnířka nesmírně sensitivní, básnířka přetavující veškeré podněty zvenčí v zcela svébytný, bolestný výraz, který je přitom v básních reflektován, pozorován jaksi z odstupu, s drsnou a všeprostupující ironií.brbr K věhlasu autorčiny poezie v českém kontextu pak bezesporu přispěly překlady Jana Zábrany, pro něhož Plathová představovala velké, uhrančivé téma. Překladu sbírky Ariel se věnoval bezmála dvacet let – a nad hotovým dílem si poznamenal: „Žádná ženská mě v životě neutahala tak jako Sylvia Plathová (…) Do těch básní se nelze dostat paklíčem, spíš to chce rozrazit skořápku jako ořech – a pak začít pracovat se střepy (…) Budu rád, jestli tenhle překlad přežiju. Poněvadž je to spíš zápas, spíš rvačka, při které jeden škrtí druhého – spíš tohle než překlad.“

prevzaté: www.gorila.sk



















Názov: Citadela
Autor: Antoine de Saint-Exupéry
Vydavateľ: Vyšehrad

Oficiálna anotácia: V edici Světová próza vychází již ve 5. vydání úplný překlad Saint-Exupéryho Citadely. Text, který se našel v Saint-Exupéryho pozůstalosti, byl z poloviny autorem neupravovaný a na mnoha místech docházelo k opakování myšlenek. Při krácení textu byly vybrány metafory, které byly nejvíce výstižné a které nejpřesněji vyjadřovaly Exupéryho myšlení. Také nebyly vytištěny texty, které nemohly vyjít z ideologických důvodů. Neupravený text bude zvlášť kladně hodnocen milovníky Citadely, protože budou moci patrněji sledovat vývoj myšlenkových pochodů a vytváření básnické řeči. V tomto komplexu je také nejvíce zvýrazněna duchovní linka autorovy básnické meditace. Úplné vydání jistě zaujme i vlastníky zkráceného vydání, které v Čechách vycházelo dříve.

prevzaté: www.knihysova.sk


















Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára