Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 13. marca 2017

Marcové knižné novinky (2017)


Názov: Kouř
Autor: Dan Vyleta
Vydavateľ: Knižní klub

Oficiálna anotácia: Temný i čarovný román z "trochu jiné" viktoriánské éry. Anglie je zahalena dýmem a sazemi; ty ale nepocházejí ze začouzených továren a komínů, ale z lidí. Je obecně známo, že hřích, vášeň a další nízké pudy se projevují dýmem, který stoupá z těl těch, kteří se nedovedou ovládat; pouze vyšší třída, trénovaná v sebekontrole, je schopná žít v čistotě. A vládnout těm ostatním. Thomas a Charlie vyrůstají v elitní škole, kde z nich Kouř dostanou po dobrém nebo po zlém. Co se však stane, když chlapci zjistí, že vše, čemu je učili, je lež?

prevzaté: www.gorila.sk
















  


Názov: Až přijde noc
Autor: Favel Parrett
Vydavateľ: Práh

Oficiálna anotácia: Blízký příběh z dalekých končin světa i lidské duše. Působivý a skvěle odvyprávěný příběh o těch životních okamžicích, které nás změní, a o těch, které nás spasí. Po útěku z pevniny se měl jejich život obrátit k lepšímu. Ale Isle a jejímu bratrovi připadá, že vším prosakuje matčin smutek a studená, vlhká šeď hobartských kamenných ulic. Potom, jednou ráno, spatří Isla červenou loď. Ta barva jí rozzáří celý den. A když se námořník z té lodi spřátelí s její matkou, začne jim všem vyprávět své příhody – z Antarktidy, z rodného Dánska, ze života na lodi. Jako buřňáci černobílí, kteří snášejí drsné podmínky na nejchladnějším místě planety, se tahle osamělá dívenka z konce světa dozvídá, že může jet kamkoliv, být kýmkoliv. Ale stejně tak poznává, že stejně snadno to všechno může ztratit. Dvě dlouhá léta převrátí Isle život naruby.

prevzaté: www.gorila.sk



















Názov: Terry Pratchett: Duše fantasy
Autor: Craig Cabell
Vydavateľ: Talpress
Poznámka: podľa webu Discworld.cz vyjde najneskôr 12.3. - http://www.discworld.cz/novinky.php, Martinus.sk najprv písal rovnaký dátum vydania, potom ho však zmenil na 30.4.; ostatné sledované e-kníhkupectvá sa o knihe nezmieňujú
Oficiálna anotácia: neuvedená. O knihe som zistila, že sa jedná o biografiu (o živote Terryho Pratchetta). 

Fotografia obálky je zatiaľ nedostupná.
 
Názov: Mlčení
Autor: Endó Šúsaku
Vydavateľ: Vyšehrad
Poznámka: kniha vyjde v marci podľa Martinus.sk a Nejlevnější knihy.cz

Oficiálna anotácia: Autor se ve své rozsáhlé románové tvorbě často zabývá otázkami vztahů kultur Východu a Západu. Není proto divu, že jej zaujalo období konce středověku a začátku novověku, odpovádající druhé polovině 16. a začátku 17. století, kdy se jeho vlast vyrovnávala s první vlnou evropské civilizace. Děj románu je zasazen do doby, kdy po desetiletích otevřených styků se Japonsko, střežící své kulturní tradice a politickou nezávislost, evropskému vlivu uzavřelo a nežádoucí vetřelce krutě trestalo. Pronásledování neunikl ani hrdina románu, jehož osudy líčí podle osobnosti, Siciliána Giuseppe Chiary, jednoho z takzvaných ,,korobi bateren", misionářů, kteří podlehli mučení a zřekli se své víry. Dramatický příběh zaujme nejen věrností historického rámce, ale především hloubkou svědectví o síle naděje, která zbavena povrchní iluze dokáže překonat i krajní lidskou nouzi. Snad právě tento důvěryplný pohled na svět založil mimořádný ohlas Endóovy knihy.

prevzaté: www.gorila.sk



















Názov: Rodiče a děti
Autor: Zdeněk Matějček
Vydavateľ: Vyšehrad
Poznámka: kniha vyjde v marci podľa Martinus.sk a vydavateľa; Nejlevnější knihy.cz uvádza dátum 3. 4. (niekoľkokrát už dátum menil), podľa Gorila.sk kniha vyšla 27. 2., napriek tomu však uvádza: "Tovar nie je práve na sklade. Dodacia doba môže trvať aj pár týždňov."

Oficiálna anotácia: V době tak znejištěné, jako je ta naše, se jistě vyplatí sáhnout ke „klasice“, k níž dnes nepochybně patří i kniha Rodiče a děti slavného dětského psychologa profesora Matějčka. V téměř stovce drobných i šířeji rozpracovaných kapitolek, které provázejí nově narozeného človíčka až za práh jeho dospělosti, se autor zastavuje u problémů, s nimiž se setkává každá rodina. Přináší je na svět dítě, nesou si je však v sobě i rodiče. Tento zorný úhel – rodiče a děti – proto v Matějčkově práci jednoznačně převažuje. Kniha je určena především mladým rodičům, prarodičům, vychovatelům, pedagogům a koneckonců všem, kdož chtějí prostřednictvím dětského světa porozumět světu a životu vůbec.

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz



















Názov: Láska je příběh: nová teorie vztahů
Autor: Robert J. Sternberg
Vydavateľ: Portál

Oficiálna anotácia: Kognitivní psycholog Robert Sternberg proslul svou trojúhelníkovou teorií lásky, podle níž se každá láska vyznačuje přítomností nebo nepřítomností tří složek: intimity, vášně a závazku. To, jak taková konfigurace složek vzniká, autor popisuje ve své novější teorii, v níž lásku pojímá jako příběh. Naše zkušenosti i naše společnost nám poskytují určité příběhy popisující různé podoby lásky. My některé z nich nevědomě přijímáme jako sobě vlastní a snažíme se je ve vztazích naplnit. Podle toho, jak naše příběhy ladí s příběhy našich partnerů, jsou potom naše vztahy stabilní, nebo nestabilní. I laik může s pomocí této knihy lépe pochopit, jaký je jeho příběh lásky, případně jak ho změnit, aby vyjadřoval to, po čem daný jedinec skutečně touží.

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz



















Názov: Za tajemstvím pohádek: proč a jak je číst v dnešní době
Autor: Bruno Bettelheim
Vydavateľ: Portál
Poznámka: kniha vyjde v marci podľa Martinus.sk a Knihysova.sk, vydavateľ presný dátum vydania neuvádza

Oficiálna anotácia: Dodnes vysoce uznávanou prací amerického psychoanalytika rakouského původu Bruna Bettelheima se stala jeho kniha Za tajemstvím pohádek. V ní autor tvrdí, že je nezbytné, aby se děti v raném věku setkávaly se světem klasických pohádek. Pohádky umožňují zhmotnění obsahů dětského nevědomí ve vědomých fantaziích, jejichž prostřednictvím se dítě učí zvládat obtíže svého života a postupně v něm nacházet smysl. Hrdina, kterým bývá někdo, kdo původně vypadá hloupě nebo bezbranně, symbolizuje nezralé, o své štěstí bojující já, kdežto protivník, jemuž se nakonec dostane zaslouženého trestu, představuje zlé impulzy, s nimiž se dítě učí zacházet. Proto je v pořádku, jsou-li klasické pohádky někdy kruté, ale příběh, který je pro dítě prospěšný, by zároveň měl končit dobře, a dát tak dítěti naději. Druhá část knihy přináší rozbor a výklad mnoha pohádek, jako je Jeníček a Mařenka, Sněhurka, Šípková Růženka, Popelka, Červená Karkulka či Zlatovláska a tři medvědi. Autor ve svém pojednání užívá klasickou psychoanalytickou terminologii, ale jeho text je čtivý a srozumitelný. Doslov Lucie Lucká.

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz



















Názov: Můza
Autor: Jessie Burton
Vydavateľ: Argo
Poznámka: český preklad vychádza v marci, slovenský preklad je plánovaný na apríl

Oficiálna anotácia: Strhující příběh plný záhad a zvratů tvoří dvě dějové linie: první z Anglie šedesátých let dvacátého století, druhá ze Španělska konce třicátých let. Do Londýna přijíždí Odelle, mladá absolventka univerzity na Trinidadu. Píše básně, ale musí prodávat boty. Má pocit, že štěstí jí konečně začíná přát, když získá místo písařky v galerii a seznámí se s mužem, jemuž matka odkázala pozoruhodný obraz – pravděpodobně mistrovské dílo španělského malíře Isaaca Roblese. Kolem obrazu houstne spleť záhad a klamů, takže Odelle brzy neví, komu může věřit a co je pravda. Klíč k ní se ztrácí někde v bouřlivých časech těsně před občanskou válkou ve Španělsku, kde v chudé vesnici spolu s rodiči tráví léto nadaná Olive, dcera vídeňského obchodníka s obrazy, a odkud pochází Isaac Robles, který se chce slávou vyrovnat Picassovi.

Jedinečný dramatický příběh o ctižádosti, lásce a touze lidí více či méně talentovaných i o tom, jak naše životy nutně utváří doba, do níž jsme se narodili.

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz



















Názov: Čas mého života
Autor: Jerome Klapka Jerome
Vydavateľ: Vyšehrad

Oficiálna anotácia: Autobiografie z pera autora Tří mužů ve člunu a na toulkách, kterou Jerome K. Jerome vydal v roce 1926, pouhý rok před svou smrtí. Svým typickým duchaplným, výstižným stylem a zároveň bez servítků se vrací do krásných i krušných časů svého dětství a dospívání, k rodičům a smutku z jejich ztráty. Vzpomínky na chudobu a výchovu ve viktoriánské Anglii a v poměrně vypjatém náboženském duchu střídají historky o prvních krocích ke spisovatelské slávě, následných úspěších i potížích s kritikou, divadlem a tehdejšími nepříliš přívětivými zákonitostmi nakladatelského světa. Komentáře neujdou ani autorovi slavní kolegové, Amerika a cesty po Evropě, které si mohl dovolit, když konečně prorazil, a které ho poté inspirovaly k dalším dílům. Důležitým milníkem v Jeromově životě byla i první světová válka a jeho působení coby řidiče sanitky a laického zdravotníka, s níž poté souvisí i jeho úvahy o životě, víře a morálních postojích. Českým čtenářům, kteří zatím Jeroma K. Jeroma znají převážně jen jako slavné jméno, nabízí tato kniha pohled do časů a života vskutku pozoruhodného člověka.

prevzaté: ivysehrad.cz



















Názov: Můj dědeček by mě popravil
Autor: Nikola Sellmair
Vydavateľ: Metafora

Oficiálna anotácia: „Jsem vnučka Amona Götha, muže, který postřílel stovky lidí – a protože jsem černá, podle něj podřadné rasy, nejspíš by zabil i mě…,“ říká Jennifer Teegeová. Její život se odhalením rodinného tajemství obrátil vzhůru nohama. V osmatřiceti objevila na fotografii v knize svou matku a dědečka. Tento objev nadobro roztříštil Jennifeřinu identitu i představu o sobě samé. Do té doby znala Amona Götha jen ze slavného filmu Schindlerův seznam a měl pro ni tvář herce Ralpha Fiennese, stejně jako pro miliony lidí po celém světě. Brutální velitel koncentračního tábora Plaszow, Schindlerův kumpán v pitkách, ale současně jeho naprostý protiklad. Göth zabil tisíce nevinných lidí, s potěšením je vlastnoručně střílel nebo na ně štval psy. V roce 1946 za to skončil na šibenici. Jeho životní družkou byla Ruth Irene Kalderová, Jennifeřina babička, která se v táboře mimo jiné o jeho psy starala. Roku 1983 spáchala sebevraždu. Jennifeřina matka byla Němka, otec Nigerijec, ale matka ji brzy po narození odložila do ústavu, kde Jennifer zůstala do sedmi let. Od té doby vyrůstala u adoptivních rodičů. Poté, co je Jennifer konfrontována s temnou rodinnou minulostí, nevidí jinou cestu než zpátky do minulosti. Pustí se do pátrání a nakonec se setká i se svou matkou. V doprovodu novinářky Nikoly Sellmairové rozkrývá rodinnou historii, navštěvují místa, kde se vše odehrálo. Vydají se do Polska i Izraele. Jennifer si brzy uvědomí, že každý krok vede od původního zděšení a znechucení směrem ke znovuzískání svobody.

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz

















 

Názov: Chlapec na vrcholu hory
Autor: John Boyne
Vydavateľ: Slovart CZ

Oficiálna anotácia: Když osud malému Pařížanovi Pierrotovi určí, že bude žít u tety na vrcholu hory, nemá chlapec ještě ponětí, kam se svět řítí. Jenže píše se rok 1935 a tajuplný dům, kde teta pracuje jako hospodyně, je zlověstný Berghof, horské sídlo Adolfa Hitlera. Vůdce si vezme Pierrota pod svá ochranná křídla a uvrhne ho do neznámého, nebezpečného světa moci, tajemství a úkladů – a chlapec si bude muset zvolit, na kterou stranu se přidá.  

prevzaté: www.gorila.sk



















Názov: Veľká kniha tmy
Autor: Helena Haraštová
Vydavateľ: B4U Publishing

Oficiálna anotácia: Mysleli ste si, že sú ulice vášho mesta a krajina vôkol neho v noci tiché a opustené? Táto kniha vás vyvedie z omylu! Zistíte, že existujú nočné živočíchy, ktoré sú aktívne, kým vy spíte, i rastliny, ktoré svietia v tme. Nájdu sa dokonca aj ľudia, ktorí v noci pracujú - keď vy vstávate, oni idú ešte len spať! Budete mať príležitosť pozrieť sa, čo sa v noci deje v lese, v meste, v dedine, na letisku, a tiež, aké živočíchy obývajú večnú temnotu na dne oceánov a pod zemou.  

prevzaté: www.gorila.sk



















Názov: Maková knižka
Autori: Mária Abrahámová & Gabriela Čechovičová
Vydavateľ: Ikar

Oficiálna anotácia: Mak je tradičná slovenská plodina. Československo až do druhej svetovej vojny patrilo k jeho najväčším vývozcom. V súčasnosti už jeho pestovanie nie je také rozšírené, ale mak zostal obľúbenou súčasťou nášho jedálneho lístka. Dnes sa na Slovensku pestujú štyri potravinárske odrody maku: modrá, sivá, hnedá a albínska biela, chuťovo veľmi osobitá. No chuť všetkých štyroch odrôd stojí za to. Vyskúšajte ju v skvelých koláčoch, slaných aj sladkých, tradičných či moderných, inšpirovaných medzinárodnou kuchyňou. Zoznámte sa s makovým olejom a makovou múkou, vyrobte si makové mlieko, makové pesto alebo smoothie. Presvedčte sa, že mak nepatrí len do tradičnej štrúdle, mrežovníka, buchiet či na rezance, ale pripravte z neho cheesecake, makrónky, panna cottu, krehké Pavlovovej tortičky s makovou šľahačkou alebo griotkové tartaletky. Nič to, ak budete mať maku plné zuby!

prevzaté: www.gorila.sk

















 

Názov: Černé díry: Reithův cyklus přednášek pro BBC
Autor: Stephen Hawking
Vydavateľ: Argo

Oficiálna anotácia: Dvojice přednášek vysílaná letos stanicí BBC. Stephen Hawking proslul setrvalou snahou přiblížit nesmírně složitou problematiku současné fyziky nejširšímu laickému publiku. Součástí tohoto úsilí i letošní rozhlasové přednášky o černých dírách, nejpodivuhodnějších objektech známého vesmíru. Jde o téma, ke kterému se ve své odborné a popularizační práci opakovaně vrací, a pro tuto příležitost svůj výklad co možná zjednodušil, aby ho mohl pojednat v určeném čase, srozumitelně a přehledně.

prevzaté: www.gorila.sk


















 
Názov: Niečo viac
Autor: Patrick Ness
Vydavateľ: Slovart

Oficiálna anotácia: Patrick Ness patrí k najtalentovanejším autorom súčasnosti. V románe Niečo viac búra hranice medzi žánrami a otvára tínedžerskú literatúru všetkým vekovým kategóriám.

Chlapec menom Seth zomiera. Život mu vezmú besniace morské vlny. No potom sa prebudí. Nahý, smädný a hladný. Ale živý. Ako je to možné? Spomína si na vlastnú smrť, ako sa mu trieštili kosti, ako si rozlámal lebku o kamenné morské dno. A ako to, že sa prebral? A kde sa vlastne nachádza? Ulice sú mu povedomé, ale všetko je opustené a zničené. Čo sa to deje? A prečo vždy keď zatvorí oči, podľahne spomienkam, ktoré mu pripadajú reálnejšie ako svet okolo. Čo je skutočné? Seth hľadá odpovede a dúfa, že tu nie je sám, že toto predsa len nebude jeho osobné peklo... A čoho sa najviac desí? Že tu je ešte niečo viac... 

prevzaté: www.gorila.sk



















Názov: Malá Dorritka
Autor: Charles Dickens
Vydavateľ: Omega

Oficiálna anotácia: V minulosti dlužníci velmi často končili ve vězení. Podobný osud potkal i Williama Dorrita. Ve věznici s ním vyrůstají i jeho děti - Fanny, Amy a Edward. Pro ně ale vězení neplatí a mohou je opouštět. Amy, zvaná Malá Dorritka, proto rodině vypomáhá jako švadlena. Přitom se seznámí s Arturem, který zjistí, že by Amin otec vězení mohl opustit…

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz



















Názov: Tiché dívky
Autor: Eric Rickstad
Vydavateľ: Host
Poznámka: pravdepodobne dotlač

Oficiálna anotácia: Provokativní, ambiciózní a nezapomenutelný příběh si zamilují čtenáři Iana Rankina, Joa Nesbøho a Grega Ilese.

Když Frank Rath odevzdal odznak detektiva, myslel si, že už se vraždami nebude muset zabývat. Stal se soukromým vyšetřovatelem a v zapadlém městečku v severním Vermontu sám vychovává dceru. Jednoho dne je však u silnice nalezeno opuštěné auto a zdá se, že jeho majitelka, krásná mladá dívka, zmizela beze stopy. Během vyšetřování Rath odhaluje nejtemnější stránky lidské duše. Mladé ženy se záhadně ztrácejí jedna za druhou a policie se snaží přijít na to, co dívky spojuje. Ratha trápí vlastní násilná a bolestná minulost a znovu zjišťuje, že zlo číhá všude, i v malých, zdánlivě idylických městečkách — a nikdo není v bezpečí.

prevzaté: www.gorila.sk

















 

Názov: Přechod
Autor: Justin Cronin
Vydavateľ: Knižní klub
Poznámka: pravdepodobne dotlač

Oficiálna anotácia: Úvodní díl rozsáhlé, napínavé trilogie, kterou Stephen King označil za „jeden z nejvýraznějších úspěchů americké fantasy“. V tajných coloradských podzemních laboratořích pracují na pokusech, jež mají posílit imunitní systém člověka a prodloužit mu život. Testují je na odsouzencích k smrti a na těch, které nikdo nebude postrádat. Nakonec vyvinou virus, jenž mění lidi ve vraždící a téměř nesmrtelná monstra. Virus, který se záhy rozšíří po Zemi, vyhladí skoro celou populaci a její zbytky donutí k zoufalému boji o záchranu. Přežije i šestiletá Amy, která má v sobě skryté schopnosti, jak této apokalypse čelit. A která se stane poslední nadějí lidstva… Přechod a jeho pokračování – Dvanáctka a Město zrcadel – dobyly nejvyšší místa žebříčků The New York Times a Sunday Times a vysloužily si přirovnání ke kultovním titulům: Kingovu Svědectví či McCarthyho Cestě. Společnost Fox chystá adaptaci v podobě televizního seriálu, produkce se ujal Ridley Scott.

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz



















Názov: Skleněný zámek
Autor: Jeannette Walls
Vydavateľ: Mladá fronta
Poznámka: kniha vyšla aj v slovenčine v roku 2008 (vypredaná) - tento román je vynikajúci - odporúčam prečítať

Oficiálna anotácia: Příběh čtyř dětí, které vyrůstají v nekonformní rodině v USA 60. let – otec, pokud je střízlivý, učí děti fyziku, geologii, ale hlavně umí skvěle vyprávět neuvěřitelné příběhy a podněcuje jejich fantazii. Někdy však vykradl samoobsluhu a pár dnů se doma neukázal. Matka, umělkyně, která namísto toho, aby 15 minut svého času obětovala na přípravu jídla, raději jde namalovat obraz. Proto se děti musí protloukat životem samy. Tento životopisný příběh ale vyniká tím, jak autorka líčí své rodiče s nesmírnou láskou a pochopením, přestože celé dětství prožila v chudobě a úzkostech, co s nimi bude.

Ne náhodou se kniha po svém vydání držela tři roky na nejvyšších příčkách bestsellerových žebříčků New York Times a nyní se začíná natáčet podle tohoto příběhu film s Woodym Harelsonem, Naomi Watts a oscarovou Brie Larsson.  


prevzaté: www.gorila.sk



















Názov: Vila Klára
Autor: Fero Rajec
Vydavateľ: Slovart

Oficiálna anotácia: Príbeh bratislavskej rodiny na pozadí historických udalostí druhej polovice 20. storočia. Dejinné udalosti nie sú len kapitoly v učebniciach, odrážajú sa aj na životoch bežných ľudí. Druhá vlna znárodnenia po februárovom prevrate v roku 1948 sa dotkla aj rodiny majiteľa zlatníctva Alexa Reimanna. Zrazu prišiel o všetko, čo vybudoval, o svoj obchod aj o takmer dostavanú vilu. On i jeho rodinní príslušníci sa stali zo dňa na deň nepriateľmi štátu. Život im znepríjemňuje Štátna bezpečnosť, no i napriek tomu sa snažia žiť svoje životy najlepšie, ako vedia. Až rok 1989 prinesie aspoň nejaké zadosťučinenie.   

prevzaté: www.gorila.sk



















Názov: Včely
Autor: Piotr Socha
Vydavateľ: Slovart

Oficiálna anotácia: Nádherná bohato ilustrovaná kniha zo sveta včiel a včelárov vám ukáže, ako si náš najväčší symbol usilovnosti nažíva vo svojom magickom kráľovstve. Naučíte sa všetko o stavbe tela včiel i o tom, ako si stavajú úle. Nakuknete do ich obydlí a spoznáte ich každodenné zvyky a zručnosti. Zistíte, prečo včely tancujú, i to, ako sa dostali na Napoleonov plášť. Dozviete sa, odkiaľ vieme, že sa na svete objavili ešte skôr, ako dinosaury. Vyskúšate si prácu včelárov, preveziete sa kamiónom, ktorý vozí úle do mandľových sadov, ochutnáte všetky možné druhy medu. Len opatrne: nech vás neštipnú!

prevzaté: www.gorila.sk
 


















Názov: Kafkův pavilon
Autor: Tony Samuelsson
Vydavateľ: Argo

Oficiálna anotácia: Po Hitlerově vítězství ve druhé světové válce je Švédsko vazalským nacistickým státem. "Obyčejní lidé" si více méně spokojeně žijí své obyčejné životy, "krátkolebí", odsouzení k vymizení z genetického dědictví, živoří v ghettech a spisovatelé se musí rozhodnout - budou sloužit novému Švédsku? Délka jejich pobytu v této uzavřené „spisovatelské kolonii“ záleží výhradně na tom, jak ochotně a kvalitně poslouží režimu. Román z žánru alternativní historie se zabývá otázkami osobní zodpovědnosti, svobody, mezilidských vztahů i (spásné?) síly literatury a kultury obecně. Můžeme v něm najít paralely jak k minulosti (nabízí se mj. i československé období normalizace), tak k současné situaci v Evropě. Protože sklouznout ke společnosti, kde jsou si všichni rovni, ale někteří jsou si rovnější, je tak snadné.

prevzaté: www.gorila.sk



















Názov: Marie a Magdalény
Autor: Lenka Horňáková-Civade
Vydavateľ: Argo

Oficiálna anotácia: Magdaléna, Libuše, Eva… jedna rodová linie a stejný osud: všechny vyrůstají bez otce. Magdaléna zažila nacistickou okupaci, Libušino dětství, rámované kolektivizací, končí za okupace vojsky Varšavské smlouvy, Eva je dítětem normalizace. A jedna po druhé svým osobitým způsobem vypráví o lásce, o naději, o světle v temnotách a o vnitřním zdroji síly, která každé z nich umožní nést hlavu vztyčenou navzdory nepřízni osudu i historie. A jedna po druhé vypráví i o Marii, jejich matce, babičce a prababičce, která jako archetypální ženské božstvo onu sílu opatruje a šíří.

Lenka Horňáková-Civade pevným, a přitom křehkým, průzračným a zpěvným stylem prostřednictvím svých hrdinek vystavěla rodinnou ságu, příběh jedné rodiny, navzdory tragickým okolnostem velmi prostý, navzdory velké historii velmi všední a navzdory obyčejnosti velmi silný.

prevzaté: www.gorila.sk



















Názov: Smäd
Autor: Jo Nesbo
Vydavateľ: Ikar

Oficiálna anotácia: V Osle nájdu mŕtve ženské telo vo vlastnom byte obete. Na krku má stopy po železnom chrupe a z tela vycicanú krv. Vyšetrovací tím vedie Katrine Brattová. Vraždy odkazujú na prejavy vampirizmu, ktorý mnohí kriminálni psychológovia vnímajú veľmi kontroverzne. Pribúdajú ďalšie obete, ale spája ich jedno: všetky ženy boli aktívne na internetovej zoznamke. Harry Hole si už tri roky užíva pokojný rodinný život a odovzdáva svoje skúsenosti nádejným vyšetrovateľom na policajnej škole. Osud ho však prinúti vrátiť sa do hry. Vytvorí paralelný vyšetrovací tím. Jedine on vidí za brutálnymi vraždami aj iný motív. Je vrahom skutočne vampirista?  

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz



















Názov: Tí, čo odchádzajú - tí, čo zostávajú
Autor: Elena Ferrante
Vydavateľ: Inaque.sk

Oficiálna anotácia: V tretej časti Neapolskej ságy sa z dievčat Eleny a Lily stávajú ženy. Lila, ktorá sa v šestnástich vydala, má malého syna, opustila manžela a výhody, ktoré jej prinášalo manželstvo, a pracuje ako robotníčka vo fabrike. Elena odišla zo štvrte, skončila vysokú školu a vydala úspešný román. Otvorili sa jej dvere do sveta vzdelaných ľudí. Obe ženy sa snažia prebúrať múry väzenia, ktorým je život v biede, nevedomosti a podriadení sa. Plávajú v mori príležitostí, ktoré priniesli sedemdesiate roky. A predsa ich stále spája silné puto, ktoré nemôžu preťať žiadne vonkajšie okolnosti.

„Vzťahy medzi ženami sa neriadia takými pevnými pravidlami ako priateľstvá mužov. Chcela som prerozprávať, ako celoživotné priateľstvo dvoch žien dokáže uniesť a prežiť dobré a zlé pocity, závislosť a emancipáciu, vzájomnú podporu a zradu.“ – Elena Ferrante

Od vydania románu Geniálna priateľka, prvého dielu tzv. Neapolskej ságy, získala Elena Ferrante povesť jednej z najstrhujúcejších, najvnímavejších a najelegantnejších súčasných rozprávačiek. Obľúbili si ju spisovateľky ako Jhumpa Lahiri, Elizabeth Strout, Claire Messud, ako aj kritici a kritičky. Ale nepochybne najväčší úspech zožala u čitateľov a čitateliek, ktorí v jej knihách našli príbehy o ľudských vzťahoch, láske, rodine a priateľstve.

prevzaté: www.gorila.sk

















 

Názov: Tu žila Britt-Marie
Autor: Fredrik Backman
Vydavateľ: Ikar
Poznámku: túto knihu som čítala v českom preklade a veľmi sa mi páčila - príbeh je svieži, vtipný a dojímavý zároveň

Oficiálna anotácia: Šesťdesiattriročná Britt-Marie naozaj nie je pasívne agresívna osoba. To len špina, neporiadok, škrabance a nesprávne uložený príbor ju nútia kričať, aj to iba hlboko vo svojom vnútri. Práve teraz odchodom z domu ukončila svoje štyridsaťročné manželstvo a život ženy v domácnosti. Jediná práca, ktorú sa jej podarilo zohnať, ju zavedie do Borgu. Je to zapadnutá obec postihnutá finančnou krízou, v ktorej skrachovalo všetko okrem pizzerie páchnucej pivom. Britt-Marie odjakživa nenávidí futbal, ale Borgu nezostalo okrem neho nič. To, prirodzene, nepredznačuje ideálny začiatok nejakej vrúcnej obojstrannej náklonnosti. Lenže tunajšie mládežnícke futbalové mužstvo tak zúfalo potrebuje trénera, že je ochotné ponúknuť príležitosť komukoľvek. Športovcov z Borgu nemôže odradiť ani taká maličkosť, že Britt-Marie o tento post vôbec nestojí. No a keď ešte dostane pozvanie na rande od miestneho policajta a v soláriu si zlomí ruku, niet pre ňu cesty späť. Román Tu žila Britt-Marie je príbehom o láske a vyznaní. O žene, ktorá celý život čakala na jeho skutočný začiatok, o mnohých nenápadných obciach pri hradskej, v ktorých zlyháva všetko – až na futbal a pizzeriu, lebo tie človeka nezradia.

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz

















 

Názov: Poviedky o Rusku
Autor: Dmitry Glukhovsky
Vydavateľ: Ikar

Oficiálna anotácia: Čo je súčasné Rusko? Kto mu vládne? Akí sú jeho obyvatelia? Na tieto, ale aj iné otázky sa autor slávnej série o moskovskom metre Dmitry Glukhovsky usiluje odpovedať čitateľovi, a to v prekvapujúcej polohe. Veľké plochy postoapokalyptických románov zamenil za intímny priestor série poviedok, v ktorých kriticky zachytáva situáciu v dnešnom Rusku. V centre jeho pozornosti sú médiá, naivní obyvatelia, no ústredným motívom vinúcim sa celým dielom je skúmanie mocných a ich vplyv na najrôznejšie oblasti života. Hoci sa Glukhovsky na chvíľu presunul zo sveta sci-fi do súčasnosti, svoju fantáziu nezaprel. V duchu hesla Rusko sa rozumom pochopiť nedá parodicky vysvetľuje niektoré javy vo svojej domovine prostredníctvom príchodu mimozemšťanov či spoluprácou s vládcami pekla. Fantastické prvky však Gluchovskému slúžia len ako zväčšovacie sklo ruských paradoxov.

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz

















 

Názov: Kyvadlo
Autor: Adam Hamdy
Vydavateľ: XYZ

Oficiálna anotácia: Probudí se. Zmatený. Dezorientovaný. Kolem krku má uvázanou oprátku. Jediné, na co se může soustředit, je muž v masce, který utahuje lano. John Wallace nemá tušení, proč se stal cílem. Nemá ponětí, kdo je jeho vrah. Jediné co ví, že konec je nevyhnutelný. Pak se kyvadlo osudu zhoupne v jeho prospěch. Má jednu šanci uniknout, najít pravdu a zastavit to zlo. Ale zabiják je mu stále v patách a všechno se může změnit s jedním zhoupnutím smrtícího kyvadla...

prevzaté: www.gorila.sk
















  


Názov: Izba
Autor: Emma Donoghuová
Vydavateľ: Ikar

Oficiálna anotácia: Neraz sa hovorí, že deti majú vždy pravdu. Aj preto úlohou rozprávača svojho trpkého príbehu zverila Emma Donoghuová päťročnému chlapcovi. Jack je mimoriadny rozprávač hneď z niekoľkých dôvodov: vyrastá v prostredí izby, záhradného domčeka prebudovaného na nedobytnú pevnosť, izolovaný od vonkajšieho sveta. Od svojho narodenia nikdy nebol „vonku“ a pozná iba predmety, s ktorými prichádza do styku vo svojej nedobrovoľnej cele. Poznanie o svete nadobúda iba prostredníctvom niekoľkých detských kníh a detských televíznych seriálov. Všetko, čo je mimo izby, je televízne, jedine izba je skutočná. Jeho výlučným medziľudským vzťahom je vzťah k rovnako uväznenej a týranej matke. Pravdaže, tento nielen materský, ale aj priateľský vzťah mu umožňuje duševne dozrievať oveľa rýchlejšie, než dozrievajú jeho rovesníci, a tak nás nemôže prekvapiť, že hoci má iba päť rokov, vie nielen čítať, písať a počítať, ale vie aj prekvapujúco presne a hodnoverne svoj príbeh vyrozprávať. Donoghuová „vonkajší svet“ chvíľami paroduje – najmä televízne interview s chlapcovou matkou a úryvky z novín, ktoré nastoľujú krivé zrkadlo všetkým necnostiam bulvárnej publicistiky, ale aj nezrozumiteľné mudrovanie psychiatra či čudne usporiadané pomery v rodine chlapcových starých rodičov. Ani chvíľu však nenecháva čitateľa v pochybnostiach, že matka a syn po „veľkom úteku“ začínajú nový život s optimistickou perspektívou.

prevzaté: www.gorila.sk



















Názov: Amerikána
Autor: Chimamanda Ngozi Adichieová
Vydavateľ: Host

Oficiálna anotácia: Silný příběh o lásce, rasových otázkách a identitěIfemelu a Obinze, dva mladí lidé z Lagosu, se do sebe zamilují. Jejich vlast Nigérie trpí pod nadvládou vojenské diktatury a každý, kdo může, se snaží uprchnout.Sebejistá Ifemelu se vydává do Ameriky, kde zakouší porážky i vítězství, nachází a ztrácí další lásky, to vše pod tlakem něčeho, nad čím doma nikdy nepřemýšlela — rasové otázky. Obinze, kterého Amerika, ovlivněná útoky jedenáctého září, nepřijme, se pouští do nebezpečného, ilegálního života v Londýně.O třináct let později je Obinze bohatý muž v čerstvě demokratické Nigérii a Ifemelu úspěšná blogerka. Najdou po tolikaletech a změnách odvahu znovu se setkat tváří v tvář?

prevzaté: www.gorila.sk



















Názov: Erotické dějiny Versailles
Autori: Michel Verge-Franceschi & Anna Moretti
Vydavateľ: CPress

Oficiálna anotácia: Nahlédněte do komnat francouzských králů. Jsou Versailles místem symbolizujícím moc? Ano, ale také místem rozkoše, touhy a hýření. Ze skromného loveckého pavilonu po svém otci Ludvíku XIII. si Ludvík XIV. zbudoval mládenecký příbytek, aby se měl kam uchýlit se svými prvními láskami, jako byla Louise de La Valli?re. Později si přes zásadní nesouhlas svého ministra financí Colberta prosadil, že si tam zařídí nevěstinec svých mladých let. A tak se tam v rozverném víru střídaly milenky a jeho oblíbenkyně, počínaje paní de Montespan a konče paní de Maintenon, ale i ženy, s nimiž král zažíval chvilkové milostné povyražení na jediný večer. Laškovalo se tam se zanícením v alkovnách komnat s výzdobou, o niž se postaral malíř Le Brun, nebo za křovinami a keři zahrad, o něž se zasloužil věhlasný královský zahradník Le Nôtre. Po milcích Filipa I. Orleánského a orgiích jeho syna Filipa II. Orleánského z doby, kdy jako regent vládl za Ludvíka XV., soupeří o čest posloužit neukojitelné žádostivosti Ludvíka XV. slečny z Parc-aux-cerfs, jež pro krále vybírala jeho oficiální „favoritka“ paní de Pompadour. V předvečer Velké francouzské revoluce se za unaveného Ludvíka XVI., posměšně řečeného Měkký, který se dře, aby uspokojil Marii Antoinettu, tato „malá Sodoma“ s uvolněnými mravy vybouří naposledy.   

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz



















Názov: Bylinky
Autor: Gill Daviesová
Vydavateľ: Ikar

Oficiálna anotácia: Kniha zobrazuje 65 byliniek v celej ich kvetinovej nádhere spolu s prehľadnými údajmi o pôvode a liečivých účinkoch. Opisuje vôňu a chuť každej bylinky a odporúča, s čím sa najlepšie kombinuje a aké je jej kulinárske použitie. 

prevzaté: www.gorila.sk



















Názov: Cesta časem
Autor: Peter Goes
Vydavateľ: Kniha Zlín

Oficiálna anotácia: Příběh světových dějin pro malé i velké čtenáře, který vás vezme na cestu časem od okamžiku velkého třesku přes období dinosaurů, prvních velkých civilizací, středověku až k turbulentnímu dvacátému století, vesmírným objevům a současnosti. Na osmdesáti stranách zachycuje nejen stěžejní historické okamžiky, války a katastrofy, ale představuje také umělce, důležité myslitele i vládce. Publikace není jen sumou historických faktů, ale ukazuje především život a kulturu v jednotlivých obdobích. Nevyhýbá se ani drakům, bájným hrdinům a televizním postavám, ani převratným objevům a vynálezům. Každá ze scén zasazuje historické okamžiky do globální perspektivy, prostoru a času. Pro starší děti a dospělé čtenáře může být kniha kromě zábavy také podnětem k dalšímu studiu nebo otestování vlastních znalostí. Mladší děti ocení především ucelený přehled, který jim lépe umožní pochopit příběh světových dějin.

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz

















 

Názov: Stalinova dcera
Autor: Rosemary Sullivan
Vydavateľ: Motto

Oficiálna anotácia: Světlana Allilujevová se narodila roku 1926 a mládí strávila ve zdech Kremlu ve stínu svého otce, tehdejšího neomezeného vládce Sovětského svazu Josifa Vissarionoviče Stalina. O osmdesát let později zemřela v Americe jako osamělá stařena jménem Lana Petersová. Jaké byly osudy této ženy, se pokusila vylíčit historička Rosemary Sullivenová, která svou knihu připravila na základě studia archivů FBI, CIA i ruských státních archivů a především v úzké spolupráci s její dcerou Olgou. Kniha směla být vydána až po Světlanině smrti. Ukazuje těžký život „kremelské princezny“, která sice netrpěla hladem a pronásledováním jako miliony obyvatel Sovětského svazu v době kruté vlády jejího otce, přesto se ani jí nevyhnuly těžké ztráty. Přišla téměř o všechny, které milovala, včetně matky, která spáchala sebevraždu, strýců a tet, pohlcených tragédií politických procesů, a milence, který byl poslán na Sibiř. Plný rozsah otcových zločinů však poznala až po jeho smrti. V roce 1967 utekla do USA a za sebou nechala dvě děti. Ale ani její nový život nebyl šťastný, stále zůstávala vězněm svého původu a jen málokdy našla přátele, kteří by v ní viděli jen Světlanu, a ne Stalinovu dceru.   

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz

















Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára