Vyhľadávať v tomto blogu

streda 19. apríla 2017

Nenásytná húsenička


Autor: Eric Carle
Názov: Nenásytná húsenička
Vydavateľ: Zelený kocúr
Rok vydania: 2012

Oficiálna anotácia: Eric Carle je jedným z najuznávanejších autorov súčasnej detskej literatúry a jeho príbeh Nenásytnej húseničky je zrejme jeho najznámejším dielom. Knižku preložili do viac ako 50 jazykov a predalo sa z nej 33 miliónov výtlačkov po celom svete.

K popularite Nenásytnej húseničky prispieva jednoduchý text, ktorý opakujúcimi sa vetnými frázami naučí deti počítať, rozpoznávať ovocie a iné dobroty a nakoniec im ukáže aj jeden z najkrajších prírodných javov, ktorý v detských očiach naberá rozmery zázraku.

Práce Erica Carla sú ľahko rozpoznateľné svojráznou technikou koláže, pestrými farbami a obrázkami, do ktorých sa zamilujete na prvý pohľad. Knižky sú graficky nesmierne zaujímavé, humorné a kreatívne. V Nenásytnej húseničke sú použité aj nezvyčajné techniky tlače, čo robí knižku ešte lákavejšou a dáva priestor mnohým interaktívnym hrám.
Nenásytná húsenička je autorovou prvou knižkou, ktorá sa objavuje v slovenskom preklade, ale pevne veríme, že čochvíľa môžeme čítať aj o usilovnom pavúkovi, o ufrfľanej lienke, alebo o dievčatku, ktorej otecko zniesol mesiac z oblohy.

Ako veľmi môže byť hladná jedna malá húsenička, ktorá sa práve vyliahla z vajíčka? Verte či neverte, zjedla by hoc aj celý svet! Ak nie celý svet, tak aspoň všetko to, čo sa jej na tom šírom svete postaví do cesty a nie je toho málo: rôzne druhy ovocia, tortu, zmrzlinu, kyslú uhorku, lízatko, či klobásu. Nedivme sa preto, že ju po toľkom maškrtení rozbolí brucho. Rozhodne sa, že v nedeľu si urobí pôst a na obed si dá iba zelený list. Potom sa pre istotu na nejaký čas zakuklí. Ale čo sa stane po tom? Kto vylezie z kukly? Bude to znova tá istá nenásytná húsenička, ktorá sa nám medzičasom "zažrala" do srdca?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára