Vyhľadávať v tomto blogu

štvrtok 28. septembra 2017

Látková kniha: ideálna prvá kniha pre bábätko (recenzia)

Látková kniha je výborná voľba, ak chcete zoznámiť bábätko s knihou (vhodné obdobie je cca od 3 mesiacov). Je mäkká, takže manipulácia s ňou je pre dieťa úplne bezpečná. Látkovú knihu však využijú aj 6-mesačné (a staršie) dojčatá, ktoré majú obdobie testovania zúbkov na všetkom možnom (vrátane prstov maminy) a tiež skúšania, či a ako rýchlo sa dá objekt záujmu zničiť. V prípade látkovej knihy to je pre dieťa náročný a v podstate prehratý boj.

Babyknihy mi poskytlo na recenzovanie a Danielkovi na testovanie päť látkových kníh.

Prvé dve látkové knihy vydalo anglické vydavateľstvo Ladybird - Baby Touch: Snuggle Book (ďalej Snuggle Book) a Snuggle and Cuddle: Puppy Pals (ďalej Puppy Pals).




Snuggle Book spĺňa väčšinu kritérií, ktoré by mala spĺňať kniha určená pre najmenších detských čitateľov (3-6 mesačné dojčatá): na každej strane sa nachádza iba jeden obrázok; obrázky sú jednoduché a realistické (nie však z hľadiska farebnosti); pozadie je kontrastné; obsahuje jednoduchý text, ktorý môže prispieť k rozvoju pasívnej slovnej zásoby bábätka.

Nepáčia sa mi príliš výrazné farby pozadí obrázkov (napríklad motýľ so zeleným pozadím) - pôsobí to rušivo. Negatívne hodnotím aj farby niektorých obrázkov. V minulých recenziách som viackrát spomínala, že (nielen) zvieratá by mali byť nakreslené realisticky. V prípade motýľa (s ružovým nosom a s každým krídlom iným), mačky (modrej farby) a ovce (s ružovými kopýtkami) toto kritérium nie je splnené.





Oceňujem, že Snuggle Book obsahuje dotykové plochy. Vo väčšine látkových kníh totiž dotykové plochy nenájdete. Ďalším veľkým plusom tejto látkovej knihy je, že jej strany šuštia. Bábätká zbožňujú šuchotanie, preto túto vlastnosť knihy určite ocenia.

Ak vás látková kniha Snuggle Book zaujala, nájdete ju v ponuke Babykníh, konkrétne tu.




Puppy Pals spĺňa všetky vyššie spomínané kritériá (1 obrázok na strane, jednoduchosť a reálnosť obrázkov, kontrastné pozadie, jednoduchý text). Tejto látkovej knihe nemám čo vytknúť. Puppy Pals zoznámi dieťa s hladným šteniatkom, spiacim či priateľským šteniatkom. Obsahuje dotykové plochy a šuchotavé strany, takže má potenciál dieťa zaujať na dlhší čas. 




Ak vás látková kniha Puppy Pals zaujala, nájdete ju v ponuke Babykníh, konkrétne tu.


Ďalšie dve recenzované látkové knihy vydalo anglické vydavateľstvo Pan Macmillan (Campbell Books) - Baby's very first book: Farm (ďalej Farm) a Baby's very first book: Pets (ďalej Pets).  

Farm obsahuje na pravej strane vždy jednoduchý obrázok zvieracieho obyvateľa farmy (pes, ovca, krava) a na ľavej strane rôzne tvary a kvetinky. 





V Pets na pravej strane nájdeme jednoduchý obrázok zvieraťa (pes, zajac, mačka) a na ľavej strane rôzne tvary a hviezdičky. 






Tieto knihy sú veľmi podobné, preto nasledujúca charakteristika platí pre obe knihy. Spĺňajú všetky skúmané kritériá správnej knihy pre 3-6 mesačné dojčatá (1 obrázok na strane, jednoduchosť a reálnosť obrázkov, vhodne zvolená farba obrázkov a pozadia, kontrastné pozadie, jednoduchý text). Tieto látkové knihy môžeme zavesiť do postieľky alebo do kočíka, takže môžu dieťaťu robiť spoločnosť aj počas oddychu či pobytu mimo domova. 

Za najväčšie plusy považujem: šuchotavé strany a umiestnenie zrkadielka na obálky kníh. Možno chvíľu potrvá, kým dieťa zbadá v zrkadielku svoj odraz, ale po jeho objavení sa určite stane predmetom podrobného skúmania.

Ak vás látkové knihy zaujali, Baby's very first book: Farm nájdete tu a Baby's very first book: Pets tu


Poslednou látkovou knihou, ktorú vám v tomto článku predstavím, je Cloth Book: Busy Farm (ďalej Busy Farm) od anglického vydavateľstva Priddy Books




V Busy Farm nájdeme obrázky súvisiace s prostredím farmy - zvieratá, ktoré na farme žijú, stodolu a traktor. Busy Farm spĺňa väčšinu sledovaných kritérií. 



Za negatíva považujem príliš výrazné farby pozadia obrázkov a absenciu textu. 



Táto látková kniha neobsahuje žiaden prvok, ktorý by ju robil výnimočnou (šuchotavé strany, zrkadielko, dotykové plochy...). Za zmienku však určite stojí, že na dotyk je kniha veľmi príjemná. Predchádzajúce látkové knihy také príjemné na dotyk neboli (dôvodom sú šuchotavé strany).

Ak vás látková kniha Cloth Book: Busy Farm zaujala, nájdete ju v ponuke Babykníh, konkrétne tu.


Som presvedčená, že aspoň jedna látková kniha by sa mala nachádzať v knižnici každého malého čitateľa. Vydarená látková kniha má totiž veľkú šancu dieťa zaujať, zabaviť ho. V Danielkovom prípade to tak rozhodne je.





Pri skúmaní látkových kníh nikdy neujde Danielkovej pozornosti nenápadný prvok...




Ak chcete svojmu bábätku dať knihu, ktorú môže bezpečne skúmať, hrať sa s ňou a ktorá zároveň "prežije" skúmanie zo strany bábätka bez akejkoľvek ujmy, odporúčam zaobstarať mu látkovú knihu. 

Aj tieto knihy nájdete vo forme skrátených článkov v tematickej kategórii Moja knižnica, v časti Danielkova knižnica.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára