Vyhľadávať v tomto blogu

utorok 19. septembra 2017

Rastiem(e) so zvukovými leporelami (recenzia)

Zvukové leporelá a zvukové knihy sú u najmenších čitateľov veľmi populárne. Bábätká totiž zbožňujú zvuky. Fascinujú ich, ale zároveň ich aj hravo zoznamujú so svetom. Danielko (9 mes.) nie je výnimkou, preto som sa s e-shopom Babyknihy dohodla, že preskúmame ďalšie zvukové leporelá (a jednu zvukovú knihu).

Zvukové leporelá a zvukové knihy vhodné pre jednotlivé vekové kategórie najmenších čitateľov (dojčatá a batoľatá) by mali spĺňať rovnaké kritériá ako ostatné leporelá a knihy, napríklad by mali obsahovať reálne znázornené obrázky a text primeraný pre danú vekovú kategóriu (jeho dĺžka, náročnosť, vhodnosť uvedených slov atď.). Kľúčovou zložkou zvukových leporel sú však zvuky, ktoré by mali byť čo najreálnejšie a rovnako, ako v prípade obrázkov a textu, aj zvuky by mali byť vhodné pre danú vekovú kategóriu.

Zvukové leporelá pre deti do 12 mesiacov


V starších recenziách som už viackrát spomenula, že leporelo pre dojčatá vo veku 6 - 9 mesiacov by malo obsahovať jednoduché, ale reálne obrázky (realisticky znázornené predmety, zvieratá, ľudia atď.) znázorňujúce veci, ktoré sú súčasťou života dieťaťa a že na jednej strane leporela by mal byť iba jeden obrázok. Dieťa si už v tomto období buduje pasívnu slovnú zásobu, čiže leporelo by malo obsahovať aj jednoduchý text, ale dominovať by mali obrázky.

Vo veku 9 - 12 mesiacov sa dieťa už dokáže zároveň sústrediť na viac obrázkov na strane a obrázky už môžu byť náročnejšie z hľadiska grafického spracovania. Naďalej však platí, že by mali byť čo najrealistickejšie znázornené.

Pre deti do 12 mesiacov sú určené napríklad leporelá od anglického vydavateľstva Usborne Publishing - Baby's very first noisy book, Baby's very first noisy book: Jungle, Baby's very first noisy nursery rhymes.




Všetky tri uvedené leporelá obsahujú veľké, farebné obrázky a 5 zvukov, ktoré súvisia s obsahom leporela.

Leporelo Baby's very first noisy book obsahuje obrázky zvierat (pes, mačka, kačka, opica) a auta. Pozadie obrázkov je veľmi jednoduché, hlavne v porovnaní s ďalším uvedeným leporelom. Zvuky zodpovedajú jednotlivým obrázkom. Dieťa sa prostredníctvom týchto zvukov dozvie, aké zvuky vydáva pes, mačka či auto.
 





Ak vás leporelo Baby's very first noisy book zaujalo, nájdete ho v ponuke Babykníh, konkrétne tu.


Leporelo Baby's very first noisy book: Jungle ma upútalo veselými obrázkami, farebnosťou a krásnymi, prepracovanými pozadiami obrázkov. Obsahuje zaujímavejšie a prepracovanejšie zvuky ako vyššie zmienené leporelo, pretože v pozadí zvukov zvierat hrá pútavá melódia.


Na tejto stránke nájdete video.

Ak vás leporelo Baby's very first noisy book: Jungle zaujalo, nájdete ho v ponuke Babykníh, konkrétne tu. 


Leporelo Baby's very first noisy nursery rhymes obsahuje text piatich uspávaniek a po stlačení tlačidiel zaznie ich melódia. Dĺžka týchto uspávaniek je dlhšia ako dĺžka zvukov predchádzajúcich leporel.

Dané uspávanky nie sú síce u nás veľmi známe, ale majú peknú a upokojujúcu melódiu. Leporelo obsahuje krásne ilustrácie, ktoré spolu s textom a zvukmi tvoria veľmi vydarený celok.





Ak vás leporelo Baby's very first noisy nursery rhymes zaujalo, nájdete ho v ponuke Babykníh, konkrétne tu.


Babyknihy zaradilo tieto leporelá aj do vekovej kategórie 12 - 18 mesiacov. Dôvodom je skutočnosť, že dieťa vie priradiť a stlačiť správne tlačidlo s rovnakým obrázkom až cca vo veku 18. mesiaca. 

Uvedené leporelá som testovala spolu s Danielkom. Bol z nich nadšený! Zvuky počúval veľmi sústredene a venoval im pozornosť oveľa dlhšie ako iným typom leporel. Občas sa mu darilo stlačiť aj tlačidlo so zvukom.



Ak vás spomínané leporelá zaujali, prečítajte si aj moju staršiu recenziu zvukového leporela Baby's very first noisy book: farm.


Leporelá, ktoré vám ukážem v ďalšej časti recenzie som síce Danielkovi ukázala, ale netestoval ich so mnou, pretože by ich ešte naplno nevyužil.


Zvukové leporelá pre deti od 12 do 24 mesiacov


Obdobie medzi 1. a 2. rokom života dieťaťa je obdobím, v ktorom si dieťa buduje slovnú zásobu. Na túto skutočnosť by sme mali myslieť pri výbere správneho leporela. Tri vyššie zmienené leporelá už nie sú v tomto smere dostačujúce, vzhľadom na malú mieru textu a jeho nenáročnosť.

Pre 1-ročných až 2-ročných chlapcov je ako stvorené zvukové leporelo s názvom Klaksóny na ceste.



V slovenčine ho vydalo vydavateľstvo Svojtka & Co. Obsahuje fotografie najväčších vozidiel - traktory, monster trucky, kamióny atď. Dieťa sa dozvie, aké zvuky dané stroje vydávajú a tiež jednoducho sformulované poučné informácie, napríklad Kamióny majú veľa kolies, pretože sa používajú na prepravu ťažkých nákladov. Súčasťou leporela je desať zvukov. Dieťaťu umožňujú vypočuť si reálne zvuky daných strojov.





Ak vás leporelo Klaksóny na ceste zaujalo, nájdete ho v ponuke Babykníh, konkrétne tu. 


Leporelo Vrčanie so zvieratami zaujme chlapcov i dievčatá. Aj toto leporelo je dostupné v slovenčine a vydalo ho vydavateľstvo Svojtka & Co.



Obsahuje pútavé fotografie zvierat, obojživelníkov a vtákov znázornených v ich prirodzenom prostredí. Obrázky sú doplnené krátkym textom, ktorý má poučný charakter. Dieťa sa napríklad dozvie, že podráždené hyeny vydávajú hlasné zvuky, akoby sa smiali. Po stlačení tlačidiel si vypočuje zvuky zvierat (...) znázornených v leporele. Zvuky sú nielen výstižné, ale aj rozmanité, preto je veľký predpoklad, že dieťa zaujmú a bude sa k leporelu dlho vracať. Vďaka tomuto leporelu si dieťa nielen precvičí jemnú motoriku a vypočuje zvuky, ale zároveň si rozšíri slovnú zásobu o nové slová.




Babyknihy zaradilo toto leporelo aj do vekovej kategórie 9 - 12 mesiacov. Domnievam sa, že dôvodom zaradenia je skutočnosť, že dieťa sa už v tomto období vie sústrediť na 2 a viac objektov naraz, obrázky môžu byť náročnejšie a tiež pre možnosť trénovania jemnej motoriky stláčaním tlačidiel. Najväčší prínos má však toto leporelo pre deti od 1 roka, práve kvôli rozvoju slovnej zásoby a tiež kvôli lepšiemu pochopeniu textu.

Ak vás leporelo Vrčanie so zvieratami zaujalo, nájdete ho v ponuke Babykníh, konkrétne tu. 


Zvuková kniha Noisy animal peekaboo!, ktorú vydalo anglické vydavateľstvo DK, ma očarila po vizuálnej stránke. Obsahuje pútavé fotografie zvierat, vtákov a plazov, ktoré sú skombinované s kresbami znázorňujúcimi ich okolie.



Za najväčšie pozitívum tejto knihy považujem originálne riešenie spúšťania zvukov - zaznejú po odklopení "okienkovej časti". Vizuálna stránka je nádherná a nápaditá a zvuky sú pútavé a výstižné. Za slabú stránku tejto knihy považujem jej textovú časť. Dieťa sa dozvie iba aké zvuky dané živočíchy (...) vydávajú.





Babyknihy zaradilo túto knihu aj do vekovej kategórie 24 - 36 mesiacov. Domnievam sa, že dôvodom sú tenšie strany a s tým súvisiaca pre dieťa náročnejšia manipulácia s knihou. Doteraz spomínané zvukové leporelá mali hrubšie, masívnejšie strany (typické pre leporelá). Z uvedeného dôvodu píšem, že sa jedná o knihu a nie o leporelo.

Ak vás kniha Noisy animal peekaboo! zaujala, nájdete ju v ponuke Babykníh, konkrétne tu. 


Ak vás táto zvuková kniha zaujala a máte syna, odporúčam vám pozrieť sa aj na zvukovú knihu Noisy fire engine peekaboo! Je tiež veľmi vydarená a pre chlapcov ako stvorená. 



Zvukové leporelá a knihy pre deti od 24 do 36 mesiacov



Obdobie medzi 2. - 3. rokom života dieťaťa je dôležité pre tréning pamäte dieťaťa. Dieťaťu v tomto smere môžu pomôcť vhodne zvolené knihy.


Leporelo Kamaráti z dvora v slovenčine vydalo vydavateľstvo MATYS.



Toto leporelo obsahuje množstvo zaujímavých informácií o zvieratách a vtákoch žijúcich na farme. Informácie sú dieťaťu sprostredkované prostredníctvom veršov (napríklad Naša krava Belaňa múka, bučí od rána. Kým ju gazda podojí, spása trávu na poli) a jednoduchých otázok a odpovedí (napríklad Čo má sliepka na obed? Zrno. Červík. Vajcia. Chlieb). Obyvatelia farmy sú znázornení prostredníctvom fotografií, ktoré sú pútavé a veľmi vhodne vybrané. Aj z hľadiska zvukov je toto leporelo vynikajúce. Obsahuje až 10 výstižných zvukov zvierat a vtákov. Toto leporelo môže rozšíriť slovnú zásobu dieťaťa o množstvo slov a rozšíria sa aj jeho vedomosti o zvieratách a ich spôsobe života.





Babyknihy zaradilo toto leporelo aj do vekovej kategórie 18 - 24 mesiacov. Domnievam sa, dôvodmi sú: možnosť využitia tohto leporela pri budovaní slovnej zásoby dieťaťa a zvuky (kvôli ich vypočutiu a trénovaniu priradenia zvuku ku správnemu obrázku).

Ak vás leporelo Kamaráti z dvora zaujalo, nájdete ho v ponuke Babykníh, konkrétne tu. 


Na záver som si nechala najobsiahlejšie leporelo - Veľká encyklopédia zvierat.



Obsahuje nádherné obrázky, ktoré znázorňujú rôzne zvieratá a prostredie, v ktorom žijú (napríklad zvieratá a vtáky žijúce v hlbokom lese, vysoko v horách, v savane atď.). Zvieratá (...) a ich životné prostredie je zobrazené veľmi realisticky a zároveň nádherne. Sprievodný text stručne, ale výstižne a pútavo dieťa oboznámi s daným prostredím a jeho obyvateľmi. Text už je náročnejší, preto nemá zmysel oboznamovať s týmto leporelom dieťa mladšie ako 18-mesačné (to isté platí aj pre leporelo Kamaráti z dvora). Toto leporelo disponuje až s 50 zvukmi, ktoré sú pútavé a výstižné. Správne priradiť tlačidlo ku zvieratku na  obrázku dieťaťu pomôže aj malý kruh s totožným znázornením zvieraťa, ako je na tlačidle.







Aj toto leporelo e-shop Babyknihy zaradil do vekovej kategórie 18 - 24 mesiacov. Domnievam sa, dôvodmi sú totožné ako pri leporele Kamaráti z dvora, čiže: možnosť využitia tohto leporela pri budovaní slovnej zásoby dieťaťa a zvuky, ktoré môžu zaujať a byť užitočné aj pre dieťa z danej vekovej kategórie.

Ak vás leporelo Veľká encyklopédia zvierat zaujalo, nájdete ho v ponuke Babykníh, konkrétne tu. 


Zvukové leporelá (a kniha), ktoré som vám v tomto článku bližšie predstavila, ma zaujali tematickou rozmanitosťou, obrázkami, textom a samozrejme zvukmi. Danielka zaujali tiež, a preto verím, že tieto leporelá majú potenciál osloviť aj ďalších detských čitateľov.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára