Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 10. decembra 2017

Knižné úlovky & recenzia: Kdepak bydlí dinosauři & Jak se žije vo vesmíru

V tomto článku vám predstavím dve nádherné leporelá, ktoré sú vhodné pre malých čitateľov, ktorí sa začínajú zaujímať o dinosaurov a/alebo vesmír. 

Obe tieto leporelá ilustrovala Simona Dimitri (túto ilustrátorku spomínam aj tu). Text oboch leporel napísala Anna Milbourne. Vyšli vo vydavateľstve Svojtka&Co.

Podľa vydavateľa sú určené pre deti od troch rokov. Podľa môjho názoru sú vhodné už pre deti od dvoch rokov (pod dohľadom rodiča). 


Kdepak bydlí dinosauři




 
Pred mnohými miliónmi rokov žili na Zemi rôzne druhy dinosaurov. Líšili sa veľkosťou, stavbou tela, spôsobom ochrany pred mäsožravými dinosaurami...



Dieťa sa pri prezeraní tohto leporela môže s nimi zoznámiť. A nielen to. Dieťaťu sú kladené otázky (napríklad Kto vydáva tie smiešne zvuky?), na ktoré získa odpoveď, ak pohne odklápacou časťou obrázka. Vďaka týmto otázkam, inštrukciám a odklápacím častiam dieťa s leporelom aktívne pracuje. Zároveň sa dozvie veľa zaujímavých informácií. Napríklad: 


Aké veľké bolo mláďa stegosaura, keď vyrástlo.



Prečo dinosauri začali utekať, keď sa k nim blížil tyranosaurus.



Ako sa dinosauri chránili pred mäsožravými dinosaurami & čo pomáhalo chrániť sa pred mäsožravými dinosaurami triceratopsovi.



Ktorý dinosaurus bol dvakrát vyšší ako dvojposchodový dom. 



Páči sa mi, že na konci leporela si má dieťa predstaviť, ako by svet vyzeral, keby dinosauri ešte žili. Následne mu je vysvetlené, že by to nebolo dobré a dieťa sa tiež dozvie, že kostry dinosaurov si môže prezrieť v múzeu.



Jak se žije ve vesmíru





Pohľad do vesmíru


Leporelo začína otázkou: Keď sa pozrieš na nočnú oblohu, za mraky a ešte vyššie, čo vidíš? Po odklopení časti obrázku sa dieťa dozvie, že pozerá priamo do vesmíru. Pri prezeraní obrázkov sa dozvie ďalšie zaujímavé informácie. Napríklad, že:


Ľudia letia do vesmíru v raketách.



Na Mesiaci už boli ľudia.



Čo si musí astronaut obliecť, ak chce vyjsť z raketu do vesmíru.



Ľudia doposiaľ na žiadnych iných planétach neobjavili žiadny život.




Pár slov na záver



Kdepak bydlí dinosauři a Jak se žije ve vesmíru sú vydarené leporelá s krásnymi ilustráciami a interaktívnymi prvkami. Som presvedčená, že deti, ktoré sa ešte len začínajú zoznamovať s dinosaurami a/alebo vesmírom, tieto leporelá zaujmú a prezradia im nové informácie.


Bibliografické údaje leporel a ich oficiálne anotácie nájdete v tematickej kategórii Moja knižnica, v časti Danielkova knižnica, konkrétne tu a tu.
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára