Vyhľadávať v tomto blogu

utorok 30. januára 2018

Podujatia/besedy/autogramiády v kníhkupectvách počas februára 2018

02. 02. - 03. 02. 2018

Názov: Poézia a performancia / symposion
Kde: Nová synagóga Žilina (J. M. Hurbana 11, 010 01 Žilina)
Kedy: od 2. februára o 18:00 do 3. februára o 21:00
Popis: Dvojdňový festival k výstave Poézia a performancia. Východoeurópska perspektíva / výstava priblíži naživo vybrané témy z rozsiahleho projektu formou autorských čítaní, performancií, diskusií a filmových projekcií. Kurátori výstavy Tomáš Glanc, Daniel Grúň a Sabine Hänsgen uvedú premietenie Super 8 filmov z bývalého Východného Nemecka, diskusiu s chorvátskym básnikom Vladom Martekom, projekciu experimentálnych filmov Tomislava Gotovaca alebo čítanie poézie jedného zo zakladateľov moskovského konceptualizmu Leva Rubinštejna.  
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku.

05. 02. 2018

Názov: Spoznajte svet Umberta Eca 
Kde: Martinus Obchodná, Bratislava 
Kedy: 18:00-19:00 
Popis: Umberto Eco, autor známeho románu Meno ruže, sa narodil 5. januára 1932 v Alessandrii (Taliansko). Ktovie, či pri písaní príbehu s detektívnou zápletkou zasadeného do prostredia stredovekého opátstva tušil, že z knihy sa stane bestseller, ktorý si kúpi približne sedemnásť miliónov čitateľov po celom svete. Spolu s prekladateľom Stanislavom Vallom a filozofom Miroslavom Marcellim vám priblížime život tohto slávneho spisovateľa. 
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku a tu.

06. 02. 2018

Názov: Juraj Čutek v Martinuse 
Kde: Martinus Obchodná, Bratislava 
Kedy: 18:00-19:00 
Popis: Pozývame vás na besedu s Jurajom Čutekom, ktorý príde predstaviť svoju knihu Duša v dreve. Monografia Duša v dreve je prvou publikáciou mapujúcou život a tvorbu významnej osobnosti slovenského výtvarného života Juraja Čuteka. Kniha chronologicky zachytáva jednotlivé obdobia života a vplyvy, ktoré formovali výtvarníkov profesionálny život. Publikácia vychádza pri príležitosti jeho 60. narodenín. 
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku a tu.

06. 02. 2018

Názov: Krst knihy Štvrtá stena
Kde: 17:00-19:00
Kedy: Panta Rhei Poštová, Bratislava
Popis: Pozývame vás na krst knihy Danici Hričovej, scenáristky a kreatívnej producentky tv JOJ.

Kniha Štvrtá stena je v poradí treťou knihou tejto autorky. Hovorí o príbehu dvoch sestier, ktoré by sa nestretli, keby nemuseli. Danica rozoberá svety, ktoré dôverne pozná; jedna sestra sa živý ako herečka, druhá ako spisovateľka...

Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku.

06. 02. 2018

Názov: Tisícročná žena / krst knihy Ľuby Lesnej
Kde: Artforum Kozia, Bratislava
Kedy: 19:00-20:30
Popis: Vydavateľstvo Artforum a spisovateľka a novinárka Ľuba Lesná srdečne pozývajú na krst knihy Tisícročná žena. Knihu pokrstí Iveta Radičová, moderovať bude Marián Balázs a úryvok prečíta herečka Ivana Kuxová.

Tisícročná žena predstavuje štyri príbehy silných žien - antickej kráľovnej Klytaimnéstry, Báthoryčky, dcéry bratislavského antikvariátnika Lýdie Piovarcsyovej - Steinerovej a netere Gustava Mahlera Almy Rosé. Štyri ženské hrdinky spája vôľa dôstojne a pravdivo prežiť svoj život napriek nepriateľsky naladenej štátnej mašinérii.

Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku.

07. 02. 2018

Názov: Literárne disko: Vtedy na východe s Arpádom Soltészom 
Kde: Artforum, Banská Bystrica 
Kedy: 18:00-19:30 
Popis: Literárna bašta pozýva na diskusný žúr venovaný súčasnej literatúre. O domácich i zahraničných tituloch s účasťou zaujímavých hostí.

Vo februári Literárne disko predstaví knihu o konci zlatých deväťdesiatych rokov na divokom východe Slovenska. Je po voľbách, Mečiar skončil, Lexa je na úteku, siskári horúčkovito skartujú spisy aj svedkov. Robo Holub je dávno po smrti, Miki Černák sedí v base, Žaluďa práve zastrelili. Debut novinára Arpáda Soltésza sleduje príbeh dvoch policajtov, ktorí denodenne bojujú s mafiou, vlastnými kolegami a zmrzačenou justíciou. Teraz musia ochrániť mladú stopárku Niku, ktorá jedného dňa nastúpila do nesprávneho auta.

O tom, nakoľko má detektívka Mäso - Vtedy na východe skutočné základy, nakoľko je fikciou a tiež prečo je dôležité rozprávať o nedávnej minulosti aj prostredníctvom žánrovej literatúry, sa bude s jej autorom Arpádom Soltészom rozprávať moderátor Rado Sloboda.
 

Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku.

07. 02. 2018 & 10. 02. 2018

Názov: Posvieťte si s nami na sny / O hneve s väčšími deťmi
Kde: Artforum Kozia, Bratislava
Kedy: streda 7. februára o 17:00 & sobota 10. februára o 10:00
Popis: V najbližších mesiacoch sme sa rozhodli zavŕtať do nových knižiek a posvietiť si v nich na emócie. Na hnev a strach, radosť, lásku spojenú s priateľstvom a aj na zvedavosť a hravosť. Každý mesiac jedna emócia a jedno podujatie pre drobcov a jedno pre väčšie deti. A aby sa ušlo miesto každému, bude aj repríza.

Vo februári sa pozrieme do zrkadla na svoju tvár, keď je nahnevaná a to aj prostredníctvom troch knižiek - Knižka o pocitoch, Kdo zabil Snížka a Hilda a kamenný les.
 

Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku.

07. 02. 2018

Názov: Jedna báseň s Viktorom Suchým: Inventúra
Kde: 19:00-21:00
Kedy: Kabinet pomalosti (Račianska 78, 831 02 Bratislava)
Popis: V interpretačnom laboratóriu Kabinetu pomalosti vám knihovník Viktor Suchý ponúkne jednu z možností, ako čítať báseň Inventúra nemeckého autora Güntera Eicha (1907 - 1972) v preklade Jána Štrassera a Petra Zajaca (in: Neskôr, Slovenský spisovateľ, Bratislava 1984).

Pozývame tých, čo majú poéziu radi, no aj tých, ktorí sa jej boja, ale neboja sa svoj postoj prehodnotiť.

Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku.

07. 02. 2018

Názov: Cestovateľský večer - Egypt 
Kde: Panta Rhei - City Arena - nákupné centrum (Kollárova 20, 917 01 Trnava) 
Kedy: 17:30-19:30 
Popis: Pozývame vás na vzrušujúcu výpravu vábivou destináciou - Egypt. ✈🚢🌍
 

Vedeli ste, že starí Egypťania mali až 1400 rôznych bohov a bohýň?
A že Heracleion – Staré egyptské mesto bolo objavené až po 1200 rokoch a dokonca pod vodou?

Objavujte spolu so sprievodcami zo SATUR Travel a.s. netradičné miesta a hlavne strávte príjemný čas v kníhkupectve Panta Rhei v City Arene.

Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku.  

08. 02. 2018

Názov: Konvergencie v Artfore: Roth číta Beethovena
Kde: Artforum Kozia, Bratislava
Kedy: 19:00-21:00
Popis: Medzinárodný festival komornej hudby Konvergencie sa už po štvrtýkrát vracia do kníhkupectva Artforum s čítaním o hudbe.  

Tentokrát to bude pri príležitosti uvedenia kompletu neskorých kvartet Ludwiga van Beethovena renomovaným britským súborom Brodsky Quartet.
 

Vo výbere zo skladateľovej korešpondencie, ktorý pripravil Andrej Šuba, prepožičia Beethovenovým myšlienkam svoj hlas charizmatický Robert Roth.
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku.

10. 02. 2018

Názov: Dominik Zezula - Hory jsou daleko ale my jsme tady / Šimek @T3
Kde: T3 - kultúrny prostriedok (Krížna, Bratislava)
Kedy: 18:00-21:00
Popis: Dominik Zezula, pesničkár známy aj tunajšiemu publiku napríklad z kapiel Post-hudba alebo Děti mezi reprákama, či noiseovo poetického projektu Yöllä (spolu s Janom Těsnohlídkom a Máriou Ferynou) vydáva svoju debutovú zbierku poézie v nakladatelství JT's. Len tri dni po jej pražskom krste ju Zezula príde predstaviť aj do Bratislavy, a to do T3 - kultúrny prostriedok...
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku.

13. 02. 2018

Názov: Krst knihy Denník aktívnej matky 
Kde: Panta Rhei Poštová, Bratislava 
Kedy: 17:00-19:00 
Popis: S dvoma deťmi, psom a mužom, čo je stále preč, sa dá žiť. Ale ako? Adela Jasenovcová, ktorá normálne píše najmä do babských časopisov a webov, po rokoch nestíhania konečne stihla. A preto vás s radosťou pozývame na krste jej novej knihy Denník aktívnej matky.

Poviedky a príbehy, krátke, aj dlhé, z ktorých čitateľovi môže byť do smiechu alebo do plaču sa mohli, ale aj nemuseli stať.
 

Príďte sa dozvedieť viac v utorok 13.2.2018 o 17:00 do kníhkupectva Panta Rhei na Poštovej ul. v Bratislave. 
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku a tu.

13. 02. 2018

Názov: Do slova a do dna
Kde: Kafe Scherz (Palisady 27, 811 03 Bratislava)
Kedy: 19:09-20:09
Popis: Literárno - hudobno - výtvarný večer
Hudba - Juraj "Duri" Hnilica
Výtvarno: Ľubica Lintnerová
Literárno: Ondrej Kalamár, Martina Grmanová, Zuzka Kuglerová

Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku.

13. 02. 2018

Názov: Prezentácia knihy Kornel Földvári: O sebe 
Kde: Martinus Obchodná, Bratislava 
Kedy: 18:00-19:00 
Popis: Biografiu Kornela Földváriho editorsky pripravil a zostavil spisovateľ Peter Krištúfek podľa záznamu spoločných rozhovorov, ktoré vznikli v rokoch 2007 – 2011. Pozývame vás na besedu s Petrom Krištúfkom, ktorá sa uskutoční v utorok 13. februára o 18:00 v našom kníhkupectve. Moderuje Rudi Rus. 
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku a tu.

14. 02. 2018

Názov: Uvedenie knihy Mingovia 
Kde: Panta Rhei Poštová, Bratislava 
Kedy: 16:00-19:00 
Popis: Príďte sa zoznámiť s čínskou dynastiou Mingovia za účasti jeho excelencie Lin Lin - čínskeho veľvyslanca na Slovensku!

Dvojica autorov, sinologička Marina Čarnogurská a fotograf a cestovateľ Peter Čaplický, touto knihou po prvý raz (dokonca i v čínskych dejinách) sprístupňujú detailne súvisle osudy tejto čínskej dynastie spolu s históriou a osudmi celej Číny počas jej vlády. Zároveň cestopisnými črtami z prechádzok do jej zákutí odkrývajú mnohé tajomstvá nielen podzemia jej posmrtných palácov, ale i dlho tabuizovaných faktov, ktoré sa tam odohrali počas tzv. „kultúrnej revolúcie“ v rokoch 1965 – 1976. Autentickosť spracovania tohto doteraz u nás skoro neznámeho materiálu zvýrazňuje i bohatá paleta veľmi originálnych fotografií, uverejnených v knihe.

Príďte do Panta Rhei privítať nový čínsky rok.

Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku a tu

14. 02. 2018

Názov: Cestovateľský večer - Maroko 
Kde: Panta Rhei, Europa SC (Na Troskách 25, 974 01 Banská Bystrica) 
Kedy: 17:30-19:00 
Popis: Pozývame vás na vzrušujúcu výpravu vábivou destináciou - Maroko. ✈🚢🌍

Viete, čo je marocká, resp. berberská whiskey? A aký znak je v tejto krajine symbolom lásky?

Na tieto zaujímavosti, ale i oveľa viac sa môžete opýtať na Cestovateľskom večeri. Objavujte spolu so sprievodcami zo SATUR Travel a.s. netradičné miesta a hlavne strávte príjemný čas v kníhkupectve Panta Rhei v SC Europa.
 

Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku

14. 02. 2018

Názov: Talkshow s Tom Rasty 
Kde: Panta Rhei, Palác kníh Košice 
Kedy: 17:30-19:00 
Popis: Tom Rasty sa rozhodol vniesť nás do života umelcov, ktorí žijú okolo nás. Každý mesiac sa preto môžete tešiť na skvelý program, príjemnú hudbu a veľa umenia.

V poradí druhým hosťom v tomto roku bude spevák Hundža (Hangya) Štefan, operný spevák a člen Štátneho divadla Košice.

Tešíme sa na vás v kníhkupectve Panta Rhei - Palác kníh Košice.
 
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku.  

15. 02. 2018

Názov: Zaľúbený Shakespeare v nitrianskom Martinuse 
Kde: Martinus, Nitra 
Kedy: 17:00-18:00 
Popis: Pozývame na diskusiu s tvorcami úspešnej inscenácie Zaľúbený Shakespeare. Diskusie sa zúčastní pán Ľubomír Feldek, ktorý hru preložil a do slovenského jazyka aj prebásnil texty piesní, predstaviteľ hlavnej postavy básnika Willa Shakespeara Juraj Ďuriš a režisér inscenácie Peter Oravec. V diskusii predstavia celý proces vzniku tejto divadelnej inscenácie, prácu na preklade textu, ktorého súčasťou sú citácie z rôznych Shakespearových diel, ale aj perličky zo zákulisia vzniku tejto známej romantickej komédie z doby alžbetínskeho divadla. 
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku a tu.

15. 02. 2018

Názov: Jana Micenková / Sladký život // art debut
Kde: KC Dunaj (Nedbalova 3, 811 01 Bratislava)
Kedy: 18:00-19:00
Popis: Uvedenie debutovej knihy finalistky literárnej súťaže Poviedka 2012 Jany Micenkovej Sladký život.

Autorka charakterizuje svoj text: Poviedky, v ktorých sa nájde každý, kto si ešte ani po tridsiatke nedokázal nastaviť normálny životný biorytmus. Poviedky pre tých, čo majú minimálne jednu vysokú školu, a nedokážu sa uplatniť ani ako copywriteri, ani ako bloggeri a ani ako account manažéri, alebo pre tie, ktoré ešte stále dúfajú, že z nudnej svadby ich unesie Tom Hardy. Poviedky pre všetkých, ktorí ešte nepochopili, že inak to už asi nebude a že najlepšie je robiť si zo všetkého prču...

Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku.

16. 02. 2018

Názov: Detská čitáreň: O čertovi Kolofónovi 
Kde: Artforum, Banská Bystrica 
Kedy: 16:00-17:00 
Popis: Literárna bašta vás v spolupráci s kníhkupectvom Artforum Banská Bystrica pozýva na špeciálnu detskú čitáreň s čertom Kolofónom!

Ustráchaný čert Kolofón doteraz iba dobroty z pekelného kotla vylizoval, ale teraz musí Luciferovi priniesť dve neposlušné deti! Na zemi stretáva pokrokovo zmýšľajúcich Janka s Marienkou, citovo rozorvanú Ježibabu, lúpežníkov a zdravú bio stravu.

Knižku O čertovi Kolofónovi, ktorý je aj hrdinom rovnomenného bábkového predstavenia, príde predstaviť Peter Gärtner, jej autor a zároveň zakladateľ Bábkové divadlo Morgonrock. A možno so sebou prinesie aj nejaké bábky!

Tešíme sa na všetkých malých čitateľov a čitateľky. Rodičia si budú môcť zatiaľ vychutnať dobrú kávu alebo čokoľvek iné u našich susedov v Záhrade.
 

Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku.

16. 02. 2018

Názov: Arpád Soltész v popradskom Martinuse 
Kde: Martinus, Poprad 
Kedy: 18:00-19:00 
Popis: Investigatívny novinár Arpád Soltész vydal svoj debut Mäso – Vtedy na východe, ktorý čitateľa prenesie do divokých deväťdesiatych rokov na ešte divokejšom východe Slovenska. Autor vo svojej románovej prvotine využíva svoje skúsenosti zo začiatku novinárskej kariéry, ktorá sa odohrávala v drsnej ére mečiarizmu. Kniha vyšla vo vydavateľstve IKAR. 
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku a tu.

20. 02. 2018

Názov: Literakvíz 02/2018
Kde: Artforum, Banská Bystrica
Kedy: 20:00-22:00
Popis: Pozývame Vás na februárové vydanie kvízu pre všetkých milovníkov a milovníčky dobrej literatúry a kultúrnych fenoménov vôbec. Priestor, kde si môžete overiť svoj prehľad o knihách, hudbe a umení, poďte (sa) hrať spolu s nami!...
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku.

20. 02. 2018

Názov: Daniella Ferková v košickom Martinuse 
Kde: Martinus, Košice 
Kedy: 18:00-19:00 
Popis: Daniella Ferková k nám príde predstaviť svoju novinku Láska a iné pobláznenia a porozpráva aj o svojej staršej tvorbe. Pozývame vás na besedu, ktorá sa uskutoční v utorok 20. februára o 18:00 v našom kníhkupectve. 
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku a tu.

21. 02. 2018

Názov: Janica Lacová v Martine 
Kde: Martinus, Martin 
Kedy: 16:30-17:30 
Popis: Janica je jedným slovom Idea Maker. Vyštudovala marketingovú komunikáciu a na voľnej nohe je už 14 rokov. V októbri 2017 odišla z Bratislavy domov do Martina, kde sa venuje aktivitám rozvoja platformy Jem iné vo všetkých regiónoch na Slovensku. Janica nám príde porozprávať o svojich aktivitách, ktorých je naozaj dosť! 
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku a tu.

21. 02. 2018

Názov: Juraj Šebo v žilinskom Martinuse 
Kde: Martinus, Žilina 
Kedy: 17:00-18:00 
Popis: Pozývame vás na besedu so spisovateľom Jurajom Šebom, ktorý príde predstaviť svoju knihu Útek z pekla - príbeh Arnošta Rozina, väzňa, ktorému sa podarilo utiecť z Osvienčimu. Ušiel spolu s Poliakom Czieslawom Mordowiczom podobným spôsobom ako krátko pred nimi Alfréd Wetzler a Rudolf Vrba. Bol spoluautorom správy, ktorá ukázala svetu čo sa v skutočnosti v koncentračných táboroch deje. 
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku a tu.

22. 02. 2018

Názov: Jedlo v literatúre 
Kde: Artforum, Žilina 
Kedy: 18:00-19:00 
Popis: Dve vášne: jedenie a čítanie. To bude literárna hostina. 
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku.

22. 02. 2018

Názov: Literárne Slovensko 2018 - Púček / Balko / Potočár 
Kde: Artforum, Banská Bystrica 
Kedy: 19:00-20:30 
Popis: Čo môžeme očakávať od domácej tvorby v roku 2018? Prinesú naši autori a autorky prelomové diela, ktoré vzbudia záujem nových čitateľov/iek, alebo nás čakajú texty, ktoré vzbudia záujem predovšetkým v širšom okruhu literárnej kritiky?

Počas večera Literárne Slovensko 2018 predstavíme nielen edičné plány domácich titulov, ale aj tri pripravované diela mladých autorov, ktoré by sa do roka mohli objaviť na knižnom trhu. Ukážky zaznejú v podaní študentov/iek herectva banskobystrickej Akadémie umení Petra Magurského, Patrície Marikovskej a Martina Stolára.
 
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku.

27. 02. 2018

Názov: Cestovateľský večer - Gruzínsko 
Kde: Panta Rhei Poštová, Bratislava 
Kedy: 17:30-19:00 
Popis: Pozývame vás na vzrušujúcu výpravu Gruzínskom. ✈🚢🌍
Viete, čo znamenajú slová Čača, Puri a Gveli?

Na tieto zaujímavosti, ale i oveľa viac sa môžete opýtať na Cestovateľskom večeri. Objavujte spolu so sprievodcami zo SATUR Travel a.s. netradičné miesta a hlavne strávte príjemný čas v kníhkupectve Panta Rhei na Poštovej v Bratislave.

Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku.   

28. 02. 2018

Názov: Imrich Točka a Tomáš Bereš v nitrianskom Martinuse 
Kde: Martinus, Nitra 
Kedy: 17:00-18:00 
Popis: Pozývame vás na besedu s Imrichom Točkom, ktorý príde predstaviť svoju knihu Historky spod Nitrianskeho hradu. Autor v knihe pútavým spôsobom prerozprával 39 historiek o niektorých dôležitých udalostiach, osobnostiach a pamätihodnostiach mesta Nitry. Kniha je vizuálne doplnená desiatkami štylizovaných celostranových farebných ilustrácii od nitrianskeho výtvarníka Tomáša Bereša, ktoré zásadným spôsobom zvyšujú atraktivitu tohto knižného titulu. Pán Bereš bude aj špeciálnym hosťom besedy. 
Viac informácií: Informácie sú dostupné na Facebooku a tu.  



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára