Vyhľadávať v tomto blogu

utorok 29. mája 2018

Lemi a Mimi hľadajú mamu (recenzia)

O existencii knihy Lemi a Mimi hľadajú mamu som sa dozvedela tým najlepším spôsobom, aký len môže byť! Oslovila ma totiž priamo jej autorka Jana Larsson. S Jankou sme si hneď výborne rozumeli. Veľmi sa mi páčilo, čo mi o knihe napísala a preto som sa nevedela dočkať okamihu, keď knihu budem mať v rukách a pustím sa do čítania. 



Hľadanie ľudského strážcu


Nachádzame sa v lese. Vyzerá ako obyčajný les, ale zdanie klame. Okrem vtákov, hmyzu či veveričiek v ňom žijú aj hlavní hrdinovia príbehu, škriatok Lemi a víla Mimi. Sú síce maličkí, ale ich funkcia v lese je veľmi dôležitá. Sú totiž jeho strážcovia. 

Lemi a Mimi žijú v muchotrávkovom domčeku, pred ktorým rastú divé jahody. Idylickú scénu dopĺňa radostný štebot vtákov a svieže zurčanie potôčika. Lemi a Mimi sa kamarátia s roztomilými veveričkami a pôsobia, že sú so svojim životom spokojní a ku šťastiu im nič nechýba. Situácia sa však zmení, keď si Mimi prečíta v jednej starej knihe zaujímavé informácie o ľudskom svete. Mimi sa dozvedela, že každé ľudské mláďa má svoju mamu. Je pre neho veľmi dôležitá. Nakŕmi ho, keď je hladné. Uteší ho, keď je smutné a upokojí ho, keď sa bojí. Aj Mimi by chcela mať mamu, ktorá by sa o ňu a Lemiho starala. Zdôverí sa Lemimu a prezradí mu aj svoju túžbu. Chcela by vidieť ľudskú mamu. Lemi sa ju rozhodne podporiť. Pôjdu spolu hľadať ľudskú mamu...


Po dlhom putovaní objavia ľudský príbytok. Cez okno hľadia na ľudskú mamu a jej dieťa. Podarilo sa im nájsť ľudskú mamu, ale stále nepoznajú odpoveď na otázku, prečo práve oni dvaja mamu nemajú. Odpoveď im poskytla múdra sova Gaia. Vysvetlila im, že oni mamu predsa majú! Je ňou Matka Príroda...



"Starajme sa o našu mamu tak, ako sa stará ona o nás..."


O prírode, jej význame a potrebe jej ochrany už bolo napísaných veľa detských kníh. Nie je preto jednoduché napísať knihu, ktorá by sa od ostatných odlišovala. Jane Larsson sa to podľa môjho názoru podarilo. 

Larsson v príbehu deťom vysvetľuje, čo všetko Matka Príroda poskytuje nielen Mimi a Lemimu, ale aj nám, ľuďom. Voda, vzduch, miesto, kde žijeme... Tak samozrejmé, až dochádza k podceňovaniu významu a žiaľ i k ničeniu týchto darov. Autorka nielen poukazuje na význam prírody, ale tiež odkazuje: "Starajme sa o našu mamu tak, ako sa stará ona o nás...". Krásna myšlienka, čo poviete? Aplikovať ju možno nielen vo vzťahu k prírode, ale aj vo vzťahu k vlastnej mame, "ľudskej strážkyni".


Príbeh je nielen poučný, ale aj dojímavý. Aspoň na mňa tak pôsobilo trápenie Mimi a jej túžba po mame. Predpokladám, že u detí absencia mami škriatka a víly vzbudí zvedavosť a chuť dozvedieť sa, ako to vlastne je...


Príjemný dojem z knihy umocňujú detailné, roztomilé ilustrácie Juliany Hamajdákovej, ktoré výborne dopĺňajú príbeh. Mne sa najviac páčia ilustrácie, na ktorých stvárnila rozkošné veveričky, priateľských vtáčikov a múdru sovu Gaiu. 





Som rada, že som vďaka sympatickej Jane Larsson mala možnosť prečítať si tento dojímavý a poučný príbeh. 

Bibliografické údaje knihy a jej oficiálnu anotáciu nájdete v tematickej časti Moja knižnica, v časti Danielkova knižnica, konkrétne tu.



Prvé stretnutie s Mimi a Lemim



S Mimi a Lemim sa čitatelia majú možnosť stretnúť aj v Pamätníčku môjho detstva (táto kniha vyšla o rok skôr ako kniha Jany Larsson).


Do tohto pamätníčka si rodičia môžu zapisovať rozmanité informácie o svojom dieťati alebo vlepovať fotografie. Zaujímavé zážitky, vývojové míľniky, slovné skomoleniny. Grimasy počas prvej ochutnávky príkrmu či zážitky z výletov. Jednoducho čokoľvek, čo je súčasťou ich života a neradi by na tieto okamihy zabudli. Táto kniha sa postará o ich zachovanie. 


Priestor na realizáciu je daný rodičom a všetkým, ktorí chcú do tejto knihy o dieťati niečo napísať (vrátanie prianí dieťaťu). Napriek tomu táto kniha nie je prázdna. Na jej stránkach nájdeme Lemiho, Mimi a veľa ďalších postavičiek. Ilustrácie hýria farbami, sú veselé a pôsobia pozitívne.



Ďalšie zaujímavé informácie o oboch knihách (vrátane ukážok) nájdete na Knihy Prianí. V ponuke sa nachádza aj Svadobná kniha prianí, ktorá možno zaujme budúce nevesty. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára