Vyhľadávať v tomto blogu

štvrtok 3. mája 2018

Májové knižné novinky (2018)



Knihy pre dospelých



Názov: Sofia vždy chodí v čiernom 
Autor: Paolo Cognetti 
Vydavateľ: Inaque.sk

Oficiálna anotácia: Zbierka príbehov o „dievčati s problémami“ talianskeho spisovateľa Paola Cognettiho sa volá Sofia vždy chodí v čiernom. Pre Sofiu je život bojom už od narodenia. Bojuje proti svojej rodine, blízkym, celému svetu. Nervózna, excentrická Sofia chodí vždy v čiernom a čierna je často aj jej nálada. Napriek tomu však fascinuje všetkých, ktorí sa s ňou majú možnosť stretnúť: sestrička sklonená nad jej postieľkou, kamarát z detstva, s ktorým sa hrá na pirátov, teta Marta žijúca v parížskom exile, rodičia uväznení v každodennosti. 

zdroj: http://www.gorila.sk/product/719384
 
Názov:
Samotář
Autor:
Teddy Wayne
Vydavateľ:
Odeon

Oficiálna anotácia:
David se nikdy necítil dostatečně oceněný. Na střední dost trpěl, takže když se jako jediný z ročníku dostane na Harvard, doufá, že tam bude mezi svými – jenže je to ještě horší, všichni mu dávají najevo jeho sociální původ, neberou ho jako sobě rovného. A pak se objeví studentka Veronika… Než mu dojde, proč tahle krásná a chytrá žena touží zrovna po něm, je už skoro pozdě. Tragický milostný příběh o závislosti, vypočítavosti, kličkování, nejistotě, nespokojenosti. Univerzitní román, který však přináší nečekané a nové téma psychosexuální obsese. 


zdroj: http://www.gorila.sk/product/718863
 
Názov:
Vůle
Autor:
Jeroen Olyslaegers
Vydavateľ:
Odeon

Oficiálna anotácia:
Je válka – okupované Antverpy ovládá násilí a nedůvěra. Wilfried Wils se považuje za začínajícího básníka, ale zároveň se musí živit jako pomocný policejní strážník. Jeho kamarád se spíš ze ztřeštěnosti než z rozumu angažuje v odboji a ilegalitě, zatímco Wilfriedův umělecký mentor je zarputilým antisemitou. Wilfried opatrně lavíruje mezi těmito dvěma světy ve snaze o přežití. Vůle je drsný, ambiciózní a mnohostranný román, v němž nikdo nezůstane ušetřen. 


zdroj: https://www.nejlevnejsi-knihy.cz/kniha/vule.html
 
Názov:
Podzemní železnice
Autor:
Colson Whitehead
Vydavateľ:
Jota

Oficiálna anotácia:
Cora je otrokyně na bavlníkové plantáži, kde lidé žijí v příšerných podmínkách. Vede se jí ještě o něco hůř než ostatním, odvrhla ji i černošská vesnice. Caesar, otrok, kterého páni nedávno přikoupili, vypráví Coře o podzemní železnici a přesvědčí ji k riskantnímu útěku na sever. 


Ve Whiteheadově pojetí nepředstavuje Podzemní železnice jen historický krycí název pro síť tajných cest, dráha tu získává i fyzickou podobu. Strojvůdci skutečně obsluhují ilegální podzemní tratě a tunely. Coru a Caesara odváží na sever zchátralý nákladní vagon, který hluboko pod povrchem země s námahou táhne parní lokomotiva. 


Whitehead mistrně vykresluje formy násilí páchaného na černoších v období před občanskou válkou a jeho vyprávění postupně přerůstá ve velkou americkou ságu.

Podzemní železnice nevypráví jen o zoufalém odhodlání jedné ženy, která touží uniknout hrůzám otroctví, nabízí nám i působivou reflexi dějin. 


zdroj: http://www.gorila.sk/product/716113
 
Názov:
Exil
Autor:
James Swallow
Vydavateľ:
Knižní klub

Oficiálna anotácia:
Marc Dane, hrdina mezinárodního bestselleru Nomád, se vrací v novém vzrušujícím thrilleru.


Brutální srbský gang, jehož zisk pochází z falešných jaderných zbraní.
Zdiskreditovaný ruský generál s přístupem ke skutečné atomové bombě. Pomstychtivý vůdce somálských pirátů, který má důvod zničit celý svět. Vládní zpravodajská služba, která neví, jak ho zastavit.
Jen jeden muž vidí, k čemu se schyluje. Ale ani on tomu možná nedokáže zabránit…
Tajné vězení CIA, mrakodrapy v Dubaji, bouřemi ošlehané vrtné plošiny u afrických břehů či starobylé podzemní chodby a jeskyně pod Neapolí – tam všude svede Marc další závod s časem v boji proti neúnavným nepřátelům a nemilosrdným fanatikům. V boji o přežití. 


zdroj: http://www.gorila.sk/product/720697
 
Názov:
Bahnitá pole
Autorka:
Hillary Jordan
Vydavateľ:
Vyšehrad

Oficiálna anotácia:
Autorka se řadí po bok klasika jižanské literatury Williama Faulknera. Předloha úspěšného filmu Dee Reesové.


Románový debut Hillary Jordanové je zasazen do osobitého prostředí mississippské delty, plné bavlníkových plantáží a všudypřítomné rasové segregace. Příběh nás přivádí do roku 1946 na odlehlou farmu bělošské rodiny McAllanových, jíž vládne pevnou rukou otec Henry. Tou dobou se z války zpátky ke své rodině vrací Henryho mladší bratr Jamie, volnomyšlenkář a umělec, jehož krutá válečná zkušenost pilota bombardéru připravila o veškeré iluze a sny. Spolu s ním přichází domů Ronsel Jackson, nejstarší syn černých sběračů bavlny na farmě McAllanových, jenž se z konfliktu vrací jako řády ověnčený válečný hrdina. Z obou mladíků se i přes společenské rozdíly stávají dobří přátelé, čímž se nevědomky postaví čelem k nenávisti a hluboce zakořeněným předsudkům mnohdy až fanaticky rasistického okolí. Nejenže se oba musejí vypořádat se svými niternými zážitky a s tradičním smýšlením svých rodin, ale hlavně na americkém Jihu přežít. Román Hillary Jordanové je osobitým, čtivým příspěvkem do žánru jižanské literatury, jenž se díky své nezaměnitelné, dusné atmosféře a mnohdy krutému, leč barvitému prostředí může směle zařadit po bok takových velikánů americké jižanské literatury, jakými jsou William Faulkner či Erskine Caldwell.

Kniha se stala předlohou filmu Dee Reesové (v hlavních rolích Jason Clarke, Carey Mulligan, Garrett Hedlund a Jason Mitchell), kterému se dostalo vřelého přijetí na festivalu Sundance.

zdroj: https://www.nejlevnejsi-knihy.cz/kniha/bahnita-pole.html
 
Názov:
Ten, kdo jiným jámu kopá: Gamebook
Autori:
Jan Holan & Martin Bartůnek
Vydavateľ:
Portál

Oficiálna anotácia:
Být hrobníkem na divokém západě není žádná legrace. Starý americký západ, který najdeš na stránkách této knihy, je ale ještě o něco divočejší, než byl ten skutečný. Hrobník Jáchym totiž vůbec netuší, co ho v příští chvíli čeká. Jeho osud máš totiž ve svých rukou ty, milý čtenáři. Jen na tobě záleží, jestli had, kterého Jáchym praštil lopatou, je pouze omráčený, nebo zabitý. Jen ty rozhodneš, zda náčelník rudokožců dostane do rukou válečnou sekyru. Podobných napjatých situací na tebe čeká opravdu hodně. Chceš to zkusit? Jestli ano, otevři knihu a pusť se do hry. 


zdroj: http://www.gorila.sk/product/713798
 
Názov:
Kde kvete tráva
Autorka:
Hang Kang
Vydavateľ:
Odeon

Oficiálna anotácia:
V noci na 27. května 1980 proběhl v jihokorejském Kwangdžu nejhorší masakr civilistů nařízený vlastní vládou, jaký moderní dějiny země pamatují. Pod záminkou potírání komunistické diverze schválili čelní představitelé státu vojenský zásah k potlačení lidových nepokojů, které byly ve skutečnosti projevem nesouhlasu s panujícím autoritářským režimem. Román sleduje osudy několika mladých hrdinů, které se oné osudné noci protnou. Ti, kteří přežili, musí čelit pronásledování ze strany státních orgánů i vlastním vzpomínkám na prožité trauma. 


zdroj: http://www.gorila.sk/product/720586
 
Názov:
Vôbec nič
Autor:
Hanif Kureishi
Vydavateľ:
Slovart

Oficiálna anotácia:
Hanif Kureishi je dramatik a spisovateľ pakistansko-britského pôvodu. Jeho knihy sú pre úmprimnosť výpovedí často pokladané za škandalózne, je nositeľom viacerých prestížnych literárnych cien a niektoré jeho knihy boli sfilmované. V slovenčine vyšli jeho romány Budha z predmestia, Intimita a Polnoc celý deň. 


Slávny filmár Waldo je vo svojom londýnskom byte ako vo väzení. Medzi štyrmi stenami ho drží vek a zlý zdravotný stav. Frustrovaného chradnúceho muža opatruje jeho krásna – a mladšia – manželka Zee. Waldo však nadobudne podozrenie, že Zee ho podvádza s Eddiem, ktorý je im „vyše tridsať rokov viac než známym a menej než priateľom“. A tak musí konať. Je odhodlaný previnilcov odhaliť, potvrdiť si podozrenia a pomstiť sa.

zdroj: Slovart
 
Názov:
Skazené dievča
Autorka:
Isabel Allende
Vydavateľ:
Slovart

Oficiálna anotácia:
Poviedková kniha čilskej spisovateľky Isabel Allende je pestrou paletou osudov európskych prisťahovalcov, zbohatlíkov, skorumpovaných úradníkov i indiánov. Zmesou rozprávania o brutálnom násilí, pokrivených medziľudských vzťahoch, ale aj o láske v rozmanitých podobách a premenách. Skazené dievča nadväzuje na najlepšie tradície magického realizmu a prináša vzrušujúce čítanie, na ktoré sa len tak ľahko nezabúda. 


zdroj: Slovart

Názov:
Severská mytológia
Autor:
Neil Gaiman
Vydavateľ:
Slovart

Oficiálna anotácia:
Neil Gaiman sa pri písaní už dlho inšpiruje dávnymi príbehmi a mýtmi. Pri tejto knihe však obrátil pozornosť priamo na ich zdroj a bravúrne spracoval veľké ságy ďalekého severu. Verne opisuje panteón hlavných nordických bohov: Odina, najvyššieho z najvyšších, jeho syna Thora, neuveriteľne silného, no nie najmúdrejšieho, a Lokiho, syna obra, Odinovho pokrvného brata, švindliara a neprekonateľného manipulátora. Gaiman všetky dávne príbehy spracoval do románu a ten sa začína zrodom deviatich bájnych svetov, opisuje dobrodružstvá bohov, trpaslíkov i obrov a končí sa súmrakom bohov, ktorý je zároveň zrodom nového času a ľudstva. Severskí bohovia majú v Gaimanovom podaní desivo bojovnú povahu, radi podvádzajú druhých, a aj sa dajú podviesť, ich kroky často vedie čistá vášeň. Vďaka svižnému a vtipnému rozprávačskému štýlu naberajú známe príbehy nový, svieži dych. 


zdroj: Slovart
 
Názov:
Judáš
Autor:
Amos Oz
Vydavateľ:
Slovart

Oficiálna anotácia:
Amos Oz je izraelský spisovateľ a novinár. Je nositeľom viacerých prestížnych literárnych ocenení vrátane Bialikovej ceny, Goetheho ceny a Ceny Franza Kafku. Patrí medzi najznámejších izraelských autorov, jeho diela boli preložené do vyše 30 jazykov. V slovenčine vyšli jeho romány Čierna skrinka, Panter v podzemí a Vôňa ženy.


Mladého idealistického študenta Šmuela zaujme rukou napísaný inzerát na nástenke a zavedie ho do tajomného domu, kde žije starý invalid hľadajúci plateného intelektuálneho spoločníka a tajomná žena prenasledovaná prízrakmi minulosti. V príbehu o omyle, túžbe, neopätovanej láske a nezodpovedanej náboženskej otázke, ktorý sa odohráva v rozdelenom Jeruzaleme na prelome rokov 1959 a 1960, sa autor vracia k počiatkom židovsko-arabského konfliktu, k dejinám Jeruzalema a vzniku kresťanstva a radikálne prehodnocuje zažitú predstavu o zrade a zradcoch.

zdroj: Slovart
 
Názov:
Krátke dni na zabíjanie
Autor:
Arturo Pérez-Reverte
Vydavateľ:
Slovart

Oficiálna anotácia:
Tridsiate a štyridsiate roky minulého storočia boli búrlivým obdobím nielen v Španielsku, ale v celej Európe. Lorenzo Falcó je elegantný gangster, bývalý pašerák zbraní, neodolateľný zvodca žien, bezohľadný agent, chlapec z dobrej rodiny, no predovšetkým vlastenec. Na jeseň v roku 1936, počas španielskej občianskej vojny, keď sú hranice medzi priateľmi a nepriateľmi pomerne nejednoznačné, dostane Falcó ako agent tajnej služby ťažkú úlohu, ktorá by mohla zmeniť priebeh španielskych dejín. Na dobrodružnej misii svetom, kde nič nie je také, aké sa na prvý pohľad zdá, a hranica medzi priateľstvom a zradou je krehkejšia než kedykoľvek predtým, ho sprevádzajú dvaja muži a jedna žena. 


zdroj: Slovart
 
Názov:
Poslední dívka
Autorka:
Nádija Murádová
Vydavateľ:
Ikar CZ

Oficiálna anotácia:
Svědectví ženy, která přežila genocidu jezídů, přibližuje její životní pouť, otřesné podmínky v zajetí i celkové pozadí situace v Iráku, který zažívá celkový rozpad politických, občanských i rodinných vazeb. Autorce je dvacet tři, přesto už musela snášet nepředstavitelné utrpení a byla svědkem zločinů, nad nimiž zůstává rozum stát. S nelítostnou upřímností vykresluje znepokojivý obraz kdysi vzkvétajícího koutu světa, který nehumánní ideologie proměnila v měsíční krajinu. Právě této ideologii tak, jak ji hlásá takzvaný Islámský stát, se autorka svou knihou postavila. 


zdroj: http://www.gorila.sk/product/720703
 
Názov:
Jazzová odysssea: Od Karla Krautgartnera k Woodymu Hermanovi
Autor:
Jan Konopásek
Vydavateľ:
Galén

Poznámka: podľa obálky znie názov - Jazzová odyssea, ale Martinus.sk, Gorila.sk i Knihy Dobrovský.cz uvádza ako názov Jazzová odysssea (3 x písmeno s)

Oficiálna anotácia:
Saxofonista Jan Konopásek (1931) je českou jazzovou legendou, zakladatelskou osobností moderního jazzu v Československu ve druhé polovině 20. století. Osudovým parťákem mu byl vibrafonista Karel Velebný. Spolu zakládali průkopnické formace Studio 5 a S+ H Q. Konopásek je také jedním z mála českých hudebníků, kteří se po svém odchodu do emigrace uplatnili ve špičkových amerických jazzových orchestrech.


Konopáskovy vzpomínky jsou nejen obrazem muzikantského života, ale i svébytnou kronikou doby. Mrazivé doteky poválečné totality se střídají s humornými epizodami, jako je třeba zrození Járy Cimrmana. Spolu s vypravěčem putujeme dobrodružně v roce 1965 do emigrace – nejprve do Německa a pak do USA.

Učitel na prestižní hudební škole Berklee v Bostonu, hráč v elitních orchestrech, muzikant na zámořských lodích, ale také realitní agent a řidič náklaďáku. Humorný glosátor života. To vše je Jan Konopásek.

zdroj: http://www.gorila.sk/product/720560
 
Názov:
Zázračný svět včel: Továrna na med aneb život v úle
Autori:
J
ürgen Tautz & Diedrich Steen
Vydavateľ:
Mladá fronta

Oficiálna anotácia:
Bez včel by lidský život na Zemi do čtyř let skončil, tvrdil Albert Einstein.


Nejvýznamnější odborník na život včel a autor bestselleru Fenomenální včely přichází nyní s další přelomovou knihou, v níž populárním a přístupným způsobem představuje život v úle, který navenek vypadá jako veliký chaos, ale opak je pravdou. Včely jsou úžasná stvoření, která – navzdory tvrzení o jejich píli – umí také lenošit, vyhýbat se úkolům, zkrátka jde o bytosti, které mají své „nálady“.

 

Po přečtení této knihy se už nikdy nebudete dívat na svět kolem nás stejně jako dosud. 

zdroj: http://www.gorila.sk/product/719959
 
Názov:
Tajný život húb
Autor:
Robert Hofrichter
Vydavateľ:
Ikar

Poznámka: Martinus.sk uvádza ako názov knihy - Tajuplný život húb 

Oficiálna anotácia:
Toto nie je atlas či kľúč na určovanie húb. Nenájdete tu ani návod, ako hubárčiť či pripravovať tieto občas chutné, inokedy zradné dary lesov či lúk. Pri čítaní odhalíte fascinujúce súvislosti neznámeho univerza, nad ktorým budete žasnúť.


Poďte s nami na výlet do tajuplného sveta húb. Natrafíte na aristokratov i prefíkaných podvodníkov, ale aj na užitočné spletité výtvory pod zemou a skutočných majstrov omamných premien. Predovšetkým však odhalíte súvislosti života a svet, ktorý sa vyvíja na základe symbiózy, partnerstva a vzájomnej podpory. Nechajte sa očariť! 


zdroj: http://www.gorila.sk/product/715993

Názov:
Návrat
Autor:
Hišám Matar
Vydavateľ:
Absynt

Oficiálna anotácia:
Kaddáfího režim mu ukradol otca a spravil z neho vyhnanca. Dvadsaťpäť rokov nevidel svoje mesto, svoje ulice, svoj rodný dom. Teraz, keď diktatúra padla, rozhodol sa vrátiť. Žije ešte jeho otec? A ak zomrel – ako a kedy?
 

Za svoj silný autobiografický román Návrat dostal líbyjsko-britský spisovateľ Hišám Matar Pulitzerovu cenu. Ponára sa v ňom do tých najväčších hĺbok samého seba i svojej krajiny. V Líbyi, ktorá zo seba zhodila okovy autokratického Kaddáfího režimu hľadá nielen svojho strateného otca, ktorý po únose zmizol kdesi v hlbinách krutej väznice Abú Salím, ale aj ďalších rodinných príslušníkov, za ktorých prepustenie bojoval zo svojho londýnskeho exilu. Kto prežil toto dlhé utrpenie? Komu sa to podarilo? 

Vo svojom rýdzo osobnom príbehu nám Hišám Matar ponúka aj výnimočný portrét Líbye – minulej, prítomnej i budúcej. Od oslobodenia spod talianskej nadvlády až po občiansku vojnu na začiatku 21. storočia. 

zdroj: Absynt
 
Názov:
Poslední svedkovia
Autorka:
Svetlana Alexijevič
Vydavateľ:
Absynt

Oficiálna anotácia:
Detská nevinnosť a vojnové besnenie. Tieto dve veci v žiadnom prípade nejdú dokopy. A predsa v každom konflikte trpia najmä bezbranné deti. Tak je to dnes v Sýrii či Afganistane, a tak to bolo aj pred viac ako sedemdesiatimi rokmi počas Veľkej vlasteneckej vojny v Sovietskom zväze.
 

Kto iný by mohol spracovať túto nesmierne ťažkú tému, ak nie laureátka Nobelovej ceny za literatúru, fenomenálna Svetlana Alexijevič? Už viackrát dokázala, že na vojnu a ľudské utrpenie sa dokáže pozrieť z najrôznejších uhlov pohľadu a nikdy pri tom nestratiť z očí aj obyčajného človeka. Po mimoriadnej knihe Vojna nemá ženskú tvár, v ktorej skúmala účasť žien v predných líniách sa rozhodla preskúmať aj to, ako vojnové utrpenie ovplyvnilo deti. V knihe Poslední svedkovia rozpráva príbehy ľudí, ktorí boli v čase Veľkej vlasteneckej vojny ešte malými deťmi. Ich dediny boli vypálené. Rodičia zastrelení priamo pred ich očami. Vojna sa ich dotkla svojou slizkou rukou, poznačila ich a tým, ktorí prežili, sa navždy vyryla do sietnic i myslí. Nikdy na ňu nezabudli. Nikdy na ňu nezabudnú. 

Poslední svedkovia sú zavŕšením hrôzostrašnej pentalógie Svetlany Alexijevič, v ktorej zaznievajú tisíce zlomených hlasov. Vypočujeme ich? 


zdroj: Absynt

Knihy pre deti a mládež



Názov: Žirafa, žirafa, čo si dnes oblečieš? 
Autorka: Jo Lodge 
Vydavateľ: Svojtka & Co.  

Oficiálna anotácia: Ako sa zvieratká oblečú, keď fúka vietor, prší, svieti slnko alebo sneží? Ideálne prvé čítanie pre batoľatá, obsahuje posuvné prvky a hravé veršíky. 

Čo si uviaže žirafa okolo krku, keď vonku fučí vietor? Čo by si mala nasadiť na hlavu mačička, aby sa nespálila na slnku? Pomôže capkovi v daždi pláštenka? A nebude bielemu medveďovi počas fujavice zima? Vyskúšaj si posuvné prvky a hneď uvidíš, ako zvieraktá na obrázkoch žijú. Zábavné prvé čítanie – ideálne pre batoľatá, obsahuje posuvné prvky, množstvo vtipných zvierat a hravých veršov. Táto knižka je výborná na prvé chvíle spoločného čítania a smiechu nad veselými pohyblivými obrázkami plnými zábaviek. Navyše nenásilnou formou učí deti o striedaní štyroch ročných období, zmenách počasia a správnom obliekaní.

zdroj: Svojtka

Názov: Sovička, sovička, nemôžeš spať?
Autorka:
Jo Lodge
Vydavateľ:
Svojtka & Co.

Oficiálna anotácia:
Aké zvuky sa to v noci nesú lesom? Preskúmaj ich so sovičkou! Ideálne prvé čítanie pre batoľatá, posuvné prvky, veľa vtipných zvierat a hravých veršov. 


Prečo sova nemôže spať? Co všetko v lese počuje? Kdo ťuká do kmeňov stromov a ktorí šuští pod listím? A cč myška? Nebude ju sova chcieť za to pišťanie náhodou... zhltnúť? Vyskúšaj si posuvné prvky a hneď uvidíš, ako zvieratká na obrázkoch žijú. Zábavné prvé čítanie – ideálne pre batoľatá, obsahuje posuvné prvky, množstvo vtipných zvierat a hravých veršov. Táto knižka je výborná na prvé chvíle spoločného čítania a smiechu nad veselými pohyblivými obrázkami plnými zábaviek. Navyše nenásilnou formou učí deti všímať si zvuky okolo seba, nielen v prírode, a rozvíja tak ich zmyslové vnímanie.

zdroj: Svojtka

Názov: Farebné autá
Autorky:
Emma Jennings & Robyn Newton & Kate Word
Vydavateľ:
Svojtka & Co.

Oficiálna anotácia:
Táto knižka plná farebných áut a dômyselných obrysov je určená pre najmenšie deti, ktoré ešte len objavujú svet okolo seba. 


Akú farbu má traktor na obrázku? Je toto auto žlté, alebo červené? Táto knižka je určená všetkým malým zvedavcom. Naučia sa rozoznávať základné farby, spoznajú rôzne dopravné prostriedky a zistia, na čo slúžia. Autobusy, bagre, hasičské vozy. Každé auto vie niečo iné. Dômyselné obrysy v knižke prebudia v deťoch túžbu preskúmať každú stránku. Hravou formou tak zabavíte a vzdeláte svoje zvedavé dieťa.

zdroj: Svojtka

Názov: Spočítaj zvieratká
Autorky:
Emma Jennings & Robyn Newton & Kate Word
Vydavateľ:
Svojtka & Co.

Oficiálna anotácia:
Počítacia knižka plná farebných zvieratiek a dômyselných obrysov je určená pre najmenšie deti, ktoré ešte len objavujú svet okolo seba. 


Jeden, dva, tri, štyri, päť! Kto všetky zvieratká spočíta? Zvládneš to aj ty? Táto počítacia knižka plná farebných zvieratiek a dômyselných obrysov prebudí v deťoch túžbu preskúmať každú stránku. Hravou formou tak zabavíte a vzdeláte svoje skúmavé dieťa.

zdroj: Svojtka

Názov: Objavujeme svet! Na horách
Autorka:
Nathalie Choux
Vydavateľ:
Svojtka & Co.

Poznámka: Minipédia

Oficiálna anotácia:
Nauč sa poznávať, aký je život na horách. Leporelo pre najmenšie deti s posuvnými prvkami a pestrými ilustráciami. 


Nauč sa poznávať, aký je život na horách. Aké zvieratká tam môžeš stretnúť, čo tam rastie a ako sa tam ľuďom žije v zime. Pestrofarebné ilustrácie a posuvné prvky v tomto leporele zábavnou formou zoznamujú deti so životom na horách. Pohyblivé elementy v tejto knihe rozvíjajú jemnú motoriku dieťaťa a prispievajú k živosti ilustrácií.


zdroj: Svojtka

Názov: Poviem ti: Čo robia vlaky
Autori:
Marcin Brykczyński & Artur Nowicki
Vydavateľ:
Ikar

Poznámka: séria Poviem ti, mami & edícia Stonožka

Oficiálna anotácia:
Koľajnice, výhybky, stanice... Aký je tu ruch! Vlaky nákladné, poštové aj superrýchle, lokomotívy, dreziny, horská železnica, ozubnicová železnica... Stará anglická Raketa, Jupiter priamo z divokého západu, francúzske TGV aj najmodernejší japonský Maglev.


To všetko vám priblíži krásne ilustrovaná kniha určená na čítanie aj prezeranie. Precvičí detskú pozornosť, prebudí záujem o svet, ale predovšetkým ponúka najmladším čitateľom zaujímavý spôsob, ako tvorivo tráviť čas. Čaká ich tu veľa atrakcií. Navštívia múzeum lokomotív aj svetoznáme železničné stanice, spoznajú zvláštne koľajové prostriedky, mapy železničných trás a zistia, ako funguje parná lokomotíva. Naložia rozličný tovar, pomôžu zostrojiť elektrický rušeň, prevezú sa horskou železnicou a odpočinú si na vlečke. Šu-šu-šu... Vlak odchádza! Nasadať, prosím, cesta sa začína! 


zdroj: http://www.gorila.sk/product/719984

Názov: Poviem ti: Čo robia autá
Autori:
Marcin Brykczyński & Artur Nowicki
Vydavateľ:
Ikar

Poznámka: séria Poviem ti, mami & edícia Stonožka
 
Oficiálna anotácia:
Koľko je tu áut! Osobné aj nákladné, moderné i starodávne, kempingový príves a dokonca aj príves na prevoz koňa. Existujú tiež žeriavy, bagre, autobusy, smetiarske autá, pluhy, kombajny a veľa iných dopravných prostriedkov. A čo všetko sa tu deje! Autá jazdia po diaľnici, súťažia na pretekoch, stoja v kolóne aj v niekoľkoposchodovej parkovacej garáži. Ďalšie dopravné prostriedky pracujú na poli alebo na stavbe, odhŕňajú sneh a pomáhajú kocúrovi zliezť zo stromu.


Deti vo veku 2 – 6 rokov, ktorým je táto kniha určená, rady skúmajú okolie. Zaujímajú ich aj autá a stroje. Veľké, hlučné, komplikované, rýchle, silné – pre jedných fascinujúce, pre druhých trochu strašidelné. Deti občas vnímajú dopravné prostriedky ako živé bytosti, ktoré sa usmievajú, čudujú, trápia alebo hnevajú. A presne tak sú autá nakreslené aj v tejto knižke. Vďaka tomu môžeme motivovať dieťa, aby vyrozprávalo, aké príhody autá zažívajú a čo vyjadruje ich mimika. Spoločne môžeme vyriešiť veršované hádanky. Rozprávanie o udalostiach, pocitoch a ich príčinách pomáha rozvíjať reč, podporuje fantáziu, trénuje empatiu a schopnosť tvorivo riešiť problémy.


Kniha na jednej strane ponúka informácie o zložení dopravných prostriedkov a o ich využití, na druhej strane hovorí o prežívaní a príhodách hrdinov. Malý čitateľ tak nezískava len nové informácie, ale rozvíja sa aj jeho emocionálna stránka a umelecké cítenie.


A na záver hádanka. Jedno z áut je hlavným hrdinom knihy a vidieť ho na všetkých obrázkoch. Ktoré? 


zdroj: http://www.gorila.sk/product/719985

Názov: Rozšantená abeceda
Autorka:
Dana Hlavatá
Vydavateľ:
Fortuna Libri

Oficiálna anotácia:
Písmená abecedy sa hašterili, ktoré z nich je dôležitejšie. Knižka už mala škriepok plné zuby, nuž sa ich striasla. Doslova a do písmena. Zatriasla sa a prevrátila sa, a tak z nej milé písmenká povypadávali. Do knižky sa mohli vrátiť až vtedy, keď každé z nich vymyslelo rozprávku na svoje písmenko. Že boli šťastné ako vrecko blšiek, azda netreba hovoriť. Navyše si aj uvedomili, že nedokážu byť jedno bez druhého. 


zdroj: http://www.gorila.sk/product/720662

Názov: Co nás všechny žere?: Paraziti - breberky kolem nás, na nás a v nás
Autorka:
Nicola Davies
Vydavateľ:
Slovart

Oficiálna anotácia:
Napadlo vás někdy, že snad každý živý tvor na naší planetě – včetně nás lidí – je „domovem“ mnoha různých cizopasníků? Jsou stovky všelijakých parazitů, od maličkých roztočů po dlouhé tasemnice, kteří mohou žít na povrchu nebo uvnitř našich těl. Ale neděste se! Vaše těla jsou bezpochyby příliš čistá a upravená na to, aby uživila mnoho parazitů. Pár jich však „hostíte“, i když si to nemyslíte. A o těch dalších si můžete přečíst spoustu zajímavých, někdy až šokujících informací v téhle absolutně pravdivé, drsně realistické i vtipně napsané a ilustrované knížce! Že se od teď během několika následujících vteřin začnete někde škrábat?! To je jasné! A když vás čtení pobaví, můžete si užít také další knihu z dílny populárního autora a ilustrátora – Bobky, šišky a jiná hovínka, tedy knihu o tom, o čem se většinou nemluví. 


zdroj: http://www.gorila.sk/product/718879

Názov: Veľká kniha o morských tvoroch
Autor:
Yuval Zommer
Vydavateľ:
Slovart

Poznámka: vekové odporúčanie: 7+

Oficiálna anotácia:
Prečo chodí krab bokom? Majú medúzy telo z medu a fúzov? Ako to, že tučniaky nezamrznú? Vedia lietajúce ryby skutočne lietať? Je morský koník naozaj koník? Na tieto a mnohé ďalšie zvedavé otázky odpovie krásne ilustrovaná Veľká kniha o morských tvoroch. Malým čitateľom tiež priblíži, ako tieto živočíchy pod vodou dýchajú, akým spôsobom sa pohybujú i to, čím sa živia. Okrem množstva zaujímavých informácií deti čakajú aj interaktívne úlohy, vďaka ktorým bude zoznamovanie sa s rozmanitým svetom morskej ríše ešte zábavnejšie! 


zdroj: Slovart

Názov: Zvieratká v lese
Autorka:
Emília Hubočanová
Vydavateľ:
Fortuna Libri

Oficiálna anotácia:
Básničky na spoznávanie zvieratiek z lesa, s ilustráciami Zuzany Hlavatej. 


zdroj: http://www.gorila.sk/product/720443

Názov: Básničky pre maličké detičky
Autorka:
Emília Hubočanová
Vydavateľ:
Fortuna Libri

Oficiálna anotácia:
Básničky na spoznávanie domácich zvieratiek, s ilustráciami Zuzany Hlavatej. 


zdroj: http://www.gorila.sk/product/720436

Názov: Barborka a jej kamaráti
Autorky:
Nancy Delvaux & Aline de Pétigny
Vydavateľ:
Fortuna Libri

Poznámka: séria Barborka & edícia Fortuna Junior

Oficiálna anotácia:
Barborka sa hráva s kamarátmi nielen v škôlke, ale aj doma alebo na návštevách u príbuzných. Učí sa pritom, ako hrou rozvíjať svoje nadanie i fantáziu, spoznáva, ako sa správať k slabším, čo sa sluší a čo nie. Veľkou pomocou i vzorom sú jej ocko s mamičkou.


Edícia farebných knižiek o Barborke pomôže deťom aj ich rodičom vyrovnať sa s tým, čo prináša každodenný život.

 
V tejto knižke nájdete príbehy:
• Barborka má nového kamaráta
• Barborka sa hrá na víly
• Barborka používa mrzké slová
• Barborka tancuje


zdroj: http://www.gorila.sk/product/720666

Názov: Barborka a jej radosti
Autorky:
Nancy Delvaux & Aline de Pétigny
Vydavateľ:
Fortuna Libri

Poznámka: séria Barborka & edícia Fortuna Junior

Oficiálna anotácia:
Škôlkarka Barborka má dobrých rodičov i starých rodičov, s ktorými zažíva veľa radostných chvíľ či už doma, v záhrade, alebo na dovolenke. Vďaka tomu z nej vyrastá rozumné, citlivé a veselé dievčatko, ktoré môže byť príkladom iným deťom.


Edícia farebných knižiek o Barborke pomôže deťom aj ich rodičom vyrovnať sa s tým, čo prináša každodenný život.

 

V tejto knižke nájdete príbehy:
• Barborka u starých rodičov
• Barborka a jej opatrovateľka
• Barborka cestuje lietadlom
• Barborka má nové čižmičky


zdroj: http://www.gorila.sk/product/720649

Názov: Babi, čítaj mi!
Autor:
neuvedený
Vydavateľ:
Svojtka & Co.

Oficiálna anotácia:
Pritúľ sa k babičke a vypočuj si niektorú z mnohých rozprávok, ktoré táto kniha ponúka.


Hľadáte knihu rozprávok, z ktorej by ste svojim deťom alebo vnúčatám mohli čítať? Ďalej už hľadať nemusíte. Táto kniha ponúka bohatý výber krátkych textov vhodných na predčítanie malým i väčším ospalcom. O zamatovom zajačikovi, Sedmoro krkavcov, Statočný cínový vojačik, Škaredé káčatko, O najmenšom rytierovi alebo O líške a tigrovi. Tieto a mnohé ďalšie príbehy obsahuje kniha Babi, čítaj mi !, spolu 80 krátkych rozprávkových príbehov a bájok. Skrátené verzie klasických, ale aj menej známych rozprávok sú ideálnym čítaním pred spaním.

zdroj: Svojtka

Názov: Mami, čítaj mi!
Autor:
neuvedený
Vydavateľ:
Svojtka & Co.

Oficiálna anotácia:
Pritúľ sa k mame a vypočuj si niektorú z mnohých rozprávok, ktoré táto kniha ponúka. 


Hľadáte knihu rozprávok, z ktorej by ste svojim deťom mohli čítať? Ďalej už hľadať nemusíte. Táto kniha ponúka bohatý výber krátkych textov vhodných na predčítanie malým i väčším ospalcom. O zlatovláske a troch medveďoch, Hra na schovávačku, Smejúca sa ryba, O statočnom krajčírikovi, O zakliatej princeznej a ďalšie – v tejto knižke nájdete 80 krátkych rozprávkových príbehov a bájok. Skrátené verzie klasických, ale aj menej známych rozprávok sú ideálnym čítaním pred spaním. 

zdroj: Svojtka

Názov: Ako zvieratá spia
Autork
y: Petra Bartíková & Katarína Macurová
Vydavateľ:
B4U Publishing

Poznámka: vekové odporúčanie: 3+ 
Poznámka: Martinus uvádza názov knihy Ako spia zvieratá

Oficiálna anotácia: Spoznaj najväčších zvieracích spáčov.

V nore, na strome, dolu hlavou, hlboko pod vodou alebo počas letu s jedným okom otvoreným. Aj zvieratá musia spať, aby načerpali sily do nového dňa, lenže spôsob, akým spia, sa od toho ľudského veľmi líši. A dĺžka spánku taktiež. Zatiaľ čo je človek zavŕtaný v perinách osem hodín – a niekedy ešte menej, niektoré zvieratá spia bez prestávky, predstav si to, až dvadsať hodín. Napríklad koala, ktorá v podstate prespí celý život a oddychuje na konári stromu ako na ležadle. No a keď práve nespí, tak je. Zvláštne zviera, čo hovoríš? Čo myslíš, snívajú sa zvieratám sny? Ten, kto hovorí, že nie, sa veľmi mýli. Sny sa totiž snívajú aj mravcom. 


zdroj: https://www.littera.sk/kniha/96833


Názov: Franklinova létající knihovna
Autorky:
Jen Campbell & Katie Harnett
Vydavateľ:
CPress 

Poznámka: vekové odporúčanie: 4+

Oficiálna anotácia:
Pohádkový příběh, který v dětech probudí lásku ke knihám. 


Drak Franklin zbožňuje knížky a rád z nich předčítá svým kamarádům. Problém je, že obyvatelé blízké vesnice se ho poněkud bojí. Naštěstí najde spřízněnou duši v Luně, holčičce, která miluje knihy stejně jako on. Společně vymyslí, že si otevřou knihovnu. A ne ledajakou, ale létající a přímo na Franklinových zádech! Dojemný příběh o zázracích, které dokážou jen knihy, napsala Jen Campbellová, autorka Divných hlášek z knihkupectví, a ilustrovala Katie Harnettová.  


zdroj: http://www.gorila.sk/product/719606

Názov: Gerda: Príbeh veľryby
Autor:
Adrián Macho
Vydavateľ:
Albatros

Poznámka: vekové odporúčanie: 3+

Oficiálna anotácia:
Krásny príbeh putovania ešte krajšej veľryby Gerdy.


Malá Gerda je najšťastnejšia veľryba na svete. Raz sa však prihodí niečo nečakané a Gerda zostane úplne sama. Vyberie sa teda na plavbu šírym oceánom. Cestou stretáva veľa nových kamarátov: kosatky, tučniaky, čajky a chobotnice. Prezradia jej zaujímavosti o svojom živote, ale aj o oceáne, v ktorom všetci spolu žijú. Nájde nakoniec malá Gerda nový domov?  

zdroj: http://www.gorila.sk/product/718693

Názov: Kouzelný prst
Autor:
Roald Dahl
Vydavateľ:
Pikola

Poznámka: vekové odporúčanie: 7+

Oficiálna anotácia:
Pan Frejka a jeho synové hrozně rádi loví divoké kachny a vysokou. Holčička, která žije na sousední farmě, to ale nemůže vystát! Proč by někdo chtěl zabíjet nevinná zvířata?! Jednou v sobotu uvidí, že se Frejkovi zase chystají na lov, a nedokáže si pomoct – ukáže na ně svým kouzelným prstem... V okamžiku se spustí smršť kouzel! Když se Frejkovi na druhý den probudí, zjistí, že jim narostla místo rukou kachní křídla! Jak to vypadá, když jedna obyčejná člověčí rodinka bydlí v ptačím hnízdě, a kachní rodinka se přestěhuje do domečku? A co všechno budou muset Frejkovi změnit, aby se stali znovu lidmi? Kniha je určena dětem od 7 let. 


zdroj: http://www.gorila.sk/product/720713

Názov: Senzační sbírka zvířat doktora Proktora
Autor:
Jo Nesbo
Vydavateľ:
Kniha Zlín

Poznámka: Gorila.sk uvádza nasledovný názov knihy: Zvířata, jejichž existence vás nepotěší 
Poznámka: séria Doktor Proktor & edícia Trix

Oficiálna anotácia:
Nejděsivější tvorové světa odhaleni doktorem Proktorem!


Jistě existují tajemství, která by měla tajemstvími zůstat. Taky určitě taková máte. Třeba tajnou lásku. Nějaký neobvyklý zlozvyk. Drobné vandalství. Existují ale i tajemství, která jsou tak důležitá, tak děsuplná a tak nepravděpodobně odporná, že to s nimi prostě takhle dál nejde, už tajemstvími zůstat nemůžou. Z. J. E. V. N. je kniha o tomhle. Přesněji řečeno o tajemstvích v podobě zvířat, o nichž jste doteď nikdy neslyšeli. Zvířat, která se před vámi policie a úřady snaží tajit.

zdroj: Nejlevnější knihy.cz

Názov: Za všetko (ne)môže Štúr
Autor:
Róbert Beutelhauser
Vydavateľ:
Slovart

Poznámka: séria Naše hrôzyplné dejiny

Oficiálna anotácia:
Ďalším zväzkom edície Naše hrôzyplné dejiny sa dostávame do 18. storočia, do obdobia osvietenstva, keď sa z feudálneho spoločenstva začínajú vyčleňovať moderné národy. Do 18. storočia ľudia mali čo robiť, aby sa dožili nasledujúceho dňa, a preto im bolo ukradnuté, či sú Slováci, Maďari, Nemci alebo Huróni. No zrazu sa mali lepšie, deťom pribudlo viac voľného času, ktorý vďaka Márii Terézii začínajú tráviť v škole, a títo vzdelaní ľudia vždy viac špekulujú nad životom a svetom. Popri mnohých prevratných úvahách si uvedomia, že v kráľovstve, ktorému vládnu Habsburgovci, žijú skupiny ľudí s rozdielnymi jazykmi i zvykmi. Tie skupiny sa nazývajú národy a proces uvedomovania si svojej výnimočnosti zas národné obrodenie. Čaká ťa listovanie v cholerovom denníku, rátanie škôd, ktoré za sebou nechali Napoleonovi vojaci, dozvieš sa, čo sa udialo 22. augusta 1830 v liptovskomikulášskom hostinci Čierny orol, prečo vlastne Štúr zomrel, čo je to silozpyt a množstvo iných zaujímavostí. A ako odmenu za čitateľskú vernosť si môžeš zarapovať Žiadosti slovenského národa. 


zdroj: Slovart

Názov: Odd a mraziví obři
Autori:
Neil Gaiman & Chris Riddell
Vydavateľ:
Albatros

Poznámka: vekové odporúčanie: 9+

Oficiálna anotácia:
Pohádkový fantasy příběh oceňovaného autora Koralíny a Hvězdného prachu


Odd má v životě pěknou smůlu. Při nájezdu Vikingů přišel o otce, s novým otčímem to nemá vůbec jednoduché a zdá se, že krutá zima snad nikdy neskončí. Odd se proto rozhodne z norské vesnice odejít a vydá se do lesa. Když na cestě potká medvěda, lišku a orlici, konečně se na něj usměje štěstí. Noví kamarádi totiž nejsou jen obyčejná zvířata, ale uvěznění severští bohové. Dokáže dvanáctiletý chlapec získat Tórovo kladivo, přeprat obry a konečně osvobodit bohy? 

zdroj: Albatrosmedia

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára