Vyhľadávať v tomto blogu

utorok 22. decembra 2020

Zábavné spoznávanie histórie s Viliamom Všadebolom

Tento článok vyšiel v novembrovom čísle Magazínu o knihách v roku 2020. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihami detailnejšie zoznámiť.

V mysli milovníka historických románov sa ľahko zrodí túžba naživo sa stretnúť s historickou osobnosťou z obľúbeného príbehu, prípadne si obzrieť naživo dejisko príbehov z čias dávno minulých. V súčasnosti nemožno túto túžbu realizovať, aspoň nie v našom svete. V tom literárnom to nie je nič nezvyčajné. Medzi cestovateľov do minulosti patrí Viliam Všadebol a deti (asi od siedmich rokov) ho môžu sprevádzať.

Deň v starovekom Ríme

Jacopo Olivieri, Clarissa Corradinová: Viliam Všadebol – Deň v starovekom Ríme (preklad Viera Hocková)

Viliam Všadebol na cestovanie do minulosti nepotrebuje žiadne sofistikované stroje alebo pomoc svojráznych vedcov. Dokáže to úplne sám. Na presun do minulosti a získanie novej identity mu stačí iba žmurknúť!

Dnes sa premenil na Boleria, malého Rimana z roku 128 n. l. Bolerius rozhodne nemá opodstatnený dôvod sťažovať sa na ťažký život, pretože sa narodil do bohatej rodiny. Napriek tomu je Bolerius nespokojný. Tvrdí, že v deň narodenín by deti nemali byť v škole! Jeho prísny tútor mu však zvestoval prekvapivú novinku. Dnes sa spolu vyberú do Ríma, kde chlapec absolvuje skúšku. Bolerius z tejto novinky nebol nadšený, ale počas dňa sa ukázalo, že dnešná výučba má svoje čaro. Oddýchol si v kúpeľoch, obedoval u senátora Tullia, počúval slová cisára Hadriána, sledoval napínavý záver súboja gladiátorov v Koloseu a po vypočutí cisárovho verdiktu, rozhodujúcom o porazenom gladiátorovi, sa vybral nájsť svojho učiteľa, ktorý mu na záver prezradil, ako obstál v skúške...





Deň v starovekom Grécku 
 
Jacopo Olivieri, Clarissa Corradinová: Viliam Všadebol – Deň v starovekom Grécku (preklad Mariana Ferusová, Grada Slovakia – Bambook 2020)
 

Žmurknutie zabezpečilo malému cestovateľovi aj jednodňový pobyt v starovekom Grécku. Stal sa gréckym chlapcom Averosom a ocitol sa v roku 436 pred n. l.

S Averosom a jeho rodinou sa zoznamujeme po ich príchode do Olympie, kde sa jeho starší brat zúčastní na olympijských hrách. Malý Aténčan odprevadil brata na cvičisko a cestou naspäť zažil nečakané stretnutie. Natrafil na Gyrtias, pravú Sparťanku, ktorá sa chcela zúčastniť behu pri Hérach. Priateľský Averos, napriek rivalite, ktorá sa medzi nimi vznášala, súhlasil, že jej pomôže nájsť cestu k palestre. Chlapec síce nemal jasnú predstavu, ako sa tam dostať, bol však plne odhodlaný nepriznať sa. Spoločne sa vydali do ulíc Olympie a zaujímavé zážitky a stretnutia nenechali na seba dlho čakať. Natrafili na slávneho aténskeho sochára Feidia, tragéda Aristofana a generála Perikla. Spoločný cieľ a cesta k nemu vytvorili nezvyčajné priateľské puto medzi deťmi z dvoch odlišných, súperiacich svetov. Nájdenie hľadaného miesta túto poučnú cestu, k uspokojeniu oboch hrdinov, zakončuje. 





Príbehy s poučnými vsuvkami

Dej príbehov rýchlo napreduje, ale autor čitateľovi každú chvíľu naservíruje knižnú porciu zaujímavých informácií, napríklad o histórii danej ríše, jej vládcoch, bohoch, spôsobe života, postavení žien, kultúre, vzdelávaní, športových aktivitách atď. Vzdelávacie vsuvky vďaka svojej pútavosti, prehľadnosti a rozsahovej primeranosti čitateľa nezahltia informáciami, neznechutia ani neodradia od ďalšieho čítania. Práve naopak, dokážu rozdúchať ešte väčší záujem, prehĺbiť vedomosti a vyvolať chuť silnejšie sa vnoriť do príbehu.

 

Učenie (nie) je nuda!

Existujú detské knihy, ktoré dokážu odstrániť, či aspoň výrazne zmenšiť presvedčenie, že učenie je nuda. Patrí medzi ne aj knižná séria o cestovateľovi Viliamovi Všadebolovi, ktorá deťom ponúka knižný mix zložený z dobrodružného deja, príťažlivých ilustrácií a vhodne prezentovaných faktov. Chvíle v spoločnosti Viliama Všadebola sú také príjemné, že sa ľahko u čitateľa môže objaviť želanie, aby Viliam čím skôr žmurkol znova.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára