Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 24. januára 2021

Februárové knižné novinky (2021)

Názov: Večer a ráno: Pred ságou Piliere zeme
Autor: Ken Follett
Vydavateľ: Tatran
 
Oficiálna anotácia: V románe Večer a ráno sledujeme trojicu navzájom sa prelínajúcich príbehov – to je Follettova silná rozprávačská stránka. Večné románové klišé, kde vystupujú hrdinovia aj zloduchovia, kde dobro prekoná zlo, kde nechýba romantika, napätie či nečakané zvraty, vie v správnej miere namiešať len zručný autor, a tým Ken Follett nepochybne je. 
 
zdroj: Tatran


Názov: V hlavě: Ze zápisků mladé schizofreničky
Autorka: Gábina Pokorná
Vydavateľ: Práh
 
Oficiálna anotácia: Novela V hlavě zachycuje psychickou nemoc z pohledu mladé vysokoškolačky, která prožívá svá první milostná vzplanutí i zklamání. Ukazuje životní peripetie s mnoha eskapádami, na jejichž konci se mísí pocit rezignace s nadějí nových začátků.

Vnitřní monology poodhalují zákoutí lidské duše, ve které se denně rozehrává nevyrovnaný boj dobra se zlem. Kniha bez příkras přináší zápisy reflektující úzkostné pocity, ale i humor každodennosti. To vše na pozadí diagnostikované F20.
 
Názov: Město knih
Autor: Akram El-Bahay
Vydavateľ: Fobos
 
Oficiálna anotácia: Sam je zloděj, kterému se pomocí lsti podaří získat práci u palácové stráže v Mýtii. Sní o novém životě a velkých úkolech. O slávě a cti ve službách Bílého krále. Když se však dozví, že jeho posláním má být hlídání obrovské knihovny pod městem, je rozčarovaný. Takovou službu si nepředstavoval. Co může být mezi starými zaprášenými knihami jiného než smrtelná nuda? Časem ovšem zjišťuje, jak moc se mýlil.… 
 
Názov: Noe
Autor: Sebastian Fitzek
Vydavateľ: Tatran
 
Oficiálna anotácia: Napínavý a cenný ekopolitický triler Noe akoby autor napísal na objednávku tejto doby, keď celý svet ohrozuje korona. Svetom otriasa choroba, ktorá si vyžiadala desaťtisíce obetí. Ľudia sa boja a drogy dochádzajú. V tejto situácii sa v Berlíne prebudí postrelený Noe. Noe netuší, kto je, odkiaľ prišiel a prečo je tu. Hľadanie odpovedí sa rýchlo zmení na boj o Noemov život a je zrejmé, že to akosi súvisí s dianím vo svete.

Autor neúprosne odhaľuje jednoznačné prešľapy ľudstva a ich dôsledky pre našu spoločnosť. Svetová populácia neustále rastie, hoci milióny ľudí trpia hladom, spoločnosť je zameraná na spotrebu, ktorá pozná iba rast produkcie a cien akcií. Vari sa náš svet naozaj zbláznil? 
 
zdroj: Tatran

 
Názov: Když prší jehličí
Autor: Aleš Dostál
Vydavateľ: Brána
 
Oficiálna anotácia: Jak bude vypadat krajina po kůrovcové katastrofě? Uvidíme ještě růst nový les a ucítíme jeho vůni? Hrdina románu lesník Kamil už to ví. Zažil začátky kůrovcové kalamity před rokem 2000 a se čtyřmilimetrovým broučkem bojoval část svého produktivního lesnického života. Nejnovější román Aleše Dostála se odehrává v blíže nespecifikovaném moravském podhůří. Hlavní hrdina, čerstvý důchodce, se díky školnímu srazu po dvaceti letech vrací na místo svého prvního působiště. Tady v roce 1992 začala jeho velká kůrovcová válka, odsud musel pro jistá nepochopení a křivdy odejít. Kamil se těší na setkání se spolužáky a kamarády a zároveň si představuje, jak asi vypadá nový les, který tam po kalamitě založil. Zůstal po něm pomník slávy, nebo hanby? 
 
Názov: Dítě třetí říše
Autorka: Mandy Robotham
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Anke je vězeňkyní v lágru, a aby přežila, dělá to, co umí nejlépe – pomáhá svým spoluvězenkyním porodit a starat se o novorozence. Jenže pak si její činnosti všimne kdosi důležitý a Anke čelí zdrcující volbě. Eva Braunová totiž čeká děťátko. Poslouží Anke budoucnosti říše, kterou nenávidí? Nebo obětuje život nevinného dítěte pro lepší zítřky celého světa? V luxusním sídle v Berghofu se bude hrát o víc než jen o život jednoho dítěte.
 
zdroj: Knihcentrum.sk

 
Názov: Paměti růže: Osudová láska Malého prince
Autorka: Consuelo de Saint-Exupéry
Vydavateľ: Brána
 
Oficiálna anotácia: Po více než půlstoletí od záhadného zmizení světoznámého autora Země lidí, Citadely či Malého prince vyšla autentická intimní výpověď jeho ženy, rozené vypravěčky. V jejích vzpomínkách ožívá Saint-Exupéry ve své lidské slabosti a velikosti, zbavený aureoly moralistního spisovatele. Tehdy 29letá Consuelo, v literárních kruzích Paříže přezdívaná "malá sopka ze San Salvadoru", se s letcem Antoinem, autorem tehdy neúspěšné literární prvotiny, seznámila v roce 1930. Paměti růže zachycují v temperamentním poetickém vyprávění bouřlivé bohémské soužití výjimečné dvojice, osudovou lásku poznamenanou horečnými shledáními a krutými odlukami, úzkostnými obavami o život manžela-letce a prodchnutou okamžiky absolutního štěstí. Sled až neuvěřitelných epizod poodhaluje neznámé okolnosti života spisovatele-pilota. 
 
Názov: Velká iluze
Autor: Eckart Conze
Vydavateľ: Nakladatelství Universum
 
Oficiálna anotácia: Velký historický epos o původu dnešního uspořádání světa. 
 
Versailleská smlouva a Pařížská mírová konference vtiskly světu pečeť až do dnešních dnů zanikly staré říše, zrodily se nové státy, vzplály ale také nové konflikty, které na nás stále ještě doléhají, ať už na Balkáně nebo na Blízkém východě. Ve své znamenitě napsané a na podrobném zkoumání založené knize ukazuje renomovaný historik Eckart Conze, proč se všechny naděje, spojované s Versailleským mírem, ukázaly jako velká iluze a co to znamená pro naši současnost. 
 
„Co nám Versailles může ještě a znovu říci po sto letech, to se dozvíte v této knize.“
 
Názov: Novodobé ríše
Editor: Robert Aldrich
Vydavateľ: Slovart
 
Oficiálna anotácia: Koloniálne ríše vo všetkých svojich podobách boli súčasťou politických máp sveta viac ako päť storočí, od renesancie až do dnešných dní. Kniha zostavená editorom Robertom Aldrichom ponúka trinásť príspevkov zaoberajúcich sa dejinami novovekých impérií, ktoré vybudovali osmanské Turecko, Španielsko, Portugalsko, Holandsko, škandinávske štáty, Veľká Británia, Francúzsko, cárske i sovietske Rusko, Rakúsko-Uhorsko, Belgicko, Nemecko, Taliansko a Spojené štáty americké. Štúdie vychádzajúce z výsledkov moderného bádania sú doplnené mapami, farebnými ilustráciami a ďalšími informáciami. Výsledkom je fascinujúci príbeh o novodobých ríšach a ich úlohe pri formovaní súčasnej globálnej civilizácie. 
 
zdroj: Slovart

 
Názov: Mystérium zvířat: Co si zvířata myslí a co cítí
Autor: Karsten Brensing
Vydavateľ: Mladá fronta
 
Oficiálna anotácia: Jak je možné, že si velryby v Atlantiku skládají každý rok nové písničky a hejno kosatek u západního pobřeží Kanady nežere žádné ryby? Jak je možné, že kachny obstojí v poměrně komplikovaných testech zaměřených na abstraktní myšlení? Věděli jste, že psi trestají nečestnost, ale dokáží odpustit, když se jim jejich druh „omluví“? Biolog Karsten Brensing zná zvířecí říši dokonale a vypráví o ní neuvěřitelné příběhy. Mystérium zvířat nás zavádí do světa, který jsme zatím nikdy nespatřili – a který nám přesto není vůbec tak vzdálený. Je to kniha o cestě do zvířecí duše a hlavy. A také do jejich srdce! Tato kniha změní všem čtenářům náhled na svět kolem nás. Povinná četba pro každého milovníka přírody. 
 
 

 
Knihy pre deti a mládež
 
 
Názov: Moja prvá knižnica: Zvieratá
Autor: -
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie = 1+
 
Oficiálna anotácia: Moja prvá knižnica: Zvieratá obsahuje osem leporel s pútavými obrázkami zvierat. Deti sa hravou formou zoznámia so zaujímavými živočíchmi. Poznávaním obrázkov a ich pomenovávaním si budú rozvíjať slovnú zásobu.  
 
zdroj: Slovart

 

Názov: Básničkové cestovanie po Európe
Autor: Vladimír Keníž
Vydavateľ: Fortuna Libri
 
Oficiálna anotácia: 

Ak chceš poznať názvy štátov,
vezmi knižku a poď na to!
K štátu patrí hlavné mesto,
tiež si v básni našlo miesto.
Ulož si ho do pamäti,
nie len ty, aj všetky deti.
A možno len znenazdajky,
na obrázkoch nájdeš vlajky.
Budeže to zábava...
Kto ich viac vie, vyhráva! 
 
 
Názov: Súrodenci
Autorka: Rocio Bonilla
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 5+
 
Oficiálna anotácia: Niekedy to s nimi nie je ružové, sem-tam poriadne hnevajú, občas otravujú... no nakoniec je s nimi zábava! Každodenné radosti aj starosti súrodeneckého vzťahu stvárnila populárna španielska ilustrátorka a autorka Rocio Bonilla. Jemné ilustrácie a trefné texty, v ktorých sa nájde snáď každý z klubu súrodencov, potešia detského aj dospelého čitateľa a ukážu, že mať vedľa seba nafúkaného nosorožca a či otravného opičiaka je v skutočnosti výhra!
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Strašidielka a Bubo-Bubo
Autorka: Halka Marčeková
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 5+
 
Oficiálna anotácia: Na Strašihrade žije päť strašidielok, ktorých sa vôbec nemusíte báť. A práve pátrajú po svojom stratenom kamarátovi.

Voľné pokračovanie knihy Strašidielka.

Súrodenci Strašihnát, Strašimora, Strašiharaši a dvojičky Strašisliz a Strašibrečka žijú na Strašihrade a práve chystajú narodeninovú oslavu pre priateľa výra Buba-Buba. Ten však nečakane zmizne! Napínavé pátranie odhalí záhadné stopy, ktoré vedú do dedinky Lapichmaty. Vydať sa na ďalekú cestu však nie je pre strašidielka jednoduché. Veď ak sa odhalia pred ľuďmi, navždy zmiznú. Našťastie je tu ich verná kamarátka Cica a popletený netopier Chiropter. Podarí sa odvážnym strašidielkam zachrániť Buba-Buba?
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Toto je nindža mačka a katastrofa na mačkanici
Autor: Dermot O'Leary
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie = 6+
Poznámka: séria Toto je nindža mačka, 3. diel
 
Oficiálna anotácia: V tretej časti série o najmegasuper mačkách na svete čaká odvážnu Toto dovolenka. Alebo sa to len tak zdá a z dlho očakávaného oddychu sa stane ďalšia nebezpečná misia? Že neviete?
Tak sa pridajte k nej a Blyskotovi a prežite aj s ich najlepším kamošom Mačkofúzom zvierací hudobný festival - Mačkanicu! Medzi pódiami a stanmi sa však chystá niečo hrozné. Niekto im priamo pod ňufáčikmi spriada temný plán na ovládnutie sveta zvierat i ľudí! Podarí sa Toto vycítiť nebezpečenstvo a zachrániť svet pred totálnou katastrofou?

obálka zatiaľ nie je k dispozícii
 
Názov: O psíkovi, ktorý prestal brechať
Autor: Eoin Colfer
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 7+
 
Oficiálna anotácia: Láskavo podaný príbeh o jedinečnom pute medzi chlapcom a jeho psíkom aj o uzdravujúcej sile hudby. 
 
Oz vo svojom krátkom psom živote trpel v rukách zlých ľudí. Mama mu síce povedala, že niekde práve preňho žije chlapec, no Oz už nevie, komu môže veriť. Odkedy si Patrik pamätá, vždy túžil mať psa, s ktorým by sa mohol hrávať a rozprávať. Kamoša. Najlepšieho priateľa. Keď Patrik nájde Oza, je odhodlaný z vystrašeného, ubitého psíka jemne a trpezlivo vydolovať jeho prirodzený prejav – brechanie. Potom môžu byť konečne obaja šťastí. Podarí sa im to? 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Hrozby sú (stále) všade okolo nás. Tu strážim ja
Autor: David O'Doherty
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie = 8+
Poznámka: séria Hrozbológia, 2. diel 
 
Oficiálna anotácia: V druhej časti Hrozbológie nájdete všetko, načo prišiel vážený a svetaznalý doktor drocent Leon Neón. Musí sa postaviť zoči-voči vskutku desivej úlohe - dostal na starosť psíka svojej sestry, ktorá si len tak odišla na dovolenku. Možno to neznie až tak nebezpečne, ale každý KANAH (kandidát na hrozbológa) už dobre vie, že jediné domáce zvieratko, ktoré vás nakoniec nezožerie, je kameň. A tak sa drocent Neón skrýva v skrini, zatiaľ čo mu milý havko pustoší Hrozbozónu. Drocent Leon Neón totiž potrebuje napísať svoju novú HYPERDÔLEŽITÚ príručku hrozbológie (úroveň 2). Ešte šťastie, že vyhlásili súťaž o najlepšie domáce zvieratko roka a drocent Neón dostal nápad, ako zachrániť seba i svoje okolie. Nikdy nebolo jasnejšie, že HROZBY SÚ EŠTE STÁLE VŠADE. 
 
Knihu plnú hrozieb a desov by si mal povinne prečítať každý. Je v nej toľko obrázkov, že ju ocení i ten najlenivejší čitateľ. Aj tí predsa potrebujú vedieť, ako sa vyhnúť všetkým hrôzam a nebezpečenstvám a prežiť v hrôzostrašnej džungli dnešného sveta. 
 
zdroj: Slovart

 
Názov: Denník odvážneho bojka 15: Dolu vodou
Autor: Jeff Kinney
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 10+
Poznámka: séria Denník odvážneho bojka, 15. diel
 
Oficiálna anotácia: Pätnáste pokračovanie mimoriadne úspešnej série Denník odvážneho bojka prináša nové dobrodružstvá a trampoty školáka Grega Heffleyho.

Greg Heffley aj s celou rodinou nasadne do karavanu a vydá sa na výpravu za dobrodružstvom. Nič však nejde podľa plánu a napokon sa ocitnú v autokempingu, ktorý má od letného raja dosť ďaleko. Môže sa ešte niečo pokaziť? Samozrejme! Spustí sa lejak a hladina potoka stúpa... Podarí sa Heffleyovcom zachrániť prázdninový výlet, alebo už všetko pôjde len dolu vodou?

A čo odkazuje autor obľúbeného hrdinu Jeff Kinney svojim čitateľom?
„Rok 2020 bol pre deti náročný. Túto knihu som napísal s nádejou, že sa pri nej dobre zasmejú a dajú si pauzu od obrazoviek, oboje sa im predsa zíde! Dúfam, že v pandémii čoskoro nastane obrat a čakajú nás lepšie časy. Zatiaľ je však útek medzi stránky knihy to najlepšie, čo môže dieťa urobiť.“
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Cvakofuč a úlet do krajiny protinožcov
Autorka: Iveta Kesnerová
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Predstavujete si niekedy, že máte zázračnú mašinku, ktorá vás ihneď premiestni na nevídané miesta? Verte či neverte, Filip so Šimonom takú mašinku majú! Volajú ju cvakofuč a je súčasťou fantastického dedičstva, ktoré Filipovi zanechal na povale jeho dedo – vychýrený vynálezca. Že kto sú Filip a Šimon? Dvaja chlapci, ktorí chodia do školy v úplne obyčajnej slovenskej dedine. Filip je blázon do vynálezov a zároveň školský rebel. Šimon je telom i dušou botanik a zároveň školský čudák. Lenže vynálezy Filipovho deda nedajú spávať všakovakým darebákom, a tak si chlapci pri potulkách po svete musia dávať pozor nielen na krvilačné krokodíly v Národnom parku Kakadu, ale aj na niečo oveľa horšie... ľudskú chamtivosť. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Hniloba v kořenech
Autor: Theo Addair
Vydavateľ: YOLi CZ
 
Oficiálna anotácia: Půl století uběhlo od zrušení otroctví a společnost se naoko řídí zákony o rasové rovnosti. Sedmnáctiletý Park o tom však ví své. Jakápak rovnost, když jedna rasa má vrozenou schopnost po libosti měnit, vytvářet a ničit, zatímco původní domov té druhé je drancován těžbou suroviny, potřebné k využívání této schopnosti? Parkův nejlepší přítel Kimp se jako jeden z mála odmítá smířit s útlakem, který většina považuje za nutné zlo. Když přijde se šíleným plánem, jak svůj lid vyburcovat k akci, má ho Park za blázna. Kimp však za svůj nápad zaplatí životem a vypadá to, že upadne v zapomnění jako další odložený případ. Park už dál nemůže lhostejně stát stranou. S pomocí party spolužáků tak rozdílných, že jen stěží hledají společnou řeč, si umíní vypátrat pravdu. Ta ovšem vyrůstá z kořenů léta pohřbených v popelu a krvi a má moc změnit životy jim všem...
 
zdroj: Knižní Klub

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára