Vyhľadávať v tomto blogu

utorok 24. augusta 2021

Bol raz jeden život: Mozog

Tento článok vyšiel v augustovom čísle Magazínu o knihách v roku 2021. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Jean-Charles Gaudin: Bol raz jeden život: Mozog 
(preklad Petra Kýšková, Fragment 2021)

Sledovanie animovaného seriálu Bol raz jeden život patrilo k detstvu mnohých z nás. Ak sa túžite opätovne vydať na cestu po ľudskom tele alebo dopriať tento zážitok svojim deťom, siahnite po komiksovom spracovaní seriálu. Prvý diel série umožňuje preskúmať srdce, druhý diel zase mozog.

Spolu s triedou sa zúčastníme na výstave s mozgom v hlavnej úlohe a na mieste na nás čaká múdry Maestro. Púšťa sa do rozprávania a pozornosť poslucháčov si udržiava fascinujúcimi faktami. Mozog sa skladá zo sto miliárd neurónov a približne toľko je aj hviezd v našej galaxii. Neuróny obsiahnuté v ľudskom mozgu by poukladané vedľa seba dosiahli takú dĺžku, aká je vzdialenosť medzi Zemou a Mesiacom...

Zo súčasnosti sa presúvame do preďalekej minulosti (tri miliardy rokov dozadu) a sledujeme vývoj mozgu. Riasy, baktérie, bezstavovce, ryby a konečne, plazy. Na scénu prichádza archicortex – mozog plazov, neskôr paleocortex – mozog primitívnych cicavcov a na ďalšej komiksovej strane (po miliónoch a miliónoch rokov) vidíme mozog moderného človeka – neocortex. Po ceste do minulosti sa v spoločnosti červených krviniek vydáme na cestu po ľudskom tele a sme svedkami rušného diania v mozgu...

Komiks Bol raz jeden život: Mozog vysvetľuje zložité fakty o fungovaní ľudského mozgu tak, aby boli pre detského čitateľa (asi od ôsmich rokov) pochopiteľné. Možnosť odskočiť si v čase a do útrob ľudského tela zase umožní dôkladnejšie spracovať poskytnuté informácie, pochopiť súvislosti. Záujemcov o ďalšie skúmanie ľudského tela určite poteší, že ešte tento rok budú môcť preskúmať kosti a kostru.
 


 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára