Vyhľadávať v tomto blogu

štvrtok 29. septembra 2022

Októbrové knižné novinky (2022)

Názov: Milý Tato: Listy z tohto sveta
Autorka: Lucia Satinská 
Vydavateľ: Slovart
 
Oficiálna anotácia: Keď zomrel Július Satinský, jeho dcéra Lucia mala 16 rokov. Aby sa vyrovnala so stratou, rozhodla sa mu písať listy. Listy z tohto sveta. O tom, ako jej chýba, o spomienkach na detstvo, o tom, čo všetko sa s jeho dielom dialo.

Tento roku uplynie od smrti Júliusa Satinského 20 rokov a Lucia sa rozhodla svoje listy zverejniť. Ako píše v poslednom liste: „Venujem ich čitateľstvu na Tvoje okrúhle smrtiny. Autorka týchto listov nezomrela, len už neexistuje. Ani svet, v ktorom sme žili my dvaja spolu, už neexistuje. Pre mňa sú dnes tieto listy nečakane spomienkou nielen na Teba, ale aj na ten svet. "
 
zdroj: Slovart

 

Názov: Neděle odpoledne
Autorka: Viktorie Hanišová 
Vydavateľ: Host
 
Oficiálna anotácia: Každá rodina má své tradice. Některá má navíc i tajemství.

Život malého Tea ubíhá v pomalém, ubíjejícím rytmu. Odtažitá a samotářská matka ho vzdělává doma a namísto procházek ho vodí do komunitního náboženského centra. Pod stromečkem Teo vždycky najde jen další díl Káji Maříka. A otec každé nedělní odpoledne někam zmizí. Dospívání však nelze zastavit, a tak i Teova smutná rutina s nástupem do školy a novým kamarádem dostává první trhliny. A s ní i celá rodinná situace, obestřená mlčením, tajemstvím a smutkem. Čím více Teo stárne, tím víc se odtahuje od své rodiny. Ale i jeho vlastní samostatný život je nakonec všechno, jen ne spokojený: je v něm prázdné místo, které potřebuje zaplnit.

Neděle odpoledne je příběhem o trápeních a tragédiích jedné rodiny, vyprávěným ze tří perspektiv. Co se synovi může zdát jako vyšinuté, z matčina nebo otcova hlediska najednou dává smysl. Je to kniha o vzájemném míjení i sbližování. 
 
zdroj: Host

 
Názov: Srnka
Autor: František Kozmon
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Uplynul rok od tragických udalostí, ktoré otriasli oddelením bratislavskej kriminálky, no tím pod vedením majora Otčenáša zostáva naďalej nekompletný. V neľahkých časoch sa poručík Lukáš Líška ujme najnovšieho prípadu: v Bratislave vyčíňa vrah, ktorý si vyberá mladé a nezadané ženy. Nič netušiace obete čaká u nich doma, kde ich následne uväzní. Pred brutálnou vraždou ich na mieste, ktoré im malo byť útočiskom, vystaví peklu. Zanecháva po sebe stopy, ktoré napovedajú, že si ctí staré poľovnícke tradície. Považuje zavraždené ženy za korisť?

Poručík Líška je v očiach svojho šéfa stále neskúseným zelenáčom. Na prípad má preto dohliadnuť najnovšia posila tímu, kapitán Filip Bernát. Ostrieľaný vyšetrovateľ kedysi na oddelení pracoval, po tragickej manželkinej smrti však dal výpoveď. Po návrate sa začínajú vynárať jeho staré hriechy. Rýchlo stráca dôveru mladého poručíka a spolu s ňou aj pevnú pôdu pod nohami. Zvládnu vyšetrovanie bez Wolfa? 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Dobrý deň, smútok / Akýsi úsmev
Autorka: Françoise Sagan
Vydavateľ: Slovenský spisovateľ
 
Oficiálna anotácia: Románové prvotiny Dobrý deň, smútok a Akýsi úsmev legendárnej francúzskej spisovateľky Françoise Saganovej vďačili v čase svojho vzniku za obrovský úspech na domácej literárnej scéne i v zahraničí predovšetkým prenikavej a úprimnej spovedi hlavných hrdiniek, študentiek na prahu dospelosti. Nuda z lásky a láska z nudy, zmes nevinnosti a zvrátenosti – to sú charakteristické črty oboch románov, v ktorých Saganová vecne a otvorene podáva eroticky ladené príbehy svojich nezrelých, no zároveň duševne predčasne zostarnutých postáv.

V debutovom románe Dobrý deň, smútok (1954)sa odvíja dráma zrelej ženy Anne, zaľúbenej do prelietavého Raymonda, otca povrchnej, egoistickej študentky Cécile. Akýsi úsmev (1956) je príbeh krátkeho ľúbostného pomeru mladej intelektuálky Dominique so starším ženatým mužom.

Oba Saganovej romány si nás podmaňujú melancholickým tónom a nostalgiou za čímsi neurčitým, čo ich mladým hrdinkám bolestne chýba. Aj po rokoch od svojho vzniku ostali čitateľsky vďačné a príťažlivé. Ich nové vydanie prichádza na pulty našich kníhkupectiev po vyše tridsiatich rokoch.  
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Muž, ktorý vedel priveľa
Autor: Gilbert Keith Chesterton
Vydavateľ: Európa
 
Oficiálna anotácia: Zbierka detektívnych poviedok Muž, ktorý vedel priveľa vyšla po prvý raz v roku 1922 a ide zrejme o najtemnejšie a najcynickejšie dielo slávneho britského prozaika, novinára, esejistu, historika a teológa Gilberta Keitha Chestertona (1874 – 1936).

Hrdinom mimoriadnych príbehov je Horne Fischer, ktorý vďaka svojej bystrej mysli a vynikajúcim deduktívnym schopnostiam dokáže vyriešiť aj tie najkomplikovanejšie kriminálne prípady. Spolu so začínajúcim novinárom Haroldom Marchom sa však pohybuje vo vyšších kruhoch britskej spoločnosti a výsledky svojho vyšetrovania musí podriadiť spoločenským a politickým záujmom krajiny. Problémom totiž nie je odhalenie páchateľa, ale či je vôbec vhodné postaviť ho pred súd. Horne Fisher je totiž spriaznený s takmer všetkými významnými aristokratmi aj vplyvnými politikmi krajiny a dobre preto pozná zákulisné zlozvyky ostrovného kráľovstva. Jednoducho vie priveľa, aby sa mohol rozhodovať len podľa litery zákona a svojich morálnych zásad. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Dobro
Autor: Anton Heretik
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Pred pár rokmi vyšla kniha Zlo. Spomienky súdneho znalca, v ktorej Anton Heretik opísal skúsenosti zo stretnutí s páchateľmi brutálnych zločinov. Teraz prichádza s knihou Dobro. Príbehy zo psychoterapie. Približuje príbehy trinástich klientov, ktorých sprevádzal počas psychoterapie pri hľadaní dobra – ich vlastnej múdrosti, ktorá im môže pomôcť zvládať duševné ťažkosti, životné problémy či zložité vzťahy. Terapeut je fascinovaný rôznorodosťou pováh i osudov a odhodlaním hľadať zmysel života. Nie je to zbierka pracovných úspechov. O svojich klientoch píše s rešpektom. A s pokorou, ktorá zodpovedá zložitosti práce psychoterapeuta.  
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Dejiny sveta mapa za mapou
Autor: -
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Preskúmajte fascinujúce dejiny ľudstva oživené prostredníctvom zrozumiteľných a prehľadných máp.

V slovenskom preklade vychádza ďalšia z radu úchvatných encyklopédií z anglického vydavateľstva Dorling Kinderlsey. Zaujíma vás, čo sa dialo v minulosti? Odpoveď nájdete v dejinách vyrozprávaných prostredníctvom máp. Vyše 140 špeciálne vytvorených máp zachytáva udalosti tak, ako sa odohrávali – či už na súši, alebo na mori. Množstvo dôležitých informácií a prehľadná grafika vás prevedú kľúčovými okamihmi dejín ľudstva od staroveku až do dnešných čias. Podmanivé príbehy dopĺňajú časové osi a podnetný obrazový materiál.

Autor predslovu Peter Snow je významný spisovateľ, novinár a komentátor. Napísal niekoľko kníh o vojnovej histórii a svoje reportáže, dokumenty a historické programy predstavil aj v televízii. Dôraz kladie na geografické pozadie veľkých dejinných udalostí a ozbrojených konfliktov.  
 
zdroj: Bux.sk

 

 
Knihy pre deti a mládež
 
 
 
Názov: Rok v lese: Veverička 
Autorky: Katarzyna Piętka & Emilia Dziubak
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 2+
 
Oficiálna anotácia: Po mimoriadnom medzinárodnom úspechu leporela Rok v lese prichádza jeho tvorkyňa, ilustrátorka Emilia Dziubaková v spolupráci s autorkou textu Katarzynou Piętkovou s variantom určeným najmenším čitateľom. Tentoraz nepredstavuje život v lese v jeho rozmanitosti, ale zameriava sa na jedného lesného obyvateľa – na veveričku. Dozviete sa, aké má zvyky, čo je jej obľúbenou potravou aj načo jej slúži huňatý chvost.
 
Leporelá zo série Rok v ... pre najmenších sú poučné a povzbudzujú predstavivosť. Okrem toho, že deťom prinášajú nové informácie, jednoduchými úlohami ich aktívne vťahujú do deja.
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Rok v lese: Jazvec
Autorky: Katarzyna Piętka & Emilia Dziubak
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 2+
 
Oficiálna anotácia: Po mimoriadnom medzinárodnom úspechu leporela Rok v lese prichádza jeho tvorkyňa, ilustrátorka Emilia Dziubaková v spolupráci s autorkou textu Katarzynou Piętkovou s variantom určeným najmenším čitateľom. Tentoraz nepredstavuje život v lese v jeho rozmanitosti, ale zameriava sa na jedného lesného obyvateľa – na jazveca. Dozviete sa, kedy spí, čo rád je a čo robí.
 
Leporelá zo série Rok v ... pre najmenších sú poučné a povzbudzujú predstavivosť. Okrem toho, že deťom prinášajú nové informácie, jednoduchými úlohami ich aktívne vťahujú do deja.
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Večierka v ZOO
Autori: Sophie Schoenwaldová & Günther Jakobs 
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
Poznámka: séria Veselé príbehy zo ZOO
 
Oficiálna anotácia: V zoo sa práca nekončí ani pod rúškom tmy a Ignác Mentolka má pred sebou ďalšiu nečakanú úlohu.

Ježko Ignác Mentolka sa už-už ukladá do postieľky, vtom však začuje zvláštne bublanie. Vydá sa teda po stopách čudného zvuku, ktoré ho privedú až k námesačnému slonovi Antonovi – ocitol sa totiž v nádrži s tuleňmi. Problémy so spánkom však nemá len on, ale aj mravčiar Edo, dokonca i leňoch Laco... Iba riaditeľ zoo Alfréd Verva spí ako drevo! Ignác chce síce každému zvieratku pomôcť, no sám cíti, ako naňho dolieha únava. Podarí sa mu zdriemnuť si aspoň na chvíľku?

Nové dobrodružstvá zvieracích kamarátov zo série Veselé príbehy zo ZOO (Veľké čistenie zubov v ZOO a Karneval v ZOO) spolu s hodinami, ktoré sa nachádzajú vzadu v knižke, naučia deti, kedy je už čas ísť do postieľky! 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: O malých a veľkých vianočných darčekoch
Autorka: Jennifer Coulmann 
Vydavateľ: Verbarium
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
 
Oficiálna anotácia: Myška a medveď sa veľmi tešia na ligotavé, voňavé a pokojné Vianoce. Tento rok sú o to výnimočnejšie, že medveď sa po prvý raz neuloží na zimný spánok. Konečne sa môžu obdarovať! Medveď si však zoberie darček od myšky do svojho príbytku bez toho, aby si ho predtým rozbalil. Vari sa hnevá? Myška netuší, že takými veľkými labami balíček nedokáže otvoriť, a preto ho hryzie zlé svedomie. Našťastie sú nablízku lesné zvieratká so skvelými nápadmi. A keď sa na záver všetci stretnú, pochopia, že v tento nezabudnuteľný sviatok sú obklopení nielen malými darčekmi, ktoré sa dajú rozbaliť, ale aj veľkými – že môžu byť spolu, že sa majú rady a že keď treba, vždy si navzájom pomôžu. 
 
zdroj: Bux.sk

 

Názov: Skôr než povieš dobrú noc
Autori: Giorgio Volpe & Paolo Proietti
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 4+
 
Oficiálna anotácia: Dojímavý, krásne ilustrovaný príbeh o priateľstve je dokonalou alegóriou na rituál pred spaním.

Líška a jej najlepší priateľ Pĺšik sa veselo hrajú vo svojom lesnom domove. Do jesennej prírody však pomaly prichádza zima. Čoskoro sa malý plch začne ukladať na zimný spánok a kamaráti sa musia na dlhší čas rozlúčiť. Keď sa už blíži čas spánku, líška sa snaží udržať plcha v bdelom stave. Zimný spánok je však nevyhnutný, a tak sa obaja priatelia podelia aspoň o posledný príbeh, pretože vedia, že na jar budú opäť spolu.

Upokojujúce posolstvo príbehu hovorí jasne: Budem tu pre teba, keď sa zobudíš.
 
zdroj: Bux.sk

 

Názov: Jednej zimnej noci
Autor: Nick Butterworth
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 4+
 
Oficiálna anotácia: Prvý príbeh z klasickej zábavnej série od oceňovaného autora a ilustrátora.

Strážca Peter vždy kŕmi zvieratká, ktoré s ním bývajú v priľahlom parku. Jednej chladnej zimnej noci však Peter zistí, že jeho malí kamaráti potrebujú viac než len jedlo, a musí nájsť spôsob, ako im pomôcť.

Na celom svete sa predalo viac ako 9 miliónov kníh o Petrovi, správcovi a strážcovi parku. Dnes sa už považujú za klasiku v detskej literatúre. Jednej zimnej noci je prvý pôvodný príbeh o dobrosrdečnom Petrovi a jeho zvieracích priateľoch. Kniha obsahuje veľký plagát s milým motívom z knihy.  
 
zdroj: Bux.sk

 

Názov: Vianoce v čarovnom lese
Autorka: Rachel Piercey 
Vydavateľ: Slovart
 
Oficiálna anotácia: Prežite s Mackom a jeho priateľmi Vianoce v čarovnom lese, kde Vianoce trvajú až dvanásť dní. Naučte sa počítať a nájdite na prekrásnych obrázkoch množstvo skvelých darčekov. Mackovi priatelia z čarovného lesa vám pri tom určite radi pomôžu.  

zdroj: Slovart

 
Názov: Tajomné jazero
Autori: Marius Marcinkevičius & Lina Düdaité (ilustrátorka)
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 4+
 
Oficiálna anotácia: Krásne ilustrovaná zimná obrázková kniha o priateľstve a súcite s blížnymi.

Inteligentné prasiatko Félix, ktoré rado píše básne, a zdvorilá kravička Adelka sú najlepší priatelia. Jedného krásneho zimného dňa sa Félix rozhodne korčuľovať na ľade, no sám sa nudí, a tak pozve kamarátku Adelku. Kravička má najprv problémy zvládnuť korčuľovanie, no napokon sa kamaráti výborne zabávajú. Až do chvíle, kým si nesadnú na ľad, aby si oddýchli. Niečo pod nimi začne lomoziť. Kto je to, čo chce a prečo má také zvláštne meno: ABYR?

Aké tajomstvá sa skrývajú v čiernych hlbinách jazera, kde žijú príšery s obrovskými čeľusťami? Čo hrozí krave a prasiatku? Čo ak majú príšery problémy a potrebujú pomoc? Budú mať naši hrdinovia dosť odvahy a čo zvíťazí? Statočnosť a priateľstvo alebo strach?
 
zdroj: Bux.sk

 
   
Názov: Posledný medveď
Autori: Hannah Gold & Levi Pinfold (ilustrátor)
Vydavateľ: Tatran
 
Oficiálna anotácia: Kniha Posledný medveď je oslavou lásky k prírode a nezabudnuteľným dobrodružstvom so srdcom veľkým ako medveď.

Na Medveďom ostrove už nezostali žiadne ľadové medvede. Aspoň tak to malej April tvrdí jej otec – vedec, ktorý sa zaoberá skúmaním počasia. On ju zavedie na vzdialenú arktickú základňu, aby sa tam mohol venovať svojmu výskumu. No April, napriek všetkým tvrdeniam dospelých, jedného medveďa naozaj stretne. Je vyhladovaný, osamelý a ďaleko od domova. Odvážne dievča je odhodlané zviera zachrániť a vydáva sa na najdôležitejšiu cestu svojho života...

Dobrodružný príbeh doplnený emotívnymi čierno-bielymi ilustráciami si získal srdcia detí aj dospelých po celom svete. Jeho poslaním je ukázať, že nikto nie je príliš mladý alebo bezvýznamný na to, aby niečo zmenil. Toto výnimočné dielo nenechá nikoho na pochybách, že každý človek môže urobiť niečo pre záchranu našej planéty.

„Očami blúdila po ďalekých horách, búrlivom mori a po zasneženej pláni, ktorá sa pred ňou rozprestierala. Vtom ju niečo zarazilo. Na horizonte proti slnku zazrela nejakú siluetu, ktorá sa pohla. Bol to len zlomok sekundy. Takmer ju prehliadla. Objavilo sa tam niečo nečakané, veľké a bežalo to. Nemohol by to byť…? Znovu zažmurkala. Nech to bolo čokoľvek, už to zmizlo. No April by mohla odprisahať, že práve zazrela ľadového medveďa.“
 
zdroj: Bux.sk

 

Názov: Tajomná vila: Adventný kalendár pre deti s únikovou hrou (24 napínavých úloh na zapečatených stránkach)
Autorky: Kristin Lückelová & Heidi Försterová
Vydavateľ: Zelený kocúr
 
Oficiálna anotácia: „Taká kniha tu ešte nebola. Nová úniková hra v adventnom kalendári pre deti – vydaj sa na dobrodružnú cestu čítania s úlohami!"

Priatelia Jo a Naďa hľadajú psa. Dalmatínec zrazu zmizne v parku a všetky stopy nasvedčujú, že ho uniesol čudný profesor, ktorý býva v starej vile. Len čo deti vojdú do tajuplného domu, začína sa dobrodružstvo, o akom sa im ani nesnívalo. Bezpečnostný systém ich uväzní vo vnútri, a akoby toho ešte nebolo dosť, nie sú v dome sami... Podarí sa kamarátom dostať von z vily včas, aby mohli stráviť Štedrý večer so svojimi rodinami?
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Saša a vĺča
Autorky: Ann Jungman & Gaia Bordicchia (ilustrátorka)
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 7+
 
Oficiálna anotácia: Pútavý príbeh o nezvyčajnom priateľstve medzi malým chlapcom a vlkom.

Chlapec Saša vyrastá v dedine uprostred šírošírej stepi. Otec aj ostatní dedinčania ho odmalička učili, že vlky sú ich odvekí nepriatelia. Keď sa však v jeden mrazivý večer po nehode na saniach ocitne v opustenej chatrči, zistí, že útočisko v nej našlo aj zatúlané vĺča Ferdy. Medzi chlapcom a mláďaťom sa rozvinie priateľstvo, ktoré pretrvá aj nasledujúce roky. Musia ho však udržať v tajnosti, inak by Ferdymu hrozila istá smrť. Saša si zaumieni, že dedinčanov stoj čo stoj presvedčí, aby na vlky zmenili názor. Príležitosť sa mu naskytne, keď jeho otca Ivana, veľkého nepriateľa vlkov, zasype lavína, spod ktorej ho vyslobodí nečakaný záchranca.

 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Mopslík, ktorý chcel byť jednorožcom
Autorka: Bella Swift 
Vydavateľ: Fragment
Poznámka: vekové odporúčanie = 7+
 
Oficiálna anotácia: Keď môžeš byť jednorožcom, neváhaj ani chvíľu! 
 
Peggy je milé šteniatko mopslíka, ktoré sa rado hrá. Občas pri hre vyvedie poriadnu neplechu, preto ju majiteľka nechá pred Vianocami v útulku. Na Peggy sa usmeje šťastie a vyberie si ju rodina malej Chloe – má však u nej ostať len cez sviatky. Šteniatko je rozhodnuté urobiť všetko preto, aby sa z dočasného domova stal trvalý. Na to sa potrebuje stať jednorožcom, pretože Chloe ich miluje a jedného by chcela mať doma.
 
zdroj: Albatrosmedia.sk

  
Názov: Špina: Smradľavé dejiny hygieny
Autori: Piotr Socha & Monika Utnik-Strugała
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie = 7+
 
Oficiálna anotácia: Umývanie rúk, čistenie zubov, sprchovanie, kúpanie, splachovacia toaleta ako súčasť hygieny sú už takou samozrejmosťou, že nad tým ani neuvažujeme.

No kedysi si o čistote mysleli niečo úplne iné:
„Ruky si umývaj často, nohy len zriedka a hlavu si neumývaj vôbec."
„Kúpem sa raz mesačne - bez ohľadu na to, či je to potrebné, alebo nie."
„V mojej rodine sa nikto nekúpal."


A to ešte nehovoríme o záchode, ktorý je samostatnou kapitolou! Ak sa chcete dozvedieť, ako naši predkovia riešili hygienu kedysi, prečo si mysleli, že voda škodí zdraviu, kde chodili na záchod, ako bolo možné, že dvorným dámam sa vo vlasoch udomácnili myši, a množstvo ďalších prekvapujúcich informácií z minulosti i súčasnosti, táto knižka je práve pre vás! 
 
zdroj: Slovart

 
Názov: Periodická tabuľka: Obrazová encyklopédia chemických prvkov
Autor: Tom Jackson
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie = 9+
 
Oficiálna anotácia: Zoznámte sa s úžasným svetom prvkov, základných stavebných kameňov hmoty, z ktorých sa skladá nielen náš svet, ale celý vesmír. Dnes ich poznáme celkovo 118 a mnohé z nich majú jedinečné, niekedy až prekvapujúce chemické a fyzikálne vlastnosti. Napríklad gálium je kov, ale vplyvom telesného tepla by sa vám roztiekol v dlani, fluór je zasa plyn, ktorý dokáže vypáliť dieru do betónu! Čitateľ podrobne preskúma všetky prvky od aktínia po zirkón a zoznámi sa s príbehom každého z nich - ako bol objavený, aké má vlastnosti a na čo ho môžeme využiť. Text dopĺňa množstvo fascinujúcich fotografií.  
 
zdroj: Slovart

 

Názov: Merdyn 1: Čarodejník v stodole
Autori: Simon Farnaby & Claire Powell (ilustrátorka)
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: séria Merdyn, 1. diel
 
Oficiálna anotácia: Zábavné dobrodružstvá temnovekého čarodejníka v modernom svete.

Merdyn Divoký prichádza z temnoveku. Je to najväčší černokňažník všetkých čias, ktorého za zlé správanie vyhnali do dvadsiateho prvého storočia. Rosa je celkom obyčajné dievča. Žije v Bashingforde, najnudnejšom meste na svete. Jej snom je dať do poriadku ich nešťastnú rodinu. Keď Rosa náhodou stretne Merdyna, zistí, že práve on by jej vedel poskytnúť to, čo potrebuje. Výmenou za čarovný elixír, ktorý by jej pomohol dať do poriadku ich nešťastnú rodinu, Rosa súhlasí, že pomôže Merdynovi zorientovať sa v zmätku moderného sveta. A to určite nebude jednoduché. Hoci, čo zlé by sa mohlo stať?  
 
zdroj: Bux.sk

 

Názov: Kráľovstvo plchov: Princ
Autori: Marián Kubicsko & Jakub Šimjak (ilustrátor)
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 10+
Poznámka: séria Kráľovstvo plchov, 1. diel
 
Oficiálna anotácia: Nová vtipná a akčná séria pre deti od slovenskej autorskej dvojice! 
 
Chcete zažiť dobrodružstvo, objavovať mágiu a dozvedieť sa viac o huňatých tvoroch s malými labkami? Tak sa spolu s Párkom vydajte na cestu za záchranou Kráľovstva plchov! Párok je lenivý a veľmi chlpatý domáci maznáčik. Všetkým musí vysvetľovať, že hoci je morské prasa, nemá nič spoločné s prasiatkami a more nikdy nevidel. Raz sa so svojou ľudskou rodinou vyberie na výlet do hôr a ani mu nenapadne, že sa púšťa do najväčšieho dobrodružstva svojho života! Domov odchádzajú bez neho a Párok sa všemožne snaží nájsť cestu späť do mesta. A to ho privedie do obrovskej šlamastiky! Párok prežije útok orla a všetci ho považujú za bájneho hrdinu z legiend, ktorý má zachrániť celé lesné kráľovstvo! Môže sa obyčajné domáce morča stať hrdinom a zachrániť Kráľovstvo plchov?  
 
Názov: Tajomstvo slávnych výrokov: Spoznajte ich príbehy
Autorka: Zuzana Kisielewska
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 10+
 
Oficiálna anotácia: Odhaľte, ako vznikli známe latinské a grécke výroky!

Viete, čo znamená nolens volens? Ktorého rímskeho vojvodcu cituje americký raper? A čo hlása nápis vytesaný na trenčianskom hradnom brale?

S touto zábavnou ilustrovanou zbierkou slávnych citátov a výrokov zistíte, že latinčina je stále živá a môžete sa s ňou stretnúť na ulici, na internete a dokonca aj v peňaženke. No nielen to. Vydajte sa na cestu do čias, keď boli učenci ochotní za vedu položiť život a figa sa stala zámienkou na vyhlásenie vojny, a zistite, čo sa skrýva za slávnymi latinskými a gréckymi výrokmi, ktoré dodnes používame.
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Mamutia kniha matiky: Všetko, čo potrebuješ vedieť o číslach - vysvetlené mamutmi
Autor: David Macaulay
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie = 10+
 
Oficiálna anotácia: Prečo je nula dôležitá? Čo je to prvočíslo? Na čo slúžia zlomky, desatinné čísla a percentá? Čím sa vyznačuje mnohosten? Čo je to pravdepodobnosť? Aké vlastnosti má Pascalov trojuholník a na čo sa dá využiť Fibonacciho postupnosť? To všetko nájdete v najoriginálnejšej a najbláznivejšej knihe o matematike.

Zvedavé a všetečné mamuty Davida Macaulaya, ktorý knihu napísal a ilustroval, nepokazia žiadnu zábavu. A vo všetkom im pomáhajú malé chobotíkovce. Po knihách Úplne nová mamutia kniha techniky a Mamutia kniha vedy sa s nimi autor vydáva do sveta matematiky, aby vás zasvätil do jej základov.  
 
zdroj: Slovart

 
Názov: Gallant
Autorka: V. E. Schwab 
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie = 15+
Poznámka: séria
 
Oficiálna anotácia: Nový, strašidelne krásny a podmanivo znepokojujúci príbeh od autorky svetového bestselleru Neviditeľný život Addie LaRueovej.

Olivia Priorová je nemá sirota, ktorá vyrastala v dievčenskej škole a všetko, čo vie o svojej minulosti, pochádza z matkinho denníka - ktorý, ako sa zdá, sa končí šialenstvom. A potom príde list, čo ju volá domov - do Gallantu. No keď tam dorazí, nikto ju neočakáva. Ona však nemieni odísť zo sídla, v ktorom má prvý raz v živote pocit domova, a to aj napriek tomu, že jeho chodby sú plné nezreteľných prízrakov a bratranec Matthew sa k nej správa odmietavo.

Olivia vie, že Gallant skrýva tajomstvá, a je odhodlaná ich odhaliť. Keď v správnu chvíľu prekročí rozpadajúci sa múr, nájde za ním miesto, ktoré je Gallantom - a súčasne ním nie je. Dom upadá, prízraky sú tu hmotné a všetkému vládne záhadný pán. Olivii sa ponúka možnosť pochopiť, čo zničilo celé generácie jej rodiny a odkiaľ možno pochádzal jej otec. Vždy chcela niekam patriť, teraz sa však musí rozhodnúť, či sa pridá k odkazu Priorovcov, ktorí chránili náš svet pred pánom domu, alebo zaujme svoje miesto po jeho boku.
 
zdroj: Slovart

 

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára