Vyhľadávať v tomto blogu

streda 18. októbra 2023

Mláďatká v ZOO

 
Tento článok vyšiel v októbrovom čísle Magazínu o knihách v roku 2023. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Sophie Schoenwaldová, Günther Jakobs: Mláďatká v ZOO 
(prel. Zuzana Dodoková, Ikar - Stonožka 2023)

 
Život ježka Ignáca, obľúbeného obyvateľa zoo, je plný práce a starostí. Nemožno sa čudovať, že si potreboval trošku pospať. Prespal štyri mesiace a asi by si ešte trochu schrupol, nebyť necitlivého zobudenia Alfrédom Vervom, riaditeľom zoo. Je tu jar a s ňou sa spája veľa roboty, a tiež príchod nových obyvateľov! Pribudli mláďatá a ježko s riaditeľom sa im vybrali v ústrety. 

Vonku však na nich čakal problém – znepokojení chameleóní rodičia im oznámili, že sa stratila ich dcéra Androméda. „Ak sa ju podarí niekomu nájsť, tak jedine nášmu Ignácovi," vyhlásil Alfréd. „Možno ju videl váš sused leňoch Laco," zamrmlal váhavo Ignác. Laco im oznámil, že Andromédu dnes nevidel, ba ešte nevidel ani svoje mláďa! Lacovo mláďa sa však rýchlo našlo – leňoch ho mal na chrbte. Ignác a Alfréd netušili, že kúsok od nich je aj hľadaná Androméda. Našťastie, pretože by tak príbeh príliš rýchlo dorazil do šťastného konca. Pozorní čitatelia sa teda môžu potešiť z jej nájdenia a príbeh ide ďalej. 

Zrazu sa ozval strašlivý rev a hľadači sa vydali za jeho zdrojom. Ocitli sa pred levou ohradou, kde stretli leva a jeho mláďa. Chvíľu tu pobudli, ale na Andromédu sa nestihli opýtať, pretože im k ušiam doľahol hurhaj. „Ignác zmeravie. Hádam len nespadla do vody k tuleňom?!" Zamierili teda k tuleňom...

Veselý príbeh o hľadaní šibalskej Andromédy, a tiež o ďalších mláďatkách zo zoo, ich výchove a starostiach s nimi, si hneď získa pozornosť a sympatie dieťaťa. Ochotne sa pripojí k tímu hľadačov a stane sa jeho najpozornejším členom. Dieťa opustí svojich zvieracích priateľov dobre naladené, s plnou hlavou čitateľských zážitkov a s túžbou znova sa medzi nich vrátiť a zažiť zase niečo nové, zábavné a nezabudnuteľné... Kniha je vhodná pre deti od troch rokov. 
 


 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára