Vyhľadávať v tomto blogu

sobota 2. apríla 2016

K


Autor: Franz Kafka
Názov: Poviedky
Vydavateľ: Kalligram
Rok vydania: 2005

Oficiálna anotácia: Slovenskému čitateľovi sa touto publikáciou dostáva do rúk prvý, prakticky kompletný výber z jedinečných Kafkových poviedok, noviel, ale aj aforizmov a fragmentov.






















Autor: Ján Kalinčiak
Názov: Reštavrácia a iné
Vydavateľ: Tatran
Rok vydania: 1972

Oficiálna anotácia: Anotáciu som nenašla, ani v knihe nie je uvedená. ...okrem humoresky Reštavrácia obsahuje: Púť lásky, Žehry, Rozpomienky na Ondreja Sládkoviča...

















 



 
Autor: Ryszard Kapuściński

Názov: Eben
Vydavateľ: Absynt
Rok vydania: 2016

Oficiálna anotácia: Čo vlastne vieme povedať o Afrike? Porovnajme si svoje vedomosti a skúsenosti s legendou svetovej reportáže Ryszardom Kapu
ścińskim, ktorý vo svojej knihe Eben prináša komplexný obraz čierneho kontinentu – zo severu na juh, z východu na západ. 

Nie sú to len politické a dejinné zvraty – v centre jeho záujmu stojí obyčajný človek čeliaci nielen ukrutnostiam podnebia, ale aj svojich ľudských druhov. Vďaka Kapuścińského knihe Eben pochopíme, akú hodnotu má hrsť ryže, hlt vody, prievan a kúsok tieňa tam, kde človek musí denno-denne bojovať o holý život.


Eben nie je rozprávaním o neznámej Afrike. Naopak – Afrika v Kapuścińského podaní je čímsi dôverne známym. Kapuściński v Afrike totiž dlhé roky skutočne žil, prenikal do jej podstaty, žil s ľuďmi, žil Afriku. A tak o Afrike dokáže aj rozprávať. Kniha Ryszarda Kapuścińského Eben prichádza vo vynikajúcom preklade Jozefa Marušiaka.

























Autor: Annabel Karmel
Názov: Bible dětských pokrmů: recepty na jídla, která vašemu děťátku dají ten nejlepší start do života
Vydavateľ: Nakladatelství ANAG
Rok vydania: 2016

Oficiálna anotácia: Kniha obsahuje recepty pro první fázi odstavování, druhou fázi odstavování, pro období devíti až dvanácti měsíců a pro batolata.

Nejlepší kuchařka v oblasti dětské stravy.


Může být skvělým dárkem pro čerstvé rodiče nebo dobrým pomocníkem pro každého, kdo hledá inspiraci na nové pokrmy nebo kdo potřebuje překonat stresující začátky prvních jídel se svými dětmi.


Tato kniha nabízí stejně snadné recepty jako předchozí tituly Annabel Karmel – ideální pro ty z nás, kdo bojujeme s časem, ale přesto chtějí poskytnout dětem výživné jídlo.
   
 
 


























Autor: Ken Kesey
Názov: Prelet nad kukučím hniezdom
Vdavateľ: Slovart
Rok vydania: 2006

Oficiálna anotácia: Čitatelia si Keseyho román asi navždy pamätajú vďaka vynikajúcemu filmu Miloša Formana Prelet nad kukučím hniezdom. Príbehom autor výrazne inovoval typickú situáciu modernej americkej prózy, v ktorej je hrdina síce zabitý, ale zostáva neporazený. Rozprávač, psychická obeť druhej svetovej vojny, Poloindián Broom Bromden rekapituluje posledné mesiace svojho dlhodobého pobytu na psychiatrickej klinike v Oregone. Spomína na tridsaťpäťročného tuláka a hazardného hráča McMurphyho, ktorý sa na kliniku dostal pre výtržnosti. Svojou živelnosťou a chuťou žiť McMurphy (vo filme Jack Nicholson) rozvracia zabehnutý chod inštitúcie.   

















 





Autor: Richard Khel
Názov: Papír všude a se vším
Vydavateľ: Mladá fronta
Rok vydania: 2007

Oficiálna anotácia: Lidstvo žije s papírem již déle než 1 900 let. Stal se za tu dobu materiálem tak samozřejmě spjatým s kulturním a hospodářským rozvojem společnosti, že většina z nás si ani všechny jeho klady neuvědomuje. Zasvěcený autor, který se této problematice věnuje již řadu let, ve své nové knize předkládá odborníkům, studentům i laické veřejnosti nové informace, často publikované vůbec poprvé. Odlehčený text je doplněn desítkami originálních dobových ilustrací. 


















 




Autor: Sue Monk Kiddová
Názov: Vynález krídiel
Vydavateľ: Ikar
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: Sarah Grimkéová, dievča z významnej rodiny, oplýva nenásytným intelektom a buričskými názormi. Od útleho veku tuší, že je predurčená na niečo veľké, no bránia jej v tom konvencie obmedzujúce ženy na začiatku 19. storočia. Na svoje jedenáste narodeniny v roku 1803 dostane od rodičov do vlastníctva čiernu slúžku Hetty zvanú Hŕstka. Sarah sa otroctvo protiví a Hŕstku by najradšej vrátila, darovala jej slobodu, no také čosi je v tých časoch nemysliteľné. „Otroctvo je náš životný štýl,“ hovorievala jej mama, „zmier sa s tým.“ Osudy Hŕstky a Sarah Grimkéovej sa tak navždy spoja a my sledujeme tridsaťpäť rokov ich života zasvätených túžbe po slobode a spravodlivosti. Zničené nádeje, zradu, neopätovanú lásku a spoločenské vyhostenie, to všetko musí Sarah pretrpieť, kým si nenájde miesto po boku svojej nebojácnej mladšej sestry Angeliny, bojovníčky za zrušenie otroctva a ženské práva. Ich odhodlanie preslávi sestry po celej krajine. Autorka sa pri písaní románu inšpirovala historickou postavou Sarah Grimkéovej a prostredníctvom skutočných aj fiktívnych postáv majstrovsky vykreslila jedno z najbolestnejších období amerických dejín.

















 




Autor: Stephen King
Názov: Carrie
Vydavateľ: Pavel Dobrovský - BETA
Rok vydania: 2007

Oficiálna anotácia: Děj Kingova prvního románu se odehrává mezi americkými teenagery. Hlavní hrdinka je nešťastná, neatraktivní dívka, pronásledovaná svými vrstevníky a tyranizovaná matkou, náboženskou fanatičkou. Carrie v sobě neočekávaně odhaluje paranormální schopnosti a malé, klidné městečko Chamberlain se stává jevištěm děsivých událostí.  

















 




Autori: Stephen King & Peter Straub
Názov: Černý dům
Vydavateľ: Pavel Dobrovský - BETA
Rok vydania: 2014

Oficiálna anotácia: Ve Wisconsinu dojde k sérii nelítostných vražd, které připomínají nelidské řádění šíleného Alberta Fishe před desítkami let, a proto se neznámému vrahovi začne říkat Rybář. Velitel místní policie nemá s takovým druhem zločinu zkušenosti, proto požádá o pomoc detektiva Jacka Sawyera. Jenže – jsou vraždy opravdu dílem duševně nemocného člověka, nebo v tichém městečku řádí tajemná zlá síla? Čím to, že se Jackovi při plném vědomí zdají podivné sny? Možná se mu někdo snaží něco sdělit… Jack už nemůže vzkazy ignorovat a nechá se vtáhnout do vlastní skryté minulosti. 

















 




Autor: Stephen King
Názov: Dlouhý pochod
Vydavateľ: Pavel Dobrovský - BETA
Rok vydania: 2012

Oficiálna anotácia: Sto mladých chlapců se dobrovolně rozhodlo postavit se na start a vydat se společně na Dlouhý pochod. Soutěž má prostá pravidla: nikdo se nesmí odchýlit z vytyčené trasy a nikdo se nesmí zastavit ani zpomalit chůzi pod určitou rychlost, jinak dostane napomenutí: tři napomenutí znamenají definitivní konec v soutěži. Nezáleží na tom, kdo jde nejrychleji nebo dojde nejdál, Dlouhý pochod přežije jen jeden z nich... 

















 




Autor: Stephen King
Názov: Doktor spánok
Vydavateľ: Ikar
Rok vydania: 2014

Oficiálna anotácia: Danny Torrance, chlapec, ktorý len o vlások unikol smrti z rúk vlastného otca v hoteli Pekná vyhliadka, sa stal mužom. Traumy z detstva ho však mátajú ďalej. Trpí aj pre svoje vlastné nadprirodzené schopnosti – žiarenie, ktoré dostal do vienka a umožňuje mu vidieť aj to, čo by malo zostať skryté. Dan Torrance je alkoholik. Sklony k pitiu zdedil po otcovi, ale pravda je aj to, že alkohol tlmí žiarenie, chráni ho pred prízrakmi, čo ho oberajú o zdravý rozum. Dan však zistí, že zlo, ktoré v ňom alkohol prebúdza, je ešte neznesiteľnejšie ako jeho prízraky. Rozhodne sa zmeniť život. Odsťahuje sa do nového mesta, nájde si nových priateľov a pridá sa k Anonymným alkoholikom. Dokonca aj žiarenie sa v jeho novom živote stane nástrojom dobra. Dan pomáha zomierajúcim ľuďom v hospici prechádzať cez prah smrti, za čo dostane prezývku Doktor Spánok. Potom sa však niečo stane. S Danom sa telepaticky spojí dievča s rovnakými schopnosťami, aké má on. Dan vie, že malej Abre musí pomáhať, tak ako jemu v Peknej vyhliadke pomohol šéfkuchár Dick Hallorann. Abre Stonovej ide o život. Ohrozujú ju prázdni diabli, monštrá v podobe ľudí združené v kmeni s názvom Pravý uzol. Títo dlhovekí tvorovia bez morálky a súcitu potrebujú na svoju existenciu pravidelne konzumovať to, čo nazývajú „para“ – energiu nadprirodzene nadaných detí. Takých, akým bol kedysi Danny a akým je dnes Abra, najvýdatnejší zdroj „pary“. Poľovačka na Abru Stonovú sa začína... Napriek svojim obdivuhodným nadprirodzeným schopnostiam by zrejme bola stratená, ale našla si ochrancu – Dana Torrancea. Kingov Doktor Spánok voľne nadväzuje na román Žiarenie, ktorý prvý raz vyšiel v roku 1977 a preslávil ho aj rovnomenný film režiséra Stanleyho Kubricka z roku 1980 v hlavnej úlohe s nezabudnuteľným Jackom Nicholsonom.

















 




Autor: Stephen King
Názov: Mrtví se někdy vracejí
Vydavateľ: Odeon
Rok vydania: 1992

Oficiálna anotácia: Sklepení staré továrny se hemží krysami, ale ne obyčejnými; zlým démonem může být posedlý i stroj – třeba žehlící prkno v prádelně; profesionální zabiják obdrží poštou dětskou hračku, skrývající v sobě smrtící možnosti; nebožtíci se někdy vracejí a ani vyvolávání démonů je možná nezapudí navždycky; mafiánský šéf chce zlikvidovat milence své ženy a pořádně se při tom pobavit – avšak ouvej!, kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá; přestat kouřit nemusí být tak těžké, když víte, že falší cigareta by vás mohla připravit o život – doslova; stejnou cenu můžete zaplatit, budete-li slepě důvěřovat sobeckému staršímu bratrovi; pomáhat malým holčičkám hledat ve sněhové vánici maminku se nedoporučuje – z holčiček se mohou vyklubat upíři. Stephen King, americký šampión moderního hororu, jehož knihy jsou světovými bestsellery, se v těchto osmi povídkách s úspěchem snaží čtenáře přesvědčit, že hranice mezi realitou a světem nadpřirozených sil, nepochopitelných jevů a záhad je leckdy zatraceně uzounká. Jeho příběhy, nahánějící hrůzu, jsou průvodce po temných zákoutí lidské fantazie. 

















 




Autor: Stephen King
Názov: Nadaný žák
Vydavateľ: Nakladatelství Svoboda
Rok vydania: 1991

Oficiálna anotácia: Todd Bowden zjistí, že v jeho sousedství žije jakýsi Arthur Denker, hledaný nacistický zločinec Kurt Dussander. Chlapec muže pozná a nabídne mu dohodu: za mlčení o jeho pravé totožnosti mu bude podrobně vyprávět, co se ve skutečnosti dělo v koncentračních táborech za II. světové války. Starý muž souhlasí a Todd jej začne pravidelně navštěvovat. Množství informací o hrůzách páchaných na lidech však pomalu začne měnit chlapcovu osobnost... (prevzaté z Databázy knih)

















 




Autor: Stephen King
Názov: Nezbytné věci
Vydavateľ: Pavel Dobrovský - BETA
Rok vydania: 2009

Oficiálna anotácia: V malém americkém městečku Castle Rock ve státe Maine si otevře sympatický cizinec na hlavní třídě obchod s podivným názvem "Nezbytné věci". Každý tu objeví věc, po které zatouží natolik, že bez ní nemůže být, a dostane ji za směšně nízkou cenu. Ale neplatí se pouze penězi. Zákazník, který vytouženou věc získá, musí zároveň obchodníkovi slíbit, že provede nějaký „drobný žertík“ jinému obyvateli městečka. Tak s plynoucím časem stoupá hladina vášní a nenávisti a stačí již jen drobný impulz, aby byl uveden do chodu mechanismus vzájemného vyřizování účtů...
















 




Autor: Stephen King
Názov: O psaní: memoáry o řemesle
Vydavateľ: Pavel Dobrovský - BETA
Rok vydania: 2015 

Oficiálna anotácia: Při psaní nejde o vydělávání peněz, o slávu, o randění, o sex ani o navazování přátelství. Nakonec jde vždycky o to, abyste obohatili život těch, kdo budou vaše dílo číst, a stejně tak i svůj vlastní. Jde při něm o vstávání, o uzdravování, o překonávání něčeho. O radost, že? O radost. Část téhle knihy – možná až příliš velká – se zabývá tím, jak jsem se to já naučil dělat. Hodně z ní je o tom, jak to vy můžete dělat líp. Zbytek – a možná to nejlepší – je povolení: smíte, měli byste, a pokud máte dost odvahy do začátku, pak to dokážete. Psaní je magie, stejně jako kterékoli jiné umění je to živá voda. A voda je zadarmo. Tak pijte. Pijte, co hrdlo ráčí.
















 




Autor: Stephen King
Názov: Ostrov Duma Key
Vydavateľ: Pavel Dobrovský - BETA
Rok vydania: 2008

Oficiálna anotácia: Edgar Freemantle je bohatý stavař, který při nehodě na stavbě utrpí zranění mozku a přijde o pravou paži. Během zdlouhavého léčení propadá takovým záchvatů zuřivosti a výpadkům paměti, že ho opustí manželka. V hluboké depresi a s myšlenkami na sebevraždu uposlechne rady svého terapeuta dr. Kamena, aby "změnil prostředí". Odstěhuje se tedy z Minnesoty na Duma Key, maličký, téměř pustý ostrůvek u floridského pobřeží. Líkař ho pobízel: "Nenajdete ve svém životě kromě stavařiny ještě něco jiného, co by ty deprese oslabilo?" A Edgar Freemantle si vzpomene, že kdysi kreslil. Zjistí, že je velmi nadaný malíř, a začne na ostrově malovat. Jenže s obrazy se začnou dít zvláštní věci. Cokoli namaluje, objeví se i ve skutečnosti a pokut to vymaže, zmizí to. Ostrov má podivnou moc zesilovat a umocňovat jeho talent, protože tam přebývá cosi zlého...
















 




Autor: Stephen King
Názov: Osvícení
Vydavateľ: Pavel Dobrovský - BETA
Rok vydania: 2010

Oficiálna anotácia: Hotel Overlook je považován za nejkrásněji položené horské letovisko na světě, ale nový zimní správce Jack Torrance, jeho žena Wendy a jejich pětiletý syn Danny v něm spatřovali víc než jeho krásu. Jack viděl v Overlooku příležitost, zoufalý způsob, jak uniknout životní smůle a zoufalství, Wendy zase kýženou samotu, která by mohla být poslední příležitostí k zachování narušené rodiny a Danny? Danny, požehnaný i prokletý náhlým osvícením, darem předvídavosti, viděl věci, které přesahovaly chápání malého kluka. Ve sto deseti prázdných pokojích Overlooku viděl skryté zlo, které číhalo jen na ně...
















 




Autor: Stephen King
Názov: Pán Mercedes (séria Bill Hodges 1/2)
Vydavateľ: Ikar
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: Ešte pred úsvitom čakajú v americkom meste zmietanom ekonomickou krízou stovky nezamestnaných mužov a žien na otvorenie veľtrhu pracovných miest. Sú unavení, uzimení a zúfalí. Z hustej hmly sa vynorí osamotené auto. Vodič v ukradnutom mercedese preletí davom, zráža nevinných, potom zacúva a znovu zaútočí. Zabije osem ľudí, pätnásť ich zraní. A uniká. Mesiace plynú a vyšetrovanie nezmyselného brutálneho činu nikam nevedie. Penzionovaný policajt Bill Hodges ťažko znáša traumu z nevyriešeného zločinu a dokonca uvažuje o samovražde, keď dostane list od šialenca – priznanie k vraždám. To ho preberie z depresie a donúti konať, aby zabránil ešte diabolskejšiemu útoku. Brady Hartfield žije s matkou alkoholičkou v rodnom dome. Nadšene spomína na krásne vzrušujúce chvíle, keď pod kolesami mercedesu cítil smrť, a túži si ten príval adrenalínu zopakovať. Zastaviť ho môže len Bill Hodges a jeho zvláštni spojenci. Ak sa im to nepodarí, Brady sa zapíše do dejín ako vrah tisícok ľudí.

















 




Autor: Stephen King
Názov: Stratení nájdení (séria Bill Hodges 1/2)
Vydavateľ: Ikar
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: „Vstávaj, génius.“ Tak sa začína triler o šialenom pomstychtivom čitateľovi. Génius je John Rothstein, kultový autor, ktorý vytvoril ešte kultovejšiu postavu – Jimmyho Golda –, no už desaťročia nevydal jedinú knihu. Morris Bellamy zúri, lebo rebel Jimmy Gold, Bellamyho literárny idol, sa v poslednom vydanom románe zapredal reklamnému biznisu. Preto Morris zabije Johna Rothsteina, ulúpi mu zo sejfu hotovosť, ale najmä získa najvzácnejší poklad, zápisníky, v ktorých je najmenej jeden ďalší, nevydaný román o Goldovi. Morris korisť ukryje – a potom ho zavrú za celkom iný zločin. Čas plynie a poklad objaví chlapec menom Pete Saubers, rovnako vášnivý mladý čitateľ. A teraz je Pete na úteku pred čoraz nebezpečnejším šialencom Morrisom, ktorého po tridsiatich piatich rokoch prepustili.

















 


 

Autor: Stephen King
Názov: Pod kupolou
Vydavateľ: Ikar
Rok vydania: 2010

Oficiálna anotácia: Čo sa to stalo v mestečku Chester’s Mill? Aká záhadná sila uväznila jeho obyvateľov pod neviditeľný zvon, cez ktorý nepreniknú ani najmodernejšie počítačom riadené rakety? Na tieto otázky márne hľadajú odpovede najväčšie kapacity americkej i svetovej vedy. Obyvatelia Chester’s Millu však riešia predovšetkým problém, ako prežiť. Pod záhadnou bariérou, ktorú všetci nazývajú prosto Kupola, čas plynie akosi rýchlejšie, ľudské vášne vybuchujú prudšie, smrť je brutálnejšia a zlu sa darí ako nikdy predtým. Majú ľudia, uväznení a ostro sledovaní celým svetom, vôbec šancu?

















 




Autor: Stephen King
Názov: Podpaľačka
Vydavateľ: Pravda
Rok vydania: 1989

Oficiálna anotácia: S hlavnými postavami diela, osemročným dievčatkom Charlie a jej otcom Andrewom sa zoznamujeme v okamihu, keď utekajú z New Yorku pred agentmi DSI - špeciálnej spravodajskej služby, orientovanej na špičkové výsledky vedeckého výskumu. Andrew a jeho žena Vicky sa počas štúdia ako dobrovoľníci zúčastnili na pokusoch, pri ktorých im mali podávať údajne neškodnú drogu a potom sa mali podrobiť psychologickým testom. V skutočnosti im vstrekli oveľa nebezpečnejšiu látku, novoobjavený syntetický hormón, ktorý radikálne ovplyvnil ich osobnosť a vo väčšine prípadov zanechal vážne následky. Čast pokusných osôb sa zbláznila, časť zomrela, časť získala telepatické, prípadne telekinetické schopnosti. U Vicky McGeeovej sa tieto novonadobudnuté vlastnosti prejavili v menšej miere, zato Andrew získal schopnosť mentálnej dominácie a ich dcéra Charlie "dar pyrokinézy" - prenášanie ohňa. Tieto vlastnosti sa usiluje využiť špeciálna spravodajská služba na prípadne vojenské účely. Toto pôsobivé, dojímavé, inteligentne napísané dielo je na samom pomedzí psychotrilleru a vedecko-fantastickej literatúry.
















 




Autor: Stephen King
Názov: Prokletí Salemu
Vydavateľ: Pavel Dobrovský - BETA
Rok vydania: 2008

Oficiálna anotácia: Jerusalem's Lot je malé městečko v Nové Anglii, s bílými dřevěnými domy, se stromy vroubenými ulicemi a s kostelem. Indiánské léto přivítalo v Salemu Bena Mearse. Vracel se do města, které měl rád a kde, jak doufal, se zbaví svých nočních můr. Ale místo toho se vše změní. Do Salemu pronikne Cizinec. Cizinec s tajemstvím, nebezpečnější než sám ďábel. Ben ztratí svou Susan, kněz Callahan neodolá zlu, a Mark, Benův dětský přítel, zasahuje způsobem víc než překvapivým. Prokletí Salemu je výjimečný román, přitáhne čtenáře neustálým napětím, nově pojatou klasikou hororových rekvizit. Na město Jerusalem nezapomenete.
















 




Autor: Stephen King
Názov: Pytel kostí
Vydavateľ: Pavel Dobrovský - BETA
Rok vydania: 2012

Oficiálna anotácia: Ústřední postavou tohoto románu je spisovatel Mike Noonan. Ztratil tragicky ženu a s ní i nenarozené dítě. O to urputněji se ujme mladé ženy Mattie, která ovdověla a jejíž movitý tchán jí chce připravit o dcerku. Po celou tu dobu je trýzněn nočními můrami a jeho dům se mění v čím dál tím záludnější past. Je na vině Noonanova žena, která mu zatajila, že čeká dítě, či někdo, kdo bydlel v domě kdysi dávno? Odpověď je skryta v umně provázaném ději, jenž spojuje horor s love story a nalézá přirozené řešení v propojeném osudu děvčátek, jejichž jména začínala, či měla začínat písmenem „K".

















 




Autor: Stephen King
Názov: Rose Madder
Vydavateľ: Pavel Dobrovský - BETA
Rok vydania: 2011

Oficiálna anotácia: Mladá žena Rose je provdána za sadistického policistu-detektiva, který s ní nesmírně brutálně zachází. Jednoho dne se rozhodne od svého muže utéct a začít nový život daleko od něj. V zastavárně, kde se pokouší zpeněžit svůj zásnubní prsten, spatří podivný obraz starověké kněžky v purpurovém rouchu na pozadí pohanského chrámu. Při pohledu na obraz pocítí zvláštní, silné pohnutí, rozhodne se ho koupit. Později zjistí, že obraz je podobně jako pověstné Alenčino zrcadlo branou do tajemného světa. V něm se setká i s „Rose Madder“ – ženou v purpurovém rouchu. Protože prokáže této nebezpečně vyhlížející bytosti službu, může od ní očekávat pomoc. A zdá se, že ji bude potřebovat...

















 




Autor: Stephen King
Názov: Stephen King jde do kina
Vydavateľ: Pavel Dobrovský - BETA
Rok vydania: 2010

Oficiálna anotácia: Výbor obsahuje pět literárních děl Stephena Kinga, která se stala (vedle dalších) předlohou k filmovému zpracování. Každou povídku, novelu či román (původní název předlohy, pokud se liší, je uveden v závorce za názvem filmu) doplňuje vždy několik autorových postřehů, dojmů či připomínek k danému filmu. Téměř ve všech filmech zazářily známé hollywoodské hvězdy – v Pokoji 1408 (1408) John Cusack a Samuel L. Jackson, v Děsu v prádelně (Šroťák) Ted Levine a Robert Englund, v Srdcích v Atlantidě Anthony Hopkins, ve Vykoupení z věznice Shawshank (Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank) Tim Robbins a Morgan Freeman a v Kukuřičných dětech (Děti kukuřice) Peter Horton a Linda Hamiltonová.

















 




Autor: Stephen King & Peter Straub
Názov: Talisman
Vydavateľ: Pavel Dobrovský - BETA
Rok vydania: 2014 

Oficiálna anotácia: Je podzimní den v New Hampshiru a ostrý vítr čechrá vlasy dvanáctiletému Jacku Sawyerovi. Jeho otec zmizel, matka umírá a nic už nedává smysl. Ale pro Jacka se má všechno změnit, protože ho čeká cesta přes celou Ameriku – a do jiného světa. Talisman patří ke kultovním fantasy příběhům o věrnosti, procitání, hrůze a tajemství. Jack se vydává do neznáma, aby matce zachránil život, a při svém putování potkává nevinné bytosti i příšery, čelí neuvěřitelným nebezpečím a nachází ještě úžasnější pravdu. Pátrá především po léku, ale ukáže se, že jeho cesta skrývá důležitější poselství. Vydejme se s ním na podivuhodnou pouť...

















 




Autor: Stephen King
Názov: Temná půle
Vydavateľ: Pavel Dobrovský - BETA
Rok vydania: 2011

Oficiálna anotácia: Spisovatel Tad Baumont je obviněn ze série surových vražd. Prohlašuje sice, že je nevinen, začíná však tušit, že svými bestsellery plnými násilí a krve přivolal na svět vtělení zla. To podepisuje své zločiny Tadovými otisky prstů a nedá se už jen tak zahnat zpět do zásvětí...























Autor: Stephen King
Názov: Temná věž: Pistolník (1/7)
Vydavateľ: Pavel Dobrovský - BETA
Rok vydania: 2009

Oficiálna anotácia: V první knize ze skvělé série Temná věž představuje Stephen King čtenářům jednoho ze svých nejtajemnějších hrdinů, Rolanda z Gileadu, posledního pistolníka. Je to znepokojivý charakter, samotář putující po fascinující cestě dobra a zla. V pustém světě, který děsivě obráží náš vlastní svět, Roland pronásleduje muže v černém, setká se s přitažlivou ženou jménem Alice a spřátelí se s chlapcem ze Země, kterému se říká Jake. Pistolník uchvacuje svým realismem promíseným s přízračnou snovostí, takže čtenář dychtivě očekává každou další kapitolu.  



 













 




Autor: Stephen King
Názov: Temná věž: Tři vyvolení (2/7)
Vydavateľ: Pavel Dobrovský - BETA
Rok vydania: 2010

Oficiálna anotácia: Druhý díl Temné věže úzce navazuje na díl první, na jehož konci usíná Roland na pobřeží Západního moře. Na začátku druhého dílu se probouzí, je napaden a zraněn. Roland spalovaný horečkou postupuje podél pobřeží a nachází troje dveře. Dveře do současných světů, odkud si do Středosvěta přivádí nové společníky, kteří ho budou provázet na dlouhé cestě k Temné věži. King nepřestává být výborný vypravěč a i zde jednoznačně dokáže udržet pozornost napjatého čtenáře od první až do poslední stránky.















 


Autor: Stephen King
Názov: Temná věž: Pustiny (3/7)
Vydavateľ: Pavel Dobrovský - BETA
Rok vydania: 2011

Oficiálna anotácia: Pustiny vyprávějí, co se přihodilo poutníkům Středosvětem několik měsíců poté, co byly otevřeny poslední dveře na břehu moře. Ušli už pořádný kus cesty do vnitrozemí. Doba odpočinku končí a začíná doba učení. Susannah se učí střílet… Eddie se učí vyřezávat… a pistolník se učí, jaké to je, přicházet kousek po kousku o rozum.

















 




Autor: Stephen King
Názov: Temná věž: Čaroděj a sklo (4/7)
Vydavateľ: Pavel Dobrovský - BETA
Rok vydania: 2008

Oficiálna anotácia: Čaroděj a sklo je po Pistolníku, Třech vyvolených a Pustinách čtvrtou knihou z celkem sedmi, které tvoří dlouhý příběh, nazvaný Temná věž. Děj celé série se odehrává v neobyčejném světě, zaplněném ohromujícími vizuálními obrazy a nezapomenutelnými postavami. Temná věž se nepodobá ničemu, co jste zatím četli. Do rukou se vám dostává vizionářský příběh Stephena Kinga, magická směs fantasie a hororu, který může být i jeho vrcholným dílem. Připojte se proto k výpravě za nedostižnou Temnou věží...

















 




Autor: Stephen King
Názov: Temná věž: Závan klíčovou dírkou (4,5/7)
Vydavateľ: Pavel Dobrovský - BETA
Rok vydania: 2013

Oficiálna anotácia: Osmá kniha ze série Temná věž, zasazená mezi čtvrtý a pátý díl a mohla by nést název Temná věž 4,5. Čtenáři cyklu Temná věž se zde znovu setkají s Rolandem z Gileadu a jeho ka-tet: Eddiem, Susannah, Jakem a Ochem. Při jejich putování po stezce Paprsku je zastihne prudká bouře, která je donutí nějakou dobu setrvat v úkrytu. Venku skučí vichr a praskají stromy, a Roland zatím vypráví ne jeden podivný příběh, ale dva, a vrhá jimi fascinující světlo na svou těžkou minulost. Po smrti matky poslal otec mladého provinilého pistolníka Rolanda na vzdálenou farmu, aby vyšetřil záhadnou vraždu. Roland na místě objeví krvavou změť lidských i zvířecích stop a strašlivá jatka. Přežil jenom jeden svědek: statečný, ale vystrašený chlapec Bill Streeter. Roland, který tehdy sám dětství sotva odrostl, chlapce uklidňuje vyprávěním příběhu z Knihy Eldů, jejž mu dřív čítávala matka před spaním: „Závan klíčovou dírkou“. „Člověk není nikdy příliš starý na příběhy,“ říká Roland Billovi. „Muž i chlapec, dívka i žena, všichni žijí jen pro ně.“


















 




Autor: Stephen King
Názov: Temná věž: Vlci z Cally (5/7)
Vydavateľ: Pavel Dobrovský - BETA
Rok vydania: 2009

Oficiálna anotácia: Po vrcholném utkání ve skleněném paláci s Rolandovým dávným známým (Flaggem nebo Martenem... nebo - možná - Maerlynem) a po strašlivém odhalení - že Roland z Gileadu zabil vlastní matku, protože ji považoval za čarodějnici Rheu - se čas opět změnil. Cestovatelé pochopili, že někdo - nebo nějaká síla - je přenesl řidinou zpátky na stezku Paprsku. Poblíž, na větvi stromu, byl připíchnutý vzkaz od bytosti, kterou Roland málem v paláci zabil. "Vzdejte se Věže. To je poslední varování." Opravdu k smíchu. Roland by se Věže nevzdal, stejně jako by nezabil Jakeova ochočeného brumláka a neupekl si ho k večeři. Nikdo z nich by se nevzdal Rolandovy Temné věže. Bůh jim pomoz, zůstanou v tom až do konce.

















 




Autor: Stephen King
Názov: Temná věž: Zpěv Susannah (6/7)
Vydavateľ: Pavel Dobrovský - BETA
Rok vydania: 2009

Oficiálna anotácia: Šestý, předposlední díl knihy je jako přebírání nitek těsně předtím, než je autorovy prsty umným hmatem přeskupí do zcela nového tvaru. K nitkám je navázáno mnoho světů a příběhů, které se před našima očima propojují v jediný mnohotvárný celek. Jak už název naznačuje, kniha je věnována především osudům Susannah, té, která se dělí o svou mysl a tělo nejen s Dettou a Odettou, ale také s Miou. Zjistíme, jaké jsou důvody a cíle Miina počínání, zatímco zbytek ka-tet, Roland, Jake, Ochu, Don Callahan a Eddie, napínají všechny síly, aby Susannah zachránili a mohli pokračovat k cestě k Věži. A na této cestě nahlédneme rovněž pod pokličku jistému spisovateli z Maine.

















 




Autor: Stephen King
Názov: Temná věž: Temná věž (7/7)
Vydavateľ: Pavel Dobrovský - BETA
Rok vydania: 2010

Oficiálna anotácia: Dlouhé vyprávění o pistolníkovi Rolandovi z Gileadu a jeho putování k Věži se blíží ke svému závěru. Ti, kdo četli Zpěv Susannah, si při otevírání sedmého a posledního svazku vzpomenou, že Susannah/Mia se právě připravovala porodit Mordreda Deschaina, následníka Karmínového krále, zatímco Jake, Ochu a otec Callahan se chystali rozprášit upíří hostinu. A to je pouze první z mnoha překážek, které členové Rolandova katet musejí překonat. Tato kniha předčí svou temnotou a bizarností všechny předchozí části.

















 




Autor: Stephen King
Názov: To
Vydavateľ: Pavel Dobrovský - BETA
Rok vydania: 2009

Oficiálna anotácia: Bylo jich sedm a byli velmi mladí, když se jejich první klopýtnutí změnilo v horor. Nyní už jsou dospělými muži a ženou. Rozprchli se do velkého světa, aby v něm dosáhli úspěchu a štěstí. Ale nikdo z nich se nemůže ubránit síle, která je táhne zpátky do městečka Derry, aby stanuli tváří v tvář noční můře bez konce a zlu beze jména...

















 




Autor: Stephen King
Názov: Zhubni
Vydavateľ: Pavel Dobrovský - BETA
Rok vydania: 2012

Oficiálna anotácia: Billy Haleck má všechno, co si může přát - drahý dům, hezkou rodinu a výnosné zaměstnání v advokátní kanceláři. Má však také silnou nadváhu a jeho doktor ho varuje před infarktem. Ve chvíli nepozornosti za volantem přejede cikánku, jejíž starý otec nad ním vysloví podivnou kletbu: "Zhubni," řekne mu a pohladí ho po tváři. Jedno jediné slovo, ale za šest týdnů je Billy o třiadevadesát liber lehčí a naprosto zoufalý a vyděšený. Vsadí všechno na jednu kartu a dostává se do souboje se silami zla, které způsobují, že dál nedobrovolně hubne...

















 




Autor: Shelly Kingová
Názov:
Okamžik všeho
Vydavateľ:
Host
Rok vydania:
2015

Oficiálna anotácia:
Nezaměstnaná IT specialistka, krachující antikvariát, stará kniha a láska dvou lidí, kteří se osobně nikdy nesetkali… Život Maggie Duprésové je vzhůru nohama. Propustili ji z firmy v Sillicon Valley a ona je teď „nedobrovolně odloučená od výplaty“. Podle matky Maggie selhala, protože se neprovdala a teď je bez práce. Maggie se před problémy ukrývá v antikvariátě Dragonfly, který je na tom podobně jako ona. Když otevře starý potrhaný výtisk Milence lady Chatterleyové, najde v něm okouzlující vášnivé vzkazy dvou lidí, kteří se nikdy osobně nepotkali. Maggie zjistí, že milostná konverzace nepatří do minulosti, že je zcela současná a ona ji přerušila. Vyzbrojí se tedy všemi svými schopnostmi geeka a rozhodne se dát ony dva čtenáře dohromady a zachránit krachující antikvariát. Toto předsevzetí má nečekané následky, které převrátí všechno, co Maggie dosud pokládala za podstatné, a díky nimž zjistí, kým skutečně je.


















 




Autor: Barbara Kingsolverová
Názov: Lakuna
Vydavateľ: Jota
Rok vydania: 2011

Oficiálna anotácia: Román Lakuna vypráví o dramatických letech první poloviny 20. století, o obrovských proměnách, které zasáhly celý svět, a o tom, jak se dějiny mohou podepsat na osudu jednoho konkrétního člověka, který je do tohoto pohnutého děje zatažen a jemuž nezbývá než se s tím nějak vyrovnat. Protagonistou je fiktivní americký umělec Harrison Shepherd, který se vydává na obtížnou cestu za hledáním vlastní identity. Útočištěm jsou mu knihy a později i deník, do něhož si vše zapisuje. V Harrisonově životě by bylo nejspíš vše jinak, kdyby ho kdysi matka Mexičanka neodvezla do své rodné země, když opouštěla Harrisonova otce americké národnosti s jedním bohatým mexickým průmyslníkem. Putování mezi Mexikem a Spojenými státy americkými, k němuž jsou oba odsouzeni, je zároveň cestou mezi válkou a revolucí, fašismem a komunismem. A právě ve třicátých letech, kdy příběh začíná, obě země zasahují velké dějinné erupce. Mimořádně mistrně zkonstruované zápletky přivádějí hrdinu k výjimečným setkáním, zejména s umělci, ale i s politiky: Diegem Riverou, Fridou Kahlo, ale i Lvem Trockým ve chvílích revolučního vzepětí, později zase s Douglasem MacArthurem nebo Johnem Edgarem Hooverem během „mccarthyovského honu na čarodějnice“. Kniha tak přináší nezapomenutelný portrét několika umělců, ale i umění samotného. Harrison Shepherd je nakonec v Americe úspěšný, i když mu ke štěstí stále něco chybí. Třeba ten dávno ztracený deník, který si vedl a kvůli němuž nedokončil své poslední dílo. Tato zásadní „lakuna“ (mezera) se autorce stala klíčovou metaforou nejen pro „bílá místa“ v životě fiktivního umělce, ale i pro některé „mezery“ v našich životech a osudech.  

















 




Autor: Viliam Klimáček
Názov: Naďa má čas
Vydavateľ: Koloman Kertész Bagala
Rok vydania: 2002

Oficiálna anotácia: Vypátra polícia šialeného jazykára, ktorý svoje obete najprv skúša z vetného rozboru, a keď sa pomýlia, vytrhne im jazyk? Začne vatikánska rozviedka tajnú misiu na Slovensku? Prečo v tuneli pod bratislavským hradom miznú ľudia a električky? Boli Cyril a Metod v skutočnosti pilotmi vesmírnej ríše Hvezdoňov, kultivujúcich našu planétu písmom a vzdelaním? Spáli pracovitý archivár Matice slovenskej svoj šokujúci objav: neznámy štúrovský pornoromán "Marína, radodajnuo ďjeuča"? 

















 




Autor: Jerzy Kosinski
Názov: Byl jsem při tom
Vydavateľ: Dokořán
Rok vydania: 2010

Oficiálna anotácia: Světoznámý příběh duševně a citově retardovaného Zahradníka, který až do zralého věku nepoznal skutečný svět jinak než z televize. Po smrti svého dobrodince je do něj sice vržen rovnýma nohama, šťastnou náhodou se však dostane ihned do nejvyšších kruhů, kde každou jeho prostoduchou myšlenku díky obyčejnému nepochopení interpretují jako geniální ekonomický či politický vhled. A protože ve velkém světě médií, politiky a byznysu není nikdo připraven na člověka, který neprosazuje ničí zájmy (ani ty svoje), stává se z něj nečekaně hvězda, okolo které všichni krouží a každý si do ní promítá své vlastní přání a touhy. Kouzelně jednoduchá a strhujícím způsobem podaná alegorie naší společnosti. Roli Zahradníka nezapomenutelně ztvárnil Peter Sellers ve stejnojmenném filmu z roku 1979, který byl vyznamenán mnoha cenami.  

















 




Autor: Jerzy Kosinski
Názov: Pomaľované vtáča
Vydavateľ: Ikar
Rok vydania: 2012

Oficiálna anotácia: V jeseni roku 1939 rodičia v nemenovanej krajine v stredovýchodnej Európe pošlú svojho šesťročného syna na vidiek, aby ho uchránili pred hrôzami vojny. Ďaleko od civilizácie sa nevinné chlapča postupne stretáva s nepochopiteľnou zaostalosťou, poverčivosťou, zlobou, najobludnejšími formami násilia a prejavmi sexuálnych úchyliek. Nevinný naivný chlapec uvažuje, kde sa berie násilie, načo je dobré a ako sa mu vyhnúť. Odpovede a ochranu nachádza postupne v primitívnych kultoch, u Boha, Diabla, v nacizme aj komunizme, až napokon stratí nielen všetky ideály, ale aj nevinnosť. K tomu všetkému ho ženie najsilnejšia ľudská túžba – prežiť. Na pozadí mimoriadne naturalistického diela (nedávajte ho čítať deťom) sa odohráva silný príbeh o vplyve ľudských pudov, nenávisti, zlobe, hlúposti a túžby po pomste. Jeden z najkontroverznejších románov dvadsiateho storočia, preložený do vyše tridsiatky jazykov, sa takmer po polstoročí od prvého vydania dočkal aj slovenského prekladu. Čitateľ sa môže presvedčiť, že jeho odkaz je napriek drsnej forme predovšetkým humanistický.

















 




Autor: František Koukolík
Názov: Lidský mozek
Vydavateľ: Galén
Rok vydania: 2012

Oficiálna anotácia: Kniha vznikla jako rozšířené vydání monografie Lidský mozek (2000, 2002). Popisuje funkční systémy lidského mozku obecně, zrakové, sluchové a taktilní poznávání, paměť, jazyk, praxii, lateralitu, emoce, vědomí a pozornost, závěrečnou kapitolou jsou řídicí funkce. Monografie vznikla na základě autorových přednášek o vztahu mozku a chování, které již téměř dvacet let probíhají na 3. lékařské fakultě UK v Praze. Bohatě ilustrovaná publikace je určena především lékařům, psychologům, filozofům zajímajícím se o vývoj kognitivní a afektivní neurovědy, se zájmem ji jistě budou číst i vzdělaní lidé z jiných oborů. 

















 




Autor: Jon Krakauer
Názov: Útěk do divočiny
Vydavateľ: Columbus
Rok vydania: 2007

Oficiálna anotácia: Přátelé a příbuzní o něm hovořili jako o bystrém, příjemném, inteligentním a citlivém mladém muži, který nezkazil žádnou legraci. Proč se však Chris McCandless krátce po promoci rozhodl dát sbohem civilizaci a vydal se na nebezpečnou cestu napříč divočinou, se dnes už můžeme jen dohadovat. A neprozradí nám to už ani sám mladý dobrodruh. DvaadvacetiletýChristopher se ze svých cest už nikdy nevrátil. Jeho stopy se v devadesátém druhém roce ztratily na Aljašce, kde bylo o čtyři měsíce později, v rozbitém odstaveném autobuse, nalezeno jeho vychrtlé mrtvé tělo. Ležel tam opuštěný, bez dokladů, jen s poničeným deníkem z posledních dnů... Byl Alexander Supertramp, jak si Chris McCandless na svých cestách říkal, naivní snílek, který přečetl příliš mnoho Londonových románů, nebo jej hnala touha po něčem větším, silnějším, neuchopitelnějším? Mužem, jenž je nad jiné povolán zamyslet se nad těmito i dalšími otázkami, je Jon Krakauer, reportér a horolezec, jemuž je riskování života bezmála denním chlebem. Příběh Christophera McCandlesse Krakauera hluboce zaujal, o to víc, že v něm cítí zřetelnou paralelu s vlastními sny, s vlastními touhami a vlastní posedlostí. Fascinující román Útěk do divočiny zdaleka není pouhou rekonstrukcí možných událostí. Je napínavým příběhem, dokládajícím dokonalé vcítění autora, filozofickou rozpravou o lidské touze po riziku, po nebezpečí, po volnosti a po nikdy nekončící pouti - do vlastního nitra...

















 




Autor: Clara Kramerová
Názov: Klárina vojna
Vydavateľ: Ikar
Rok vydania: 2009

Oficiálna anotácia: 21. júla 1941 nacisti obsadili malé poľské mestečko Żołkiew, čím sa navždy zmenil život pätnásťročného židovského dievčaťa Kláry. Všetkých susedov a známych naokolo pozabíjali alebo deportovali, no Klárina rodina sa spolu s ďalšími dvoma židovskými rodinami skryla vo vlastnoručne vykopanej pivnici. V dome nad nimi bývali Beckovci, poľská rodina nemeckej národnosti. Pán Beck bol pijan, sukničkár a, ako o sebe tvrdil, antisemita, a predsa riskoval celú vojnu život, aby jeho chránenci prežili. No nemali to s ním ľahké, ich život bol plný nepredvídateľných zvratov. Dom takmer zhorel pri veľkom požiari, ale to nebolo všetko, pán Beck usporadúval v byte nad pivnicou, kde sa skrývali Židia, pijanské večierky, na ktoré chodievali policajti a esesáci, dokonca si začal aj ľúbostný vzťah so ženou z bunkra, čím sa už aj tak neznesiteľná situácia osemnástich skrývajúcich sa Židov ešte zhoršila. O šesťdesiat rokov napísala Clara Kramerová podľa denníka, ktorý si viedla v úkryte, spomienky na tieto udalosti. Tie vás prenesú do malého tmavého bunkra, kde sa tlačilo osemnásť ľudí vrátane malých detí. Spolu s nimi budete veľa ráz tŕpnuť a zatajovať dych, keď sa iba o vlások vyhli odhaleniu. Klárina vojna je presvedčivé a zároveň dojemné svedectvo. Lyrické, dramatické a napriek hrozným okolnostiam plné nádeje a viery v prežitie.

















 




Autor: Nicole Krauss
Názov: Dejiny lásky
Vydavateľ: Artforum
Rok vydania: 2011

Oficiálna anotácia: Dejiny lásky sú poctou veciam zabudnutým, túžbam nenaplneným, láskam navždy strateným. Trpký humor, gradujúce napätie príbehu, záhady a hlavolamy, ktoré stojí za to vyriešiť. Román, ktorý provokuje k vlastným otázkam a súkromným odpovediam.   

















 




Autor: Janko Kráľ
Názov: Balady
Vydavateľ: Mladé letá
Rok vydania: 1957

Oficiálna anotácia: Anotáciu som nenašla, ani v knihe nie je uvedená. ...obsahuje balady: Zakliata panna vo Váhu a divný Janko, Zverbovaný, Zabitý, Pán v tŕní, Povesť, Skamenelý, Kríž a čiapka, Bezbožné dievky, Moja pieseň, Kvet, Krivoprísazniča, Návrat.

















 




Autor: Janko Kráľ
Názov: Moja pieseň
Vydavateľ: Matica slovenská
Rok vydania: 1952

Oficiálna anotácia: Anotáciu som nenašla, ani v knihe nie je uvedená. ...obsahuje: Moja pieseň, Zakliata panna vo Váhu a divný Janko, Zverbovaný, Kvet, Návrat, Choč, Syn pustiny, Zabitý, Rozprávka, Žatva, Zloboh, Vojna, Žobrák, Zbojníkova balada, Remeselník, Ovčiar, Jarná pieseň, Pieseň bez mena, Vyslobodenie, Úkazy, K prorokom Slovenstva, K Slovenom, Šahy, Svadba, Duma Kollárova, Slovo, Duma slovenská. 

















 




Autor: Janko Kráľ
Názov: Zažíhaj svetlá
Vydavateľ: Tatran
Rok vydania: 1969

Oficiálna anotácia: Anotáciu som nenašla, ani v knihe nie je uvedená. ...predstavuje výber z poézie Janka Kráľa. Z obsahu vyberám: Orol, Verše, Dvanásť slov, Dievča, Starý človek, Sedliak, Remeselník, Kliatba a trápenie, Strom nesmrteľnosti, Otrok, Na rumoch vekov, Fakľa, Hlásnik národa, Potecha, Krajinská pieseň, Jarná pieseň, Duma dvoch bratov... 

















 




Autor: Agota Kristof
Názov: Veľký zošit
Vydavateľ: Albert Marenčin - Vydavateľstvo PT
Rok vydania: 2004

Oficiálna anotácia: Vo Veľkom Meste okupovanom cudzími vojskami sa už nedalo žiť. Matka zavedie svojich dvoch synov k starej mame na vidiek. K príšernej starej mame: negramotnej, špinavej, lakomej, zlej, dokonca vraždiacej. Dvojčatá s ňou majú ťažký život. Nenechajú sa však ubiť a samy objavujú zákony života plného krutosti, samy sa naučia aj písať. Do veľkého zošita, ktorý ukrývajú na povale zapisujú svoje pokroky, zážitky a postrehy. Vzniká tak sugestívne, miestami veľmi expresívne rozprávanie, s nečakaným zakončením.

















 





Autor: Agota Kristof
Názov: Veľký zošit. Dôkaz. Tretie klamstvo
Vydavateľ: Artforum
Rok vydania: 2016

Oficiálna anotácia: Fascinujúce rozprávanie o podstate ľudského bytia v príbehoch bratov - dvojčiat. Trilógia Agoty Kristof predkladá životný príbeh bratov dvojčiat, ktorých vzájomné puto zocelila vojna vôľou prežiť, no ktorých rozdelí nepriazeň osudu. Nejde však o srdcervúce vyplakávanie, ale o fascinujúce rozprávanie o podstate ľudského bytia v celej jeho nahote na úrovni jednotlivca i spoločnosti. Autorka neplytvá slovami, nemoralizuje, neanalyzuje. Podáva len sugestívne obrazy, ich vyhodnotenie necháva na čitateľa, ktorý si postupne, hnaný až do poslednej chvíle zvedavosťou, skladá celistvú mozaiku príbehu, charakterov postáv, ako aj doby a prostredia. Napriek výraznej formálnej odlišnosti je vo všetkých troch románoch zachovaná štýlová jednoduchosť a naturálnosť. Hoci sa dej kľukatí, texty ostávajú zrozumiteľné a pútavé svojou autentickosťou. Toto dielo priam dráždi na mnohých úrovniach, nenecháva čitateľa ľahostajným a nech by boli dojmy akékoľvek, trilógii o dvoch spolunarodených bratoch sa nedá uprieť jedinečnosť po obsahovej, ako aj po formálnej stránke. 


















 




Autor: Peter Krištúfek
Názov: Atlas zabúdania
Vydavateľ: Artforum
Rok vydania: 2013

Oficiálna anotácia: Netradične spracovaná kniha, ktorá čitateľa prevedie posledným storočím na Slovensku originálnou formou. Zachytáva obdobie rokov 1914 - 2014, pričom každému roku je priradený jeden text, ktorý vyjadruje atmosféru danej doby: list, telegram, báseň, správa, nariadenie, rozsudok, rozhovor, zápis v kronike, denníkový záznam... Alebo zaujímavý, zabudnutý pohľad na vtedajší osobný či verejný život. Kniha vznikala voľne popri písaní predošlého Krištúfkovho románu Dom hluchého (finalista Anasoft litera 2013), pri zbieraní historického a dobového materiálu. Každý exemplár knihy obsahuje tri zberateľské záložky – dobové artefakty, ktoré sú tiež súčasťou spomínania: svätý obrázok, legendárnu zelenú stokorunáčku, reklamu na Schichtovo mydlo či dobové fotografie. Pamätáte si ešte pioniersky sľub? Poznáte text Charty 77? Spomeniete si, čo ste robili v novembri 1989? Viete, kedy a prečo bol na Slovensku Franz Kafka? Odpovede nájdete v knihe o minulosti, na ktorú by sme nemali zabudnúť.

















 




Autor: Peter Krištúfek
Názov: Dom hluchého
Vydavateľ: Marenčin PT
Rok vydania: 2012

Oficiálna anotácia: Ak prestanete počúvať, môžete celkom stratiť sluch. Alfonz Trnovský, praktický lekár z malého mesta Brežany, sa celý život snaží zachovávať zdanie žiarivého, šťastného a spokojného človeka, ale skutočnosť je iná. Nechce počuť vlastné svedomie. A zatiaľ sa okolo neho nezadržateľne valí 20. storočie. Štyri režimy, židovská otázka, politické procesy, ŠTB... A rozličné ženy, ktoré má tak rád. Komu patrili kosti náhodne objavené v záhrade? Román Dom hluchého čitateľa prevedie dejinami Slovenska od tridsiatych po deväťdesiate roky v rozprávaní jeho syna Adama, ktorý sa prišiel rozlúčiť s domom, od ktorého sa nikdy nevedel odpútať. Rozpráva o vzťahu otca so synom a o súvislostiach medzi minulosťou a pamäťou, ktoré môžu byť veľmi prekvapivé. 

















 




Autor: Peter Krištúfek
Názov: Hviezda vystrihnutého záberu
Vydavateľ: Koloman Kertész Bagala
Rok vydania: 2005

Oficiálna anotácia: Láka Vás tajomno a zvedavosť Vám nedá dobrú noc? Chcete príbeh, ktorý sa vymyká jednotvárnej každodennosti a nevytratí sa bez stopy? Tak si prečítajte novelu Hviezda vystrihnutého záberu. Čarovný príbeh o dievčati, ktoré si vďaka svojmu hendikepu vytvorilo vlastný svet, nie veľmi vzdialený od života bežných ľudí, a predsa omnoho pestrofarebnejší.  

















 




Autor: Peter Krištúfek
Názov: Mimo času
Vydavateľ: Marenčin PT
Rok vydania: 2009

Oficiálna anotácia: Osemnásť príbehov postavených na stretnutí vnútorného sveta človeka s krutou realitou. Odohrávajú sa kdesi na pomedzí sna a skutočnosti: muž potulujúci sa po meste s odťatou rukou svojej ženy v aktovke, zberateľ pátrajúci po predmetoch spojených s katastrofami, firemný večierok, na ktorom má účastníkov spojiť desivé tajomstvo, alebo chlapec, ktorý sa mení na muchu, či mladý muž, ktorý "judášskym" bozkom môže spôsobiť smrť. Krištúfek s humorom jemu vlastným opisuje, čo všetko sa môže stať, keď... Jeho príbehy sú plné fantázie s kritickým pohľadom na absurdnosti súčasného sveta. 

















 




Autor: Rudolf Křesťan
Názov: Kočky v patách: čili fejetony z cesty
Vydavateľ: Práce
Rok vydania: 1991

Oficiálna anotácia: Kočky v patách jsou třetí autorovou knížkou fejetonů. Obě předešlé - Myš v 11. patře a Slepičí krok - vyšli také v nakladatelství Práce. Po 100 fejetonech z knihy první a po 111 vyprávěnkách z knížky druhé dostávají čtenáři do rukou dalších 122 Křesťanových miniatur (z let 1984-1989). Nejde o matematickou náhodu, nýbrž o završení autorova projektu s názvem 333 křepelek. Neznamená to však, že Rudolf Křesťan chce s psaním fejetonů skončit, naopak - přitahují ho čím dál tím víc. Pracuje v redakci MS, narodil se v roce 1943, zároveň ale prohlašuje, že s každým fejetonem se rodí znovu.


















 




Autor: Rudolf Křesťan
Názov: Myš v 11. patře: aneb fejetony o překvapeních všedního dne
Vydavateľ: Práce
Rok vydania: 1980

Oficiálna anotácia: Myš v 11. patře aneb Fejetony o překvapeních všedního dne – takto zní celý název knihy, jenž napovídá, že dílo se skládá z publicistických útvarů, zvaných fejetony. Vtipné, přitažlivé, lehké celky, které nám upoutávají svým ironickým či satirickým nádechem. Rudolf Křesťan ve své sbírce upozorňuje například na všední věci každodenního života, které důvtipem „řeší“ a upozorňuje na ně. (prevzaté z databázy knih)























Autori: Michal Kubíček & Jan Linhart
Názov: 333 tipů a triků pro SEO: sbírka nejlepších technik optimalizace webů pro vyhledávače
Vydavateľ: Computer Press
Rok vydania: 2011  

Oficiálna anotácia: Objevte tajemství optimalizace pro vyhledávače a propagace vašeho webu na Internetu! Už nemusíte číst spoustu stránek teorie nebo složitě hledat kusé informace na Internetu, v této knize najdete stručné a konkrétní informace. Zkušení odborníci v knize odhalují tajemství, jak dosáhnout úspěchu v propagaci webu na Internetu, a to formou krátkých článků, které konkrétně odpoví na všechny vaše dotazy nejen ohledně SEO. Sbírka těch nejlepších postupů optimalizace a propagace webů vám pomůže, kdykoliv si nebudete vědět rady, a zároveň vás seznámí s důmyslnými postupy profesionálů.

Autoři v knize představí mimo jiné:

- Jak vybrat vhodná klíčová slova a kam je umístit
- Jak vytvořit mapu webu a k čemu slouží
- Jak vybrat správnou doménu či jak na přesměrování
- Jak optimalizovat obrázky nebo soubory PDF
- Jaké odkazy vedou na moje stránky a jak získat zpětné odkazy
- Jak se vyhnout penalizaci ze strany vyhledávačů
- Jak dostat zboží ze svého e-shopu do vyhledávače zboží
- Jak optimalizovat pro sociální sítě a jak na linkovací služby
- Jak zpropagovat web v diskuzích, na blogu nebo PR články
- Jak sledovat a měřit návštěvnost webu

Přiložené CD obsahuje zdrojové kódy k tipům a trikům z knihy, odkazy na služby a programy uvedené v knize a řadu užitečných programů a skriptů popisovaných v tipech a tricích.


















 




Autor: Michal Kubíček
Názov: Velký průvodce SEO: jak dosáhnout nejlepších pozic ve vyhledávačích
Vydavateľ: Computer Press
Rok vydania: 2010

Oficiálna anotácia: Chcete, aby se váš web zobrazoval ve výsledcích hledání na Googlu, Seznamu a jinde na prvních pozicích? Toužíte po vyšší návštěvnosti webu a vyšších výdělcích? Řešením je optimalizace pro vyhledávače (SEO). Praktický průvodce zkušeného odborníka vám nejen odhalí, jak fungují vyhledávače, ale především vás dovede ke kýženému výsledku – první pozici ve vyhledávači. Krok za krokem se naučíte techniku optimalizace stránek, a to jak ve zdrojovém kódu, tak pomocí budování zpětných odkazů a propagace webu. To vše se zaměřením na prostředí českého Internetu.

















 




Autor: Martin Kukučín
Názov: Dom v stráni
Vydavateľ: Slovenské vydavateľstvo krásnej literatúry
Rok vydania: 1961

Oficiálna anotácia: Je to príbeh lásky sedliačky Katice a bohatého statkárskeho syna Nika, ktorých nerovný vzťah nevydrží ťažké skúšky. Proti ich láske sa stavia nielen verejná mienka, ale aj Nikova matka, šora Anzula a Katicin otec Mate Berac. Jeho smrť je symbolickou predzvesťou konca mladej lásky, ale aj zániku patriarchálneho sedliactva. Hoci dej románu zasadil Kukučín do Dalmácie, srdcom zostal v slovenskej dedine a dodnes sa nám prihovára živou rečou veľkého umenia…(prevzaté z databázy kníh)

















 




Autor: Martin Kukučín
Názov: Rysavá jalovica a iné poviedky
Vydavateľ: Mladé letá
Rok vydania: 1984

Oficiálna anotácia: Anotáciu som nenašla, ani v knihe nie je uvedená. ...obsahuje prózy: Rysavá jalovica, Neprebudený, Dies irae. 

















 





Autor: Milan Kundera
Názov: Nesnesitelná lehkost bytí
Vydavateľ: Atlantis
Rok vydania: 2015


Oficiálna anotácia: Poprvé vyšel román Nesnesitelná lehkost bytí ve francouzském překladu v roce 1984 v Paříži u Gallimarda, v roce 1985 česky v Kanadě v nakladatelství Sixty-Eight Publishers. Vyprávění o lásce, o Tereze a Tomášovi, o Sabině a Franzovi, o lehkosti a tíze bytí... „Po čtyřech letech strávených v Ženevě ubytovala se Sabina v Paříži a nemohla se vzpamatovat z melancholie. Kdyby se jí někdo zeptal, co se jí stalo, nenašla by pro to slov. Životní drama se dá vždycky vyjádřit metaforou tíže. Říkáme, že na člověka dopadlo nějaké břemeno. Člověk to břemeno unese nebo neunese, padá pod ním, zápasí s ním, prohrává nebo vítězí. Ale co se vlastně stalo Sabině? Nic. Opustila jednoho muže, protože ho chtěla opustit. Pronásledoval ji pak? Mstil se jí? Ne. Její drama nebylo dramatem tíhy, ale lehkosti. Na Sabinu dopadlo nikoli břemeno, ale nesnesitelná lehkost bytí.“


















 




Autor: Václava Kunová
Názov: Zdravá výživa
Vydavateľ: Grada
Rok vydania: 2012

Oficiálna anotácia: S návody a "zaručenými" tipy, jak zdravě jíst, a díky tomu zůstat štíhlí a fit, se setkáváme na každém kroku. Jak ale najít skutečně zdraví prospěšný přístup k výživě a k péči o svou fyzickou kondici? Buďte realističtí a zachovejte si splnitelná očekávání! Tímto směrem vás povede publikace zkušené dietní lékařky. Jednotlivé kapitoly přehledně, jasně, a především s ohledem na naše prostředí vysvětlují základní principy racionální výživy a vyvracejí nejčastější mýty a omyly. Zvláštní prostor je věnován dosažení a udržení přiměřené tělesné hmotnosti a vlivu výživy na riziko vzniku civilizačních nemocí. Vyčerpávající tabulky nutričních hodnot a profesionální odpovědi na nejčastější laické dotazy vám pomohou převést zdravý způsob stravování do vašeho každodenního života. Knihu recenzovala prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. 

















 




Autor: Christian Kühn
Názov: Ako porozumieť reči zvierat
Vydavateľ: Danubiaprint
Rok vydania: 1993

Oficiálna anotácia: Zvieratá sa nám prihovárajú mlčky, obracajú sa na nás mnohými rozmanitými znameniami, trpezlivo sa pokúšajú s nami dorozumieť bez slov. Táto kniha by nám mohla pomôcť správne pochopiť signály, ktoré k nám rečou svojho tela vysielajú a ktorými sa pokúšajú vyjadriť svoje pocity, ako sú radosť, hnev, strach, túžba po domove, nenávisť, odpor, úzkosť, prítulnosť, prekvapenie, pochopenie, závisť alebo celkom jednoduché základné životné potreby. Je známe, že spolužitie zvierat a človeka je oddávna vecou nielen osožnou, ale aj príjemnou a zábavnou a často aj liekom proti žiaľu, samote, stresu a životným krízam. Kniha iste zaujme nielen milovníkov mačiek a psov, ale aj koní, vtákov, rýb, včiel, plazov, chrčkov či ježov.  


 
 
  
 
 


 





 

 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára