Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 4. apríla 2016

Knižné objavy v práci 5/2016


Dnes som v práci katalogizovala viacero veľmi zaujímavých kníh. Vybrala som z nich štyri a tie vám bližšie predstavím.

1) Začnem knihou slovenského spisovateľa Milana Kališa s názvom Rozdrásané duše. Po vizuálnej stránke na mňa obálka knihy pôsobí temným, depresívnym dojmom (urobte si vlastný názor z obrázku nižšie). Ani samotný názov diela vo mne neevokuje príjemné, oddychové čítanie. Pozitívne hodnotím anotáciu knihy – tá ma veľmi zaujala. Autor sa zaoberá netradičnou témou, ktorá je náročná na kvalitu spracovania. Zo zvedavosti som sa pozrela, či sú na túto knihu uverejnené nejaké čitateľské názory na Martinus.sk a bola som prekvapená – napriek tomu, že sa nejedná o oddychové čítanie, zopár čitateľov na knihu svoj názor napísalo a sú to pozitívne názory. Kniha nie je jedno súvislé dielo, ale skladá sa z troch poviedok, jednej novely a jedného celku šesťdesiatichdvoch mikropríbehov.

Autor: Milan Kališ
Názov: Rozdrásané duše
Vydavateľ: Marenčin PT
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: Dielo Milana Kališa Rozdrásané duše je ojedinelým javom v slovenskej literatúre. Psychologickým rozkrývaním ,,čiernych miest“ v osobnostiach, ktoré v diele vystupujú, môže spustiť polemiku o tom, kam až môže zájsť literárny text v odkrytí osobnosti. Dielo totiž hovorí o často tabuizovaných témach vzhľadom na osobnosť človeka, jeho psychiku a tým aj jeho dušu. Zachádza do hlbín duše s metafyzickými odkazmi, autor sa zaoberá zmyslom života a vzťahov bez toho, aby sa prvoplánovo pýtal. Otázky plynú samé z kontextu diela. Skutočná literatúra by mala hovoriť sama za seba, a to dielo Rozdrásané duše absolútne napĺňa. Dielo sa skladá z troch poviedok (Róbert, Milan, ECB), jednej novely (Omyl) a jedného celku šesťdesiatichdvoch mikropríbehov (Život nie je samozrejmý).     

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz

















 

Na knihe ma zaujalo:
  • na prvý pohľad ma upútala obálka i názov knihy  
  • netradičné, čitateľsky náročné dejové zameranie

Predmetové heslá: slovenské poviedky, slovenské novely


2) Protikladom obálky knihy Rozdrásané duše je obálka románu Slnko aj vychádza od amerického spisovateľa Ernesta Hemingwaya. Má totiž žiarivo žltú obálku. Vyšla v rámci edície Odeon vydavateľstva Ikar. Ikar v rámci tejto edície už vydal viacero kvalitných kníh, napríklad Starec a More (Hemingway), Rajská záhrada (Hemingway), Idiot (Dostojevskij), Zločin a trest (Dostojevskij), Poštár zvoní vždy dvakrát (Cain). Zaujal ma posledný odsek doslovu napísaný Mariánom Gazdíkom: „V tomto diele nám Ernest Hemingway zanechal nezabudnuteľné svedectvo o jednej epoche, o jednej generácii, ktorú tak drasticky zasiahla svetová vojna, že ju nazvali stratenou generáciou, ale najmä svedectvo o svojej celoživotnej láske a vášni – o býčích zápasoch. A hoci osobne sa nedomnievam, že umelecká úroveň jeho debutu sa vyrovná jeho neskorším veľdielam, ako je Starec a more či Komu zvonia do hrobu, patrí do zlatého fondu svetovej spisby a robí radosť čitateľom už takmer celé storočie.“

Autor: Ernest Hemingway
Názov: Slnko aj vychádza
Vydavateľ: Ikar
Rok vydania: 2015
Edícia: Odeon

Oficiálna anotácia: Tento román, autorov debut z roku 1926, možno považovať za zachytenie konkrétnych osobností v konkrétnych situáciách, inak povedané, tzv. román „na kľúč“. Rozprávač románu Jake, americký novinár pracujúci v Paríž, ktorý hráva tenis s iným Američanom Robertom Cohnom, spisovateľom, predstavuje samotného autora románu Hemingwaya. Takisto môžeme identifikovať ďalšie reálne existujúce osobnosti. Román môžeme rozdeliť zhruba na tri časti. V prvej sa Hemingway zaoberá prostredím parížskej umeleckej bohémy plnej nadaných umelcov, spisovateľov, maliarov a podobne, ale aj mnohých spoločenských parazitov. V druhej časti románu sa autor zaoberá rybačkou v španielskych Pyrenejach. Tretia, ťažisková časť románu spočíva v stvárnení nespútaného a bujarého ľudového veselia – fiesty, v rámci ktorej sa konali aj býčie zápasy. Autor verne opísal dianie počas fiesty konanej na počesť sviatku svätého Fermína v Pamplone, ktorého súčasťou je aj tradičný beh odvážlivcov pred býkmi, pri ktorom sa vždy nejakí ľudia zrania, ak nie zahynú.V tomto diele nám Ernest Hemingway zanechal nezabudnuteľné svedectvo o jednej epoche, o jednej generácii, ktorú tak drasticky zasiahla svetová vojna, že ju nazvali stratenou generáciou, ale najmä svedectvo o svojej celoživotnej láske a vášni – o býčích zápasoch. Román vychádza v preklade Jozefa Kota v treťom vydaní v novej jazykovej úprave.

prevzaté: www.gorila.sk

















 

Na knihe ma zaujalo:
  • neprehliadnuteľná obálka
  • anotácia

Predmetové heslá: americké romány


3) Autorom tretej knihy je islandský spisovateľ Sjón (vlastným menom Sigurjón Sigurdsson). Dnes som katalogizovala jeho román Máni Steinn. Chlapec, ktorý nebol. Anotácia knihy je podľa môjho názoru veľmi pútavá.

Autor: Sjón
Názov: Máni Steinn. Chlapec, ktorý nebol
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2016

Oficiálna anotácia: Koncom roka 1918 prežíva Island turbulentné obdobie: vybuchne sopka Katla, v meste vypukne epidémia španielskej chrípky a krajina sa pripravuje na vyhlásenie nezávislosti od Dánska. Na tomto historickom pozadí sa odvíja príbeh o šestnásťročnom chlapcovi Mánim Steinnovi. Stredobodom jeho života sú filmy. Chodí do kina tak často, ako sa len dá, aj niekoľkokrát na to isté predstavenie. Filmy sú preňho útočiskom aj útechou, cez ne spoznáva ľudí aj okolie. Svet filmov sa napokon začne prelínať s jeho vlastným životom. Chlapec, ktorý stojí na okraji spoločnosti, je napokon aj v reálnom živote viac pozorovateľom než účastníkom.

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz



















Na knihe ma zaujalo:
  • zaujímavá hlavná postava
  •  „exotickosť“ autora – diela islandských spisovateľov sa síce v poslednej dobe začali u nás prekladať, napriek tomu si myslím, že ich diela sú ešte stále pre slovenského čitateľa exotické

Predmetové heslá: islandské romány 


4) Poslednou dnešnou knihou je román určený pre čitateľov od 12 rokov, s názvom Sedem minút po polnoci. Jeho autorom je Patrick Ness. Kniha má pútavú obálku a je bohato ilustrovaná. Ilustrácie sú čiernobiele – pôsobia temným, pochmúrnym dojmom, ale sú fascinujúce. Zaujalo ma, že autor týchto ilustrácií – Jim Kay – získal za ilustrovanie tejto knihy prestížnu britskú cenu Kate Greenaway Medal. Príbeh vôbec nezaostáva za ilustráciami – anotácia v skratke opisuje ponurý, trochu fantazijný príbeh zaoberajúci sa ťažkou témou – viac sa dozviete z anotácie. :) Napriek tomu, že tento román je určený mladším čitateľom, veľmi ma zaujal a možno si ho aj ja raz prečítam.

Autor: Patrick Ness
Názov: Sedem minút po polnoci
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: Dojímavý román o láske, o strate a o nádeji. Conora trápia desivé sny - každú jednu noc, odkedy mamu v nemocnici sužujú liečebnými procedúrami, ktoré aj tak nezaberajú. Ale tento sen je iný. Keď sa dnes v noci Conor prebudí, v okne ho niekto čaká. Niekto starodávny. Niekto, koho neočakával. Netvor starší ako ľudstvo samo, ktorý Conorovi porozpráva tri príbehy o láske, o strate i o nádeji. Ale na oplátku chce od Conora počuť to, z čoho má najväčší strach: chce počuť pravdu. Patrick Ness sa v románe Sedem minút po polnoci majstrovsky zhostil námetu zosnulej spisovateľky Siobhan Dowd a napísal úchvatný a dojemný príbeh o strate, o ranách osudu a najmä o sile, ktorú si vyžaduje život po smrti najbližších.

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz



















Na knihe ma zaujalo: 
  • zaujímavá obálka
  • krásne ilustrácie, na ktoré sa dá dlho pozerať
  • anotácia, po ktorej prečítaní si mám chuť knihu prečítať

Predmetové heslá: anglické romány, publikácie pre deti a mládež


Dnešný článok je na konci. Zaujali vás spomínané knihy? Čítali ste niektorú z nich? Napíšte mi svoj názor na dnešné knihy pod článkom v komentároch. :) 



2 komentáre:

  1. Tých Sedem minút po polnoci vyzerá fakt dobre. Zvláštne, nikdy som o nej nepočula, no podľa anotácie môže byť zaujímavá. Budem sa tešiť na recenziu :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nessa mám v merku už dávno, tuším aj kvôli tejto jeho knihe, aj kvôli trilógii Chaos. Sjón tiež vyzerá zaujímavo.

    OdpovedaťOdstrániť