Vyhľadávať v tomto blogu

štvrtok 7. apríla 2016

Knižné objavy v práci 6/2016


Mám dobrú správu pre tých čitateľov, ktorí majú pocit, že moje články sú príliš dlhé. Dnešný článok bude totiž krátky – priestor bude venovaný iba dvom knihám.

1) Rudolf Sloboda (1938-1995) bol slovenský prozaik (písal okrem kníh pre dospelých aj knihy pre deti a mládež), básnik, dramatik, scenárista a herec. Napísal množstvo kníh, ja som dnes v práci katalogizovala jeho prozaické dielo nazvané Jeseň.

Autor: Rudolf Sloboda
Názov: Jeseň
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2016

Oficiálna anotácia: Próza Jeseň sa odohráva v 90. rokoch 20. storočia. Udalosti denného života, práca na divadelnej hre, nový scenár, prestrihy do minulosti, blízke osoby (žena, dcéra, vnučka, ale aj mŕtvi rodičia), svet (prímestská dedina, niečo z Bratislavy), to všetko poprekladané reflexiami najmä na biblické témy. Ale nechýba ani politika či vyhranený názor na práve aktuálny problém. Slobodove súdy sa časom stávajú jednoznačnejšími, je tu menej relativizovania, kdesi v pozadí zostávajú parodické prvky, ustavične je však prítomné sebapozorovanie, presné a neiluzívne. Všednosť, prezentovaná v drobných scénkach bežného života, v dialógu či iba jeho útržku, vytvára umelecky absolútne presnú paralelu „podstaty" života.  

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz



















 Na knihe ma zaujalo:
  •  Rudolf Sloboda je významným slovenským spisovateľom, preto ma zaujíma, ktoré jeho knihy sa dočkali ďalšieho vydania 

Predmetové heslá: slovenské romány

Rudolf Sloboda bol síce uznávaným spisovateľom, no v súkromí to už bolo horšie. „Život Rudolfa Slobodu bol poznamenaný neustálym bojom so spoločnosťou a aj so sebou samým. S ostatnými spisovateľmi či kolegami mal často búrlivé vzťahy. Známe boli jeho alkoholické excesy. Z alkoholizmu sa aj opakovane liečil. Viackrát sa pokúsil o samovraždu. V posledných rokoch života bol abstinentom“ ([s.a.], 2015). Sloboda umrel ako 57-ročný - spáchal samovraždu obesením sa na bicyklovú reťaz.

Ak by ste si chceli niečo prečítať o tomto zaujímavom spisovateľovi, v článku O Rudolfovi Slobodovi hovoria ako o nedocenenom spisovateľovi sa môžete viac dozvedieť o ňom a jeho tvorbe, v článku Balla: knihy Ruda Slobodu sú pre mňa štartéry opisuje Vladimír Balla svoj vzťah k Slobodovej tvorbe.


2) Druhej knihe v tomto článku nevenujem taký veľký priestor, aký by si podľa môjho názoru zaslúžila. Dôvod je prostý – budem sa jej totiž venovať podrobnejšie v inom článku – v akom, zistíte čoskoro.

Zaujala ma kniha Dievča so siedmimi menami, ktorú napísala (spolu s Davidom Johnom) Hyeonseo Lee – žena, ktorá utiekla zo Severnej Kórei. Jej kniha má biografický charakter – opisuje v nej život v Severnej Kórei, jej útek z tohto štátu a nový životný začiatok.

Autor: Hyeonseo Lee & David John
Názov: Dievča so siedmim menami
Vydavateľ: Ikar
Rok vydania: 2016

Oficiálna anotácia: Hyeonseo Lee vyrastala v Severnej Kórei a bola jednou z milióna ľudí chytených do pasce uzavretého a nemilosrdného diktátorského režimu. Od škôlky až po nútenú službu v Socialistickom zväze mládeže v štrnástich rokoch štát kontroloval každý aspekt jej života. Keď v roku 1990 nastal hladomor a Hyeonseo sa ocitla uprostred chaosu, hladu a represií, začala o svojom dovtedajšom pevnom presvedčení pochybovať. Je jej krajina naozaj „najlepšou na zemeguli“, ako jej vždy tvrdili? V roku 1997 sedemnásťročná Hyeonseo Lee ušla z vlasti do Číny. Prvé matkine slová stratenej dcére v telefóne zneli: „Nevracaj sa.“ Odveta za návrat by mala pre všetkých osudné následky. Dievča so siedmimi menami je príbeh života Hyeonseo v Severnej Kórei, jej úteku a odvahy, akú v sebe ako osamelá a zraniteľná tínedžerka objavila, aby začala nový život v Číne. Vo svojej knihe spomienok Hyeonseo konštatuje, že život na úteku, bez identity a bez zmysluplnej existencie, nie je ľahší ako život v Kórei. O dvanásť rokov sa vrátila na severokórejskú hranicu s odvážnou misiou nahovoriť matku a brata na odchod do Južnej Kórey, na ťažkú, nákladnú a veľmi nebezpečnú cestu. Hyeonseo je dnes uznávanou hovorkyňou a bojovníčkou na medzinárodnej scéne. Táto pútavá, hrdá a presvedčivá kniha odráža jej pozoruhodného ducha aj prekonané hrôzy minulosti a zároveň ponúka dôveryhodnú výpoveď o každodennom živote v Severnej Kórei.

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz



















Na knihe ma zaujalo:
  • autorka opisuje život v Severnej Kórei – táto téma je podľa mňa veľmi čitateľsky zaujímavá

Predmetové heslá: biografie, Kórejská ľudovodemokratická republika, politická perzekúcia, komunistický režim, každodenný život \ Kórejská ľudovodemokratická republika, uprchlíci \ Kórejská ľudovodemokratická republika, Kórejská ľudovodemokratická republika \ spoločnosť a politika

Dnes som vám predstavila dve zaujímavé knihy. Čítali ste niečo z tvorby Rudolfa Slobodu alebo druhú spomínanú knihu Dievča so siedmimi menami? Ak áno, napíšte mi prosím svoj názor v komentároch.   

Zdroj:

Rudolf Sloboda. Wikipedia, 2015, [cit. 7. apríla 2016]. Dostupné na webovskej stránke (world wide web): http://sk.wikipedia.org/wiki/Rudolf_Sloboda


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára