Vyhľadávať v tomto blogu

streda 21. júna 2017

Zoznámenie sa s Babyknihy.sk

Moje doterajšie recenzie detských kníh sú písané z pohľadu dospelého čitateľa. Snažím sa detailne predstaviť danú knihu, charakterizovať jej postavy, ukázať ilustrácie v nej obsiahnuté i vyjadriť svoj názor na ňu. Doteraz som vám však nemohla sprostredkovať dojmy a reakcie môjho syna Danielka, pretože je ešte veľmi malý (má 6 mesiacov) a väčšina kníh, ktoré máme doma, je pre neho ešte nejaký čas neaktuálna. Všimli ste si, že som napísala doteraz? Dobre ste si všimli. :) Danielko totiž začne spolu so mnou skúmať knihy, ktoré nám poskytne e-shop Babyknihy.sk.

Ponuka spolupráce s Babyknihy.sk ma po pozornom prezretí jeho webového sídla vyslovene nadchla. Dôvody môjho nadšenia vám prezradím v tomto úvodnom, zoznamovacom článku. Konkrétnym titulom z ponuky Babyknihy.sk sa budem venovať v ďalších článkoch.


 

Babyknihy.sk je e-shop, ktorý sa prezentuje mottom: "chytré deti čítajú knihy od BABYknihy.sk". Podľa názvu a motta by sa návštevník e-shopu mohol domnievať, že sa jedná o e-kníhkupectvo, ale táto domnienka nie je úplne presná. Babyknihy.sk sa síce špecializuje na knihy pre deti od 3 do 36 mesiacov, ale ponúka aj rozmanité hračky, CD a DVD. Vzhľadom na charakter môjho blogu sa vo svojich článkoch zameriam na jeho knižnú ponuku.

Zaujalo ma logo Babyknihy.sk. Je jednoduché, ale efektné a hravou formou prevedenia znázorňuje jeden z hlavných produktov, ktoré tento e-shop ponúka - leporelá.





Knižná ponuka

Rodičov pri výbere knihy pre ich dieťa zvykne zaujímať, pre akú vekovú kategóriu je kniha určená. Niektorí vydavatelia túto informáciu na knihách uvádzajú, iní nie. V kamenných kníhkupectvách môže zákazník knihu zobrať do rúk a ak vydavateľ informáciu o vekovej kategórii uvádza, môže mu to pomôcť v rozhodovaní. V prípade e-kníhkupectiev je vyhľadávanie kníh pre určitú vekovú kategóriu náročnejšie. Často navštevujem webové sídla e-kníhkupectiev a všimla som si, že väčšinou sú knihy pre deti členené do tematických alebo žánrových kategórií, napríklad: encyklopédie, náučné knihy, beletria, rozprávky, básničky a hádanky a i. Kategórie zohľadňujúce vek bývajú obvykle dve: knihy pre najmenších a young adult. Babyknihy.sk však do tejto kategórie e-shopov nepatrí. Knižná ponuka je totiž prehľadne rozdelená do dvoch podkategórií:

1) podľa veku dieťaťa: 3-6 mesiacov, 6-9 mesiacov, 9-12 mesiacov, 12-18 mesiacov, 18-24 mesiacov, 24-36 mesiacov,


Možno sa teraz niektorí z vás pri pohľade na vekové kategórie pousmiali. Veď aký môže mať význam kupovať knihu 6 až 9 mesačnému bábätku! Samozrejme, že 6-mesačné bábo knihu čítať nebude. V prípade správne zvolenej knihy sa však môže zoznamovať s rôznymi materiálmi, zvukmi, farbami alebo tvarmi. Na správne zvolenú knihu nemusí iba pasívne hľadieť alebo ju použiť ako hryzátko. Taká kniha podnecuje dieťa skúmať, dotýkať sa, počúvať, napodobňovať zvuky. Vďaka dotýkaniu sa knihy dieťa spoznáva rôzne povrchy a materiály a zároveň si zlepšuje jemnú motoriku a rozvíja šikovnosť rúk.


Babyknihy.sk pri všetkých vekových kategóriách poskytuje pútavé a veľmi užitočné informácie o knihách a čítaní týkajúcich sa danej vekovej kategórie. Napríklad tu sa dozviete o knihách vhodných pre 6 až 9 mesačné deti.


Orientácia v knižnej ponuke je možná aj prostredníctvom tzv. kategórií, ktoré obsahujú knihy rôznych materiálov, možností využitia, žánrov, atď.

 

Babyknihy.sk poskytuje zaujímavé informácie o jednotlivých knihách, napríklad výstižný popis, vlastnosti knihy, ale aj detailné fotografie knihy, ktoré môžu mať kľúčový význam pri rozhodovaní o kúpe. Ukážem vám jedno vydarené leporelo ako príklad:

leporelo nájdete na tejto stránke: https://babyknihy.sk/babys-very-first-touchy-feely-farm-play-book-board-book
 
Z obrázkov uvedených nižšie vyplýva, že dieťa sa prostredníctvom leporela zoznamuje so zvieratami na farme. Okrem pasívneho vnímania ilustrácií môže aktívne knihu využívať prostredníctvom otvárania "okienok" a dotýkania sa rôznych materiálov. Rodič dieťaťu môže prečítať zvuky, ktoré uvedené zvieratá vydávajú a tiež s ním riešiť jednoduché hádanky.




Vďaka multifunkčnosti tohto touch and feel leporela je väčšia šanca získania a udržania pozornosti, ako aj aktívneho zapojenia dieťaťa ako pri klasických leporelách.

Z touch and feel leporel (dotkni sa a cíť) som nadšená, pretože tieto leporelá sú veľmi nápadité a pre najmenších čitateľov sú ako stvorené. Babyknihy.sk však ponúka aj iné, pre najmenších detských čitateľov aktraktívne leporelá, napríklad zvukové leporelá alebo magnetické knihy.

zvukové leporelo: https://babyknihy.sk/baby-s-very-first-noisy-book-farm

magnetické leporelo: https://babyknihy.sk/knihy/druh-knihy/magneticke-knihy/pocitani-hrajeme-si-s-magnetkami



V ponuke nájdeme okrem rozmanitých leporel aj klasické rozprávkové knihy, riekanky, náučné knihy (napríklad o zvieratách) a i. Nachádzajú sa v kategórii nazvanej Beletria a detská klasika.


...a konečne dôvody môjho nadšenia z Babyknihy.sk:

  • výnimočnosť e-shopu spočívajúca v jeho zameraní sa na špecifickú vekovú kategóriu detských čitateľov,
  • záruka kvality produktov - produkty zaradené do ponuky prešli prísnym a detailným hodnotením - mnohé iné e-shopy sa zameriavajú na kvantitu, Babyknihy.sk sa zameriava na kvalitu ponúkaných produktov,
  • zákazník má k dispozícii praktické a logické možnosti vyhľadávania, napríklad prostredníctvom vekových kategórií,
  • Babyknihy.sk uvádza zaujímavé informácie (nielen) o knihách a čítaní napísaných na profesionálnej úrovni, 
  • Babyknihy.sk uvádza pri knižných tituloch viacero veľmi kvalitných a detailných fotografií, vďaka ktorým si zákazník môže urobiť lepšiu predstavu o danom titule.

Zhrnutie

Existuje množstvo e-kníhkupectiev a e-shopov predávajúcich knihy, hračky či CD a DVD pre deti. Väčšinu z nich možno charakterizovať nasledovne: ponúkajú obrovské množstvo produktov, ktoré sú rozdelené do pár všeobecných kategórií; poskytujú oklieštené informácie o ponúkaných produktoch; v rámci knižnej ponuky je často k dispozícii iba fotografia obálky knihy, ukážky z obsahu absentujú. Babyknihy.sk je v tomto smere jedinečné. Zameriava sa na knihy pre malú kategóriu čitateľov a všetko je na jeho webovom sídle nastavené tak, aby zákazník vybral pre dieťa čo najvhodnejšie knižné tituly, či už hľadiska vekového alebo kvalitatívneho.

Vytvoriť v dnešnej dobe úzko špecializovaný e-shop je podľa môjho názoru veľmi riskantné. V prípade Babyknihy.sk sa tento risk vyplatil. Napriek obmedzenej ponuke predstavuje veľkú konkurenciu voči veľkým, neosobným e-kníhkupectvám a e-shopom vďaka svojej veľmi kvalitnej ponuke produktov, praktickým možnostiam vyhľadávania, či profesionálne napísaným informáciám týkajúcich sa napríklad čítania a špecifík týkajúcich sa jednotlivých vekových období detského čitateľa.

Spolu s Danielkom budeme recenzovať knihy z ponuky Babyknihy.sk. Už teraz sa na to veľmi teším! Ale o tom až niekedy nabudúce. :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára