Vyhľadávať v tomto blogu

sobota 8. júla 2017

Knižný úlovok: Černobyľská modlitba

Vydavateľstvo Absynt spomínam na blogu veľmi často. Jeho tituly nájdete vo viacerých článkoch venovaných knižným novinkám vydavateľstiev a tiež v článkoch venovaných mojim knižným úlovkom (tu tu tu). Už viackrát som si povedala, že aspoň na chvíľu si dám od "absynťáckych" kníh pauzu, ale obvykle následne objavím úžasnú novinku, ktorá v mojej knižnici proste musí byť. Takou je aj kniha Černobyľská modlitba.

Tento titul napísala laureátka Nobelovej ceny - Svetlana Alexijevič (v mojej knižnici sa už nachádza jej kniha Vojna nemá ženskú tvár) a vyšiel v edícii vydavateľstva Absynt nazvanej Prekliati reportéri, ktorá je plná veľmi zaujímavých kníh. Odporúčam venovať tejto edícii pozornosť.

Kniha má veľkú šancu vzbudiť v čitateľovi chuť si ju prečítať vďaka jej charakteristike od Juliana Barnesa, ktorá je uvedená na zadnej strane obálky:

"Sú knihy, ktoré sa zozačiatku javia ako žurnalistika, no na konci pochopíme, že sú samostatnou kategóriou. Taká je aj Černobyľská modlitba Svetlany Alexijevič. Je to koláž ľudských svedectiev meniaca sa na psychoanalýzu krajiny, ktorú nenájdete na žiadnej mape. Na zamorených územiach žijú Bielorusi, Ukrajinci i Rusi, ktorých životy sa po tejto katastrofe navždy zmenili. Táto kniha laureátky Nobelovej ceny zanechá spaľujúcu radiáciu priamo vo vašich hlavách." 

Pútavá je aj charakteristika knihy umiestnená na konci knihy, ktorá znie nasledovne:

"Milá čitateľka, milý čitateľ, jadrová apokalypsa v černobyľskej atómovej elektrárni, to nie je žiadny vzdialený vojnový konflikt, o ktorom vieme len z dejepisu. Nehodu z Černobyľa majú mnohí z nás v živej pamäti - a nielen nehodu samotnú, ale aj jej následky. Svetlana Alexijevič opäť skladá koláž z hlasov stoviek ľudí - tentoraz sú to tí, ktorých sa havária v Černobyle bytostne dotkla. Každá ďalšia kniha Svetlany Alexijevič je pre nás veľkým sviatkom. A tak je to aj teraz s Černobyľskou modlitbou."
 
Autor: Svetlana Alexijevič
Názov: Černobyľská modlitba: (kronika budúcnosti)
Vydavateľ:
Absynt
Rok vydania:
2017

Oficiálna anotácia:
26. apríla 1986 o 1:24 zaznela v černobyľskej jadrovej elektrárni séria výbuchov. Bol to začiatok najväčšej jadrovej nehody v 20. storočí.

Černobyľská katastrofa sa stala jednou z najsilnejších tém, ktorú vo svojej tvorbe spracovala laureátka Nobelovej ceny Svetlana Alexijevič. Dvadsať rokov po tejto jadrovej apokalypse sa vracia na miesta, ktoré boli Černobyľom najviac postihnuté, rozpráva sa s ľuďmi, ktorých sa bytostne dotkla a fatálne zasiahla do ich životov. Pozostalí, hasiči, bývalí zamestnanci – každý z nich má vlastný „černobyľský príbeh“. Svetlana Alexijevič svojím nenapodobiteľným spôsobom skladá kroniku nedávnej minulosti, aby tak vytvorila knihu, ktorá je pre nás všetkých varovaním najmä do budúcnosti.



Čítali ste túto knihu, prípadne iný titul z ponuky vydavateľstva Absynt? Ak áno, napíšte mi prosím komentár.  

1 komentár:

  1. Černobyľskú modlitbu som zatiaľ nečítala, no čítam Absyntovské knihy pravidelne, momentálne mám rozčítané: Oči zasypané pieskom.

    OdpovedaťOdstrániť