Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 8. júla 2018

Knižný úlovok & recenzia: Chrobáky

Danielko prejavuje záujem o hmyz. S bojovým pokrikom sa snaží zneškodniť muchy a ucholaky v ňom vyvolávajú hrôzu. Keďže som vedela, že nedávno vydalo vydavateľstvo Svojtka & Co. v rámci vydarenej edície Malý prieskumník knihu o chrobákoch, rozhodla som sa ju kúpiť. 



Varovanie pre odporcov hmyzu: neotvárať!


Bojíte sa hmyzu? Hnusí sa vám? Snažíte sa mu vyhýbať? V tom prípade vám odporúčam odkloniť pozornosť smerom k iným knihám. V tejto  knihe totiž natrafíte nielen na fotogenické motýle či populárne včely (hviezdy viacerých kníh určených pre deti), ale i na švába a pavúkov. Znepokojiť či vystrašiť vás môže aj nasledujúca informácia:

"Podľa niektorých vedcov pripadajú na každého človeka na Zemi asi 2 milióny kusov hmyzu!"

Čo je to hmyz?


V knihe je najprv venovaný priestor hmyzu vo všeobecnosti. Čitatelia sa dozvedia definíciu hmyzu a tiež ohromujúce čísla týkajúce sa dĺžky existencie chrobákov na Zemi a počtu objavených druhov hmyzu.



Rozmanitosť hmyzej ríše


Na ďalších stranách sa na čitateľov upierajú oči najväčších chrobákov (weta, vtáčkar obrovský, šťúr obrovský, herkules antilský atď.), najmenších chrobákov (blcha, octomilka, kliešť atď.), lietavého hmyzu (mucha domáca, komár, motýľ atď.) či lezúceho hmyzu (mnohonôžka, ucholak, šváb atď.). Priestor dostali aj veľké hmyzie spoločenstvá (termity, včely, osy a mravce).


Za zaujímavé považujem členenie hmyzu / chrobákov do kategórií:

  • nádherné chrobáky - autori knihy do tejto skupiny zaradili napríklad okáňa stužkového, hranostajníka vŕbového, polymitu krásnu alebo skákavku,
  • užitočný hmyz - väčšine ľudí asi napadne ako prvá (a možno jediná) odpoveď na otázku uveď príklad užitočného hmyzu - včela; medzi užitočný hmyz však patrí aj priadka morušová, zlatoočka obyčajná alebo dážďovka,
  • jedlé chrobáky - pochutiť si môžeme na múčnych červoch, škorpiónoch, cvrčkoch alebo listorezných mravcoch; dobroty, čo poviete... 



Jednotlivým zástupcom hmyzej ríše je venovaných niekoľko viet. Informácie sú umiestnené aj za odklápacími okienkami, ktorých je podľa vydavateľa v knihe viac ako 30. 


  

Usmievavá lienka a sympaťák šváb


Knihu hodnotím pozitívne. Páči sa mi zaradenie hmyzu do niekoľkých kategórií. Text považujem za zaujímavý, pútavý a pochopiteľne sformulovaný (vzhľadom na vekové určenie čitateľov). 



V knihe dominujú ilustrácie. Farebnosťou sa vyznačujú nielen jednotlivý zástupcovia hmyzu, ale aj ich pozadie. Ilustrácie pôsobia milým a veselým dojmom. To je na jednej strane dobré (zaujmú deti a možno odstránia ich strach), ale zase povedzme si na rovinu. Žiadna lienka sa neusmieva a šváb a komár nebudia svojim výzorom sympatie. Trošku menej roztomilosti by prispelo k reálnejšiemu zobrazeniu hmyzu. Napriek tejto výhrade nepovažujem ilustrácie za nevydarené. K úplnej spokojnosti naozaj chýba len málo. To je však len môj dospelácky názor. Účel (zoznámiť deti s chrobákmi) táto kniha určite spĺňa a vďaka nie 100% realistickým ilustráciám môže mať táto kniha u detí úspech a tiež poslúžiť ako zdroj informácií.


Napriek miernej kritike týkajúcej sa ilustrácií som veľmi rada, že vydavateľstvo Svojtka & Co. vydalo túto knihu. Jej téma totiž fascinuje väčšinu detí v určitom veku a táto kniha by ich mohla nielen zaujať, ale aj prezradiť im nové poznatky.


Bibliografické údaje a oficiálnu anotáciu knihy nájdete v tematickej kategórii Moja knižnica, v časti Danielkova knižnica, konkrétne tu.
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára