Vyhľadávať v tomto blogu

streda 25. júla 2018

Magazín o knihách (7/2018)

 

Čo nájdete v júlovom Magazíne o knihách?



zdroj: Magazín o knihách (FB)


Rozhovory...

 


Rozhovor s Amosom Ozom
Amos Oz, zaraďovaný medzi najvplyvnejších izraelských spisovateľov, v rozhovore opísal súčasný Izrael, aktuálny stav ľudskej spoločnosti ("sme v stave infantilizácie ľudskej rasy") a slová o dopade, ktorý podľa neho môže mať tento stav spoločnosti pre našu budúcnosť, sa nečítajú ľahko.
Priestor v rozhovore dostal aj román Judáš, ktorý nedávno vydalo v slovenčine vydavateľstvo Slovart. Oz vysvetlil, o čom v skutočnosti príbeh je a čitateľov bližšie zoznamuje s románovými postavami. Na záver rozhovoru Oz prezradil, ako vníma literárne ocenenia, ktoré (ne)získal, čo robí vo voľnom čase a tiež, či ešte potrebujeme v 21. storočí literatúru. (názov článku: Amos Oz: Sme v stave infantilizácie ľudstva, Martin Kasarda)


Rozhovor s Danielom Majlingom
Mnohí z vás už určite počuli o knihe Ruzká klazika, ktorá vyvolala u slovenských čitateľov (vrátane odbornej verejnosti) nadšené reakcie. V rozhovore Majling odpovedá na otázky súvisiace s touto antológiou poviedok. "Čo bolo pre vás inšpiráciou pre Ruzkú klaziku? Kde sa zrodila tá myšlienka uťahovať si z toho spôsobu písania a vnímania sveta?..." Rozhovor sa ale netočil iba okolo Ruzkej klaziky. Majling oboznamuje čitateľov so svojou prácou dramaturga a prezradil, aké knihy číta "sám pre seba" a čo je pre neho pri výbere knihy podstatné. Veľmi ma zaujalo Majlingovo tvrdenie a následne vysvetlenie, prečo nečíta literárne a divadelné kritiky svojich diel. (názov článku: Daniel Majling: Človek by musel byť veľmi apatický, aby nebol naštvaný, autor: Róbert Kotian)


Rozhovor s Heather Morris
Román Tetovač z Auschwitzu vychádza zo skutočného príbehu dvoch slovenských Židov, Laleho a Gity, ktorí prežili koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau. Jeho autorka Heather Morris navštívila Slovensko a s Martinom Kasardom sa rozprávala nielen o tejto knihe. Čitateľom bližšie predstavuje Laleho (napríklad jeho vzťah ku Slovensku, čo Laleho držalo pri živote atď.), opísala prijatie románu (nielen) u austrálskych čitateľov a prezradila aj to, či bude tento príbeh sfilmovaný. Ak ste tento román čítali, určite vás poteší aj spisovateľkina odpoveď na otázku týkajúcu sa jej ďalšej spisovateľskej aktivity. "Bol Lale hrdina? Alebo mal šťastie?" Táto otázka uzatvára silný rozhovor o silnej knihe. (názov článku: Keď sa 32 407 zaľúbil do 34 902, autor: Martin Kasarda)


Rozhovor s Auréliou Gulázsi (konateľka vydavateľstva Zelený kocúr) a Renátou Deákovou (redaktorka a prekladateľka)
Vydavateľstvo Zelený kocúr som poznala už skôr, ako som si prečítala tento rozhovor. Pokiaľ máte doma malé deti a zaujímajú vás detské knihy, určite ste už aspoň počuli o leporele Nenásytná húsenička a o edícii leporel nazvanej Potulky ročnými obdobiami, ktoré vyšli práve v tomto vydavateľstve. Ak vás rovnako ako mňa zaujíma, prečo bolo vydavateľstvo nazvané Zelený kocúr, odpoveď nájdete v tomto rozhovore. Počas čítania rozhovoru zistíte, že neobvyklý nie je iba jeho názov, ale i spôsob, akým v ňom pristupujú ku výberu knižných titulov. Zelený kocúr vydal okrem pútavých detských kníh aj rozmanité tituly určené pre dospelých čitateľov. Ktoré knihy patria k najúspešnejším a ktorým sa u nás nedarí tak, ako v zahraničí? Čo rozhoduje o vydaní knihy? Aká je spätná väzba čitateľov a na aké knihy sa môžu priaznivci kvalitnej literatúry tešiť? Rozhovor obsahuje odpovede aj na tieto otázky. (názov článku: Veľmi pestrý Zelený kocúr, autor: Róbert Kotian) 


Články o zaujímavých knihách... 



Za všetko (ne)môže Štúr (Róbert Beutelhauser & Katarína Slaninková) & Stručné dejiny Slovenska pre mladých čitateľov (Denisa Gaálová)
V krátkom článku vám Martin Kasarda predstaví dve knihy určené pre mladých čitateľov, ktoré sa venujú slovenským dejinám - Za všetko (ne)môže Štúr a Stručné dejiny Slovenska pre mladých čitateľov. Páči sa mi, že Kasarda v prípade knihy Stručné dejiny Slovenska pre mladých čitateľov nezostal iba pri opise knihy a jej pozitívach, ale poukázal aj na jej slabé stránky. Knihy Za všetko (ne)môže Štúr vyšla v rámci vtipnej knižnej edície Naše hrôzyplné dejiny a spôsob, akým sú v nej čitateľom jednotlivé historické obdobia prezentované, ma rozhodne zaujal a domnievam sa, že môže mať u mladých čitateľov väčší úspech ako kniha Denisy Gaálovej. (názov článku: Dajú sa priblížiť dejiny školákom?, autor: Martin Kasarda)


Hlbokomorské rozprávky (Monika Kompaníková) & Gréta (Andrea Gregušová) & Gerda (Adrián Macho & Peter Kavecký) & Pod morom & Veľká kniha o morských tvoroch (Yuval Zommer)   
Príbehy opisujúce dobrodružstvá morských tvorov a knihy venované životu pod morskou hladinou sú pre detských čitateľov ideálnym dovolenkovým čítaním. V tomto článku vám predstavujem niekoľko nádherných kníh, ktoré sa tejto téme venujú. Zoznámim vás so strašne škaredou, ale sympatickou rybou Bibou, veľrybou "superstar" Grétou, statočnou Gerdou, hľadajúcou svoju rodinu a s dvoma vydarenými  knihami, vďaka ktorým sa ocitnete pod morskou hladinou a uvidíte rozmanité morské tvory a ich život. (názov článku: Knihy voňajúce morom a príbehy so spevom veľrýb, autorka: Jana Korčeková)
 

Vašu pozornosť si zaslúžia aj ďalšie knihy, ktorým sa moji kolegovia vo svojich článkoch venovali:Warlight (Michael Ondaatje), Temné srdce Londýna (Oliver Harris), Žiť svoju báseň (Ján Štrasser), Krédo (Fedor Gál), 2084 (Martin Jurík), Temný priestor lesný (Nicole Krauss), Šálka v prachu (Matej Adámy), Poznámky k samovražde (Simon Critchley). 


V Magazíne o knihách nájdete aj výber zaujímavých knižných noviniek, ktoré moji kolegovia stručne predstavili. Tento mesiac vybrali tieto tituly: Lúpež z helikoptéry (Jonas Bonnier), Príbehy na dobrú noc pre rebelky (Elena Favilliová & Francesca Cavallová), Sofia vždy chodí v čiernom (Paolo Cognetti), Whiskey, krv a striebro (Martin Hatala), Mlieko a med (Rupi Kaur), Posledné impérium (Juraj Mesík), Pás plný jedu (Arthur Conan Doyle), Správa od mŕtveho chlapca (Katarína Holetzová), Raffael (Rolando Cristofanelli), Odetí do krásy (Jana Kucbeľová & Peter Brenkus) a Chodníkom v kosodrevine (Pavol Lenko). 


A okrem toho...:



...v rubrike Pozdravy do sveta sa spolu s Máriou Dopjerovou-Danthine prenesiete do Paríža a navštívite kaviarne, ktoré radi navštevovali významní spisovatelia - Victor Hugo, Honoré de Balzac, Jean Paul Sartre, Ernest Hemingway (a ďalší) a zistíte, ktorého slávneho spisovateľa jeho láska ku káve "dohnala" až k smrti (Parížske kaviarne a spisovatelia), 

...Martin Kasarda predstavuje knihu mesiaca, ktorou je román Lady Xanax, pán Snehulienka a ja od Petra Krištúfka. Táto kniha zaujme nielen názvom, ale aj príbehom (Zmysel života? Žiaden),

...Katarína Holetzová ponúka pomerne obšírnu, ale pútavú odpoveď na otázku, čo s nechcenými knihami. Antikvariáty, knižnice, knižné bazáry a internetové burzy... Katarína vám tieto možnosti posunutia kníh ďalej predstaví bližšie (Zdedené, prečítané, nechcené),

...Róbert Kotian ponúka tri knižné tipy, ktoré odporúča ako "dovolenkové čítanie" (Vytiahol meč z kameňa).


Ak vás zaujal obsah júlového čísla Magazínu o knihách, môžete si ho kúpiť vo vybraných trafikách a v sieťach kníhkupectiev Martinus a Panta Rhei a viaceré články sú dostupné aj v online verzii (odkazy sú umiestnené v texte tohto článku). 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára