Vyhľadávať v tomto blogu

piatok 24. augusta 2018

Magazín o knihách (8/2018)

Čo nájdete v augustovom Magazíne o knihách?



zdroj: Magazín o knihách (FB)


Rozhovory...


 

Rozhovor s Michaelom Connellym 
Detektívky svetoznámeho autora, Michaela Connellyho, sú mnohým milovníkom detektívneho žánru dôverne známe. V tomto rozhovore Connelly zodpovedal otázky, ktoré sa týkajú nielen jeho kníh. Prečo rád číta romány z iných krajín? Aký má názor na delenie literatúry na žánrovú a vysokú? Prečo je v Connellyho knihách málo sexu a menej opisované extrémne násilie (napríklad v porovnaní so severskou krimi)? Prečo sa jeho príbehy odohrávajú v Los Angeles? Ako reagujú na jeho knihy policajti v Los Angeles? Pracuje súbežne na viacerých príbehoch svojich hlavných postáv? Pokiaľ máte radi detektívne príbehy, tento rozhovor by vás mohol zaujať. (Michael Connelly: Harry Bosch ma fascinuje aj po tridsiatich rokoch, autor: Róbert Kotian)


Rozhovor s Thomasom C. Fosterom
Thomas C. Foster a jeho knihy o tom, ako čítať knihy, už mali možnosť spoznať českí čitatelia a vďaka vydavateľstvu Tatran sa s nimi budú môcť zoznámiť aj slovenskí čitatelia. Kniha Čítaj literatúru ako profesor vyjde ešte v auguste a kniha Čítaj romány ako profesor má podľa Martinus.sk vyjsť koncom októbra. Pokiaľ si myslíte, že čítanie predsa nie je žiadna veda alebo že čitatelia sa od seba líšia iba svojim čitateľským vkusom, možno zmeníte názor po prečítaní tohto rozhovoru. (Thomas C. Foster: Vedieť čítať literatúru chce celoživotný tréning, autor: Martin Kasarda)

 
Rozhovor s Igorom Otčenášom
Rozhovor s Igorom Otčenášom nám umožní zoznámiť sa s týmto slovenským prozaikom, prekladateľom a bývalým diplomatom. Veľký priestor je venovaný Otčenášovej kariére diplomata a jeho kritickému vnímaniu spoločnosti, ale máme možnosť zistiť aj zaujímavé informácie o jeho prekladateľskej činnosti. (Igor Otčenáš: Lepší termín na našu spoločnosť ako "ťapákovci" nenájdeme, autor: Róbert Kotian)


Rozhovor so Štefanom Hamzom
Augustový Magazín o knihách uzatvára rozhovor so sympatickým Štefanom Hamzom, majiteľom popradského kníhkupectva Christiania, ktorý dokazuje, že aj malé kníhkupectvá majú čitateľom stále čo ponúknuť. Umožní nám nahliadnuť do tohto kníhkupectva, oboznámiť sa s jeho ponukou a knižným výkladom (ako sa postupuje pri výbere kníh). Tento pomerne krátky rozhovor prináša nielen zaujímavé informácie o kníhkupectve Christiania, ale umožňuje nám tiež spoznať jej majiteľa, Štefana Hamzu. Zistiť, akých autorov má rád, ktoré knihy zmenili jeho pohľad na svet a po akých knihách siaha posledných pár rokov. (Štefan Hamza: Je príliš veľa kníh, ktoré by ani nemuseli vyjsť, autorka: Alexandra Jurišová)


Články o zaujímavých knihách... 


 

Expedícia: Môj ľúbostný príbeh (Bea Uusma)
Traja Švédi sa na jar 1897 rozhodli preletieť balónom zo Štokholmu až na severný pól. Sen troch mužov sa ale nesplnil. Zomreli počas expedície. Prečo sa nevrátili? Ako zomreli? Bea Uusma veľmi túžila nájsť odpovede na tieto otázky a jej cesta za ich zodpovedaním je naozaj obdivuhodná! Autorka článku nám predstavuje členov expedície, opisuje situáciu pred odletom i po ňom a priestor venovala aj autorke tejto výnimočnej knihy. (Polárna expedícia je zamilovaným príbehom autorky, autorka: Alexandra Jurišová)


Like a fading shadow (Antonio Muñoz Molina)  
Lisabon hrá nemalú úlohu v živote slávneho španielskeho spisovateľa Antonia Muñoza Molinu. V Lisabone strávil nejaký čas aj James Earl Ray, vrah Dr. Martina Luthera Kinga ml., ktorý po spáchaní vraždy unikal FBI. Molina táto skutočnosť natoľko zaujala, že sa rozhodol o tom napísať knihu. V knihe spomína život vraha i svoj vlastný život, pričom tieto príbehy spája iba mesto Lisabon. Pokiaľ si tento článok prečítate, dozviete sa ďalšie informácie o obsahu knihy (autorka ju opisuje veľmi pútavo), ale za jeho najväčší prínos považujem zhodnotenie knihy, pričom autorka článku bola ku knihe kritická, ale objektívna. (Tiene Lisabonu: Veľmi podivná kniha, autorka: Beáta Beregrad Grünmannová) 


Počuješ rozprávať stromy? (Peter Wohlleben) & Kto rastie v sade (Kateryna Mikhalitsyna a Oksana Bula) & Kto rastie v parku
(Kateryna Mikhalitsyna a Oksana Bula) & Veľká kniha o malých tvoroch (Yuval Zommer) & Vtáky našich lesov (Andrea Pinnigton a Caz Buckingham) & 365 aktivít v prírode (Jamie Ambrose)
Ja som sa tentoraz venovala šiestim detským knihám, ktoré (nielen) deťom umožnia prírodu lepšie spoznať a zároveň im môžu byť spoločníkom počas výletov do prírody. Peter Wohlleben deti zavedie do lesa a porozpráva im fascinujúce informácie o stromoch i ďalších obyvateľoch lesa. Kateryna Mikhalitsyna a Oksana Bula vytvorili dve očarujúce knihy, ktoré prostredníctvom milých príbehov a očarujúcich ilustrácií predstavia rôzne stromy a kríky. Vďaka Yuvalovi Zommerovi si deti bližšie obzrú rôzne druhy bezstavovcov. Zvukové leporelo Vtáky našich lesov čitateľom umožní spoznať vtáky, ktoré sa vyskytujú v našich lesoch a ich okolí a vypočuť si zvuky, ktoré vydávajú. Jamie Ambrose ponúka 365 rozmanitých aktivít, ktoré možno realizovať v prírode (prípadne príroda poskytne materiál na ich realizáciu). (Príroda, ako ju nepoznáte, autorka: Jana Korčeková)


Vašu pozornosť si zaslúžia aj ďalšie knihy, ktorým sa moji kolegovia vo svojich článkoch venovali: Psychológia peňazí (Dan Ariely & Jeff Kreisler), Zlo si nevyberá (Peter Kijaba), Horiaca ríša (Juraj Červenák), Poražení (Robert Gerwarth).   


V Magazíne o knihách nájdete aj výber zaujímavých knižných noviniek, ktoré moji kolegovia stručne predstavili. Tento mesiac vybrali tieto tituly: Keď chameleón nemá nohy (Tibor Ferko), Slon na Zemplíne (Andrej Bán), Príbeh o pani Bergovej & Zimné poviedky (Ingvild H. Rishoi), Slovensko: Legenda lipy (Zuzana Palovic & Gabriela Beregházyová), Jednoducho Hawking (Rudiger Vaas), Podzemná železnica (Colson Whitehead), Horká chuť storočia (Juraj Mojžiš & Albert Marenčin), Príbeh Tour de France (Serge Laget & Luke Edwardes-Evans & Andy McGrath), Nepodľahnite alzheimeru (Dale E. Bredesen), Tao - cesta ku zdraviu (Zuna Vesan Kozáková), Kým sme boli vaši (Lisa Wingate).



A okrem toho...:


 
...sa Dušan Taragel v rámci rubriky Zabudnuté bestsellery venoval románu Letisko, autorovi tohto románu - Arthurovi Haileymu a jeho ďalším románom. Taragel uvádza aj to, na čom bol založený úspech Haileyho kníh a aká je ich slabina. Mňa ako knihovníčku veľmi zaujalo používanie termínov profesijný román a výrobný román (O snehu, lietadlách a letuškách),

...Alexandra Jurišová predstavuje knihu Do plaviek od Evy Borušovičovej. Pozor, nedajte sa rovnako ako ja zmiasť názvom a obálkou tejto knihy. Predpokladala som, že sa jedná o ďalšiu povrchnú knihu, ktorá nič zaujímavé neponúka. Na základe tohto článku som musela svoj názor zmeniť (Nechudnite do plaviek, skrátka sa do nich oblečte a neriešte),

...Róbert Kotian znova ponúka niekoľko zaujímavých knižných tipov (Berlín, Londýn, Rimavská Sobota...).


Ak vás zaujal obsah augustového čísla Magazínu o knihách, môžete si ho kúpiť vo vybraných trafikách a v sieťach kníhkupectiev Martinus a Panta Rhei a viaceré články sú dostupné aj v online verzii (odkazy sú umiestnené v texte tohto článku). 
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára