Vyhľadávať v tomto blogu

utorok 4. septembra 2018

Septembrové knižné novinky (2018)


Knihy pre dospelých

 

Názov: Dcéra šťasteny
Autorka: Isabel Allende
Vydavateľ: Slovart

Oficiálna anotácia: Mladá Čiľanka Eliza Sommerová sa šialene zaľúbi do Joaquína Andietu. Ten odíde na sever do Kalifornie spolu s tisícami ďalších nadšencov, ktorí dúfajú, že sa im podarí rýchlo zbohatnúť v čase zlatej horúčky. Eliza čaká dieťa a rozhodne sa, že svojho milenca nájde. Preoblečená v mužských šatách sa ukryje v podpalubí plachetnice a počas nebezpečnej cesty príde o dieťa a takmer aj o život. Zachráni ju čínsky lekár, v ktorom nájde oporu a veľkú životnú istotu.

zdroj: Slovart
 

Názov: Zulejka otvára oči
Autorka:
Guzel Jachina
Vydavateľ:
Slovart

Oficiálna anotácia:
Mladá tatárska spisovateľka Guzeľ Jachina sa vo svojom debute vracia do jedného z najťažších období Sovietskeho zväzu – do tridsiatych rokov minulého storočia, kedy boľševická moc kruto postihovala všetkých, ktorí sa nezmierili s jej diktatúrou. Román Zulejka otvára oči rozvíja príbeh ženy, ktorú drsne vytrhli z prirodzeného prostredia, nespravodlivo poslali do pracovného tábora na Sibíri, no ona si tam spontánne uchovala svoju prirodzenú ľudskosť. Román sa stal v Rusku literárnou udalosťou, autorka zaň dostala najvýznamnejšiu ruskú literárnu cenu Veľká kniha, a bol preložený do vyše dvadsiatich jazykov. 


zdroj: Slovart


Názov: Dni opustenia
Autorka:
Elena Ferrante
Vydavateľ:
Inaque

Oficiálna anotácia:
Olga mala kedysi literárne ambície, ale vymenila ich za manželstvo a materstvo. Presťahovala sa do Turína, kde žije s manželom Mariom, dvomi deťmi a psom. Keď ju Mario po pätnástich rokoch spoločného života opustí, je úplne zmätená. Hoci sama seba presviedča, že všetko zvládne, že nie je „úbohá opustená žena“, o ktorej toľko počula počas svojho neapolského detstva, nevie sa odnaučiť ľúbiť svojho manžela. Rutinné povinnosti jej prerastajú cez hlavu, zanedbáva sa, opúšťa sa. Po mesiacoch sebaľútosti, hnevu, pochybností, zúrivosti, zúfalstva a takmer šialenstva začína vnímať svet a aj svoje manželstvo jasnejšie.


Román Dni opustenia šokuje a zároveň fascinuje svojou surovou úprimnosťou, opisom zostupu do prázdnoty, ktorá Olge zostala po ilúzii manželstva a seba samej. Keď sa ocitne doslova uväznená medzi štyrmi stenami bytu, je nútená konfrontovať sa so svojimi démonmi, stratou vlastnej identity a sveta, aký poznala, ako aj s možnosťou, že život už nikdy nebude ako predtým. 

zdroj: Inaque
 

Názov: Jeseň
Autorka:
Ali Smith
Vydavateľ:
Artforum

Oficiálna anotácia:
Jeseň je prvý zo štyroch románov s názvami podľa ročných období. V knihe sa prelínajú príbehy umierajúceho 101- ročného starca Daniela Glucka a mladej ženy Elisabeth Demand. Postupne, cez viaceré spomienky zisťujeme, čo tieto dve postavy znamenali a čo znamenajú jeden pre druhého. Ich priateľstvo sa začalo náhodou, boli susedmi, no postupne sa zbližovali najmä cez umenie a to, že si jeden na druhého našli čas. Román je tiež označovaný ako prvý skutočne pobrexitový, keďže reflektuje súčasné dianie vo Veľkej Británii. 


zdroj: Artforum


Názov: NOCturná
Autorka:
Jana Bodnárová
Vydavateľ:
Trio Publishing

Oficiálna anotácia:
Jana Bodnárová sa stala prvou nositeľkou ceny Literárnej akadémie za rok 2016, za knihu Náhrdelník / Obojok.

Posledná próza Jany Bodnárovej Náhrdelník/Obojok zaznamenala značný čitateľský záujem (dva roky po prvom uvedení na knižný trh sa dočkala druhého vydania) i pozornosť odbornej verejnosti – tá vyústila do ceny Literárnej akadémie za rok 2016, čím sa J. Bodnárová stala prvou nositeľkou tejto ceny.

Po úspešnej a čitateľsky príťažlivej próze so silným príbehom sa Bodnárová vracia k experimentálnejšiemu písaniu sériou krátkych fragmentov, vzťahujúcich sa k noci. Z jazykovo i obsahovo minimalistických textov vyznieva jemný melancholizmus, skúmanie samoty aj staroby i smrti... 


zdroj: Panta Rhei


Názov: Páté roční období: Takhle končí svět. Zase.
Autorka:
N. K. Jemisin
Vydavateľ:
Host

Oficiálna anotácia:
Během jediného dne se stanou tři strašné věci. Essun, která se skrývá v jednom tichém městečku jako obyčejná učitelka, přijde domů a zjistí, že manžel surově zavraždil jejich syna a unesl dceru. Mocné Sanzedské císařství, jež bylo po tisíc let nositelem pokroku a základem civilizace, se zhroutí, protože jistý šílenec pomstychtivě zničí jeho největší město. A co je nejhorší, v srdci jediného světového kontinentu se začne rozevírat velká rudá trhlina, která chrlí tolik popela, že zakryje oblohu na celé roky. Nebo staletí. Toto je ale Tišina, svět, kde boj o život není zdaleka ničím novým a kde větší strach než dlouhá chladná noc budí orogénové - ti, kdo ovládají sílu země jako zbraň. Essun si uvědomí, kým je, a rozhodne se získat dceru zpátky. Je jí jedno, že svět kolem ní se rozpadá. Bude-li to nutné, klidně ho sama zničí, jen aby dosáhla svého. 


zdroj: Panta Rhei


Názov: Neobvyklý typ (něco málo povídek)
Autor:
Tom Hanks
Vydavateľ:
Domino

Oficiálna anotácia:
„Četba povídkové sbírky Toma Hankse ve mně vyvolává stejný úžas, jako kdybych zjistila, že Alice Munroová je také největší herečkou naší doby." Anna Patchettová

Sbírka sedmnácti povídek oscarového herce Toma Hankse je všech ohledech různorodá. Díky autorovi se setkáváme s plejádou pečlivě propracovaných postav, sledujeme jejich osudy zasazené do nejrozličnějších míst (dokonce i mimo tuto planetu) a časů (v jednom příběhu se také přímo časem přesunujeme).
Hanks proslul svým oduševnělým a procítěným herectvím – a tytéž kvality vnáší do své literární prvotiny. Je vtipný, ale umí přejít k melancholii; píše lehkým perem, ale dotýká se velkých témat. Je zjevné, že se svými postavami žije, a snad právě proto mu čtenář věří, podléhá a užívá si každou větu.
 

Je lhostejné, jestli právě čteme povídku o soužení válečného veterána, o vášnivém milostném vzplanutí dvou přátel, nečekaném objevu mladého nadšeného surfaře nebo o sloupkaři z maloměsta, který starosvětsky komentuje moderní svět. Každý příběh nás přenese do zcela jiného světa, jedno je jim však společné: nevyslovené připomenutí, že i když zdánlivě stojíme nohama pevně na zemi, je dobré mít na zřeteli, že země umí být zrádně vratká... (celú anotáciu nájdete uvedenú napríklad po kliknutí na odkaz pod obrázkom)

zdroj: Knihy Dobrovský (CZ)


Názov: Mlčet jako hrob
Autor:
Mark Roberts
Vydavateľ:
Knižní klub

Oficiálna anotácia:
Po Krvavém nebi přichází britský thrillerista Mark Roberts s novým poutavým a zároveň děsivým krimidramatem.

JEHO ŽIVOT BYL ZASVĚCEN UMĚNÍ. JEHO SMRT BYLA MISTROVSKÝM DÍLEM.


Leonard Lawson byl respektovaným profesorem dějin umění. Žil na liverpoolském předměstí s dcerou Louisou. Podle všeho neměl žádné nepřátele. Louisa Lawsonová našla svého otce v jeho pokoji mrtvého, nahého, zavěšeného hlavou dolů a probodeného kopím – jako by někdo ďábelsky parodoval jeden z jeho milovaných obrazů. A jiný obraz z Lawsonovy ložnice zmizel. Vrchní inspektorka Eva Clayová stojí před nelehkým úkolem: městem obchází démon vraha s brutálními středověkými praktikami. Aby ho vypátrala, musí se znovu ponořit do hlubin náboženské symboliky – navzdory vlastním démonům z minulosti.
 

PADESÁTILETÉ TICHO BYLO PROLOMENO – VZKAZEM NAPSANÝM KRVÍ. 

zdroj: Knihy Dobrovský (CZ)


Názov: Pavúčie kosti
Autorka:
Kathy Reichs
Vydavateľ:
Slovart

Oficiálna anotácia:
Ďalší prípad najznámejšej forenznej antropologičky Temperance Brennanovej. Johna Loweryho vyhlásili za mŕtveho v roku 1968. Podľa záznamov zahynul pri páde helikoptéry vo Vietname a jeho telo pochovali v Severnej Karolíne. O štyridsať rokov neskôr zavolajú Tempe Brennanovú k mŕtvole muža zabaleného v igelitovej fólii, ktorú vytiahli z rybníka na juhu Québecu. Krátko nato obeť identifikujú ako Johna Loweryho. Ako mohol jeden človek umrieť dvakrát? A ako sa telo amerického vojaka dostalo do Kanady? Tempe sa vydáva do Severnej Karolíny, aby exhumovala a preskúmala zvyšky tela uložené v Loweryho hrobe. Čoskoro sa objavia ďalšie ostatky a pri nich Loweryho identifikačná známka. Tri telá, jedno meno. Ktoré z nich skutočne patrí Johnovi Lowerymu? 


zdroj: Slovart


Názov: Veselí
Autorka:
Radka Třeštíková
Vydavateľ:
Motto

Oficiálna anotácia:
O návratu domů...


Když dojdete až na konec slepé ulice, máte dvě možnosti, přešlapovat na místě, anebo se vrátit. Třiatřicetiletá Eliška se rozhodla pro návrat. Zpátky na jižní Moravu. Do svého dětského pokoje. K rodičům. K sobě samé. Ke své podstatě. Protože doma jsou odpovědi.


zdroj: Knihy Dobrovský (CZ)


Názov: My proti vám
Autor:
Fredrik Backman
Vydavateľ:
Host

Oficiálna anotácia:
Je tak snadné přimět lidi k nenávisti, až je nepochopitelné, že se vůbec navzájem snášejí. Volné pokračování románu Medvědín.

Román My proti vám vypráví o měsících následujících po událostech, které otřásly Medvědínem v předešlé knize. Nejlepší kamarádky Maya a Ana tráví léto na odlehlém ostrově a snaží se nechat celý svět za sebou, ale nic nedopadne tak, jak doufaly. Řevnivost mezi Medvědínem a sousedním městem Hedem přerůstá v zuřivý boj o peníze, moc a přežití, který vypukne naplno ve chvíli, kdy se střetnou oba hokejové kluby. Zároveň vyjde na povrch tajemství jistého mladého hráče a celé město musí ukázat, zač vlastně stojí. Bude se říkat, že toho roku přišlo do Medvědína násilí, ale není to pravda. Násilí tam totiž už dávno bylo.

Román My proti vám empaticky popisuje ničivé lidské vztahy na malém městě. Je to vyprávění o oddanosti, přátelství a lásce, která se nebojí čelit ničemu. 


zdroj: Knihy Dobrovský (CZ)


Názov: Časozberná kronika našej rodiny
Autor:
neuvedený
Vydavateľ:
Babičkárstvo

Oficiálna anotácia:
„Časozberná kronika našej rodiny“ umožňuje zachytiť tie najdôležitejšie momenty v roku, aby sme sa k nim mohli ako rodina vracať. Vyfoťte sa ako rodina každý rok na rovnakom mieste, pridajte fotografie z mimoriadnych udalostí, ktoré sa v danom roku stali, a pripíšte niekoľkými vetami, aké to všetko bolo. Budete tak mať krásne uchované najdôležitejšie a najzaujímavejšie chvíle a udalosti z celého roka vašej rodiny. Po čase sa budete môcť nad kronikou zasmiať a zaspomínať si. A ako rodinný poklad vám vydrží i ďalšie generácie... (celú anotáciu nájdete uvedenú napríklad po kliknutí na odkaz pod obrázkom)


zdroj: Panta Rhei


Názov: Selhala demokracie?
Autor:
Niheer Dasandi
Vydavateľ:
Nakladatelství Universum

Oficiálna anotácia:
Stojíme před klíčovou otázkou: Selhala demokracie? Odpověď má pro nás hluboké důsledky. Žádný jiný politický systém totiž nepřinesl lidem tolik volnosti, svobody a stability. Přesto se ale v současnosti všude ve světě roste moc nacionalistických skupin a volání po diktátorech. Kde končí hranice demokracie a blíží se konec demokratických politiků? 


zdroj: Knihy Dobrovský (CZ)


Názov: Tajemné vědomí rostlin
Autor:
Joseph Scheppach
Vydavateľ:
Essence

Oficiálna anotácia:
Fascinující pohled do světa rostlin.


Rostliny mají více smyslů než lidé. Prožívají emoce a cítí bolest. Vidí, slyší, cítí a znají pojem času. Stále víc badatelů přiznává rostlinám zvláštní formu inteligence. Vědecký žurnalista Joseph Scheppach prezentuje senzační poznatky ze světa rostlin a odkrývá nám jejich tajemný život. 


zdroj: Knižní klub (CZ)


Knihy pre deti a mládež
    
 

Názov: Dobrý deň, malý tučniak!
Autorka:
Nathalie Choux
Vydavateľ:
Svojtka & Co.  
 

Poznámka: Minipédia

Oficiálna anotácia: Malý tučniak sa práve vyliahol z vajíčka a ide objavovať svet ľadových krýh. Poďme ho objavovať spolu s ním, bude to veľká zábava! 

Pozrite sa, čo dokážem – sám sa kĺžem po ľade! Objavovať svet s týmto leporelom pre najmenšie deti od jedného roka je také zábavné! Pevné stránky s pohyblivými prvkami precvičia aj jemnú motoriku. Stačí len vložiť prštek do správneho otvoru, zľahka vysunúť, zatiahnuť alebo otočiť, a hneď bude váš malý objaviteľ poznať odpovede. 

zdroj: Svojtka (SK)
 

Názov: Dobrý deň, lietadielko!
Autorka:
Nathalie Choux
Vydavateľ:
Svojtka & Co.  
 

Poznámka: Minipédia

Oficiálna anotácia: Lietadielko sa chystá na dlhý let, aby prepravilo všetkých cestujúcich. Vydaj sa s ním a zaži veľa zábavy. Objavovať svet s týmto leporelom je zábava! 

Letuška je na palube, dnu sú pasažieri, lietadielko už sa teší – medzi mraky mieri. Objavovať svet s týmto leporelom pre najmenšie deti od jedného roka je také zábavné! Pevné stránky s pohyblivými prvkami precvičia aj jemnú motoriku. Stačí len vložiť prštek do správneho otvoru, zľahka vysunúť, zatiahnuť alebo otočiť, a hneď bude váš malý objaviteľ poznať odpovede.

zdroj: Svojtka (SK)
 

Názov: Dobrý deň, autíčko!
Autorka:
Nathalie Choux
Vydavateľ:
Svojtka & Co.  
 

Poznámka: Minipédia

Oficiálna anotácia: Kam autíčko ide a koho vezie? Poďme to zistiť – objavovať svet s týmto leporelom je také zábavné! 

Autíčko má veľký deň – cestuje s ľuďmi von. Objavovať svet s týmto leporelom pre najmenšie deti od jedného roka je také zábavné! Pevné stránky s pohyblivými prvkami precvičia aj jemnú motoriku. Stačí len vložiť prštek do správneho otvoru, zľahka vysunúť, zatiahnuť alebo otočiť, a hneď bude váš malý objaviteľ poznať odpovede.

zdroj: Svojtka (SK)
 

Názov: Dobrý deň, motýlik!
Autorka:
Nathalie Choux
Vydavateľ:
Svojtka & Co.  
 

Poznámka: Minipédia

Oficiálna anotácia: Pozri, aké má motýľ krásne farebné krídla! Sleduj, ako prebieha premena z húsenice na motýľa, a zaži s týmto leporelom veľa zábavy! 

A keď sa z kukly vykľuje, húsenicou už nebude. Objavovať svet s týmto leporelom pre najmenšie deti od jedného roka je také zábavné! Pevné stránky s pohyblivými prvkami precvičia aj jemnú motoriku. Stačí len vložiť prštek do správneho otvoru, zľahka vysunúť, zatiahnuť alebo otočiť, a hneď bude váš malý objaviteľ poznať odpovede.

zdroj: Svojtka (SK)
 

Názov: Rok na farmě
Autorka:
Magdalena Koziel-Nowak
Vydavateľ:
Host   
Poznámka:
vekové odporúčanie: 2+

Oficiálna anotácia:
Jak vypadá život na farmě na jaře, v létě, na podzim a v zimě?


Vítej na farmě rodiny Lístkových! Všichni tu mají plné ruce práce: maminka Jana, tatínek Petr i jejich tři děti - Šíma, Mája a František. Na poli a v hospodářství jim pomáhá ještě babička Hela a pan Josef. Lístkovi pěstují zeleninu i ovoce a chovají zvířata: koně, krávu, ovce, prasata, krocany, slepice, husy a kachny. Na farmě žije také pes Míša a dvě kočky. Podívej se pozorně, objevíš i jiná zvířátka?
   


Život na farmě se řídí podle ročních období. V zimě pořádá pan Josef pro hosty z města vyjížďky na saních. Na jaře je potřeba připravit půdu a zasít. Léto je čas žní a senoseče. Podzimní sklizeň pak zpříjemňují táboráky a pečení brambor v popelu.  

Dvanáct bohatě ilustrovaných dvoustran zachycuje, co se děje na farmě Lístkových v průběhu celého roku. Dozvíme se, jaké povinnosti mají děti a jaké dospělí, co obnáší práce na poli a u zvířat. 

zdroj: Knihy Dobrovský (CZ)


Názov: Jak zvířátka bydlí
Autori:
Moira Butterfield & Tim Hutchinson
Vydavateľ:
Svojtka & Co.

Oficiálna anotácia:
Zvířecí život tak, jak ho neznáte – navštivte zvířata přímo u nich doma, nahlédněte pod okénka a poznávejte zvířecí stavitele. 


Možná byste nevěřili, jak zdatné stavitele, architekty a designery najdeme všude v přírodě! Odhalte úžasné domovy zvířat ve výškách, pod zemí, na zemi a pod mořem. Propracovaná a bohatě ilustrovaná kniha ukazuje zvířata jako zdatné stavitele svých příbytků. Rozevírací stránky a odklápěcí okénka umožňují nahlédnout dovnitř a zjistit, jak zvířata bydlí. I zdánlivě opuštěný strom při pohledu zblízka žije rušným životem, podivné mohyly v sobě ukrývají kolonii termitů, na louce jsou ukryty vstupy do králičích nor, bobří rodina si ve vodě dokáže postavit impozantní příbytek a těmi nejpůsobivějšími stavbami v oceánu jsou korálové útesy, vytvářené drobnými staviteli. Zjistěte, kdo ve zvířecí říši získá cenu za nejlepší stavební design, cenu pro nejlepšího kutila, dekoratéra nebo zvířecího stavitele. 

zdroj: Svojtka (CZ)


Názov: Blcha Teo
Autorka:
Katarína Macurová
Vydavateľ:
Albatros
Poznámka:
vekové odporúčanie: 3+

Oficiálna anotácia:
Toto je blcha. Volá sa Teo. Teo je najšťastnejšia blcha v kožúšku. A predsa by si rád povyskočil. Jeho snom je stať sa veľkým bádateľom rovnako ako jeho dedo. Raz mu dedo rozprával o mieste, ktoré ešte nik neprebádal. Volalo sa Lev. A tak sa Teo vybral na svoju historicky prvú výpravu v živote…


zdroj: Albatrosmedia.sk


Názov: Domeček pro myšku
Autorka:
Gabby Dawnay
Vydavateľ:
Cpress
Poznámka:
vekové odporúčanie: 4+

Oficiálna anotácia:
Pohádkové putování za domovem.


Před dlouhým časem šedá myš malá nový dum najít tuze si přála. Jakmile se rozhodla, spoustu dní i nocí šla. Zdali najde domov myška napoví vám tato knížka. Roztomilý příběh myšky hledající domov vás provede pohádkovými zeměmi a vám i vašim dětem prozradí, co je na domově to nejdůležitější.

zdroj: Albatrosmedia.sk


Názov: Pady
Autorka:
Sandra Dieckmann
Vydavateľ:
Práh

Oficiálna anotácia:
Výtvarný klenot – podobenství o porozumění a toleranci.

Magický příběh o síle slov a o tom, že být jiný vůbec neznamená být špatný.

„Vrána ho zahlédla jako první. Podivného bílého tvora, kterého temné vlny unášely ke břehu. Nepodobal se ničemu, co zvířata z divokého lesa kdy viděla.“

Ve chvíli, kdy mladý lední medvěd na své rozpouštějící se kře dopluje k pevnině, způsobí tím mezi divokými zvířaty naprostou paniku. Nikdo neví, co je zač a jak se tam dostal. S jistotou ví ale jedno. Bojí se ho. Ve svém domově by se ale neměl nikdo bát! Od ostatních zvířat se tvor liší prakticky ve všem – je celý bílý, mohutný a při běhu vydává děsivé zvuky. Má také jednu zálibu, které ostatní zvířata nerozumí. Sbírá roztodivně barevné listí a pokrývá si jím kožich. Podle spadaného listí mu proto začali říkat Pady. Taky ale proto, že si mnozí z nich přáli, aby vypadl zpátky tam, odkud přišel. Nikdo si však neuvědomuje, že on tam nechce být. Že tam být musí. Jediné, po čem touží, je vrátit se za svou medvědí rodinou do zemí věčného ledu, ale prostě neví, jak na to. Po několika jeho marných pokusech za rodinou doplavat, zvířatům dojde, že si s Padym budou muset promluvit. Nebude trvat dlouho, aby všem došlo, že být jiný vůbec neznamená být špatný. Jen díky společnému úsilí se totiž Padyho návrat domů může povést.

V příběhu ledního medvěda Padyho který odkazuje na nesnáze ledních medvědů v měnícím se podnebí, ilustrátorka Sandra Dieckmannová upřímně vypráví o pomoci neznámým a ukazuje, že jak ve světě zvířat, tak ve světě lidí by se mezi jednotlivci neměly dělat rozdíly. 


zdroj: Nejlevnější knihy (CZ)


Názov: Příběh odpadu: Jak se Honzík naučil třídit odpad
Autorka:
Kateřina Gančarčíková
Vydavateľ:
Edika
Poznámka:
vekové odporúčanie: 5+

Oficiálna anotácia:
Vysvětlete malým průzkumníkům, jak přírodu nazahltit odpadem. 


Honzík rád navštěvuje babičku a dědečka, kteří ho vlídně provázejí při cestách za poznáním zajímavostí v okolí. Tentokrát se Honzík spolu s kamarádem Tondou snaží zjistit, kde se bere tolik odpadu a zda je možné ho znovu účelně využít. Chlapci se ptají, kam se odpad ukládá a proč ho třídíme, co se stane s odpadky odhozenými v přírodě. Honzík se podívá do sběrného dvora, třídírny odpadů, s prarodiči se stará o kompost na zahradě a naučí se, že přírodě nejvíc pomůže, když s ničím nebude plýtvat.

zdroj: Albatrosmedia.sk


Názov: Labky, krídla, chvostíky 
Autorka: Mária Štefánková 
Vydavateľ: Slovart 

Oficiálna anotácia: Kniha Labky, krídla, chvostíky je plná veršovaných hádaniek pre deti. Nájdete v nej zvieratká od výmyslu sveta, prasiatko, psíka či mačičku rovnako ako zvieratká z ďalekých krajín, vtáky, čo lietajú vysoko v oblakoch, i ryby plávajúce hlboko pod morskou hladinou. Bohato ilustrovaná kniha s vtipnými a milými farebnými obrázkami Mareka Mertinka určite pobaví aj dospelých a rozvíja tvorivosť a pozorovacie schopnosti našich najmenších.

zdroj: Slovart


Názov: Stromy
Autori: Piotr Socha & Wojciech Grajkowski 
Vydavateľ: Slovart 

Oficiálna anotácia: Autori bestselleru Včely prichádzajú s ďalšou očarujúcou knihou plnou nádherných veľkoformátových ilustrácií. Navštívte s nimi zázračný svet stromov a zistite, prečo sú také dôležité, koľko druhov ich existuje, ktoré z nich sú najvyššie, najstaršie a najhrubšie, ako vznikli skamenené lesy, čo sú to letokruhy, bonsaje, endemity alebo baobaby, ktoré živočíchy sa stromami živia a ktoré na nich žijú, aké bájne či historické osobnosti sú s nimi spojené a na čo všetko nám stromy slúžia. Ilustrácie a stručné zrozumiteľné texty prinášajú nielen základné informácie, ale aj množstvo zaujímavostí a kuriozít.

zdroj: Slovart


Názov: Co má klokan ve vaku: Aneb jak zvířata vychovávají svá mláďata
Autorka: Pavla Hanáčková
Vydavateľ:
B4U 
Poznámka:
vekové odporúčanie: 6+

Oficiálna anotácia:
Poznej zvířecí rodiče!


Když se lidem narodí miminko, věnují mu všechnu svou lásku, pozornost a péči. Stará se maminka, tatínek, prarodiče i sourozenci. Jak to ale chodí ve světě zvířat? Jsou zvířata také starostliví rodiče? Divili byste se, jak je rodičovství ve zvířecí říši rozmanité. Najdete rodiče, kteří se na výchově podílejí rovným dílem a svým drobátkům vštěpují vše, co budou v životě potřebovat. V jiných rodinách má výchovu na starosti maminka, která to však zvládá levou zadní. Najdete i takové rodiče, kteří se o své mladé nestarají, buď to nechají na druhých, nebo na pospas osudu. Vydej se s námi na cestu přírodou a poznej rozličné zvířecí rodiny a jejich přístupy k výchově. Uvidíš, že ve všech případech to má příroda moc chytře vymyšlené.

zdroj: Albatrosmedia.sk


Názov: Príroda v noci
Autorka:
Petra Bartíková
Vydavateľ:
Albatros
Poznámka:
vekové odporúčanie: 6+

Oficiálna anotácia:
Obsahuje svietiaci atrament – po nasvietení lampičkou kniha svieti.


Svetlo, ktoré vydávajú živočíchy v prírode, fascinuje ľudstvo už odpradávna. O živočíchy, ktoré sú vidieť v tme, sa zaujímali aj grécki filozofi. S touto knihou zistíš, ako vyzerá príroda v noci – čo svieti v lese, na nebi i pod vodou, ktoré živočichy žiaria, a tiež ako vyzerá planéta Zem v noci. Keď budeš s čítaním hotový, polož otvorenú knihu priamo pod lampičku. Po pár minútach zhasni. Nasvietená ilustrácia sa rozžiari v tme na všetky strany.

zdroj: Albatrosmedia.sk


Názov: Mesto v noci
Autorka:
Petra Bartíková
Vydavateľ:
Albatros
Poznámka:
vekové odporúčanie: 6+

Oficiálna anotácia:
Obsahuje svietiaci atrament – po nasvietení lampičkou kniha svieti.


Otvor knihu a pozri si mesto v noci. Čo to svieti? Množstvo pouličných lámp žiari v meste tak silno a jasne, až rozjasnia nočnú oblohu. Svetlo vytvorené človekom a rozptýlené vo vzduchu má zvláštne meno. Aké? Aj to sa dozvieš v tejto knihe. Keď budeš s čítaním hotový, polož otvorenú knihu priamo pod lampičku. Po pár minútach zhasni. Nasvietená ilustrácia sa rozžiari v tme na všetky strany.

zdroj: Albatrosmedia.sk


Názov: Rimania, traste sa!
Autor:
Gary Northfield
Vydavateľ:
Ikar

Poznámka: 1. diel série Július Zebra, edícia Stonožka
Poznámka:
vekové odporúčanie: 8+

Oficiálna anotácia:
Myslíte si, že o zebrách viete všetko? Na pohľad sú pekné, pásikavé, živia sa trávou, presnejšie množstvom trávy... ale nakoniec ich aj tak väčšinou zožerie nejaký lev. A, povedzme si pravdu, sú aj trochu nudné a hlúpe. Lenže zápas so svalnatým gladiátorom môže takú zebru zmeniť. Blížia sa totiž gladiátorské hry na počesť cisára Hadriána. Držte palce nášmu pásikavému superhrdinovi Júliusovi v boji o prežitie na najsmrtonosnejšej divadelnej scéne všetkých čias – v KOLOSEU!

A nehovorte mu, že je pásikavý kôň! (Alebo žebra.)

Zbláznili ste sa? My ani náhodou nie sme ako kone!

Hej!!! 


zdroj: Bux (SK)


Názov: Děvčátko Momo a ukradený čas
Autor:
Michael Ende
Vydavateľ:
Albatros
Poznámka:
vekové odporúčanie: 8+

Oficiálna anotácia:
Nové vydání populární knihy Michaela Endeho, autora Nekonečného příběhu.


Podivuhodné vyprávění z pera autora světoznámého Nekonečného příběhu. Nevšední vyprávění o děvčátku Momo, které přemohlo zloděje času. Díky její veliké odvaze tak lidé opět nabyli ztracenou schopnost čas vnímat. Mimořádná kniha, plná poetiky a napětí, je psaná strhujícím jazykem a čtenáře zaujme už od prvních řádků. Stejně jako i u dalších knih Michaela Endeho (Nekonečný příběh) vstoupíme do světa podivuhodné fantazie.

zdroj: Albatrosmedia.sk


Názov: Průkopníci
Autori:
Timo Parvela & Bj
ørn Sortland
Vydavateľ:
Host
Poznámka:
4. diel série Kepler62

Poznámka: vekové odporúčanie: 9+

Oficiálna anotácia:
Kosmické lodě po dlouhé cestě konečně dorazí do cíle. Skupinka dětí poprvé vstoupí na povrch planety Kepler62e. Podmínky pro život jsou tu lepší, než se původně předpokládalo, a tak nic nebrání tomu, aby se zde postavila základna a započal průzkum planety. Radost z dobrodružných objevů však záhy zkalí obavy. Jeden člen expedice záhadně onemocní, poručík Colinová zjevně něco tají a nedaleko základny děti objeví podivné stopy. Jak se asi zdejší obyvatelé k návštěvníkům ze Země zachovají? A jsou to přátelé, nebo nepřátelé?


zdroj: Nejlevnější knihy (CZ)


Názov: Bohovia vôbec nie sú zlí
Autorka:
Maz Evans
Vydavateľ:
Slovart
Poznámka:
1. diel série Bohovia vôbec nie sú zlí

Oficiálna anotácia:
Život dvanásťročného Elliota Hoopera sa zmení vo chvíli, keď do maštale na farme Sladký domov, kde býva s mamou, spadne z neba dievča.  


Tvrdí, že je Panna, jedno zo znamení zverokruhu, a priletela na zem s dôležitým poslaním. Elliot sa nechtiac zapletie do jej záležitostí a okrem starostí s učiteľom dejepisu pánom Vredíkom mu pribudnú ďalšie s démonom smrti Thanatom, ktorý chce získať štyri zázračné kamene a ovládnuť ľudstvo. Elliotovi však prídu na pomoc olympskí bohovia na čele s Diom a ukáže sa, že hoci už pred tisícročiami odišli na odpočinok, dokážu si poradiť aj s problémami 21. storočia. 

zdroj: Slovart (SK)


Názov: Město zvané Dokonalín
Autorka:
Helena Duggan
Vydavateľ:
Svojtka & Co. 

Poznámka: vekové odporúčanie: 9+

Oficiálna anotácia:
Napínavý a trochu strašidelný příběh pro děti od 9 let, které se nebojí prozkoumat ulice navenek dokonalého, ale ve skutečnosti velmi podivného městečka. 


Fialka se do Dokonalína nikdy přistěhovat nechtěla. Kdo by taky chtěl žít ve městě, kde každý musí nosit brýle, jinak oslepne. A kde musí být všichni čistí, upravení a dobře vychovaní. Fialka rychle zjistí, že se zde děje něco podivného. Neustále slyší hlasy bez viditelných původců, její mamka se promění v dokonalou domácí puťku a k dovršení všeho táta zmizí. Zbláznila se ona, nebo celý Dokonalín? Když si najde prvního a jediného kamaráda ve městě, známého pouze jako Kluk, pochopí, že její táta není jediný, kdo se vypařil. Dokonalín má spoustu tajemství, střežených nejen zákeřnými slíďáky, ale možná i zdmi města samého… A bude to dokonale děsivé dobrodružství, ze kterého budete doslova valit bulvy. Protože Dokonalín z vás nikdy nespustí oči!  

zdroj: Svojtka (CZ)


Názov: Krajina príbehov: Za hranice kráľovstiev
Autor:
Chris Colfer
Vydavateľ:
Fragment
Poznámka:
4. diel série Krajina príbehov

Poznámka: vekové odporúčanie: 10+

Oficiálna anotácia:
Rozprávkami sa to len začalo!


Maskovaný muž je na úteku a Veľrada víl neverí, že by pre krajinu príbehov mohol predstavovať vážne nebezpečenstvo. Alex a Conner sa preto musia opäť spoľahnúť len sami na seba a svojich najlepších priateľov: Zlatovlásku, Jacka, Červenú čiapočku a Matku hus. Nepriateľ totiž ovláda mocné kúzlo, pomocou ktorého dokáže každú knihu premeniť na portál a vstúpiť do jej sveta. Začína tak zhromažďovať armádu tých najhorších literárnych zloduchov, ktorí sa kedy v knihách objavili, a pripravuje útok. Súrodencov Baileyovcov a ich priateľov čaká dobrodružná cesta za hranice kráľovstiev: naprieč krajinou Oz, fantastickou Krajinou-Nekrajinou, ríšou kráľa Artuša, Alenkinou krajinou zázrakov...

zdroj: Albatrosmedia.sk


Názov: Dinosaurium
Autorka:
Lily Murray
Vydavateľ:
Albatros

Poznámka: Račte vstoupit do muzea
Poznámka:
vekové odporúčanie: 12+

Oficiálna anotácia:
Dechberoucí muzeum pravěkých dinosaurů, které má otevřeno, kdykoliv se vám zachce.


Vítejte v Dinosauriu, unikátním muzeu, které má otevřeno 365 dní v roce. Je domovem neobyčejné sbírky druhohorních příšer, od miniaturního troodona až po obrovitánského brachiosaura. Jak se dinosauři vyvíjeli? A proč měli někteří z nich pera a jiní zase šupiny? Račte vstoupit a prozkoumejte svět dinosaurů v celé kráse.

zdroj: Albatrosmedia.sk


Názov: Příběh života: Evoluce
Autorka:
Fiona Munro
Vydavateľ:
Albatros

Poznámka: Račte vstoupit do muzea
Poznámka:
vekové odporúčanie: 12+

Oficiálna anotácia:
Fascinující příběh života na Zemi v obrazech.


Vítáme vás v Příběhu života. Máme otevřeno, kdykoli se vám zachce. Najdete u nás pestrou paletu živočichů, kteří zastupují jednotlivá období v historii Země, od řas přes archaeopteryxe přes první savce až po prvního člověka. Račte vstoupit, fantastický příběh života na Zemi začíná.

zdroj: Albatrosmedia.sk


Názov: Rěky: Putování po řekách, jezerech a oceánech
Autor:
Peter Goes
Vydavateľ:
Kniha Zlín
Poznámka:
vekové odporúčanie: 12+

Oficiálna anotácia:
Vydejte na vzrušující plavbu po životodárných řekách, mořích a oceánech naší planety.


Řeky můžete nalézt kdekoli na světě, velké a malé, prudké, složitě meandrující i pozvolna plynoucí. Přinášejí život do krajiny, vždyť i první starověká civilizace vznikla na březích řek Eufrat a Tigris. Lidé je nezbytně potřebují kvůli pitné vodě, zavlažování rostlin i obživě. Zároveň se je naučili využívat, díků tokům řek mnohdy zkrátili své cesty, objevili sílu tekoucí vody k pohonu strojů a výrobě energie. Řeky zanechávají v krajině trvalý otisk a jsou odnepaměti přírodním živlem s vodní hlubinou tajemnou a mnohdy pro lidi zrádnou a nebezpečnou. Graficky poutavá kniha belgického ilustrátora Petera Goese čtenáře provede vodstvem Evropy, Severní a Jižní Ameriky, Asie i Afriky.

Kniha přináší na osmdesáti stranách spoustu faktografických údajů, ale v tak zajímavé podobě, že nepostřehnete, že čtete fakta. Při cestě vás budou doprovázet vodní živočichové, kteří život řek, jezer a oceánů dělají tolik rozmanitý. Pro starší děti a dospělé čtenáře může být kniha kromě zábavy také podnětem k dalšímu studiu nebo otestování vlastních znalostí. Mladší děti ocení především ucelený přehled a spolu s rodiči mohou objevovat dobrodružné příběhy řek, moří a oceánů naší planety.

zdroj: Nejlevnější knihy (CZ)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára