Vyhľadávať v tomto blogu

sobota 8. septembra 2018

Knižný úlovok & recenzia: Rok v lese


V tomto článku vám predstavím veľkoformátové leporelo Rok v lese od Emilie Dziubak, ktoré spomedzi detských kníh opisujúcich les a jeho obyvateľov vytŕča nielen svojou veľkosťou, ale aj jedinečnosťou a krásou.


Kto býva v lese?


Skôr, ako vkročíme do lesa, zoznámime sa s jeho obyvateľmi, ktorých budeme môcť sledovať na ďalších stranách. Niektorých z nich už možno deti poznajú (napríklad medveďa, líšku, vlka, ježka či veveričku), iných spoznajú vďaka tomuto leporelu. Piskor malý, rys, zubor, bobor európsky. Cifruše bezkrídle, lajniaky hôrne, žižiavky múrové a mory. Myšiarka ušatá, slávik obyčajný, ďateľ veľký a jarabica poľná. Každý obyvateľ lesa nám o sebe niečo prezradí. Lajniakovi hôrnemu sa máme ozvať, ak sa chceme zbaviť odpadu. Malý rebel, medvedík čistotný, sa označí za najinteligentnejšieho obyvateľa lesa a dá jasne najavo, že si vždy robí čo chce (ujo lesník by o tom vedel rozprávať...). Cifruše sú spoločenské, osy nervózne a odmerané, holub verný a lasica priznáva, že je hašterivá. Plotica sníva o veľkej rodine, sýkorky o krásnych obydliach a rodinne založená diviačica sníva o veľkej láske a malých prasiatkach. Odporúčam vám pozorne si prečítať obsah tejto dvojstrany, pretože môže prehĺbiť váš čitateľský zážitok pri prezeraní ďalších strán.


Jeden záber dvanásťkrát inak


Po zoznámení sa s lesnými obyvateľmi môžeme smelo vojsť do lesa. Nezájdeme ale ďaleko. Na každej dvojstrane leporela vidíme rovnaký záber, rovnakú časť lesa, ale zobrazenú v inom mesiaci počas roka (a v priebehu dvoch mesiacov navštívime les v noci). Môžeme sledovať, čo sa deje medzi stromami, v nore medveďa či jazveca, pod vodnou hladinou a dokonca i pod zemou.


V leporele sa nachádza minimum textu. Vlastne, akonáhle vojdeme do lesa, na každej dvojstrane vidíme vždy iba jedno slovo - aktuálny mesiac v roku. Viac slov vôbec netreba! Všetko sa o lese a živote v ňom dozvieme z nádherných a detailne prepracovaných ilustrácií Emilie Dziubak. Absencia textu nám umožňuje vybrať si, ako budeme pri prezeraní leporela postupovať. Je vám sympatický rebelantský medvedík čistotný a chcete sledovať, čo počas roka stvára? Alebo sa chcete zamerať na konkrétne ročné obdobie, prípadne porovnávať meniacu sa prírodu počas roka? Všímať si možno aj činnosť lesníka či iných ľudí, ktorí les navštívili. K leporelu sa dá opakovane vracať a vždy zamerať pozornosť na niečo iné. Minimum textu ocenia aj malí čitatelia cca od dvoch rokov, ktorí si knihu môžu prezerať aj sami a nie sú o nič ukrátení.



Leporelo nám umožní sledovať život lesných obyvateľov v priebehu celého roka a zistiť veľa zaujímavých informácií. Veľmi sa mi páči, že autorka venovala veľký priestor zástupcom fascinujúceho sveta bezstavovcov. Môžeme sledovať životný cyklus motýľa. Cifruše, ktoré po zimnom spánku vyliezli zo svojej skrýše a žijú spoločenským životom. Aj pod vodou a na jej hladine sa dejú zaujímavé veci! Sme svedkami životného cyklu žiab a zveľaďovania bobrieho hniezda i náročného života plotíc, ktoré furt niekto chce zožrať.


Život obyvateľov lesa ovplyvňujú okrem postupne sa meniaceho počasia a s tým súvisiace zmeny v prírode aj iní lesní obyvatelia, na ktorých natrafia. Straky sa hašteria o bobule, líška chce zožrať jarabicu, medveďa popreháňajú po lese rozzúrené včely a medvedík čistotný sa dostal do potýčky so sojkou.


Veľmi ma bavilo sledovať myšlienky a sny obyvateľov lesa. Veverička myslela na oriešok a neskôr ho nevedela nájsť, jazvec sníval o piskorovi naservírovanom na tanieri. Tieto milé detaily vzbudzujú pozornosť a pobavia.


Návrat do lesa


Zbožňujem Rok v lese! Ilustrácie Emilie Dziubak sú nádherné a predstavujú bohatý zdroj zábavy a informácií o prírode. Toto leporelo som si prezerala už veľakrát a vždy som na jeho stranách našla niečo, čo som si predtým nevšimla. Baví ma sledovať správanie zvieratiek, ich reakcie na rôzne situácie a sny. Do tohto lesa sa budem často vracať a som presvedčená, že sa nájde veľa detí, ktoré majú na Rok v lese rovnaký názor.

Bibliografické údaje leporela a jeho oficiálnu anotáciu nájdete v tematickej kategórii Moja knižnica, v časti Danielkova knižnica, konkrétne tu.

2 komentáre:

  1. Tahle kniha vypadá naprosto nádherně. Mám malého "něco jako synovce" a asi mu ji pořídím... :-) Líbí se mi, že je to prakticky čistě o fantazii dítěte a rodiče, tak snad s ní budou spokojeni. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem ti za milý komentár, potešil ma. :) je naozaj nádherná, veru tak. ...presne ako píšeš, je to o fantázii a aj o práci s knihou. také knihy nesadnú všetkým, ale pre ľudí s fantáziou a s chuťou pracovať s knihou je ako stvorená. ...ak ju kúpiš pre malého čitateľa, prajem, nech má úspech. :)

      Odstrániť