Vyhľadávať v tomto blogu

piatok 30. októbra 2020

Novembrové knižné novinky (2020)

 
Názov: Pomsta je sladká, a. s.: Malé aj veľké nepríjemnosti sa dajú speňažiť
Autor: Jonas Jonasson
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Ako reaguje človek, ktorému skočíme na otlak? Možno v hneve vykladá smetiaky na miesta, kde vám dokonale prekážajú, správa sa drzo a nepriateľsky, možno vám doškrabe auto, nahucká psa na vaše sliepky... Prieky, zvady a schválnosti sa takmer v rovnakej podobe vyskytujú na celom svete. A presne to sa dá speňažiť! Dôkazom toho je originálny podnikateľský nápad - vznik akciovej spoločnosti Pomsta je sladká.

Začalo sa to úžasne! Už niekoľko dní po prvej vlne reklamnej kampane prišli riaditeľovi firmy Hugovi Havlinovi desiatky objednávok. Väčšine išlo o číre šialenstvo: traja záujemcovia sa chceli navždy zbaviť svokry, jeden žiadal o pomoc pri dobytí Albánska, ďalší sa túžil pomstiť vlastným démonom. Jedného dňa však Huga navštívila svojrázna dvojica klientov a jeho život sa od základu zmenil, keď zistil, že všetci traja majú spoločného nepriateľa. 

Typické jonassonovské bizarné postavičky, absurdné situácie a všadeprítomný humor robia z piatej autorovej knihy opäť skvelé čítanie. Jonas Jonasson ňou oslávil desiate výročie svojho pôsobenia na literárnej scéne. Štyri predchádzajúce romány sa v náklade 16 miliónov výtlačkov predali v 46 krajinách sveta. 
 
Zdroj: Bux.sk
 
 
Názov: Čierny lev
Autor: Michal Hvorecký
Vydavateľ: Marenčin PT
 
Oficiálna anotácia: Zbierka fantastických poviedok. V strhujúcich krátkych aj dlhších príbehoch sa vyberiete do strednej Európy po klimatickej kríze, medzi geneticky upravené zvieratá aj do Dunaja, v ktorom znova žijú vyzy. Kniha literárne reaguje na nové spoločenské výzvy ako globálna migrácia, pravicový populizmus či náboženský fanatizmus. V textoch nechýba ani irónia a humor. Spisovateľ sa po dvoch desaťročiach vracia k svojim poviedkárskym koreňom. 
 
obrázok obálky nenájdený
 
Názov: Vrchol vulkánu
Autor: Harlan Ellison
Vydavateľ: Argo
 
Oficiálna anotácia: Vše nové, čerstvé a odlišné je ve vypravěčském řemesle velevzácné, ale Harlan Ellison jako rozený vypravěč vytvářel povídky odvážné, nebojácné a pokaždé znovu překvapivé; svou prózu dováděl na pokraj drzosti a podivnosti, psal zkušeně i s neomalenou přízemností – a vždy se postaral, aby jeho slova i v našem slovy předávkovaném světě byla až nečekaně plná života a vášně. Od převratných padesátých a šedesátých let, kdy svět nacházel svou novou dynamickou identitu, až po přítomnost plnou klišé a povrchnosti, psal stále elegantně a neotřele, přesto vždy živelně, a pořád byl s to dostat se čtenářům pod kůži.

A teď je to konečně tady. Nemám ústa a musím křičet je právě ta sbírka, ve kterou jsme dlouho jen doufali. Třiadvacet nejlepších povídek, které od první do poslední vyhrály významné ceny, vychází v jediném svazku a spolu s tím se v českém překladu poprvé šířeji představuje vskutku neobyčejný prozaik. Jsou to texty plné světla a ohně od autora, jenž měl vždy co říct a přesně věděl jak. V jednom svazku přichází to nejlepší od jednoho z nejvýraznějších hlasů nejen fantastického žánru. Povídky vhodné jak pro nováčky, tak i pro dlouholeté fanoušky science fiction – ba i pro protřelé profesionály; všem připomenou, jakých kvalit může literatura dosahovat. 
 
Zdroj: Argo
  
 
Názov: Quijote
Autor: Salman Rushdie
Vydavateľ: Slovart
 
Oficiálna anotácia: Najnovší román Salmana Rushdieho je románom v románe. Priemerný autor špionážnych románov Sam Du Champ, inšpirovaný Cervantesovým klasickým dielom, stvorí Quijota – popleteného obchodného cestujúceho, ktorý je posadnutý televíziou. Keď sa Quijote zaľúbi do televíznej hviezdy, spolu so svojím (vymysleným) synom Sanchom sa vydá na dobrodružnú cestu po Amerike, aby dokázal, že je hoden jej ruky. Statočne zdoláva tragikomické nástrahy „veku, keď sa môže stať hocičo“. 
 
Zdroj: Slovart


Názov: Tichá pošta
Autor: Chandler Baker
Vydavateľ: Host
 
Oficiálna anotácia: Čtyři ženy zjistí, že jejich šéf, muž známý nevhodným chováním k opačnému pohlaví, se má stát výkonným ředitelem firmy. Co se stane, když se rozhodnou vzít spravedlnost do vlastních rukou?

Sloane, Ardie, Grace a Rosalita spolu už léta pracují ve firmě Truviv. Náhlá smrt výkonného ředitele znamená, že se vedení celé firmy pravděpodobně ujme jejich šéf Ames. Je to komplikovaný muž, kterého všichni už velmi dlouho znají. Muž, o kterém si všichni… šeptají. Tu šeptandu však lidé na významných místech vždy ignorovali.

Jenže svět se změnil a hrdinky příběhu nedávné Amesovo povýšení vidí jinak. Tentokrát se rozhodly, že už toho mají dost. Šepot přeroste v řeči a ty nabírají na hlasitosti. Sloane a její kolegyně způsobí na všech patrech a odděleních firmy Truviv katastrofální změny. 
 
Zdroj: Host


Názov: Oceán na konci cesty
Autor: Neil Gaiman
Vydavateľ: Argo
 
Oficiálna anotácia: Sussex, Anglie: vypravěč středního věku se kvůli pohřbu vrací do kraje svého dětství. Táhne ho to ke statku na konci vesnické cestičky, kde ve svých sedmi letech potkal nanejvýš pozoruhodnou dívku, Lettie Hempstockovou. Na Lettie si nevzpomněl několik desetiletí, ale jak sedí u rybníčku (o němž ona tvrdila, že je to oceán), zavalí ho příval zadržovaných vzpomínek.

Před čtyřiceti lety u tohoto statku na konci cesty spáchal jejich podnájemník v ukradeném autě sebevraždu. A jeho smrt jako by zažehla zápalnou šňůru, vyvolala nečekanou reakci a rezonovala nepředstavitelným způsobem. Uvolnila síly temnoty, něco hrůzného a pro malého kluka nepředstavitelného. A kouzelná a uklidňující Lettie, která je na svůj věk překvapivě moudrá, mu slíbila, že ho ochrání, ať se stane cokoli…

Tuto strhující, děsivou a elegickou báj, křehkou jako motýlí křídlo a hrozivou jako nůž ve tmě, bohatě ilustrovala talentovaná Elise Hurstová, jejíž kresby citlivě vystihují dětský úžas i drásavý pocit nebezpečí, jimiž je Gaimanův Oceán na konci cesty prodchnut. 
 
zdroj: Argo

 
Názov: Purpurový ibišek
Autorka: Chimamanda Ngozi Adichie
Vydavateľ: Host
 
Oficiálna anotácia: Nádherný román od autorky bestselleru Amerikána o emočních bouřích dospívání, pevných rodinných poutech a zářivém příslibu svobody

Patnáctiletá Kambili a její starší bratr Jaja žijí privilegovaným životem v nigerijském Enugu. Nic ale není tak idylické, jak to na první pohled vypadá. Kambilina otce totiž okolí uctívá jako velkorysého člověka, zároveň je ale bigotně zbožný a doma se chová jako despota. V domě tak vládne ticho a tíživá atmosféra.

Nigérie po vojenském puči upadá do chaosu, a tak sourozence pošlou k tetě na maloměsto. Teta Ifeoma učí na univerzitě, doma má police plné knih, voní to u ní muškátovým oříškem a kari a jejím domem se nese hlahol dětského smíchu. Když se Kambili s Jajou vrátí domů, napětí ještě vygraduje a vyústí ve zvrat, který všem změní život. 
 
Zdroj: Host


Názov: Zřídlo
Autor: Akwaeke Emezi
Vydavateľ: Host
 
Oficiálna anotácia: Ada se narodila uvězněná mezi dvěma světy. Její rodiče si ji vymodlili, avšak teď se obtížně vyrovnávají s náladovými a protiřečícími si duchy, kteří tělo jejich dcery zalidnili.

Když Ada dospívá, začne se její mysl tříštit do několika osobností. Po přestěhování z Nigérie do Spojených států jednotlivé osobnosti rostou a na základě jejích dalších zkušeností získávají na síle. Ada a tyto další osobnosti — svatý Vincenc a Asughara, které se jinak oblékají, chovají i cítí — však musí spolupracovat i bojovat o koexistenci. Až se jejich pokusy o ovládnutí Adina těla změní v boj o její život.

Adin příběh, vyprávěný z několika různých úhlů pohledu — všemi osobnostmi skrývajícími se v jejím těle —, vznikl na základě reálných zkušeností s duševní chorobou. Zřídlo rozkrývá otázky identity a lidského bytí. 
 
Zdroj: Host

 
Názov: Červ
Autor: František Kozmon
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Neďaleko Bratislavy objavia pozostatky neznámej ženy. Je záhadou, ako sa telo obete rozložilo až na kosti, hoci má na nohách nové tenisky. Kapitán Marek Wolf preberá vyšetrovanie bez dôkazov a svedkov, ktoré sa komplikuje s pribúdajúcimi kostrami, čo sa vynárajú z lužných lesov. V súkromí Wolf bojuje o brata, chce ho vziať zo starostlivosti nezodpovednej matky. Netuší, že tým situáciu v rozpadnutej rodine iba skomplikuje. V najnevhodnejšej chvíli mu riaditeľ bratislavskej kriminálky chce prideliť ďalší prípad - vraždu ženy, ktorú našli prelezenú červami v cudzom byte. Wolfov kolega Karol Lupták je späť v Bratislave, no pred návratom na kriminálku sa musí vysporiadať s osobnými démonmi. Postavy zvieracej krimisérie odhaľujú nielen detaily ohavných zločinov, ale čoraz viac aj svoje vnútro. 
 
Zdroj: Bux.sk

 
Názov: Sedem smrtí Evelyn Hardcastlovej
Autor: Stuart Turton
Vydavateľ: Slovenský spisovateľ
 
Oficiálna anotácia: Román Sedem smrtí Evelyn Hardcastlovej vyniesol dovtedy neznámeho autora na prvé priečky rebríčkov predajnosti a zožal obrovskú chválu kritikov i čitateľov. Tento vskutku nevšedný debut bol doteraz preložený do vyše dvadsiatich jazykov a ovenčený množstvom prestížnych literárnych cien.

Mala to byť oslava, no večer sa skončil tragédiou. Nad hlavami hostí vybuchuje ohňostroj a Evelyn Hardcastlová, mladá a krásna dcéra majiteľov panstva, padá mŕtva k zemi. Evelyn však nezomrie iba raz. Až kým Aiden – jeden z hostí na večierku v Blackheathskom panstve – nevyrieši zločin, ten deň sa bude opakovať znova a znova. A zakaždým sa skončí osudným výstrelom. 
 
Existuje iba jediný spôsob, ako vystúpiť z tohto začarovaného kruhu - odhaliť vraha. Vyriešiť túto záhadu však nebude také jednoduché. Aiden sa každé ráno prebudí v tele iného hosťa a udalosti prežíva nanovo, vždy z iného uhla pohľadu. A niekto na Blackheathskom panstve sa rozhodol, že mu už nikdy nedovolí odísť... 
 
Zdroj: Bux.sk

 
Názov: Rozhovory s priateľmi
Autorka: Sally Rooney
Vydavateľ: Lindeni
 
Oficiálna anotácia: Debut autorky oceňovaného románu Normálni ľudia.

Inteligentný debut od autorky oceňovaného románu Normálni ľudia rozpráva príbeh dvadsaťjedenročnej dublinskej študentky a poetky Frances, jej kamarátky Bobbi a o dekádu staršieho bohátého manželského páru Melissy a Nicka, s ktorým vytvoria nečakané spojenie. Keď sa však Frances a Nick nečakane intímne zblížia, musí chladná intelektuálka, ktorá doposiaľ chodila iba s lesbičkou Bobbi, prvý raz v živote čeliť vlastným neovládateľným emóciám. A má vôbec ľúbostný trojuholník šancu na prežitie?

Zdroj: Albatrosmedia.sk

 
Názov: Vlastnou hlavou 2: Ako za Fica ovládla štát mafia
Autor: Marek Vagovič
Vydavateľ: Ringier Axel Springer SK
 
Oficiálna anotácia: Pokračovanie strhujúceho príbehu zo zákulisia Smeru, doplnené o výpovede ľudí z prostredia bezpečnostných zložiek aj blízkeho okolia Roberta Fica. Podrobná analýza udalostí, ktoré viedli k trpkému koncu trojnásobného premiéra. Kľúčové kauzy jeho tretej vlády v súvislostiach. Ikonické fotografie mapujúce jedno z najtemnejších období v novodobých dejinách Slovenska. Doteraz nepublikované správy z Threemy aj reportáž zo stretnutia s figúrkou z Kočnerovho sveta. Druhá samostatná kniha Mareka Vagoviča nemá ambíciu chronologicky zmapovať roky 2016 až 2020. Cieľom autora bestselleru Vlastnou hlavou je ponúknuť osobný pohľad na udalosti, ktoré umožnili bielym golierom mafie a oligarchom ukradnúť štát. 
 
Zdroj: Bux.sk


Názov: Hnev
Autor: Arpád Soltész
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Arpád Soltész sa v treťom románe Hnev vracia k postavám svojej prvotiny Mäso, do éry mečiarizmu, keď si nikto nemohol byť istý svojím majetkom, slobodou ani životom, pokiaľ ich nedokázal ochrániť hrubou silou alebo politickými konexiami. Ani tento jeho príbeh nemá kladných hrdinov. Je o normálnych ľuďoch v nenormálnych podmienkach. Zajtra to môžete byť vy... (zvyšok anotácie nájdete po kliknutí na odkaz pod fotkou)

Zdroj: Bux.sk
 
 
Názov: Černá sanitka: Znovu v akci [-] Hoaxy, fámy, konspirace
Autor: Petr Janeček
Vydavateľ: Plot
 
Oficiálna anotácia: Zaručené zprávy šířené po internetu. Děsivá varování kolující po sociálních sítích. Šokující i úsměvné historky, které se přihodily kamarádům vašich kamarádů… Témata? Koronavirus Covid-19. Mobilní sítě 5G. Modrá velryba. Muslimka a peněženka. Piraně na koupališti…

Nová kniha z úspěšné knižní série Černá sanitka, která se v minulosti dočkala televizního, rozhlasového a divadelního zpracování, přináší komentovaný výběr 162 nejzajímavějších textů českého současného folkloru, které kolují ústním podáním i internetem. V dnešní době, kdy tradiční „městské legendy“ známé z prvních dílů Černé sanitky pomalu ustupují ze scény, se autor, etnolog a folklorista Petr Janeček, zaměřil i na nové, aktuální žánry. Kniha s odbornými komentáři proto představí také fenomén internetových hoaxů, fake news a konspiračních teorií, které se v posledních letech dočkaly nebývalé obliby. 
 
Zdroj: Knihy Dobrovský
  
 
Názov: Vláda módy: Cena za rychlou módu a budoucnost oblečení
Autorka: Dana Thomas
Vydavateľ: Host
 
Oficiálna anotácia: V našich šatnících se vedle kabátu a džín skrývá také environmentální katastrofa, vykořisťování i naděje na změnu.

Co posnídat a co si obléct, ptá se ráno sám sebe téměř každý z nás. Tyto banální otázky mají ve svých důsledcích obrovský dopad — na naše zdraví, pracovní trh i životní prostředí. Ale zatímco u jídla už je běžné zkoumat jeho původ i způsob produkce, výroba oblečení a módní průmysl na takový průlom spotřebitelských návyků teprve čekají. A že je to hodně špinavý byznys…

To se v knize Vláda módy snaží napravit novinářka Dana Thomasová. Vydává se do bangladéšských továren, na bavlníkové plantáže i do supermoderních laboratoří, kde vznikají látky budoucnosti, a hledá způsoby, jak při ranním oblékání nezneužívat lidi a neničit životní prostředí. 
 
Zdroj: Host
  
 
Názov: Sny: Využitie v psychoterapii a osobnostnom raste
Autori: Andrea Heretiková Marsalová & Anton Heretik
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Prečo sme napísali knihu o snoch? Sú tu osobné dôvody. Naše sny nás fascinujú a radi si ich ráno rozprávame. Veď snívame v spoločnej domácnosti. Sú tu aj pracovné dôvody. Obaja sa hlásime k psychodynamickej psychoterapii a v nej patrí práca so snami k základným metódam. O svojom prístupe k snom sme referovali v mnohých prednáškach na konferenciách a v časopiseckých článkoch. Viedli sme workshopy o práci so snami pre ľudí v pomáhajúcich profesiách. Navyše, autor niekoľko rokov vyučuje predmet práca so snami v psychoterapii na Katedre psychológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Prácu so snami klientov a študentov pokladáme za jeden z najvzrušujúcejších momentov svojej činnosti. Odhaľuje možnosti v terapii i podpore osobného rastu. Preto sme si dovolili niektoré zo snov, s ktorými sme sa stretli, použiť v knihe ako ilustrácie.

V snovom svete sa odohrávajú príbehy všetkých žánrov, nemenej vzrušujúce ako tie v televízii. Dúfame, že kniha o snoch bude pre čitateľov výzvou, aby sa viac zaoberali svojím duševným životom, aby si vážili správy a posolstvá, ktoré vysiela psychika z podzemných podlaží.
 
Zdroj: Bux.sk
  
 
Názov: Atlas miznúcich miest: Stratené svety minulosti a súčasnosti
Autor: Travis Elborough
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Atlas miznúcich miest je vzrušujúcou expedíciou, ktorá odhaľuje stratené, zabudnuté a ohrozené miesta nášho sveta. 
 
Mapy nám predstavujú svet taký, aký je teraz aj aký bol v minulosti. Čo však miesta, ktoré už nemožno zmapovať? Mestá zaviate prachom, pochované pod dnešnou výstavbou? Rieky a moria, ktoré menia tvar aj okolitú krajinu? Alebo dokonca miesta, ktoré úplne zmizli a nezanechali po sebe nijakú stopu?

Travis Elborough vás vezme na cestu po všetkých kútoch sveta, aby ste spolu s ním hľadali, čo sa stratilo, zmizlo či zaniklo. Objavíte starobylé sídla moci a dávno zabudnuté civilizácie v mayskom Palenque, ponoríte sa do záhady zmiznutého japonského ostrovčeka a odhalíte neuveriteľné skryté miesta, ako je potopené mestečko Staré Adaminaby, kedysi opustené, no dnes sa postupne vynárajúce na svetlo sveta. Dozviete sa, aké nebezpečenstvo predstavuje meniaca sa hladina morí a čo všetko ohrozuje divy sveta vytvorené človekom aj prírodou, ako napríklad púšť Chihuahua alebo Čínsky múr. Preskúmate miesta, ktoré zmizli z moderných atlasov, a zistíte, ako svet vyzeral kedysi.

Pomocou prehľadných máp a nádherných fotografií približuje Atlas miznúcich miest tieto lokality tak, ako vyzerali za dávnych čias aj ako vyzerajú dnes. Je fascinujúcim sprievodcom stratenými miestami a krehkými vzťahmi vo svete okolo nás. 
 
Zdroj: Bux.sk
 

 
Knihy pre deti a mládež
  
 
Názov: Miško a Brumko sa vedia správať
Autorka: Katarzyna Kozlowská
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
 
Oficiálna anotácia: Predškolák Miško so svojím plyšovým kamarátom Brumkom naučia deti, ako sa slušne správať doma aj v spoločnosti. Miško chodí do škôlky a nadišiel čas zoznámiť sa s pravidlami slušného správania. Dozvie sa, že v rôznych situáciách by sa mal správať určitým spôsobom. Vďaka tomu, že spozná pravidlá predškoláka, naučí sa, ako sa má jesť pri stole, kedy treba používať čarovné slovíčka prosím, prepáč a ďakujem, alebo čo robiť v divadle.

Táto knižka voľne nadväzuje na leporelo Miško a Brumko idú do škôlky a vhodným spôsobom zoznamuje deti s jednoduchými pravidlami slušného správania. Milé ilustrácie zobrazujú situácie z prostredia rodiny a škôlky, ktoré sú dieťaťu blízke. Vďaka tomu si ich môže ľahšie predstaviť a prežívať podľa vlastných skúseností. Deti by sa mali s jasnými a konkrétnymi pravidlami slušného správania zoznamovať od útleho veku na základe spolužitia v sociálnej skupine, aby potom v dospelosti dokázali dobre fungovať v spoločnosti. 
 
Zdroj: Bux.sk
 

Názov: Kubko a rečové cvičenia: alebo nové slová a vety
Autorka: Marta Galewska-Kustra
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
 
Oficiálna anotácia: Kniha pre malých čitateľov, ich rodičov, starých rodičov aj logopédov, ktorá patrí do každej knižnice.

Tretia časť Kubkových dobrodružstiev sa zameriava na rozširovanie slovnej zásoby dieťaťa, tvorbu čoraz zložitejších viet či používanie základných gramatických princípov (napríklad skloňovanie podstatných mien a časovanie slovies). Vďaka práci s knihou a príkladom z každodenného života si dieťa rozvíja a zdokonaľuje práve tieto jazykové schopnosti. Knižka je vhodná nielen pre menšie deti, ktoré sa ešte iba učia skladať dlhšie vety, ale aj pre staršie, ktoré môžu mať problém s osvojovaním si reči. Publikácia má jednoduchú formu, obsahuje krásne ilustrácie a prirodzeným spôsobom zdokonaľuje detskú reč. 
 
Zdroj: Bux.sk

 
 
Názov: Mamička, kde si?
Autori: Przemyslaw Wechterowicz & Emilia Dziubak
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
 
Oficiálna anotácia: Nové dobrodružstvá hrdinov bestselleru Objím ma, prosím v humornom a zároveň dojemnom príbehu o tom, aké dôležité je mať niekoho nablízku.

Po dni plnom zážitkov sa tato medveď so synom nemôžu dočkať, kedy sa konečne uvidia s mamou medvedicou. Tá kdesi v diaľke hľadá krivú vŕbu, pod ktorou sa mali stretnúť. Blúdi hustým lesom a prosí o pomoc všetky zvieratá, ktoré cestou stretne – tie sa však správajú veľmi, veľmi čudne. Mama medvedica netuší, kde je, čas sa kráti a začína sa stmievať... 
 
Zdroj: Bux.sk

  
Názov: Snehuliak Kýchalko
Autorka: Maureen Wright
Vydavateľ: Tatran
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
 
Oficiálna anotácia: Zábavná, vtipná a poučná – to sú hlavné prívlastky tejto hravej knihy. 
 
Prechladnutý snehuliak potrebuje pomoc a deti mu pomáhajú, ako vedia, len aby čo najskôr vyzdravel. Zábavné a poučné príhody učia deti vcítiť sa do problémov iných. V kombinácii s veselými ilustráciami, ktoré výrazne stvárňujú rozličné emócie, pomáha v deťoch prebudiť pocit empatie. 
 
Zdroj: Tatran

 
Názov: Pavúčik Zlatúšik: Čarovná zima
Autorka: Diana Amft
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
 
Oficiálna anotácia: Pavúčik Zlatúšik a jeho sestrička Minka sa tešia zo zimných radovánok.
 
Zlatúšik je nadšený. Krajinu akoby niekto posypal práškovým cukrom a z oblohy padajú mäkké chumáčiky. Odkiaľ sa vzali? Prezradí mu to strýko Dlhonôžka a od maliara Paletku sa dozvie ešte viac. Pavúčik sa zabaví aj pri stavaní snehuliaka a korčuľovaní na jazere. A to nie je všetko, čo stihne počas dňa spolu s Minkou a kamarátmi. Čarovná zima im nachystala veľa radosti.

Knižka obsahuje plagátik s receptom starkej Dobrušky na chutné vianočné koláčiky.
 
Zdroj: Bux.sk

 
Názov: Ako si kukučka hľadala rodinu
Autorka: Simona Novotná
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 4+
 
Oficiálna anotácia: Aké je to mať rodinu a ktorá je pre nás tá skutočná? 
 
V meste za veľkou riekou žil majster hodinár so svojím kocúrom Frolišom. Jedného dňa, keď kontroloval hodiny na kostolnej veži, našiel vo výklenku vajíčko. Onedlho škrupinka na vajíčku praskla a vykuklo z nej kukučiatko. Alžbetka. V hodinárstve bolo hneď veselšie. Keď sa naučila lietať, hrávali sa s kocúrom Frolišom na schovávačku. No raz ráno, keď zazrela odlietať kŕdeľ divých husí, rozhodla sa, že tiež pôjde do sveta – hľadať svoju rodinu. V tej chvíli ešte netušila, že kukučie mamy kladú vajíčka do cudzích hniezd. Podarí sa Alžbetke nájsť, po čom tak veľmi túži?

Rozprávkový príbeh plný dobrodružstiev, ktoré zažije malá kukučka v meste aj v lese, si získa detského čitateľa svojou bezprostrednosťou a dojímavým záverom. Kukučkino pátranie po jej skutočnej rodine oslovilo aj pani ilustrátorku, ktorá sa menuje rovnako ako malá vtáčia hrdinka, a tak s potešením vytvorila pekné, milé aj vtipné obrázky do knižky. 

Zdroj: Bux.sk


Názov: Veľká kniha superschopností
Autorka: Susanna Isern
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 5+
 
Oficiálna anotácia: Tanec, čítanie, humor, tvorivosť, obratnosť, matematika. Všetci máme nejakú neuveriteľnú superschopnosť! Superschopnosť, ktorá nás mení na jedinečné a neopakovateľné bytosti. Ktorá je tá tvoja?
 
Zdroj: Bux.sk

 
Názov: Websterovci 3: Aký pavúk, také vlákno
Autorky: Katarína Kerekesová & Vanda Rozenbergová
Vydavateľ: Slovart
 
Oficiálna anotácia: V rohu výťahovej strojovne neprestáva snovať pavúčia rodinka Websterovcov svoje malé príbehy. 
 
V šiestich nových rozprávkach pavúčica Lili opäť zažije veľa dobrodružstva. Stane sa veliteľkou rodinného výletu a zistí, aké ťažké je niečomu veliť. Na pavúčej talentovej súťaži môže byť hviezdou nielen Lili a jej brat Hugo, ale aj mama Alma. Do triedy malých pavúkov pribudne zvláštna cudzokrajná pavúčica od Veľkej mláky. Všetky deti teraz vedia, kde sa Veľká mláka nachádza, ale aj to, aké nebezpečenstvá skrýva. Dedko s babkou nezaostávajú a s nasadením všetkých síl zachránia Hugovu arašidovú gitaru. Lili sa zas s láskou postará o malé uplakané molie larvy. Vo výťahovej strojovni to skrátka žije.

Tentokrát je tu knižné vydanie ešte pred premiérou nových epizód rovnomenného seriálu v koprodukcii s RTVS.
 
Zdroj: Slovart
 
 
Názov: Warren Trinásty a trinásťročná kliatba
Autorka: Tania Del Rio
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 10+
Poznámka: séria Warren Trinásty, 3. diel
 
Oficiálna anotácia: Ďalšia nádherná kniha o sympaťákovi Warrenovi.

Warren Trinásty zdvíha kotvy! Warren si pomaly zvyká na postavenie riaditeľa plávajúceho hotela – a navyše chystá oslavu svojich trinástych narodenín! Samozrejme, nič nejde podľa plánov. Hotel Warren stroskotá na tajuplnom ostrove a jeho kamaráta Skica unesú neznámi votrelci! Warren neváha a s posádkou sa vydáva na odvážnu záchrannú akciu cez šíre moria. No skôr než nájde Skica, musí vyriešiť niekoľko hádaniek: Kde je morský cirkus? Prečo mu otec na narodeniny zanechal neobyčajný prsteň? A, prepánakráľa, čo je Veľký Osmorák?

Warren Trinásty a trinásťročná kliatba je kniha plná hlavolamov, hádaniek a stoviek ilustrácií, ktoré potešia a ohromia čitateľov všetkých vekových kategórií.

 
Názov: Vlk menom Tulák
Autorka: Rosanne Parry
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 11+
 
Oficiálna anotácia: Silný príbeh o rodine, odvahe a prežití inšpirovaný skutočnými udalosťami.

Vlk Bystrík žije so svojou svorkou v horách, až kým jedného dňa na ich územie nevtrhnú rivalské vlky. Opustený a vyhladovaný vlk musí urobiť rozhodnutie: zostať a pokúsiť sa pretĺkať zúfalým životom na hraniciach svojho starého lovného teritória alebo hľadať nový domov. Cesta, ktorú treba podniknúť, je pre osamelého vlka dlhá a plná nebezpečenstiev. Nájde odvahu prebíjať sa životom celkom sám?
Krásne ilustrovaný príbeh uzatvára faktografická príloha o vlkoch a ich prirodzenom prostredí, ktorú okrem čitateľov ocenia aj všetci milovníci zvierat.

Zdroj: Bux.sk
 
 
Názov: Hra o tuříny
Autori: Madame Lady & Tom
Vydavateľ: CPRESS
Poznámka: vekové odporúčanie = 14+
 
Oficiálna anotácia: Netradiční pohled na ikonický seriál.
 
Připomeňte si velkolepá dobrodružství svých oblíbených hrdinů v krátkých výjevech plných odvahy, statečnosti, lsti, ale i podlosti, zákeřnosti a nekorektního humoru. Své hrdiny už nikdy neuvidíte ve stejném světle jako dříve... 

 
Názov: Oligarchie
Autorka: Scarlett Thomas
Vydavateľ: Host
 
Oficiálna anotácia: Nataša, dcera ruského oligarchy, se ocitne v anglické internátní škole. Svět místních studentek ovládá přísná hierarchie, poruchy příjmu potravy a posedlost Instagramem.

Nataša brzy zjistí, že ředitel školy se k těm nejštíhlejším studentkám chová jinak než k ostatním. Zatímco ona tráví čas se spolužačkami u jezera a ve stájích, několik dívek dostane od ředitele pozvání, aby se zúčastnily speciálních hodin u něj doma.

Na chodbách internátu se ozývá příběh o princezně Augustě, bílé paní, která se zamilovala do neurozeného muže a utopila se v jezeře. Dívky toho o ní ale moc nevědí. Ani jedna o druhé. Když Natašina kamarádka záhadně zmizí, začnou se její spolubydlící chovat ještě podivněji.

S pomocí svých spolužaček posedlých dietami musí Nataša zjistit, co přesně se stalo, přežít a zachovat si zdravý rozum.   
 
Zdroj: Host

 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára