Vyhľadávať v tomto blogu

piatok 6. augusta 2021

Prečítané leto 2021: 7. O hradoch

Siedmy týždeň Prečítaného leta (9. august - 15. august) patrí hradom. Dej mnohých príbehov sa odohráva medzi hradnými múrmi a hrady si často privlastnia veľa knižného priestoru aj v náučných detských knihách...

PS Ak si chcete prečítať text knižných ukážok - odporúčam vždy kliknúť na obrázok (po zobrazení bude čitateľnejší).

 

zdroj: Prečítané leto

 

Kdopak bydlí na hradě

 
 

Interaktívne leporelo Kdopak bydlí na hradě patrí medzi prvých obyvateľov Dankovej knižnice a Danko (4) si ho veľmi často prezerá. Ide s rytierom po padacom moste a vchádza do vznešeného sveta. Medzi múrmi hradu je veľmi rušno. Nachádza tu ďalších rytierov, kráľa a tiež kováča alebo pekára, ktorí sa naplno venujú práci. Ďalšie strany mu umožňujú dôkladne preskúmať prostredie hradu. Obzrieť si kráľovský poklad, nadýchať sa lákavých vôní v kráľovskej kuchyni, zúčastniť sa hostiny, nakuknúť do hradnej spálne, a tiež pozorovať prípravu rytiera na turnaj a samotný súboj.  

Vydarené leporelo plné pekných ilustrácií a zaujímavých interaktívnych prvkov (odklápacie časti) deti (asi od dvoch rokov) určite zaujme a ukáže im život na hrade z čias dávno minulých.

 

 
 

Kdeže je drak?

 

Obrázková kniha Kdeže je drak? nám neponúka taký dlhý pobyt na hrade ako prechádzajúce leporelo, ale čitateľovi (asi od troch rokov) to vynahradí zábavným, napínavým a prekvapivým dejom.

Každý z nás sa niečoho bojí a ani králi nie sú výnimkou. Pán kráľ vystupujúci v príbehu Lea Timmersa sa bojí draka, ktorého zrovna videl v podhradí. Neodváži sa ísť spať, pokiaľ jeho odvážni muži draka nechytia. Tí neohrozene vykročili splniť kráľov rozkaz a pri plnení úlohy sa riadia kráľovskými radami, pretože sami netušia ako drak vyzerá. Hľadanie draka v noci nie je vôbec ľahké a nočná tma dokáže ľudský zrak poriadne ošáliť! Rytieri v tú noc zažili všeličo, ale to sa nevyrovná tomu čo po "splnení" úlohy zažil samotný kráľ... 

 




Čo je vnútri fantastických strojov a stavieb

 
 

Stephen Biesty a Richard Platt nám umožňujú na stranách knihy Čo je vnútri fantastických strojov a stavieb preskúmať rozmanité stroje, vstúpiť do majestátnych budov i cestovať v čase. Preskúmať môžeme aj hrad (strany 4 a 5).

Dozvieme sa, aké miestnosti sa tu nachádzali, kto žil na hrade a aké činnosti jeho obyvatelia vykonávali, ako bol hrad chránený pred nepriateľmi atď. Nakukneme do temnice, skladu potravín, veliteľských miestností, môžeme si obzrieť hradné záchody, schodiská alebo veže. 

Autorom sa podarilo opísať v mnohých prípadoch zložité a rozsiahle témy stručne a pochopiteľne, preto je táto kniha skvelou celoročnou knižnou voľbou pre deti a dospelých, ktorých myseľ sa vyskytuje na ťažko dostupných miestach a túži nájsť odpovede.   

 
 
 
 

Odporúčam vám tiež zastaviť sa na zámku, ktorý objavil Pán Mesiac - článok tu.

 

na webe denníka Sme nájdete:

môj článok o rôznych "strašidelných bytostiach" a niektoré z nich žijú aj na hradoch - píšem o Svetovom atlase strašidiel a duchov, Atlase príšer a duchov a prvom diely Mortiny - tu (článok je v plnom znení dostupný iba predplatiteľom SME)

Aké knihy spríjemňujú tieto letné dni vám?

 

Môj magazínový článok o Prečítanom lete nájdete v júlovom Magazíne o knihách.
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára