Vyhľadávať v tomto blogu

utorok 1. augusta 2023

Popík – hrdina dvoch knižných sérií

Tento článok vyšiel v júnovom čísle Magazínu o knihách v roku 2023. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihami detailnejšie zoznámiť.
 
Séria Miška a jej malí pacienti od Ikaru odštartovala úspešnú knižnú kariéru v roku 2019 knihou Veterinárka z Lipovej kliniky. Odvtedy sa poriadne rozrástla, v súčasnosti ju tvorí 14 dielov a v lete pribudne ďalší. Čakanie naň deťom spríjemní prvý diel série o dobrodružstvách psíka Popíka, Miškinho priateľa a pomocníka.  

Aniela Cholewińská-Szkoliková, Agnieszka Filipowská (ilustrátorka): Miška a jej malí pacienti (1): Veterinárka z Lipovej kliniky (prel. Silvia Kaščáková, Ikar – Stonožka 2019)
Aniela Cholewińská-Szkoliková, Agnieszka Filipowská (ilustrátorka): Miška a jej malí pacienti (2): Nečakaní hostia (prel. Silvia Kaščáková, Ikar – Stonožka 2019)
Aniela Cholewińská-Szkoliková, Agnieszka Filipowská (ilustrátorka): Miška a jej malí pacienti (3): Zmoknutý pacient (prel. Silvia Kaščáková, Ikar – Stonožka 2020)
Aniela Cholewińská-Szkoliková, Agnieszka Filipowská (ilustrátorka): Miška a jej malí pacienti (14): Neposlušné zvieratká (prel. Silvia Kaščáková, Ikar – Stonožka 2023)
Aniela Cholewińská-Szkoliková, Agnieszka Filipowská (ilustrátorka): Popík a jeho veľké dobrodružstvá (1): Nie je to taký strašný tiger (prel. Silvia Kaščáková, Ikar – Stonožka 2023)


Sedemročná Miška žije v neveľkom meste s rodičmi a psíkom Popíkom. Miluje jahody a kakao so slamkou, zbiera farebné lístie, maľuje... A najmä, pomáha zvieratám v núdzi! V záhrade si v drevenom domčeku, usadenom na starej lipe, zriadila nemocnicu pre zvieratá s názvom Lipová klinika. Miška má jednu neobyčajnú schopnosť – rozumie reči zvierat. To jej umožňuje pochopiť, čo sa zvieraťu stalo, prispieva k vytvoreniu dôvery a poskytnutiu správnej pomoci. Jej priateľom je biely teriér Popík – hravý, nezbedný, život a jedlo si vychutnávajúci psík. Správne vykoná, čo od neho Miška žiada (napríklad prinesie veterinárne pomôcky), a vycíti, že je potrebná pomoc.

Veterinárka z Lipovej kliniky

V prvom príbehu prvého dielu série nájdeme v záhrade zranené vrabčiatko. Miška sa po príchode na kliniku pustila do práce - zistila príčiny zranenia, citlivo pristupovala k (vy)liečeniu vtáčaťa.

Druhého pacienta objavíme v parku. Veveričie mláďa s vyvrtnutou labkou putovalo na Lipovú kliniku, kde mu bola poskytnutá potrebná liečba. Do parku sa však už nevrátilo...

Tretím zvieraťom v núdzi bol jež nájdený na lúke. Miška pri vyšetrení zistila, že je odvodnený a injekčnou striekačkou mu dodala potrebné tekutiny. Po uzdravujúcej dávke oddychu ho nakŕmila a pichľavý pacient onedlho získal nový, bezpečnejší domov.
 


Nečakaní hostia

Prvého pacienta druhého dielu série nájdeme v lese – zavedie nás k nemu pozorný Popík. Sovíča zamotané do drôtu by si bez ľudskej pomoci neporadilo...

Druhý príbeh nás zavedie na hospodárstvo v Čučoriedkove. Miškine obľúbené žriebätko Zefír si svojím nerozvážnym počínaním privodilo zranenie – poranilo si  kopyto. Netrúfla sa mu ho ošetriť, ale vďaka nej mu bola včas poskytnutá profesionálna pomoc.

Tretím pacientom sa stalo šteniatko jej kamarátky Evky. Vďaka spoločne stráveným chvíľam na záhrade zistila, že šteniatko má boľavé uško. Miška odhalila zdravotný problém, ale jeho riešenie uvážlivo prenechala dedkovi Tiborovi, skúsenému veterinárovi.
 


Zmoknutý pacient

Na začiatku tretieho dielu prichádzame spolu s Miškou na salaš. Miška sa tu cíti skvelo a miestne deti sa jej ochotne venujú. Bezstarostné chvíle však zrazu vystriedali obavy – stratila sa ovečka. Miška sa bez váhania zapojila do jej hľadania...

Ďalšie zviera v núdzi stretávame pred ambulanciou pre zvieratá dedka Tibora. Na jeho pomoc sa však kocúrik a chlapec, ktorý ho držal v náruči, spoľahnúť nemohli. Dedko bol práve odcestovaný, no Miška im ochotne ponúkla pomoc na Lipovej klinike. Zistila, že kocúrik má silnú nádchu a horúčku, poskytla mu potrebnú starostlivosť. Neskôr vyslovené pochvalné slová od dedka Tibora boli jasným dôkazom, že Miškin prístup k zmoknutému pacientovi bol správny.

Tretí príbeh nám predstavuje nerozumnú mladú labuť, ktorá si zvykla na pohodlný život v miestnom parku. Potravu jej zabezpečovali návštevníci a pre tieto chutné skúsenosti sa rozhodla neodletieť v zime na teplejšie miesto. Miška ju zachránila práve včas, na sánkach ju dotiahla na Lipovú kliniku a poskytla jej dočasné útočisko.
 


Neposlušné zvieratká

Prvý príbeh aktuálne posledného dielu série nás znova prenáša do Čučoriedkova. (Už) deväťročná Miška tam prišla spolu s dedkom Tiborom. Miška a Popík si vychutnávali veselé chvíle s býčkom Loptošom. Hru však náhle prerušila nešťastná nehoda – býčkovi sa pri naháňačke zapichol drôt do kopýtka...

Nasledujúci príbeh nám rozpráva o mláďati potápky uviaznutom v tŕstí jazera. Miška, upokojujúc vyplašené vtáča, sa pustila do jeho vyslobodenia a Popík zatiaľ hľadal jeho mamu. Obaja sa so svojou úlohou popasovali vynikajúco.

Popík často prispeje k záchrane zranených tvorov, no v záverečnom príbehu nechtiac spôsobí zranenie inému – nezbadal v tráve slimáka, stúpil naň. Slimák našťastie prežil a Miška opäť ukázala, že dokáže pomôcť každému tvorovi... 
 


Popík v hlavnej úlohe

Popík docupkal na našu knižnú scénu s vlastnou knižnou sériou Popík a jeho veľké dobrodružstvá. V prvom diele Nie je to taký strašný tiger nachádzame okrem Popíka aj známe tváre – Mišku a jej kamarátku Evku, psíka Fliačika a dedka Tibora. Knižné dobrodružstvá odštartuje príbeh opisujúci, ako sa udatný Popík snažil uchrániť misku jahôd pred drzou muchou. Žiaľ, pre jeho počínanie sa premenili krásne jahody na jahodovú kašu...

Bezstarostné chvíle zažité v druhom príbehu pri púšťaní šarkana striedajú obavy z blížiacej sa návštevy u Miškinej kamarátky Hanky v treťom príbehu. Obavy pramenili zo stretnutia s Hankiným kocúrom Tigrom. „Také meno predsa nikto nedostane bezdôvodne,“ myslel si Popík...

Popíkove dobrodružstvá sú naplnené hrami a zábavou a predposledný príbeh prekypuje aj poriadne veľkou dávkou popíkovskej zvedavosti a pažravosti. Miška s Evkou mali ako školskú úlohu vymyslieť chutný recept. Dievčatá stvorili jedinečné tortily. Ich výnimočnosť spočíva v neobvyklej ingrediencii, ktorou je párok. Nuž, nemožno sa čudovať, že im Popík nedokázal odolať... 
 


Deľba o čitateľa

Príbehy o veterinárke Miške a Popíkovi prenášajú deti na rôzne miesta, kde nachádzajú zvieracích pacientov, rozprávajú im o ich liečbe. Vďaka zmene knižného prostredia a zvierat sú príbehy pre deti (asi od štyroch rokov) stále zaujímavé, neošúchané a poučné. Nájde sa aj niekoľko charakteristík, ktoré sú prítomné v celej sérii o Miške a jej pacientoch – knihy sú priam nasiaknuté láskavosťou, rešpektom k zvieratám a snahou im nezištne pomôcť. Dôveru zvieratiek si Miška získava pokojom a empatiou. Deti si všimnú jej priateľskosť a zvedavosť, jej múdrosť a pohotovosť zase vyvolajú obdiv a chuť sa jej podobať. Obdiv si zaslúži aj Popík, ktorý už prispel k záchrane nejedného zvieracieho života. Dôležitý je aj pre Mišku – ich priateľstvo prispieva k pozitívnemu dojmu z celej série.

Prvý diel série patriacej Popíkovi je nezbednejší, bezstarostnejší, strach o zvieracie osudy tu vystrieda zvedavosť, čo to hravé psíča zase vymyslí, vyvedie. Áno, Popík je síce výnimočným asistentom malej veterinárky, no stále je to psík. Šantiaci psík, naplno si užívajúci život, zažívajúci všakovaké dobrodružstvá. Série sa príjemne dopĺňajú, o čitateľa bojovať nebudú – bez váhania sa oňho podelia.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára