Vyhľadávať v tomto blogu

utorok 1. augusta 2023

Hnevať sa, žiarliť a klamať je (nielen) ľudské

Tento článok vyšiel v júlovom čísle Magazínu o knihách v roku 2023. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihami detailnejšie zoznámiť.
 
Časy, keď si draci budovali imidž desivých zabijakov vypaľujúcich dediny, upaľujúcich menej šikovných rytierov, unášajúcich princezné a škrečkujúcich si veľké bohatstvo, sú dávnou literárnou minulosťou. Súčasní draci sa od svojich predkov v mnohom líšia. Snažia sa ovládať svoje emócie, nechcú ubližovať ostatným, vedú spoločenský život. Sú v mnohom lepší, no ani oni nie sú dokonalí, nevedia všetko, mnohé sa musia naučiť. Dráčik Rúfus tiež ešte všeličo nevie... 
 

Robert Starling: Dráčik, nehnevaj sa! (prel. Mária Pavligová, Ikar - Stonožka 2019)

Robert Starling: Dráčik má sestričku (prel. Zuzana Štelbaská, Ikar - Stonožka 2020)
Robert Starling: Dráčik, neklam! (prel. Veronika Lašová, Ikar - Stonožka 2023)
 
 
Roztomilé dračie mláďa Rúfus zavítalo medzi slovenské deti v roku 2019 a rýchlo si získalo ich priazeň. Nečudo, Rúfus je síce zástupcom bájnych stvorení, no inak sa v mnohom podobá ľudským mláďatám. Je hravý, spoločenský, zvedavý, ale aj citlivý, tvrdohlavý a trošku sebecký. Život mu prináša situácie a zážitky, aké sa nezriedka vyskytujú aj v ľudských životoch. 

Séria Dráčik Rúfus, pozostávajúca z troch kníh, deťom umožňuje ocitnúť sa v živote tohto dráčika, sledovať situácie a problémy, ktoré ho postretnú, a tiež ako sa s nimi popasuje.

Dráčik, nehnevaj sa!

Hnev je silná emócia. Ľahko sa zjaví, rýchlo sa rozrastie a postupne (občas poriadne dlho) sa vytráca. Nie je cudzí ani drakom, dokonca ani tým súčasným, (väčšinou) mierumilovným. Dračí hnev však môže byť poriadne nebezpečný. Nahnevané malé dieťa zväčša ukáže svoj hnev všetkým naokolo tak, že sa hodí o zem a prípadne ešte pripojí adekvátny zvukový prvok. Svojím oduševneným prejavom vyvolá údiv, roztrpčenie, únavu u zúčastnených dospelých, no väčšie škody nenapácha. Ak sa však rozčúli drak, následky môžu byť horúce, a to doslova. Od dračieho hnevu nemusí byť ďaleko k plameňom.

Rúfus je priateľský dráčik s dobrým srdcom, ale aj on sa občas nahnevá. Hnevá ho, keď mu niekto káže, čo má robiť. Príď si dolu po čaj! Musíš zjesť všetku zeleninu z taniera, ak chceš dostať puding. Možno si pomyslíte, že nič také strašné sa od Rúfusa nečaká. On by s vami nesúhlasil. Nechce si prísť po čaj, pretože sa spokojne hrá a nechce hru prerušiť. Nepáči sa mu zeleninová podmienka, stojaca medzi ním a pudingom. Už toho bolo na Rúfusa veľa, z pokojného dráčika sa zrazu stal poriadne rozohnený dráčik. „To nie je FÉR!" vyriekol, očervenel a za ďalšou vetou („Nechcem zjesť ten ŠALÁÁÁÁÁT!!") nasledovala ohnivá reakcia, po ktorej sa zelenina premenila na kôpku popola.

Domov je častým zdrojom príkazov a obmedzení, ale vyskytujú sa aj mimo neho, napríklad na futbalovom ihrisku, v pekárni či v spoločnosti priateľov. Situácie sú to rôzne, Rúfusova reakcia je vždy rovnako ohnivá. Jeho správanie sa nestretáva s pochopením, svedkovia jeho vyčíňania si dráčika prestávajú všímať. Našťastie, Rúfusova mamička preňho pochopenie má, a nielen to. Ponúkne mu aj múdru radu, ako si s hnevom poradiť...

 


Dráčik má sestričku

Rúfus žil spokojný život jedináčika. Bol stredobodom pozornosti rodičov, o ich lásku sa nemusel deliť, vlastne, takmer o nič sa nemusel deliť. Jedináčikovské časy sa však začali uberať na odchod dňom, keď rodičia priniesli domov vajce, z ktorého sa jedného dňa vyliahla Rúfusova sestrička. Dostala meno Rita a spolu s ňou prišli aj veľké zmeny. Všetci jej venovali veľa pozornosti, ba dokonca aj darčekov (aspoň že starká dala darček aj jemu – lístky na leteckú šou). 

„Rita od rána do večera kazila všetko, čo sa dalo." Dráčika hnevalo, keď sa hrala s jeho hračkami, hneval ho jej plač v aute, no bol ticho, hnev a žiarlivosť v sebe potláčal. Nevybublali na povrch, hnev nezahorel jasným plameňom. No v deň, keď mal ísť na leteckú šou a kvôli chorej Rite nemohol, sa už nedokázal tváriť, že je všetko v poriadku. „Nikto sa oňho nezaujímal. Nikto si ho ani len chvíľočku nevšímal. Rozhodol sa, že utečie." 

 

 

Dráčik, neklam!

Hľadanie človeka, ktorý nikdy neklamal, by asi bolo neúspešné. Klamstvá sa bežne vyskytujú aj v literárnom svete, ba aj v Rúfusovom živote. Klamstvá sú občas praktické, užitočné, výhodné, môžu zabrániť rôznym malérom a komplikáciám. Mnohé sú malé a neškodné, no vyskytujú sa aj väčšie, s neprehliadnuteľnými následkami. Rúfus sa dopustil takých aj onakých klamstiev...

Raz dráčik našiel tri zlaté mince. Kamarátovi povedal, že patria jemu a kúpil za ne cukríky. Inokedy prevrhol džbán s mliekom a namiesto priznania sa ukázal na sestričku Ritu, hodil vinu na ňu, vediac, že ona sa ešte nevie brániť. V nedeľu cestou na futbalový tréning nechtiac rozbil výklad medveďovej pekárne a namiesto priznania sa volil klamstvo – nepriznal sa, že výklad rozbil on, tvrdil, že vinníka nevidel. Rozbitie výkladu sa riešilo aj na ihrisku, tréner zisťoval, či o tom hráči niečo nevedia. Ani teraz sa Rúfus nepriznal, zaklamal, že o tom tiež nič nevie. Asi si myslel, že sa mu klamstvo prepečie. Prečo by aj nie, veď doteraz to tak bolo. Lenže na druhý deň zistil, že zo skutku je neprávom obvinený jeho priateľ lišiak. Rúfus sa cítil hrozne...      

 


(Nielen) dračia omylnosť

Mláďatá, bez ohľadu na druh, nemajú taký ľahký a bezstarostný život ako si dospelí zvyknú myslieť. Ich životy sú plné udalostí, situácií, skúšok... Na mnohé natrafia prvýkrát a pre nedostatok skúseností občas reagujú nesprávne. Dokonca ani skúsenosti nie sú zárukou správnej reakcie – stačí, že ich ovládne silná emócia a reakcia ňou môže byť ovplyvnená. Omyly, pochybenia a zlyhania k mladosti patria, ba sú priam nevyhnutné. Vďaka nim možno napredovať, učiť sa na vlastných chybách, porozumieť svojim emóciám aj emóciám iných. 

Knihy o dráčikovi Rúfusovi zaujmú deti (podľa vydavateľa od osemnástich mesiacov) na prvý pohľad nezvyčajnými obálkami (je v nich výrez) a milými ilustráciami. Ukazujú im, že hnev, žiarlivosť a klamstvo sú súčasťou našich životov – ich výskyt je pochopiteľný, no je v záujme každého z nás naučiť sa ich spracovať, nedať sa nimi pohltiť (v prípade klamstiev sa ich radšej snažiť vyvarovať). Dráčik Rúfus napreduje, učí sa, čo je správne a čo nie. Deti si tiež (aj vďaka dráčikovi Rúfusovi) v ťažkých situáciách určite poradia a získajú cenné vedomosti, uľahčujúce cestu životom.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára