Vyhľadávať v tomto blogu

streda 2. augusta 2023

Prepáč mi

Tento článok vyšiel v augustovom čísle Magazínu o knihách v roku 2023. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Isabella Paglia, Paolo Proietti (ilustrátor): Prepáč mi 
(prel. Natália Navarská, Verbarium 2023)
 
 
Kniha Prepáč mi je plná mačiek – jednofarebných i viacfarebných, veselých i smutných, hrajúcich sa i pozorujúcich. Sú neoddeliteľnou súčasťou rozprávania o dôležitej téme... 

„Všetky veci v živote akoby boli prepojené nitkami. Tak sa vytvárajú putá a z nich môže vzniknúť priateľstvo." Tieto nitky sú silné a zároveň krehké, niekedy sa pretrhnú. Ich pretrhnutie dokáže vyvolať rôzne emócie a reakcie – krik, ohlušujúce ticho... Autorka odporúča skúsiť premôcť ohlušujúce ticho pomocou štyroch písmen – mier.

Niekedy ublížime druhému náhodou. Náhodou či naschvál, je múdre siahnuť po ospravedlnení, požiadať o prepáčenie. Slovo prepáč je jasné, presné, často vedúce k udobreniu sa. Možno ho vysloviť i napísať .

Ospravedlnenie je síce mocné, ale nie všemocné. Ak nie je úprimné, sprevádza ho nepriznanie si svojej chyby či výhovorka, stáva sa z mocného slova slovo bezcenné. Dokázať sa ospravedlniť, priznať si chybu a prejaviť ľútosť je často veľmi náročné, no ak to človek dokáže, vypovedá to o ňom veľa dobrého. Často už potom nie je ďaleko k zmiereniu...

Roztomilo ilustrovaná kniha (nielen) deťom (asi od piatich rokov) rozpráva o krehkosti vzťahov a ich narušení, následných emóciách a správaní, poukazuje na citlivosť druhých a dôležitosť vedieť povedať prepáč. Kniha poteší mnohých – milovníkov krásnych a múdrych kníh, milovníkov rozkošných detských kníh aj milovníkov mačiek.

 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára