Vyhľadávať v tomto blogu

streda 2. augusta 2023

Najkrajšie miesto

Tento článok vyšiel v augustovom čísle Magazínu o knihách v roku 2023. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Cecilia Heikkilä: Najkrajšie miesto 
(prel. Simona Rehák, Ikar - Stonožka 2023)

 
Domácnosti ukrývajú rôzne poklady čakajúce na objavenie. Aj v domácnosti starého medveďa bol poklad, hoci nebol ukrytý, ba dokonca bol ľahko objaviteľný - bol vystavený na chladničke. Bola ním stará pohľadnica s obrázkom majestátnych hôr. Malý medveď si ju všimol a starký mu prezradil, že pohľadnicu so strohým textom „S pozdravom z Najkrajšieho miesta" našiel v schránke, keď on ešte nebol na svete. „Čo je to najkrajšie miesto?" zaujímal sa vnúčik. Najkrajšie miesto je podľa starkého slov najkrajšie miesto na svete, nachádzajúce sa na druhom brehu mora, medzi ľadovými horami a bezodnými jazerami. Je nádherné, ale aj nebezpečné, pretože ho obývajú divé zvieratá. Keď bol mladý, túžil toto miesto navštíviť a teraz po tom zatúžil aj Malý medveď. Jedného dňa si medvedík vypočul radostnú správu – „Teraz je ten správny čas, Malý medveď." Keď vyšlo slnko, vydali sa na vytúženú cestu. Po niekoľkodňovej plavbe loďou vystúpili vo veľkom prístave. Lenže toto miesto vôbec nepripomína miesto z pohľadnice! V neďalekom obchodíku dostali radu, aby zamierili do lesa. „Ak ešte Najkrajšie miesto existuje, bude niekde tam.“

Malebne ilustrovaný príbeh o silnom pute medzi starkým a vnukom, nákazlivej túžbe a jej naplnení, nedotknutom kúsku prírody a o potrebe jeho ochrany očarí deti asi od štyroch rokov. 

 

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára