Vyhľadávať v tomto blogu

streda 18. októbra 2023

Rok na hrade

Tento článok vyšiel v septembrovom čísle Magazínu o knihách v roku 2023. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Nikola Kucharská: Rok na hrade 
(prel. Alexander Horák, Ikar - Stonožka 2023)
 
 
Nikola Kucharská nás pozýva na návštevu hradu. A nie hocijakú! Na hrade sa zdržíme celý rok...

Na hradnú návštevu sme však pripravení až po prečítaní úvodnej dvojstrany. Tá nám predstavuje všetkých obyvateľov tohto hradného leporela. Kráľ Boleslav chce uzavrieť spojenectvo s kráľom Hromoslavom, nezbedná princezná Slávica by rada mala vlastné zvieratko, kráľovná babka je chorobou pripútaná na lôžko, žaba obľubujúca šach, maľovanie a knihy sa čoraz častejšie cíti osamelo... Po zoznámení sa s pestrým knižným osadenstvom sa môžeme vydať na hrad kráľa Boleslava a kráľovnej Drahomíry. Je január a na hrade to napriek hlbokej noci žije. Nahliadneme do hradných miestností, veže, hradných pivníc a tiež uvidíme dianie pred múrmi hradu. Po otočení strany prichádza február a spolu s ním aj kráľ Hromoslav. Stretnutie kráľov je veľká vec, no našu pozornosť to na dlho neupúta. Veď v hradných pivniciach sa práve narodil rozkošný dráčik! Je neuveriteľné, ako dráčik vyrástol za jediný mesiac! Marec nám ponúkne pohľad na poriadne veľkého draka s obludným apetítom, a zdá sa, že nadviazaniu kráľovského spojenectva nič nebráni. Nuž, situácia sa neskôr hrozivo skomplikuje...

Populárna a veľmi vydarená séria Rok v ... od Ikaru, ktorej je titul Rok na hrade najnovším členom, deťom ponúka bohatú ponuku leporel ukazujúcich, ako vyzerá rok v lese, meste, na dedine, trhu, stavenisku... Striedajú sa v nich ročné obdobia, niekedy deň vystrieda noc, pekné počasie škaredé.

Pôsobivo a detailne ilustrované leporelo Rok na hrade rozpráva príbeh o fascinujúcom živote na hrade. Príbeh, ktorý si vyžaduje veľa čitateľovho času a pozornosti. Každý jeho obyvateľ si totiž zaslúži, aby s ním čitateľ pobudol počas celého roka, spoznal jeho príbeh. Titul je vhodný pre deti od troch rokov. 

 


 
  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára