Vyhľadávať v tomto blogu

štvrtok 21. septembra 2023

Októbrové knižné novinky (2023)

Názov: Medúzin príbeh
Autorka: Natalie Haynes 
Vydavateľ: Tatran
 
Oficiálna anotácia: Smrteľníci nás považujú za príšery, lebo sme mocné a vieme lietať. Volajú nás tak, pretože sa nás boja. 
 
Medúza sa narodila do božskej rodiny, no na rozdiel od svojich sestier je smrteľná. Zakrátko si uvedomí, že ako jediná z nich starne, mení sa a cíti slabosť. Vedomie, že sa raz pominie, dodáva jej konaniu naliehavosť, ktorú jej príbuzní nikdy neokúsia. Keď Poseidón, vládca morí, znesvätí Aténin chrám, urazená bohyňa sa pomstí nevinnej obeti a naveky zmení Medúzin život. Úbohá dievčina sa desí vlastného odrazu – namiesto vlasov sa jej na hlave zvíjajú hady a jediným pohľadom mení všetko živé na kameň. Nemôže viac hľadieť na svojich milovaných bez toho, aby ich zahubila, tak sa dobrovoľne odsúdi na život v tieňoch a samote, aby zahatala cestu svojmu vražednému hnevu. Všetko sa však zmení, keď sa Perseus vydá na osudovú výpravu s cieľom získať hlavu Gorgony...

Toto je príbeh mladej ženy, z ktorej sa stala príšera – až na to, že ňou v skutočnosti nikdy nebola.
 
zdroj: Tatran

 
Názov: Zaľúbila som sa do nádeje
Autorka: Lancali
Vydavateľ: Tatran
 
Oficiálna anotácia: Skupina smrteľne chorých pacientov. Prísľub prežiť zvyšok života naplno. Transformujúca, presahujúca láska. 
 
V neúprosnom nemocničnom prostredí sa skupina smrteľne chorých pacientov teší z radostí, na ktoré má dosah: z kamarátstva, slobody, rebélie. Každý z nich je poškodený svojím spôsobom; každý z nich je vďaka tomu svojím spôsobom silnejší. V bolesti a strate vytvoria komunitu, dokonca zázraky, a spolu sú odhodlaní vziať si od života to, čo im vzala choroba. No jeden z nich pre zlomené srdce navždy zavrhol lásku. Riziko, že zažije ďalšiu tragédiu, sa zdá byť privysoké. A predsa sa na tomto bezútešnom mieste, kde sa zdá nemožné, aby sa vôbec zjavila láska, otvoria dvere – a aj srdcia. 
 
zdroj: Tatran

 
Názov: Mesto v oblakoch
Autor: Anthony Doerr
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Zoči-voči neodvratnému koncu prežijú iba naše životné príbehy.

V Krajine vtákov sa prepletajú osudy čudesnej skupiny rojkov a outsiderov z minulosti, súčasnosti i budúcnosti, ktorí prekonávajú nepriazeň osudu a odovzdávajú svoje príbehy nasledujúcim generáciám.

1453
Byzantský Konštantínopol obliehajú moslimovia. Osirelá dievčina Anna a zverbovaný mladý pohonič Omar z útočiacej armády robia všetko, aby sa zachránili.

2020
V americkom Idahu sa chudobný chlapec s hlavou plnou ideálov o spravodlivejšom a zelenšom svete násilne vzoprie spoločnosti a nastraží v knižnici bombu. Nečakane sa však ocitne zoči-voči dobrosrdečnému starcovi, ktorý posledné roky života trávi prekladom strateného a znovuobjaveného starovekého diela.

Budúcnosť
Mladé dievča Konštancia je spoločne s malou posádkou medzihviezdnej lode poslednou nádejou na prežitie ľudstva, no cestovanie vesmírom ju zavedie k prastarému príbehu o naivnom pastierikovi, ktorý sa vydal do krajiny dostatku a hojnosti.

Osudy oddelené priestorom i časom tak nečakane spojí fantastické rozprávanie o strastiplnom putovaní do vysnívaného mesta v oblakoch, kde nikto netrpí núdzou, príbeh o nezlomnej vôli, ktorý sám je predobrazom všetkých nasledujúcich príbehov. Anthony Doerr podobne ako v predchádzajúcom diele Svetlo, ktoré nevidíme rozpráva o nádeji a hlbokom medziľudskom pute. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Vianočná koleda
Autori: Charles Dickens & Lisa Aisato
Vydavateľ: Tatran
 
Oficiálna anotácia: Najslávnejší vianočný príbeh s krásnymi ilustráciami Lisy Aisato. 
 
Novela Vianočná koleda vyšla po prvý raz 19. decembra 1843. Prvé vydanie sa vypredalo v priebehu niekoľkých dní a Londýnčania hodiny stáli v nekonečných radoch, len aby si ju mohli vypočuť v podaní samotného Charlesa Dickensa. Čitatelia prijali nevšedný príbeh s nadšením a dodnes sa hovorí, že táto kniha vo viktoriánskej spoločnosti nanovo prebudila záujem o vianočné tradície vrátane koledovania a posielania sviatočných pozdravov. Zároveň v Spojenom kráľovstve vyvolala nečakanú vlnu dobročinnosti medzi bohatými priemyselníkmi, neslávne známymi ako „lúpežní baróni“.

Autor dielo pôvodne zamýšľal ako kritiku kapitalistických vykorisťovateľov, dnes však patrí k vianočnej klasike. Vianočná koleda inšpirovala vznik mnohých divadelných hier a animovaných i hraných filmov a neprestajne oslovuje malých aj veľkých čitateľov na celom svete.

Príbeh rozpráva o starom Ebenezerovi Scroogeovi, ktorý miluje peniaze a nenávidí Vianoce. Vždy sedáva sám vo svojom veľkom chladnom dome a zlostne pozoruje rozsvietené okná okolitých domov, kde si ľudia v teplom kruhu rodín pochutnávajú na vianočnej hostine. Scrooge sa uloží do postele, ale akosi nedokáže zaspať. Vtom ho navštívia traja duchovia a jeden po druhom ho berú na poučné cesty, ktoré by chamtivcovi mali otvoriť oči. Scrooge zistí, že nič nie je také, ako si dovtedy myslel. Prehodnotí svoj životný postoj alebo ostane naďalej plný zloby a nenávisti? 
 
zdroj: Tatran

 
Názov: Hlboký čas: Príbeh našej Zeme
Autorka: Riley Black
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Fascinujúca cesta naprieč 4,5 miliardy rokov našej planéty.

Hlboký čas predstavuje časový rámec geologických udalostí, ktoré formovali našu planétu. Hoci je taký obrovský, že vzdoruje ľudskému pochopeniu, dôkazy o ňom nachádzame všade okolo nás. Kniha ich skúma od vrstiev viditeľných v starých horninách cez skamenené žraločie zuby až po lesy skryté pod hladinou vody, pričom vysvetľuje najnovšie vedecké bádanie. Pozostatky dávnych epoch, z ktorých mnohé môžeme pozorovať a dotýkať sa ich aj dnes, spájajú našu prítomnosť s ďalekou minulosťou a poskytujú odpovede na širšie otázky o našom mieste v časovej osi Zeme.

Na začiatku knihy je prehľadná časová os, na konci slovník odborných termínov. Každú kapitolu dopĺňa vyše 200 fascinujúcich fotografií. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Staroveký Egypt: Podrobná vizuálna história
Autor: -
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Objavte svet faraónov a ich výnimočný odkaz v tomto fascinujúcom sprievodcovi starovekou egyptskou civilizáciou.

Staroveký Egypt je jednou z najznámejších a najzáhadnejších starovekých civilizácií a zároveň jednou z najdlhších civilizácií, lebo zahŕňa obrovské časové rozpätie. Pamiatky starovekého Egypta, najmä obrovské kráľovské pyramídy a rozsiahle chrámy, patria k najväčším architektonickým triumfom ľudstva a zdajú sa ešte úžasnejšie, keď si uvedomíme, aké jednoduché nástroje sa používali na ich stavbu.

Dedičstvo starovekého Egypta tvoria aj nádherné predmety, ktoré vyjadrovali náboženskú oddanosť a nádej na posmrtný život mnohých tisícov Egypťanov a patria k najobľúbenejším muzeálnym exponátom na celom svete. Tieto poklady sa neobmedzujú iba na veľkolepé a slávne predmety, ako je napríklad Tutanchamonova zlatá posmrtná maska alebo Rosettská doska. Patria k nim aj archeologické nálezy, ktoré nám pripomínajú, že starovekí Egypťania boli skutoční ľudia.

Dejiny Egypta všakneboli nepretržite stabilné a kniha sleduje aj kolísavé osudy egyptského štátu, ktorý súperil so silnými regionálnymi rivalmi. Zaoberá sa vládou jednotlivých kráľov a kráľovien a tým, ako zmenili smerovanie egyptských dejín a kultúry.

Kniha zahŕňa 3 000 rokov politických intríg, kľúčových udalostí a kultúrnych úspechov tejto krajiny, predstavuje najvzácnejšie poklady, architektúru a archeologické nálezy rozmanitej staroegyptskej spoločnosti. Prostredníctvom bohatého fotografického materiálu a špeciálne vytvorených virtuálnych rekonštrukcií skúma vnútorné fungovanie všetkých aspektov tohto strateného sveta od roľníkov a obchodníkov cez najvyšších kňazov až po faraónov. 
 
zdroj: Bux.sk

 
 
 
Knihy pre deti a mládež
 
 
Názov: Najkrajšie rozprávky starej mamy
Autorka: Karine-Marie Amiot
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
 
Oficiálna anotácia: Utešené rozprávky pre krásne snívanie.

Zaspávanie ešte nikdy nebolo krajšie! Knižka Najkrajšie rozprávky starej mamy z pera Karine-Marie Amiotovej doplnená o jemné ilustrácie Julie Mellanovej sa stane nerozlučným spoločníkom nielen pred spaním.

Spoznajte príbeh Veľkého jeleňa a myšku Hryzku a pomôžte im zachrániť rozlietané stránky rozprávkovej knižky. Zavítajte do domácnosti Zajačikovcov a ušite papučky pre malé zajačiky, nakuknite do poštovej schránky Medveďa samotára, v ktorej sa ukrýva nečakané vtáčie priateľstvo. Na stránkach tejto knihy na vás čaká ešte veľa rozkošných, nielen zvieracích dobrodružstiev! Dozaista vyčaria úsmev na perách malých aj veľkých čitateľov.  

zdroj: Bux.sk


Názov: Poviem ti: Čo robí Mikuláš
Autorka: Aleksandra Woldańska-Płocińska
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
 
Oficiálna anotácia: Zoznámte sa s tajomnou postavou, ktorú milujú všetky deti.

Najmladší čitatelia sa o ňom dozvedia, že je veľký labužník a pečie najlepšie palacinky s čučoriedkovým džemom. Škriatkovia mu pomáhajú starať sa o soby, ale aj pri každodenných nudných povinnostiach, napríklad pri leštení topánok. Zvedavci budú môcť nazrieť do jeho domu a zistia, ako sa doručujú darčeky.

No kniha prezrádza aj ďalšie tajomstvá – napríklad čo robia škriatkovia a Mikuláš v lete, prečo má pani Mikulášová najviac práce v januári a ako vznikajú darčeky. A keďže Mikuláš je veľmi zaneprázdnený, možno nerozdáva deťom po celom svete darčeky iba on... Viete kto? Aj to vám prezradí táto zábavná obrázková knižka. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Evkine vianočné želania
Autorky: Siobhán Parkinson & Shannon Bergin
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
 
Oficiálna anotácia: Keď si niečo želáš z celého srdca, nakoniec sa ti to môže splniť...

Malá Evka má mnoho želaní, ktoré však väčšinou nikomu neprezradí alebo si ich len tak zamrmle pod nos. Najskôr túži účinkovať na školskom vianočnom predstavení, potom uvidí v meste vo výklade rozkošného dreveného soba... Veľmi by ju potešili aj zasnežené Vianoce. Zmenia sa Evkine želania a túžby na skutočnosť?

Utešená vianočná knižka pre najmenších čitateľov, ktorí by nikdy nemali strácať vieru v silu svojich želaní, aj keď k nám môžu prísť v trochu inej podobe, ako sme pôvodne očakávali.

Kúzelné pestrofarebné a detailné ilustrácie írskej ilustrátorky Shannon Berginovej ponúkajú rodičom možnosť vytvoriť si s deťmi vlastný príbeh či dokonca želania.
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Šťastnú cestu, zajačik
Autorky: Giuditta Campello & Arianna Cicciò
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
 
Oficiálna anotácia: O zajačikovi, ktorý hľadá cestu domov.

Zvieratká v lese čakajú na niečo výnimočné. Na niečo, čo nevidia každý deň... Vo vzduchu sa vznáša radostné očakávanie z blížiacej sa zimy. A keď sa zrazu husto rozsneží, zajačik, sýkorka a veverička sa medzi vysokými jedľami začnú guľovať a hrať sa na schovávačku. Popri radovánkach sa však zajačik v zasneženom lese stratí a netuší, ktorým smerom pokračovať ďalej. Našťastie má dobrých priateľov, ktorí sa ho vybrali hľadať po stopách v snehu. Podarí sa im spoločne nájsť cestu späť a vrátiť sa domov?

Poetický zimný príbeh zo série Rok so zvieratkami o zmenách v lese či v správaní zvieratiek. Silné puto priateľstva však nič nezmení. Knihu o jemné ilustrácie obohatila Arianna Ciccio. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Vianočné kúzlo
Autorky: Katja Reider & Jennifer Coulmann
Vydavateľ: Verbarium
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
 
Oficiálna anotácia: Do Vianoc zostáva už iba jeden deň, no zvieratká sa medzi sebou tak škriepia a doťahujú, až si takmer nevšimnú, že v kroví niekto tichučko narieka. Keď sa lepšie prizrú, neveria vlastným očiam. V snehu leží hladné, uzimené a vystrašené šteniatko. Spravia všetko pre to, aby mu pomohli, no psík je stále nesvoj. Ťahá ho to domov, na miesto, kam patrí. Jeho noví kamaráti nelenia a odprevadia ho na cestu, ktorá sa napokon nestane dôležitou len pre malého Strapáčika, ale najmä pre nich. Pretože zažijú skutočný vianočný zázrak.

Aký? Ponorte sa do obrázkového príbehu, ktorý očarí všetkých, čo milujú vianočné príbehy s magickým nádychom. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Mám na to!
Autor: Chris Saunders
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 5+
 
Oficiálna anotácia: Picture book o tom, že každý má skrytý talent! 
 
Každý rok je oslava, v džungľolese zábava, deň veselej súťaže – talent nech sa ukáže! Pripojte sa k malému leňochodovi Leňovi na jeho dobrodružnej ceste za spoznaním samého seba. S pomocou priateľov sa mu to nakoniec podarí a na svoje veľké prekvapenie zistí, že odpoveď bola po celý čas ukrytá v ňom. Príbeh rozkošného chlpáča, ktorý sa snaží zistiť, v čom je výnimočný, vás chytí za srdce. 
 
Názov: Vianoce vo Veľkom lese
Autori: Ulf Stark & Eva Eriksson
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 5+
 
Oficiálna anotácia: Nádherný vianočný príbeh na každý adventný deň.

Škriatok Dudroš žije sám a presne tak sa mu to páči. Je ako všetci škriatkovia – drobný, rýchly a zlostný. Zo zabehnutých koľají a príprav na Vianoce ho vyruší čmeliak, ktorý sa zachytí v pavúčej sieti a prosí ho o pomoc... Trochu ďalej vo Veľkom lese, v nore pod obrovským dubom, je atmosféra úplne iná – toto miesto je domovom veselej zajačej rodiny. Nikdy tam nie je ticho ani pokoj, zajačiky sa jašia a behajú kade-tade.

Ako sa môžu pretnúť životy takýchto odlišných stvorení? Ľahko! Po tom, ako k zajačikom poryv vetra doveje záhadnú čiapku a rukavice, sa od veveričiek dozvedia o Vianociach. Každé lesné zvieratko priloží ku skladačke ďalší kúsok, ktorý sa o tomto sviatku niekde dopočulo – na Vianoce musia ozdobiť stromček či pripraviť špeciálne jedlá pre škriatka, ktorý k nim zavíta. Malí zajačikovia Nina a Kain sa už nemôžu Vianoc a záhadného škriatka dočkať, a tak sa mu vydajú naproti, do zimnej noci, no skončia v snehovej víchrici. Osud ich privedie na Dudrošovu farmu... mohol by byť práve tento ufrflaný škriatok poslom Vianoc?

Švédsky spisovateľ Ulf Stark spojil sily s oceňovanou švédskou ilustrátorkou Evou Erikssonovou a vytvorili očarujúcu knihu na adventné obdobie, ktorá chytí za srdce malých aj väčších čitateľov. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Obchodík s hrôzami 3: Strašná doba ľadová
Autori: Magdalena Hai & Teemu Juhani 
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 5+
Poznámka: séria Obchodík s hrôzami, 3. diel
 
Oficiálna anotácia: Obchodík s hrôzami zažíva snehovú kalamitu! Kto ju spôsobil?

Nina, Čudodedo a obchodové strašidlo Bertík si tentoraz musia poradiť s poriadne ľadovým problémom! V obchodíku z ničoho nič začal padať sneh! Vystroja sa na záchrannú výpravu – obchodík predsa nemôžu nechať napospas ľadovej mase, ktorá sa na nich neprestajne sype. Odhalia spoločnými silami páchateľa? Akú úlohu v tejto záhade zohráva snehobor?

Pustite sa do ďalšieho zábavného dobrodružstva s Ninou a jej priateľmi! V treťom pokračovaní série Obchodík s hrôzami sa znova spojil skvelý humor fínskej autorky Magdaleny Hai a nadaného ilustrátora Teemu Juhani.
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Jeseň v lese
Autori: Lukáš Cabala & Csilla Dózsa
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 5+
 
Oficiálna anotácia: Čarovný príbeh o priateľstve malého dievčaťa a ľadového medveďa, ktorí si k sebe našli cestu napriek plachosti...

Ľadový medveď sa zrazu ocitne sám na severnom póle. Jeho medvedí druhovia už dávno odišli pre rozmŕzanie ľadu, aby našli potrebný chlad na prežitie. Medveď však odmieta uveriť, že ich domov sa nenávratne zmenil. Nakoniec sa predsa len rozhodne nasledovať ich a opustiť všetko, čo dosiaľ poznal. Netuší, kadiaľ sa má vybrať, a tak jeho túžbu po stretnutí s medveďou rodinou na istý čas oddiali osudné stretnutie s dievčatkom Meluzínou uprostred lesov. Meluzína ho zoznámi s nevídanou pestrofarebnou krásou jesennej prírody a na chvíľu zaženie pocit samoty, ktorý ho prenasledoval až z ďalekého severu.

Citlivé rozprávanie pre menších či väčších čitateľov o krehkom pute medzi človekom a zvieraťom je poetickým svedectvom o meniacej sa prírode a o odvahe prekonávať prekážky na ceste do neznáma.

Knihu o nežné ilustrácie obohatila Csilla Dózsa. Príbeh je vhodný na prvé samostatné čítanie. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Idú Vianoce: Vianočné tradície z celého sveta
Autorka: Monika Utnik-Strugala
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 7+
 
Oficiálna anotácia: Nádherná kniha o vianočných a novoročných zvykoch.

Viete si predstaviť zimu bez Vianoc, typických vôní, chutí a tradícií? Určite nie. Poznáte ich však všetky? A sú na celom svete rovnaké?

V tejto knihe nájdete odpovede na mnohé otázky. Napríklad prečo Vianoce oslavujeme práve v decembri? Prečo sa konajú vianočné trhy? Dostávajú všetky deti darčeky v rovnaký deň? Prečo zdobíme stromčeky? Kto vymyslel prvé sklenené gule? Prečo staviame jasličky? Okrem toho sa dočítate o vianočných rastlinách, betlehemskej hviezde či dokonca o Ebenezerovi Scroogeovi alebo Luskáčikovi. Nechýbajú ani texty známych slovenských kolied či kapitola o židovskom sviatku Chanuka. Pozrieme sa na najväčšie vianočné filmové a hudobné hity, na zvláštne sprievody s fakľami, novoročné koncerty a nakoniec aj na čínsky Nový rok. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Strašidelné príbehy pre malé líšky
Autor: Christian McKay Heidicker
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 9+
 
Oficiálna anotácia: Rozprávanie, ktoré vyvoláva zimomriavky i slzy a v mnohom je aj zrkadlom života ľudí.

Stará líška rozpráva v jaskyni príbehy siedmim líšťatám. Sú to príbehy malej líšky Mie a trojnohého lišiačika Ulyho. Vinou osudu sa obaja ocitnú v neznámom prostredí, odlúčení od svojich blízkych, a musia čeliť svetu plnému krutosti, starostí, oblúd, hladu i nemilosrdnej zime. Zhodou okolností sa ich cesty spoja, a tak sa svetom pretĺkajú spoločne. Popritom prekonávajú množstvo situácií, pri ktorých tuhne krv v žilách. Hoci na každom kroku na nich číha nebezpečenstvo v rôznych podobách, vďaka vzájomnému silnému putu a opore znášajú všetko lepšie.

Moderná kniha, ktorá zároveň vyzdvihuje klasiku, obsahuje osem vzájomne prepojených príbehov, ktoré sú plné dobrodružstiev a napätia. Jej hrdinov si určite obľúbi aj náročný detský čitateľ.

Christian McKay Heidicker je americký autor kníh pre deti. Prv než sa stal spisovateľom, pracoval v oblasti vzdelávania, písal články pre študentov a viedol kurzy tvorivého písania. Za túto knižku získal v roku 2020 Newberyho čestné uznanie udeľované za vynikajúce detské knihy roka. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Posledný jednorožec
Autor: Peter S. Beagle
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie = 12+
 
Oficiálna anotácia: Odnepamäti žila jednorožka v lese, kam ani smrť nedočiahla svojimi pazúrmi. Panny, ktoré boli požehnané zazrieť aspoň záblesk jej krásy, zažili také očarenie, že naň nikdy nezabudli. Ale za hranicami jej zázračnej ríše sa šírili temné šepoty a zvesti, ktoré si nemohla nevšimnúť: „Zo sveta zmizli všetky jednorožce.“

Za pomoci nešikovného kúzelníka a nezlomnej starej dievky sa vydáva zistiť pravdu o jednorožcoch. Každý jej krok však sprevádza strach, že ani jej nesmrteľná múdrosť nezmôže nič vo svete, kde kliatba šialeného kráľa a stelesnená hrôza jestvujú len preto, aby priviedli posledného jednorožca do záhuby...
 
zdroj: Slovart

         

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára