Vyhľadávať v tomto blogu

utorok 29. augusta 2023

Septembrové knižné novinky (2023)

Názov: Hrobár a dievčina
Autor: Oliver Pötzsch
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: séria Hrobárov almanach, 2. diel
 
Oficiálna anotácia: Postihla Viedeň smrteľná kliatba?

Viedeň 1894: Hrobára Augustina Rothmayera požiada inšpektor Leopold von Herzfeldt o nezvyčajnú láskavosť. Čudák z hlavného viedenského cintorína, ktorý sa vyzná vo všetkých podobách smrti, mu má porozprávať o konzervovaní zosnulých. Leopold totiž dostal nový prípad. Vo Viedenskom umeleckohistorickom múzeu sa našiel sarkofág s mŕtvolou, no nejde o múmiu starú tisíce rokov. Mŕtvym je známy profesor egyptológie, ktorého telo niekto zabalzamoval podľa starovekého rituálu len nedávno. Okamžite sa objavia špekulácie, že sa stal obeťou starobylej kliatby. Rothmayer ani von Herzfeldt však neveria v nijaké nadprirodzené vysvetlenie. Sú presvedčení, že to bola vražda. Hrobár a dievčina je ďalší príbeh s inšpektorom Leopoldom von Herzfeldtom z čias, keď sa rodila moderná kriminalistika. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Psie roky
Autor: Günter Grass
Vydavateľ: Európa
 
Oficiálna anotácia: Traja rozprávači na prelome rokov 1961/62 píšu tri knihy románu Psie roky, ktorý vychádza v roku 1963, a tak sa v predvojnovom, vojnovom a povojnovom období stávajú kronikármi „psích rokov“ dvadsiateho storočia. Sú nimi obeť Eddi Amsel, svedok Harry Liebenau a páchateľ Walter Matern. Na dlhom putovaní z Gdanska do západného Nemecka ich sprevádzajú nemecké vlčiaky Senta a Harras, Hitlerov obľúbený pes Princ a podsvetný pes Pluto, dievčatá Tulla a Jenny, strašiaky na vtáky, mechanické figúry a strašidlá. Román sa končí v bani, kde umelec Amsel alias Brauchsel priemyselne vyrába vtáčie strašiaky stvorené na obraz človeka a vyváža ich do sveta, pričom demaskuje reálny svet ako podsvetie. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Návrat dona Quiota
Autor: Gilbert Keith Chesterton
Vydavateľ: Európa
 
Oficiálna anotácia: Hrdinom legendárneho románu Gilberta Keitha Chestertona (1874 – 1936) z roku 1925 je Michael Herne, hĺbavý knihovník na panstve lorda Seawooda, ktorému dcéra jeho zamestnávateľa zverí úlohu kráľa Richarda Levie srdce v divadelnom predstavení s názvom Trubadúr Blondel. Herne berie svoju postavu nesmierne vážne, dôkladne skúma stredovek a po skončení hry si na zdesenie ostatných spoluúčinkujúcich odmietne vyzliecť kostým a naďalej zotrváva v charaktere zverenej postavy. Nielen jeho pôvodné oblečenie, ale aj všetko naokolo mu zrazu pripadá zvláštne nepochopiteľné. S nesmiernymi rozpakmi hľadí na negatívne javy moderného sveta a postupne sa s fanatickou náruživosťou vteľuje do úlohy novodobého dona Quiota, ktorý má všetky tie neduhy napraviť.
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Pero z gryfa: Kniha rozhovorov s autormi slovenskej fantasy
Autor: Miloš Jesenský
Vydavateľ: Artis Omnis
 
Oficiálna anotácia: Bájne bytosti, svety plné mágie a dobrodružstiev – práve preto tisícky čitateľov siahajú po žánri fantasy. Ako však takéto knihy vznikajú? A čo ich tvorcovia – sú zahalení rúškom tajomna rovnako ako ich príbehy? Zostavovateľ knihy Miloš Jesenský, sám lovec záhad a paranormálnych javov, vyspovedal šesticu významných postáv fantasy žánru na Slovensku.

Juraj Červenák, Lívia Hlavačková, Alexandra Pavelková, Katarína Soyka, Daniel Šmihula a Ondrej Trepáč vás zavedú do najtajnejších zákutí svojej tvorby, ako aj slovenského a českého fandomu. Všetci respondenti i zostavovateľ sú totiž jeho živou históriou. Kniha je jedinečná aj svojím poznámkovým aparátom a zhrnutím histórie slovenského i svetového fandomu. Je určená nielen „pamätníkom“, ktorí kedysi príbeh vzniku slovenskej fantastiky priamo zažívali, ale aj tým, ktorí ešte len začínajú navštevovať Rokfortskú akadémiu či legendárne cony. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Velikáni vojen: Ilustrované dejiny vojska [-] Od veliteľov po bojovníkov prvej línie
Autor: -
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Kniha Velikáni vojen vás pozýva na fascinujúcu prehliadku vojenskej histórie a ľudí, ktorí stáli za všetkými rozhodujúcimi bitkami – počnúc starovekým Egyptom cez stredovek až po moderné konflikty, ako sú prvá a druhá svetová vojna, vojna vo Vietname či konfrontácie na Blízkom východe. 

V tomto bohato ilustrovanom sprievodcovi si prečítate životopisy 100 kľúčových vojenských osobností od Alexandra Veľkého cez Juliusa Caesara, Napoleona, Horatia Nelsona, Otta von Bismarcka, Mao Ce-tunga a ďalších, až po Winstona Churchilla s portrétmi, prehľadom najväčších úspechov a s typickými výrokmi i zaujímavosťami.
 
Nájdete tu detailné vyobrazenia dobových predmetov spojených s konkrétnou armádou, bitkou alebo vojakmi. Uniformy a ich súčasti, osobné veci, výstroj, zbrane či medaily – všetko doplnené krátkym opisom a vysvetlením významu či použitia. Veľké dvojstranové obrazy a fotografie kľúčových bitiek len podčiarkujú jedinečnosť tohto pútavého dokumentu. 
  
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Fascinujúca pamäť: Dar spomenúť si a umenie zabudnúť
Autorka: Lisa Genova
Vydavateľ: Príroda
 
Oficiálna anotácia: Ako funguje pamäť? Čo rozhoduje o tom, že si niektoré veci pamätáte celé roky a na iné hneď zabudnete? Na tieto otázky vám odpovie neurovedkyňa a uznávaná spisovateľka Lisa Genova, ktorá vo svojej knihe Fascinujúca pamäť jednoduchým a zrozumiteľným jazykom vysvetľuje zložité mozgové procesy. Priblíži vám, ako funguje vytváranie spomienok a ako vznikajú pamäťové stopy, ktoré uschovávajú všetko, čo ste zažili. Dozviete sa aj to, aký je rozdiel medzi bežným zabúdaním (Kde som zaparkoval auto?) a zabúdaním v dôsledku Alzheimerovej choroby (Ja mám auto?). Pomocou jednoduchých cvičení si otestujete vlastnú pamäť. Zistíte, ako môže byť negatívne ovplyvnená emóciami, nedostatkom spánku a stresom, alebo ako ju ovplyvniť pozitívnym spôsobom, a tak si zlepšiť svoju schopnosť pamätania. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Lišiak a ja: Príbeh nezvyčajného priateľstva
Autorka: Catherine Raven
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Pozoruhodný príbeh o priateľstve, vnútornom raste, vyrovnávaní sa s nevyhnutou stratou a o tom, ako takúto stratu môžeme premeniť na niečo zmysluplné.

Keď autorka získala doktorát z biológie, postavila si domček na odľahlom pozemku v Montane. Svoje obydlie vnímala len ako prestupnú stanicu, kým nazbiera odvahu a bude sa uchádzať o „skutočné zamestnanie“, ktoré by jej pomohlo prekonať fyzickú aj emocionálnu izoláciu a zapadnúť do spoločnosti. Medzitým viedla on-line vyučovanie a zároveň dochádzala za študentmi do neďalekého Yellowstonského národného parku. Jedného dňa si uvedomila, že každé popoludnie v rovnakom čase chodí na jej pozemok lišiak, ktorý vyzerá, akoby mal prašivinu. Bol to jej prvý návštevník, a tak si vytiahla kempingovú stoličku, sadla si k lišiakovi najbližšie, ako sa odvážila, a začala mu čítať Malého princa. Prírodovedné vzdelanie ju naučilo, že zvieratám nemáme pripisovať ľudské vlastnosti, no postupne spoznala lišiakovu povahu a stali sa z nich priatelia. Od lišiaka sa naučila to najdôležitejšie o samote: v spojení s prírodou nikdy nie sme sami.

Kniha je aktuálne podobenstvo o samote a prijatí a zároveň nadčasové svedectvo ženy pohrúženej do prírody, ktoré vám navždy zmení pohľad na svet.

Catherine Raven pracovala ako strážkyňa v národných parkoch Glacier, Mount Rainier, North Cascades, Voyageurs a Yellowstone. Získala doktorát z biológie na Montanskej štátnej univerzite a tituly zo zoológie a z botaniky na Montanskej univerzite, je členkou spoločností Mensa a Sigma Xi. Môžete ju nájsť v lišiakovom údolí pri tom, ako z jarkov vytrháva burinu.
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Klenoty svetovej kultúry: Od artefaktov staroveku po ikony súčasnosti
Autor: -
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Spoznajte históriu prostredníctvom najvzácnejších, najkultovejších a najslávnejších artefaktov, aké boli kedy vytvorené. Každá krajina a kultúra má poklady, ktoré si cení viac než všetky ostatné. Táto kniha spája a predstavuje vyše 200 týchto artefaktov a skúma ich fascinujúce a jedinečné príbehy. Zistite, ako a prečo boli vytvorené, odhaľte ich skryté významy a symboliku a spoznajte kultúrne dedičstvo, ktoré po sebe zanechali.

Publikácia, ktorá ponúka nový pohľad na civilizácie a spoločnosti, kombinuje úžasné fotografie s prístupným textom. Pokrýva širokú škálu regiónov, období a médií vrátane sochárstva, maľby, šperkov, tapisérií či posvätných predmetov.

Klenoty svetovej kultúry potešia nielen pravidelných návštevníkov galérií a múzeí, ale aj cestovateľov a každého, koho zaujíma umenie, história a kultúra. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Lexikón praktickej mágie 
Autorka: Lidia Pradas
Vydavateľ: Ajna
Poznámka: Kniha má vyjsť až 30. 9.
 
Oficiálna anotácia: Vstúpte do sveta čarov s praktickým lexikónom mágie. Jeho autorkou je Lidia Pradas, ktorá sa preslávila svojím instagramovým účtom Wiccan Tips. Zasvätí vás do rituálov a nadpozemských tajomstiev, či už ste v mágii začiatočník, alebo máte pokročilé čarodejnícke vedomosti. V tomto nádherne ilustrovanom lexikóne sa zameriava na základné magické zručnosti, ako napríklad vytvorenie oltára, používanie bylín a kryštálov či bezpečné komunikovanie s duchmi. Oboznámite sa aj so základnými kúzlami, ako je tvorba magického kruhu, sigila a mesačnej vody.

Lexikón praktickej mágie vás bezpečne prevedie svetom kúziel. Odpovedá na najdôležitejšie otázky a vyvracia pomýlené predstavy o čarodejníctve. Poskytuje bohatý zdroj informácií, ktoré potrebuje poznať každá správna čarodejnica či správny čarodejník. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Pirátske vody: História pirátstva od staroveku až po súčasnosť
Autori: Don Mann & Kraig Becker
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Zabudnite na mýty a spoznajte skutočné dejiny pirátstva – pravdivé príbehy o dobrodružstvách, rabovaní, únosoch, mučení a pirátstve na šírych moriach. Pirátske vody prinášajú informácie o podvodoch, chaose a vraždách, o strachu z krajín, ktoré zotročovali celé populácie, aby ťažili drahé kovy, a zo spoločností, ktoré predávali ľudí ako tovar.

Spoznajte pirátov starovekého sveta, ktorí ohrozovali svet už tritisíc rokov predtým, než Čiernofúzovi narástla brada. Zoznámte sa s tajomnými gréckymi pieratos či s obávanými talianskymi Tyrrhénmi, ktorí zanechávali v Stredozemnom mori spúšť. Objavte zlatý vek pirátstva, keď odpadlíci a morskí vlci brázdili karmínové vody v honbe za striebrom a zlatom, ale aj súčasnú hrozbu v podobe somálskych pirátov.

Pirátske vody uspokoja všetkých milovníkov dobrodružstiev, ale aj záujemcov o históriu, ktorí si chcú rozšíriť znalosti o morských predátoroch. 
 
zdroj: Bux.sk

 
 
Knihy pre deti a mládež
 
 
Názov: Najkrajšie vianočné rozprávky
Autori: Paul Bright & Gillian Lobel & Elizabeth Baguley 
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 4+
 
Oficiálna anotácia: Čarovné vianočné príbehy o zvieratkách z lesa.

Všade padá sneh, vládne ticho, vo vzduchu cítiť vôňu koláčikov... blížia sa Vianoce! Vedia to už všetci, aj zvieratká z lesa. Nemôžu sa dočkať toho radostného obdobia, kedy sa navôkol rozhostí pokoj a v srdciach zavládne láska. Iba mrzutý jazvec sa na Vianoce neteší. Netúži po darčekoch, ani po spoločnosti ďalších zvieratiek, chce sa schovať pod perinu a uložiť na zimný spánok. Nech sa však snaží ako chce, ustavične ho niekto vyruší... Obmäkčí ho nakoniec ježko, ktorý by potreboval jeho pomoc?

Vo vianočný zázrak zas dúfa macko Medík s myškou Tinkou a zajačicou Lily – preto sa odhodlane vyberú na cestu k žiarivému striebristému mesiacu. Keď sa však začne stmievať, zdvihne sa silný vietor a udrie tuhý mráz, cieľ ich cesty sa zdá byť v nedohľadne... A zvieratiek sa zmocní strach. Podarí sa im nájsť cestu domov?

Tri utešené vianočné príbehy pre väčších i menších čitateľov s ilustráciami Tima Warnesa a Jane Chapmanovej navodia tú pravú vianočnú atmosféru v každej rodine.  
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Vianočné listy sovičke
Autorky: Lara Anders & Anja Groteová
Vydavateľ: Fortuna Libri
 
Oficiálna anotácia: Vianoce klopú na dvere a malá sovička plánuje veľkú oslavu, na ktorú chce pozvať všetkých svojich priateľov. Plná očakávania, poroznáša pozvánky a od každého obyvateľa lesa dostane písomnú odpoveď. Nie všetko ide podľa plánu, no sovička nestráca nádej. Na Štedrý večer ju čaká prekvapenie a oslava sa vydarí tak, že sa pre zvieratká stane nezabudnuteľným zážitkom.
 
Očarujúci vianočný príbeh s piatimi skutočnými listami.    
 
zdroj: Bux.sk

 
 

Názov: Škatuľka
Autori: Isabella Paglia & Paolo Proietti
Vydavateľ: Verbarium
Poznámka: vekové odporúčanie = 5+
 
Oficiálna anotácia: Jedného rána sa v lese objaví tajomná škatuľka s dvoma dierkami, cez ktoré dve vystrašené očká pozorne sledujú, čo robia lesné zvieratká. Nikto nevie, ako sa škatuľka do lesa dostala. Odkiaľ prišla? Počuť z nej zvláštne zvuky. Kto sa v nej ukrýva? A prečo? Jedno je isté: ten niekto odtiaľ nechce vyjsť. A tak sa zvieratká o škatuľku starajú, hoci o jej obyvateľovi vôbec nič netušia. Raz sa však spustí búrka… Podarí sa im škatuľku zachrániť? A dozvedia sa konečne, kto je vnútri?

Krásny príbeh s posolstvom o sile láskavosti, trpezlivosti a priateľstva sa vkradne do srdca každému, kto si ho prečíta.
 
 
zdroj: Bux.sk

 
   

Názov: Emil Einstein 2: Najlepšia pasca na zlodejov
Autorka: Suza Kolb 
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 6+
Poznámka: séria Emil Einstein, 2. diel
 
Oficiálna anotácia: Pokračovanie pútavej série pre mladých bádateľov a priateľov zvierat.

Keď Emil v prvý deň školského roka dorazí do školy na minikáre, čaká ho nepríjemné prekvapenie. Max a Móric, obávané dvojčatá zo štvrtého ročníka, ho vyzvú na preteky. Jeho minikára proti ich turbokolobežkám! Ešte šťastie, že nevedia o fantastickej jablkovej šťave, ktorá poháňa jeho vozidlo. Lenže posledná fľaša šťavy z laboratória náhle zmizne a objavia sa v ňom podozrivé stopy... Emil a jeho traja zvierací kamaráti stoja pred dvoma náročnými úlohami. Musia zostrojiť geniálnu pascu na zlodejov a vymyslieť plán, ako môže vyhrať preteky aj bez šťavy.

Hlavný hrdina popúšťa uzdu svojej kreativite a učí deti, že sa nemajú dať odradiť neúspechom. Kniha je navyše aj poučná – na jej konci deti nájdu stručné informácie o grófovi von Berlepschovi a Williamovi Herschelovi. Je to zábavný príbeh o priateľstve, o vzťahu k zvieratám a o tom, aká dôležitá je solidarita a ochrana životného prostredia.

Takmer na každej strane je farebná ilustrácia. Malí čitatelia si okamžite obľúbia kučeravého Emila, roztomilú myšku, kocúra Leonarda či sovie mláďa Sovíka. Kapitoly majú ideálnu dĺžku, aby ich rodičia mohli večer pred spaním čítať deťom, ktoré ešte nechodia do školy, veľkosť písma je však vhodná aj pre deti prvého stupňa základnej školy.
  
 
zdroj: Bux.sk

 
  

Názov: Aggie Mortonová, kráľovná záhad - Telo pod klavírom
Autorky: Marthe Jocelyn & Isabelle Follath
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 12+
Poznámka: séria Aggie Mortonová, kráľovná záhad, 1. diel
 
Oficiálna anotácia: Prvá časť napínavej série o odvahe, hľadaní vlastného hlasu, prijatí nečakaného... a o vyriešení prípadu!

Aggie Mortonová žije v anglickom prímorskom mestečku Torquay v roku 1902. Je veľmi vynachádzavá, mimoriadne plachá a stále oplakáva smrť svojho milovaného otecka. Osamelé hodiny trávi vymýšľaním strašidelných príbehov a riešením problémov fiktívnych priateliek. Raz sa jej však naskytne príležitosť prežiť skutočné priateľstvo a dobrodružstvo. Najprv sa jej cesty skrížia s belgickým chlapcom, ktorý sa volá Hector Perot. A potom objaví na podlahe Tanečnej sály morských víl mŕtve telo!
 
Aggina rodina si myslí, že prípad vraždy nie je nič pre dvanásťročné dieťa, ale Aggie a Hector o tom vedia svoje. Všímajú si to, čo ostatným uniká, a ani polícia sa nevyrovná ich bystrému úsudku. Mestečko je plné ľudí podozrivých z vraždy, a tak malí detektívi môžu pri riešení zločinu využívať nekonečnú zvedavosť, dedukčné schopnosti aj trochu všetečnosti, ktorú pochytili od Agginej babičky Jane.

Kniha plná záhad a vzrušenia, nezabudnuteľných postáv a niekoľkých porcií čaju i sladkostí. 
 
zdroj: Bux.sk

     
                      

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára