Vyhľadávať v tomto blogu

streda 18. októbra 2023

Vytrvalá korytnačka Karla

Tento článok vyšiel v októbrovom čísle Magazínu o knihách v roku 2023. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Michael Ende, Julia Nüsch (ilustrátorka): Vytrvalá korytnačka Karla 
(prel. Magdaléna Poppelková, Albatros 2023)

 
Jedného krásneho rána sa ku korytnačke Karle doniesla veľká novina – kráľ zvierat Lev XXVIII. sa žení a na svadbu sú pozvané všetky zvieratá. Po celodennom rozmýšľaní sa Karla rozhodla, že sa na svadbe zúčastní a ráno sa vydala na cestu. „Išla pomaličky, krôčik po krôčiku, no s veľkým odhodlaním.“ Cestou stretla viaceré zvieratá a jej rozhodnutie zúčastniť sa na kráľovskej svadbe sa stretlo s negatívnymi a neempatickými reakciami. Pavúčica Križiačka neváhala poukázať na jej pomalosť a dala jej jasne najavo, že nemá šancu sa tam dostať včas, slimák Slzo jej ľútostivo vysvetlil, že ide opačným smerom a teraz je už príliš neskoro. Jašter Zákerák vyrukoval so znepokojivou novinkou, že kráľ Lev XXVIII. narukoval do vojny proti tigrovi Šabľozubovi – svadba sa dočasne ruší. Môže sa teda vrátiť domov. No Karla bola pevne rozhodnutá. Je pozvaná na svadbu, takže bude pokračovať v ceste.

Skutočne zlú správu jej neskôr prezradil havran Mudrák – kráľa Leva XXVIII. pred pár dňami pochovali. Ani tieto tragické slová však Karlu nepresvedčili, aby sa vrátila domov. „Ide mŕtvemu na svadbu?“ čudovali sa havrany. Nuž, Karla nakoniec, krôčik po krôčiku, dorazila do cieľa...

Čarovne ilustrovaný, nadčasový príbeh Michaela Endeho (autora Nekonečného príbehu) o vytrvalosti, viere v samého seba a v svoje rozhodnutia a schopnosti, odhodlaní, trpezlivosti a neunáhlenom napredovaní (krôčik po krôčiku) zaujme deti asi od štyroch rokov. 
 



 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára