Vyhľadávať v tomto blogu

sobota 30. decembra 2023

Januárové knižné novinky (2024)

Názov: Labyrint klamstiev
Autor: Andy Maslen
Vydavateľ: Lindeni
Poznámka: séria Detektív Henry Ford, 1. diel
 
Oficiálna anotácia: Koľko detektívov zabilo vlastnú manželku? Prvý diel dych berúcej detektívnej série. 
 
Čerstvo povýšeného inšpektora Henryho Forda povolajú vyšetrovať dvojitú vraždu. Aj napriek nedostatku indícií tuší, že za všetkým stojí sériový vrah. Ford totiž z vlastnej skúsenosti dobre vie, ako po sebe zločinci zahladzujú stopy. Pred rokmi prišiel o manželku pri horolezeckej nehode, ktorú sám spôsobil. Ponurú pravdu sa snaží utajiť pred svojím synom i novou partnerkou, s ktorou pracuje na prípade. Dokáže celú situáciu ustáť dosť dlho na to, aby zabijaka zastavil? 
 
Názov: Vysoko v nebi: Příběh o zmizelém Golemovi
Autor: Juan Pablo Bertazza
Vydavateľ: Novela Bohemica
 
Oficiálna anotácia: Fantaskní příběh zakotvený ve všední argentinské realitě někdy konce první dekády 21. století propojuje Prahu a Buenos Aires. Podle všeho se dávno předtím, začátkem německé okupace Československa, podařilo pražským Židům přemístit Golema do Jižní Ameriky. Do Argentiny odlétá Češka Kateřina s úkolem Golema vypátrat. Co ji čeká? Objevuje - a s ní i čtenář - největší přistěhovaleckou metropoli světa, město s bohatou historií a kulturou s evropskými kořeny, po Florencii údajně nejpřitažlivější globální turistickou destinaci. Katčino dobrodružství je svérázným, meyrinkovsky hravým prologem už dříve česky vydané Bertazzovy novely Pražský syndrom (2019) a zároveň neobvyklým průvodcem ulicemi a paláci, nekonečnými protiklady středoevropské Prahy.  

Názov: Vyzbrojeni šílenstvím
Autorka: Mary Butts 
Vydavateľ: RUBATO
 
Oficiálna anotácia: Skupinka mladých lidí na venkovské samotě v zapadlém koutě Anglie vzbuzuje u svých příbuzných a přátel podezření, že spí každý s každým. Skutečnost je složitější: atmosféra sršícího erotického napětí prostupuje i krajinou a počasím, mořem a jídlem, vtípky i řevnivostmi - a též nálezem nádoby, jež může a nemusí být kalichem Svatého grálu. Mladistvé ambice a zmatky, rodící se povahy a posedlosti jsou možná plodem nahodilé chvíle, možná prýští odkudsi z dávnověku. A poté, co hrozivý obraz krajního násilí skupinku nakonec rozmetá na různá místa a do různých měst, přetrvává vzpomínka na jednou prožitou křehkou souhru i v grotesce městského shonu a společenských konvencí.

Britská modernistická spisovatelka Mary Butts (1890-1937), "bohyně bouře", jejíž odhodlání zobrazovat "nejhorší věci" pohoršovalo mnohé (včetně Virginie Woolf), je autorkou rozsáhlého prozaického díla, jež se posledních třicet let těší obnovené pozornosti. Její tvorba, oscilující mezi experimentálními polohami a vypjatým smyslem pro spiritualitu a mysticismus, představuje výrazný a originální hlas modernistického hnutí a jeden z jeho donedávna skrytých vrcholů. Román Vyzbrojeni šílenstvím (Armed with Madness, 1928) je spolu se Smrtí Felicity Taverner (Death of Felicity Taverner, 1932) jejím nejvýznamnějším dílem.  

Názov: Když se z Harryho stala Sally: Kniha o transgenderu, která rozbouřila Ameriku
Autor: Ryan Timothy Anderson
Vydavateľ: Echo media
 
Oficiálna anotácia: Kniha Když se z Harryho stala Sally je kritická k moderním transgender právům a některým způsobům léčby gender dysforie. Politický filozof Ryan T. Anderson se v ní zaměřuje na kulturní a politické debaty kolem transgender identity. Nejprve vyloží argumenty transgender ideologie, potom s nimi polemizuje.. 

Po transaktivistech dává prostor osobám, které podstoupily tranzici a později toho litovaly. Kniha přináší příběhy několika lidí, kteří zjistili, že jim tranzice nepřinesla mír a jednotu, které hledali, ale jen nové problémy. Příběhy těchto mužů a žen komplikují bezstarostný obrázek, tak často prezentovaný v médiích. 

Andersonova práce se zaměřuje i na gender dysforii u dětí a na experimentální terapie, které se rychle začaly běžně zavádět. Autor přitom čtenáře výslovně nabádá, aby lidi s gender dysforií nijak nestigmatizovali a nezvětšovali tak jejich trápení. 

Ve Spojených státech vyšla kniha poprvé roku 2018 a stále si pro čtenáře drží vysokou informační hodnotu. "Stav vědeckého poznání, v knize zachycený do roku 2017, se ani poté nezměnil. Žádná terapie, medikamenty ani blokační hormony, žádný chirurgický zákrok dosud nepřekonaly fakt konstatovaný Andersonem a dalšími nonkonformisty, totiž že kdo se narodil jako muž nebo žena, zůstává i po té nejpovedenější tranzici biologicky mužem nebo ženou," píše v předmluvě českého vydání Daniel Kaiser. 
 
Názov: Kniha o živote a smrti
Autor: Axel Munthe
Vydavateľ: Slovenský spisovateľ
 
Oficiálna anotácia: Kniha o živote a smrti je zbierkou autobiografických príbehov z pera švédskeho lekára a spisovateľa Axela Muntheho (1857 – 1949), ktorá sa od prvého vydania v roku 1929 nečakane stala celosvetovým bestsellerom a bola preložená do vyše štyridsiatich jazykov. Obsahuje rôzne, nie vždy chronologicky usporiadané epizódy z autorovho dobrodružného a na zážitky bohatého života.

Keď ako mladý muž prvýkrát navštívi ostrov Capri, okamžite sa doň zaľúbi a zatúži sa tam presťahovať. Pri kaplnke San Michele stretne tajomného muža a uzavrie s ním faustovskú dohodu, ktorá má zaručiť, že sa mu to podarí. O tej chvíle podriaďuje tomuto snu všetky svoje kroky a v diele prevádza čitateľa dlhou a kľukatou cestou, ktorá k viedla k jeho splneniu: štúdium medicíny a prax „módneho lekára“ v Paríži, letá strávené stavbou vily na Capri, lekárska prax v Ríme, medzitým epidémia cholery v Neapole, zemetrasenie v Messine, vojna a iné ťažké skúšky, ktoré ako lekár prekonal. Pestré zážitky prepletá úvahami na vážne i ľahšie témy ako smrť, eutanázia, výskum na zvieratách, postavenie žien či povaha niektorých zvierat. Približuje rušné roky strávené vo veľkomeste, kde liečil šľachticov a zbohatlíkov, ale aj bedárov v chudobných štvrtiach, a pokojný vidiecky život na milovanom ostrove, ktorého jasné svetlo sa mu napokon stalo osudným.

Sám priznáva, že udalosti nepodáva vždy presne tak, ako sa prihodili, pretože chce, aby vyzneli čo najpôsobivejšie. Niektoré časti svojho života z rozprávania vynecháva a miestami sa dostáva za hranicu skutočnosti – do ríše fantázie. Muntheho dielo však okrem živého, zábavného a dramatického rozprávania prináša svedectvo nielen o jeho zaujímavých životných peripetiách a celoživotnej láske k zvieratám, ale aj o rôznych aspektoch vtedajšej spoločnosti a o svete, v ktorom žil a pôsobil. 
 
Názov: Sex v dějinách
Autor: Jan Bauer
Vydavateľ: Moba
Poznámka: predpokladaný dátum vydania je až 30. 1.
 
Oficiálna anotácia: Sexuální touhy se v lidských dějinách projevují podstatně výrazněji, než by byli ochotni přiznat renomovaní historikové. Vždyť například k desetiletému obléhání Tróje došlo jen proto, že trojský princ Paris unesl spartskému králi Meneláovi manželku Helenu, údajně nejkrásnější ženu antického světa. V podobném duchu bychom mohli pokračovat. Vždyť i pro nás nepochopitelná masová popularita moderních diktátorů typu Mussoliniho, Hitlera či Mao Ce-tunga byla podmíněna obdivem především ženské části veřejnosti. Autor této knihy nás při hledání odpovědi na otázku, jaký vliv měl sex na dějiny světa, zavádí na dvory velkých panovníků a panovnic, zabývá se jeho vlivem na literaturu a umění, a především na politiku. Přitom nám nepředkládá jen pouhé spekulace, ale opírá se o zjištěná fakta a logicky z nich vyvozuje velmi pozoruhodné a překvapivé závěry... 
 
Názov: Milovaná hudba: Čo o vás vypovedá muzika, ktorú milujete
Autori: Ogi Ogas & Susan Rogers 
Vydavateľ: Grada
 
Oficiálna anotácia: Prečo sa tak bezhlavo dokážeme zamilovať do hudby?

Susan Rogersová odhaľuje tajomstvá toho, prečo nás obľúbené piesne dojímajú a napĺňajú radosťou. Zároveň je to aj príbeh hudobnej priekopníčky, ktorá začínala ako zvuková technička v Los Angeles a vypracovala sa na vedúcu inžinierku svetoznámej skladby Purple Rain od Princea, a ako jedna z najúspešnejších producentiek všetkých čias vytvorila ďalšie svetoznáme hity. Poukazuje aj na to, že každý môže byť muzikálny, a to jednoducho tým, že je aktívnym a vášnivým poslucháčom. 

Autorka taktiež skúma vedecké poznatky o hudbe a mozgu a zároveň nás zavedie do zákulisia výroby nahrávok, pričom svojím zasväteným sluchom osvetľuje hudbu Princea, Franka Sinatru, Kanyeho Westa, Lany Del Rey a mnohých ďalších svetoznámych umelcov. Rozpráva o skladbách, ktoré zmenili jej život a dáva ich do kontrastu s tými, ktoré oslovili jej spoluautora a študentov. Jej hravý rozprávačský štýl osvieži vaše hudobné playlisty, prehĺbi vzťah k obľúbeným interpretom a ozvláštni spôsob počúvania hudby. 
 
Názov: Čo keby? 2: Ďalšie seriózne vedecké odpovede na absurdné hypotetické otázky
Autor: Randa Munroe
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: séria Čo keby?, 2. diel
 
Oficiálna anotácia: Autor bestsellerov č. 1 denníka The New York Times Čo keby? a Ako na to? odpovedá na ďalšie mimoriadne čudné otázky, ktoré vám nikdy nenapadlo položiť.

Milióny ľudí na celom svete, ktorí si prečítali a zbožňujú knihu Čo keby?, kladú ďalšie otázky, navyše čoraz podivnejšie. Našťastie, na pomoc prichádza tvorca internetového komiksu xkcd Randall Munroe. Plánujete skĺznuť po hasičskej tyči z Mesiaca na Zem? Najťažšou fázou bude prežiť pristátie. Nádejate sa, že atmosféru možno ochladiť tým, že všetci majitelia chladničiek naraz otvoria dvere svojich spotrebičov? Možno nastal čas na krátky úvod do termodynamiky. Chcete zistiť, čo by sa stalo, keby ste sa viezli na liste vrtule helikoptéry, postavili budovu s miliardou poschodí, vyrobili lávovú lampu obsahujúcu skutočnú lávu alebo vyskočili na vybuchujúci gejzír? Dobre teda, ak na tom trváte.
 
Skôr ako sa vydáte na výlet do vesmíru, nakŕmite tyranosaura obyvateľmi New Yorku alebo naplníte všetky kostoly banánmi, nezabudnite nazrieť do tohto praktického sprievodcu nepraktickými nápadmi. Munroe sa nedá vyviesť z konceptu absurdnosťou a pri všetkom od fyziky hojdačiek cez návrh katapultov na štartovanie lietadiel až po odpovede na otázky čitateľov čerpá z najnovších výsledkov výskumu, pričom sa vyjadruje jasne a stručne a pripája objasňujúce a občas aj desivé ilustrácie. Ustavične demonštruje, že skúmaním, ako by svet fungoval za veľmi špecifických a extrémnych situácií, sa človek môže veľa naučiť. 
 
zdroj: Bux.sk

 
 
 
Knihy pre deti a mládež
 
 
Názov: Macko v čarovnom lese
Autorky: Rachel Piercey & Freya Hartas
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
 
Oficiálna anotácia: Prežite s Mackom a jeho priateľmi krásny deň v čarovnom lese. Naučíte sa počítať a na prekrásnych obrázkoch nájdete množstvo srdiečok. V každom obrázku tejto pôvabnej knižky s milými básničkami je ich ukrytých dvadsať. Mackovi priatelia z čarovného lesa vám pri tom určite radi pomôžu. 
 
zdroj: Slovart

 
Názov: Myšiakov les: Rok v prírode
Autorka: Alice Melvin   
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
 
Oficiálna anotácia: Nádherne ilustrovaná obrázková kniha s originálnym dizajnom a otváracími okienkami, ktorá opisuje život myšiaka v lese počas jednotlivých mesiacov a ročných období.

S myšiakom sa zoznamujeme v zasneženom januári. Vo februári sa vyberie navštíviť svoju kamarátku veveričku. Pokračuje ďalej, pretože plánuje prebudiť ježka a spolu s ním osláviť príchod jari. Myšiakova cesta od priateľa k priateľovi mapuje prírodné zmeny počas ročných období od januára až po december, ale aj sezónne aktivity lesných obyvateľov, ako napríklad piknik v máji, zbieranie lesných plodov v septembri či atmosféru okolo vatry v novembri.

Kniha je napísaná poetickým štýlom, ktorý odráža pomalé tempo myšiakovho putovania, a je hrejivou oslavou neuponáhľaného života v prírode. Jedinečne navrhnutá kniha má otváracie okienka a špeciálne výrezy, ktoré ocenia všetci malí aj veľkí zvedavci. Veľmi príťažlivým zábavným prvkom je možnosť nazrieť do domčekov jednotlivých obyvateľov lesa. Na konci knihy nájdete prírodný kalendár rastlín a živočíchov, ktoré môžu deti nájsť nielen v knihe, ale hlavne v prírode.

Alice Melvin je oceňovaná produktová dizajnérka, autorka a ilustrátorka z Edinburghu. Ako sa sama vyjadrila, kniha Myšiakov les: Rok v prírode je jej „ľúbostný list lesom a prírode“. Pred dokončením knihy strávila viac ako rok pozorovaním a kreslením prírody. Toto intenzívne obdobie skicovania sa začalo v roku 2019, keď sa musela vyrovnať s bolestivou stratou blízkej osoby. Napokon jej liečivý proces kreslenia pomohol znovuobjaviť stratenú kreativitu.  

zdroj: Bux.sk

 
Názov: Ako žijeme? Príbeh o vydrách
Autorky: Pam Ayres & Nicola O'Byrne   
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
Poznámka: predpokladaný dátum vydania je až 31. 1. 
 
Oficiálna anotácia: Nádherný príbeh z riečnych brehov.

Vyberte sa na breh divokej rieky alebo potoka a objavte úžasný svet očami vydry Vratka. Vratko si spokojne žije sám, pláva v rieke alebo sa preháňa po jej brehoch pomedzi hrčovité korene stromov... Až kým jedného dňa nestretne v tŕstí vydru Viki, ktorá navždy zmení jeho život.

Tento milý príbeh od autorky zahraničných bestsellerov Pam Ayresovej s rozkošnými ilustráciami Nicoly O’Byrnovej je doplnený zaujímavými informáciami o vydrách a poteší každého milovníka prírody.  

zdroj: Bux.sk

 
Názov: Prekvapenie pre knihovníka Tea
Autorky: Martina Orsi & Elisa Paganelli  
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 4+
Poznámka: predpokladaný dátum vydania je až 30. 1.    
 
Oficiálna anotácia: Príbeh o knihovníkovi Teovi a nečakanom stretnutí, ktoré mu obrátilo život naruby

Medvedík Teo si šťastne nažíval v knižnici aj s pánom Králikom, starším knihovníkom, ktorý ho naučil tomuto krásnemu remeslu. Jeden večer, keď vonku za oknom zúrila víchrica, sa zrazu ozvalo nesmelé zaklopanie na vchodové dvere. Za nimi stálo krásne, čarovné stvorenie – biela medvedica. Najskôr sa Teo nečakanej návšteve veľmi potešil, no odkedy medvedica Linda prišla do zimnej knižnice a Teovho života, Teo sa zmenil. Nemal vôbec hlad, akosi zvláštne ho bolelo bruško a takmer nedokázal súvislo rozprávať... Podarí sa nakoniec medvedíkovi zo zvláštnej choroby vyzdravieť?  

zdroj: Bux.sk

 
Názov: Robopes
Autor: David Walliams
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie = 7+
 
Oficiálna anotácia: Najvtipnejší autor detských bestsellerov David Walliams pre vás napísal novú knihu o superhrdinoch. Vraj nič nové?! To asi netušíte, že superhrdinami tohto príbehu sú policajné psy. A nie obyčajné! Prichádza Robopes – hrdina budúcnosti v boji proti zločinu!

Vitajte v Pohromovciach, meste, ktoré ovládli najnebezpečnejšie kriminálne živly na svete. Vstup len na vlastné riziko! Proti nim stojí hŕstka policajných psov na čele so Zúfalou patrolou. Trojica psov má najlepšie časy dávno za sebou. Teraz je však na nich, aby zachránili Pohromovce pred skazou. Podarí sa bojkovi Stresorovi, lenivému Piškótovi a nahlúplej Špagetke odvrátiť katastrofu? Premôžu spolu s Robopsom superzloduchov? Akú úlohu zohrá Krys, potkan, ktorý si myslí, že je myš? To všetko a ešte oveľa viac sa dočítate v knihe, pri ktorej sa zaručene nebudete cítiť pod psa!  

zdroj: Slovart

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára