Vyhľadávať v tomto blogu

sobota 2. decembra 2023

Decembrové knižné novinky (2023)

Názov: Siroty
Autor: Ondrej Štefánik
Vydavateľ: Tatran
 
Oficiálna anotácia: Nebol by to Štefánik, keby cez minulosť nepriniesol prenikavý a detailný pohľad na súčasnosť.

Slovenskú minulosť približuje čitateľovi cez prizmu profesora na gymnáziu, dejepisára, ktorý s neskutočnou precíznosťou glosuje nielen slovenské dejiny, ale aj malicherný svet gymnaziálnych profesorov.

Učiteľ dejepisu na bratislavskom gymnáziu, ktorý prišiel v detstve o rodičov, sa ocitá v bizarnom svete novodobých sirôt, z ktorých každá vyjadruje svoju osamelosť osobitým spôsobom. Doposiaľ prednášal študentom udalosti uplynulých dejín a zrazu na prahu štyridsiatky zatúži vniesť do svojho života čosi výnimočné, čo by ho posunulo vpred. Uväznený v histórii ľudstva a spútaný vlastnou minulosťou baží po zmysluplných medziľudských vzťahoch, po blízkosti druhého človeka. Naráža pritom na ďalšie siroty vo svojom okolí, či už skutočné, alebo v prenesenom zmysle slova, ktoré takisto pátrajú nielen po svojej identite, ale aj po identite súčasného Slovenska.

zdroj: Tatran

 
Názov: Boží pěst
Autor: Frederick Forsyth
Vydavateľ: Kalibr
 
Oficiálna anotácia: Poté co v létě roku 1990 zaútočil Saddám Husajn na Kuvajt, začaly v Saúdské Arábii přípravy na největší bojovou akci od druhé světové války. Obrovské množství vojenské techniky, kterou západní mocnosti proti Husajnovi shromáždily, nepřipouštělo žádnou pochybnost o tom, jak blížící se konflikt dopadne. Západní tajné služby jsou přesto nadmíru zneklidněny – je totiž možné, že Irák vyvinul jakousi neznámou zbraň hromadného ničení. Pracovníci amerických a britských tajných služeb začnou zoufale hledat informátora, který by vyzradil Husajnovy úmysly. Když se dozvědí o existenci člověka ze Saddámova okolí, jenž již dříve vlastní režim zrazoval, vsadí všechno na tuto kartu – na tajemného muže, jemuž dají přezdívku Jericho…
 
Názov: Sabatikal
Autor: Michael D. O'Brien
Vydavateľ: Mahagon
 
Oficiálna anotácia: Dr. Owen Whitfield je starší profesor histórie z Oxfordu, ktorý sa teší na sabatický rok pokoja a ticha. Plánuje sa venovať záhradke za domom a pracovať na súkromnom výskume pre svoju najnovšiu „nepublikovateľnú knihu“. Na začiatku roka ho však séria zdanlivých náhod a jedno tajomné pozvanie nečakane zavejú do Rumunska. Počas konferencie v úzkom kruhu osobností z celej Európy spoznáva rodinu, ktorá sa stala terčom pokusov o atentát neznámych mocností. Objavuje, koľko odvahy a lásky človek potrebuje, aby sa vymanil z chaosu protichodných znamení. V kamennom hrade uprostred hlbokého lesa sa spočiatku cíti len ako nestranný pozorovateľ, no postupne je vtiahnutý do temnej podstaty súboja dobra a zla. Až keď sa udalosti vymknú spod kontroly, Owen Whitfield zistí, že sa ho týkajú viac, než by si kedy dokázal predstaviť, a stáva sa ich aktívnym účastníkom. Dokážu viera a rozum zvíťaziť nad silami ničenia? 
 
zdroj: Vydavatel.sk

 
Názov: Mrazení
Autor: Jiří Pešaut
Vydavateľ: Talent Pro ART
 
Oficiálna anotácia: Jedenáct napínavých povídek různých žánrů, od klasických příběhů ze života, přes historické dobrodružné povídky až po horory, spojuje pocit, který patrně někdy zažil každý - mrazení, které přichází při setkání s něčím neznámým či je spojeno s pocitem strachu. I když mají povídky lehce hororový nádech a o napětí v nich není nouze, autor dovedl okořenit příběhy o poetiku i o humor a nadsázku. Oproti prvnímu elektronickému vydání obsahuje kniha několik bonusových povídek navíc. Poznámka: Druhé vydání s bonusovými povídkami navíc. (první vydání vyšlo pouze v elektronické podobě.) 
 
Názov: Cesta hadí kánoe: Mýty a legendy Jižní Ameriky
Autor: Ondřej Pivoda
Vydavateľ: Lingea
 
Oficiálna anotácia: Mýty a legendy z různých míst a dávných časů inspirují i dnešní čtenáře, kterým předávají moudrost předchozích generací a jejich respekt k živým bytostem i přírodě. Vítejte mezi jihoamerickými indiány! Uložte se do hamaky a přeneste se do Karibiku, amazonského pralesa, na vrcholky And, na pláně Gran Chaco či do nehostinné Patagonie. V mytické studnici najdete zvláštní exotický svět, myšlenky zcela nezvyklé, ale také nadčasové a aktuální. Seznamte se s příběhy původních národů z různých koutů Jižní Ameriky a čerpejte z jejich moudrosti. V knize naleznete spoustu originálních ilustrací, zajímavostí a poznámek, které pomohou mýty lépe pochopit. 
 
Názov: Pod křídly Velkého krkavce: Mýty a legendy severských národů
Autor: Ondřej Pivoda
Vydavateľ: Lingea
 
Oficiálna anotácia: Máte rádi sever? Některé z těchto příběhů si vyprávějí Gróňané, jejichž život je provázán s mírným tepem drsné krajiny a ledovým mořem. Rozprostřete kožešiny, uvařte si čaj a vydejte se mezi národy, jež obývají oblasti kolem polárního kruhu. V jejich podivuhodných mýtech objevíte svět hodně vzdálený, ale zároveň čímsi blízký, neboť poselství legend je nadčasové a stále aktuální. Příběhy z různých míst a dávných časů inspirují i dnešní čtenáře, kterým předávají moudrost předchozích generací a jejich respekt k živým bytostem i přírodě. Seznamte se s mýty a legendami původních národů z různých koutů světa a čerpejte z jejich moudrosti. Kouzelné ilustrace, zajímavosti a poznámky vám pomohou příběhy lépe pochopit.  

Názov: Toto není jenom kniha
Autorka: Kateřina Přidalová 
Vydavateľ: UMPRUM
 
Oficiálna anotácia: Jak název a obálka knihy napovídá, jedná se o určitý rozpor mezi tím, co vidíme a co čteme. Napětí mezi obrazy, slovy a jejich významy v širokém slova smyslu rámuje téma publikace zaměřené na porozumění vizuální komunikaci. Její různé formy nás denně obklopují, žijeme v době, které dominují obrazová sdělení. Tato populárně naučná kniha, určená čtenářům od patnácti let, si klade za síl poskytnout klíč k tomu, jak všudypřítomné obrazy číst a jak je kritickým okem vnímat. Teoreticky se kniha opírá o sémiotiku a grafický design, který je dnes synonymem pro vizuální komunikaci. Jejím hlavním posláním je rozvíjení vizuální gramotnosti, stěžejní kompetence pro kritické myšlení. Zároveň je i cenným nástrojem k posilování mediální a informační gramotnosti, kreativního myšlení a k prohlubování citlivosti věči funkční a estetické rovině vizuálního jazyka. Úkolem knihy je také ukázat, jak kreativně využívat digitální nástroje, které běžně používáme, neboť díky technologickým vymoženostem je většina z nás aktivními tvůrci vizuální komunikace. Kniha sestává z praktických cvičení - kritických otázek a tvůrčích úkolů a najde uplatnění také u učitelů ve všeobecném vzdělávání. Grafický design a ilustrace Karl Gondeková a Karolína Šebková. Kniha vychází v koedici se vzdělávací platformou Designéři dětem. 
 
zdroj: Knihy Dobrovský.cz

 

 
 
Knihy pre deti a mládež
 
 
Názov: Lolek a Bolek. Dvaja huncúti, čo vyskočili z televíznej obrazovky
Autor: Peter Stoličný  
Vydavateľ: Slová
Poznámka: vekové odporúčanie = 4+
Poznámka: séria Lolek a Bolek knihy
 
Oficiálna anotácia: „Predhovor uja rozprávkara
Kto by nepoznal známe animované príbehy o veselých chlapcoch Lolkovi a Bolkovi? Veď v televízii boli vysielané nespočetne veľa ráz. A mne sa jedného dňa prisnilo, že mi tí dvaja sedia na pleci a opakujú v jednom kuse: Rozprávkar Peter! Napíš o nás knižku! Veď si už toľko veselých rozprávok napísal. Nás deti poznajú z kresleného seriálu. Ale knižka o tom, ako sme prišli na Slovensko, taká tu nie je. My sme radi, keď je o nás stále počuť. Napíš ju, veď si známy rozprávkar!
Nuž som si sadol a začal písať o tom, aké smiešne kúsky vyvádzajú Lolek a Bolek.“

Ste zvedaví, ako to dopadlo? Neboli by to Lolek a Bolek, aby ste sa pri nich schuti nezasmiali, no tentoraz majú do partie ešte aj kohosi ďalšieho. Nie, nebude to chlapec od susedov. Vzali si k sebe zatúlaného psíka! Viete, ako sa volá? Neviem. Naozaj, volá sa Neviem – také je jeho meno. A keďže je to psík Lolka a Bolka, je to veru poriadne veselá kopa. Hoci sa mu podarí vyparatiť nejednu nezbedu, napokon sa vždy všetko skončí úsmevne.

Chlapci zoberú psíka do školy – len či je to dobrý nápad... V parku zorganizujú hru o guľôčky, navštívia výstavu psích plemien, futbalový zápas i súťaž v hraní šachu. Pes Neviem narobí zakaždým poriadny rozruch! No čo je najdôležitejšie, aj vďaka nemu bude o zábavu vždy postarané. 
 
zdroj: Panta Rhei
 
Názov: Z farmy až na tanier: Farmárska revue deťom
Autori: Boris Kováč & Katarína Furdíková & Nikola Aronová (ilustrátorka)
Vydavateľ: Media RTVS
 
Oficiálna anotácia: Prečo sa chlieb a koláče robia z obilia? Kto znáša vajcia a ako sa z vajíčka uvarí praženica? Prečo zemiaky treba okopávať? Ako vznikne z mlieka jogurt? Je mäso zdravé? Prečo nám z cibule tečú slzy a cesnak v ústach štípe? Kde sa vôbec berie jedlo? Každá kapitola tejto knihy prináša odpovede na otázky detí, ako vzniká jedlo. Zároveň je kuchárskou knihou, vďaka čomu si deti môžu vyskúšať, ako sa z farmárskych produktov pripravujú rôzne pochúťky.
 
Táto kniha priblíži a vysvetlí, ktoré farmárske produkty sú najdôležitejšie a ako vlastne vznikajú. Čo všetko musia farmári vedieť a urobiť, aby sme si jedného dňa mohli vychutnať palacinky, zemiakovú placku, bryndzové halušky či praženicu. Aby ste sa s farmárskymi produktmi lepšie zoznámili, pripravili sme pre vás aj plno jednoduchých receptov.  

Názov: Rýchle kolesá
Autori: Július Belan & František Hříbal   
Vydavateľ: mamaš
Poznámka: vekové odporúčanie = 8+
 
Oficiálna anotácia: Niko je dvanásťročný chlapec, ktorý to v triede nemá vôbec jednoduché. To mu však nebráni snívať svoj sen o tom, že raz bude pilotom Formuly 1. Objaví čarovný portál, cez ktorý vstúpi do sveta kráľovnej motošportu. Nasaď si prilbu, chop sa knihy a vyštartuj na najväčšie pretekárske dobrodružstvo tvojho života!

,,Život je ako preteky Formuly 1. Plný zákrut, nebezpečných nástrah, rivalov – vždy však vieš, že niekde tam v diaľke je vytúžený cieľ.“

Kniha obsahuje krátky formulový slovník, zaujímavý kvíz aj formulový dotazník. Na zadnej obálke knihy nájdeš QR kód, načítaj ho a vypeckuj si našu pesničku Rýchle kolesá.  
 
zdroj: Vydavatel.sk

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára